Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γιούνκερ:Η Ευρώπη και η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρεις χωρίς την Ελλάδα
  • [02] Π. Καμμένος:Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε σταθερό εκλογικό σύστημα
  • [03] Πρόσκληση σε διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας
  • [04] Μ. Ντράγκι: Αναγνωρίζω τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας
  • [05] Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα
  • [06] H πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο

  • [01] Γιούνκερ:Η Ευρώπη και η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρεις χωρίς την Ελλάδα

    Όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρώπη συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

    Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υλοποίηση του προγράμματος και η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ. «Πιστεύω ότι αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και τώρα θα πρέπει να πράξουν το ίδιο, και το πράττουν, και οι εταίροι μας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και για το χρέος.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, γι' αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη. Βρετανία. «Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μ. Βρετανία αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα. Σττο δίλημμα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη», επεσήμανε.

    Γιούνκερ: ΗΕλλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο

    «Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα, το θάρρος και το κουράγιο του ελληνικού λαού, χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες, διότι αυτό καταδεικνύει την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό όραμα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    «Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας», είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί, πλέον, να μπει στον σωστό δρόμο. Επίσης, τόνισε ότι στη διάρκεια αυτής της επιστροφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας, εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι φίλοι έχουν το προνόμιο να λένε συχνά πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν μπορούν.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την ΕΕ». «Σήμερα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Ειδικά για το πρόγραμμα, υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

    Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα ήθελε οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι προσπάθειες προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

    Διαβάστε επίσης

    Έμμεση αλλά σαφή στήριξη στις κυβερνητικές θέσεις για τα εργασιακά θέματα από τον Ζ.Κ.Γιούνκερ

    [02] Π. Καμμένος:Είναι καιρός να προχωρήσουμε σε σταθερό εκλογικό σύστημα

    Μετά την αλλαγή του κλίματος που υπάρχει πλέον για την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι καιρός να προχωρήσουμε στη δημιουργία σταθερού εκλογικού συστήματος «που θα προβλέπει αναλογικότερη εκλογή» και σε αποφάσεις που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν πάρει πριν γίνουν κυβερνητικοί εταίροι, ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την συνταγματική αναθεώρηση.

    Επ'αυτού ανέφερε συγκεκριμένα το δικαίωμα ψήφου στα 17, την εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης, τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

    «Οι ΑΝΕΛ θα καταλήξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή κυβερνητική πρόταση», συνέχισε και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινή συνισταμένη και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση τη ΝΔ, όπως είπε, που ο πρόεδρος της έχει κάνει συγκεκριμένες σχετικές δηλώσεις.

    Για το πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει, ενώ για το μπόνους των 50 εδρών είπε ότι θα πρέπει να μειωθεί αρκετά.

    «Συμφωνούμε να είναι αναλογικότερο το σύστημα. Πιθανώς να δούμε για συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους να μην είναι 50 έδρες, αλλά λιγότερο», σημείωσε.

    Για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα μπόνους εδρών, ο κ. Καμμένος απάντησε πως οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν πως την εθνική συμφιλίωση την κάνουν πράξη και μπορούν να συνθέτουν.

    «Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε. Μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

    [03] Πρόσκληση σε διάλογο για τις εργασιακές σχέσεις απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας

    Πρόσκληση στο σύνολο των κοινωνικών φορέων «να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που δε μπορεί παρά να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό του ρόλου των παραγωγικών φορέων», απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν επιτευχθεί μεταξύ μας το τρίπτυχο: «αμοιβαίος σεβασμός, συνευθύνη και συναίνεση στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων», οι εταίροι της χώρας δε θα μπορούν παρά να σεβαστούν το πεδίο σύγκλισης και συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων». «Έχουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας, «έναν κοινό στόχο: την έξοδο από την κρίση».

    Γενικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους κινδύνους από ενδεχόμενο Brexit, άσκησε κριτική στην πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που απέτυχε και τόνισε πως «η τραγική κατάσταση που βίωσε η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο αυριανός εφιάλτης για όλη την Ευρώπη, αν δεν εγκαταλειφθούν οι πολιτικές λιτότητας και άκαμπτης δημοσιονομικής προσαρμογής που συρρικνώνουν το παραγωγικό της δυναμικό και την προοπτική της». Υπογράμμισε τον στόχο και το όραμα της κυβέρνησης: «Η Ελλάδα που σε 5 χρόνια θα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία, η Ελλάδα του 2021 να είναι μια διαφορετική χώρα. Μια χώρα που σε τίποτα δεν θα θυμίζει την Ελλάδα της κρίσης και της επιτροπείας».

    Μηνύματα ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης

    Στο ίδιο πλαίσιο με το προσκλητήριο που απηύθυνε, στο πλαίσιο των μηνυμάτων που έστειλε ουσιαστικά ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική». Τόνισε δε ότι όλες οι αξίες της ΕΕ αντανακλώνται στην μεγάλη παράδοση των εργασιακών κεκτημένων και στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

    Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Τσίπρας είπε πως η καθυστέρηση στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης δεν οφείλεται σε ενέργειες ή παραλείψεις της ελληνικής πλευράς, «όπως ορισμένοι ήθελαν να επικοινωνήσουν», αλλά στη διαφορά των εκτιμήσεων μεταξύ της ευρωπαϊκής πλευράς, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, και του ΔΝΤ, για την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών μέτρων. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «από την πλευρά μας κάναμε όλα τα απαραίτητα βήματα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας» και πως για τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα και πρακτικές, αν πραγματικά όλες οι πλευρές επιθυμούν την επιτυχία της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου.

    Επισήμανε ότι παρά τα σημάδια βελτίωσης η ανεργία βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και η ελληνική αγορά εργασίας είναι κατακερματισμένη: δεν χαρακτηρίζεται από την υπερβολική ρύθμιση, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, αλλά από την απορρύθμιση και την επικράτηση συνθηκών που δεν συνάδουν με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. «Χρειαζόμαστε επομένως», σημείωσε, «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας».

    Ενδεχόμενο Brexit θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην πορεία Ευρωπαϊκής Ενοποίησης

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε την κρισιμότητα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, τονίζοντας ένα αρνητικό αποτέλεσμα, που όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αντεύχονται, θα επιφέρει δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στο σύνολο της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας. Το χειρότερο, τόνισε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι θα προκαλέσει μεγάλους κλυδωνισμούς στην ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Σημείωσε δε την ανάγκη -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- να ανοίξει στην ΕΕ ένας διάλογος που θα αφορά τις αιτίες της οικονομικής και πολιτικής κρίσης, τις αιτίες για την αναζωπύρωση των εθνικών στρατηγικών και του απομονωτισμού, αλλά και τις αιτίες για την έξαρση των εθνικισμών και των εθνικών διενέξεων.

    Βασική προϋπόθεση για να μπορέσει η ΕΕ να κοιτάξει μπροστά, είπε, είναι να συμφωνήσουμε ότι «πράγματι βρισκόμαστε σε πολιτική κρίση» και ότι «η πρώτη και κύρια αιτία για την πολιτική κρίση της Ευρώπης, είναι η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και η ευρωπαϊκή στρατηγική για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης που κυριάρχησε».

    Χρειαζόμαστε Κοινή Βιομηχανική Πολιτική στα πρότυπα της ΚΑΠ

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε τις αποκλίσεις μεταξύ του ευρωπαϊκού Νότου με τον Βορά και σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική στο πνεύμα της κοινής αγροτικής πολιτικής».

    Ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα «πώς η γηραιά ήπειρος θα ανταγωνιστεί στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία: ως ένα ενιαίο μπλοκ με ισότιμα μέλη, παράγοντας προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας με ασφαλείς και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ή ως ένας πλούσιος βιομηχανικός πυρήνας με τους φτωχούς περιφερειακούς δορυφόρους του;»

    «Η τραγική κατάσταση που βίωσε η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο αυριανός ο εφιάλτης για όλη την Ευρώπη, αν δεν εγκαταλειφθούν οι πολιτικές λιτότητας και άκαμπτης δημοσιονομικής προσαρμογής που συρρικνώνουν το παραγωγικό της δυναμικό και την προοπτική της», τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι «χρειαζόμαστε επενδύσεις στην παραγωγή, στην καινοτομία, στην έρευνα και στο ανθρώπινο κεφάλαιο».

    Τόνισε ότι έτσι θα επιτύχουμε την πραγματική οικονομική σύγκλιση και πως η επιμονή στην πολιτική εσωτερικής υποτίμησης τα προηγούμενα χρόνια αποδείχτηκε λανθασμένη και η δραματική ύφεση επιδείνωσε την κατάσταση.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το επενδυτικό πρόγραμμα EFSI (πακέτο Γιούνκερ) είναι μια θετική κίνηση στην κατεύθυνση της αναζωογόνησης των επενδύσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο κα πως θα αξιοποιήσει η χώρα στο έπακρον τις δυνατότητες ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μεγάλες και μικρές ελληνικές επιχειρήσεις. Επισήμανε ότι εγκρίθηκαν 42 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να ενταχτούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και είπε πως προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτά τα σχέδια να υλοποιηθούν στο σύνολό του.

    Αξιοποίηση του μομέντουμ με στόχο η Ελλάδα του 2021 να είναι μια διαφορετική χώρα

    Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι για να εγκαινιαστεί μια νέα εποχή ανάκαμψης για τη χώρα «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια σφιχτή και καλά σχεδιασμένη μεταρρυθμιστική πολιτική σε πολλά και διαφορετικά πεδία».

    «Στόχος και όραμά μας», τόνισε, «η Ελλάδα του 2021 να είναι μια διαφορετική χώρα, που σε τίποτα δεν θα θυμίζει την Ελλάδα της κρίσης και της επιτροπείας».

    [04] Μ. Ντράγκι: Αναγνωρίζω τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας

    Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομιας και τις θετικές προοπτικές στον τομέα της οικονομικής μεγέθυνσης, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

    Στο πλαίσιο της διαδικασίας οικονομικού διαλόγου ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών, Γιώργου Κύρτσου και Νότη Μαριά, ο Μ. Ντράγκι ανέφερε:

    «Θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσω τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την Ελλάδα για τη σταθεροποίηση μιας κατάστασης, η οποία ήταν πράγματι πολύ δύσκολη. Οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν συμφωνηθεί, έχουν υλοποιηθεί και η απόφαση του ΔΣ του ΕΜΣ για την καταβολή της δόσης έχει ήδη ληφθεί. Ο συνδυασμός αυτός, μακρο-οικονομικών πολιτικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει δημιουργήσει και θα συνεχίσει να παράγει, περαιτέρω σταθεροποίηση, ενώ επίσης θα δημιουργήσει τις συνθήκες για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» σημείωσε ο κ. Ντράγκι και συνέχισε: «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας καλύτερης συνολικά οικονομικής κατάστασης. Υπάρχουν βεβαίως αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η επιβάρυνση που επιφέρουν στον τραπεζικό τομέα ? για το λόγο αυτό, η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι πολύ σημαντική, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να απαλλαγούν από το βάρος αυτό που καθυστερεί την παροχή πιστώσεων, καθιστά τις τράπεζες πιο αδύναμες - και στην πραγματικότητα, υπονομεύει τη δυνατότητά τους να υποστηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα. Θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη μας, ότι η κατάσταση της ρευστότητας αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες σημαντικές εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατορθώσει να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΕΚΤ ? εξέλιξη η οποία αποτελεί θετικό στοιχείο. Πρόκειται συνεπώς για έναν συνδυασμό στοιχείων και η τρέχουσα κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί εφόσον υιοθετηθούν οι κατάλληλες πολιτικές». Καταλήγοντας, ο κ. Ντράγκι συμπέρανε πως «σταδιακά, με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, οι έλεγχοι επί της κίνησης κεφαλαίων θα μπορούσαν σταδιακά να μειωθούν ? αν και αυτό αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι της ΕΚΤ. Αλλά και αυτός ο παράγοντας θα συνεισέφερε στην ενίσχυση της οικονομίας και θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες πρόσβασης στις αγορές, όπως συνέβαινε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο».

    [05] Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα

    Ευρεία πολιτική υποστήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, τονίζοντας παράλληλα ότι η τωρινή είναι «ίσως η τελευταία ευκαιρία να γίνει αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα».

    Ο κ. Γιούνκερ απέρριψε τις θεωρίες συνωμοσίας κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι αντίθετα βλέπει καλή θέληση και γι αυτό θα ήθελε να δει τις ελληνικές κυβερνήσεις (η σημερινή κυβέρνηση, ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν είναι η τελευταία, θα ακολουθήσουν και άλλες) να σεβαστούν τη συμφωνία. Χαρακτήρισε ως τις καλύτερες δυνατές τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση (ξεκινήσαμε, είπε, στο σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως) και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποφασίζει το μείγμα πολιτικής και δεν το κάνει για τις Βρυξέλλες ή τους πιστωτές αλλά για τους Έλληνες πολίτες και το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.

    Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε το μήνυμα ελπίδας και δήλωσε φίλος της χώρας, πρόσθεσε ωστόσο ότι οι φίλοι μπορούν να λένε και ορισμένες άβολες αλήθειες, όπως ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά αφορά το χτίσιμο ενός μοντέρνου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες. Τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές και τα προηγούμενα χρόνια είδαμε την Ευρώπη στα χειρότερά της αλλά για τον ίδιο η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ επιλογή και υπενθύμισε τις πολύωρες μάχες στα Συμβούλια Κορυφής και υπουργών Οικονομικών. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι κάποιοι που πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας, σήμερα συνιστούν στη Μ. Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ και ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας έχει αγκυρωθεί ασφαλώς στην ευρωζώνη και έχει την ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της.

    [06] H πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο

    Για τρίτη μέρα συνεχίστηκε και σήμερα η μάχη με την πύρινη λαίλαπα, η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε ημιορεινές περιοχές της Κύπρου και μετέτρεψε σε «κρανίου τόπο» πάνω δέκα πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα πυκνού δάσους. Δύο δασοπυροσβέστες έχασαν την ζωή τους , ενώ τρεις άνδρες, που ήρθαν αντιμέτωποι με την πύρινη λαίλαπα, νοσηλεύονται τραυματισμένοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Ο ένας εξ αυτών είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Αργά το απόγευμα η κατάσταση καλυτέρευσε στα χωριά Σπήλια και Κούρδαλι, αλλά παραμένει επικίνδυνη στα χωριά Αγία Ειρήνη και τα Καννάβια.

    Η πυρκαγιά προκάλεσε μικρές ζημιές σε αυλές κατοικιών στις παρυφές της κοινότητας Ευρύχου και απειλήθηκαν δύο κατοικίες στο χωριό Κούρδαλι. Ισραηλινοί πιλότοι, που συμμετείχαν στην επιχείρηση, χαρακτήρισαν πάρα πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης , λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Το απόγευμα έφθασε πυροσβεστικό αεροπλάνο από την Ιταλία και αργότερα αναμένονται τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα από τη Γαλλία.

    --Yπό μια προϋπόθεση αποδεκτή βοήθεια με πτητικά μέσα από την Τουρκία

    Η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την βοήθεια σε πτητικά μέσα από την Τουρκία στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς , νοουμένου ότι αυτή «θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη».

    Την θέση αυτή διατύπωσε , σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, τον οποίο και ευχαρίστησε.

    Ο κ. Ακιντζί , μετά από δήλωση του Τούρκου υπουργού Δασών και Υδάτων , επικοινώνησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και του την ετοιμότητα της Τουρκίας να συνδράμει με πτητικά μέσα στην προσπάθεια για κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 June 2016 - 20:32:25 UTC