Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θερινό ηλιοστάσιο και πανσέληνος μαζί μετά από 70 χρόνια
  • [02] Ο δεκάχρονος που εντοπίστηκε νεκρός στο Βουραϊκό βρέθηκε στο κενό ανάμεσα στην πεζογέφυρα και τη σιδηροδρομική γραμμή
  • [03] Στα 65,3 εκατομμύριαπρόσφυγες και εκτοπισμένοι το 2015. Αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών
  • [04] Γυναίκα δήμαρχος για πρώτη φορά στη Ρώμη
  • [05] Απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζει μια συνεργασία Unidos- Podemos με Σοσιαλιστές
  • [06] Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

  • [01] Θερινό ηλιοστάσιο και πανσέληνος μαζί μετά από 70 χρόνια

    Με τον καύσωνα αυτών των ημερών, κανείς δεν αμφιβάλει ότι το καλοκαίρι ήδη ξεκίνησε. Όμως από αστρονομική άποψη αυτό θα γίνει απόψε λίγο μετά τα μεσάνυχτα , συγκεκριμένα στις 01:34 ώρα Ελλάδος της Τρίτης, οπότε θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο.

    Μάλιστα το ηλιοστάσιο φέτος θα συμπέσει σχεδόν με την πανσέληνο, η οποία θα υπάρξει στις 02:02 ώρα Ελλάδος την Τρίτη 21 Ιουνίου. Η σύμπτωση θερινού ηλιοστασίου και πανσελήνου έχει να συμβεί εδώ και 70 περίπου χρόνια.

    Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα συμβεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

    Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

    Από την Κυριακή οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία.

    [02] Ο δεκάχρονος που εντοπίστηκε νεκρός στο Βουραϊκό βρέθηκε στο κενό ανάμεσα στην πεζογέφυρα και τη σιδηροδρομική γραμμή

    Έρευνες για το πώς o10χρονος έχασε την ζωή του στο φαράγγι του Βουραϊκού πραγματοποιούν Πυροσβεστική και Αστυνομία, μετά την ανάσυρση της σορού του ανήλικου από άνδρες της ΕΜΑΚ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 10χρονος πραγματοποιούσε πεζοπορία στο φαράγγι του Βουραικού μαζί με τους γονείς του, καθώς και τρεις ακόμη ενήλικες και άλλα τρία παιδιά.

    Όταν έφθασαν στο 6ο χιλιόμετρο, κοντά στην περιοχή «Σιφώνι», έπρεπε να διασχίσουν μία πεζογέφυρα. Εκεί, για άγνωστο ακόμα λόγο, ο ανήλικος βρέθηκε στο κενό που υπάρχει ανάμεσα στην πεζογέφυρα και την σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να πέσει στο ποτάμι από μεγάλο ύψος. Ακολούθησε η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, όπου τελικά λίγο πριν από τις 8:30 το βράδυ εντοπίστηκε νεκρός ο 10χρονος.

    Η σορός του ανήλικου αναμένεται να μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, για την διενέργεια νεκροψίας.

    [03] Στα 65,3 εκατομμύριαπρόσφυγες και εκτοπισμένοι το 2015. Αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών

    Παγκόσμια μέρα προσφύγων σήμερα και όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ο αριθμός των εκτοπισμένων και των προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από συρράξεις και διώξεις σε όλο τον κόσμο κατέρριψε κάθε ρεκόρ το 2015, φτάνοντας τα 65,3 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με την ετήσια στατιστική έκθεση της Αρμοστείας, είναι η πρώτη φορά που σπάει το όριο των 60 εκατομμυρίων προσφύγων και εκτοπισμένων. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος από το συνολικό πληθυσμό της Βρετανίας και είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με το 2014, όταν είχαν καταγραφεί 59,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένοι παγκοσμίως.

    Από το 2011, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, και όλα τα επόμενα χρόνια, ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται συνεχώς, ενώ είχε παραμείνει σχετικά σταθερός από το 1996 μέχρι και το 2011. Σε σύγκριση με το 2014, το 2015 σημειώθηκε αύξηση 9,7%.

    Ο αριθμός των προσφύγων ?δηλαδή των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους? ανέρχεται στα 21,3 εκατομμύρια και εκείνος των εσωτερικά εκτοπισμένων ?που έφυγαν από τις πόλεις και τα χωριά τους αλλά χωρίς να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους? στα 40,8 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ. Σ' αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι που αιτήθηκαν άσυλο πέρσι σε ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες. Η UNHCR τονίζει ότι "ένας στους 113 ανθρώπους σήμερα είναι ξεριζωμένος, έχει αιτηθεί άσυλο, είναι εσωτερικά εκτοπισμένος ή είναι πρόσφυγας".

    "Ζούμε σε έναν κόσμο ανισοτήτων", υπάρχουν πόλεμοι, συγκρούσεις και "είναι αναπόφευκτο οι άνθρωποι να θέλουν να πάνε σε έναν πιο ασφαλή κόσμο", σχολίασε ο Ύπατος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι παρουσιάζοντας στη Γενεύη την έκθεση αυτή, με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

    [04] Γυναίκα δήμαρχος για πρώτη φορά στη Ρώμη

    "Πρόκειται για ιστορική στιγμή", δήλωσε η νέα δήμαρχος της Ρώμης και υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία υπερίσχυσε του κεντροαριστερού Ρομπέρτο Τζακέτι με το 67,2% των ψήφων, ο οποίος δεν ξεπέρασε το 32,7%.

    «Είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοσθεί πραγματικά», πρόσθεσε η τριανταεπτάχρονη Ιταλίδα δικηγόρος.

    «Γυρίζουμε σελίδα, αφήνω πίσω μου τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα τις τελευταίες ημέρες», ολοκλήρωσε η Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία θέλησε να αναφερθεί με ευγνωμοσύνη - σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της - στο έργο των ιδρυτών των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο και Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο.

    Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων των ιταλικών δημοτικών εκλογών , επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των exit poll των δημοσκοπικών εταιριών.

    Στο Τορίνο, επίσης, η υποψήφια των Πέντε Αστέρων, Κιάρα Απεντίνο, υπερίσχυσε με ποσοστό 54,6% επί του απερχόμενου δημάρχου Πιέρο Φασίνο (45,4%) του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Στο Μιλάνο την νίκη εξασφάλισε, τελικά, ο κεντροαριστερός Μπέπε Σάλα, με το 51,7%, έναντι του 48,3% του κεντροδεξιού Στέφανο Παρίζι.

    Στη Νάπολη κέρδισε την πολιτική μάχη, με μεγάλη άνεση, ο αυτόνομος, αριστερός απερχόμενος δήμαρχος Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο οποίος άγγιξε το 66,9% των ψήφων.

    Ο κεντροαριστερός Βιρτζίνιο Μέρολα εξασφάλισε την επανεκλογή του στην Μπολόνια με ποσοστό 54,7% ενώ την δημαρχία της Τεργέστης κατέκτησε ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, με το 52,6% των προτιμήσεων.

    Οι σχολιαστές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι οι δημοτικές αυτές εκλογές στέλνουν ένα αρκετά ανησυχητικό πολιτικό μήνυμα προς την κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι, η οποία θα μπορούσε να απειληθεί, στο εγγύς μέλλον, από το κίνημα Πέντε Αστέρων, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση της χώρας.

    [05] Απόλυτη πλειοψηφία εξασφαλίζει μια συνεργασία Unidos- Podemos με Σοσιαλιστές

    Η συμμαχία των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία όχι μόνο παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, ενόψει των εκλογών της προσεχούς Κυριακής στη μεγαλύτερη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου, αλλά μπορεί να αποσπάσει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, αν υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, γράφει η εφημερίδα El Pais, αναλύοντας τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

    Αντίθετα, η ισπανική εφημερίδα σημειώνει ότι το κυβερνών μέχρι σήμερα Λαϊκό Κόμμα δεν έχει δυναμική ανόδου, ενώ στασιμότητα διαφαίνεται και στο κόμμα των Πολιτών.

    «Η Συμμαχία Podemos-Ενωμένης Αριστεράς βρίσκεται τρεις μονάδες πίσω από το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο όμως δεν ανεβαίνει», σημειώνει η El Pais και προσθέτει: «Η εκλογική συμμαχία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Πάμπλο Ιγκλέσιας και του ηγέτη της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν, μπορεί να έχει επιπτώσεις πέρα από την αλλαγή της ισορροπίας μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς.

    Η κρίσιμη μάζα των ψήφων της συμμαχίας είναι γύρω στο 26%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία Metroscopia, που δείχνει ότι σε πολλές εκλογικές περιφέρειες μπορεί και να αυξήσει σημαντικά τις θέσεις της. Όχι μόνο υπερνικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα ως δεύτερη δύναμη, αλλά αποδυναμώνει το Λαϊκό Κόμμα και τους Πολίτες που αναμένεται να εκλέξουν λιγότερους βουλευτές σε σχέση με τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου».

    Το Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να αποσπάσει το 29% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metroscopia, και 114 έδρες, εννέα λιγότερες σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

    Η συμμαχία Podemos- Ενωμένης Αριστεράς αναμένεται να αποσπάσει 93 έδρες, δηλαδή 22 περισσότερες από όσες πήραν τα δύο κόμματα μαζί στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Οι Σοσιαλιστές αναμένεται να πάρουν 82 έδρες (8 λιγότερες από τον Δεκέμβριο), γεγονός που σημαίνει ότι αν συνεργαστούν με τους Podemos θα υπάρχει μια πλειοψηφία τουλάχιστον 175 βουλευτών σε σύνολο 350 στη νέα Βουλή, σημειώνει η ισπανική εφημερίδα.

    [06] Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

    Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός της Χρυσής Αυγής, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα, με αντικείμενο συζήτησης τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

    - Την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

    - Την Πέμπτη, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    - Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

    Διαβάστε επίσης:Την ερχόμενη Πέμπτη η συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 June 2016 - 6:32:25 UTC