Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς - Η πρώτη «χαρτογράφηση» των συγκλίσεων
  • [02] «Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» συνιστά ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος
  • [03] Χίλιες δικογραφίες από τη λίστα Μπόργιανς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Βασιλειάδης
  • [04] Ο οίκος Moody's απειλεί να υποβαθμίσει το βρετανικό κρατικό αξιόχρεο
  • [05] Ομπάμα: Η Βρετανία θα είναι στο τέλος της ουράς μετά το Brexit
  • [06] Ισλανδία: Προεδρικές εκλογές με το βλέμμα, στο ποδόσφαιρο
  • [07] Μ. Σουλτς: Σκανδαλώδες ότι ο Κάμερον θα φύγει τον Οκτώβριο
  • [08] Το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε για το Brexit
  • [09] Die Welt: «Η επόμενη μεγάλη κρίση της ΕΕ στην Ισπανία»
  • [10] Δεν αποκλείει και άλλα δημοψηφίσματα στην Ε.Ε.

  • [01] Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς - Η πρώτη «χαρτογράφηση» των συγκλίσεων

    Στην πρώτη «χαρτογράφηση» με τις θέσεις των κομμάτων για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση προχωρά το κυβερνητικό επιτελείο, μετά την ολοκλήρωση των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Το κυβερνητικό στρατόπεδο διατυπώνει την εκτίμηση ότι υπάρχουν κεφάλαια του εκλογικού νόμου που συγκεντρώνουν ισχυρή δυναμική και άρα θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία δύο τρίτων (σ.σ. 200 βουλευτές). Τα σημεία που φαίνεται ότι υπάρχουν συγκλίσεις είναι για παράδειγμα, το δικαίωμα ψήφου στα 17, η πλήρης κατάργηση του μπόνους των εδρών και με «κάποιο τρόπο» και η διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Αντίθετα, αντικρουόμενες θέσεις διατυπώνονται στο ζήτημα της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών και στο ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, θέμα για το οποίο υπάρχουν «τεχνικές δυσκολίες».

    Αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυβερνητικοί παράγοντες διατυπώνουν την εκτίμηση ότι όποιος πολιτικός αρχηγός αρνηθεί την κατάργηση του μπόνους θα πιεστεί. Για τον λόγο αυτό κυβερνητικός παράγοντας σχολίαζε, νωρίτερα σήμερα, ότι οι αντιρρήσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη στην κατάργηση του μπόνους δεν ανατρέπουν την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει να επιδιώκει πλειοψηφία 2/3 στην πρόταση αναλογικού συστήματος.

    Το επόμενο βήμα γίνεται με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το Σαββατοκύριακο, για την οποία η προσδοκία είναι το βράδυ της Κυριακής να υπάρξουν αποφάσεις για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και για το πώς θα πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή ποιες συμμαχίες θα πρέπει να επιδιώξει, καθώς, μετά το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία, οι εξελίξεις πρέπει να επιταχυνθούν και η Ελλάδα να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη συγκρότηση ενός πόλου που θα θέσει την κοινωνική ατζέντα απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση.

    [02] «Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» συνιστά ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος

    Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ζήτησε σήμερα από τη Σύρο όπου πραγματοποιεί περιοδεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος προφανώς και πρέπει να γίνει σεβαστό.

    Ταυτόχρονα όμως, είπε, πως υποχρεώνει όλους να κοιταχθούν στον καθρέφτη για να μπορέσουν να διαγνώσουν, γιατί το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν φαίνεται να συγκινεί πια τους ευρωπαίους πολίτες. «Θα πρέπει να μετατρέψουμε αυτήν την πολύ μεγάλη πρόκληση σε μια ευκαιρία για την Ευρώπη. Η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται, περισσότερο από ποτέ, ένα νέο πολιτικό αφήγημα, το οποίο θα μπορέσει να επανασυνδέσει την ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης με την καθημερινή ζωή των πολιτών» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως έτσι θα γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών και των πολιτών που αισθάνονται πια ότι η ευρωπαϊκή ιδέα δεν τους αφορά στο βαθμό που τους αφορούσε στο παρελθόν.

    «Σε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία θα συνιστούσα πάνω από όλα ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Η Ευρώπη έχει βρεθεί και στο παρελθόν αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Έχει καταφέρει να τις ξεπεράσει. Έτσι θα τις ξεπεράσει και τώρα» κατέληξε στη δήλωσή του.

    Το πρωί, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β?, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γεώργιο Λεονταρίτη, καθώς και με τον Δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης κ. Γιώργο Μαραγκό.

    [03] Χίλιες δικογραφίες από τη λίστα Μπόργιανς, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Βασιλειάδης

    Χίλιες δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από τη μέχρι τώρα επεξεργασία των στοιχείων της λίστας Μπόργιανς, που παρέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, και οι υποθέσεις αυτές έχουν πάρει το δρόμο τους, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

    Είναι μόνο τα πρώτα αποτελέσματα από την αξιοποίηση των πληροφοριών της λίστας Μπόργιανς και σύντομα αναμένονται και τα πρώτα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς, όπως σημείωσε, η εικόνα που έχει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις δείχνουν τη διάθεση να συμβιβαστούν και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.

    Τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Τσίπρα στη μάχη κατά της διαφθοράς είναι χειροπιαστά, και ο κ. Βασιλειάδης ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία, στα μέσα του Ιουλίου, θα παρουσιάσει στατιστικά στοιχεία με βάση τη δουλειά που έχει γίνει από τον ελεγκτικό μηχανισμό και τις εισαγγελικές αρχές της χώρας.

    Η υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας προχωράει αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, και στο πλαίσιο αυτής ειδικό κλιμάκιο του ελεγκτικού μηχανισμού της Ελλάδας θα επισκεφθεί τη Ρηνανία για να επιμορφωθεί στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και θα συμμετέχει και ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης.

    «Στις 10 Ιουλίου, σε υλοποίηση της συμφωνίας με το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, ανεβαίνει το πρώτο κλιμάκιο του ελληνικού ελεγκτικού μηχανισμού στη Ρηνανία με σκοπό την επιμόρφωση και τη μεταφορά της γνώσης από το κρατίδιο στην Ελλάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βασιλειάδης και σημείωσε: «Η συμφωνία, πέρα από τη λίστα, προχωράει χωρίς πολλές φωνές, χωρίς πολλές ανακοινώσεις, και θα ακολουθήσει ταξίδι Γερμανών εκπαιδευτών στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα».

    Σε ερώτηση πόσο αισιόδοξος είναι, ο κ. Βασιλειάδης απάντησε: «Πολεμάμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η συμφωνία με τη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία είναι μια συμφωνία η οποία γενικά προχωράει καλά κι έχει αποδώσει καρπούς. Θα αποδώσει και φορολογικούς, οικονομικούς καρπούς στη χώρα, με νομοσχέδιο που έρχεται τις επόμενες μέρες, και πιστεύουμε ότι θα δούμε τα πρώτα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ήδη περί τις χίλιες δικογραφίες για τη λίστα Μπόργιανς. Έχουν διαβιβαστεί, και η εικόνα που έχουμε, χωρίς να θέλουμε να είμαστε υπεραισιόδοξοι, δείχνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό -συγκριτικά μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες λίστες- των ανθρώπων που είναι στη λίστα Μπόργιανς έχουν τη διάθεση συμβιβασμού και να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί».

    [04] Ο οίκος Moody's απειλεί να υποβαθμίσει το βρετανικό κρατικό αξιόχρεο

    Ο οίκος αξιολόγησης Moody's μετέβαλε χθες Παρασκευή από σταθερή σε αρνητική την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη νίκη του Brexit, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεό της στο εγγύς μέλλον.

    Ο Μούντις εκτίμησε σε ανακοίνωσή του ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη προχθές Πέμπτη στη Βρετανία πυροδοτεί «μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας», η οποία πρόκειται να έχει «αρνητικές συνέπειες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης» της βρετανικής οικονομίας.

    Ο οίκος τοποθετεί σήμερα το βρετανικό κρατικό αξιόχρεο στη βαθμίδα Aa1.

    [05] Ομπάμα: Η Βρετανία θα είναι στο τέλος της ουράς μετά το Brexit

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα επιμένει στη δήλωσή του ότι η Βρετανία θα μετακινηθεί στο τέλος της ουράς όσον αφορά τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύονται η Ουάσινγκτον με την Ευρωπαϊκή Ένωση αν εγκαταλείψει την ΕΕ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

    «Προφανώς, ο πρόεδρος επιμένει σε αυτό που είπε και δεν έχω καμιά νεότερη ενημέρωση για τη θέση μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Έρικ Σουλτς.

    Ο Ομπάμα είχε προτρέψει τη Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λονδίνο τον Απρίλιο και είχε προειδοποιήσει ότι μια συμφωνία για το εμπόριο ανάμεσα στα δύο κράτη δεν θα συναφθεί σύντομα σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρούσε από την Ένωση.

    [06] Ισλανδία: Προεδρικές εκλογές με το βλέμμα, στο ποδόσφαιρο

    Οι Ισλανδοί εκλέγουν σήμερα νέο πρόεδρο, ο οποίος θα είναι πολύ πιθανώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ένας πανεπιστημιακός που κάνει το ντεμπούτο του στην πολιτική, την ώρα που το ενδιαφέρον της χώρας δείχνει μάλλον να είναι στραμμένο αυτές τις ημέρες στο ποδόσφαιρο και στο Euro-2016.

    Οι τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας επισκιάστηκαν από τα επιτεύγματα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας, η οποία παίζει στη φάση των 16 κατά της Αγγλίας τη Δευτέρα.

    Το ενδιαφέρον των Ισλανδών στράφηκε επίσης στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, με το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποχωρήσει από την ΕΕ, καθώς η Ισλανδία είναι μια χώρα που είχε αρχικά επιδιώξει, αλλά κατόπιν απαρνηθεί μια ένταξη στην ΕΕ.

    Μικρότερη δείχνει να είναι η αγωνία που υπάρχει για τις σημερινές προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν σε έναν γύρο, με τους δημοσκόπους να δίνουν ευρεία νίκη στον Γκούντνι Γιόχανσον, έναν 47χρονο ιστορικό, γνωστό ως σχολιαστή της πολιτικής ζωής.

    Αυτός δεν συνδέεται με κανένα κόμμα και το πρόγραμμά του είναι να εκσυγχρονίσει τους θεσμούς, επιτρέποντας μεταξύ άλλων τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, χωρίς ο ίδιος να παίρνει θέση στις δημόσιες συζητήσεις της κοινωνίας, όπως προβλέπει η μέχρι τώρα παράδοση για τον πρόεδρο.

    "Θα προσπαθήσω να μην είμαι πολιτικός μέσα στο πολιτικό πεδίο", απάντησε σε ερώτηση που του έκανε το AFP.

    Κανένας από τους 8 άλλους υποψηφίους δεν κατάφερε να απειλήσει το προβάδισμά του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για τη διαδοχή στην προεδρία του Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίσμον, ο οποίος αποχωρεί στα 73 του, μετά την παραμονή του στη θέση αυτή για 20 χρόνια.

    Ο 68χρονος αντίπαλος του Γιόχανσον, ο Ντέιβιντ Όντσον, πρώην πρωθυπουργός 1991-2004 και διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας (2005-2009), υφίσταται τις συνέπειες της εικόνας του ως ενός προσώπου του παρελθόντος. Πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που του αποδίδουν μια κάποια ευθύνη για τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

    Ο Γιόχανσον, όπως και η πλειονότητα των ψηφοφόρων, αντιτίθεται σε μια ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ, και στην προεκλογική αυτή εκστρατεία η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτέλεσε ένα σημαντικό θέμα.

    Το 2015 η Ισλανδία απέσυρε το αίτημά της για ένταξη στην ΕΕ, το οποίο είχε κατατεθεί το 2009, έπειτα από τις όχι και τόσο εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις που είχε και την επιστροφή στα πολιτικά πράγματα της ευρωσκεπτικιστικής κεντροδεξιάς.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο των τελευταίων εκλογικών τμημάτων στη 01:00 ώρα Ελλάδος.

    [07] Μ. Σουλτς: Σκανδαλώδες ότι ο Κάμερον θα φύγει τον Οκτώβριο

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επέλεξε να μην εγκαταλείψει το αξίωμά του παρά τον Οκτώβριο μετά τη νίκη του Brexit, υποστηρίζοντας πως κατ' αυτόν τον τρόπο παίρνει «όμηρο ολόκληρη την (ευρωπαϊκή) ήπειρο».

    Όταν ο Κάμερον ανακοίνωνε το 2013 την πρόθεσή του να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για να κριθεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παρέμενε ή θα αποχωρούσε από την ΕΕ «φυλάκισε μια ολόκληρη ήπειρο» για να κάνει «διαπραγματεύσεις τακτικής», είπε σε καταγγελτικό τόνο ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης χθες βράδυ μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

    Μετά τη νίκη του Brexit στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, ο Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του, διευκρινίζοντας όμως ότι θα εγκαταλείψει τον θώκο αφού αναδειχθεί νέος ηγέτης στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος, στις αρχές Οκτωβρίου.

    «Για άλλη μια φορά, μια ολόκληρη ήπειρος βρίσκεται σε ομηρία λόγω των εσωτερικών διαβουλεύσεων στο βρετανικό συντηρητικό κόμμα», πρόσθεσε ο Σουλτς, που θεωρεί υπερβολικά βραδεία την αποχώρηση του Κάμερον.

    «Θα μπορούσε να συγκληθεί συνέδριο αύριο το πρωί εάν αυτή είναι η επιθυμία» του απερχόμενου πρωθυπουργού των Τόρις, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ.

    [08] Το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε για το Brexit

    H γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει μετά το Brexit μια «συμφωνία συνδέσεως» με τη Μ. Βρετανία ώστε να αποτρέψει τους μιμητές, όπως αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών.

    Ήδη τις περασμένες μέρες οι σύμβουλοι του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχαν συντάξει ένα σχέδιο για την περίπτωση εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε. με τον τίτλο «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit». Το κείμενο αυτό το οποίο περιήλθε στα χέρια της οικονομικής εφημερίδας Ηandelsblatt και της Welt σκιαγραφεί το πως θα δράσει η γερμανική κυβέρνηση κατά τις διαπραγματεύσεις εξόδου της Μ. Βρετανίας. Πρόκειται για ένα σχέδιο ανάγκης, το οποίο ανασύρθηκε τώρα από το συρτάρι.

    Κατόπιν συμφωνίας με την Ε.Ε. θα προσφερθούν στη Μ. Βρετανία «εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις εξόδου», αν και οι συνεργάτες του Β. Σόιμπλε αναμένουν ότι θα είναι «δύσκολες». Η διετής μεταβατική περίοδος είναι αρκετό διάστημα ώστε να γίνει η διαδικασία συντεταγμένα. «Αυτό δίνει το χρόνο και δημιουργεί τη βάση για τις διαπραγματεύσεις», όπως αναφέρεται. «Μετά θα επιδιωχθεί ένα καθεστώς συμφωνίας συνδέσεως με το Ηνωμένο Βασίλειο». Η Μεγάλη Βρετανία θα γίνει δηλαδή ένας «συνδεδεμένος εταίρος».

    Δεν υπάρχει πάντως η πρόθεση να ικανοποιηθεί το Λονδίνο πάρα πολύ. Σύμφωνα με το σχέδιο δεν θα επιτραπεί «κανένας αυτοματισμός» προκειμένου να έχει η Μ. Βρετανία «πρόσβαση στην ενιαία / εσωτερική αγορά της Ε.Ε.». Εάν μπορούσε να απολαμβάνει στο μέλλον εκτεταμένα πλεονεκτήματα χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε. αυτό θα μπορούσε να βρει μιμητές κατά τους συντάκτες του. Η Ε.Ε. θα πρέπει «να αποφύγει σε μελλοντική νέα ρύθμιση των σχέσεων να δώσει τις λάθος εντυπώσεις», όπως τονίζεται. «Τάσεις μιμητισμού» φοβάται η γερμανική κυβέρνηση στη Γαλλία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. «Η έκταση του φαινομένου αυτού και οι κλιμακωτές συνέπειές του θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπισθεί η Μ. Βρετανία». Με άλλα λόγια ελεύθερες επιλογές σε σχέση με την ενιαία αγορά δεν είναι δυνατόν να επιτραπούν στο Λονδίνο.

    Επίσης, όπως προκύπτει από το έγγραφο αυτό, η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε φοβούνται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γαλλία και η Ιταλία θα μπορούσαν «να αξιοποιήσουν την ανάγκη της στιγμής για περαιτέρω κοινοτικοποίηση», ένα ενδεχόμενο το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί «προληπτικά». Συγκεκριμένα, οι συντάκτες του θεωρούν πιθανόν ότι θα δυναμώσουν οι φωνές που θα ζητούν την κοινή ευθύνη στην ευρωζώνη, λ.χ. για κοινό προϋπολογισμό ή ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων στις τράπεζες.

    Αυτό όμως θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά που χορηγούν βοήθεια στις χώρες του νότου. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι φωνές για κοινοτικοποίηση (των χρεών) θα ενδυνάμωνε τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες και βέβαια πέραν αυτών και στην ίδια τη Γερμανία.

    Σύμφωνα πάντα με το μυστικό σχέδιο Σόιμπλε το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να συμφωνήσει στην εμβάθυνση της ευρωζώνης εφόσον γίνει αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής των χωρών της. Οι συντάκτες του εγγράφου ζητούν να είναι δυνατόν να απορρίπτονται μελλοντικά προϋπολογισμοί οι οποίοι δεν συνάδουν με τους κανόνες των ελλειμμάτων. Μετά το Brexit όμως το Βερολίνο δεν αναμένει σε καμιά περίπτωση ότι «θα υπάρξει μεγάλη συναίνεση για περαιτέρω βήματα εμβάθυνσης».

    [09] Die Welt: «Η επόμενη μεγάλη κρίση της ΕΕ στην Ισπανία»

    «H Ισπανία φέρνει την επόμενη μεγάλη κρίση στην ΕΕ», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της για τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής. «Η χώρα που ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ειρηνικής προόδου, τώρα είναι έτοιμη να καταρρεύσει πολιτικά» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

    «Η Ευρώπη είναι σε κρίση σε κάθε γωνιά της. Από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, την απειλή της τρομοκρατίας και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και το προσφυγικό ζήτημα ,οι εκλογές στην Ισπανία μπορεί να είναι ακόμη μία εσωτερική απειλή της Ευρώπης» σημειώνει η Die Welt.

    Το γεγονός ότι οι Ισπανοί θα πρέπει να πάνε στις κάλπες και πάλι έξι μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές, αποτελεί ένα κακό προμήνυμα ότι η χώρα δεν μπορεί πλέον να κυβερνηθεί. Μια κατάσταση που περιπλέκεται από τις τάσεις ανεξαρτησίας στην Καταλονία και τη χώρα των Βάσκων αλλά και τις τάσεις προστασίας των ιστορικών ταυτοτήτων στη Γαλικία, τις Κανάριες νήσους ή τις Βαλεαρίδες.

    [10] Δεν αποκλείει και άλλα δημοψηφίσματα στην Ε.Ε.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild ότι το Βερολίνο θα διαδραματίσει ακόμη πιο «κεντρικό ρόλο» στην ΕΕ μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.

    «Η Γερμανία θα συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, και μάλιστα ακόμη πιο σημαντικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Γιούνκερ, ενώ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ήδη έχει καλέσει τη Δευτέρα στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

    Μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών κρατών-μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο) είναι προγραμματισμένο να γίνει σήμερα στο Βερολίνο.

    Η ΕΕ ασφαλώς δεν είναι τέλεια αλλά «είναι το καλύτερο που έχουμε για να συγκεντρώνουμε τις χώρες της Ευρώπης στο ίδιο τραπέζι και να κάνουμε συμβιβασμούς ώστε ο κόσμος να ζει με ειρήνη, ελευθερία και ευημερία», είπε ο Γιούνκερ στη Μπιλτ. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα «μας λείψει σε αυτό το οικογενειακό τραπέζι», πρόσθεσε.

    Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε στην ευθύνη και τη διφορούμενη στάση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του χθες Παρασκευή, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 51,9% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ του Brexit, παρότι ο Κάμερον έκανε εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ.

    «Όταν καταφέρεσαι από τη Δευτέρα ως το Σάββατο εναντίον της Ευρώπης, είναι δύσκολο να περάσεις για θερμός Ευρωπαίος την Κυριακή», ανέφερε επιτιμητικά ο Γιούνκερ, για τον οποίο οι Βρυξέλλες δεν φέρουν «καμία ευθύνη» για το αποτέλεσμα της διαδικασίας που επιθυμούσε ο Κάμερον «και όχι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κομισιόν ή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 June 2016 - 6:32:27 UTC