Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Παππάς: Να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη οι πολιτικές που προάγουν την ανάπτυξη και την απασχόληση
  • [02] Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου με αφορμή τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για το κίνημα «Παραιτηθείτε»
  • [03] «Εν ονόματι κάποιας ανάπτυξης που "θα έρθει", η κυβέρνηση προχωρά σε σωρεία αντιλαϊκών μέτρων»
  • [04] «Η εκταμίευση των 7,5 δισ. μπορεί να εγκριθεί στο Eurogroup»
  • [05] Σήμερα η απολογία του 14χρονου που κατηγορείται για τον φόνο του φίλου του
  • [06] Οι Ευρωπαίοι θεωρούν το ΙΚ τη σημαντικότερη απειλή για τις χώρες τους
  • [07] Προβάδισμα του «Brexit» δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις
  • [08] ΟΗΕ: Σε 248.000 οι αφίξεις προσφύγων από την Ανατολική Μεσόγειο για το 2016
  • [09] Στο Ορλάντο ο Ομπάμα την Πέμπτη για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα
  • [10] Ι. Στουρνάρας: Η Ευρώπη δεν μπορεί να απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018
  • [11] Γαλλία: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο αστυνομικού και της συντρόφου του

  • [01] Ν. Παππάς: Να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη οι πολιτικές που προάγουν την ανάπτυξη και την απασχόληση

    Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνούς Ανάπτυξης της Γαλλίας, Αρλέμ Ντεζίρ, στο Παρίσι, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του υπουργού Επικρατείας.

    «Το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της Ευρώπης, η οποία θα δοκιμαστεί αν προκύψει μία αρνητική ψήφος των Βρετανών στο δημοφήψισμα για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα της προσφυγικής κρίσης, δεδομένων των πρωτοφανών προσφυγικών ροών το 2015, και τόνισε ότι το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης προσφύγων (relocation) θα πρέπει να προχωρήσει πιο αποφασιστικά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας. «Θα πρέπει να επιμείνουμε στο θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων, παρά τις όποιες προκλήσεις στο ζήτημα της ασφάλειας. Αν η Γαλλία προτίθεται και μπορεί να τηρήσει τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία, τότε μπορούν όλες οι χώρες της Ευρώπης» πρόσθεσε.

    Ο κ. Παππάς ενημέρωσε τον Γάλλο υπουργό για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν επιφέρει κλίμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στην οικονομία, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να κυριαρχήσουν σε επίπεδο Ευρώπης οι πολιτικές που προάγουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, αντί των πολιτικών λιτότητας.

    Για το θέμα του χρέους, ο κ. Παππάς υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για μία ουσιαστική επίλυσή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υιοθετώντας βιώσιμες και ανθρωποκεντρικού περιεχομένου οικονομικές πολιτικές και όχι επιλογές που επιδιώκουν λογιστικές και ονομαστικές μειώσεις του χρέους.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, ο κ. Παππάς θα συναντηθεί με δημοσιογράφους-μέλη της Ένωσης Europresse και θα παραχωρήσει τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24.

    [02] Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου με αφορμή τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη για το κίνημα «Παραιτηθείτε»

    «Κάτω από το βάρος των αδιεξόδων και των μεγάλων προβλημάτων που οι ίδιοι δημιούργησαν, έκαναν σύμβουλό τους τον πανικό. Η αγωνία και ο πανικός προκαλούν υπερχειλίζουσα αυταρχικότητα και αντιδημοκρατικότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στον "Real Fm" ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, για τη συγκέντρωση της κίνησης «Παραιτηθείτε».

    «Ποιοι μιλούν για οριακή συνταγματικότητα; Αυτοί που πρωταγωνιστούσαν στις καταλήψεις; Αυτοί που διακήρυσσαν ότι την προηγούμενη Κυβέρνηση θα την έριχναν στους δρόμους;

    Και τι λένε: Ότι η διαδήλωση που οργανώνεται από πολίτες είναι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Η αλήθεια είναι ότι η δήλωση αυτή του υπουργού Παιδείας συγκρούεται με τη συνταγματική νομιμότητα, όχι μια, αλλά δύο φορές», συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Επ' αυτού, πρόσθεσε, πως η δήλωση του κ. Φίλη συγκρούεται με το άρθρο 5 του Συντάγματος που ορίζει ότι "καθένας έχει το δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή", και προπάντων συγκρούεται με το άρθρο 11 του Συντάγματος που κατοχυρώνει το δικαίωμα του "συνέρχεσθαι", το δικαίωμα της συγκέντρωσης, της διαδήλωσης, της διαμαρτυρίας.

    «Στην κίνηση αυτή των πολιτών η Νέα Δημοκρατία δεν έχει οποιαδήποτε ανάμειξη ή εμπλοκή. Είναι συνειδητή απόφασή μας που διατυπώθηκε από την πρώτη στιγμή. Καθένας, ως πολίτης, κάνει αυτό που αισθάνεται και πιστεύει. Και οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, έχουμε υποχρέωση να ακούμε τους πολίτες», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

    Ν.Αρμένης

    [03] «Εν ονόματι κάποιας ανάπτυξης που "θα έρθει", η κυβέρνηση προχωρά σε σωρεία αντιλαϊκών μέτρων»

    Η αξιολόγηση μπορεί να έκλεισε για το κουαρτέτο και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά άνοιξαν τα μεγάλα προβλήματα για τον ελληνικό λαό. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν ως προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση, ματώνουν τον λαό, που βάζει κάθε μέρα το χέρι στην τσέπη εξαιτίας της φορολογίας, ψηφίστηκε ο ασφαλιστικός νόμος και έρχονται κι άλλα προαπαιτούμεναΒ· εν ονόματι κάποιας ανάπτυξης που «θα έλθει», η κυβέρνηση προχωρά σε σωρεία αντιλαϊκών μέτρων, ανέφερε ο γγτης ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στην τηλεοπτική εκπομπή "Στον Ενικό".

    Είπε ότι ο κ. Τσίπρας έχει πει πολλά ψέματα, με μεγαλύτερο το ότι είναι δυνατόν να ληφθούν μέτρα υπέρ του λαού στο πλαίσιο αυτού του συστήματος και της ΕΕ.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ, από ένα οπορτουνιστικό κόμμα του 3% έχει γίνει πλέον ένα κλασικό αστικό κόμμα και θέλει να εδραιωθεί ως η νέα σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Κάνει την βρώμικη δουλειά γιατί μπορεί να χειραγωγεί τον λαό, στην διακυβέρνηση φαίνεται ότι έχει πάρει "τράτο" για ένα χρόνο», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

    Χαρακτήρισε «φούμαρα» τις κυβερνητικές υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης του λαού, ενώ υπενθύμισε τις «έγκαιρες προειδοποιήσεις του» ΚΚΕ, «ακόμα και από την δεκαετία του '90, όταν κάποιοι έλεγαν ότι στην ΕΕ θα τρώμε με "χρυσά κουτάλια"» και πρόσθεσε «ας σκεφθεί ο λαός όλα αυτά και ας ενισχύσει το ΚΚΕ».

    Κάλεσε τον λαό να κατευθύνει την πάλη του όχι εναντίον ενός ψεύτικου διλήμματος, όπως το «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» αλλά εναντίον του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και του κράτους του.

    Υπενθύμισε ότι γύρω από το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» συσπειρώθηκαν δυνάμεις «από τον ΣΥΡΙΖΑ ως την ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή», προσθέτοντας «και τότε προειδοποιούσαμε, ότι το "μνημόνιο-αντιμνημόνιο" οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην διαχείριση του συστήματος και στην ψήφιση μνημονίων».

    Είπε ότι «για να καλέσει το ΚΚΕ σε εκλογές, πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση και τέτοια δεν αποτελεί ούτε το να έλθει η ΝΔ, ούτε να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η διέξοδος βρίσκεται στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, ώστε ο λαός οργανωμένος και με το κίνημα να έχει κατεύθυνση εναντίον του συστήματος, να μπορεί να διεκδικήσει εργατική-λαϊκή εξουσία».

    «Εκλογικός νόμος με ορισμό πλαφόν, ενδεχόμενη διατήρηση μπόνους εδρών και κατάτμηση περιφερειών, δεν συνιστά απλή και άδολη αναλογική», ανέφερε ερωτηθείς σχετικά.

    Επισήμανε, αναφορικά με το θέμα της «ακυβερνησίας», ότι από την στιγμή που σειρά κομμάτων ψηφίζουν μαζί μνημόνια, αυτό σημαίνει ότι «μπορούν να τα βρουν», ενώ σε σχετική παρατήρηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, είπε «αυτός τώρα το μόνο που λέει είναι "οικουμενική", ως "λαγός" έχει πλέον καεί, τον χαρακτηρίσαμε έτσι γιατί από την πρώτη στιγμή έθετε αντιλαϊκές προτάσεις».

    Σχετικά με τον αναπτυξιακό νόμο είπε ότι αυτός προβλέπει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις, επισήμανε ότι οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα βασίζονται στην στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, προσθέτοντας, επίσης, ότι οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες θα ξεκληριστούν γρηγορότερα.

    Ερωτηθείς για την πρωτοβουλία «Παραιτηθείτε» είπε ότι «την έβγαλε στο προσκήνιο ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται και να την ενισχύει γιατί είναι εύκολος αντίπαλος».

    Σε ότι αφορά συνεργασία του ΚΚΕ με σχήματα όπως η ΛΑΕ, η Πλεύση Ελευθερίας ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, είπε «τα θεωρούμε οπορτουνιστικά, δηλαδή τυχοδιωκτικά, καιροσκοπικά, ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% είχε τις απόψεις τους, έδωσαν δείγματα γραφής, εδώ και 20 χρόνια "έβαλαν πλάτη" στο να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση».

    Τόνισε ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ πρέπει να είναι ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο με τον λαό να έχει τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, αναφέρθηκε στην πρόταση λειτουργίας των θεσμών στην λαϊκή εξουσία με την εκλογή και την ανάκληση των βουλευτών από τον τόπο δουλειάς, «από όπου θα ξεκινά η συμμετοχή του λαού», και σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την οικονομία, για τους θεσμούς και για τις εκλογές που δεν θα είναι επίφαση δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε στην πείρα από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στον 20ό αιώνα, λέγοντας ότι το ΚΚΕ έχει μελετήσει τα θετικά και τα αρνητικά.

    «Δεν μπορείς να πετάξεις τα πάντα. Έγιναν και λάθη με μεγαλύτερο το ότι άρχισαν να λύνουν προβλήματα με συνταγή του καπιταλισμού» είπε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ταυτόχρονα, την σημασία της ύπαρξης των σοσιαλιστικών χωρών σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές κατακτήσεις τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και σε άλλες χώρες, στις δεύτερες σε συνδυασμό και με την λαϊκή πάλη, και υπογραμμίζοντας ότι μετά τις ανατροπές επικράτησε η τραγωδία, η ζούγκλα και η βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

    «Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να γίνουν μαθήματα, δεν είναι απαραίτητο να επαναληφθούν. Το ζήτημα είναι τι λέει το ΚΚΕ με βάση τις τωρινές του επεξεργασίες», υπογράμμισε.

    Είπε ότι η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ θα συνιστούσε ένα πολύ μεγάλο βήμα, καθώς «θα μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερα και στην βουλή και στον λαό, χωρίς την οργάνωση του οποίου δεν μπορεί να ασκηθεί πίεση στην αστική εξουσία».

    Αποσαφήνισε ότι μια τέτοια ενίσχυση «δεν σημαίνει συμμετοχή και εξαργύρωση με μια καρέκλα σε κυβέρνηση που υπογράφει μνημόνια και διαχειρίζεται το σάπιο σύστημα».

    Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ και τώρα ψηφίζει υπέρ και του παραμικρότερου θετικού μέτρου για τον λαό, αναφέροντας στη συνέχεια ότι ένα κόμμα που πιστεύει ότι, μέσω συμμετοχής σε μια κυβέρνηση της οποίας η πολιτική είναι αδιέξοδη, θα αλλάξει τα πράγματα, τελικά θα αφομοιωθεί.

    Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα Τσάμηδων, Τσαμουριάς και διεκδικήσεων, προσθέτοντας «μιλάμε για συνεργάτες των ναζί κατακτητών».

    Ο κ. Κουτσούμπας συνέδεσε το θέμα αυτό, μαζί με το θέμα της Αγια-Σοφιάς και άλλες κινήσεις σε μια στρατηγική όξυνσης των αντιθέσεων στην περιοχή, με το παλαιότερα ονομαζόμενο «μουσουλμανικό τόξο», η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και στην οποία «εμπλέκονται και μουσουλμανικές μειονότητες».

    Χαρακτήρισε ιδιαίτερα περίπλοκη την κατάσταση του Προσφυγικού, και δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Λιβύη.

    Σε ότι αφορά την συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι «κάθε τέτοια είναι προς το χειρότερο», προσθέτοντας ότι αυτό το ζήτημα μαζί με τα δημοψηφίσματα «μπορεί να είναι και στάχτη στα μάτια του λαού, ενόψει του συνδικαλιστικού νόμου, των εργασιακών θεμάτων και των ομαδικών απολύσεων που έρχονται».

    Αναφερόμενος στην οργάνωση απεργιών, είπε ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να επιλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα, ασφαλώς με συμμετοχή των εργαζομένων, προσθέτοντας ότι «ο νόμος προτείνει την λήψη απόφασης για απεργία από το 50+1 του συνόλου των εργαζομένων, αυτό είναι δίκοπο μαχαίρι, για να μην γίνονται απεργίες ποτέ».

    Τέλος, αναφορικά με την δίκη της Χρυσής Αυγής, έκανε λόγο για αδικαιολόγητα μεγάλη καθυστέρηση, σημειώνοντας ότι «μετά από 3 χρόνια δεν έχει τελειώσει ούτε (η δίκη για τη) δολοφονία Φύσσα. που είναι ομολογημένη πράξη».

    [04] «Η εκταμίευση των 7,5 δισ. μπορεί να εγκριθεί στο Eurogroup»

    Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της Ελλάδας μπορεί να εγκριθεί στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μεθαύριο Πέμπτη στο Λουξεμβούργο, δήλωσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ.

    «Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι και πάλι παραγωγική. Όταν συνεδριάσει το Eurogroup, νομίζω ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να ληφθεί μια απόφαση για την επόμενη εκταμίευση», επισήμανε ο Ρέγκλινγκ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews χθες.

    Την περασμένη εβδομάδα το Euro Working Group έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως την 20ή Ιουνίου.

    [05] Σήμερα η απολογία του 14χρονου που κατηγορείται για τον φόνο του φίλου του

    Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, άσκησε η εισαγγελέας πλημμελειοδικών Χριστίνα Καπαμά, σε βάρος του 14χρονου καθ' ομολογίαν δράστη του εγκλήματος που αποκαλύφθηκε στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, με θύμα τον συνομήλικο φίλο και συμμαθητή του. Ο ανήλικος οδηγήθηκε το μεσημέρι της Δευτέραςστο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου μετά την απαγγελία της σε βάρος του κατηγορίας, παραπέμφθηκε να απολογηθεί στην 5η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, από την οποία πήρε προθεσμία προκειμένου να λογοδοτήσει σήμερα το πρωί ενώπιον της.

    Ο ίδιος, κατά την ολιγόλεπτη παραμονή του στο εισαγγελικό γραφείο, φέρεται να απέδωσε την πράξη του σε συσσωρευμένη οργή που είχε εξαιτίας επιθέσεων «μπούλινγκ» που υφίστατο τον τελευταίο καιρό από το 14χρονο θύμα, κι ακόμη δύο-τρία παιδιά της παρέας του. Στην παραδοχή της ενέργειάς του φαίνεται να υποστήριξε ότι δεχόταν λεκτικές επιθέσεις, με «φόντο» την οικονομική κατάσταση της οικογενείας του. «Το τρακτέρ σας είναι παλιό και δεν μπορείτε να πάρετε καινούργιο μηχανάκι», ήταν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τα όσα λέγανε σε βάρος του.

    [06] Οι Ευρωπαίοι θεωρούν το ΙΚ τη σημαντικότερη απειλή για τις χώρες τους

    Οι Ευρωπαίοι θεωρούν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) την μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι χώρες τους, αξιολογώντας την ως σοβαρότερη από την κλιματική αλλαγή, την οικονομική αστάθεια και την κρίση των προσφύγων, όπως κατέδειξε έρευνα του Pew Research Center που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.Οι ερωτηθέντες σε εννιά από τα 10 ευρωπαϊκά κράτη που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα απάντησαν πως θεωρούν το ΙΚ τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες τους, με το 93% των Ισπανών και το 91% των Γάλλων να χαρακτηρίζουν την οργάνωση αυτή «μείζονα απειλή».

    Στις περισσότερες χώρες η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε τον Απρίλιο, έναν μήνα αφότου τζιχαντιστές που είχαν ορκιστεί πίστη στο ΙΚ σκότωσαν 32 ανθρώπους στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας. Η έρευνα του Pew δημοσιοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ένας ένοπλος που ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ σκότωσε 49 ανθρώπους σε ένα νυχτερινό κέντρο στο Ορλάντο των ΗΠΑ.

    Η Ελλάδα, που δυσκολεύεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια οικονομικής ύφεσης, ήταν η μόνη χώρα όπου οι ερωτηθέντες δεν αξιολόγησαν το ΙΚ ως τη σημαντικότερη απειλή. Το 95% των Ελλήνων θεωρεί ότι η παγκόσμια οικονομική αστάθεια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα.

    [07] Προβάδισμα του «Brexit» δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις

    Η εκστρατεία της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) διεύρυνε το προβάδισμα της έναντι εκείνης που τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICM.

    Δέκα μέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που αναμένεται να δώσει την τελική απάντηση στο ερώτημα, οι δύο δημοσκοπήσεις, μια τηλεφωνική και μια διαδικτυακή, που έγιναν για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian, έδειξαν πως το 53% τάσσεται υπέρ του Brexit, ενώ το 47% υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

    Σε δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρίας, που διεξήχθησαν πριν δύο εβδομάδες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 52%-48% υπέρ της αποχώρησης.

    [08] ΟΗΕ: Σε 248.000 οι αφίξεις προσφύγων από την Ανατολική Μεσόγειο για το 2016

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα πως αναμένει 248.000 πρόσφυγες και μετανάστες να καταφθάσουν φέτος στην Ευρώπη μέσω της Ανατολικής Μεσογείου, προχωρώντας σε μια εκτίμηση πολύ μικρότερη από εκείνη που είχε προβεί στις αρχές του χρόνου, όταν προέβλεπε για "έως και ένα εκατομμύριο" αφίξεις προσφύγων.

    Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και τους 156.000 ανθρώπους που έχουν ήδη φθάσει σε χώρες της Ευρώπης, τονίζει το αναθεωρημένο περιφερειακό προσφυγικό σχέδιο της Ύπατης Αρμοστείας, που καταρτίστηκε αρχικά τον Ιανουάριο.

    Στο αναθεωρημένο σχέδιο δεν γίνεται αναφορά στην άλλη κύρια μεταναστευτική οδό που οδηγεί στην Ευρώπη, αυτή από την Λιβύη προς την Ιταλία.

    [09] Στο Ορλάντο ο Ομπάμα την Πέμπτη για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα μεταβεί μεθαύριο Πέμπτη στο Ορλάντο, για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της χειρότερης επίθεσης που έχει διαπραχθεί στο αμερικανικό έδαφος μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Η αμερικανική προεδρία ανέφερε ότι θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ταξίδι αυτό εν ευθέτω χρόνω.

    Ο Ομπάμα έκανε ένα σύντομο σχόλιο την Κυριακή για τη σφαγή 49 ανθρώπων σε ένα γκέι κλαμπ στο Ορλάντο, που διέπραξε ένας 29χρονος Αμερικανός αφγανικής καταγωγής, κάνοντας λόγο για μια «πράξη τρόμου και μίσους».

    Χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, εκτίμησε ότι ο δράστης, που κατά τα πρώτα στοιχεία της έρευνας έδρασε μόνος, «εμπνεύστηκε από διάφορες πηγές πληροφόρησης εξτρεμιστικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο», απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο η ενέργεια να καθοδηγήθηκε από κάποια τρομοκρατική οργάνωση στο εξωτερικό.

    Διαβάστε επίσης:Αλ. Τσίπρας: Βρισκόμαστε σθεναρά απέναντι στο ρατσισμό, την ομοφοβία και το μίσος

    [10] Ι. Στουρνάρας: Η Ευρώπη δεν μπορεί να απαιτεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018

    "Μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο, να απαιτήσουμε από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και έπειτα".

    Αυτό επανέλαβε , ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Financial Times, υποστηρίζοντας ότι "η Ελλάδα χρειάζεται τώρα μία νέα συμφωνία ( new deal) με τους εταίρους και τους δανειστές της για να πάει μπροστά. Ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 2%, επιτρέποντας ένα πιο ισορροπημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στην μείωση της φορολόγησης, ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και συνεισφορά σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης".

    Σύμφωνα με τα σενάρια που εξέτασε η Τράπεζα της Ελλάδος προκύπτει ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι επιτεύξιμη και με 2% του ΑΕΠ τελικό πρωτογενές πλεόνασμα και μια μάλλον ήπια ανακούφιση χρέους που δεν επιβάλει ζημιές στους δανειστές. Αυτή θα αφορά στην επέκταση των λήξεων κατά 20 χρόνια και την κεφαλαιοποίηση αναβαλλόμενων τόκων σε ισόποσες δόσεις κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ετών.

    Είναι πλέον ώρα να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην ελάφρυνση χρέους και τις μεταρρυθμίσεις. Από το 2010, η Ελλάδα έχει υποστεί μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή, που ανάλογη της δεν έχει βιώσει καμία χώρα μετά την μεγάλη ύφεση. Παρά τις καθυστερήσεις, το κόστος και τα παραπατήματα, υπήρξαν και ορισμένες αναμφισβήτητες επιτυχίες - η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και εργασίας και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ως προς το μοναδιαίο κόστος εργασίας κατά πάνω από 25% από το 2009.

    Επιπρόσθετα η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν την περισσότερο σοβαρή απειλή για την χρηματοοικονομική σταθερότητα: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs). Αυτά είναι κυρίως αποτέλεσμα της επταετούς ύφεσης που μείωσε το ΑΕΠ της χώρας κατά περισσότερο από 25%.

    Η μείωση των τελικών δημοσιονομικών στόχων και η ελάφρυνση χρέους είναι τα κίνητρα που χρειάζονται για να συνεχίσει η ελληνική οικονομία και η κοινωνία. Μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και μείωση των NPLs είναι οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι Έλληνες πολιτικοί, με αποφασιστικότητα και σε πνεύμα εθνικής ενότητας προκειμένου να πετύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη.

    [11] Γαλλία: Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τον φόνο αστυνομικού και της συντρόφου του

    Ένας 42χρονος αξιωματικός της αστυνομίας δολοφονήθηκε από έναν άνδρα που του κατάφερε πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι χθες βράδυ μπροστά στο σπίτι του θύματος, στο Ιβλίν, κοντά στο Παρίσι, και ο δράστης, που υποστήριξε πως ανήκει στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οχυρώθηκε μέσα στο σπίτι του θύματος, όπου κατόπιν η σύντροφος του αστυνομικού ανακαλύφθηκε νεκρή.

    Ο δράστης έπεσε νεκρός αργότερα από πυρά μελών της μονάδας RAID των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, που ανακάλυψαν τον γιο του ζευγαριού, τριών ετών, σώο.

    Η έρευνα για την υπόθεση ανατέθηκε στην αντιτρομοκρατική υποδιεύθυνση της γαλλικής εισαγγελίας. Κατά συγκλίνουσες πηγές, ο άνδρας υποστήριξε ότι ανήκει στην οργάνωση ΙΚ κατά τη διάρκεια συνομιλίας με διαπραγματευτή της RAID.

    Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ερευνητές ότι ο δράστης κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν επιτέθηκε στον αστυνομικό.

    Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ, μέσω μιας ανάρτησης του πρακτορείου ειδήσεων Άμακ, που πρόσκειται στους τζιχαντιστές, στον ιστότοπό του.

    «Θα χυθεί άπλετο φως» στην «ακριβή φύση» αυτής της «φρικιαστικής τραγωδίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στην επίθεση, προσθέτοντας ότι θα έχει μια συνάντηση στις 07:45 στο Ελιζέ για να ενημερωθεί για την πορεία της έρευνας.

    Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά το μακελειό στο Ορλάντο των ΗΠΑ, όπου 49 άνθρωποι έπεσαν νεκροί και άλλοι πενήντα και πλέον τραυματίστηκαν σε ένα γκέι κλαμπ από τα πυρά ενός Αμερικανού αφγανικής καταγωγής. Τη ευθύνη και για αυτή την ενέργεια ανέλαβε το ΙΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 June 2016 - 4:32:30 UTC