Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος για Brexit: Μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει
  • [02] Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών για το βρετανικό δημοψήφισμα
  • [03] Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό
  • [04] Αναμένεται έκτακτη συνεδριάση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ
  • [05] Standard&Poor's: Kαμπανάκι για το βρετανικό ΑΑΑ
  • [06] Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit
  • [07] Μια βόλτα στο πάρκο μειώνει την κατάθλιψη και την υπέρταση
  • [08] Απογοητευμένος ο Σόιμπλε από την απόφαση των Βρετανών
  • [09] Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ - Μέρκελ μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος
  • [10] Οσκάρας Κορσουνόβας: Όταν ανεβάζω Σαίξπηρ, προσπαθώ να κατανοήσω τον κόσμο γύρω μου
  • [11] «Η Αποστασία του 1965», ένα βιβλίο με αποστάσεις
  • [12] Αύρα μουσικής δωματίου στον Σαρωνικό
  • [13] Τζ. Κόρμπιν: Η ψήφος των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ οφείλεται στον θυμό τους
  • [14] Κάμερον: Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία

  • [01] Γ. Κουμουτσάκος για Brexit: Μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει

    Με μία ανάρτηση στο twitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.«Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν. Η ελπίδα διαψεύστηκε. Μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

    [02] Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών για το βρετανικό δημοψήφισμα

    Την ανάγκη να ανοίξει μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής και δημοκρατικής της λειτουργίας, προς όφελος των λαών και όχι της γραφειοκρατίας, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

    Οι ίδιες πηγές εκφράζουν ανησυχία για τις τάσεις κατακερματισμού στην Ευρώπη και την αναβίωση του εθνικισμού.

    [03] Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό

    Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλιστεί ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν με "ελεγχόμενο τρόπο". Η ατζέντα του Eurogroup δεν θα αλλάξει, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, θα εργαστούμε για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας.

    [04] Αναμένεται έκτακτη συνεδριάση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

    'Εκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Governing Council) αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα τις προσεχείς ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της Μ. Βρετανίας.

    Επισήμως, η ΕΚΤ δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ούτε και επιβεβαιώνει τη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο, το συμβούλιο αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας και προφανώς μετά τη συνεδρίαση του ανωτάτου οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος.

    [05] Standard&Poor's: Kαμπανάκι για το βρετανικό ΑΑΑ

    Ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor'sανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν το Ηνωμένο Bασίλειο να χάσει την αξιολόγηση AAA , σύμφωνα με τους Financial Times.

    Διαβάστε επίσης:Πτώση της στερλίνας έναντι του δολαρίου σε επίπεδα 1985

    [06] Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit

    Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα, μετά την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας.

    Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%. Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης.

    [07] Μια βόλτα στο πάρκο μειώνει την κατάθλιψη και την υπέρταση

    Μια βόλτα 30 λεπτών στο πάρκο αρκεί για να μειωθεί η κατάθλιψη κατά 7% και να πέσει η υψηλή αρτηριακή πίεση κατά 9%, σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ρίτσαρντ Φούλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Scientific Reports", μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.538 ατόμων, συσχετίζοντας τον χρόνο που περνούσαν στο πάρκο ή γενικότερα στην εξοχή, με την κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας τους.

    Διαπιστώθηκε -επιβεβαιώνοντας έτσι και προηγούμενες μελέτες- ότι η επαφή με το πράσινο και τη φύση, ακόμη και μόνο για μισή ώρα, ωφελεί την υγεία και φέρνει μεγαλύτερη ψυχική ευεξία.

    [08] Απογοητευμένος ο Σόιμπλε από την απόφαση των Βρετανών

    «Απογοητευμένος» από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    «Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και κάλεσε για υπεύθυνη διαχείριση της απόφαση, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη. «Μαζί πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με την απόφαση των βρετανών φίλων μας», σημείωσε.

    Ο εκπρόσωπός του, Μάρτιν Γιέγκερ, με ανάρτηση του στο Twitter επισήμανε ότι η σημερινή μέρα ξεκίνησε νωρίς, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις και ότι «σημασία έχει τώρα η αξιοπιστία».

    [09] Τηλεφωνική επικοινωνία Ολάντ - Μέρκελ μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος

    Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit, όπως ανακοίνωσε το προεδρικό μέγαροι.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται αργότερα να κάνει επίσημη δήλωση για το Brexit.

    [10] Οσκάρας Κορσουνόβας: Όταν ανεβάζω Σαίξπηρ, προσπαθώ να κατανοήσω τον κόσμο γύρω μου

    «Δεν έχει σημασία πόσα χρόνια πριν γεννήθηκε ο Σαίξπηρ, είναι ο πιο σύγχρονος θεατρικός συγγραφέας» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πολυβραβευμένος Οσκάρας Κορσουνόβας. Από τους εντατικότερους μελετητές του σαιξπηρικού έργου και τακτικός συνεργάτης μεγάλων ευρωπαϊκών σκηνών ο Λιθουανός σκηνοθέτης, συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με τον «'Αμλετ», που πρωτοπαρουσίασε το 2008 ως work in progress στη Θεσσαλονίκη. Φέτος, επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών (25-26 Ιουνίου) για να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη εκδοχή του κλασικού αριστουργήματος και να μιλήσει για σύγχρονα ζητήματα που τον απασχολούν.

    «Ο μόνος λόγος για τον οποίο καταπιάνομαι με τον Σαίξπηρ είναι επειδή μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για το σήμερα, για την προσωπική μου εμπειρία μέσα από τα έργα του. Όταν ανεβάζω Σαίξπηρ, προσπαθώ να κατανοήσω τον κόσμο γύρω μου, να συλλάβω την αξία της στιγμής» εξηγεί ο σκηνοθέτης που προσεγγίζει με τρόπο διαφορετικό το πασίγνωστο σαιξπηρικό έργο. Χρησιμοποιώντας τον 'Αμλετ ως βάση, ο Κορσουνόβας μιλάει για την πιο πρόσφατη ευρωπαϊκή Ιστορία και θέτει σύγχρονους προβληματισμούς. Ο 'Αμλετ του αρχίζει με το ερώτημα «Ποιος είσαι;», για να καταλήξει στο τέλος με το σπαρακτικό ερώτημα προς εαυτόν «Ποιος είμαι;».

    [11] «Η Αποστασία του 1965», ένα βιβλίο με αποστάσεις

    Μια εξ αποστάσεως ερευνητική κριτική και προς τους δύο πρωταγωνιστές της ιστορικής ρήξης του 1965, τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και τον τότε βασιλιά Κωνσταντίνο, είναι το βιβλίο «Η Αποστασία του 1965» (προσωπική έκδοση) του Απόστολου Διαμαντή, γεννημένου το 1955 στη Μαγνησία, με σπουδές ιστορίας στο Παρίσι, αρθρογράφου στο ιστολόγιο TVXS.

    Στο πόνημα των 307 σελίδων, που βασίζεται σε ένα πλούτο γνωστών πηγών, επανεξετάζει χωρίς παρωπίδες τη φορτισμένη αυτή περίοδο, με την απόσταση ασφαλείας που του επιτρέπει ο μισός αιώνας από την 15η Ιουλίου του 1965. Όταν στις 7 μμ εκείνης της μέρας ο πρωθυπουργός, αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, έπειτα από μια πολύμηνη δημόσια αντιπαράθεση με τον νεαρό βασιλιά Κωνσταντίνο, για το κατά πόσον είχε δικαίωμα να αναλάβει και το υπουργείο 'Αμυνας ενώ ο υπουργός Πέτρος Γαρουφαλιάς είχε διατάξει έρευνα για τις καταγγελίες περί ανάμιξης του γιού του Ανδρέα στην οργάνωση ΑΣΠΙΔΑ, επισκέφθηκε τα ανάκτορα υποβάλλοντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας την παραίτησή του.

    Εξιστορώντας την πολιτική και συνταγματική θύελλα που ακολούθησε με τις κυβερνήσεις των αποστατών (Νόβα, Τσιριμώκου, Στεφανόπουλου) αξιολογεί τη στάση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς ως «συνιστώσα του Κέντρου», φωτίζει τη θέση του παράνομου ΚΚΕ που είδε με επιφύλαξη τις ιερεμιάδες των Παπανδρεϊκών περί «αποστατών-προδοτών» και διερευνά την αμφίσημη- στην αρχή- στάση της αμερικανικής πρεσβείας που, πάντως, έβλεπε τότε τον Ανδρέα Παπανδρέου ως «κόκκινο πανί» για τα στρατηγικά συμφέροντα σε εποχή Ψυχρού Πολέμου.

    [12] Αύρα μουσικής δωματίου στον Σαρωνικό

    Για πρώτη φορά σταθμεύει και στα Κύθηρα το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, που διοργανώνεται για έκτη χρονιά στον Γαλατά, τις Σπέτσες, την Ύδρα και τον Πόρο.Από τις 28/7 έως τις 9/9, οκτώ συναυλίες μουσικής δωματίου, θα παρουσιάσουν οι δέκα διεθνώς καταξιωμένοι μουσικοί που θα επισκεφθούν και φέτος την Ελλάδα, προσφέροντας στο ελληνικό κοινό, αλλά και στους καλοκαιρινούς επισκέπτες των νησιών, σπουδαίες ερμηνείες των Brahms, Beethoven, Kod?ly, Mozart, Jan??ek, Mendelssohn και Martinu.

    Το διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού, οργανώνεται από το μουσικό σύνολο Leondari Ensemble, μια παρέα φίλων και συνεργατών από όλο τον κόσμο, που αγαπούν τόσο τη μουσική δωματίου όσο και τα ελληνικά νησιά. Υλοποιείται για έκτη συνεχή χρονιά με τη χορηγία της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και υπό την αιγίδα των δήμων Πόρου, Ύδρας, Σπετσών, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Κυθήρων. Οι συναυλίες στην Ύδρα πργματοποιούνται με την υποστήριξη του Ηρακλή Κόντου, στη μνήμη της μουσικόφιλης συζύγου του Τερέζας Κόντου.

    [13] Τζ. Κόρμπιν: Η ψήφος των Βρετανών για έξοδο από την ΕΕ οφείλεται στον θυμό τους

    Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βρετανία και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ γιατί είναι θυμωμένοι από τη μεταχείριση που είχαν από διαδοχικές κυβερνήσεις.

    "Πολλές κοινότητες απηύδησαν με τις περικοπές, απηύδησαν με την οικονομική αποδιάρθρωση και αισθάνονται πολύ θυμωμένες από τον τρόπο που προδόθηκαν και τέθηκαν στο περιθώριο από διαδοχικές κυβερνήσεις σε πολύ φτωχές περιοχές της χώρας", δήλωσε ο Κόρμπιν στο στην τηλεόραση του BBC.

    Ο Κόρμπιν πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις θέσεις εργασίας στη Βρετανία ως αποτέλεσμα του Brexit, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να ελαχιστοποιήσει.

    "Πρέπει τώρα να γίνει επίκληση του άρθρου 50, ώστε να διαπραγματευθούμε μια έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε.

    Κανένα κράτος μέλος δεν έχει φύγει ποτέ και το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, που καθορίζει πώς ένα κράτος μπορεί να βγει από την Ένωση, εμπεριέχει λίγες λεπτομέρειες.

    [14] Κάμερον: Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τη πρόθεσή του να παραιτηθεί από το πρωθυπουργικό αξίωμα για να αφήσει σε κάποιον άλλον τη φροντίδα της διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ του Brexit.

    «Οι Βρετανοί έλαβαν μία ξεκάθαρη απόφαση...και πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο ηγέτη για να αναλάβει τα ηνία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον διευκρινίζοντας ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι το φθινόπωρο και την ανάδειξη νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος από το συνέδριο του Οκτωβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 June 2016 - 8:32:26 UTC