Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Θέλουμε η Ευρώπη να προαγάγει το επίπεδο ευημερίας της
  • [02] Μήνυμα ενότητας στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης
  • [04] Στο "μικροσκόπιο" του Π. Σκουρλέτη η ανάπτυξη διεθνών ενεργειακών συνεργασιών
  • [05] Η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον τουρισμό www.praktoreio-tourism.gr
  • [06] Στον τουρισμό αφιερωμένο το περιοδικό Πρακτορείο
  • [07] H EKT ξαναδέχεται τα ελληνικά ομόλογα

  • [01] Π. Καμμένος: Θέλουμε η Ευρώπη να προαγάγει το επίπεδο ευημερίας της

    Η προσπάθειά μας γίνεται στην κατεύθυνση εμπέδωσης ενός κλίματος γόνιμου διαλόγου, συνεργασίας και ασφάλειας των πολιτών, τόνισε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist, υπογραμμίζοντας ότι τα θέματα αυτά δεν αφορούν μόνο τους ειδικούς αλλά την καθημερινότητα όλων των πολιτών.

    Θέλουμε η Ευρώπη να προαγάγει το επίπεδο ευημερίας της, διατηρώντας τις αξίες και τις αρχές της, ανέφερε ο κ. Καμμένος.

    [02] Μήνυμα ενότητας στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τον Ανδρέα Παπανδρέου

    Mήνυμα ενότητας του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης έστειλε η Φώφη Γεννηματά με την ομιλία της στη εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, που έγινε το βράδυ στην Αθηναΐδα.

    Παρουσία του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και προσήλθε μαζί με τον Δημήτρη Ρέππα , τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον γραμματέα της Σοσιαλστικής Διεθνούς Λ. Αγιάλα καθώς και ιστορικών στελεχών (Κώστας Λαλιώτης) και πρώην και νυν βουλευτών, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου απαιτεί: «...απ' όλα να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς του.

    Να αγωνιστούμε για να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών που με τόση διορατικότητα προέβλεψε.

    Και να το κάνουμε εμείς, τώρα.

    Να μην «κλωτσήσουμε απλά το τενεκεδάκι» λίγο παρακάτω για να φορτωθούν βάρη οι επόμενες γενιές που δεν ψηφίζουν ακόμη. Αυτός είναι ο δημαγωγικός λαϊκισμός.

    Για τη δημοκρατική παράταξη, την παράταξη της ευθύνης ένας δρόμος υπάρχει. Είναι αυτός που πρώτος άνοιξε ο ηγέτης της, ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Ο δρόμος της αλλαγής και των προοδευτικών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».

    Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το ζητούμενο σήμερα είναι «με οδηγό την κληρονομιά των ιδεών του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και την εμπειρία που έχουμε σωρεύσει στο διάβα του χρόνου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του είναι η πολιτική πράξη».

    Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων με την οποία η δημοκρατική παράταξη θα πρέπει να δώσει μάχη , όπως είπε, για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

    Δεν παρέστη ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ενημέρωσε με επιστολή του την Φώφη Γεννηματά καθώς βρίσκεται στο Στρασβούργο συμμετέχοντας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Μήνυμα έστειλε και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης

    Τα περιθώρια συναίνεσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση, θα διερευνήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις συναντήσεις που θα έχει με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 4 το απόγευμα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 6 το απόγευμα.

    Για αύριο (Παρασκευή) έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

    Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να γίνει σε απόσταση από τις επόμενες εθνικές εκλογές και ακόμη ότι θα επιδιώξει ο εκλογικός νόμος να «περάσει» με πλειοψηφία δύο τρίτων.

    Την περασμένη Παρασκευή, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε να εισηγηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφρασητης λαϊκής βούλησης και το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

    [04] Στο "μικροσκόπιο" του Π. Σκουρλέτη η ανάπτυξη διεθνών ενεργειακών συνεργασιών

    Τις προοπτικές ανάπτυξης διεθνών ενεργειακών συνεργασιών στην περιοχή ανέπτυξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου αλλά και την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον επιζητεί ενεργειακή ασφάλεια, να παρέμβει ουσιαστικά στις αιτίες της αστάθειας στην περιοχή με παροχή συγκεκριμένης, πολύπλευρης βοήθειας προς τις χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.

    Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται στη χώρα μας όπως ο αγωγός ΤΑΡ, ο ελληνοβουλγαρικός, το σχέδιο για πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η αναβάθμιση του αντίστοιχου σταθμού της Ρεβυθούσας, αλλά και οι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς αυτή την περίοδο το υπουργείο εξετάζει τις προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του τελευταίου διαγωνισμού για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης.

    Επιπλέον στάθηκε στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί μεγάλα ενεργειακά κοιτάσματα και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί ως ενεργειακός κόμβος να βοηθήσει στην κατεύθυνση της σύνδεσης της πηγής με την κατανάλωση.

    "Ένας κόμβος δομημένος σε ένα σημαντικό γεωγραφικό και γεωπολιτικό σταυροδρόμι. Ένα σημείο διαμετακόμισης που διακρίνεται για την σταθερότητά του μέσα σε έναν ασταθή κόσμο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Τα σχέδια στα οποία εμπλέκεται η Ελλάδα είναι ο αγωγός East Med, με εναλλακτική λύση τη δημιουργία σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς και η ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα.

    [05] Η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον τουρισμό www.praktoreio-tourism.gr

    Ξεκίνησε το ταξίδι της η νέα ιστοσελίδα του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τον ελληνικό τουρισμό www.praktoreio-tourism.gr. Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΕΟΤ παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης και αξιόπιστης ενημέρωσης γύρω από τα τουριστικά δρώμενα.

    «Τέτοιες προσπάθειες, μας δίνουν τη δυνατότητα να προβάλλουμε την Ελλάδα», τόνισε η υπουργός.

    Η κ. Κουντουρά σημείωσε ότι και το 2016 θα είναι πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό και αναφέρθηκε στις αγορές του εξωτερικού που κινούνται με θετικό πρόσημο.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, παρουσίασε το πλέγμα των δράσων του ΑΠΕ-ΜΠΕ στον χώρο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.

    «Το www.praktoreio-tourism.gr είναι το "δωδέκατο παιδί" του ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσα σε ένα χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Σύσσωμοι οι φορείς του τουρισμού εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την έναρξη της νέας ιστοσελίδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ και επισήμαναν ότι θα σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια μας. Το «παρών» έδωσαν ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Τσακίρης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ελλάδας Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού Αλέξανδρος Βασιλικός και ο προέδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Λύσσανδρος Τσιλίδης.

    Με σύνθημα η Ελλάδα σε περιμένει, η ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον τουρισμό έχει στόχο την προβολή των τουριστικών δράσεων της χώρας. Η θεματολογία εστιάζει στην ανάδειξη όλων των μορφών τουρισμού και των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που προβάλλουν την Ελλάδα. Στην ιστοσελίδα καθημερινά 22 άτομα θα δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Συντονιστής της ιστοσελίδας ο Κώστας Χαλκιαδάκης, η Μαρία Τσιβγέλη είναι υπεύθυνη του επιχειρηματικού ρεπορτάζ, η Λίλα Χοτζόγλου υπεύθυνη αγγλικού δελτίου, η Νικόλ Καζαντζίδου υπεύθυνη για θέματα Βορείου Ελλάδας και ο Γιώργος Κουβαράς είναι δημιουργός των Web Document (οπτικο-ακουστικό υλικό αποτυπωμένο σε ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η βιομηχανία των νέων μέσων).

    [06] Στον τουρισμό αφιερωμένο το περιοδικό Πρακτορείο

    Στο μεγάλο κεφάλαιό μας, στο απέραντο γαλάζιο, στην απέριττη νησιωτική και ορεινή αισθητική του τόπου μας, όπου ένας επισκέπτης μπορεί να περπατήσει στους δρόμους της ιστορίας και του πολιτισμού, με μία κουβέντα στον τουρισμό, είναι αφιερωμένο το περιοδικό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα.

    Το κεφάλαιό μας είναι ο τόπος. Οι μοναδικές θάλασσες και τα βουνά μας, τα καθαρότερα ποτάμια, εκεί κοντά στα Τζουμέρκα και τα Άγραφα. Πέρα από τη φύση και τον αρχαιολογικό πλούτο, ίσως μοναδικό στον κόσμο, υπάρχουν μια σειρά από τεράστια προτερήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά, με σχέδιο, μελέτη και χωρίς τη βιασύνη του άμεσου κέρδους.

    Είναι, ας πούμε, οι Βυζαντινοί θησαυροί και γενικότερα ο θρησκευτικός τουρισμός, είναι τα ανθεκτικά τοπία στο χρόνο και στο πέρασμα του «πολιτισμού» ή της τρέλας του κέρδους ή πιο σωστά της κερδοσκοπίας. Είναι η γνήσια μεσογειακή διατροφή και τα υπέροχα κρασιά μας και τσίπουρα, τα υπέροχα προϊόντα της ελληνικής γης. Και μαζί ο ελληνικός τρόπος διακοπών και ξεγνοιασιάς, όπως τον αποκαλύπτουμε στις σελίδες του περιοδικού.

    Έτσι, το ζήτημα είναι να κάνουμε, επιτέλους, τις επιλογές μας και να σχεδιάσουμε. Το να ψαρεύεις τουρίστες σε θολά νερά και σύμφωνα με τα «ανταγωνιστικότερα πακέτα» δεν οδηγεί μακριά. Αν κρέμεσαι από τους tour operators που σήμερα σε βλέπουν σαν ένα «καλό πακέτο που φεύγει εύκολα», αύριο μπορεί να σου το επιστρέψουν στο κεφάλι σαν χειροβομβίδα. Και τότε θα είναι ίσως αργά. Αν δεν πείσουμε οργανωμένα και με αποδείξεις ότι θέλουμε τουρίστες οι οποίοι θα επιλέγουν τη χώρα μας γιατί είναι η Ελλάδα, γιατί προσφέρουμε ποιότητα και όχι ποσότητα, γιατί αναδεικνύουμε τη μοναδικότητά της, τότε το καράβι του τουρισμού εύκολα μπορεί να ναυαγήσει στα ρηχά. Στο χέρι μας είναι και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν όλοι βλέποντας μακριά και ταυτόχρονα δείχνοντας τη θέλησή τους να προστατέψουν τη φυσική ομορφιά αυτής της χώρας, που είναι ο πλούτος της.

    Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν μία όχι και τόσο διαδεδομένη πρόταση για διακοπές χωρίς τις συνήθειες της πόλης, αλλά τις χαρές της ζωής και της φύσης, σε αναπαλαιωμένους παραδοσιακούς οικισμούς, που μετατράπηκαν σε ζεστούς ξενώνες. Όπως στην Κρήτη. Εκεί που οι φυσιολάτρες μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους σε ένα θαυμάσιο τοπίο, μένοντας σε πέτρινα σπίτια, εκατοντάδων ετών, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Για την ακρίβεια, σε σπίτια όπου χρησιμοποιείται η ηλιακή ενέργεια μόνο, όμως, για τις βασικές ανάγκες φωτισμού τους. Η απλότητα και η καλαισθησία επιστρέφουν και δείχνουν τον δρόμο για μια άλλου είδους τουριστική ανάπτυξη.

    Να διαπιστώσουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης που έχουν τόσο ο «θρησκευτικός τουρισμός», αλλά και ο οινοτουρισμός κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ειδικά ο οινοτουρισμός, που είναι κάτι σχετικά καινούργιο στη χώρα μας, καθώς οι βάσεις άρχισαν να μπαίνουν πριν από 30 χρόνια από την Ένωση Οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».

    Επίσης, μία πρωτοποριακή ιδέα για τον τουρισμό, ακούει στον τίτλο «Διπλωματία των Πόλεων», που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, με μπροστάρη το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και είναι η προσέλκυση τουριστών για όλα αυτά που δεν έχουν σχέση απαραιτήτως με τις διακοπές.

    Τέλος, στο Πρακτορείο η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εκφράζει την πεποίθησή της ότι το 2016 θα είναι μία καλή χρονιά για τον τουρισμό μας και δηλώνει ότι λύνονται τα προβλήματα του κλάδου, ενισχύονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουρισμού και γίνονται προσπάθειες για την προσέλκυση επενδύσεων.

    [07] H EKT ξαναδέχεται τα ελληνικά ομόλογα

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεφάσισε να επαναφέρει το καθεστώς της κατ΄εξαίρεση επιλεξιμότητας των ελληνικών ομολόγων (waiver).

    Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ απεφάσισε πριν από λίγο να ξανακάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά και πάλι από τις 29 Ιουνίου. Το ποσοστό του "κουρέματος" που θα επιβάλλει η ΕΚΤ στα ομόλογα αυτά θα καθοριστεί αργότερα από την ίδια.

    Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε υπόψη την έγκριση της εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ( ΕΜΣ ) προς την Ελλάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM , μετά τη θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , σε συνεργασία με την ΕΚΤ , η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος .

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιπροσθέτως, αναγνωρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής , που έχει συμφωνηθεί ως εκ τούτου , και αναμένει συνέχιση της συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις του.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει πιθανές αγορές των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς δημόσιο τομέα ( PSPP ) σε μεταγενέστερο στάδιο , λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους, μετά από σχετική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους στην Ελλάδα , καθώς και άλλα ζητήματα διαχείρισης κινδύνων.

    Η εξέλιξη αυτή δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA από τον οποίον οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί μέχρι σήμερα περίπου 66 δισ. ευρώ κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%. Ωστόσο εκτιμάται ότι στην παρούσα φάση μόνο 7 έως 10 δισ. ευρώ μπορούν να μεταφερθούν από τον ELA στην ΕΚΤ, καθώς οι τράπεζες δεν διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 June 2016 - 8:32:24 UTC