Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μόνο ελληνικό προσωπικό στα 14 αεροδρόμια της Fraport
  • [02] Ενδεχόμενο πιστοληπτικής υποβάθμισης της Αυστραλίας
  • [03] Ν. Κορέα: Πωλήσεις 2,4 δισ. δολαρίων, μέσω κινητών τηλεφώνων
  • [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο, μέχρι την Πέμπτη
  • [05] Λ. Κρέτσος: «Έντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας
  • [06] Ο Τζ. Κέρι προσφέρει τη βοήθεια του FBI, στις έρευνες για την αιματηρή επίθεση στο Μπαγκλαντές
  • [07] Αναχαίτιση βαλλιστικού πυραύλου από τη Σαουδική Αραβία
  • [08] Ο Ροντρίγκο Γκαρσία στο Φεστιβάλ Αθηνών
  • [09] Δέκα «μυθιστορήματα» στοχασμού για το καλοκαίρι
  • [10] «Σάλος» για το μέλλον της ΕΕ με τη Σοφία Μαυραγάνη
  • [11] Φτάνει στον Δία το διαστημικό σκάφος Juno
  • [12] SOS από επιστήμονες: Τα τοξικά χημικά σε νερό, αέρα, τροφές και καθημερινά προϊόντα βλάπτουν την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου
  • [13] Το υπό ανάπτυξη μεγαλύτερο τηλεσκόπιο νετρίνων στον κόσμο θα περιλαμβάνει και την Πύλο

  • [01] Μόνο ελληνικό προσωπικό στα 14 αεροδρόμια της Fraport

    Για τη λειτουργία των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων η Fraport θα προσλάβει αποκλειστικά Έλληνες. Μόνο μερικοί μετρημένοι στα δάχτυλα θα έρθουν από τη Γερμανία. «Οι απασχολούμενοι στα αεροδρόμια εργάζονται σκληρά, θέλουν να δημιουργήσουν και κάθε άλλο παρά παραιτημένοι είναι», είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt, o διευθύνων σύμβουλος της Fraport-Greece Αλεχάντερ Τσίνελ, ο οποίος μετακομίζειστην Αθήνα για να αναλάβει τα καθήκοντα της αναδιοργάνωσης και βελτίωσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

    Τέλος Νοεμβρίου, η FRAPORT θα αναλάβει το πρώτο αεροδρόμιο και δύο μήνες αργότερα τα υπόλοιπα. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου με περισσότερους από 4 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο το καθένα, όπως και άλλα μικρότερα όπως της Σκιάθου και της Καβάλας.

    Έλλειψη ενδιαφερομένων κάθε άλλο παρά υπάρχει για τις 500 θέσεις εργασίας τις οποίες έχει προκηρύξει η Fraport-Greece. Μόνο τις περασμένες δύο εβδομάδες έγιναν 2.500 αιτήσεις για πρόσληψη, αν και θα παραμείνουν πολλοί από τους ήδη εργαζόμενοι. «Κάνουμε προσπάθεια να παραμείνουν οι περισσότεροι δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντερ Τσίνελ στην γερμανική εφημερίδα. Οι συμβάσεις με εξωτερικούς παρόχους υπηρεσιών, όπως είναι η επίγεια εξυπηρέτηση και η ασφάλεια, θα διατηρηθούν, προσέθεσε.

    Τις μεγαλύτερες ελλείψεις στα 14 αεροδρόμια η Fraport-Greece θέλει να τις έχει καλύψει μέχρι την περίοδο αιχμής του 2017. Αμέσως μετά την ανάληψή τους θα επιδιορθωθούν οι εγκαταστάσεις υγιεινής, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχου, παράδοσης αποσκευών, ο έλεγχος ασφαλείας, θα επιδιορθωθούν οι ηλεκτρονικοί πίνακες ανακοινώσεων και θα ανανεωθούν οι πινακίδες σήμανσης. «Έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε ήδη τους πρώτους έξι μήνες επιτυχία», είπε ο κ. Τσίνελ.

    Σε δεύτερη φάση σχεδιάζονται κατασκευαστικές εργασίες, όπως η επέκταση των τέρμιναλ των αεροδρομίων, νέα εστιατόρια και καταστήματα. Η Fraport έχει δεσμευθεί να επενδύσει εντός 48 μηνών 330 εκατομμύρια ευρώ.

    [02] Ενδεχόμενο πιστοληπτικής υποβάθμισης της Αυστραλίας

    Η Αυστραλία κινδυνεύει να χάσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ» που έχει στην πιστοληπτική της ικανότητα με δεδομένη την κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο.Υπό τις εξελίξεις αυτές, η Αυστραλία εισέρχεται στη μεγάλη λίστα των αναπτυγμένων οικονομικά χωρών, που ταλαιπωρούνται από πολιτική αστάθεια, καθώς η πιο πιθανή εξέλιξη είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας στο κοινοβούλιο, κατά τις επόμενες ημέρες.

    Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων.Η πιο πειστική πολιτικά εξέλιξη, για όλα τα κόμματα είναι η συγκρότηση μιας εχθρικής Γερουσίας, που δε θα συνεργάζεται εύκολα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, προκαλώντας την ανησυχία χρηματοοικονομικών κύκλων που εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

    [03] Ν. Κορέα: Πωλήσεις 2,4 δισ. δολαρίων, μέσω κινητών τηλεφώνων

    Οι ηλεκτρονικές αγορές προϊόντων μέσω της χρήσης κινητών τηλεφώνων στη Νότια Κορέα, κατέγραψαν υψηλό μηνός το Μάιο, καθώς το οικονομικό ύψος των αγορών έφτασε στα 2,4 δισ. δολάρια.Η εξέλιξη αυτή, σηματοδοτεί την ουσιαστική χρήση των κινητών τηλεφώνων για τις αγορές προϊόντων από ψηφιακά καταστήματα στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τα στοιχεία κυβερνητικής αναφοράς που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

    Η αύξηση των αγορών προϊόντων μέσω της χρήσης κινητών τηλεφώνων το Μάιο, κατέγραψε ετήσια αύξηση 41,7% σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Νότιας Κορέας, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τότε που ξεκίνησε η αρχειοθέτηση στατιστικών στοιχείων για τη διαδικτυακή αγορά, τον Ιανουάριο του 2013.Οι αγορές μέσω κινητών τηλεφώνων αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 52,1% επί του συνόλου των διαδικτυακών αγορών το Μάιο, ενώ το προηγούμενο υψηλό ποσοστό τους, είχε καταγραφεί στο 51,4% τον Μάρτιο.

    [04] Απεργιακές κινητοποιήσεις σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο, μέχρι την Πέμπτη

    Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε τρένα και προαστιακό σιδηρόδρομο.

    Συγκεκριμένα, σήμεραΔευτέρα, αύριο Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις στα δρομολόγια όλου του σιδηροδρομικού δικτύου, των αμαξοστοιχιών του προαστιακού σιδηρόδρομου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, στα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς και στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διαδρομή Κιάτο - Πάτρα και αντιστρόφως.

    Ειδικότερα, για σήμερα4 Ιουλίου, την Τρίτη 5 Ιουλίου και την Πέμπτη 7 Ιουλίου έχουν εξαγγελθεί επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας (05:00 - 08:00, 13:00 - 16:00, 21:00 - 24:00), ενώ για την Τετάρτη 6 Ιουλίου, 24ωρη απεργία.

    Για τις αμαξοστοιχίες που τα δρομολόγια τους επηρεάζονται από τις στάσεις εργασίας, ήδη έχει σταματήσει - με πρωτοβουλία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - η προκράτηση εισιτηρίων.

    [05] Λ. Κρέτσος: «Έντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας

    «Έντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας διαπιστώνει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το ΧΩΝΙ» και αναφέρει χαρακτηριστικά για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων χθες στις 3 το μεσημέρι: «Κυριακή κοντή γιορτή».

    Απαντώντας σε όσους προσδοκούν ότι το ΣτΕ μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία αδειοδότησης (την πρώτη μετά από 26 χρόνια!) των τηλεοπτικών σταθμών, κάνοντας δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των νυν καναλαρχών, σημειώνει ότι «το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει παραδεχθεί ότι είχαμε αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και παράνομη ίδρυση τηλεοπτικών σταθμών, που νέμονται τα οφέλη της παράνομης λειτουργίας τους, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη με την εκμετάλλευση δημόσιου αγαθού».

    Εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του νέου «χρηματιστηρίου διαφημιστικού χρόνου», το οποίο θα διασφαλίσει τόσο τη διαφάνεια, όσο και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που μπορεί να προκύπτει από την αγορά τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου και διευκρινίζει ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αφήνει περιθώρια θολής και υπόγειας διαπραγμάτευσης με βάση τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο».

    [06] Ο Τζ. Κέρι προσφέρει τη βοήθεια του FBI, στις έρευνες για την αιματηρή επίθεση στο Μπαγκλαντές

    Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Τζον Κέρι προσφέρει στην πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα, βοήθεια προκειμένου να γίνει ουσιαστική έρευνα για τον εντοπισμό αυτών που σχεδίασαν την τρομοκρατική επίθεση στο εστιατόριο στη Ντάκα, που στοίχισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους.

    Η προσφορά αυτή, έγινε καθώς η αστυνομία του Μπαγκλαντές προσπαθεί να εξακριβώσει πως οι εύποροι και μορφωμένοι νέοι που έκαναν την επίθεση απέκτησαν ακραίες και ριζοσπαστικές απόψεις που τους ώθησαν στο να αιματοκυλίσουν το εστιατόριο.Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι έξι δράστες ήταν όλοι ντόπιοι, με τις αρχές να προσπαθούν να εξηγήσουν την ταχεία εξάπλωση των ακραίων απόψεων, σε μία χώρα, η οποία πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν σταθερή κοσμική δημοκρατία.

    Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο και παρουσίασε φωτογραφίες με τους πέντε τρομοκράτες μπροστά από μια σημαία του.Ωστόσο, τοπικοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τη διασύνδεση με το Ισλαμικό Κράτος τονίζοντας ότι η τοπική οργάνωση Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh (JMB) δεν έχει αποδεδειγμένους δεσμούς με το Ισλαμικό Κράτος.

    [07] Αναχαίτιση βαλλιστικού πυραύλου από τη Σαουδική Αραβία

    Η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο, που είχε εκτοξευτεί από την Υεμένη, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.Ο πύραυλος είχε εκτοξευτεί από την Υεμένη και είχε πορεία προς την πόλη 'Αμπχα, που είναι η πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής επαρχίας Ασίρ. Η αναχαίτιση του έγινε στις 06:10 το πρωί τοπική ώρα.

    Νωρίτερα σήμερα, είχε γίνει γνωστό ότι η πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο που εντοπίστηκε στα νοτιοδυτικά της χώρας, όπως μετέδωσε η σαουδαραβικών συμφερόντων τηλεόραση Arabiya TV.Ο τηλεοπτικός σταθμός δε γνωστοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για την προέλευση του πυραύλου.Ωστόσο, οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη που έχουν την υποστήριξη του Ιράν και τους οποίους μάχεται η Σαουδική Αραβία, έχουν προηγούμενα εκτοξεύσει πυραύλους στοχεύοντας το βασίλειο.

    [08] Ο Ροντρίγκο Γκαρσία στο Φεστιβάλ Αθηνών

    Το «τρομερό παιδί» του ισπανόφωνου θεάτρου, ο Ροντρίγκο Γκαρσία, επισκέπτεται για τρίτη φορά το Φεστιβάλ Αθηνών, με την τελευταία του παραγωγή, το «4».Τέσσερις ηθοποιοί, δεμένοι μεταξύ τους με λεπτό σκοινί σαν ιστό αράχνης, περιφέρονται στη σκηνή δημιουργώντας δυνατές εικόνες για ένα θέμα ταμπού: την παιδική σεξουαλικότητα.

    Σε μια σκηνική σύνθεση που χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κριτική ως βαθιά ποιητική και ταυτόχρονα κωμική, ο Γκαρσία συνδυάζει φαινομενικά άσχετα και αντιθετικά μεταξύ τους στοιχεία: οι αναμνήσεις του δημιουργού από την παιδική του ηλικία συνυπάρχουν, μεταξύ άλλων, με μια μορφή σαμουράι από τις ταινίες του Κουροσάουα, ένα υπερμέγεθες σαπούνι Μασσαλίας και ένα drone, ενώ ακούγεται η Τέταρτη συμφωνία του Μπετόβεν.

    [09] Δέκα «μυθιστορήματα» στοχασμού για το καλοκαίρι

    «Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται», σύμφωνα με το Ρωμαίο ρήτορα Κικέρωνα. Για όσους, λοιπόν, ετοιμάζονται για τους κήπους και τις θάλασσες, αλλά και για όσους θα περάσουν τον καυτό Ιούλιο-Αύγουστο κατ' οίκον, παρουσιάζουμε δέκα δοκιμιακά βιβλία που εκδόθηκαν πρόσφατα. Ελληνικά και ξένα. Και έχουν επίκεντρο την ελληνική κρίση στην οικονομία, τη διεθνή κρίση λόγω τζιχάντ αλλά και τη διαρκή «κρίση» της πολιτικής φιλοσοφίας.

    Μπορεί η προϊούσα πτώση των εισοδημάτων να στερεί τις διακοπές σε μεγάλο αριθμό πολιτών της πάλαι ποτέ ισχυρής μεσαίας τάξης, όμως η εποχή αυτή οδήγησε σε μια άνοδο της διάθεσης για ενημέρωση, πέρα από τα επιβεβλημένα καλοκαιρινά μυθιστορήματα.Εξ αυτού του λόγου και τα «μυθιστορήματα» του στοχασμού, τα οποία συνδυάζουν την απόλαυση του κειμένου με τον εμπλουτισμό της γνώσης για τα αίτια των «κουρεμένων διακοπών».

    [10] «Σάλος» για το μέλλον της ΕΕ με τη Σοφία Μαυραγάνη

    Η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη με το έργο της «Σάλος», απόψε και αύριο 5 Ιουλίου, παίρνει σειρά στις παραστάσεις χορού του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260.

    Σαν βουβό κύμα, ή κοινώς η αποθαλασσιά, ο σάλος λειτουργεί υπόγεια και κρυφά κάτω από τη φαινομενική υπόσταση των πραγμάτων κι είναι το στοιχείο που διερευνά μέσω της κίνησης και της σωματικής εκφραστικότητας, η Σοφία Μαυραγάνη, σε συνεργασία της Μπέτυ Δραμισιώτη: «Είναι η κρίση που ζούμε σήμερα σάλος του αμερικάνικου κραχ; Είναι η τρομοκρατία που αντιμετωπίζουμε σάλος της αποικιοκρατίας; Τι σάλο θα προκαλέσει η σημερινή μακροχρόνια ειρήνη στην Ευρώπη, που είναι όμως γεμάτη από φλέγοντα ζητήματα;» διερωτάται η παράσταση χωρίς να μένει μόνο σε αυτά τα ερωτήματα, προβληματίζεται και για την προβολή όσων ζούμε στο μέλλον.

    Η παράσταση ερευνά τις εφαρμογές του σάλου στην ιστορική πραγματικότητα, προσεγγίζοντας τα γεγονότα αυτά που εμφανίζουν τα χαρακτηριστικά του σάλου από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

    [11] Φτάνει στον Δία το διαστημικό σκάφος Juno

    Ο Δίας ήταν ένας πονηρός θεός που έκρυβε τα καμώματά του πίσω από πυκνά νέφη, όμως η γυναίκα του Ήρα (η Juno των Ρωμαίων) μπορούσε να δει κάτω από το «καμουφλάζ» του.Καθόλου τυχαία, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε το όνομα της θεάς στο διαστημικό σκάφος, καθώς αυτό φιλοδοξεί επιτέλους να αποκαλύψει, με τα οκτώ επιστημονικά όργανά του (αρκετά κατασκευασμένα από Ευρωπαίους επιστήμονες) και με την έγχρωμη κάμερά του, τι κρύβεται κάτω από την μέχρι σήμερα αδιαπέραστη ατμόσφαιρα του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Η ατμόσφαιρα αυτή είναι διάσημη για τις τεράστιες θύελλες που μαίνονται σε αυτήν, με πιο γνωστή την λεγόμενη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», η οποία είναι διπλάσια απο τη Γη, αν και συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια.

    Τα χαράματα της Τρίτης 5 Ιουλίου, το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια αμερικανικό διαστημικό σκάφος Juno (Ήρα), που έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, θα φθάσει στον Δία μετά από ένα μακρύ ταξίδι πέντε ετών και περίπου τριών δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στις 6:18 το πρωί, ώρα Ελλάδος, το σκάφος αναμένεται να εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον Δία.

    [12] SOS από επιστήμονες: Τα τοξικά χημικά σε νερό, αέρα, τροφές και καθημερινά προϊόντα βλάπτουν την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

    Για πρώτη φορά κορυφαίοι επιστήμονες και γιατροί από τις ΗΠΑ, καθώς και επιστημονικοί-ιατρικοί φορείς, με κοινή ανακοίνωσή τους, προειδοποιούν πως υπάρχει πλέον επιστημονική ομοφωνία ότι η έκθεση των παιδιών σε διάφορες τοξικές χημικές ουσίες στον αέρα, στο νερό, στις τροφές και σε προϊόντα της καθημερινότητας (πλαστικά κ.α.) αποτελεί κίνδυνο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, ιδίως όσο ακόμη αυτά βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας τους.

    Αυξάνει έτσι η πιθανότητα εκδήλωσης διαφόρων νευροαναπτυξιακών διαταραχών (φάσμα αυτισμού, διανοητική καθυστέρηση, ελλειμματική προσοχή-υπερκινητικότητα, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.).

    Η επιστημονική «συμμαχία», γνωστή με το όνομα TENDR (Targeting Environmental Neuro-Developmental Risks), που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives», ζητά να υπάρξει άμεση δράση, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η έκθεση των σημερινών παιδιών και των επόμενων γενεών στα δυνητικά επικίνδυνα χημικά.

    Κατ' εξοχήν επικίνδυνα θεωρούνται τα οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα για τα φυτά, οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE), οι φθαλικές ενώσεις, οι ρυπαντές που σχετίζονται με τις καύσεις (πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, οξείδια αζώτου, σωματίδια), ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB).

    Η επικεφαλής του προγράμματος TENDR Ίρβα Χερτς-Πιτσιότο, καθηγήτρια δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Ντέιβις, έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία». Όπως είπε, «πριν δέκα χρόνια μια τέτοια επιστημονική συναίνεση δεν θα ήταν δυνατή, όμως πλέον η επιστημονική έρευνα είναι ξεκάθαρη: τα τοξικά χημικά βλάπτουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών μας. Ως κοινωνία, μπορούμε να εξαφανίσουμε ή να μειώσουμε σημαντικά αυτές τις τοξικές χημικές ουσίες και να αντιμετωπίσουμε τις ρυθμιστικές ανεπάρκειες, που έχουν επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό αυτών των χημικών. Με αυτά τα βήματα, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε τα υψηλά ποσοστά των νευροαναπτυξιακών διαταραχών».

    Σύμφωνα με τους 48 κορυφαίους Αμερικανούς επιστήμονες, συχνά οι έγκυες γυναίκες μολύνονται με διάφορα χημικά, πράγμα που έχει επιπτώσεις στο έμβρυο που κυοφορούν. «Είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης στα προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς των παιδιών», τονίζουν και επισημαίνουν ότι «ακόμη και υπερβολικά χαμηλά επίπεδα έκθεσης» σε ορισμένα χημικά μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στον υπό ανάπτυξη εγκέφαλο.

    Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι «αυτά τα χημικά είναι διάσπαρτα, όχι μόνο στον αέρα και στο νερό, αλλά στα καθημερινά καταναλωτικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα σώματά μας και στα σπίτια μας». Και επισημαίνουν ότι «για τα περισσότερα χημικά στην πραγματικότητα δεν έχουμε ιδέα τι κάνουν στη νευρική ανάπτυξη των παιδιών, επειδή απλώς δεν έχουν μελετηθεί».

    Σύνδεσμος: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://ehp.niehs.nih.gov/EHP358/

    [13] Το υπό ανάπτυξη μεγαλύτερο τηλεσκόπιο νετρίνων στον κόσμο θα περιλαμβάνει και την Πύλο

    Προχωρά η υλοποίηση στο βυθό της Μεσογείου του μεγαλύτερου υποθαλάσσιου τηλεσκοπίου νετρίνων στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε η διεθνής επιστημονική κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξή του. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ξεχωριστά αλλά διασυνδεδεμένα μεταξύ τους τηλεσκόπια σε... συσκευασία ενός.

    Το τηλεσκόπιο, γνωστό εν συντομία ως KM3Net (Τηλεσκόπιο Νετρίνων Κυβικού Χιλομέτρου) θα αναπτυχθεί σε βάθη τριών έως τεσσάρων χιλιομέτρων σε τρεις πολύ βαθιές περιοχές της Μεσογείου, στα ανοιχτά της Τουλόν (νότια Γαλλία, κοντά στη Μασσαλία), της νοτιοανατολικής Σικελίας (Ιταλία) και της Πύλου (Ελλάδα).

    Οι ερευνητές δημοσίευσαν προ ημερών τη σχετική «επιστολή προθέσεων», με το χρονοδιάγραμμα του όλου σχεδίου, στο περιοδικό πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής «Journal of Physics G: Nuclear and Particle Physics». Από ελληνικής πλευράς την πρωτοβουλία συνυπογράφουν περίπου 20 επιστήμονες από τον «Δημόκριτο», τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ανοικτό Πανεπιστήμιο, καθώς και το ΤΕΙ Πειραιά.

    Το KM3NeT θα είναι μια τεράστια διάταξη δικτυωμένων ανιχνευτών, με «ομοσπονδιακή» δομή, κεντρικό μάνατζμεντ (με έδρα το 'Αμσντερνταμ) και με κοινή ανάλυση όλων των επιστημονικών δεδομένων.

    Το τηλεσκόπιο θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει τα φευγαλέα υποατομικά σωματίδια νετρίνα, που έχουν αστροφυσική προέλευση (μαύρες τρύπες και άστρα που συγκρούονται, εκρήξεις σούπερ-νόβα και ακτίνων-γάμα, ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες-κβάζαρ κ.α.). Στόχος είναι αφενός να δώσει σάρκα και οστά σε μια νέου τύπου «αστρονομία νετρίνων» που θα μελετήσει το σύμπαν με νέους τρόπους και αφετέρου να ρίξει φως στα ίδια τα νετρίνα, τα οποία αλληλεπιδρούν μόνο ασθενώς με την ύλη, γι' αυτό είναι τόσο δύσκολο να γίνουν αντιληπτά.

    Ένα τέτοιο υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο ενεργού όγκου τουλάχιστον ενός κυβικού χιλιομέτρου είχε προταθεί, αρχικά το 2004, να δημιουργηθεί σε μια μόνο τοποθεσία. Είχαν προηγηθεί μεμονωμένες παρεμφερείς προσπάθειες, αρχικά για το τηλεσκόπιο «Νέστωρ» στη Πύλο, και στη συνέχεια για το NEMO στην Ιταλία και το ANTARES στη Γαλλία. Τελικά, στην πορεία έγινε αντιληπτό ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο τηλεσκόπιο, όχι μόνο για επιστημονικούς λόγους, αλλά επειδή έτσι ήταν δυνατό να διασφαλισθεί μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την ΕΕ.

    Τώρα πλέον προωθείται συντονισμένα η δημιουργία ενός ενιαίου τηλεσκοπίου σε όλο το εύρος της Μεσογείου, εφόσον βρεθούν τα κατάλληλα κονδύλια, κάτι που ισχύει ιδίως για το ελληνικό σκέλος, που θα είναι και το τελευταίο που θα υλοποιηθεί. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το KM3net θα είναι λειτουργικό από το 2020 σε Γαλλία και Ιταλία, στο μέτρο που έως τότε έχουν γίνει οι αναγκαίες επενδύσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 July 2016 - 6:32:39 UTC