Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει τον επόμενο μήνα η υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Ήρθαμε στην Αλβανία και κάναμε θετικά βήματα
  • [03] Υπεγράφη η συμφωνία για την αξιοποίηση του Ελληνικού
  • [04] Γ. Σταθάκης: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι φτιαγμένος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
  • [05] Μια «Σκακιέρα του Κόσμου» απο χαρτί και σωσίβια προσφύγων
  • [06] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον και να μην επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας
  • [07] ΝΔ: Η κυβέρνηση ανοίγει τη συνταγματική αναθεώρηση με καθυστέρηση
  • [08] Κ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε σταθερή φορολογική πολιτική και υποστήριξη των επενδύσεων στον τουρισμό
  • [09] Σοβαρά προβλήματα από τη νεροποντή στην Αττική
  • [10] Δρίτσας- Κιτάκ Λιμ: Αναγκαίες οι πρωτοβουλίες για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα

  • [01] Αρχίζει τον επόμενο μήνα η υλοποίηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

    Τους άξονες και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου.

    Όπως είπε, ηπρώτη φάση υλοποίησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης αρχίζει τον επόμενο μήνα, τον Ιούλιο 2016, και αφορά σε 30 Δήμους της χώρας.

    Εν τω μεταξύ, δέσμη σημαντικών παρεμβάσεων ενέκρινε σε χθεσινή συνεδρίασή του το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το 2ο εξάμηνο του 2016, στην κατεύθυνση της συγκρότησης του νέου Κοινωνικού Κράτους «παντού, για όλους, για σήμερα και αύριο».

    Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, οι δράσεις αυτές που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, υπηρετούν τον κυβερνητικό στόχο για διεύρυνση των κοινωνικών αγαθών, προστασία των αδύναμων, τόνωση της κοινωνικής συνοχής και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Στη συνεδρίαση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μεταξύ άλλων, διαβεβαίωσε το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. πως δεν υφίσταται και δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα αλλαγής σε ό,τι αφορά το 13ο και το 14ο μισθό, καθώς κάτι τέτοιο ούτε προβλέπεται από τη Συμφωνία του Ιουλίου 2015 ούτε έχει τεθεί από τους Θεσμούς.

    Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ανέλυσε τους βασικούς στόχους του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, καθώς και τη στρατηγική για την έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων ενόψει της σχολικής χρονιάς 2016-2017.

    Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσίασε τις στοχευμένες ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τη στήριξη της κινηματογραφικής τέχνης, την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και την προσέλκυση ξένων παραγωγών και επενδύσεων.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Ήρθαμε στην Αλβανία και κάναμε θετικά βήματα

    «Η ελληνική διπλωματία δεν φοβάται να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα». «Ήρθαμε στην Αλβανία και κάναμε θετικά βήματα» είναι η αποτίμηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στα Τίρανα η οποία ξεκίνησε υπό αντίξοες συνθήκες.

    Ειδικότερα απαντώντας στη σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων τόνισε: «Η εξωτερική μας πολιτική και η ελληνική μας διπλωματία στηρίζεται στη δύναμη που έχει και ότι δεν φοβάται να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα έχουν λύσεις και πρέπει να επιδιώκουμε τη λύση τους, υπάρχουν όμως ορισμένοι οι οποίοι φοβούνται τη λύση των προβλημάτων.

    Ήρθαμε στην Αλβανία και νομίζω ότι κάναμε θετικά βήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα δεν μίλησε καθόλου για το επίμαχο θέμα μαζί μου για το οποίο είχε μιλήσει το προηγούμενο Σάββατο.

    Με τον κ. Μπουσάτι, ο οποίος επανειλημμένα τόνισε ότι η Αλβανία δεν έχει εδαφικές αξιώσεις με το θέμα των Τσάμηδων, συζητήσαμε για τη συνεργασία μας, δημιουργήσαμε μία ομάδα από τους γενικούς μας γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και οδικό χάρτη των σύνολο των προβλημάτων και ελπίζουμε ότι μέχρι τις αρχές του επόμενου χρόνου να τα έχουμε λύσει.

    Εξήγησα στο συνάδελφό μου και στους άλλους συνομιλητές ότι στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αρκεί να συμπεριφέρονται ευρωπαϊκά και ασφαλώς δεν είναι στοιχείο του ευρωαϊσμού ο όποιος εθνικισμός. Δεν θα πρέπει όμως τη στιγμή που εμείς κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να λυθούν τα προβλήαματα και που οι προτάσεις αυτές σε ορισμένους ακραίους κύκλους δημιουργούν νευρικότητα, να υπάρχουν δυνάμεις στην Αθήνα οι οποίες να πιστεύουν ότι εμείς δεν πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πετυχημένη μας προσπάθεια μόνο και μόνο γιατί μικρές συντριπτικά μειοψηφίες των άκρων έχουν αντιρρήσεις.

    [03] Υπεγράφη η συμφωνία για την αξιοποίηση του Ελληνικού

    Με σημαντικές βελτιώσεις για τα οφέλη του Δημοσίου και της περιοχής, υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Lamda Development για την επικαιροποίηση της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού. Μεταξύ των βελτιώσεων, είναι η σημαντική αύξηση στα 8 δισ. ευρώ του ύψους της συνολικής επένδυσης, η ολοκλήρωση της επένδυσης σε συντομότερο χρόνο, ο προσδιορισμός ότι το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια και ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά σε έργα υποδομής που θα γίνουν την πρώτη, η καταβολή του τιμήματος σε συντομότερο χρόνο κ.ά. Σημειώνεται ότι η παραχώρηση του Ελληνικού ήταν ένα από τα βασικά εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

    Ειδικότερα, οι αλλαγές στην υφιστάμενη σύμβαση πώλησης της «Ελληνικόν ΑΕ» και την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, έχουν ως εξής:

    α) Αυξήθηκε σημαντικά το ύψος της συνολικής επένδυσης. Ο επενδυτής αποδέχθηκε να αναλάβει το κόστος ενός σημαντικού αριθμού έργων πέρα των προβλεπόμενων στην αρχική σύμβαση, που ανεβάζουν το ύψος της συνολικής επένδυσης στα 8 δισ. ευρώ.

    β) Η επένδυση θα ολοκληρωθεί σε συντομότερο χρόνο. Το 80% των επενδύσεων θα γίνει στα 12 χρόνια έναντι των 15 που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση.

    γ) Προσδιορίζεται ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα αφορά έργα υποδομής και ότι αυτά τα έργα θα γίνουν την πρώτη 5ετία, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην αρχική σύμβαση. Ειδικά ως προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, συμφωνήθηκε ότι η ολοκλήρωσή του αποτελεί χρονικά επενδυτική προτεραιότητα. Κάθε αυτοτελές τμήμα του που ολοκληρώνεται εντός των πρώτων 5 ετών, θα τίθεται στη διάθεση των πολιτών.

    δ) Η καταβολή του τιμήματος θα γίνει σε συντομότερο χρόνο. Το 51% του συνολικού ονομαστικού τιμήματος αγοράς μετοχών θα καταβληθεί έως το 2018. Προβλεπόταν αρχικά η καταβολή έως το 2022.

    ε) Ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύψει τη συντήρηση και την ασφάλεια του Μητροπολιτικού Πάρκου Πράσινου και Αναψυχής.

    [04] Γ. Σταθάκης: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι φτιαγμένος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστούν ευνοϊκότερα στο θέμα της επταετίας για την αποπληρωμή της επιδότησης οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και έχουν ολοκληρώσει το 100% της επένδυσης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

    Κλείνοντας τη συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι η χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι πλήρως εγγυημένη και θα υπάρξει πιστή τήρηση των δεσμεύσεων του Δημοσίου απέναντι στους επενδυτές. «Δεν θα επαναλάβουμε πρακτικές του παρελθόντος», τόνισε.

    Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης απέρριψε τα αιτήματα του ΣΕΤΕ για την ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο επενδύσεων μεγαλύτερων των 20 εκατ. ευρώ και την ένταξη του τουριστικού κλάδου στις ειδικές ενισχύσεις του νόμου. «Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι τα όρια προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Ο νόμος είναι φτιαγμένος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις» υπογράμμισε.

    [05] Μια «Σκακιέρα του Κόσμου» απο χαρτί και σωσίβια προσφύγων

    Πραγματική γιορτή δημιουργικότητας, φαντασίας, συλλογικότηταςκαι προπάντων περιβαλλοντικής ευαισθησίας, ήταν τα εγκαίνια στο λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στo πλαίσιo των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος της «Σκακιέρας του Κόσμου». Ενός λειτουργικού έργου τέχνης από χαρτί και σωσίβια, που άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες στις παραλίες των νησιών.

    Η «Σκακιέρα του Κόσμου», μια γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα, έμπνευση της υπαλλήλουτου Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φερενίκης Τσαμπαρλή, υιοθετήθηκε από το «Πράσινο Πανεπιστήμιο» και αποτελεί δημιούργημα με συμβολική αξία για δύο κορυφαία ζητήματα της καθημερινότητας του Αιγαίου και του Πανεπιστημίου: Αφ? ενός για την ανακύκλωση κι επανάχρηση «άχρηστων υλικών» και του χαρτιού, βασικού υλικού μέσου της εκπαιδευτικής λειτουργίας ενός Πανεπιστημίου. Αφ? ετέρου για το φαινόμενο της προσφυγιάς, με τη χρήση των σωσιβίων των προσφύγων που εντοπίζονταν ιδιαίτερα μέχρι πριν αρκετούς μήνες στις ακτές, δίπλα στα κτίρια του Πανεπιστημίου, σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Τα μεγάλα πιόνια ύψους 1,2 μ , από το άχρηστο χαρτί και τα πεταμένα σωσίβια, μετασχηματίσθηκαν με πολυήμερη επίμονη και σκληρή εργασία και προσπάθεια, μιας αποφασισμένης ομάδας εθελοντών και εθελοντριών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Αιγαίου.

    Η εμπνευστής της όλης προσπάθειας, Φερενίκη Τσαμπαρλή, δήλωσε σχετικά: «Ήρθε πολύς κόσμος, ήταν μια όμορφη γιορτή όπου όλοι χάρηκαν το παιχνίδι και νομίζω ότι ήταν ο καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε φέτος την ημέρα περιβάλλοντος, στέλνοντας το δικό μας μήνυμα μέσα από την παγκόσμια σκακιέρα».

    [06] Πρ. Παυλόπουλος: Οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον και να μην επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» των προγόνων μας

    «Δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυόμαστε στις «δάφνες» του μεγαλείου των προγόνων μας, αλλά οφείλουμε να χτίσουμε το δικό μας μέλλον με βάση και στάθμη την δική τους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας σήμερα το βράδυ το Αρχαιολογικό Μουσείο των Θηβών.

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο μουσείο ως «εμβληματικό» σημειώνοντας πως «εκτός από την τεράστια αρχαιολογική του αξία, θα λειτουργεί, για όλους εμάς τους σύγχρονους Έλληνες αλλά και για τις γενιές που έπονται, και ως τηλαυγής δείκτης πορείας.Μιας πορείας χρέους» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποκαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης χαρακτηρίζοντας την Βοιωτική γη ως «μία από τις κορυφαίες εστίες», όπως είπε, που «παρέχει ακαταμάχητα επιστημονικά τεκμήρια με αφετηρία την παλαιολιθική εποχή». Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις 18 ενότητες στις οποίες εντάσσονται τα εκθέματα του Μουσείου προσδιορίζοντας με σαφήνεια «την αρχαιολογική τους αξία και συγχρόνως την ανεκτίμητη για το έθνος των Ελλήνων πολιτισμική κληρονομιά». Επικέντρωσε τις αναφορές του στον «Θηβαϊκό κύκλο» που όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ο κύκλος των μύθων και των θρύλων οι οποίοι έχουν εμπνεύσει κορυφαίους τραγωδούς της κλασικής αρχαιότητας τα έργα των οποίων παραμένουν αθάνατα» και μάλιστα με νόημα σημείωσε πως «δεν πρέπει κανείς να βιασθεί να διαγράψει ή και να υποβαθμίσει την αξία του μύθου ?του κάθε μύθου- αφού αυτός,exdefinitione,εμπεριέχει αρχή ιστορικής αλήθειας». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην αρχαία τραγωδία σημείωσε ότι «όχι μόνο δεν προδίδει αλλά αντιθέτως υπηρετεί την επιβίωση της ιστορικής αλήθειας».

    «Λένε ότι ?ταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης της Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εγκαινίων για να συμπληρώσει ότι «σήμερα στην Ελλάδα της κρίσης με τον πολιτισμό να αποτελεί το πρώτο θύμα αυτής η προσπάθεια που οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε για να κρατήσουμε αυτόν τον ήλιο ψηλά πρέπει να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

    Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας κατά την διάρκεια των σημερινών εγκαινίων έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Θηβαϊκό κύκλο και τον τρόπο με τον οποίο εμπνέει τους μεγάλους συγγραφείς ενώ τόνισε ότι κάθε μουσείο έχει ένα διπλό ρόλο. Το χαρακτήρισε «μία υποχρέωση στην ανάδειξη αυτών που παραλάβαμε αλλά και σε μία προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε για να ανταποκριθούμε στο μέλλον».

    Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας που έχει αναμορφωθεί με δαπάνες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι ένα έργο που ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ και είναι από τα σημαντικά μουσεία για την κάλυψη της παλαιολιθικής περιόδου με ιδιαίτερες αναφορές στην καθημερινότητα της βοιωτικής γης.

    Το μουσείο

    Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1962 και ουσιαστικά τα εκθέματά του προέρχονται από την ανασκαφική δραστηριότητα στην Βοιωτία. Ξεκινά από την παλαιολιθική εποχή και φτάνει μέχρι τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα1000 mΒ²περίπου περιλαμβάνεται η ιστορία της Θήβας από τους προϊστορικούς χρόνους έως την μεταβυζαντινή εποχή. Μεταξύ των εκθεμάτων υπάρχουν πήλινες πινακίδες με χαραγμένη τη γραμμική Β γραφή, πολλά σφραγίσματα και λεπτοτεχνήματα από χρυσάφι, ελεφαντόδοντο αλλά και άλλα πολύτιμα πετράδια της μυκηναϊκής εποχής, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια που εκπέμπουν μοναδική ομορφιά.

    [07] ΝΔ: Η κυβέρνηση ανοίγει τη συνταγματική αναθεώρηση με καθυστέρηση

    Η ΝΔ με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία και πως αυτό κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό στην πρώτη τους συνάντηση τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης και γι' αυτό πρότεινε να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία.

    «Μετά από πεντάμηνη καθυστέρηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ελπίζουμε να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα και να μην επιδοθεί σε μια άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [08] Κ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε σταθερή φορολογική πολιτική και υποστήριξη των επενδύσεων στον τουρισμό

    «Χρειαζόμαστε μία σταθερή φορολογική πολιτική με μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, ένα σαφές πλαίσιο χρήσεων γης και ένα σταθερό πλαίσιο υποστήριξης των επενδύσεων στον τουρισμό έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπορέσει ο τουρισμός να αξιοποιήσει πλήρως το αναπτυξιακό του δυναμικό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΣΕΤΕ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ το 2016 θα είναι μία ικανοποιητική χρονιά, επεσήμανε όμως ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα αν, όπως είπε, η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ήταν καλύτερη από αυτή που δυστυχώς είδαν οι ξένοι επισκέπτες τους τελευταίους μήνες.

    ?Προβλήματα όπως το προσφυγικό υποβάθμισαν την εικόνα της χώρας και είχαν κάποιες αρνητικές επιπτώσεις? τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως ?η πολιτική υπερφορολόγησης που ακολούθησε η κυβέρνηση είχε σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα του τουριστικού κλάδου και η άμεση επίπτωση αυτής της πολιτικής είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ χαμηλούς ρυθμούς επένδυσης στον τουρισμό με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα?.

    Με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Κ. Ουράς συναντήθηκε ο Κ. Μητσοτάκης

    Συνάντηση με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς είχε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρχικά εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια, καθώς και την ανησυχία του για το νέο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

    Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε στον Τούρκο πρέσβη τον έντονο προβληματισμό και τη δυσφορία του για την αλλαγή της θέσης της τουρκικής κυβέρνησης με την άδεια ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Επισήμανε δε, ότι η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO, και η αλλαγή του χαρακτήρα του δημιουργεί τεράστιες αντιδράσεις και ερωτηματικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της, κάτι που είναι προς αμοιβαίο όφελος των δυο χωρών.

    [09] Σοβαρά προβλήματα από τη νεροποντή στην Αττική

    Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση που έπληξε σήμερα την Αττική.

    Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν ή παρασύρθηκαν από τα νερά που μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής.

    Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, τα προβλήματα εντοπίστηκαν στα Βόρεια προάστια και ειδικότερα στον Άγιο Στέφανο, 'Ανοιξη, Σταμάτα, Δροσιά και Διόνυσο.

    Συνολικά το Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε 190 κλήσεις για πλημμύρες στις παραπάνω περιοχές και μέχρι αυτή την ώρα 23 συνεργεία με 40 πυροσβέστες να αντλούν νερά από τους πλημμυρισμένους χώρους.

    [10] Δρίτσας- Κιτάκ Λιμ: Αναγκαίες οι πρωτοβουλίες για την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα

    Τη σαφή βούληση της χώρας μας να στηρίζει τους στόχους του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) προς αποφυγή υποβάθμισης του ρόλου του, εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσας προς τον γ.γ. του Οργανισμού, Κιτάκ Λιμ, σε συνάντησή τους σήμερα στο κτήριο του υπουργείου.

    Κατά τη συνάντηση, ο υπουργός εξέφρασε στον κ. Λιμ την πεποίθησή του ότι ο θεσμικός ρόλος του ΙΜΟ έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διεθνή ναυτιλία, ενώ αντάλλαξε απόψεις με τον επικεφαλής του Οργανισμού και επί επίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η συζήτηση αφορούσε:

    - Την προώθηση και περαιτέρω ανάδειξη του ρόλου του ΙΜΟ για τη συνολική ρύθμιση των θεμάτων της διεθνούς ναυτιλίας, σε συνάρτηση και με το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας 2016 ?Shipping: indispensable to the world?.

    - Την αποτελεσματική εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων του Οργανισμού, ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την προώθηση της ποιότητας στη ναυτιλία.

    - Το σύστημα ελέγχου των κρατών-μελών του ΙΜΟ, προκειμένου διασφαλισθούν ίσοι όροι δραστηριοποίησης της διεθνούς ναυτιλίας από όλα τα Κράτη σημαίας.

    - Το ανθρώπινο κεφάλαιο της ναυτιλίας, με έμφαση αφενός στην διασφάλιση επαρκούς αριθμού και άρτια καταρτισμένων ναυτικών για τη στελέχωση του παγκόσμιου στόλου και αφετέρου στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των ναυτικών.

    - Την αναβάθμιση της εκπροσώπησης της Ελλάδας στα όργανα του ΙΜΟ.

    Ο κ. Λιμ εξέφρασε την επιθυμία του για περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης του ΙΜΟ, μέσω και της ενίσχυσης του ρόλου και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας της Γραμματείας του Οργανισμού -και με την ευκαιρία αυτή, ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για την υποστήριξη της.

    Από πλευράς του, ο υπουργός Ναυτιλίας εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη επίτευξη συμφωνίας στον ΙΜΟ σε συνάρτηση με την υιοθέτηση και υποχρεωτική διεθνή εφαρμογή υποχρεωτικού συστήματος για τη συλλογή δεδομένων για την κατανάλωση καυσίμων από τα πλοία (MRV system), υπογραμμίζοντας την πάγια ελληνική θέση, ότι οποιαδήποτε μέτρα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη διεθνή ναυτιλία, θα πρέπει να υιοθετηθούν στο πλαίσιο του ΙΜΟ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 June 2016 - 18:32:29 UTC