Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: «Δεν έχει αξιοπιστία η διαστρέβλωση και το ψέμα»
  • [02] «Το πειραματόζωο - Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί πολιτικό εργαστήρι για αλλαγή στην Ευρώπη»
  • [03] Ανακοίνωση της ΝΔ με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
  • [04] Προθεσμία τριών εβδομάδων θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ισπανία και την Πορτογαλία, για να λάβουν μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων τους
  • [05] Η πρώτη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, ύστερα από επτά έτη
  • [06] Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων στα «Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά»
  • [07] ΕΙΤΗΣΕΕ: «Στον αέρα ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών»
  • [08] «H Eυρώπη, μετά το Brexit, πρέπει να ξυπνήσει», δηλώνει ο Ματτέο Ρέντσι
  • [09] Βούτσιτς: Δε θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Σερβία για την ένταξη της ή μη στην ΕΕ
  • [10] «Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας και με σχεδιασμό τετραετίας»
  • [11] «Η Ελλάδα κατέχει καίρια θέση στην κινεζική στρατηγική για το Δρόμο του Μεταξιού»
  • [12] Νεκρός ο ιδιοκτήτης της Jetoil, Κυριάκος Μαμιδάκης

  • [01] Ν. Παππάς: «Δεν έχει αξιοπιστία η διαστρέβλωση και το ψέμα»

    Απάντηση στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» με τίτλο «Επιστολή κόλαφος από Κομισιόν για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» έδωσε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Ο υπουργός Επικρατείας δηλώνει ότι το δημοσίευμα δεν έχει σχέση με τη διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και τονίζει ότι ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης αν θέλουν να διατηρούν την αξιοπιστία τους, οφείλουν να απέχουν από τη διαστρέβλωση και τα ψέματα.

    Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά έχει ως εξής: «Η αλληλογραφία στην οποία αναφέρεται το δημοσίευμα του ομίλου Καθημερινής ? Σκάι είναι γνωστή εδώ και καιρό και δεν έχει σχέση με τη διαδικασία των αδειών. Εμείς καλωσορίζουμε την υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για άδεια από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι. Υπογραμμίζουμε ότι είναι δικαίωμα του καθενός να υπερασπίζεται τα ιδιαίτερα συμφέροντά του όπως νομίζει. Η αποχή από την διαστρέβλωση και το ψέμα όμως, μπορεί να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από την αξιοπιστία του. Δεν μας προκαλεί λοιπόν έκπληξη. Αυτό που μας εκπλήσσει είναι ότι «η ηχώ» των ιδιοκτητών, η ΝΔ, δεν έχει σπεύσει να υιοθετήσει τις ανακρίβειες και να ζητήσει ακύρωση του διαγωνισμού και παραίτηση υπουργού».

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΙΤΗΣΕΕ: «Στον αέρα ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών»

    [02] «Το πειραματόζωο - Ελλάδα μπορεί να αποδειχθεί πολιτικό εργαστήρι για αλλαγή στην Ευρώπη»

    «Το αρνητικό πειραματόζωο για την κρίση, που ήταν η Ελλάδα, μπορεί να αποδειχθεί πολιτικό εργαστήρι για τις αλλαγές στην Ευρώπη», υπογραμμίζει ο Νίκος Φίλης, στον απόηχο του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σημειώνει ότι αν υπάρξει επιμονή της ΕΕ στο μοντέλο της λιτότητας και της ανεργίας, τότε το μέλλον της Ευρώπης είναι δυσοίωνο.

    Αναφορικά με τη στάση που έχει προϊδεάσει το ΚΚΕ ότι θα κρατήσει απέναντι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση, ο κ. Φίλης σημειώνει ότι πρόκειται για «μια ιστορική ευκαιρία να προχωρήσουμε σε ένα σταθερό βήμα για την απλή αναλογική», προσθέτοντας ότι «τα προσχήματα δεν πρέπει να επιστρατευθούν από τον χώρο της Αριστεράς».

    Ασκεί κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ, αναφέροντας ότι ο νεοφιλελευθερισμός που πρεσβεύει είναι εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. «Αυτή η πολιτική του κ. Μητσοτάκη δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού», σχολιάζει.

    Ο υπουργός Παιδείας σημειώνει ότι «θέλουμε ένα σχολείο ποιότητας και ισότητας και όχι ένα σχολείο με μαθητές-πελάτες». Τονίζει επίσης ότι έχουν ληφθεί μέτρα για την εξασφάλιση των πιστώσεων, ώστε «να έχουμε φέτος από την πρώτη ημέρα του σχολικού έτους το αναγκαίο προσωπικό, πέρα από το μόνιμο και αναπληρωτές, περίπου 20 χιλιάδες αναπληρωτές».

    Ενόψει του καθορισμού του Μεσοπρόθεσμου που αφορά στους προϋπολογισμούς του 2017 και του 2018, σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει μία μικρή αύξηση στις δαπάνες για την εκπαίδευση. Επισημαίνει ότι το Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου προέβλεπε ότι το 2018 οι δαπάνες για την παιδεία θα "κατρακυλούσαν" στο 1,9% του ΑΕΠ (που ισοδυναμεί με περίπου 2 δισ. λιγότερα χρήματα), όταν ο προϋπολογισμός του 2016 είναι 4,9 δισ. ευρώ για την παιδεία.

    Ο υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι είναι ώριμο και αναγκαίο να συζητήσουμε τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, ότι ο προσδιορισμός των ρόλων τους είναι αναγκαίος και επωφελής και για τις δύο πλευρές και πως γι' αυτό χρειάζεται διάλογος ανάμεσα τους.

    [03] Ανακοίνωση της ΝΔ με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    «Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει πλέον εκτός από τους πολίτες και τους ίδιους τους αστυνομικούς. Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας έχει ξεφύγει» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    «Καλούμε την ηγεσία του κατ' ευφημισμό Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει, επιτέλους, τις ευθύνες της» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] Προθεσμία τριών εβδομάδων θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ισπανία και την Πορτογαλία, για να λάβουν μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων τους

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει την Τρίτη, προθεσμία τριών εβδομάδων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, προκειμένου να λάβουν μέτρα περιορισμού των ελλειμμάτων τους και ν' αποφύγουν οικονομικές κυρώσεις, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που είναι γνώστης των εξελίξεων, στο Reuters.

    Η εξέλιξη αυτή έχει χαρακτήρα προσωρινού συμβιβασμού μεταξύ των χωρών που απαιτούν αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία όπως η Γερμανία και άλλων χωρών όπως η Ιταλία, που πιέζουν για μεγαλύτερα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται την έλλειψη ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης, την υψηλή ανεργία, αλλά και την καλλιέργεια του κλίματος αντιευρωπαϊσμού.

    [05] Η πρώτη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, ύστερα από επτά έτη

    Με τη λαμπρότητα που του αρμόζει, ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών τέλεσε σήμερα την πρώτη του Θεία Λειτουργία, ύστερα από επτά χρόνια ανακαινίσεων.

    Προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, τελέσθηκε λαμπρό συνοδικό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών.

    Παρουσία αρχιερέων απ? ολόκληρη τη χώρα, εκπροσώπων ξένων Εκκλησιών και εκατοντάδων Αθηναίων, ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τέλεσαν την πρώτη Θεία Λειτουργία.

    Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι από τα περισσότερα κόμματα του Κοινοβουλίου.

    Το βράδυ, στην κεντρική πλατεία, μπροστά στον Καθεδρικό Ναό, θα λάβει χώρα μουσική εκδήλωση από τη «Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα» υπό τη Διεύθυνση του διεθνούς φήμης μαέστρου Βασίλη Τσαμπρόπουλου.

    Ελένη Μαχαίρα

    [06] Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων στα «Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά»

    Η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζόμενων στην εταιρεία «Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά», συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνάντηση με τους εργαζόμενους της εταιρείας στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή της Καβάλας - Δράμας.

    Οι εργαζόμενοι σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο του εξέθεσαν τα πολύ σοβαρά εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της κακής διαχείρισης από την ιδιοκτησία της επιχείρησης και ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα θέσει τα προβλήματά τους σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

    Ο κ. Χαρίτσης μετείχε ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Δράμας, ενώ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Καβάλα, και επισκέφτηκε την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) που δραστηριοποιείται στο Δασικό Χωριό Παγγαίου καθώς και τον Αγροτικό Αλιευτικό Συνεταιρισμό Λιμνοθαλασσών Κεραμωτής Καβάλας.

    Στην ομιλία του, καθώς και στη συνέντευξη Τύπου, ο Υφυπουργός περιέγραψε το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για τον οδικό χάρτη για το χρέος. Επίσης παρουσίασε τα προγράμματα επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και το σχέδιο Γιούνκερ.

    [07] ΕΙΤΗΣΕΕ: «Στον αέρα ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών»

    «Στον αέρα βρίσκεται ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών» διαπιστώνει η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕ) σχολιάζοντας δημοσίευμα της «Καθημερινής» το οποίο αναφερόταν σε επιστολή του Κοινοτικού Επιτρόπου Γκ. Έτινγκερ προς την κυβέρνηση για τις ανεξάρτητες Αρχές και την ΕΕΤΤ.

    Η ΕΤΙΗΣΕΕ στην ανακοίνωσή της θέτει ερωτήματα προς τους αρμόδιους για τον λόγο απόκρυψης, όπως αναφέρουν, της συγκεκριμένης επιστολής του Επιτρόπου, ενώ τονίζει ότι η Επιτροπή διαφωνεί πλήρως με την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

    «Ουσιαστικά» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ «η κυβέρνηση καταγγέλλεται γιατί προχωρά σε ένα διαγωνισμό χωρίς να καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού, όπως ο καθορισμός του συνολικού αριθμού των αδειών (θεματικές, γενικού περιεχομένου μη ενημερωτικές, περιφερειακές κλπ) και η πλήρης αξιοποίηση του διαθέσιμου φάσματος. Τούτο προκύπτει ευθέως από την κατηγορηματική αντίδρασης της Επιτροπής για το ενδεχόμενο να μην αξιοποιηθεί τελικώς και συνολικά το φάσμα. Και μάλιστα ενώ προ μηνών η κυβέρνηση επικαλούμενη των έωλη μελέτη της Φλωρεντίας έλεγε ακριβώς τα αντίθετα».

    Κάνοντας σαφή αναφορά στην αυριανή σύσκεψη του ΣτΕ για τις προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών για τις άδειες, στην ανακοίνωση της ΕΙΤΗΣΕΕ σημειώνεται ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας ασφαλώς και προφανώς θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και θα προασπίσει το Σύνταγμα, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία».

    Καταλήγοντας η ΕΙΤΗΣΕΕ διαπιστώνει ότι ο αρμόδιος υπουργός όφειλε να αναστείλει τον εν εξελίξει διαγωνισμό και να καλέσει σε ουσιαστική διαβούλευση κόμματα και φορείς, ώστε να δοθούν νομικά οι αναγκαίες εγγυήσεις και να μη διασυρθεί η Ελλάδα με παραπομπές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [08] «H Eυρώπη, μετά το Brexit, πρέπει να ξυπνήσει», δηλώνει ο Ματτέο Ρέντσι

    Μετά το Brexit, τις ερχόμενες εβδομάδες «θα εργασθούμε με ομάδα ειδικών για την αξιοποίηση του Μιλάνου, για να φέρουμε στην Ιταλία ότι είναι δυνατόν, από χρηματοοικονομικής άποψης αλλά όχι μόνο» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι.

    «Μεσοπρόθεσμα οι Βρετανοί έκαναν μια επιλογή η οποία είναι καταστρεπτική για τους ίδιους και κινδυνεύει να αποσυνθέσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αιτία ήταν ο φόβος, η εκμετάλλευση του δημοψηφίσματος και μια εκστρατεία η οποία έτυχε κακής διαχείρισης» πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

    Σύμφωνα με τον Ρέντσι «η Ευρώπη πρέπει να ταρακουνηθεί», διότι «όπως την γνωρίσαμε αποτελούσε ένα θαύμα, με εβδομήντα χρόνια ειρήνης».

    «Το θαύμα αυτό πρέπει να επαναληφθεί, δεν μπορεί να βασίζεται μόνον σε πολιτικές λιτότητας, σε πολιτικές που νοιάζονται για τις τράπεζες και τα χρηματιστικά συμφέροντα, σε πολιτικές που δεν ενδιαφέρονται ι για την ανεργία των νέων. Αυτή είναι, άλλωστε, η πολιτική την οποία η Ιταλία προσπάθησε να προωθήσει τα τελευταία δυο χρόνια, με μεγάλη αποφασιστικότητα αλλά, ίσως, και κάπως απομονωμένη» τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας στο Sky Italia.

    Ο Ρέντσι ευχήθηκε, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, «να βοηθήσει την Ευρώπη να καταφέρει να ξυπνήσει». Σε ότι αφορά την τρομοκρατική επίθεση στο Μπανγκλαντές και τους εννέα Ιταλούς που βρήκαν τραγικό θάνατο υπογράμμισε, τέλος, ότι «σήμερα είναι ημέρα πόνου» και πως «στον διάλογο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προέχει, στην φάση αυτή , το εθνικό συμφέρον».

    [09] Βούτσιτς: Δε θα διεξαχθεί δημοψήφισμα στη Σερβία για την ένταξη της ή μη στην ΕΕ

    Ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ? Bild am Sonntag? ότι η χώρα του δε θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την ένταξή της ή μη στην ΕΕ, εξέλιξη που το Βελιγράδι υπολογίζει ότι θα συμβεί το 2020.

    Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας σχετικά με αναφορές που φέρουν το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιεί την επιρροή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Βούτσιτς είπε: ?Δε γνωρίζω τίποτα για τον Πούτιν. Αυτό που ξέρω είναι ότι μερικά κόμματα στη Σερβία υποστηρίζουν ανοιχτά για κάτι τέτοιο. Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: Δε θα υπάρξει δημοψήφισμα, άσχετα με τις πρωτοβουλίες που θα υπάρξουν,? τόνισε.

    [10] «Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας και με σχεδιασμό τετραετίας»

    «Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση τετραετίας και με σχεδιασμό τετραετίας» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΕΙΔΗΣΗ». Σημειώνει ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες για την υλοποίηση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, το οποίο αποτελούσε πάγια και ιδρυτική θέση του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «είναι δυνατό να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι «οι Έλληνες ζητούν περισσότερη και πραγματική Δημοκρατία» και πως «ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος διευρύνει την αντιπροσωπευτικότητα και δίνει ουσιαστικότερο λόγο στους νεότερους πολίτες». «Τα περισσότερα κόμματα της Βουλής μοιράζονται αυτή τη λογική, και νομίζω ότι είναι δυνατό να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την άμεση εφαρμογή του» τονίζει. Επισημαίνει ότι «οι πολίτες εκφράζουν την αντίθεσή τους για τις έντονες στρεβλώσεις στην αντιπροσωπευτικότητα από το υπάρχον εκλογικό σύστημα, επινόησης των προκατόχων μας, και με τις μικροπολιτικές αλχημείες για τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος. Οι Έλληνες ζητούν περισσότερη και πραγματική Δημοκρατία».

    [11] «Η Ελλάδα κατέχει καίρια θέση στην κινεζική στρατηγική για το Δρόμο του Μεταξιού»

    Το περίφημο Σινικό Τείχος επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψής του στο Πεκίνο.

    Ο πρωθυπουργός ανέβηκε μάλιστα ως τον υψηλοτερο πυργίσκο του νοτίου τμήματος του Τείχους.«Η ανάβαση και η προσπάθεια επιβραβεύονται. Όπως με την ωραιότερη θέα σε ένα από τα θαύματα της ανθρωπότητας» έγραψε στο Twitter ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Μετά την ξενάγησή του ο κ.Τσίπρας έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών εκφράζοντας τον βαθύ θαυμασμό του για ένα από τα μεγάλα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των επιτευγμάτων του ανθρώπου. "Με βαθύθαυμασμόσε ένα μνημείοτης παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς εκφράζω την απεριόριστη εκτίμησήμου στα μεγάλα κατορθώματα του Ανθρώπου", έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Wang Jianlin, πρόεδρο του χρηματο-οικονομικού κολοσσού της Κίνας Wanda Group, που δραστηροποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων. Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδα του ανήλθαν σε 39 δισ.ευρώ. Ειδικά η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερεις τομείς δραστηριοτήτων: παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση.

    Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group, του οποίου ο πατέρας ήταν συνοδοιπόρος του Μάο στη θρυλική Μεγάλη Πορεία, εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.

    Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CCTV

    Χθες το απόγευμα (ώρα Κίνας) ο πρωθυπουργός έδωσε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι CCTV, που αποτελεί τον κυρίαρχο, κρατικό τηλεοπτικό οργανισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός μίλησε για την «αμοιβαία, επωφελή συμφωνία με την COSCO» που «ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας». Αναφέρθηκε στα ολοκληρωμένα επενδυτικά σχέδια που εκπονεί η Ελλάδα και στις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού. Τόνισε ότι κοινό χαρακτηριστικό των δυο λαών αποτελεί η μακραίωνη πολιτιστική τους παράδοση.

    Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη κρίση, αλλά πλέον «τα δύσκολα είναι πίσω μας». Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός έδειξε αντοχή και υπομονή, αλλά πλέον έκλεισε η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση. «Για πρώτη φορά ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση του χρέους» είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν «προϋποθέσεις για επενδυτική εμπιστοσύνη» και «δυνατότητες για να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη». Πρόσθεσε ότι η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη κατά το β' εξάμηνο 2016.

    Για το προσφυγικό, είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί σταθερή δύναμη ειρήνης και συνεργασίας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Είμαστε περήφανοι που απέναντι στο προσφυγικό ρεύμα αναδείξαμε το ανθρωπιστικό πρόσωπο της Ευρώπης την ώρα που άλλοι γύριζαν την πλάτη» είπε και επισήμανε ότι «η κρίση ασφάλειας δεν οφείλεται στην προσφυγική κριση. Χρειάζεται πολιτική ασφάλειας με επιστροφή στις αξίες της αξιοπρέπειας».

    Επισήμανε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετικό προορισμό για τους Κινέζους πολίτες, ενώ τόνισε ότι η χώρα μας κατέχει καίρια γεωγραφική θέση, στο πλαίσιο της κινεζικής στρατηγικής «μια ζώνη, ένας δρόμος». «Η Ελλάδα βρίσκεται σε στρατηγική θέση και αυτό συμπίπτει με την κινεζική στρατηγική «μια ζώνη, ένας δρόμος». Αυτό είναι σημαντικό, διότι η Ελλάδα γίνεται πύλη εισαγωγής εμπορευμάτων αλλά και πολιτιστική πύλη» είπε ο πρωθυπουργός.

    Πρόσθεσε ότι επιδίωξη αποτελεί η εισαγωγή τεχνογνωσίας και καινοτομίας, οι ελληνικές εξαγωγές και η συνεργασία στον τομέα της Ναυτιλίας. Ειδικά για τον ναυτιλιακό τομέα, σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει επισκευές κινεζικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία και συνέργειες ελληνικών και κινεζικών ναυτιλιακών εταιρειών. Συγχρόνως, καθώς η Ελλάδα αποτελεί τον πρώτο σταθμό στην Ευρώπη, μπορούν να αναπτυχθούν επενδύσεις, όπως logistic center στο λιμάνι του Πειραιά, υποδομές για συναρμολόγηση προϊόντων και εν γένει ανοίγονται δυνατότητες για να αναβαθμισθεί το λιμάνι.

    Σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι φιλική προς τους επενδυτές που αποσκοπούν στην αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Η Ελλάδα αποφάσισε να γίνει μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να αναπτυχθούν δυνατότητες χρηματοδότησης ελληνικών επενδύσεων σε ασιατικές χώρες και ασιατικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στην προοπτική συνεργασίας της Ελλάδας και με την τράπεζα των Brics και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα είναι ένα δένδρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει τα κλαδιά του σε Βορρά, Νότο και Ανατολή».

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις επόμενες ημέρες

    Αύριο ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα που περιλαμβάνει τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λ.Δ. της Κίνας Ζανγκ Ντετζιάνγκ, κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Λ.Δ. της Κίνας Λι Κεκιάνγκ, διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, υπογραφή διμερών συμφωνιών και συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.

    Την Τρίτη, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της Λ.Δ. της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

    Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συνανταθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ίδιο βράδι (τοπική ώρα Κϊνας) η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.

    [12] Νεκρός ο ιδιοκτήτης της Jetoil, Κυριάκος Μαμιδάκης

    Νεκρός βρέθηκε γύρω τις δυο μετά το μεσημέρι, στο σπίτι του στο Διόνυσο ο επιχειρηματίας Κυριάκος Μαμιδάκης, 84 ετών, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας πετρελαιοειδών Jetoil.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της αστυνομίας, πρόκειται πιθανότατα για αυτοκτονία με όπλο. Για το τραγικό συμβάν διενεργείται προανάκριση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 3 July 2016 - 14:32:33 UTC