Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O. Γεροβασίλη: Όλες οι πρακτικές που διευρύνουν τον δημόσιο διάλογο θα εξεταστούν
  • [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο αναπτυξιακός νόμος, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής
  • [03] Θ. Θεοχαρόπουλος: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τον εκλογικό νόμο
  • [04] Αλ. Χαρίτσης: Περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στη διετία
  • [05] Με τραγούδια και χορούς η συγκέντρωση των υγειονομικών έξω από το υπ. Υγείας
  • [06] Τρεις νεκροί και 30 τραυματίες από την επίθεση του ΡΚΚ στην επαρχία Μάρντιν
  • [07] Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κηρύχθηκαν 800 κοινότητες στη Γαλλία μετά τις πλημμύρες
  • [08] Έκθεση της εικαστικού Μαρίας Μπελιβάνη
  • [09] Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος «πάει» στην Άνδρο
  • [10] Προφυλακιστέος και ο τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση Καλλίτση
  • [11] Στις 56.975 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, στη χώρα
  • [12] Ο Γ. Σταθάκης θα προεδρεύσει στην Ετήσια Σύνοδο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου
  • [13] Λ. Κατσέλη: Έμφαση στο Act4greece
  • [14] Παράταση της προθεσμίας για την εγγραφή ψηφοφόρων ενόψει βρετανικού δημοψηφίσματος
  • [15] Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Ο βυθός της θάλασσας είναι λιγότερο γνωστός από το σεληνιακό έδαφος
  • [16] Μπόατενγκ: «Δεν θα αφήσω την οικογένειά μου να έρθει στο γήπεδο»
  • [17] Ο Μιχάλης Μανιάς υπέγραψε στην Βέστερλο

  • [01] O. Γεροβασίλη: Όλες οι πρακτικές που διευρύνουν τον δημόσιο διάλογο θα εξεταστούν

    Όλες οι πρακτικές που διευρύνουν και εμβαθύνουν τον δημόσιο διάλογο θα εξεταστούν, ανέφερε για τη συνταγματική αναθεώρηση η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στον ραδιοσταθμό «Σκάι».

    «Ουδείς υπονόησε και ουδείς σκέφτηκε ότι θα παρακαμφθούν οι συνταγματικές διαδικασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος», είπε η κ. Γεροβασίλη, ενώ ερωτηθείσα για όσα δήλωσε χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφορικά με το ενδεχόμενο να τεθεί η πρόταση της κυβέρνησης στην κρίση του ελληνικού λαού με ένα δημοψήφισμα, επεσήμανε: «Η απάντησή μου ήταν ότι δεν έχει συζητηθεί, δεν έχει αποφασιστεί τίποτε, αλλά δεν μπορώ να το αποκλείσω και μετά ακολούθησαν σχόλια "βόμβα στα θεμέλια", κ.λπ.». «Αυτό που υπάρχει είναι ένας φόβος του παλιού συστήματος απέναντι στη λαϊκή κρίση», σημείωσε και πρόσθεσε πως όλες οι πρακτικές που διευρύνουν και εμβαθύνουν τον δημόσιο διάλογο θα εξεταστούν.

    Για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Κουρουμπλής έχει πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό να διερευνήσει το θέμα του εκλογικού νόμου. «Παραμένουμε στη θέση μας για την απλή αναλογική και θα συζητηθούν ο τρόπος και οι λεπτομέρειές του», υπογράμμισε.

    Όσον αφορά τη συμφωνία για το Ελληνικό, η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε: «Δεν πανηγυρίζει κανείς. Διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε βελτιώσεις προς όφελος του ελληνικού Δημοσίου». «Το καλοκαίρι αποδεχτήκαμε μία συμφωνία και παλέψαμε για καλύτερους όρους. Μέσα σε αυτήν τη συμφωνία υπήρχε και ο όρος των ιδιωτικοποιήσεων» σημείωσε και συπμλήρωσε ότι η πολιτική που χαράχτηκε το καλοκαίρι αποτελεί συναπόφαση και επικυρώθηκε και από τον ελληνικό λαό στις εκλογές.

    Για τη διαδικασία της αξιολόγησης, υποστήριξε ότι ολοκληρώνεται και τις επόμενες ημέρες θα γίνει η εκταμίευση. «Έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα. Είμαστε, πλέον, στη διαδικασία της έγκρισης των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων όπου χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ό,τι έχουμε υποσχεθεί το κάνουμε. Με διαρκή αγώνα, να βγούμε από την κρίση, με την κοινωνία όρθια».

    [02] Ψηφίστηκε επί της αρχής ο αναπτυξιακός νόμος, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της Αρχής, ο αναπτυξιακός νόμος από τις συναρμόδιες επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Υπέρ του σχεδίου νόμου του υπ. Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων. «Κατά» τάχθηκαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή, ενώ η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

    Η επεξεργασία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε, ενώ αύριο, Πέμπτη, έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί και η δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου νόμου και την επόμενη εβδομάδα να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

    [03] Θ. Θεοχαρόπουλος: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά τον εκλογικό νόμο

    Πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν την πορεία της χώρας χαρακτήρισε τα θέματα της συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι αυτήν τη στιγμή προέχουν τα ζητήματα καθημερινότητας των πολιτών και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την αλλαγή της ατζέντας που επιχειρείται.

    «Η συνταγματική αναθεώρηση και η αλλαγή του εκλογικού νόμου χρειάζονται, όμως, να μην αλλάξουμε και μία συζήτηση από τα προβλήματα τα καθημερινά του κόσμου. Το θέμα είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στην εκπομπή «ΑΠΕριττα» και πρόσθεσε: «Με αυτά τα μέτρα υπερφορολόγησης και με το δημόσιο χρέος πάνω από το κεφάλι μας θα βουλιάξει η χώρα και στο τέλος δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα αν δεν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές».

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της απλής αναλογικής και της κατάτμησης των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ για την αναθεώρηση του Συντάγματος έκανε γνωστό πως υπάρχουν πολλές προτάσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν τα θέματα περί ευθύνης υπουργών, το λεγόμενο πολιτικό χρήμα κ.α., που θα κατατεθούν στον δημόσιο διάλογο.

    Εξάλλου, για τη συμφωνία με τους δανειστές και την εκταμίευση της δόσης, υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για τη χώρα, τονίζοντας ότι μόνο η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι βρίσκεται, πλέον, αντιμέτωπος με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Ιανουαρίου, αλλά και του Σεπτεμβρίου.

    [04] Αλ. Χαρίτσης: Περισσότερες από 15.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στη διετία

    Μέχρι το φθινόπωρο θα έχει ενεργοποιηθεί το μισό νέο ΕΣΠΑ , σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει, όπως σημείωσε σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ήδη σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχει ενεργοποιηθεί το 25% του νέου ΕΣΠΑ που αντιστοιχεί σε ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ.

    Πρόκειται για προσκλήσεις τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων σε μία σειρά από δραστηριότητες σημαντικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

    Ο υπουργός σημείωσε ακόμη, ότι οι συγχρηματοδοτούμενες δράσεις στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας είτε μέσω της αύξησης της αυταπασχόλησης , είτε μέσω των νέων θέσεων εργασίας που προβλέπονται στα συγχρηματοδοτούμενα επιχειρηματικά σχέδια. Από τις δράσεις που έχουν ήδη δημοσιευτεί, αλλά και αυτές που πρόκειται να ανακοινωθούν, αναμένεται η δημιουργία τουλάχιστον 15.000 θέσεων εργασίας στη διετία. Από αυτές πάνω από 1.000 προβλέπονται μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ οίκον», γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπολογίζεται να ικανοποιηθούν τουλάχιστον 10.000 εκκρεμούσες αιτήσεις ενώ με βάση τον τρέχοντα προγραμματισμό, το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων αναμένεται να ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο, με παραπλήσια χαρακτηριστικά με το προηγούμενο πρόγραμμα, για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας αλλά με τη μορφή χρηματοδοτικού εργαλείου θα υπάρξει και ένα παράλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που θα αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και θα τεθεί σε εφαρμογή, το φθινόπωρο, μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    [05] Με τραγούδια και χορούς η συγκέντρωση των υγειονομικών έξω από το υπ. Υγείας

    Τραγούδησαν μαντινάδες, χόρεψαν πεντοζάλη, άπλωσαν τις μπλούζες τους στο οδόστρωμα, έξω από το υπουργείο Υγείας, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

    Από νωρίς οι υγειονομικοί είχαν κλείσει την οδό Αριστοτέλους και με ιδιαίτερο παλμό διεκδίκησαν στήριξη του δημόσιου τομέα υγείας με επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

    Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρηας Κουτσούμπας, ο οποίος, χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος στον δίκαιο αγώνα τους, που όπως είπε, «δεν είναι μόνο δικός σας, είναι αγώνας και ολόκληρου του ελληνικού λαού».

    Δίπλα στους υγειονομικούς βρέθηκαν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι τόνισαν ότι ο αγώνας για την Υγεία είναι κοινός. Στη συνέχεια, ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή με ενδιάμεσο σταθμό το υπουργείο Εργασίας.

    Σήμερα, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ και οι προνοιακές δομές λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Στην απεργία συμμετέχουν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. (ΠΟΕΔΗΝ).

    Η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση νοσοκομείων και κέντρων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια για τους νέους γιατρούς και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

    Επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας διεκδικεί και η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για «30.000 κενές οργανικές θέσεις, με μία νοσηλεύτρια στη βάρδια σε κάθε κλινική των 40 ασθενών». Επίσης, αναφέρει ότι «τα νοσοκομεία εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα», με τις ληξιπρόθεσμές οφειλές να ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.

    [06] Τρεις νεκροί και 30 τραυματίες από την επίθεση του ΡΚΚ στην επαρχία Μάρντιν

    Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν --ένας αστυνομικός και δύο πολίτες-- και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν στην επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποίησαν νωρίτερα σήμερα κούρδοι μαχητές στη νοτιοανατολική πόλη Μίντγιατ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    "Ο δράστης της επίθεσης αυτής είναι η φονική οργάνωση ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν)", τόνισε ο Γιλντιρίμ στους δημοσιογράφους ο οποίος μόλις επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη τραυματίες της χθεσινής επίθεσης σε ιστορική συνοικία της πόλης.

    Σύμφωνα με το δίκτυο CNN-T?rk, όχημα γεμάτο εκρηκτικά προσπάθησε να παραβιάσει οδόφραγμα ασφαλείας έξω από το αστυνομικό τμήμα, προτού αστυνομικοί ανοίξουν πυρ εναντίον του οδηγού ο οποίος φέρεται να πυροδοτούσε εκείνη τη στιγμή τον βομβιστικό μηχανισμό.

    "Ευτυχώς τα μέτρα ασφαλείας επέτρεψαν να αποφευχθεί ένας ακόμη μεγαλύτερος απολογισμός", δήλωσε ο Γιλντιρίμ κάνοντας λόγο για "πολύ μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών".

    "Ο λαός μας πρέπει να ξέρει ότι η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ισχυρή", πρόσθεσε.

    Η πόλη Μίντγιατ, περίπου 50 χλμ. βορείως των συριακών συνόρων, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

    Το ΡΚΚ άρχισε εκ νέου πέρυσι το καλοκαίρι τον ένοπλο αγώνα κατά της κεντρικής κυβέρνησης, μετά την αποτυχία δύο χρόνων ειρηνευτικών συνομιλιών με την Άγκυρα. Σφοδρές συγκρούσεις άρχισαν έκτοτε στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    [07] Σε κατάσταση φυσικής καταστροφής κηρύχθηκαν 800 κοινότητες στη Γαλλία μετά τις πλημμύρες

    Η Γαλλία κήρυξε σήμερα σε κατάσταση φυσικής καταστροφής σχεδόν 800 κοινότητες μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που προκάλεσαν μεγάλες πλημμύρες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ταχύτερη αποζημίωση των πληγέντων.

    Το υπουργικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση να κηρύξει σε κατάσταση φυσικής καταστροφής 782 κοινότητες σε 16 διαμερίσματα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Πρόκειται να εξεταστούν ακόμη περίπου 215 φάκελοι κοινοτήτων.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μια μέρα μετά τις νέες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν την αιφνίδια άνοδο της στάθμης των υδάτων στη βόρεια Γαλλία και στοίχισαν τη ζωή σ' έναν άνθρωπο, έναν 70χρονο που πνίγηκε μέσα στο αυτοκίνητό του.

    Δεκαοκτώ διαμερίσματα της βορειοανατολικής Γαλλία ετέθησαν εξάλλου σήμερα σε πορτοκαλί επιφυλακή ενόψει νέων σφοδρών καταιγίδων.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση που ανακοίνωσε χθες η Γαλλική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, "το τελικό ύψος των ασφαλισμένων ζημιών" που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες ανέρχεται σ' αυτό το στάδιο μεταξύ 900 εκατομμυρίων και 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ.

    [08] Έκθεση της εικαστικού Μαρίας Μπελιβάνη

    «Εσύ, τι θα έπαιρνες μαζί σου;»

    Η εικαστικός Μαρία Μπελιβάνη παίρνει μαζί της τις μνήμες από διηγήσεις των προγόνων της, αισθήσεις που μπήκαν σ΄ επεξεργασία κι έγιναν το δικό της πλέον εικαστικό υλικό, γύψινα μπογαλάκια (σαν εκείνο που κουβαλούσε μαζί της η προγιαγιά της απ΄τον Πόντο), κείμενα λογοτεχνών και ιστορικών, παίρνει μαζί της ένα ρολό χαρτιού μήκους δέκα μέτρων, γεμάτο από απαντήσεις σύγχρονων κατοίκων της Θεσσαλονίκης ? απογόνων στην πλειονότητά τους προσφύγων κι ένα ακόμη λευκό ρολό χαρτιού. Σ΄αυτό που θα καταγράψουν τις δικές τους «αισθήσεις» οι κάτοικοι της Αθήνας, που θα επισκέπτονται από αύριο (Πέμπτη, 9 Ιουνίου) την έκθεσή της.

    Η έκθεση με τίτλο «Εσύ, τι θα έπαιρνες μαζί σου; Ξεριζωμός / Borders» της Μαρίας Μπελιβάνη, εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Τεχνοχώρος» (Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη, Αθήνα) την ερχόμενη Πέμπτη, θα διαρκέσει ως τις 2 Ιουνίου και τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου).

    Στα εγκαίνια θα παραστεί η διάσημη σοπράνο Barbara Hendricks, με την ιδιότητά της ως επίτιμης ισόβιας πρέσβειρας καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η κ. Hendricks θα συνοδεύει στην έκθεση ομάδα παιδιών προσφύγων (από καταυλισμούς πέριξ της Αθήνας), τα οποία θα κληθούν να καταθέσουν (στο λευκό ρολό χαρτιού της εικαστικού) τις δικές τους εμπειρίες, αλλά και αλήθειες ως απαντήσεις στο ερώτημα: «Εσύ, τι θα έπαιρνες μαζί σου;».

    «Προσωπικά θα πάρω μόνο τις ...επεξεργασμένες μνήμες μου. Η προσωπικότητα μας διαμορφώνεται στα πρώτα μας χρόνια. Δεν είμαστε τίποτα άλλο από τις μνήμες μας. Οι δικές μου, αυτές που κοινοποιώ εικαστικά, "έχουν" μια ...προγιαγιά που ήρθε από τον Πόντο με τα ...πόδια στη Θεσσαλονίκη. Είχε μαζί της ένα μπογαλάκι ρούχα... Έχασε τον μικρό της αδελφό στο λιμάνι της Τραπεζούντας... Τον αναζητούσε για χρόνια, μέσω του Ερυθρού Σταυρού...» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Μπελιβάνη, ετοιμάζοντας τα ...γλυπτά μπογαλάκια από ψύψο (σαν εκείνο της γιαγιάς της), ακουαρέλες που αναπαριστούν πρόσωπα, μια ηχητική εγκατάσταση με αποσπάσματα από «αναζητήσεις μέσω του Ερυθρού Σταυρού», κείμενα λογοτεχνών και ιστορικών (από τον Στρατή Μυριβήλη και τις ακτές της Μυτιλήνης με τις κόκκινες παπαρούνες του πολέμου και των ξένων φαντάρων, τον Σαλονικάι - εβραίο Αλμπέρτο Ναρ, ως τον Μαρκ Μαζάουερ και τη "Θεσσαλονίκη - πόλη των φαντασμάτων" του), ολα όσα συνθέτουν την πολυ-έκθεσή της.

    Η έκθεση στον «Τεχνοχώρο» θα ειναι ανοιχτή καθημερινά (Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11:30 ? 15:00 & 18:00 ? 21:00 και Τετάρτη, Σάββατο: 11:30 ? 15:00) ως τις 9 Ιουλίου.

    [09] Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος «πάει» στην Άνδρο

    Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει γι' αυτό το καλοκαίρι αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η ασίγαστη πλησμονή στο αχανές της αφαίρεσης», με πάνω από 115 έργα του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου.

    Το εικαστικό αφιέρωμα στον Γιώργο Ζογγολόπουλο, η ζωή του οποίου ταυτίστηκε με την τέχνη, είναι μια αναδρομή σε όλες τις κατηγορίες και πτυχές της ολότητας του έργου του. Αν και καθιερώθηκε ως διαπρεπής γλύπτης, υπήρξε παράλληλα και ένας εμπνευσμένος αρχιτέκτων του μοντέρνου κινήματος καθώς και ένας προικισμένος χειριστής του χρωστήρα και της σχεδιαστικής γραφίδας.

    Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο

    Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου - 25 Σεπτεμβρίου.

    Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00. Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά.

    [10] Προφυλακιστέος και ο τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση Καλλίτση

    Στη φυλακή οδηγείται μετά την απολογία του και ο τρίτος κατηγορούμενος στην υπόθεση της επίθεσης και απόπειρας ληστείας σε βάρος του κομμωτή Πάνου Καλλίτση στο γκαράζ του σπιτιού του, στον περιφερειακό Λυκαβηττού, τον περασμένο Ιανουάριο.

    Μετά την προφυλάκιση, χθες, του αστυνομικού και του 42χρονου δράστη της επίθεσης, ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν σήμερα την προφυλάκιση και του 34χρονου Ιρακινού, του τρίτου εμπλεκόμενου στην υπόθεση.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος απολογούμενος στην 11η τακτική ανακρίτρια αρνήθηκε τις κατηγορίες όπως του αποδίδονται και ομολόγησε μόνο ότι είχε φυσική παρουσία στον χώρο της επίθεσης. Ο κατηγορούμενος αρνείται τη συμμετοχή του τόσο στην απόπειρα ανθρωποκτονίας όσο και στην απόπειρα ληστείας, υποστηρίζοντας πως όταν είδε τον 42χρονο συγκατηγορούμενο του να βγάζει όπλο εναντίον του κομμωτή τράπηκε σε φυγή.

    Σε δηλώσεις του, ο συνήγορος του κατηγορούμενου Χρήστος Ντιβανίδης τόνισε πως ο εντολέας του «αντιλέγει σθεναρά στο νομικό χαρακτηρισμό των πράξεων που του έχουν αποδοθεί. Ομολογεί τη φυσική παρουσία του στον χώρο».

    Σε απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στη δικαστική λειτουργό, ο κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, επικαλείται τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA και δακτυλικών αποτυπωμάτων, τα οποία δεν ταυτοποιούνται με τα ευρήματα στον χώρο της επίθεσης. Τονίζει επίσης πως τόσο ο Πάνος Καλλίτσης όσο και η σύζυγος του, παρούσα στο περιστατικό, δεν τον έχουν αναγνωρίσει.

    [11] Στις 56.975 ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων που έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής, στη χώρα

    Στις 56.975 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα στοιχεία υπολογίζονται και 5.227 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους χώρους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για τους Πρόσφυγες. Στα νησιά διαμένουν 8.184 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 55, είναι νέες αφίξεις, κατά το τελευταίο 24ωρο.

    Στην Αττική φιλοξενούνται 14.586 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.234 και στη νότια Ελλάδα 283. Στους 29 χώρους της βόρειας Ελλάδας βρίσκονται 26.461 πρόσφυγες.

    [12] Ο Γ. Σταθάκης θα προεδρεύσει στην Ετήσια Σύνοδο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου

    Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, θα προεδρεύσει της 18ης Ετήσιας Συνόδου της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου (Παρευξείνια), που φιλοξενείται, από την Παρασκευή 10 Ιουνίου έως και την Κυριακή 12 Ιουνίου, στα Χανιά.

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα εξεταστεί η έκθεση των οικονομικών καταστάσεων της Τράπεζας για το 2015, ενώ στο περιθώριό της θα διεξαχθεί τοπικό business forum, προκειμένου να παρουσιαστούν οι δράσεις της Τράπεζας στις επιχειρήσεις της Κρήτης.

    [13] Λ. Κατσέλη: Έμφαση στο Act4greece

    Πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με σκοπό τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων. Οι πολλαπλές δράσεις του Act4Greece υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της ιστοσελίδας του γίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

    Την επισήμανση αυτή έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, κατά την πρώτη, στο εξωτερικό, παρουσίαση του προγράμματος Αct4Greece.

    Οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του Act4Greece αποτελούν δωρεές, και στο μέλλον -αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο- θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό, κυρίως μικροδάνεια, αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Όπως ανέφερε η κ. Κατσέλη, το επόμενο διάστημα αναμένεται η κατάθεση ενός νέου θεσμικού πλαισίου που να δίνει τη δυνατότητα δανειοδότησης ή συμμετοχής στα ίδια κεφάλαια επιχειρήσεων που συστήνονται με αρχική χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.

    Η πρόεδρος της Εθνικής ανέφερε ότι η ψηφιακή πλατφόρμα του Act4greece επιτρέπει τη δημιουργία συνεργιών, κινητοποιεί πρόσθετους πόρους προς κοινή κατεύθυνση, ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη μόχλευση πόρων και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση αυτών. Το μήνυμα της πρωτοβουλίας αυτής συνοψίζεται στην προώθηση της συνεργασίας, της συνέργιας, της συνεννόησης και της σφυρηλάτησης σχέσεων εμπιστοσύνης -στοιχεία που αποτελούν προϋπόθεση κάθε επιτυχίας. Κάλεσε, τέλος, τις δυνάμεις του ελληνισμού της διασποράς να ενισχύσουν την εν λόγω πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου αφηγήματος και μιας νέας εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό.

    [14] Παράταση της προθεσμίας για την εγγραφή ψηφοφόρων ενόψει βρετανικού δημοψηφίσματος

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε μέσω του Twitter τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου να συνεχίσουν να εγγράφονται στον ιστότοπο της κυβέρνησης, παρά τη λήξη της προθεσμίας χθες τα μεσάνυκτα.

    «Εάν δεν έχετε εγγραφεί και θέλετε να ψηφίσετε στο δημοψήφισμα για την ΕΕ, συνεχίστε να εγγράφεστε. Η μεγάλη προσέλευση προκάλεσε υπερφόρτωση του συστήματος χθες τη νύκτα. Επείγουσες συνομιλίες με την Εκλογική Επιτροπή για να διασφαλισθεί ότι οι άνθρωποι που εγγράφονται θα μπορούν να ψηφίσουν».

    Προηγουμένως, η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να παρατείνει την προθεσμία για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, καθώς ο ιστότοπος έχει «κρασάρει» από χθες το βράδυ πριν από την εκπνοή της προθεσμίας τα μεσάνυκτα.

    «Υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που ήθελα να εγγραφούν χθες το βράδυ και δεν μπόρεσαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής.

    «Η προθεσμία για την εγγραφή ορίζεται από νόμο και έχουμε ειδοποιήσει από σήμερα το πρωί την κυβέρνηση να εξετάσει τρόπους για την εισαγωγή νέου νόμου το συντομότερο δυνατόν. Θα υποστηρίξουμε οποαδήποτε τροποποίηση», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

    Τη χθεσινή ημέρα, 192.000 πολίτες εγγράφηκαν για να ψηφίσουν την 23η Ιουνίου, εκτινάσσοντας την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας και προκαλώντας υπερφόρτωση περί τις δύο ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας.

    Τρεις ημέρες πριν, το Facebook είχε ξεκινήσει καμπάνια καλώντας τους Βρετανούς να εγγραφούν για να ψηφίσουν την 23η Ιουνίου.

    [15] Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Ο βυθός της θάλασσας είναι λιγότερο γνωστός από το σεληνιακό έδαφος

    Η μορφολογία του βυθού της θάλασσας σε αντίθεση με το σεληνιακό έδαφος εξακολουθεί να είναι ελάχιστα γνωστή, δηλώνουν με λύπη διεθνείς ειδικοί οι οποίοι, με την ευκαιρία σήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας των Ωκεανών, ζητούν να γίνουν δημόσιες επενδύσεις στον τομέα αυτό.

    "Είναι ωστόσο λίγο παράδοξο να μην ξέρουμε πως είναι διαμορφωμένος ο βυθός του ωκεανού σήμερα", διαμαρτύρεται η Φρανσουάζ Γκαΐλ, γαλλίδα ερευνήτρια, μέλος της πλατφόρμας Ωκεανός και Κλίμα, μιας συμμαχίας μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιστημονικών που προασπίζει τις προκλήσεις των ωκεανών έναντι των πολιτικών.

    Σήμερα, λιγότερο από το 10% της μορφολογίας του θαλάσσιου βυθού, πέραν των 200 μέτρων βάθους, είναι γνωστή, σύμφωνα με τον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα του εδάφους του πλανήτη καλύπτεται από νερό.

    "Δεν υπάρχει λόγος να ξέρουμε καλύτερα τη Σελήνη από τον βυθό των ωκεανών", εκτιμά η Φρανσουάζ Γκάιλ. "Η απόκτηση μιας τέτοιας γνώσης θα στοίχιζε ακριβά, αλλά αυτό δεν είναι παρά θέμα προτεραιοτήτων", δήλωσε αναφέροντας ότι το θέμα θα είναι φέτος στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανού, που διοργανώνεται από την πλατφόρμα αυτή και την UNESCO.

    Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη του 2001, θα μπορούσε να χαρτογραφείται το σύνολο του θαλάσσιου βυθού, πέραν των 500 μέτρων βάθους, με ένα πλοίο επί 200 χρόνια.

    "Με 40 πλοία, αυτό θα έπαιρνε πέντε χρόνια!", δήλωσε με ενθουσιασμό ο γεωφυσικός Ουόλτερ Σμιτ της Αμερικανικής Γεωφυσικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας εκτιμώντας το κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης σε 2 ή 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

    "Μπορεί να φαίνεται πολύ, αλλά είναι λιγότερο από το ποσό που προβλέπεται να δαπανήσει η NASA για την μελλοντική εξερευνητική αποστολή της Europa, τον μυστηριώδη δορυφόρο του Δία, τονίζει ο επιστήμονας.

    [16] Μπόατενγκ: «Δεν θα αφήσω την οικογένειά μου να έρθει στο γήπεδο»

    «Όποιος καεί απ΄ τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι» και «φύλαγε τα ρούχα σου, να έχεις τα μισά», λέει ο θυμόσοφος λαός και στην περίπτωση του Ζερόμ Μπόατενγκ, πρόκειται για δύο ρήσεις που βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή.

    Ο Γερμανός αμυντικός μέσος -με καταγωγή από την Γκάνα- ήταν παρών στο «Stade de France» το βράδυ της 13ης του περασμένου Νοέμβρη, όταν φανατικοί ισλαμιστές σκόρπισαν τον θάνατο στην γαλλική πρωτεύουσα. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία ανεξίτηλη εμπειρία και ειδικά για όλους όσοι την βίωσαν διά ζώσης.

    «Η οικογένεια και τα παιδιά μου, δεν θα έρθουν στο γήπεδο. Ο κίνδυνος για μένα είναι πολύ σημαντικός. Τον τελευταίο καιρό, έχουν συμβεί πολλά που μας κάνουν να σκεφτόμαστε. Σε ό,τι με αφορά, κατά την διάρκεια του EURO 2016, θέλω να αφοσιωθώ αποκλειστικά στο ποδόσφαιρο και θα αισθάνομαι καλύτερα, εάν η οικογένειά μου δεν βρίσκεται στο γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο έμπειρος άσος, που θα ξαναπαίξει στο «Stade de France», στις 16 Ιουνίου για τον αγώνα της Γερμανίας με την Πολωνία.

    [17] Ο Μιχάλης Μανιάς υπέγραψε στην Βέστερλο

    Το όνειρο του Μιχάλη Μανιά έγινε πραγματικότητα. Ο Έλληνας επιθετικός θα συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Βέλγιο και την Βέστερλο, που εδρεύει στην Αμβέρσα. Ο 26χρονος άσος, που έκανε αισθητή την παρουσία του στα ελληνικά γήπεδα με τον Απόλλωνα Σμύρνης και «έφτιαξε όνομα» στον ΠΑΣ Γιάννινα, υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας.

    Ο Μανιάς σημείωσε δέκα γκολ με τον «Αγιαξ της Ηπείρου» στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε και στις πρώτες του δηλώσεις ως παίκτης της Βέστερλο, τόνισε: «Θέλω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της. Ανυπομονώ να παίξω. Θέλω να νιώσω στο Βέλγιο σαν στο σπίτι μου. Θα προσπαθήσω να κάνω την δουλειά μου, που είναι να βάζω γκολ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 June 2016 - 12:32:36 UTC