Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Σουηδό ομόλογό του
  • [02] ΕΕ: Η Μ. Βρετανία δε θα εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου στη Σύνοδο Κορυφής
  • [03] Δέκα στελέχη του Εργατικού Κόμματος απέσυραν την υποστήριξή τους στον Τζ. Κόρμπιν
  • [04] Ν. Στέρτζον: Η Σκωτία έτοιμη να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία για το Brexit
  • [05] Θρίλερ στις εκλογές της Ισπανίας

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλ. Τσίπρα με τον Σουηδό ομόλογό του

    Οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και η ανάγκη να υπάρξει αναπροσανατολισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής πάνω σε δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες , συζητήθηκαν στην αποψινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Σουηδό ομόλογό του Στέφαν Λεβέν.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υπάρξει αμοιβαία υποστήριξη σε άμεσες πρωτοβουλίες για μια νέα κοινωνική Ευρώπη.

    [02] ΕΕ: Η Μ. Βρετανία δε θα εκκινήσει τη διαδικασία εξόδου στη Σύνοδο Κορυφής

    Οι 27 ηγέτες της ΕΕ δεν αναμένουν να προχωρήσει την Τρίτη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον στην επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της χώρας να αποχωρήσει από την ΕΕ και την ενεργοποίηση του άρθρου 50, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ. Ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης και την άτυπη συνάντηση των υπόλοιπων 27 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ της Τετάρτης, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχει «ευρεία κατανόηση» ανάμεσα στους «27» ότι λόγω της τρέχουσας «πολύ σοβαρής πολιτικής κρίσης» που πλήττει αυτήν τη στιγμή το ΗΒ, η εκκίνηση της διαδικασίας εξόδου αυτήν την εβδομάδα «δεν είναι ρεαλιστική».

    Υπογράμμισε, δε, πως παρά την ποικιλία απόψεων, υπάρχει συμφωνία μεταξύ των 27 πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 από τη Βρετανία πρέπει να γίνει «όσο το δυνατό γρηγορότερα» καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Όπως ανέφερε, αυτό μπορεί να γίνει είτε με γραπτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είτε με προφορική δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού παρουσία των υπόλοιπων «27» που θα ενημερώνει σαφώς πως για την πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Επιπλέον, τόνισε πως η θέση των 27 είναι ξεκάθαρη ως προς το ότι δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών μέχρι να γίνει αυτό το βήμα από τη βρετανική κυβέρνηση.

    Πάντως, το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος θα τεθεί κατά τη συζήτηση των «28» την Τρίτη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος όπως και το ζήτημα της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο, την οποία υπό κανονικές συνθήκες θα την ασκούσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, η εν λόγω συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη κατά τη διάρκεια του δείπνου, οπότε ο Βρετανός πρωθυπουργός θα κάνει μια παρουσίαση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της κατάστασης που επικρατεί έκτοτε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Ερωτηθείς εάν είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποχωρήσει τελικά η Βρετανία από την ΕΕ, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως η ΕΕ εργάζεται στη βάση μίας και μόνο υπόθεσης, ότι η βρετανική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τη βούληση των Βρετανών πολιτών, η οποία εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα.

    [03] Δέκα στελέχη του Εργατικού Κόμματος απέσυραν την υποστήριξή τους στον Τζ. Κόρμπιν

    Άλλα τρία στελέχη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποσύρουν την υποστήριξή τους στην ηγεσία του Τζέρεμι Κόρμπιν, επιτείνοντας την κρίση στο κόμμα, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    O Βέρνον Κόουκερ, αρμόδιος του τομέα πολιτικής για τη Βόρεια Ιρλανδία, η Σίμα Μαλχότρα, επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής και ο Τσαρλς Φάλκονερ, επικεφαλής του τομέα Δικαιοσύνης, παραιτήθηκαν σήμερα, μετέδωσε το BBC

    Ο Λόρδος Φάλκονερ είναι το δέκατο μέλος της "σκιώδους κυβέρνησης" που παραιτείται σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της ηγεσίας του Κόρμπιν.

    [04] Ν. Στέρτζον: Η Σκωτία έτοιμη να ασκήσει βέτο στη νομοθεσία για το Brexit

    Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ενώ ένας γερμανός βουλευτής και σύμμαχος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ υποστήριξε πως μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν ευπρόσδεκτη να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Η Σκωτία, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit.

    Βάσει των περίπλοκων διευθετήσεων που έχουν γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αποκεντρωθούν ορισμένες εξουσίες στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, η νομοθεσία που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων κοινοβουλίων.

    Ερωτηθείσα από την τηλεόραση του BBC αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να ζητήσει από το σκωτσέζικο κοινοβούλιο να μπλοκάρει τη νομοθετική συγκατάθεσή του, η Στέρτζον απάντησε: "Φυσικά".

    "Αν το σκωτσέζικο κοινοβούλιο κρίνει το θέμα στη βάση του τι είναι καλό για τη Σκωτία, τότε η επιλογή να πούμε ότι δεν θα ψηφίσουμε κάτι που είναι εναντίον του συμφέροντος της Σκωτίας, φυσικά και θα βρίσκεται πάνω στο τραπέζι".

    [05] Θρίλερ στις εκλογές της Ισπανίας

    Σε θρίλερ εξελίσσονται οι εκλογές στην Ισπανία, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, και με καταμετρημένο το 80,35% των εκλογέων το Λαϊκό κόμμα λαμβάνει 32,37% και 135 έδρες, το Σοσιαλιστικό κόμμα 23,22% και 89 έδρες, οι Unidos Podemos 21,29% και 71έδρες και οι Ciudadanos 12,57% και 30 έδρες.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 26 June 2016 - 20:32:22 UTC