Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τη δράση «Κανένας στο περιθώριο» θέτει σε εφαρμογή η ΝΔ
  • [02] «Είχα προτείνει πριν από έναν χρόνο στον Α. Τσίπρα την αλλαγή του εκλογικού νόμου»
  • [03] Π. Καμμένος: Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε σταθερό εκλογικό σύστημα
  • [04] «Είμαι ερωτευμένος με τη ζωή, με τη γυναίκα» είπε ο Γ. Μπουτάρης
  • [05] «Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα βλέπει μπροστά»
  • [06] Ντράγκι: Σημαντική η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα
  • [07] Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της δήλωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ
  • [08] Ντ. Κοστέλο: Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις
  • [09] Συνάντηση εργοδοτικών φορέων με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά
  • [10] Brexit: Τα δυο στρατόπεδα στη μάχη για τους αναποφάσιστους
  • [11] Γ Χουλιαράκης: Θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα
  • [12] Ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

  • [01] Τη δράση «Κανένας στο περιθώριο» θέτει σε εφαρμογή η ΝΔ

    Στη δράση «Κανένας στο περιθώριο» προχωρά η ΝΔ προκειμένου να αναγνωρίσει την προσφορά και να βοηθήσει έμπρακτα τις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης και οργανώσεις που υποστηρίζονται από μη κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, όπως η Εκκλησία, φιλανθρωπικά σωματεία, ΜΚΟ.

    Έτσι υπό την αιγίδα του προέδρου του κόμματος Κ. Μητσοτάκη προγραμματίζονται οργανωμένες επισκέψεις κλιμακίων του κόμματος στις δομές αυτές, σε όλους τους νομούς της χώρας, αποτελούμενα από βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, Γραμματείς και στελέχη του κόμματος.

    «Η Νέα Δημοκρατία, πιστεύει στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην πραγμάτωση της κοινωνικής συνοχής. Η κοινωνική ευαισθησία και η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαχρονικά τα βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας του Κόμματος. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει "τιμητής" της κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά εφαρμόζει πολιτικές που αποτυγχάνουν να παράξουν πλούτο, στραγγαλίζουν την οικονομία, οδηγούν τους πολίτες στην ανέχεια και αναδιανέμουν τη φτώχεια. Η Κοινωνική Αλληλεγγύη βρίσκεται πάνω από κόμματα και πολιτικές ταυτότητες» αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Συγγρού.

    Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της αλληλεγγύης στις μέρες μας για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού απαιτεί τη συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, των εθελοντικών οργανώσεων, του επιχειρηματικού κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βέβαια των πολιτικών δυνάμεων της πατρίδας μας.

    [02] «Είχα προτείνει πριν από έναν χρόνο στον Α. Τσίπρα την αλλαγή του εκλογικού νόμου»

    Η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι πριν από έναν χρόνο είχε προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Έχεις 250 βουλευτές που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Άλλαξε τον εκλογικό νόμο» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούλιο του 2015.

    Χαρακτήρισε πυροτέχνημα της κυβέρνησης τους χειρισμούς για τον εκλογικό νόμο και όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να ακούσει πρώτα τις θέσεις του πρωθυπουργού. «Δεν είναι κυβέρνηση, είναι σούπερ μάρκετ» υποστήριξε, επισημαίνοντας τις διαφορετικές θέσεις που αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη σχετικά με την απλή αναλογική. «Ο τυχωδιοκτισμός δεν έχει σχέση με την Αριστερά» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το θέμα του εκλογικού νόμου ως αντιπερισπασμό.

    «Δε θα κάνουμε τη χάρη στον κ. Τσίπρα να ξεχάσουμε το κόψιμο του ΕΚΑΣ, τις αλλαγές στα εργασιακά» συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά και υπενθύμισε πως, από την περίοδο που ήταν υπερνομάρχης, υποστήριζε την απλή αναλογική με όριο 3% και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Πάντως, εμφανίστηκε ανοιχτή στη συζήτηση για ένα μικρό μπόνους στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα πετύχει ποσοστό πάνω από το 40%- 42%.

    Διαφώνησε με την αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά εκλογές μιλώντας για την ανάγκη, η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα και επισήμανε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτελεί πλέον μέρος της λύσης, γιατί απέτυχε».

    [03] Π. Καμμένος: Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε σταθερό εκλογικό σύστημα

    Μετά την αλλαγή του κλίματος που υπάρχει πλέον για την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι καιρός να προχωρήσουμε στη δημιουργία σταθερού εκλογικού συστήματος «που θα προβλέπει αναλογικότερη εκλογή» και σε αποφάσεις που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν πάρει πριν γίνουν κυβερνητικοί εταίροι, ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την συνταγματική αναθεώρηση.

    Επ'αυτού ανέφερε συγκεκριμένα το δικαίωμα ψήφου στα 17, την εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης, τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

    «Οι ΑΝΕΛ θα καταλήξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή κυβερνητική πρόταση», συνέχισε και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινή συνισταμένη και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση τη ΝΔ, όπως είπε, που ο πρόεδρος της έχει κάνει συγκεκριμένες σχετικές δηλώσεις.

    Για το πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει, ενώ για το μπόνους των 50 εδρών είπε ότι θα πρέπει να μειωθεί αρκετά.

    «Συμφωνούμε να είναι αναλογικότερο το σύστημα. Πιθανώς να δούμε για συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους να μην είναι 50 έδρες, αλλά λιγότερο», σημείωσε.

    Για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα μπόνους εδρών, ο κ. Καμμένος απάντησε πως οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν πως την εθνική συμφιλίωση την κάνουν πράξη και μπορούν να συνθέτουν.

    «Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε. Μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

    [04] «Είμαι ερωτευμένος με τη ζωή, με τη γυναίκα» είπε ο Γ. Μπουτάρης

    «Είμαι ερωτευμένος με τη ζωή, με τη γυναίκα, το πλάσμα γυναίκα». Μ' αυτά τα λόγια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δέχτηκε από τους δημοσιογράφους του ΑΠΕ-ΜΠΕ Κώστα Παπαδάκη και Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου, τον συλλεκτικό δίσκο που του χάρισαν στη διάρκεια της παρουσίασης της νέας ιστοσελίδας του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη Βόρεια Ελλάδα με την ονομασία Πρακτορείο Μακεδονία-Θράκη.

    Όπως εξομολογήθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο τίτλος του τραγουδιού αντιπροσωπεύει την αγάπη του για ...όλα τα κορίτσια! Ο δίσκος του τραγουδιστή Jacques Dutronc με το αγαπημένο του τραγούδι «J? aime les filles» (Μου αρέσουν τα κορίτσια) δήλωσε ότι τον αντιπροσωπεύει απόλυτα. Ήταν το τραγούδι που είχε ζητήσει ο κ. Μπουτάρης να του αφιερώσουν ύστερα από συνέντευξή του σε ραδιοφωνική τους εκπομπή στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

    [05] «Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα βλέπει μπροστά»

    «Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης όλων των εμπλεκόμενων μερών αποτελεί η επένδυση της Fraport στην Ελλάδα: του ελληνικού κράτους και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (TΑΙΠΕΔ), καθώς και της Fraport Greece» κατά τον πρόεδρό της Στέφαν Σούλτε, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Με την ευκαιρία αυτή παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

    Ο πρόεδρος της Fraport είπε, επίσης, ότι πιστεύει «στη δυνητική και επιτυχημένη ανάπτυξη της Ελλάδας, ειδικότερα της τουριστικής βιομηχανίας της. Η λήψη οικονομικών μέτρων είναι βεβαίως σωστή, όσο δύσκολη κι αν είναι. Είναι, όμως, επίσης πολύ σημαντικό να υπάρχουν επενδύσεις. Μόνο οι επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάκαμψη. Ελπίζω, βεβαίως, ότι το έργο υποδομής που υλοποιούμε θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα βλέπει μπροστά, δημιουργώντας ένα νέο, δυναμικό περιβάλλον επενδύσεων για τη χώρα και τους ανθρώπους της».

    O Στέφαν Σούλτε δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αντιθέτως θα γίνουν νέες προσλήψεις: «Ο στόχος μας για τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια είναι η ανάπτυξη. Συνεπώς, θα χρειαστούμε περισσότερο προσωπικό, θέλουμε να προσλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους υπαλλήλους στη Fraport Greece» είπε και προσέθεσε: «θα είμαστε ευτυχείς αν μεγάλο μέρος του υφιστάμενου προσωπικού του φορέα διαχείρισης των αεροδρομίων αποφασίσει να μας ακολουθήσει στην αποστολή μας. Θέλουμε πραγματικά να συνεργαστούμε μαζί τους».

    [06] Ντράγκι: Σημαντική η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα

    Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομιας και τις θετικές προοπτικές στον τομέα της οικονομικής μεγέθυνσης, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

    Στο πλαίσιο της διαδικασίας οικονομικού διαλόγου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Γιώργου Κύρτσου και Νότη Μαριά, ο Μ. Ντράγκι ανέφερε:

    «Θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσω τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα για τη σταθεροποίηση μιας κατάστασης, η οποία ήταν πράγματι πολύ δύσκολη. Οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν συμφωνηθεί, έχουν υλοποιηθεί και η απόφαση του ΔΣ του ΕΜΣ για την καταβολή της δόσης έχει ήδη ληφθεί. Ο συνδυασμός αυτός, μακρο-οικονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει δημιουργήσει και θα συνεχίσει να παράγει, περαιτέρω σταθεροποίηση, ενώ επίσης θα δημιουργήσει τις συνθήκες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» σημείωσε ο κ. Ντράγκι και συνέχισε: «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας καλύτερης συνολικά οικονομικής κατάστασης. Υπάρχουν βεβαίως αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η επιβάρυνση που επιφέρουν στον τραπεζικό τομέα ? για το λόγο αυτό, η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι πολύ σημαντική, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να απαλλαγούν από το βάρος αυτό που καθυστερεί την παροχή πιστώσεων, καθιστά τις τράπεζες πιο αδύναμες - και στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη μας, ότι η κατάσταση της ρευστότητας αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες σημαντικές εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατορθώσει να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ ? εξέλιξη η οποία αποτελεί θετικό στοιχείο. Πρόκειται συνεπώς για έναν συνδυασμό στοιχείων και η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί εφόσον υιοθετηθούν οι κατάλληλες πολιτικές». Καταλήγοντας, ο κ. Ντράγκι συμπέρανε πως «σταδιακά, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, οι έλεγχοι επί της κίνησης κεφαλαίων θα μπορούσαν σταδιακά να μειωθούν ? αν και αυτό αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της ΕΚΤ. Αλλά και αυτός ο παράγοντας θα συνεισέφερε στην ενίσχυση της οικονομίας και θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες πρόσβασης στις αγορές, όπως συνέβαινε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο».

    Φθηνή χρηματοδότησή για τις ελληνικές τράπεζες

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασηςτων ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότησή της πολύ σύντομα, δήλωσετην Τρίτη ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της επιτροπήςοικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Πηγές ενημερωμένες για το θέμα αυτό είπαν νωρίτερα χθες στο πρακτορείοειδήσεων Ρόιτερς ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο, κατά τησυνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δίνοντας στις ελληνικέςτράπεζες τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φθηνή χρηματοδότηση έπειτα απόέναν χρόνο και πλέον. Η ανάκτηση της πρόσβασης θα ήταν, σχολιάζει τοΡόιτερς, ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία πουβαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικήςπροσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της.

    [07] Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της δήλωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ

    Η εκταμίευση χθες των 7,5 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προς την Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική στιγμή τόσο για τη χώρα όσο και για την Ευρώπη, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESΜ, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

    «Είναι μία αναγνώριση για την πρόοδο που κάνει η Ελλάδα στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της. Δείχνει, επίσης, ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα μόνη. Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει, αν χρειαστεί, την οικονομική συμπαράστασή της προς την Ελλάδα. Τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ, είπε, θα δοθούν, όταν η Ελλάδα ικανοποιήσει περαιτέρω προαπαιτούμενα και εξοφληθούν κάποιες από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (του Δημοσίου προς ιδιώτες).

    Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι η Ευρωζώνη θέλει να στηρίξει πάλι την προσπάθεια της Ελλάδας με περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της. Η ελάφρυνση που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Μαΐου, είπε, είναι σταδιακή και χαρακτήρισε την προσέγγιση αυτή σωστή για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή θέτει τα σωστά κίνητρα για συμμόρφωση με το υπόλοιπο μέρος του προγράμματος και, δεύτερον, επειδή οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αποφεύγουν τη χορήγηση είτε πολύ μεγάλης ελάφρυνσης τώρα είτε ανεπαρκούς ελάφρυνσης, καθώς δεν μπορούν να προβλέψουν αυτή τη στιγμή πως θα είναι η ελληνική οικονομία μετά από 10 ή 20 χρόνια.

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι το γεγονός πως το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους επεκτείνεται σε πολλά χρόνια δεν συμβαίνει επειδή η Ευρώπη είναι απρόθυμη να δώσει πρόσθετο περιθώριο στην Ελλάδα, «αλλά αντίθετα αποτελεί ένδειξη ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα για πολλά χρόνια». «Θα συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», είπε.

    Αναφερόμενος στη συνέχεια του προγράμματος, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει τα δύο επόμενα χρόνια. «Για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το Φθινόπωρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, να δημιουργήσει ένα πιο φιλικό για τις επιχειρήσεις επενδυτικό περιβάλλον και να διευκολύνει το εμπόριο. Μία επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην αγορά και για να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα τα όποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

    [08] Ντ. Κοστέλο: Δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις

    Ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος, εμφανίστηκε κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους θεσμούς, Ντέκλαν Κοστέλο.

    Σύμφωνα επίσης με τον κ. Κοστέλο, η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις. Δεν προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα της συγκεκριμένης αξιολόγησης, αλλά ανέφερε ότι τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να ψηφιστούν έως τις 11 Δεκεμβρίου εφέτος.

    Ο κ. Κοστέλο διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος «κουρέματος» για τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες,, ενώ ανέφερε ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης του κόστους ετήσιας εξυπηρέτησης. Παράλληλα, σχολίασε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, ωστόσο επισήμανε ότι για την Ευρώπη, η παρουσία τού Ταμείου είναι κρίσιμης σημασίας.

    [09] Συνάντηση εργοδοτικών φορέων με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας εκπροσώπων του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και του ΣΕΤΕ με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχουν ξεκινήσει γι' αυτό το θέμα από χθες.

    Στη συζήτηση τέθηκε κυρίως το ζήτημα της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΣΕΕ Αντώνης Μέγγουλης, όλοι οι φορείς ζήτησαν ομόφωνα την επαναφορά της «αρμοδιότητας» της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δηλ. ζήτησαν οι αποφάσεις για τους κατώτατους μισθούς και για την επεκτασιμότητα να λαμβάνονται έπειτα από διαπραγμάτευση των εν ανωτέρω ενώσεων με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο να επέλθει εξίσωση των όρων στην ελληνική αγορά όσον αφορά τη μεταβολή των μισθών.

    Όπως τόνισε, για ομαδικές απολύσεις, τριετίες και για 13ο και 14ο μισθό επί της ουσίας δεν έγινε συζήτηση, αφήνοντας να διαφανεί ότι οι εργοδότες στο κομμάτι των ομαδικών απολύσεων δεν επιθυμούν αλλαγή πλαισίου.

    [10] Brexit: Τα δυο στρατόπεδα στη μάχη για τους αναποφάσιστους

    «Στην κόψη του ξυραφιού», «Στο νήμα», «Μάχη στήθος με στήθος»: όλα τα κλισέ έχουν επιστρατευθεί για να περιγράψουν την κούρσα του αυριανού δημοψηφίσματος που λίγες ώρες πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας φέρνει τα στρατόπεδα του «In» και του «Out» «σε απόσταση αναπνοής»...

    Ομιλίες, συνεντεύξεις, φέιγ βολάν: οι υποστηρικτές του Brexit και του Bremain ρίχνουν σήμερα στη μάχη τις τελευταίες δυνάμεις τους για να πείσουν τον αναποφάσιστους, μία ημέρα πριν από το δημοψήφισμα που θα κρίνει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Λίγες ώρες πριν από την έναρξη μίας ψηφοφορίας κρίσιμης για το μέλλον της χώρας , αλλά επίσης και της Ευρώπης, μία ποσοστιαία μονάδα χωρίζει την πρόθεση ψήφου στα δύο στρατόπεδα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των έξι τελευταίων δημοσκοπήσεων της ιστοσελίδας WhatUKThinks.

    Κατά συνέπεια, ο στόχος είναι ξεκάθαρος για τα δύο στρατόπεδα: πρέπει να πείσουν τους αναποφάσιστους, το 10% του εκλογικού σώματος, που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

    Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δίνει τον τόνο με συνέντευξη που δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας The Guardian όπου δηλώνει ότι αποφασίζοντας την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι ψηφοφόροι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «δεν έχει κλειστεί στον εαυτό του».

    Χθες το βράδυ, πολλές προσωπικότητες των δύο πλευρών ρίχτηκαν στη μάχη των αναποφάσιστων κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ που οργανώθηκε από το BBC μπροστά σε 6.000 ανθρώπων στο Wembley Arena. Η αντιπαράθεση, κατά στιγμές πολύ έντονη, υπενθύμισε τον επιθετικό τόνο που επικράτησε στην εκστρατεία και οι πρωταγωνιστές δεν δίστασαν να διακόψουν αλλήλους , αλλά και να επιτεθούν.

    Ο Σαντίκ Καν, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος του Λονδίνου, στέλεχος του Εργαιτκού Κόμματος και υποστηρικτής του «In» κατηγόρησε τους αντιπάλους του και τον επικεφαλής τους Μπόρις Τζόνσον ότι ψεύδεται όταν λέει ότι η Τουρκία μπορεί να ενταχθεί στο προσεχές μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    «Πρόκειται για κινδυνολογία Μπόρις, πρέπει να ντρέπεστε», είπε, ενώ ο Τζόνσον απάντησε κατηγορώντας το στρατόπεδο του «In» ότι βάσισε ολόκληρη την εκστρατεία του στην καλλιέργεια του φόνου για τις οικονομικές συνέπειες του Brexit.

    «Λένε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το υποκλιθούμε μπροστά στις Βρυξέλλες. Λέμε ότι υποτιμούμε οικτρά αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο Τζόνσον, συντηρητικός, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και επίδοξος αντικαταστάτης του Ντέιβιντ Κάμερον σε περίπτωση Brexit.

    [11] Γ Χουλιαράκης: Θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

    «Η δέσμευση είναι δέσμευση και θα τιμήσουμε τη δέσμευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα, για να δημιουργήσουμε αξιοπιστία», ανέφερε στο συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, εκφράζοντας, ωστόσο, την προτίμηση της κυβέρνησης για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά.

    «Η προτίμησή μας είναι μετά το 2018 να έχουμε πολύ χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Στο ύψος του 1,5%- 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα», δήλωσε. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «η ευαρέσκεια αποτελεί αρνητικό ρίσκο» για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ εκτίμησε ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

    Ο κ. Χουλιαράκης είπε ότι το νέο πρόγραμμα ενσωματώνει ορισμένα θετικά χαρακτηριστικά, όπως:

    -Η διαχείριση της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πλέον ευκολότερη

    -Το δημοσιονομικό και χρηματοπιστωτικό κομμάτι του προγράμματος έχουν υλοποιηθεί. Η σταθερότητα έχει αποκατασταθεί και οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούν με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί

    -Η υφεσιακή επίπτωση των μέτρων θα αντισταθμιστεί από τις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών

    -Η αποκατάσταση του waiver και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έχουν θετικές επιπτώσεις.

    Τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, πρέπει να αφορούν σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ανακατάταξη των μεταρρυθμίσεων- με μεγαλύτερη έμφαση στην αγορά προϊόντων και το σύστημα απονομής δικαιοσύνης-, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων.

    «Απάντηση» στον κ. Χουλιαράκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έδωσε, από το βήμα του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στους θεσμούς, Νικόλα Τζιαμαρόλι. Όπως είπε ο κ. Τζιαμαρόλι, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό, «έχετε αναλάβει δέσμευση για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και για μετά το 2018», προσθέτοντας ότι «βεβαίως μπορείτε να διαπραγματευτείτε αλλά προς το παρόν η δέσμευσή σας είναι αυτή».

    [12] Ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

    Την πάγια θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη γενναίας ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εξέφρασε η εκπρόσωπος του Ταμείου στους θεσμούς, Ντέλια Βελκουλέσκου, κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Economist. Σύμφωνα με την κ. Βελκουλέσκου, το ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, καθώς περιλαμβάνει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ οι μεταρρυθμίσεις περιορίζονται στη φορολογία και στη μείωση των συντάξεων. Αντίθετα, είπε, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επανέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης. Μόνον εάν υπάρξει ένας συνδυασμός όλων αυτών, πρόσθεσε, δεν θα δούμε ξανά στο μέλλον κανένα σχέδιο για Grexit.

    Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, η κ. Βελκουλέσκου ανέφερε ότι το Ταμείο έχει δεσμευθεί για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας, η οποία όμως θα πραγματοποιηθεί μόνον εάν υπάρξει δέσμευση της Ευρώπης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ανακούφισης του χρέους, είπε, πρέπει να συμβαδίζουν με τη μελέτη βιωσιμότητας που ετοιμάζει το Ταμείο (σ.σ. προσδιορίζεται χρονικά προς το τέλος του έτους) και τότε θα ανοίξει η συζήτηση για να εμπλοκή και χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 June 2016 - 10:32:28 UTC