Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις προοπτικές για τους κλάδους υποδομών και τουρισμού, αναφέρθηκε ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο Πεκίνο
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας
  • [03] Σε Λονδίνο-Φραγκφούρτη ο Κ. Μητσοτάκης για σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους μεγάλων εταιριών και διαχειριστές κεφαλαίων
  • [04] Υπέρ της απλής αναλογικής και του δικαιώματος ψήφου στα 17, τάσσεται ο Β. Λεβέντης
  • [05] Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Προτεραιότητά μας τώρα η ενότητα των «27»
  • [06] Η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, στόχος της εταιρείας «Μαρινόπουλος»
  • [07] Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις, βάση της συζήτησης Ελλάδας και Κίνας - Ιδιαίτερα θετική η κινεζική πλευρά
  • [08] Πρ. Παυλόπουλος: Συνεχής η επίδραση του Αριστοτέλη, στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος
  • [09] Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Γ. Αμανατίδης από την ΓΣ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας
  • [10] Στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας συμφώνησαν Ναρίσκιν-Βούτσης
  • [11] Απεργία αύριο στην Alitalia, 142 πτήσεις ακυρώνονται
  • [12] "Καλωσήρθατε στην κόλαση!", η αστυνομία του Ρίο διαδηλώνει ενώπιον των τουριστών στο διεθνές αεροδρόμιο
  • [13] Τουλάχιστον 93 νεκροί από τις πλημμύρες στην Κίνα - 726.000 οι εκτοπισμένοι
  • [14] Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου υποψήφιο για το βραβείο Lux
  • [15] «Ναι» από τη ΔΗΜΑΡ στον εκλογικό νόμο - Αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ
  • [16] Για «απροκάλυπτο εργαλειακό παιχνίδι με τους θεσμούς» σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος
  • [17] Ν. Βούτσης: Να αντιμετωπιστούν υπέρ των λαών οι εστίες πολέμων και ακραίων φονταμενταλιστικών συγκρούσεων
  • [18] Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

  • [01] Στις προοπτικές για τους κλάδους υποδομών και τουρισμού, αναφέρθηκε ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ, στο Πεκίνο

    Ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ για την ενίσχυση της ναυτιλίας διοργανώθηκε σήμερα στο Πεκίνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης στην Κίνα κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον πρωθυπουργό, από την Enterprise Greece, τον φορέα του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση εξαγωγών, σε συνεργασία με τον αντίστοιχο φορέα της Κίνας (China Council for the Promotion of International Trade).

    Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στην ομιλία του στο Φόρουμ China- Greece Maritime Cooperation Forum to Fuel Growth, υπογράμμισε τις δυνατότητες που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία μέσω της συνεργασίας με την Κίνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές που δημιουργούνται στους κλάδους των υποδομών και του τουρισμού. Ο υπουργός υπέγραψε, μάλιστα, συμφωνία για τριετές κοινό πρόγραμμα δράσης με την κινεζική Εθνική Διοίκηση Τουρισμού. Μεταξύ άλλων αυτό προβλέπει:

    1. Αμοιβαία τουριστική προβολή των δύο χωρών.

    2. Συνεργασία, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, στο πεδίο ειδικών μορφών τουρισμού, όπως στον πολιτιστικό, γαμήλιο, ιατρικό & ευεξίας, συνεδριακό.

    3. Συνεργασία στον τομέα της αμοιβαίας προώθησης του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού τουρισμού, με σκοπό την αμοιβαία προσέλκυση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στις δύο χώρες.

    4. Τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, μέσω της αμοιβαίας διοργάνωσης εντατικών μαθημάτων ελληνικής και κινεζικής γλώσσας για τους επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου.

    5. Αμοιβαία ενημέρωση για τα ισχύοντα επενδυτικά προγράμματα αλλά και τα κίνητρα για νέες επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο του τουρισμού.

    6. Δρομολογείται η έναρξη απευθείας τακτικών και έκτακτων πτήσεων μεταξύ Αθήνας-Πεκίνου.

    7. Ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο Διεθνών Οργανισμών, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

    Στο πλαίσιο του φόρουμ, τα μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής που συντόνισε το Enterprise Greece (συμμετέχουν περίπου 45 επιχειρηματίες, προερχόμενοι κυρίως από τους τομείς της τεχνολογίας, ναυτιλίας, ενέργειας, τουρισμού, υγείας, των καλλυντικών, της αγροδιατροφής και μηχανολογικό εξοπλισμού), πραγματοποίησαν ομιλίες-παρουσιάσεις, καθώς και περίπου 150 κατ? ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις με Κινέζους επιχειρηματίες.

    Στο φόρουμ συμμετείχαν πάνω από 300 Κινέζοι επιχειρηματίες.

    Παρουσία του κ. Σταθάκη, του Κινέζου υπουργού, αρμόδιου για θέματα ναυτιλίας, Wang Hong και των επικεφαλής των οργανισμών προώθησης εξωστρέφειας των δύο χωρών, Χρήστου Στάικου και Jing Zengwei, υπογράφηκαν 8 συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων, που αφορούν στην ενίσχυση της σινο-ελληνικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, των ακινήτων, του εμπορίου και της τεχνολογίας.

    Το πρόγραμμα της αποστολής συμπληρώνεται από σειρά κλαδικών επισκέψεων, που περιλαμβάνουν επενδυτικά σεμινάρια και εταιρικές παρουσιάσεις στους τομείς του τουρισμού, της τεχνολογίας, των εξαγωγών, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Την Τετάρτη η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου επίσης προγραμματίζεται επιχειρηματικό φόρουμ και κατ? ιδίαν επιχειρηματικές συναντήσεις.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ελλάδας-Κίνας

    Διμερή συνάντηση είχαν στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Κινέζο ομόλογο του Γουάνγκ Γι (Wang Yi).

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, τονίσθηκαν οι ισχυροί δεσμοί των δυο χωρών μέσα από τους πολιτισμούς τους, ενώ η έναρξη της συνεργασίας τους θα σηματοδοτήσει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών.

    Η δημιουργία ενός οργανισμού, που θα αποτελείται από μέλη-χώρες οι οποίες είχαν μεγάλο πολιτισμό και ήταν οι πρόδρομοι του σύγχρονου πολιτισμού, ήταν το πρώτο θέμα που συζητήθηκε. Συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν όλες εκείνες οι διεργασίες για την ίδρυση του οργανισμού, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ομόλογο του ότι έχει συνομιλήσει κι έχουν συμφωνήσει και οι 9+1 χώρες που θα απαρτίζουν τον οργανισμό.

    Συζητήθηκε ακόμα το ζήτημα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, όπου ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε στον Κινέζο ομόλογό του το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, που βοηθάει στο να αμβλυνθούν οι διαφορές, όπως το ότι δεν μπορούν να βγαίνουν ανακοινώσεις πριν από την απόφαση ενός δικαστηρίου ή να εκδίδονται ψηφίσματα χωρίς να έχουν μελετηθεί σε βάθος, αφού αυτές οι αποφάσεις τέμνονται με θεμελιακά εθνικά συμφέροντα.

    Τέλος, συζητήθηκε ο τρόπος που μπορεί να βοηθήσει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Κυπριακό ζήτημα, όσον αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων και των ξένων στρατευμάτων.

    Ο Γουάνγκ Γι έκανε δεκτή την πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά να επισκεφτεί την Ελλάδα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    [03] Σε Λονδίνο-Φραγκφούρτη ο Κ. Μητσοτάκης για σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους μεγάλων εταιριών και διαχειριστές κεφαλαίων

    Τριήμερη περιοδεία σε Λονδίνο και Φραγκφούρτη πραγματοποιεί από σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σειρά συναντήσεων με οικονομικούς παράγοντες και διαχειριστές κεφαλαίων, με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.

    Την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΝΔ θα έχει συνάντηση στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πρόεδρο Μάριο Ντράγκι.

    Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί αναγκαία για να βγει η χώρα από την κρίση την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 100 δισ. την επόμενη πενταετία και δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να αποδειχθεί εφικτός. Μιλά δε για «έναν νέο αναπτυξιακό κύκλο που μπορεί να ξεκλειδώσει η επόμενη κυβέρνηση όχι όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία παρά τις διακηρύξεις της είναι εχθρική στην επιχειρηματικότητα».

    Στο Λονδίνο σήμερα και αύριο ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους μεγάλων Funds και επενδυτικών εταιρειών μεταξύ των οποίων η PIMCO, η Blackrock, KKR, Blackstone, Paulson & Co, Soros, Capital κ.α.

    Πηγές της λεωφόρου Συγγρού λένε ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση καθώς « κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται ως ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

    Στην συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει την πρότασή του για μία διαφορετική συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους που να βασίζεται στα μειωμένα πλεονάσματα στο 2% με παράλληλη έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στόχο την σταθερή ανάπτυξη στο 4% του ΑΕΠ.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις και με το επιτελείο των Financial Times την Δευτέρα και της Deutsche Welle την Τετάρτη.

    [04] Υπέρ της απλής αναλογικής και του δικαιώματος ψήφου στα 17, τάσσεται ο Β. Λεβέντης

    Εκλογές προς το τέλος του 2016 και αρχές του 2017, προέβλεψε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από την Πτολεμαΐδα, κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην δυτική Μακεδονία.

    Ο πρόεδρος τη Ένωσης Κεντρώων, τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής χωρίς κανένα μπόνους για το πρώτο κόμμα, και εξέφρασε την επιθυμία του για κυβερνήσεις συνεργασίας: «Θέλω να πάμε από μονοκομματικές σε πολυκομματικές κυβερνήσεις - πρόκειται για μια επιλογή που την υποστηρίζω εδώ και τριάντα χρόνια», ανέφερε. Ο Βασίλης Λεβέντης φάνηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν οι 200 βουλευτές που χρειάζονται για να ψηφιστεί η ο νόμος και να εφαρμοστεί αμέσως, και εκτίμησε ότι «θα στηρίξουν αυτή την επιλογή της κυβέρνησης, ο Καμένος, το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και η Ένωση Κεντρώων».

    Σε δηλώσεις του λίγο αργότερα στην Κοζάνη, επανέλαβε την άποψη ότι «όσοι δεν στηρίξουν την απλή αναλογική έχουν κάνει συμφωνίες με τον Μητσοτάκη, ή είναι τρελοί» και αναρωτήθηκε αναφερόμενος στον πρωθυπουργό: «Μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι ένας πρωθυπουργός λέει, να τελειώνουμε με τις μονοκομματικές κυβερνήσεις και να πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας; Αυτό είναι πρόοδος. Ο Τσίπρας βλέπει ότι χρεώνεται με ευθύνες πάνω από τις δυνάμεις του και ότι μόνος του δεν μπορεί. Ακόμη και δολίως να το λέει, για να κλείσει το δρόμο του Μητσοτάκη, εμείς τα άλλα κόμματα νομιμοποιούμαστε να μην ψηφίσουμε»;

    Ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε πως υποστηρίζει την ψήφο στους νέους των 17 ετών, ανέφερε ότι σε άλλες χώρες, οι νέοι ψηφίζουν ακόμη και στα 16 τους χρόνια, δηλώνοντας ότι «ο ίδιος και η Ένωση Κεντρώων εμπιστεύονται τους νέους».

    [05] Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Προτεραιότητά μας τώρα η ενότητα των «27»

    «Αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη δεν είναι στο προσκήνιο, όπως τον περασμένο χρόνο, όταν μιλούσαμε για την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτώμενος αν το γεγονός ότι στις τελευταίες συνεντεύξεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αναφέρεται πλέον στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι η κρίση έχει ξεπεραστεί.

    Κατά την διάρκεια της κρίσης «εργαστήκαμε πολύ επιτυχώς, φτιάξαμε ισχυρούς θεσμούς και εργαλεία και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια αφορμή να σκεφτόμαστε για την κατάσταση στην Ευρωζώνη, ενώ πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο πώς θα κρατήσουμε ενωμένους τους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει ότι «οι κανόνες πρέπει να τηρούνται» και επισήμανε ότι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων. Στην βάση αυτών των αποφάσεων, εξήγησε, την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί η συζήτηση στο πλαίσιο του Eurogroup και του Ecofin.

    [06] Η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, στόχος της εταιρείας «Μαρινόπουλος»

    Συζητήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη διεξάγει η διοίκηση της εταιρείας «Μαρινόπουλος», σε συνέχεια της απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών, την 1η Ιουλίου 2016, η οποία επιτρέπει την ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης.

    Σε σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία επισημαίνει ότι πραγματοποιεί κάθε δυνατή προσπάθεια και παραμένει προσηλωμένη στην ανάπτυξη μίας θετικής λύσης, το συντομότερο δυνατόν. «Στόχος μας είναι η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τη διευθέτηση των οφειλών προς τους προμηθευτές», τονίζει.

    Σημειώνεται, ότι τα καταστήματα «Μαρινόπουλος» συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους.

    Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση, η εταιρεία ευχαριστεί τους εργαζομένους και τους προμηθευτές για τη στήριξή τους.

    [07] Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις, βάση της συζήτησης Ελλάδας και Κίνας - Ιδιαίτερα θετική η κινεζική πλευρά

    Έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις, με την κινεζική πλευρά να δείχνει ιδιαίτερα θετική, αποτέλεσαν τη βάση της συζήτησης στην κατ' ιδίαν, τη διευρυμένη αλλά και στη συνέχεια της συζήτησης στο γεύμα, των δυο πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας, Αλέξη Τσίπρα και Λι Κετσιάνγκ.

    Συγκεκριμένα οι ελληνικές προτάσεις αφορούν:

    1) Επενδύσεις στο Θριάσιο, τα ναυπηγεία και το Καστέλι, και ειδικότερα τη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι, καθώς διερεύνηση της δυνατότητας ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

    2) Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.

    3) Διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.

    4) Έρευνα και καινοτομία. Δημιουργία κέντρου Research and Development στην Ελλάδα.

    5) Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα. Αύξηση τουρισμού, απ' ευθείας πτήση Πεκίνο- Αθήνα.

    6) Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση.

    Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των παραπάνω θεμάτων, που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

    [08] Πρ. Παυλόπουλος: Συνεχής η επίδραση του Αριστοτέλη, στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος

    Με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Ολλανδία και με αφορμή την ανακήρυξη του 2016 ως επετειακού έτους Αριστοτέλη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δώρισε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Leiden, αντίγραφο προτομής του Αριστοτέλη, από το Μουσείο της Ακρόπολης.

    Αναφερόμενος στη συνεχή επίδραση του Αριστοτέλη στη σύγχρονη ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος, από τον φιλοσοφικό στοχασμό ως την επιστήμη εν γένει, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «στην μεταβατική και ρευστή περίοδο που διανύουμε, δεσπόζει πάντα το αριστοτελικό σύστημα σκέψης, με την θαυμαστή προσαρμοστικότητά του σε κάθε εποχή και σε κάθε πολιτισμό. Ολόκληρα τμήματα της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη ισχύουν ακόμη και σήμερα, όπως τεκμηριώνουν σύγχρονοι μελετητές του. Η τυπική λογική είναι σχεδόν πλήρως αριστοτελική, η φιλοσοφία της επιστήμης και του δικαίου στηρίζονται στις δικές του βασικές διακρίσεις, ενώ η αριστοτελική ηθική έχει, κατά μεγάλο μέρος, αναβιώσει στην εποχή μας και διατηρεί σημαντικούς υποστηρικτές».

    Παράλληλα, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο γλυπτό, που έφεραν στο φως το 2005 οι ανασκαφές για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, θεωρείται πως είναι το καλύτερο απ? όλα τα γνωστά σωζόμενα πορτρέτα -τα οποία δεν ξεπερνούν τα είκοσι- όχι μόνο για την ποιότητα, αλλά και για τη διατήρησή του. Χρονολογείται τον 2ο μ.Χ αιώνα και είναι το μόνο που σώζει τη μύτη του με την αναφερόμενη στις πηγές καμπυλότητα, ενώ η αναγλυφική απόδοση των επιμέρους χαρακτηριστικών του προσώπου, των βοστρύχων των μαλλιών και του γενιού είναι μοναδική. Υποστηρίζεται ότι παρουσιάζει τον Αριστοτέλη σε ηλικία 60, περίπου, χρόνων.

    [09] Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Γ. Αμανατίδης από την ΓΣ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

    Την απόλυτη αναγκαιότητα του διαθρησκειακού διαλόγου σήμερα «ώστε να μην βρει γόνιμο έδαφος ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης στέλνοντας μήνυμα ενότητας, αλληλοκατανόησης και συμφιλίωσης, από το βήμα της 23ης Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η οποία πραγματοποιείται φέτος, στη Θεσσαλονίκη, (4-6/7), με τη συμμετοχή 120 βουλευτών από 25 χώρες.

    Ο κ. Αμανατίδης, υπό την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της ΔΣΟ,- του σημαντικού διακοινοβουλευτικού αυτού οργάνου που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Ρωσίας το 1993 και ενώνει σήμερα πολλά από τα κοινοβούλια του ορθόδοξου χριστιανικού κόσμου- επισήμανε ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσουμε την αφαίρεση της ζωής αθώων ανθρώπων που ανήκουν σε θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες, συμπεριλαμβανομένων ιδιαιτέρως των Χριστιανών από τις αρχαίες Εκκλησίες της Ανατολής και όχι μόνο, από τρομοκρατικές πολιτικο-θρησκευτικές οργανώσεις αλλά και την εξαφάνιση ή την αλλοίωση της ταυτότητας των χριστιανικών μνημείων ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτά συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως ο ναός της Αγιά Σοφιάς, που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό». Κάλεσε δε από το βήμα της ΔΣΟ «να γίνει σεβαστό το Διεθνές δίκαιο από την κυβέρνηση της Τουρκίας και να σταματήσει η υποστήριξη τέτοιων δραστηριοτήτων».

    Παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε τη συμβολική σημασία «με μεγάλο ιστορικό βάρος» της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κρήτη: «Διακήρυξε απανταχού της γης ένα μήνυμα με ιδιαίτερη ιστορική σημασία και παρουσίασε την ουσία του Χριστιανισμού, τον οποίο βιώνει αναλλοίωτο από την εποχή των Αποστόλων».

    Διαβάστε επίσης:

    Στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας συμφώνησαν Ναρίσκιν-Βούτσης

    [10] Στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας συμφώνησαν Ναρίσκιν-Βούτσης

    Όλα τα μεγάλα προβλήματα της εποχής, όπως αυτό της ειρήνης, της αποσταθεροποίησης και των προσφυγικών ροών, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμα της Ρωσίας Σεργκέι Ναρίσκιν, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με τη συμμετοχή διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο κοινοβουλίων και συμφώνησαν στην ανάγκη για την αντιμετώπιση τους και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία και σε άλλους τομείς.

    "Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση με τον πρόεδρο Ναρίσκιν και με τις αντιπροσωπείες, έτσι ώστε να τεθούν -και τέθηκαν- στο τραπέζι το σύνολο των ζητημάτων, των προβλημάτων και των διακυβευμάτων της σύγχρονης εποχής, πάνω στα οποία μπορούν τα κοινοβούλια αλλά και οι λαοί μας, οι χώρες μας, να έχουν ένα σημαντικό ρόλο, έτσι ώστε να ξεπεραστούν τα μεγάλα αδιέξοδα που υπάρχουν ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Και μείναμε ιδιαίτερα στο θέμα της ειρήνης και της υπέρβασης της αποσταθεροποίησης σε όλη την περιοχή. Θα καταβάλουμε από κοινού προσπάθειες και είμαστε ευτυχείς διότι και οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών έχουν συγχρονίσει τα βήματά τους για την αντιμετώπιση πολύ μεγάλων θεμάτων και για την ενίσχυση εμπορικών, οικονομικών, τουριστικών και άλλων πλευρών της συνεργασίας", δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Βούτσης.

    Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπήρξαν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του κ. Ναρίσκιν στη Θεσσαλονίκη, για την ετήσια Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), η οποία έχει έδρα στην Αθήνα, και σημείωσε: "Είμαστε ευτυχείς που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής της Ρωσίας, τον κ. Ναρίσκιν. Είναι μια επίσκεψη που είχαμε αποφασίσει σε ανταπόδοση αντίστοιχης επίσκεψης που έγινε πριν από λίγους μήνες στη Μόσχα, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον, που χρειαζόταν μία προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί. Είμαστε ευτυχείς πραγματικά που τώρα είμαστε εδώ μαζί και είναι και η απαρχή μιας διαφορετικής συμπεριφοράς, ελπίζουμε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γύρω από αυτά τα ζητήματα".

    Από την πλευρά του ο κ. Ναρίσκιν ευχαρίστησε τον κ. Βούτση για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι όλος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να κάνει πόλεμο ενάντια στο "κοινό κακό", τον εξτρεμισμό, και τόνισε πως οι υπηρεσίες της Ρωσίας που ασχολούνται με τη μετανάστευση είναι έτοιμες να προσφέρουν την εμπειρία τους στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας και τα εμπόδια που βάζουν σε αυτές οι κυρώσεις λόγω του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.

    [11] Απεργία αύριο στην Alitalia, 142 πτήσεις ακυρώνονται

    H αεροπορική εταιρεία Alitalia ανακοίνωσε σήμερα την ακύρωση 142 πτήσεών της αύριο Τρίτη εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων ορισμένων εκ των εργαζομένων της, που καταγγέλλουν την κατάργηση παροχών τους.

    Σε ένα δελτίο τύπου προς τους πελάτες της εταιρείας, στο οποίο ζητάει συγγνώμη για την ταλαιπωρία των επιβατών, ο γενικός διευθυντής Κρέιμερ Μπολ χαρακτηρίζει αυτήν την απεργία «ακατανόητη και άδικη».

    Ο ίδιος εξηγεί ότι η απεργία συνδέεται με την κατάργηση που αποφασίστηκε πρόσφατα «ενός προνομίου που απολάμβαναν οι κυβερνήτες και μέλη του προσωπικού» το οποίο τους επέτρεπε να «ταξιδεύουν δωρεάν από διαφορετικές πόλεις της Ιταλίας προκειμένου να μεταβούν ή να αποχωρήσουν από τις βάσεις της εταιρείας στη Ρώμη ή το Μιλάνο», μια απόφαση η οποία ελήφθη «με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων και σε συμμόρφωση με τις άλλες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου».

    Το συνδικάτο Fit-Cisl έκανε λόγο από την πλευρά του για μια «επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων», υπογραμμίζοντας ότι το προσωπικό της Alitalia είχε «πάντα επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα και υψηλό επαγγελματισμό, ιδίως τις δυσκολότερες στιγμές».

    «Η απεργία, η πρώτη εδώ και πολλά χρόνια, γίνεται για λόγους που συνδέονται με τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας του προσωπικού που υπόκειται σε αποφάσεις, οποίες δεν έχουν προηγουμένως συζητηθεί» σημείωσε ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής ένωσης, Νίνο Κορτορίγιο.

    Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια αύξηση των ωρών εργασίας, σε διαδικασίες ατομικών απολύσεων εκτός των συλλογικών συμβάσεων, ή ακόμα και στην κατάργηση των μέσων που είχαν συμφωνηθεί στους εργαζόμενους για να μετακινούνται από την κατοικία τους ή των παροχών στο προσωπικό που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες οικογενειακές και προσωπικές καταστάσεις.

    Περίπου 20 πτήσεις αναμένεται να ακυρωθούν από μια άλλη ιταλική εταιρεία, τη Meridiana, τα δρομολόγια της οποίας έχουν παραλύσει λόγω των μαζικών αναρρωτικών αδειών που έχουν πάρει οι εργαζόμενοι μετά την υπογραφή, πριν από μία εβδομάδα, μια συμφωνίας για την άμεση κατάργηση 396 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο ενός συνεταιρισμού με την Qatar Airways.

    [12] "Καλωσήρθατε στην κόλαση!", η αστυνομία του Ρίο διαδηλώνει ενώπιον των τουριστών στο διεθνές αεροδρόμιο

    Με πανό όπου αναγράφεται στα αγγλικά το σύνθημα «καλωσήρθατε στην κόλαση» υποδέχθηκαν σήμερα τους άρτι αφιχθέντες τουρίστες στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρίο Βραζιλιάνοι αστυνομικοί, οι οποίοι διαδηλώνουν καταγγέλλοντας τις καθυστερήσεις στη καταβολή των μισθών τους.

    Στην κινητοποίηση συμμετείχαν 100 αστυνομικοί και πυροσβέστες, μόλις έναν μήνα πριν ανέβει η «αυλαία» των Ολυμπιακών Αγώνων (5η έως 21η Αυγούστου), όπου θα συρρεύσουν στην πόλη μισό εκατομμύριο τουρίστες και περισσότεροι από 10.000 αθλητές.

    Σε άλλα πανό μπορούσε κανείς να διαβάσει:

    «Οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες δεν έχουν πληρωθεί. Όποιος επισκέπτεται το Ρίο δεν είναι ασφαλής».

    Την ίδια ώρα οι διαδηλωτές φώναζαν «καλωσήρθατε στην κόλαση!».

    Οι αστυνομικοί είχαν επίσης παρατάξει στην αίθουσα των αφίξεων ανδρείκελα τα οποία είχαν ντύσει με στολές αναπαριστώντας τα 54 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας που σκοτώθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ ένα πανό έγραφε:

    «Να μην ανησυχείτε, μονάχα 54 αστυνομικοί σκοτώθηκαν αυτό το έτος των Ολυμπιακών Αγώνων».

    Μια αστυνομικός επίσης, που είχε βάψει τα χέρια και το πρόσωπό της με κόκκινη μπογιά που παρέπεμπε σε αίμα, κρατούσε μια κούκλα η οποία φόραγε μια μπλούζα με το σύνθημα «SOS police».

    Η αστυνομία του Ρίο ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή των μισθών της εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες.

    Στο αεροδρόμιο είχαν ήδη αναρτήσει πανό με το σύνθημα «καλωσήρθατε στην κόλαση!», μια ενέργεια που προκάλεσε οργή στις αρχές.

    Η πολιτεία του Ρίο διανύει μια σοβαρή δημοσιονομική κρίση. Την περασμένη εβδομάδα η Μπραζίλια ενέκρινε ένα σχέδιο διάσωσης για την εκταμίευση 833 εκατομμυρίων ευρώ και οι καθυστερούμενοι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να καταβληθούν αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον Τύπο.

    [13] Τουλάχιστον 93 νεκροί από τις πλημμύρες στην Κίνα - 726.000 οι εκτοπισμένοι

    Οι συνεχείς βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες που έχουν προκαλέσει στοίχισαν τη ζωή συνολικά 93 ανθρώπων σε 11 περιοχές της Κίνας μέσα σε τέσσερις ημέρες, ενώ άλλοι 19 άνθρωποι αγνοούνται, μεταδίδει το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι συνεχείς βροχοπτώσεις μετά την 30ή Ιουνίου έχουν καταστρέψει 22.000 κατοικίες και έχουν αναγκάσει 726.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε πολλές επαρχίες κυρίως στη Τζιανγκσού, τη Χουμπέι, τη Χενάν και τη Σετσουάν, όπως ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές σήμερα.

    Οι πλημμύρες έχουν επίσης προκαλέσει ζημιές σε καλλιέργειες, δρόμους, τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροδότησης, έχουν διακόψει την κυκλοφορία αυτοκινήτων και τρένων σε πολλές περιοχές.

    Σύμφωνα με το Πεκίνο, η συνολική ζημία εξαιτίας των πλημμυρών υπολογίζεται μέχρι στιγμής ότι ανέρχεται σε 20,43 δισεκατομμύρια γιουάν (3 δισεκ. δολάρια).

    [14] Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου υποψήφιο για το βραβείο Lux

    Το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, είναι μία από τις δέκα ταινίες που είναι υποψήφιες για το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Μετά το Βραβείο Καλύτερης ταινίας στο Διεθνές τμήμα του 70ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου πριν λίγες ημέρες, η τρίτη και πολυσυζητημένη μεγάλου μήκους ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου έρχεται ξανά στην επικαιρότητα διεκδικώντας το βραβείο LUX που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια από τη θέσπισή του.

    Η ανακοίνωση των δέκα ευρωπαϊκών ταινιών που θα διεκδικήσουν φέτος το βραβείο έγινε στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι. Πέραν από το «Suntan», υποψήφιες για το φετινό βραβείο LUX είναι το «Toni Erdmann» της Γερμανίδας Μάρεν Αντε, που ξεχώρισε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ «A Syrian Love Story» του Σιν Μακ Άλιστερ, το «La Pazza Gioia» (Like Crazy) του Πάολο Βίρτζι, το «L'avenir» της Μία Χάνσεν Λοβ, το «Sieranevada» του Κρίστι Πούιου, το «Krigen» (A War) του Τομπίας Λίντχολμ, το «Cartas da Guerra» (Letters From War) του Ίβο Φερέιρα, το «Peine J'ouvre les Yeux» (As I Open My Eyes) της Λειλά Μπουζίντ, καθώς και το γαλλοελβετικό animation «Ma Vie de Courgette» (My Life as a Courgette) του Κλοντ Μπαρά.

    Τελευταία φορά που ελληνική ταινία είχε φτάσει στις 10 υποψήφιες για το βραβείο Lux ήταν το 2014, το «Xenia» του Πάνου Κούτρα, το οποίο δεν είχε καταφέρει να φτάσει, όμως στις τρεις φιναλίστ για το βραβείο. Είχαν προηγηθεί η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου και το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, που διεκδίκησαν το βραβείο Lux το 2010 και το 2011 αντίστοιχα.

    [15] «Ναι» από τη ΔΗΜΑΡ στον εκλογικό νόμο - Αιχμές για τη στάση του ΠΑΣΟΚ

    «Στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας». Αυτό αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε το απόγευμα για να καθορίσει το τι θα ψηφίσει ο πρόεδρός της Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μετά τη στάση που αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος κι είναι φανερό ότι κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο στη βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων. Η ΝΔ από την άλλη επιδιώκει την διατήρηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών για να πετύχει για άλλη μία φορά μία απολύτως τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση».

    Διαβάστε επίσης:

    Φ. Γεννηματά: Δεν θα ψηφίσουμε εκλογικό νόμο με αποσπασματικές διατάξεις

    Υπέρ της απλής αναλογικής και του δικαιώματος ψήφου στα 17, τάσσεται ο Β. Λεβέντης

    [16] Για «απροκάλυπτο εργαλειακό παιχνίδι με τους θεσμούς» σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος

    Τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης συνιστά κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Κατά την παρέμβασή του στη κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε δεν μπορεί κατ? ουδένα τρόπο να συγκριθεί η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ πέρσι για τη κατάργηση του μπόνους, γιατί, όπως είπε, «ήταν μια κατεπείγουσα πολιτική πρωτοβουλία ανακοπής του κατήφορου στον οποίο έτρεχε, μέσα στην τότε συγκυρία η χώρα, με κίνδυνο να προσκρούσει στο Grexit και την ασύντακτη χρεοκοπία».

    «Τώρα που τα δεδομένα αλλάζουν δραστικά, τώρα που το αδιέξοδο που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ δεν είναι πλέον μόνο εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό αλλά μετατρέπεται και σε αδιέξοδο κομματικό για τους κυβερνώντες, τώρα λοιπόν θυμούνται δήθεν την αναθεώρηση του Συντάγματος και κυρίως και επειγόντως τον εκλογικό νόμο! Τέτοιο απροκάλυπτο εργαλειακό παιχνίδι με τους θεσμούς», πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «το «σχέδιό» τους συνίσταται στην καταστρατήγηση των θεσμών, με στόχο να δημιουργηθεί σε πρώτο στάδιο, η αίσθηση ότι η κυβέρνηση ελέγχει και καθοδηγεί τις πολιτικές εξελίξεις παρά το εθνικό αδιέξοδο για το οποίο ευθύνεται. Και σε δεύτερο στάδιο, να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, κρίσιμος παράγοντας για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης».

    [17] Ν. Βούτσης: Να αντιμετωπιστούν υπέρ των λαών οι εστίες πολέμων και ακραίων φονταμενταλιστικών συγκρούσεων

    Την ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν, υπέρ των λαών και των χειμαζόμενων κοινωνιών, οι εστίες πολέμων, οι εστίες ακραίων φονταμενταλιστικών θρησκευτικών συγκρούσεων, οι εστίες αποσταθεροποίησης και υπανάπτυξης, οι εστίες μεγάλων κινδύνων που δημιουργούν και τις μαζικές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

    «Τα προβλήματα αυτά δεν έρχονται από τον ουρανό, ούτε είναι στη μοίρα των λαών, αρκεί να τα συνειδητοποιήσουμε και να στρατευθούμε για να λυθούν σε διεθνή κλίμακα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

    Παράλληλα σημείωσε πως «στους δύσκολους χρόνους που διανύει ο κόσμος μας, είναι ασφαλής η πεποίθησή μας πως ο χώρος του κοινοβουλευτισμού, όπως και οι εξ αυτού προερχόμενες εκφράσεις αμεσότερης δημοκρατίας, είναι αυτός που οφείλει να έχει και να αναδεικνύει όλο και περισσότερο τον ρόλο του ως προστάτη των λαϊκών συμφερόντων και βοηθό κάθε αδύνατου και εμπερίστατου πολίτη» και προσέθεσε: «Ο κοντινός μας Αριστοτέλης μάς καθορίζει ως "μόρια της πολιτείας", τμήματά της δηλαδή, και μας συναριθμεί, εμάς το "βουλευόμενον μόριον", με τα άλλα δύο, "το περί τας αρχάς" και το "δικάζον". Θεωρεί μάλιστα ότι ένα από τα κυριότερα μέσα για τη στερέωση ενός πολιτεύματος είναι η άσκηση της εξουσίας με μετριοπάθεια. Ακριβώς, λοιπόν, με αίσθηση αυτής της μετριοπάθειας, είμαι βέβαιος πως θα διεξαχθούν οι εργασίες της Συνέλευσής σας, των οποίων και εγώ με τη σειρά μου κηρύσσω την έναρξη».

    Εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων, μαζί με την Κρατική Δούμα της Ρωσίας, συμμετέχουν μέσω της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στις εκδηλώσεις του έτους φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας και υπογράμμισε: «Αναδεικνύουμε έτσι, τα δύο κοινοβούλια, την ΔΣΟ ως τον φορέα εκείνο που μας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες έκφρασης κοινών πρωτοβουλιών και ενδιαφερόντων. Η παρουσία άλλωστε εδώ σήμερα του φίλου προέδρου της Ρωσικής Κρατικής Δούμα κ. Σεργκέι Ναρίσκιν το αποδεικνύει σε κάθε περίπτωση».

    [18] Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών

    Ενώπιον της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά της όλης διαδικασίας χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών έναντι 3 εκατ. ευρώ η κάθε μία.

    Κατά τη συζήτηση ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, (πρόεδρος Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου), στην οποία συμμετείχαν 30 δικαστές μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών Mega Channel, Antenna, Αlpha, Skai, Star Channel και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας τόνισαν την αντίθεσή τους στον αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προχωράει στην αδειοδότηση των καναλιών.

    Ειδικότερα, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών ανέφεραν ότι εφ'όσον ο υπουργός Επικρατείας αντισυνταγματικά και παράνομα κάνει όλη την διαγωνιστική διαδικασία, οι αποφάσεις τους μέχρι τη διακήρυξη του διαγωνισμού είναι άκυρες.

    Επίσης, ανέφεραν οι συνήγοροι των καναλιών, ότι αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι κατά τις συνταγματικές επιταγές μόνο το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και ότι δεν μπορεί να ελέγχει την όλη διαδικασία η Κυβέρνηση, παρά μόνο το ΕΣΡ, το οποίο είναι ανεξάρτητο όργανο προβλεπόμενο από το Σύνταγμα.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 July 2016 - 18:32:33 UTC