Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή απάντηση του Πρ. Παυλόπουλου για Αγία Σοφία και Τσάμηδες
  • [02] Απομακρύνονται οι σκηνές από τον Κατσικά - Στη θέση τους οικίσκοι για 400 μετανάστες
  • [03] Αστυπάλαια: Η «πεταλούδα» του Αιγαίου νικάει τον φόβο της λειψυδρίας
  • [04] Ολοκληρώθηκε η παρέλαση του 12ου Athens Pride
  • [05] Ν. Φίλης: 20.000 διορισμοί εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας
  • [06] Βρετανία: Μικρό προβάδισμα του «Bremain» καταγράφει νέα δημοσκόπηση
  • [07] Απεργούν οι πιλότοι της Air France, εν μέσω του Euro 2016
  • [08] Τουλάχιστον 20 νεκροί απο βομβιστική επίθεση του ΙΚ στη Δαμασκό
  • [09] Αλ. Τσίπρας: Την ΕΡΤ την άνοιξαν οι αγώνες των εργαζομένων
  • [10] Δημοσκόπηση «Κάπα Research»: Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά την αξιολόγηση
  • [11] Συλλήψεις διακινητών στη Φλώρινα για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στα Σκόπια
  • [12] Ίδρυμα Μπέρτελσμαν: Διπλάσιοι οι άνεργοι από το 2008 στην ΕΕ

  • [01] Σκληρή απάντηση του Πρ. Παυλόπουλου για Αγία Σοφία και Τσάμηδες

    Αυστηρό μήνυμα σε Άγκυρα και Τίρανα στέλνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, που επικαλείται δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου σε συνεργάτες του.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο τιτλοφορείται «Σκληρή απάντηση σε Ερντογάν-Ράμα για Αγία Σοφία και Τσάμηδες», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να δήλωσε σε στενούς του συνεργάτες ότι «η πρόκληση της Τουρκίας δεν στρέφεται μόνο κατά της Ελλάδας, αλλά ευθέως κατά του ευρωπαϊκού και του εν γένει δυτικού πολιτισμού. Ας αναλογιστούμε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO».

    Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη: «Αν η Αλβανία σέρνεται πίσω από τους συνεργάτες και τους νοσταλγούς των ναζί, είναι δικό της ζήτημα. Αλλά σε μια τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να "πουλάει" φιλία στην Ελλάδα».

    [02] Απομακρύνονται οι σκηνές από τον Κατσικά - Στη θέση τους οικίσκοι για 400 μετανάστες

    Στο αμέσως επόμενο διάστημα δημιουργείται δομή φιλοξενίας στην παλαιά παιδόπολη Αγίας Ελένης, στα όρια του δήμου Ζίτσας, και οι σκηνές από το κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή Κατσικά θα απομακρυνθούν, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

    Απαντώντας σε δημοσιεύματα για τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ήπειρο, ο κ. Βίτσας επανέλαβε πως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της δομής φιλοξενίας στην παιδόπολη Αγίας Ελένης, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες της συμφωνίας με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός Ιουνίου. Η δομή θα είναι μόνιμη, με την έννοια ότι όταν «τελειώσει» το προσφυγικό ζήτημα, η παλαιά παιδόπολη, ανακαινισμένη θα αποδοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, την Περιφέρεια και τους δήμους για κοινωνική χρήση, κατέστησε σαφές ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Όσον αφορά στο κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή Κατσικά, επισήμανε πως στη θέση των σκηνών που θα απομακρυνθούν θα τοποθετηθούν περίπου 60 οικίσκοι, που θα φιλοξενούν υπό πολύ αρτιότερες συνθήκες περί τους 400 πρόσφυγες. Η δομή αυτή, διευκρίνισε, θα είναι προσωρινή, με την έννοια ότι θα διαρκέσει έως ότου οι πρόσφυγες μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες ή σε μόνιμες δομές φιλοξενίας. «Ευελπιστούμε πως η Περιφέρεια και οι δήμοι, όπως έκαναν έως τώρα, θα συνδράμουν και σε αυτή την προσπάθεια. Το ίδιο και φορείς που έχουν βάλει τον εαυτό τους στην τάξη του συμμέτοχου και όχι στην τάξη που παρατηρητή» προσέθεσε.

    Τέλος, υπογράμμισε πως η διασταύρωση της πληροφορίας είναι απαραίτητο στοιχείο της δουλειάς όσων υπηρετούν στη δημόσια ενημέρωση και η ομάδα συντονισμού για το προσφυγικό ζήτημα είναι πάντα έτοιμη να δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες.

    [03] Αστυπάλαια: Η «πεταλούδα» του Αιγαίου νικάει τον φόβο της λειψυδρίας

    Αστυπάλαια. Ένα λαμπερό κόσμημα σε σχήμα πεταλούδας "καρφιτσωμένο" ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Όχι άδικα. Η σαγηνευτική ομορφιά της μαγνητίζει όσους θέλουν να απολαύσουν την αιγαιοπελαγίτικη αύρα, την αυθεντική ελληνική φιλοξενία, εξαιρετικά τοπικά εδέσματα, αστραφτερές παραλίες με κρυστάλλινα νερά, πλημμυρισμένοι από το ελλαδικό φως και το γαλανόλευκο 'Αγιο Πνεύμα του ουρανού, της θάλασσας και της, σαν από παραμύθι βγαλμένη, Χώρας της.

    Όπως αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού Πανορμίτης Κονταράτος το νησί αυτό της άγονης γραμμής, όσο ευλογήθηκε από τον Θεό της Ελλάδας, άλλο τόσο φαίνεται να αδικείται και να παραμελείται από την Ελληνική πολιτεία για τη διαχείριση της καθημερινότητάς της. Και προσθέτει ότι με μία μόνο μόνιμη γιατρό στο δυναμικό του νησιού, αντιμέτωπη με το «τέρας» της γραφειοκρατίας της κεντρικής διοίκησης για τις πλέον απλές λειτουργίες, με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό για τη φύλαξη και λειτουργία των υποδομών της, αλλά με το πείσμα, τη δύναμη και την αγάπη των κατοίκων της για τον τόπο τους, η Αστυπάλαια κοιτά κατάματα και βρίσκει λύσεις στα προβλήματά της σχεδόν μόνη της εδώ και δεκαετίες, έχοντας μέχρι πρότινος να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, και τον φόβο της λειψυδρίας.

    Το νησί των 1250 κατοίκων, εκ΄ των οποίων οι 300 ανήλικοι, κατάφερε να νικήσει τους ορατούς και πιθανούς κινδύνους για την υδροδότησή της, σε ένα περιβάλλον εχθρικό σε σχέση με την επάρκεια και τη διαχείριση του νερού και με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να φαίνονται ορατές στο άμεσο μέλλον. Η μονάδα επεξεργασίας νερού της λιμνοδεξαμενής είχε μόνο μια δεξαμενή και το αντλιοστάσιο υπολειτουργούσε λόγω βλάβης του αντλητικού συστήματος. Οι άμεσοι κίνδυνοι ωστόσο εξαλείφθηκαν, με κινητοποίηση της δημοτικής αρχής και την υλοποίηση έργων μέσω του «Αποστολή Νερό» για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε νησιά του Αιγαίου, και του «Προγράμματος Συλλογής Όμβριων Υδάτων», που υλοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership - Mediterranean (GWP-Med).

    Πολύ πρόσφατα εγκαινιάστηκαν τα έργα, ύψους 50.000 ευρώ, που αφορούν στη βελτίωση των εγκαταστάσεων του ταχυδιυλιστηρίου, το οποίο τροφοδοτείται από τη λιμνοδεξαμενή του Δήμου Αστυπάλαιας χωρητικότητας 875,000 κ.μ. και που σημειωτέον είναι από τις πιο πετυχημένες κατασκευαστικά στο Αιγαίο. Επιπλέον, ολοκληρώθηκαν τα βελτιωτικά έργα του αντλιοστασίου και κατασκευάστηκε εφεδρική δεξαμενής για το ταχυδιυλιστήριο του δήμου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες ύδρευσης και άρδευσης του 80% του πληθυσμού του νησιού και ειδικότερα, των κατοίκων στη Χώρα και το Λιβάδι.

    Το βρόχινο νερό που συλλέγεται στο φράγμα-λιμνοδεξαμενή, με κατάλληλη επεξεργασία γίνεται πόσιμο. Μάλιστα, η αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης νερού συμβάλλει σημαντικά στην υδατική ασφάλεια του νησιού, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες όποτε η ζήτηση του νερού είναι ιδιαιτέρως αυξημένη λόγω τουρισμού.

    [04] Ολοκληρώθηκε η παρέλαση του 12ου Athens Pride

    Με μουσική, κέφι και πολύ χορό χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών έστειλαν σήμερα το μήνυμα ότι «Γυναίκα/άνδρας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» με τη συμμετοχή τους στο 12ο Athens Pride.

    Το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας ξεκίνησε με χαιρετισμούς στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ακολούθησε παρέλαση προς το Σύνταγμα και οι συμμετέχοντες κατέληξαν και πάλι στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου πραγματοποιείται συναυλία ως αργά το βράδυ.

    Το 12ο Athens Pride είναι το πρώτο μετά την ψήφιση του διευρυμένου συμφώνου συμβίωσης. Φέτος κύριο αίτημα της διοργάνωσης ήταν η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Όπως επισήμανε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ήδη νόμο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, υπάρχουν πολλά για να γίνουν ακόμα, όπως να ρυθμιστούν «εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια».

    Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, κηρύσσοντας την έναρξη του Athens Pride, δεσμεύτηκε ότι του χρόνου θα παραχωρήσει την πλατεία Συντάγματος για τη διοργάνωση. Επίσης, υπογράμμισε ότι «όταν πριν από μερικούς μήνες υπέγραψα το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλου ζευγαριού στην Αθήνα, ένιωσα ότι γυρίζει μια σελίδα για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες».

    [05] Ν. Φίλης: 20.000 διορισμοί εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας

    Τον διορισμό 20.000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης από το 2017, προαναγγέλλει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Χωνί. «Αυτό δεν έγινε φέτος, γιατί καθυστέρησε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς. Από το 2017 θα υπάρξουν προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών», τονίζει ο υπουργός.

    Για τα περί διδάκτρων στα πανεπιστήμια, ο κ. Φίλης διευκρινίζει ότι ήταν απλώς ένα «παράθεμα σε φωτοτυπία που δημοσίευσε γνωστή εφημερίδα και ανήκει στο παράρτημα όπου συνοψίζονται οι επώνυμες προτάσεις που έχουν υποβάλει περισσότεροι από 500 πολίτες».

    Σχετικά με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, αναφέρει ότι οι αιτήσεις για την εγγραφή μαθητών στο ολοήμερο πρόγραμμα κατατίθενται μέχρι τις 15 Ιουνίου και καθησυχάζει λέγοντας ότι «όλα γίνονται σύμφωνα με το σχεδιασμό, χωρίς αιφνιδιασμούς για τις οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς».

    Για τις αλλαγές στο Γυμνάσιο, δηλώνει ότι αυτές θα περιλαμβάνουν δραστικό περιορισμό των εξεταζόμενων μαθημάτων, διαχωρισμό της σχολικής χρονιάς σε δύο τετράμηνα αντί για τρία τρίμηνα, εξορθολογισμό της διδακτέας ύλης και πιλοτική εφαρμογή της περιγραφικής αξιολόγησης».

    Τέλος, ανακοινώνει ότι η διανομή των βιβλίων του Δημοτικού έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου, ενώ στα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα φτάσουν στο τέλος του Ιουλίου.

    [06] Βρετανία: Μικρό προβάδισμα του «Bremain» καταγράφει νέα δημοσκόπηση

    Ποσοστό της τάξης του 44% συγκεντρώνει η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι 42% που συγκεντρώνουν οι υπέρμαχοι του Brexit, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinium για λογαριασμό της εφημερίδας Observer.

    Οι Βρετανοί θα προσέλθουν στις κάλπες την 23η Ιουνίου σε ένα δημοψήφισμα που θα καθορίσει εάν η χώρα τους θα παραμείνει εντός της ΕΕ ή θα αποχωρήσει. Μια επιλογή που θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην πολιτική ζωή, την οικονομία, τον τομέα της Άμυνας και της διπλωματίας στη Βρετανία και όχι μόνο.

    Η δημοσκόπηση, όπου το 13% των ερωτηθέντων παραμένει αναποφάσιστο, έρχεται σε αντίθεση με μια έρευνα του ORB για την εφημερίδα Independent που δημοσιεύτηκε αργά χθες και στην οποία οι Βρετανοί πολίτες τάσσονται σε ποσοστό 55% υπέρ της εξόδου από την ΕΕ έναντι ποσοστού 45% υπέρ της παραμονής.

    [07] Απεργούν οι πιλότοι της Air France, εν μέσω του Euro 2016

    Οι πιλότοι της Air France ξεκίνησαν σήμερα την τετραήμερη απεργιακή κινητοποίησή τους, με αφορμή τις περικοπές στους μισθούς τους, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις των φιλάθλων του Euro 2016.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι κατά τις εκτιμήσεις της θα απεργήσει το 25% των πιλότων της. Ωστόσο το συνδικάτο SNPL υποστηρίζει ότι 7 στους 10 δεν θα εμφανιστούν στη δουλειά τους.

    "Άκουσα σήμερα το πρωί τον πρόεδρο του SNPL να λέει ότι το 70% των πιλότων θα απεργήσει, κάτι που δεν ισχύει. Η εκτίμησή μας σήμερα είναι ότι στην κινητοποίηση συμμετέχει το 25%", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Air France, Φρεντερίκ Γκαζέ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

    Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι σήμερα θα εκτελεστεί το 83% των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Για αύριο, εκτιμάται ότι θα απεργήσει το 27% των πιλότων και θα εκτελεστεί το 80% των πτήσεων ενώ παρόμοια πιστεύεται ότι θα είναι τα ποσοστά και την Δευτέρα, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της Air France που μίλησε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

    [08] Τουλάχιστον 20 νεκροί απο βομβιστική επίθεση του ΙΚ στη Δαμασκό

    Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις, μία με παγιδευμένο αυτοκίνητο και άλλη μία επίθεση αυτοκτονίας, που σημειώθηκαν σήμερα κοντά στο σιιτικό μαυσωλείο Σαγιέντα Ζεϊνάμπ, στα προάστια της Δαμασκού.

    Το προάστιο Σαγιέντα Ζεϊνάμπ φιλοξενεί το ιερότερο σιιτικό μαυσωλείο της Συρίας και αποτελεί την έδρα των σιιτικών ομάδων από τον Λίβανο και το Ιράκ που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq, που συνδέεται με το ΙΚ, οι τζιχαντιστές ανατίναξαν ένα αυτοκίνητο που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά την ίδια στιγμή που, σε απόσταση μερικών μέτρων, δύο βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν. Οι 13 από τους νεκρούς ήταν άμαχοι πολίτες, διευκρίνισε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

    Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας πρόβαλαν εικόνες από την περιοχή όπου διακρίνονται οι τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί σε μια πολυσύχναστη λαϊκή αγορά.

    [09] Αλ. Τσίπρας: Την ΕΡΤ την άνοιξαν οι αγώνες των εργαζομένων

    «Την ΕΡΤ δεν την άνοιξε μια απλή κυβερνητική απόφαση, αλλά οι αγώνες των εργαζομένων που με πίστη και όραμα στάθηκαν όρθιοι, συμπαρασύροντας ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε έναν αγώνα Δημοκρατίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

    Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.

    [10] Δημοσκόπηση «Κάπα Research»: Κλείνει η ψαλίδα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μετά την αξιολόγηση

    Μείωση της διαφοράς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης,αλλά και τη σαφή αντίθεση της κοινής γνώμης σε πρόωρες εκλογές, καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρείας «Κάπα Research» για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην ερώτηση «αν σήμερα είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε», η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 20,8% έναντι 17,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή με 5,9% και ακολουθούν το ΚΚΕ 5,1%, το ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ με 5%, η Ένωση Κεντρώων με 3,1%, οι ΑΝΕΛ με 2,3%, το Ποτάμι με 2% και 1,2% η Λαϊκή Ενότητα.

    Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη δημοσκόπηση της «Κάπα Research» η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 5,2%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 30,8% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25,6%.

    Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το 52,6% των ερωτηθέντων απαντά πως πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της έναντι 35,5% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 29,1% θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα.

    Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθέωρηση, το 58,9% των ερωτηθέντων τη θεωρούν «απαραίτητη ή μάλλον απαραίτητη», ενώ το 35,7% τη θεωρεί «περιττή ή μάλλον περιττή».

    Τέλος, το 62,5% κρίνει θετική εξέλιξη την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σε αντίθεση με το 35,5% των ερωτηθέντων.

    Το «Βήμα της Κυριακής» προλογίζοντας τη δημοσκόπηση εκτιμά ότι «ένα νέο πολιτικό τοπίο εκκολάπτεται, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας την εξουσία, διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, οι ευκαιρίες όμως είναι ανοιχτές για τη ΝΔ προκειμένου να ηγεμονεύσει πολιτικά αλλά και για τον μεσαίο χώρο ώστε να ενδυναμωθεί και να ανακάμψει εκλογικά. Μένει να ξεκαθαρίσει ποια πολιτική δύναμη θα κεφαλαιοποιήσει τη μεταστροφή της κοινωνίας και θα εγγυηθεί τη σταθερότητα προκειμένου η χώρα να βγει οριστικά από τη δοκιμασία των τελευταίων ετών».

    Σύμφωνα με την κυριακάτικη εφημερίδα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «μαύρο κουτί» της αδιευκρίνιστης ψήφου: «Από το συνολικό ποσοστό του 32,4%, η πλειονότητα (36,9%) δηλώνει ότι οι απόψεις της κλίνουν προς το Κέντρο, το 32,2% ότι κλίνει προς την Αριστερά και το 32,4% προς τη Δεξιά. Υπάρχει και ένα ανένταχτο 18,7%. Τι θα καθορίσει τη στάση του; Η πορεία της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, απαντά το 37,6%, η πορεία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλώνει το 12,1%. Οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά αφορούν μόνο το 10,9%. Κάτι άλλο αναζητεί το 25,7%» σημειώνει και προσθέτει:

    «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι αν ο μεσαίος χώρος καταφέρει να αποκτήσει ενιαία και αξιόπιστη εκπροσώπηση, μπορεί να γίνει ο παράγοντας που θα αλλάξει το πολιτικό παιχνίδι. Τι ζητούν οι πολίτες από την κυβέρνηση; Αφενός σταθερότητα, ιδίως μετά το τέλος της αξιολόγησης που κρίνεται θετικά από το 62,5% και συμπαρασύρει προς τα πάνω το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να μείνει η χώρα στο ευρώ (67% έναντι 60,3% τον Απρίλιο). Και αφετέρου ενασχόληση με τη δύσκολη καθημερινότητά τους. Και από την αντιπολίτευση; Να διατυπώνει εναλλακτικές προτάσεις, λέει το 63,4% - το 27% απαντά «να κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Η πλειονότητα των πολιτών δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές. Μάλιστα, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, αυξήθηκε το ποσοστό όσων ζητούν να δοθεί περισσότερος χρόνος στην κυβέρνηση, από 48,1% σε 56,2%, ενώ στην προσφυγή στις κάλπες επιμένει το 35,5%(ήταν 41% πριν από δύο μήνες)» σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής».

    [11] Συλλήψεις διακινητών στη Φλώρινα για μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στα Σκόπια

    Μπλόκο της αστυνομίας στους διακινητές προσφύγων- μεταναστών λίγα χιλιόμετρα από την ελληνοσκοπιανή μεθόριο στη Φλώρινα. Aργά χθες τη νύχτα oι αστυνομικοί σταμάτησαν ένα ΙΧ που μετέφερε 10 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στην περιοχή Κάτω Κλεινές.

    Οι έξι Αφγανοί με τα τέσσερα παιδιά τους επέβαιναν σε αυτοκίνητο με βουλγάρικες πινακίδες, όπου ο 55χρονος οδηγός του συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

    Στη συνέχεια οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν κι ένα δεύτερο όχημα, στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα, ένας 42χρονος και μία 33χρονη, από τη Βουλγαρία. Το αυτοκίνητο, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, λειτουργούσε ως προπομπός για τη μεταφορά των προσφύγων.

    Οι Αφγανοί πρόσφυγες ανέφεραν ότι πλήρωσαν χρήματα στους διακινητές τους προκειμένου να τους εξασφαλιστεί η διέλευση τους από την ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Οι δύο άντρες και η 33χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

    [12] Ίδρυμα Μπέρτελσμαν: Διπλάσιοι οι άνεργοι από το 2008 στην ΕΕ

    Η μακροχρόνια ανεργία εξελίσσεται από την έναρξη της οικονομικής κρίσης σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση. Σχεδόν το ένα τρίτο ήταν μάλιστα άνεργοι περισσότερο από δύο χρόνια.Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι όμως σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί, διότι δεν συμπεριλαμβάνονται στις στατιστικές οι παραιτημένοι και όσοι επιμορφώνονται. Ιδίως στις χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κροατία, η μακροχρόνια ανεργία είναι ανησυχητικά υψηλή, αφού κυμαίνεται στο 18% , στο 11% και στο 10,4% αντίστοιχα, δηλαδή σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 4,3%, σύμφωνα με την έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν(BertelsmanStiftung) στις 28 χώρες της ΕΕ.

    Η κατάσταση αυτή αποτελεί πραγματικό κίνδυνο, αφού έχει ως συνέπεια τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται συνολικά η πολιτική και η οικονομία της αγοράς εξαιτίας της έλλειψης προοπτικής για του πολίτες αυτούς.Η μακροχρόνια ανεργία, δηλαδή η αναζήτηση εργασίας πάνω από 12 μήνες, δημιουργεί υψηλό κόστος για τα άτομα και την κοινωνία, και έχει ως συνέπεια την ακύρωση του ανθρώπινου κεφαλαίου και των μορφωτικών επενδύσεων, ενώ τα συρρικνούμενα ποσοστά απασχόλησης μειώνουν την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας και την αναπτυξιακή δυναμική μιας οικονομίας.Η έκταση της κρίσης απασχόλησης είναι μάλιστα σαφώς μεγαλύτερη απ? αυτήν που δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί,διαπιστώνει η έρευνα του ιδρύματος Μπέρτελσμαν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 11 June 2016 - 20:32:28 UTC