Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 26 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Oμιλία Γιώργου Κουμουτσάκου για βρετανικό δημοψήφισμα, προσφυγικό, τρομοκρατία
  • [02] Έκκληση σε όλους να προσέχουν για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς απηύθυνε ο Ν. Τόσκας
  • [03] Γιούνκερ:Η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ
  • [04] Θ. Φέσσας: Το ελληνικό ζήτημα δεν σηκώνει άλλες αναβολές
  • [05] Έγγραφη κατάθεση του Ανδ. Βγενόπουλου
  • [06] Ένας "περαστικός" παλαιστίνιος έφηβoς νεκρός από πυρά στρατιωτών
  • [07] Έκθεση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, από τις 23 Ιουνίου, στο περιστύλιο της Βουλής
  • [08] «Κοινωνικές τάξεις και κατανάλωση», μια μελέτη για την επίδραση της κρίσης στην ψυχαγωγία
  • [09] Πρ.Παυλόπουλος: Η Ελλάδα έπραξε ό,τι της αναλογεί

  • [01] Oμιλία Γιώργου Κουμουτσάκου για βρετανικό δημοψήφισμα, προσφυγικό, τρομοκρατία

    Στην 23η Σύνοδο Κορυφής των προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο βουλευτής Β' Αθηνών και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος ήταν μεταξύ των βασικών ομιλητών, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του κόμματος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Βρετανικό δημοψήφισμα

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ επισήμανε ότι «πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να εμποδίσουμε τα εθνικιστικά κόμματα να κεφαλαιοποιήσουν πολιτικά τον πανικό που δημιούργησαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και τις ανησυχίες που γέννησε η προσφυγική κρίση. Η Ευρώπη, ως κοινότητα δημοκρατικών κρατών χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και αλληλεγγύη, όχι τον κατακερματισμό των δυνάμεών της. Και ακριβώς γι' αυτό το λόγο έχειιδιαίτερη σημασία το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία».

    Εξέφρασε ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη του στους Βρετανούς πολίτες για ένα θετικό αποτέλεσμα, για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

    «Τυχόν απομάκρυνση από την ΕΕ θα μικρύνει πρωτίστως τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και την Ευρώπη ως πολιτική οντότητα. Από ένα πιθανό αρνητικόαποτέλεσμα όλοι χάνουν», τόνισε.

    Ευρωπαϊκή ασφάλεια και προσφυγική κρίση

    Για το θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας για την ασφάλεια ενάντια στην τρομοκρατία, τόνισε ότι τέσσερις αρχές θα πρέπει να κατευθύνουν τις ευρωπαϊκές αποφάσεις:

    1. To προσφυγικό δεν πρέπει να ταυτίζεται με την τρομοκρατία.

    2. Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει την απειλή της τρομοκρατίας ή τις προκλήσεις ασφαλείας που μπορεί να σχετίζονται με την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση.

    3. Η εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους-μέλους είναι στην πραγματικότητα εσωτερική ασφάλεια όλων των κρατών-μελών.

    4. Ο κατακερματισμός της προσπάθειας αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων κάνει την ΕΕ ακόμα πιο ευάλωτη.

    5. Η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας δεν θα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στην ελεύθερη κίνηση των Ευρωπαίων πολιτών και κατά συνέπεια στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

    «Το προσφυγικό δεν πρέπει να ταυτίζεται με την τρομοκρατία»

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην παγκόσμια ημέρα προσφύγων, ως ακόμα μια αφορμή ανάδειξης της ανθρωπιστικής διάστασης της κρίσης. Τόνισε ότι η τρομοκρατία δεν σχετίζεται με την προσφυγική κρίση. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να το στείλουμε εμφατικά στους πολίτες της Ευρώπης. Οι περισσότεροι τρομοκράτες δεν ήταν άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις εστίες τους λόγω του πολέμου, αλλά άνθρωποι που είχαν γεννηθεί εδώ, στην Ευρώπη. Το Διεθνές Αντιτρομοκρατικό Κέντρο εκτιμά ότι 4.000 πιθανοί τρομοκράτες ζουν αυτή τη στιγμή ανάμεσά μας. Αυτό σημαίνει ότι μείζονος σημασίας είναιη αποφυγή ριζοσπαστικοποίησης της κοινωνίας μας.

    Τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη

    Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας απαιτείται ένα κοινό όραμα που να περιλαμβάνει:

    - Αντιμετώπιση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης, ξεκινώντας από τη Συρία, τη Λιβύη και το Νότιο Σουδάν.

    - Μια νέα νοοτροπία στις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας προκειμένου να συνεργάζονται πιο συστηματικά και να μοιράζονται κρίσιμες πληροφορίες.

    - Ενίσχυση της κοινής διασφάλισης των συνόρων με τη δημιουργία της κοινής ακτοφυλακής η οποία αυτονόητα θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο ώστε να σέβεται την κυριαρχία των εθνικών κρατών.

    - Πλήρη άρση των ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, χωρίς εξαιρέσεις.

    - Νέο σύστημα ευρωπαϊκού ασύλου που θα μοιράζει το βάρος και την ευθύνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Και μέχρι να συμβεί αυτό, πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου για αναλογική επανεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ένωσης, μεαντίστοιχη τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν λάβει τα κράτη-μέλη.

    - Εύρυθμη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης των εισερχομένων ροών με έμφαση στα hot spots.

    - Συνεργασία με τις χώρες transit, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, χωρίς όμως παραχωρήσεις στα θέματα αρχής και τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης.

    - Πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης παράνομων οικονομικών μεταναστών.

    - Αντιτρομοκρατική συνεργασία με χώρες της Βορείου Αφρικής και της Ασίας.

    «Ο κατακερματισμός μάς κάνει ευάλωτους»

    Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε λέγοντας: «Για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις πρέπει να εργασθούμε για μια ισχυρότερη Ένωση, στηριγμένοι στην ανυπόκριτη αλληλεγγύη και τιςκοινές ευθύνες. Ο κατακερματισμός μας κάνει πιο ευάλωτους. Η έλλειψη αλληλεγγύης μεταφράζεται σε αδυναμία. Οι στόχοι μας είναι κοινοί, καθώς και τα στρατηγικά μας συμφέροντα. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση για συντονισμένη δράση και ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πραγματικήπρόκληση για την ΕΕ».

    Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, o επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Κόεν Γκέενς, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γάλλων Les Republicains Κριστιάν Ζακόμπ και κορυφαία στελέχη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    [02] Έκκληση σε όλους να προσέχουν για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς απηύθυνε ο Ν. Τόσκας

    Έκκληση σε όλους να σεβαστούν τους κανόνες που θέτει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αποφυγή των πυρκαγιών, καθώς ο δείκτης επικινδυνότητας είναι πολύ ψηλά, λόγω των καιρικών συνθηκών, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Μπορεί να μειωθεί η θερμοκρασία, αλλά αυξάνεται η ένταση των ανέμων και έτσι ο δείκτης επικινδυνότητας έχει ανέβει ψηλά γι αυτό παρακαλούμε όλους να σεβαστούν τους κανόνες που θέτει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, να προσέχουν. Είδαμε ότι πολλές πυρκαγιές γίνονται από απροσεξίες. Και στην Κύπρο, από ότι φαίνεται, από απροσεξία μικρού παιδιού προκλήθηκε το μεγάλο κακό. Επομένως θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Και στα Μέγαρα είχαμε από απροσεξία μελισσοκόμου. Δεν θέλει πικ νικ και ψησίματα στα δάση και άλλες απροσεξίες» είπε ο κ. Τόσκας.

    Ο αν. υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, μέσα από έναν συνδυασμό νέων και παλιών μέσων πυρόσβεσης. «Κάνουμε συνεχώς αναδιατάξεις των μέσων πυρόσβεσης σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι του Πυροσβεστικού Σώματος δίνουν όλο τους το είναι σε αυτή την προσπάθεια. Η κυβέρνηση, το κράτος, βρίσκεται σε εγρήγορση ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες καταστάσεις. Υπάρχει προσωπικό, υπάρχουν μέσα» τόνισε.

    [03] Γιούνκερ:Η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ

    Όλα τα φλέγοντα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ευρώπη συζητήθηκαν στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

    Αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έκλεισε ένα σημαντικό κεφάλαιο για την υλοποίηση του προγράμματος και η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ. «Πιστεύω ότι αυτή είναι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε στο εξής», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και τώρα θα πρέπει να πράξουν το ίδιο, και το πράττουν, και οι εταίροι μας, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση της συμφωνίας και για το χρέος.

    Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, γι' αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως υπογράμμισε, αξιοποιείται το πακέτο Γιούνκερ και πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις για την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη. «Πρέπει όλοι να δώσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα φιλική στον παραγωγικό επενδυτή», σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον περιορισμό της γραφειοκρατίας, στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στην τόνωση της επιστημονικής έρευνας, στην κατάρτιση των εργαζομένων, στη δημιουργία υποδομών και τη δημιουργία ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού συστήματος. «Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε, και όχι στην κατεύθυνση της κατεδάφισης κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το επικείμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη. Βρετανία. «Σαφώς και οι δύο ψηφίζουμε την παραμονή της Μ. Βρετανία αλλά θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία πραγματική κρίση, χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει το όραμα και την προοπτική της, διότι στόχος πρέπει να είναι να πείθουμε τους λαούς μας ότι η κοινή προοπτική μας είναι αναγκαία και ελπιδοφόρα. Σττο δίλημμα «λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη» η απάντηση είναι ότι «χρειαζόμαστε καλύτερη Ευρώπη», επεσήμανε.

    Γιούνκερ: ΗΕλλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο

    «Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα, το θάρρος και το κουράγιο του ελληνικού λαού, χαιρετίζω τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες, διότι αυτό καταδεικνύει την πρόσδεσή τους στο ευρωπαϊκό όραμα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

    «Έρχομαι για να κομίσω ένα μήνυμα ελπίδας», είπε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί, πλέον, να μπει στον σωστό δρόμο. Επίσης, τόνισε ότι στη διάρκεια αυτής της επιστροφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα σταθεί στο πλάι της Ελλάδας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι φίλη της Ελλάδας, εγώ είμαι φίλος της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι φίλοι έχουν το προνόμιο να λένε συχνά πράγματα που κάποιοι άλλοι δεν μπορούν.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε ανόητη την επιθυμία που είχαν ορισμένοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί, όπως σημείωσε, «η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα, ούτε η Ελλάδα μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το ευρώ και την ΕΕ». «Σήμερα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι πλήρως αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης σηματοδοτεί την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Ειδικά για το πρόγραμμα, υποστήριξε ότι δεν είναι μόνο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας και του ευκταίου εκσυγχρονισμού της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

    Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι θα ήθελε οι πολιτικοί φορείς στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να έχουν την ιδιοκτησία του προγράμματος και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα είναι προσπάθειες προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

    [04] Θ. Φέσσας: Το ελληνικό ζήτημα δεν σηκώνει άλλες αναβολές

    Πάταξη της φοροδιαφυγής, αναθεώρηση του μείγματος της οικονομικής πολιτικής και επενδύσεις ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θόδωρος Φέσσας σε δηλώσεις του στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

    Όπως είπε, το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να σταματήσει η φοροκλοπή και ο ΣΕΒ θα κάνει οτιδήποτε για να βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και προς την ΕΕ ότι το μείγμα πολιτικής που συμφωνήθηκε δεν βγαίνει και πρέπει να αναθεωρηθεί. Απηύθυνε δε πρόσκληση προς τα μέλη του ΣΕΒ, να φροντίσουν ώστε να γίνουν επενδύσεις. «Να κάνουν, πρόσθεσε, όλοι σωστά τη δουλειά τους ώστε να φύγουμε από το τέλμα της υπερφορολόγησης και της υπανάπτυξης και να γίνουμε μια κανονική χώρα».

    [05] Έγγραφη κατάθεση του Ανδ. Βγενόπουλου

    Εγγράφως έδωσε εξηγήσεις στη 10η τακτική ανακρίτρια, Μαρίνα Ευαγγέλου, ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος κλήθηκε σήμερα στο ανακριτικό γραφείο, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής για σκέλος της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας που διερευνάται από τις κυπριακές Αρχές.

    Η κλήτευση του επιχειρηματία από την ανακρίτρια αφορά έρευνες της κυπριακής Δικαιοσύνης σχετικά με «χειραγώγηση της αγοράς» και ειδικότερα δελτία με «παραπλανητικά στοιχεία» για τα οικονομικά δεδομένα της τράπεζας και τους τίτλους που κατείχε.

    Ο επιχειρηματίας προσήλθε στα δικαστήρια της Ευελπίδων μετά το μεσημέρι και αφού υπέβαλε έγγραφη ανωμοτί κατάθεση στη δικαστική λειτουργό, αποχώρησε.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, κατά την έξοδο του, ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε «άνθρακες τον θησαυρό» για τον οποίο κλήθηκε και τόνισε πως η υπόθεση έχει κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη. «Σε αντίθεση με όσα είχαν γραφτεί σε μερίδα Τύπου, κλήθηκα να δώσω μία κατάθεση, όχι για καμιά σοβαρή υπόθεση, αλλά για το περιεχόμενο ενημερωτικών δελτίων της Λαϊκής Τράπεζας του 2009 και του 2010. Η υπόθεση αυτή έχει, ήδη, κριθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη και υπάρχει δεδικασμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για μία ακόμα φορά "άνθρακες ο θησαυρός". Έχουμε ζητήσει, οι υποθέσεις που είναι αρμοδιότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης να κριθούν εδώ. Μας φαίνεται πολύ περίεργο ότι η Κύπρος θέλει να κάνει τις δικές της διαδικασίες, αλλά συμπτωματικά πληροφορήθηκα ότι η υπόθεση έχει αρχειοθετηθεί στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [06] Ένας "περαστικός" παλαιστίνιος έφηβoς νεκρός από πυρά στρατιωτών

    Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ο παλαιστίνιος έφηβoς που σκοτώθηκε τη νύχτα από πυρά στρατιωτών ήταν κατά τα φαινόμενα ένας "περαστικός που δεν είχε καμιά σχέση" με τα περιστατικά τα οποία ώθησαν τους στρατιώτες να ανοίξουν πυρ, όπως και άλλοι Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν.

    Ο στρατός είχε ανακοινώσει τη χθεσινή νύχτα ότι ο Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από τα πυρά, ο 15χρονος Μαχμούντ Μπαντράν σύμφωνα με τα επίσημα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης, και οι άλλοι τέσσερις Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν έριχναν πέτρες και βόμβες Μολότοφ σε κεντρικό δρόμο που διασχίζουν Ισραηλινοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

    Αλλά το πρωί, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι "σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται ότι περαστικοί που δεν είχαν σχέση με τα περιστατικά επλήγησαν κατά λάθος". Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο έφηβος που σκοτώθηκε ήταν μεταξύ αυτών των "περαστικών" όπως και οι τραυματίες.

    Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εκτός από τον έφηβο που σκοτώθηκε, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, οι τρεις από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    Σύμφωνα με την εκδοχή του ισραηλινού στρατού, νωρίς σήμερα το πρωί Παλαιστίνιοι έριξαν πέτρες και εμπρηστικούς μηχανισμούς κοντά στο χωριό Μπέιτ Σίρα, δυτικά της Ραμάλας, πάνω στον κεντρικό δρόμο 443, ένα σημαντικό οδικό άξονα που διασχίζει τη Δυτική Όχθη και τον οποίο χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί όταν κινούνται μεταξύ Ιερουσαλήμ και Τελ-Αβίβ.

    Τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από τις ρίψεις των εκρηκτικών μηχανισμών, είχε ανακοινώσει ο στρατός που διαβεβαίωνε ότι οι στρατιώτες άνοιξε πυρ για να προστατεύσει τους οδηγούς των οχημάτων από "άμεσο κίνδυνο".

    [07] Έκθεση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, από τις 23 Ιουνίου, στο περιστύλιο της Βουλής

    Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, παρουσιάζει στις 23 Ιουνίου την έκθεση «Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, 1919-1996: προσωπική και πολιτική διαδρομή», στο περιστύλιο της Βουλής.

    Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια παρουσιάζουν τη ζωή και το έργο του ακαδημαϊκού, πολιτικού και πρωθυπουργού, που αποτέλεσε κεντρικό πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Η έκθεση, δομημένη χρονολογικά, επιχειρεί να αναδείξει πτυχές της σκέψης του, του οράματός του, των πολιτικών πρωτοβουλιών και των επιτευγμάτων του.

    Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από ελληνικά και ξένα αρχεία, δημόσια και ιδιωτικά, κατά κύριο λόγο από το Ίδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου και τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, αλλά και της ΕΡΤ, της Τραπέζης της Ελλάδος, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, του Μουσείου Μπενάκη, του ΚΕΠΕ, του Κολλεγίου Αθηνών, του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σημίτης», του Πειραματικού Σχολείου και του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας κ.ά.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου.

    [08] «Κοινωνικές τάξεις και κατανάλωση», μια μελέτη για την επίδραση της κρίσης στην ψυχαγωγία

    Όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η οικονομική κρίση, που συνεπάγεται πτώση του βιοτικού επιπέδου, δεν επέφερε στην Αθήνα τη δραματική μείωση του μέσου δείκτη ευζωίας από το 2003 έως το 2013, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών που περιλαμβάνεται στον τόμο «Κοινωνικές τάξεις και κατανάλωση», η οποία κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σε επιμέλεια του Δημήτρη Εμμανουήλ, διευθυντή Ερευνών στο εν λόγω Κέντρο. Στο συλλογικό αυτό έργο των ερευνητών, Παρασκευής Καμούτση, Γιώργου Κανδύλη, Ρωξάνης Καυτατζόγλου, Μιχάλη Πέτρου και Νίκου Σουλιώτη, μελετώνται οι οικονομικές τάξεις, τα κοινωνικά στρώματα και τα πρότυπα πολιτιστικής και υλικής κατανάλωσης στην ελληνική πρωτεύουσα με επίκεντρο τις μορφές ψυχαγωγίας, κατοικίας και βραδινής εξόδου.

    «Ένα από τα κρίσιμα σημεία που αναδύεται από τις αναλύσεις του παρόντος βιβλίου είναι το γεγονός ότι αυτό που ονομάζεται "κοινή κουλτούρα"αλλά και η "καθημερινή κουλτούρα", η πολιτισμική δηλαδή της καθημερινότητας, εγγράφεται ευθέως ή εμμέσως σε δίκτυα εξουσίας και πλαίσια νοηματικής διαπραγμάτευσης της ταυτότητας σε ατομική και συλλογική κλίμακα» τονίζει στον πρόλογο ο διευθυντής και πρόεδρος του Κέντρου Νίκος Δεμερτζής.

    [09] Πρ.Παυλόπουλος: Η Ελλάδα έπραξε ό,τι της αναλογεί

    Η Ελλάδα έχει πράξει αυτό που της αναλογεί, όπως φάνηκε και από την αξιολόγηση, και θα συνεχίσει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ώστε βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα και να μπούμε πλέον οριστικά στο δρόμο της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε, ωστόσο, ότι χρειάζεται και η συμβολή των θεσμών, για την τόνωση της ρευστότητας στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε τόσο στην εφαρμογή του πλάνου Γιούνκερ για να μπορέσουν να ενισχυθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όσο και στην έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι -όπως σημείωσε- με τη μορφή κουρέματος, αλλά με βάση τους κανόνες του ΕSM.

    Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και προσέθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό, ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί. Όπως σημείωσε, «η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που της αναλογεί, η Κομισιόν υπό την προεδρία σας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, καιρός όμως και η Τουρκία να κάνει τη δουλειά της». Και συνέχισε: «Ορισμένοι εταίροι μας πρέπει να καταλάβουν ότι είναι Ευρωπαίοι και δεν μπορούν να λειτουργούν, σε τόσο κορυφαία θέματα για την Ευρώπη, με σύνδρομα φοβικά που δεν ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης». Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε την ενεργοποίηση και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, γιατί -όπως τόνισε- είναι πολύ σημαντική η συμβολή της στην εφαρμογή της Συμφωνίας και την λειτουργία των hot spots στην Ελλάδα.

    Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος ευχήθηκε η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό αυτόm όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για την ίδια τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, επισήμανε ότι πρέπει να αντιληφθεί η Μ. Βρετανία ότι το να είσαι Ευρωπαίος σήμερα, το να ανήκεις στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι μια μεγάλη τιμή. Αλλά, παρατήρησε ότι η τιμή αυτή έχει και υποχρεώσεις, δηλαδή κάθε κράτος-μέλος πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις του. Και αυτό είναι για το καλό όχι μόνο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο.

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Γιούνκερ, εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την συμπαράσταση μέχρι σήμερα, και την καθοριστική του συμβολή στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, διότι -όπως ανέφερε- ούτε η Ελλάδα μπορεί να κάνει χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως αυτές τις κρίσιμες ώρες του βρετανικού δημοψηφίσματος, τόνισε ο Πρόεδρος.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφού εξέφρασε τη χαρά του, που βρίσκεται και πάλι στην Ελλάδα, εξήρε τον ρόλο και την συνεισφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του, «αποφευχθεί αυτό το οποίο με πολύ ακαλαίσθητους όρους ονομαζόταν Grexit, τότε», και υπογράμμισε ότι σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για προγράμματα προσαρμογής, και πρόσθεσε ότι σήμερα το πρόγραμμα εφαρμόζεται, η δόση εκταμιεύεται και επομένως το βασικό μας θέμα προς συζήτηση θα είναι η μεταναστευτική κρίση.

    Όπως σημείωσε, η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα της Ελλάδας για τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει στο ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης. Ωστόσο, παρατήρησε ότι χρειάζονται ακόμα περισσότερες προσπάθειες όσον αφορά στην υποδοχή των προσφύγων. «Είναι ένα καθήκον εξαιρετικά απεχθές και βαρύ, και δεν μπορώ εγώ να διδάξω κανένα μάθημα, δεν είμαι σε αυτή τη θέση», είπε και προσέθεσε «άλλωστε, στην Ελλάδα έχουν γίνει αρκετά μαθήματα τα τελευταία χρόνια και δεν χρειάζεται καθόλου να προστεθούν και άλλα».

    Μάλιστα, τόνισε ότι για πρώτη φορά βρίσκεται στην Ελλάδα, όντας απολύτως ικανοποιημένος με αυτό το οποίο πράττει η Ελλάδα, και εξέφρασε τον θαυμασμό του προς τους Έλληνες λέγοντας «θαυμάζω το κουράγιο του ελληνικού λαού και κυρίως, αυτών, οι οποίοι στην Ελλάδα είναι οι πιο φτωχοί από τους υπόλοιπους, τους υπόλοιπους Έλληνες και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, οι οποίοι αγνοούν πλήρως,την καθημερινή πραγματικότητα όσων χειμάζονται στην Ελλάδα σήμερα».

    Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι αυτό που κάνει η Ελλάδα σήμερα αποτελεί επένδυση για το μέλλον των παιδιών μας, που μεθαύριο θα είναι ενήλικες και θα εμψυχώσουν τις κοινωνίες μας και τις χώρες μας. «Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν Ζήτω οι Έλληνες» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

    Επίσης, επισήμανε, ότι δεν ακολούθησε ποτέ την παράλογη λογική όσων θέλησαν ή ήθελαν η Ελλάδα να απομακρυνθεί από τη ζώνη του Ευρώ και πρόσθεσε ότι εμείς ήμασταν αυτοί που νικήσαμε έναντι αυτών που δογματικά θεωρούσαν εαυτούς ως κατόχους της μοναδικής ευρωπαϊκής λογικής και του μοναδικού ευρωπαϊκού πνεύματος και επισήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, διανύει την απόσταση που χρειάζεται για να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 June 2016 - 12:32:27 UTC