Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας θα υπογράψουν στο Πεκίνο Τσίπρας-Λι Κεκιάνγκ
  • [02] Για «εκλογικό νόμο-οπερέτα» κάνει λόγο η ΝΔ
  • [03] Γεννηματά σε Γκάμπριελ: Nα γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να κερδίσουμε αξιοπιστία ως χώρα
  • [04] Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος
  • [05] Οι επιπτώσεις του Brexit και η πορεία του ελληνικού προγράμματος, στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου-Γκάμπριελ
  • [06] Χουλιαράκης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο οι προτάσεις για τα ισοδύναμα μέτρα των ειδικών μισθολογίων
  • [07] ΕΕ: Παρατείνονται για άλλους έξι μήνες οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας
  • [08] Πρ. Παυλόπουλος: Η απελευθέρωση της Δράμας τεκμηρίωσε οριστικώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας
  • [09] Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της «Μαρινόπουλος»
  • [10] Μετά την καταβολή των επικουρικών η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των συνταξιούχων
  • [11] Ν. Κοτζιάς: Προωθείται το νέο νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
  • [12] Πρώτο το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο, δεύτερος ο Ρέντσι σε δημοσκόπηση της La Repubblica
  • [13] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Λόγος, τέχνες, ιδέες
  • [14] Με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη ξεκινάει το Φεστιβάλ Επιδαύρου
  • [15] Ν. Κοτζιάς: Προωθείται το νέο νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού
  • [16] Η ΕΚΤ δεν εξετάζει επί του παρόντος να αλλάξει τους κανόνες για τις αγορές ομολόγων

  • [01] Την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας θα υπογράψουν στο Πεκίνο Τσίπρας-Λι Κεκιάνγκ

    Κοινή δήλωση με την οποία Ελλάδα και Κίνα θα διακηρύσσουν την αναβάθμιση και επέκταση της Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, που εγκαινιάστηκε το 2006, θα υπογράψουν οι πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Λι Κεκιάνγκ, κατά την συνάντησή τους στο Πεκίνο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση θα έχει δύο σκέλη. Το πολιτικό μέρος θα αφορά στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, επί διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος -πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο, δεδομένου του εκτοπίσματος της Κίνας και της θέσης της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Το οικονομικό σκέλος θα αναφέρεται στη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως η τεχνολογία, το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι μεταφορές και οι υποδομές.

    Ξεχωριστές συμφωνίες θα υπογραφούν για συνεργασίας στον πολιτισμό, την εκπαίδευση, όπως και τις επενδύσεις και εξαγωγές.

    Σημειώνεται, ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού και της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα πραγματοποιηθεί πλήθος επαφών με κινέζικες εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ κατά το επιχειρηματικό φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις και θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων.

    Στο επίσημο σκέλος της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας: τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας.

    Εκτιμήσεις πέντε ιδρυμάτων

    Ιδιαίτερα θετικές είναι οι -υπό προϋποθέσεις- προοπτικές για την περαιτέρω ουσιαστική ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων στον οικονομικό και τον πολιτικό τομέα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κοινοπραξίας Κινεζικών Σπουδών, την οποία απαρτίζουν το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ), το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

    Όπως επισημαίνεται σε σχετικό σημείωμα, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και των κινεζικών ναυπηγείων, στοιχείο χρήσιμο, αν και όχι απόλυτα επικερδές για το σύνολο της χώρας.

    Προσπάθειες έχουν γίνει και ως προς την προσέλκυση Κινέζων τουριστών με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Αντίθετα, δεν εξασφαλίζονται προς το παρόν οι προϋποθέσεις για σταθερή επέκταση των ελληνικών εξαγωγών προς τον οικονομικό γίγαντα, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, με ΑΕΠ ύψους περίπου 6 τρισ. δολαρίων.

    [02] Για «εκλογικό νόμο-οπερέτα» κάνει λόγο η ΝΔ

    «Πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για την κυβέρνηση, στην οποία επιτίθεται για το θέμα του εκλογικού νόμου.

    «Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου-οπερέτα. Βαθιά απομονωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει», τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [03] Γεννηματά σε Γκάμπριελ: Nα γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να κερδίσουμε αξιοπιστία ως χώρα

    Με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριο της Γερμανίας, υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) συναντήθηκε λίγο πριν από το μεσημέρι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

    Μεγάλο μέρος της συζήτησης του κ. Γκάμπριελ με την κ. Γεννηματά αφορούσε τα ζητήματα της οικονομίας. Όπως είπε η κ. Γεννηματά, ενημέρωσε τον Γερμανό αντικαγκελάριο για την πρότασή της να διαμορφωθεί μια εθνική γραμμή για τη χώρα.

    «Μια εθνική γραμμή με 3 πυλώνες: ο πρώτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος, έτσι ώστε να κερδίσουμε αξιοπιστία ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα για να διεκδικήσουμε αλλαγές σε αυτή την τόσο δύσκολη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ ? αλλαγές στοχευμένες. Δεύτερον, να αλλάξει ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Με ύφεση δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους και ο κόφτης θα πέσει οριζόντια και άδικα σε μισθούς και συντάξεις. Ο τρίτος πυλώνας είναι η ανάγκη να ανταποκριθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, εγκαίρως, στην αναδιάρθρωση του χρέους, όχι μετά το 2018, ώστε να στείλουμε το μήνυμα σε όλες τις χώρες και τις αγορές, ότι η Ελλάδα έχει αφήσει τα προβλήματά της στο παρελθόν».

    Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γκάμπριελ άκουσε πολύ προσεκτικά τις απόψεις της, και κυρίως το γεγονός ότι υπάρχει η αποφασιστικότητα και προθυμία να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα τους στόχους των αλλαγών σε αυτή τη συμφωνία.

    [04] Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος

    Καθιέρωση της απλής αναλογικής με συνακόλουθη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη και διατήρηση του 3% ως ορίου για είσοδο στη Βουλή προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, και αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο.

    Το σχέδιο, που φέρει τον τίτλο, «Αναλογική εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών», προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που καθιερώθηκε με τον νόμο 3231/2004 σε συνδυασμό με τον ν. 3636/2008, και το σύνολο των 300 εδρών του Κοινοβουλίου να κατανέμονται με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, δηλαδή όσα κατάφεραν να περάσουν το πλαφόν εισόδου, το οποίο εξακολουθεί να είναι 3% επί των εγκύρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

    Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.

    Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.

    «Η, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

    [05] Οι επιπτώσεις του Brexit και η πορεία του ελληνικού προγράμματος, στο επίκεντρο της συνάντησης Τσακαλώτου-Γκάμπριελ

    Οι επιπτώσεις από την απόφαση για Brexit τέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τον κ. Τσακαλώτο να αναφέρει ότι η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί και να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα.

    Από γερμανικής πλευράς τέθηκαν ερωτήσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τον «οδικό χάρτη» για την ελληνική οικονομία, ενώ δεν έγινε συζήτηση για το χρέος.

    Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών διήρκησε 10 λεπτά, ενώ τον κ. Γκάμπριελ συνόδευαν, στο υπουργείο Οικονομικών, Γερμανοί βουλευτές.

    [06] Χουλιαράκης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο οι προτάσεις για τα ισοδύναμα μέτρα των ειδικών μισθολογίων

    Μέχρι τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών αναμένει από τα αρμόδια υπουργεία τις προτάσεις τους με ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην ισχύει από 1/1/2017 το πάγωμα των ειδικών μισθολογίων, δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.

    Απατώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ Α. Δαβάκη, ο κ. Χουλιαράκης διευκρίνισε ότι τα υπουργεία Άμυνας, Δικαιοσύνης και Παιδείας είναι αρμόδια να βρουν τα ισοδύναμα μέτρα και όχι το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, όπως είπε, θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προτάσεων οι οποίες πάντως μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί.

    «Αυτές τις μέρες γίνεται η επεξεργασία από τα αρμόδια υπουργεία για την κατάθεση της δικής τους πρότασης για τα νέα μισθολόγια. Στόχος είναι να κατατεθούν πριν το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 τα ειδικά μισθολόγια, που αφορούν καθηγητές πανεπιστημίων, διπλωμάτες, δικαστικούς και μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε:

    «Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι η απλοποίηση και η αποκατάσταση ενός συστήματος δικαιοσύνης που θα δίνει κίνητρο στη προσπάθεια, θα επιβραβεύει την αριστεία και θα έχει συμβατότητα με το δημοσιονομικό πλαίσιο».

    [07] ΕΕ: Παρατείνονται για άλλους έξι μήνες οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε επισήμως σήμερα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2017 τις βαριές οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία το καλοκαίρι του 2014 για τη φερόμενη εμπλοκή της στην ουκρανική σύγκρουση, σύμφωνα με ανακοίνωση.

    Οι κυρώσεις, η ισχύς των οποίων έληγε στα τέλη Ιουλίου, αφορούν κυρίως τις τράπεζες και τις ρωσικές πετρελαϊκές και αμυντικές επιχειρήσεις και έπληξαν σοιβαρά την οικονομία της χώρας αυτής, που κήρυξε με τη σειρά της εμπάργκο στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων από την ΕΕ.

    "Αφου εκτίμησε την εφαρμγή των συμφωνιών τυ Μινσκ, το Συμβουλιο αποφάσισε να ανανεώσει τις κυρώσεις για άλλους έξι μήνες, έως την 31η Ιανουαρίου 2017", ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφερόμενο στην ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.

    Ρωσικό ΥΠΕΞ: Παράλογη και κοντόφθαλμη την απόφαση της ΕΕ

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε σήμερα ως "παράλογη" και "κοντόφθαλμη" την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρατείνει για έξι μήνες τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει στη Μόσχα εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

    Η παράταση αυτών των "αθέμιτων" κυρώσεων καταδεικνύει πως "οι Βρυξέλλες συνεχίζουν την κοντόφθαλμη πολιτική τους", αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε. "Θεωρούμε παράλογο να συνδέονται αυτά τα μέτρα επιβολής διακρίσεων εναντίον της Ρωσίας, η οποία δεν παίρνει μέρος στην εσωτερική ουκρανική σύγκρουση, με τον σεβασμό των συμφωνιών του Μινσκ", υπογραμμίζει.

    [08] Πρ. Παυλόπουλος: Η απελευθέρωση της Δράμας τεκμηρίωσε οριστικώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας

    Οι αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους τεκμηρίωσαν οριστικώς την ελληνικότητα της Μακεδονίας, δίνοντάς έτσι, τα επιχειρήματα εκείνα που γελοιοποιούν κυριολεκτικώς τη χονδροειδή και αδίστακτη σκοπιανή προπαγάνδα, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε δήλωσή του από την ακριτική Δράμα, όπου βρέθηκε σήμερα το πρωί για να παραστεί στον εορτασμό για τη 103η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

    Μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η απελευθέρωση της Δράμας σηματοδοτεί μία από τις κορυφαίες στιγμές των Βαλκανικών Πολέμων, οι οποίοι σημάδεψαν ανεξίτηλα τη μετέπειτα ένδοξη πορεία του ελληνικού κράτους και του ελληνικού έθνους γενικότερα».

    «Η απελευθέρωση της Δράμας» συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αλλά και οι όλοι αγώνες των Ελλήνων κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους από τη μια πλευρά τεκμηρίωσαν οριστικώς και αμαχήτως την ελληνικότητα της Μακεδονίας, δίνοντάς μας έτσι, στο διηνεκές, τα επιχειρήματα που γελοιοποιούν, κυριολεκτικώς, τη χονδροειδή και αδίστακτη σκοπιανή προπαγάνδα. Και, από την άλλη πλευρά, ιδίως δε με βάση την τραγική εμπειρία του εθνικού διχασμού, που επακολούθησε, μας διδάσκουν ότι τα εθνικά μας δίκαια και το εθνικό μας μέλλον οφείλουμε να τα υπερασπισθούμε, κυρίως σ'αυτούς τους εξαιρετικά κρίσιμους καιρούς, με γνήσια ανιδιοτέλεια και με αρραγή ενότητα».

    [09] Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της «Μαρινόπουλος»

    Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να εκδοθεί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο η απόφαση για τις αιτήσεις προσωρινής προστασίας (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) που έχει καταθέσει ο όμιλος Μαρινόπουλου.

    Οι προσφυγές του Ομίλου που συζητήθηκαν σήμερα αφορούν την έκδοση προσωρινής διαταγής έως ότου εκδικασθούν στις 21 Σεπτεμβρίου οι κύριες αιτήσεις που έχει καταθέσει για την υπαγωγή του στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα.

    Η συζήτηση ολοκληρώθηκε πριν λίγο και όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Δικαστηρίου η απόφαση πρόκειται να εκδοθεί μετά τις 5 το απόγευμα.

    Η διαδικασία έγινε σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τόσο από δικηγόρους των εμπλεκόμενων πλευρών όσο και από δεκάδες εργαζόμενους του Ομίλου που συγκεντρώθηκαν από νωρίς, ανησυχώντας για την διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θέσεων τους.

    Υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» τάχθηκαν με παρεμβάσεις τους πολλές μεμονωμένες επιχειρήσεις, σωματεία εργαζομένων, η Παγκρήτια Τράπεζα κ.α.

    Κατά των αιτήσεων του Ομίλου τάχθηκε το Δημόσιο με παρέμβαση που άσκησε. Κατά τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής (προς το Δημόσιο) που επικαλείται η «Μαρινόπουλος», δεν είναι ακριβές. Οι νομικοί του Δημοσίου είπαν στο Δικαστήριο ότι το ποσό που οφείλει στο κράτος η «Μαρινόπουλος» ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

    Έτσι η πλευρά του Δημοσίου ζήτησε να μην κάνει δεκτές τις αιτήσεις το δικαστήριο ή άλλως να οριστεί στον όμιλο να καταβάλει ισόποση εγγυοδοσία για τις οφειλές του.

    Διαβάστε επίσης:

    Συμμετοχή στις διαδικασίες εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος» εξετάζει η «Σκλαβενίτης»

    [10] Μετά την καταβολή των επικουρικών η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων των συνταξιούχων

    Λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μετακίνηση της ημερομηνίας καταβολής των επικουρικών συντάξεων σε συνταξιούχους που έχουν και φορολογικές υποχρεώσεις, δίνεται με σχετική υπουργική απόφαση, η οποία υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

    Γι' αυτούς τους φορολογούμενους, η ημερομηνία πληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων που έληγαν στις 30.6.2016 (είτε είναι σε ρύθμιση, είτε όχι) μεταφέρεται για τις 7.7.2016.

    [11] Ν. Κοτζιάς: Προωθείται το νέο νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

    Μία αναλυτική απάντηση για τις αρμοδιότητες και την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και την ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια έδωσε με επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Αναστασίου Δημοσχάκη στη Βουλή.

    Ο κ. Κοτζιάς τονίζει το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας και την υποχρέωση της για τη συνεχή στήριξη και ενδυνάμωση των δεσμών της με τον εκτός επικράτειας Ελληνισμό καθώς οι ομογενείς και απόδημοι Έλληνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού.

    Η Ελληνική Πολιτεία, μέσω και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του ΥΠΕΞ, ως επιτελικού της οργάνου, όπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, αποβλέπει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, όσον αφορά στην Ομογένεια, επιδιώκοντας την ενδυνάμωση των δεσμών των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα, καθώς και μεταξύ τους.

    [12] Πρώτο το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο, δεύτερος ο Ρέντσι σε δημοσκόπηση της La Repubblica

    Προβάδισμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων σε δημοσκόπηση που αφορά την πρόθεση ψήφου των Ιταλών σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, αποτυπώνει δημοσκοπική έρευνα την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα La Repubblica. Πιο συγκεκριμένα, το κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφαλίζει ποσοστό 32,3%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού ακολουθεί με 30,3%.

    Το 78% των ερωτηθέντων απαντά επίσης ότι κίνημα του Μπέπε Γκρίλο είναι η μόνη πολιτική δύναμη της χώρας η οποία ισχυροποιήθηκε με τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν πριν από δυο εβδομάδες.

    Σε ό,τι αφορά πάντα την πρόθεση ψήφου, το γκάλοπ, που πραγματοποίησε η εταιρία Demos για λογαριασμό της La Repubblica, δείχνει ότι η συντηρητική παράταξη αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα: η Λέγκα του Βορρά βρίσκεται καθηλωμένη στο 11,8% και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο 11,5%.

    Παράλληλα το στατιστικό δείγμα ιταλών πολιτών απάντησε ότι σε περίπτωση δεύτερου γύρου θα επέλεγε με ποσοστό 54,7% τα Πέντε Αστέρια και με 45,3% την κεντροαριστερά. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση Ρέντσι τέλος, εγκρίνει τη δράση της μόνον το 42% των ερωτηθέντων. Πρόκειται για ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων 28 μηνών, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2014 που ο πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας.

    [13] ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Λόγος, τέχνες, ιδέες

    Χάρτινα ίχνη

    της Πόπης Πολέμη*

    Φακέλους μού παράγγειλε η μητέρα μου να της πάω στην 'Ανδρο. Μικρούς και μεγάλους, για επισκεπτήρια, κάρτες και γράμματα. Είδος υπό εξαφάνιση, όπως και ο ταχυδρομικός διανομέας, σε ένα νησί όπου άλλοτε άνθιζε η αλληλογραφία. Στο οικογενειακό μαγαζί, τους είχε πίσω από τον πάγκο, σε πρώτη ζήτηση. Όλα τα μεγέθη, σε ξύλινες θήκες, λευκούς, για το εσωτερικό, και με πλαίσιο μπλε-άσπρο ή μπλε-κόκκινο-άσπρο για το εξωτερικό, «par avion». Πολλοί οι ναυτικοί και στα μετόπισθεν ο γυναικείος πληθυσμός ύφαινε νυχθημερόν ατέλειωτα γράμματα. Για τη διευκόλυνσή του και η πατέντα του τυπογράφου προπάππου, ήδη από τον Μεσοπόλεμο, να τυπώνονται φάκελοι με τις ξενόγλωσσες διευθύνσεις των αντριώτικων εταιρειών (Orion, N. G. Goulandris, Greek Line) ώστε να μη χρειάζεται να συμπληρωθεί παρά το όνομα του πλοίου και του αποδέκτη.

    Έδιναν κι έπαιρναν τα γράμματα, κι ας πλήθαιναν στα δικά μας τα χρόνια τα τηλέφωνα. Η τηλεφωνική επικοινωνία εξακολουθούσε να είναι και ακριβή και δύσκολη, με αλλεπάλληλες διακοπές. Μόνο για τα στοιχειώδη. Τα άλλα, τα βάσανα τα καθημερινά, οι αγωνίες και οι μικροχαρές, οι πίκρες και οι ανημπόριες, γράφονταν σε ψιλόχαρτο, για να έχουν λιγότερο βάρος - άλλη πατέντα του μαγαζιού κι αυτή τα μπλοκ αλληλογραφίας: πενήντα κόλλες λεπτές άσπρες, ροζ ή γαλάζιες, με γραμμές, δεμένες με χαρτόνι που είχε κόσμημα έναν τιμονιέρη. Πιο λακωνικοί συνήθως οι ταξιδεμένοι έδιναν στίγμα με κάρτες που στόλιζαν τους μπουφέδες και τα σκρίνια. Κέιπ Τάουν, Τόκυο, Βανκούβερ, μέρη εξωτικά με πολύχρωμα γραμματόσημα, γιαπωνέζες που έκλειναν το μάτι ή άλλες, πιο πονηρές, που καταχωνιάζονταν σε απόκρυφα συρτάρια.

    Έκτοτε, οι ναυτικοί λιγόστεψαν, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που οι φάκελοι έγιναν στο νησί ακριβοθώρητοι. Η γραφή, αφού της αμφισβητήθηκε η πρωτοκαθεδρία από την τηλεφωνία, σταθερή και κινητή, επανήλθε δριμεία, σε αλλότρια όμως υποστρώματα. Η ταχύτητα και η αμεσότητα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των τηλεφωνικών μηνυμάτων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης νίκησαν αμετάκλητα το χαρτί και το μελάνι, τους φακέλους και τα ΕΛΤΑ. Ταχύτητα και αμεσότητα που ουδόλως συμβαδίζουν με την έγνοια για τα ίχνη που θα επιβιώσουν. Βεβαίως, έγνοια συστηματική ούτε για τα χάρτινα ίχνη υπήρχε, αλλά όλο και κάποια ξεχασμένα ή θεληματικά φυλαγμένα σπαράγματα επιστολικής επικοινωνίας ξέμεναν σε μιαν άκρη, τεκμήρια πολύτιμα για τον νοσταλγό, τον φιλοπερίεργο ή τον ιστορικό.

    Αν, τώρα, και με τις τρεις προηγούμενες ιδιότητες, μου επιτρέπεται να οραματίζομαι ένα αρχείο της αλληλογραφίας των ναυτικών της 'Ανδρου, αντηχείο μιας κοινωνίας που οριστικά άλλαξε σελίδα, ως δυνάμει συγκληρονόμος βιβλιοχαρτοπωλείου, πρακτορείου εφημερίδων και τυπογραφείου, μου επιτρέπεται να διασκεδάζω με πιθανότητες και υποθέσεις. Γιατί δεν χωρά αμφιβολία πως εφόσον ακολουθούσαμε επαγγελματικά την πεπατημένη των τριών προηγούμενων γενεών, θέλοντας και μη, θα προσαρμοζόμαστε κι εμείς. Πίσω από τον πάγκο, σε πρώτη ζήτηση, θα υπήρχαν οι κάρτες για τα κινητά. Ο Τύπος θα βρισκόταν ακόμη απλωμένος στα ράφια ή κρεμασμένος στα τελάρα αλλά τηλεόραση και διαδίκτυο θα προλάβαιναν τις ειδήσεις: η άφιξη των εφημερίδων δεν θα έκοβε πια τη μέρα της μικρής επαρχιακής πολιτείας στα δυό. Το τυπογραφείο, αν δεν ήταν ατραξιόν για τους τουρίστες, θα είχε χρήση, όπως και τώρα, μουσειακή. Όσο για τα βιβλία, αυτά θα αντιστέκονταν, συνεχίζοντας, όπως και άλλοτε, να προσφέρουν πενιχρά οφέλη στο ταμείο και να προάγουν σταθερά την οικογενειακή φιλαναγνωσία.

    'Αλλα και έτσι που ήρθαν όντως τα πράγματα, με την ιδιότητα του ιστορικού του εντύπου, τον διχασμό δεν τον γλύτωσα. Πράγματι, πασχίζοντας στο Βιβλιολογικό Εργαστήρι «Φίλιππος Ηλιού» για την ιστορική τεκμηρίωση και προσφέροντας διαδικτυακά την ελληνική βιβλιογραφία του 19ου αιώνα, εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τα ψηφιακά αντίγραφα των βιβλίων και αντίστοιχα τα θέτουμε σε κοινή χρήση. Η δυνατότητα, αδιανόητη μόλις δύο δεκαετίες πρωτύτερα, να έχεις στη διάθεσή σου, στην οθόνη σου, το σύνολο σχεδόν των τεκμηρίων που απαιτεί η έρευνά σου, αλλάζει εκ βάθρων την έρευνα καθαυτή, τις προτεραιότητες και τις μεθοδεύσεις. 'Αλλωστε, ένας ακόμη πρόσφατος καρπός της ερευνητικής μας προσπάθειας, ο τρίτος τόμος της Ελληνικής Βιβλιογραφίας που καλύπτει τα πρώτα οθωνικά χρόνια (1833-1844), τυπώθηκε σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε καθώς και οι δύο προηγούμενοι σε DVD - φθηνή έκδοση, προσιτή τιμή, πώς να αντισταθείς; Παρ' όλα, όμως, τα αδιαμφισβήτητα οφέλη και τους πειρασμούς, ο ιδεατός χρήστης-αναγνώστης, από τον οποίο αρδεύεται η επιμονή και το πείσμα, είναι εκείνος που θα ξεφυλλίσει το τρισδιάστατο βιβλίο και, κυρίως, θα προσφύγει στα ίδια τα βιβλιογραφούμενα έντυπα. Δεν είναι μόνο επειδή στην δική μου περίπτωση τυχαίνει να νοσταλγώ από το μαγαζί όπου μεγάλωσα τη μυρωδιά από χαρτί και μελάνι και στα όνειρά μου δεν παύω να ψάχνω κρυψώνες στο πατάρι με τα χαρτόνια, πίσω από την κοπτική μηχανή ή ανάμεσα στις στοίβες τις εφημερίδες. Είναι ιδίως επειδή τα έντυπα δεν αποτελούν αποκλειστικά οχήματα κειμένων. Παράγουν αισθήματα και νοήματα με την υλική τους υπόσταση, με την αφή και την όσφρηση. Αν μάλιστα συμβαίνει ο αναγνώστης να είναι εξ επαγγέλματος ιστορικός, τότε θα έχει κατά νου πως την ιστορικότητά τους δεν μπορεί να τη συλλάβει παρά μέσα στη συγκεκριμένη τους υλικότητα, υποκείμενη απολύτως στου χρόνου τα γυρίσματα. Υλικότητα που συνδέεται άμεσα με τις τροπές της γραφής και τις πολύτροπες αναγνώσεις.

    Και καθώς τα νοητικά εργαλεία αργούν να συντονιστούν με τους ξέφρενους ρυθμούς της τεχνολογίας, ίσως αξίζει τελειώνοντας να ξαναθυμηθούμε τον Κ. Θ. Δημαρά, κι εκείνη την επιτακτική ανάγκη του ανθρώπου να επιβιώνει μέσα από τα απτά του ίχνη. Ανάγκη που την έβλεπε να εκφράζεται «από το αδέξιο χάραγμα του πρωτογόνου ή του αμόρφωτου, επάνω σε έναν βράχο, σε ένα μάρμαρο, ως την υψηλή αισθητική δημιουργία» και την οποία αφήνουν προς το παρόν μετέωρη όλα αυτά τα νέα μέσα και τα νέα υποστρώματα που υποκατέστησαν το χαρτί. Ή, για να κλείσουμε εξομολογητικά όπως αρχίσαμε, ίσως θα πρέπει να παραδεχτώ πως αν από κάπου αντλώ το κέφι να γράψω τούτες εδώ τις αράδες που προβλέπονται για χρήση ηλεκτρονική, αναμφισβήτητα μεγαλύτερης εμβέλειας, είναι από την προοπτική να τις δω πλάι σε άλλες τυπωμένες με μελάνι σε χαρτί διπλωμένο σε δεκαεξασέλιδα, με κουβερτούρα και ράχη. Είναι από την ψευδαίσθηση πως αυτό το χάρτινο ίχνος δεν θα γίνει βορά στο βωμό της ταχύτητας, της υπερπροσφοράς και της υπερκατανάλωσης. Θα αντισταθεί με τη φθαρτή αλλά υπαρκτή υλική του υπόσταση, θεληματικά φυλαγμένο ή ξεχασμένο σ' ένα ράφι, κι όλο και κάποιος θα βρεθεί να αγκιστρωθεί, να του δώσει το χρόνο να φτιάξει το «άυλο» ίχνος του.

  • Η Πόπη Πολέμη είναι ιστορικός, υπεύθυνη Βιβλιολογικού Εργαστηρίου «Φίλιππος Ηλιού» - Μουσείο Μπενάκη

    ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: επιμέλεια Νατάσσα Δομνάκη

    [14] Με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη ξεκινάει το Φεστιβάλ Επιδαύρου

    Με τον αριστοφανικό «Πλούτο», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, σηκώνει αυλαία σήμερα το Φεστιβάλ Επιδαύρου, το οποίο θα φιλοξενήσει, έως τις 20 Αυγούστου, δεκατρείς θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, τόσο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, όσο και στο Μικρό Θέατρο.

    Τρεις δημοφιλείς πρωταγωνιστές ενώνουν τις δυνάμεις τους και ανοίγουν τα φετινά Επιδαύρια (1-2 Ιουλίου) με την τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη, που έθεσε ήδη από το 388 πΧ το ζήτημα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου. «Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου το χρήμα αποτελεί, πλέον, το θεμέλιο ολόκληρου του συστήματος αξιών, η συγκεκριμένη παράσταση εστιάζει, ως προς την ερμηνεία αυτής της αριστοφανικής κωμωδίας, σ' ένα γεγονός που σχεδόν στις περισσότερες παραβλέπεται: Ότι ο ποιητής στο τέλος του έργου εγκαθιστά τον θεό Πλούτο στο ίδιο το κράτος, δίνοντας έτσι στους πολίτες τη δυνατότητα, από τη στιγμή που όλα τα αναγκαία αγαθά θα είναι δημόσια, να αναζητήσουν τον πραγματικό πλούτο στις ιδέες και στις αξίες, που ίσως έχουν ξεχάσει», σημειώνει ο Γιώργος Κιμούλης, ο οποίος κρατά διπλό ρόλο στην παράσταση. Υποδύεται τον Πλούτο, αλλά και την Πενία, έχοντας στο πλευρό του τον Γιάννη Μπέζο στον ρόλο του υπερχρεωμένου Χρεμύλου, και τον Πέτρο Φιλιππίδη στον ρόλο του υπηρέτη Καρίωνα.

    [15] Ν. Κοτζιάς: Προωθείται το νέο νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού

    Μία αναλυτική απάντηση για τις αρμοδιότητες και την ανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και την ενίσχυση των δεσμών με την Ομογένεια έδωσε με επιστολή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΝΔ Αναστασίου Δημοσχάκη στη Βουλή.

    Ο κ. Κοτζιάς τονίζει το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας και την υποχρέωση της για τη συνεχή στήριξη και ενδυνάμωση των δεσμών της με τον εκτός επικράτειας Ελληνισμό καθώς οι ομογενείς και απόδημοι Έλληνες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού.

    Η Ελληνική Πολιτεία, μέσω και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του ΥΠΕΞ, ως επιτελικού της οργάνου, όπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, αποβλέπει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, όσον αφορά στην Ομογένεια, επιδιώκοντας την ενδυνάμωση των δεσμών των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα, καθώς και μεταξύ τους.

    [16] Η ΕΚΤ δεν εξετάζει επί του παρόντος να αλλάξει τους κανόνες για τις αγορές ομολόγων

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο να αγοράζει ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης σε αναλογία μεγαλύτερη από αυτή της συμμετοχής των χωρών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ, δήλωσαν πηγές της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν μεγάλα εμπόδια στην κατάργηση της αναλογίας αυτής.

    Οι αγορές των ομολόγων έκαναν ράλι σήμερα, μετά από δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ότι η ΕΚΤ εξετάζει την κατάργηση του κριτηρίου της συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ, λόγω της έλλειψης γερμανικών ομολόγων, τα οποία οι επενδυτές θεωρούν ως ασφαλή και έχουν σπεύσει να τα αγοράζουν μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

    Πηγές, ωστόσο, που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της ΕΚΤ, δήλωσαν ότι θα εξεταστούν πρώτα μία σειρά από άλλες αλλαγές πριν από μία τέτοια κίνηση, η οποία θα είχε μεγάλες πολιτικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία, όπου υπάρχει ήδη δυσφορία πολλών για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 1 July 2016 - 14:32:35 UTC