Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ΔΝΤ απορρίπτει τον Νεοφιλελευθερισμό: Στοπ στη λιτότητα και έλεγχος στις επενδύσεις
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευθύνονται για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης
  • [03] Μοσκοβισί: Το 95% του απαιτούμενου έργου έχει ολοκληρωθεί
  • [04] Γ. Σταθάκης: Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας από το νέο αναπτυξιακό νόμο
  • [05] «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της πρέπει να συγκεντρωθεί στη Σύνοδο για να λύσει τα προβλήματά της»
  • [06] Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Ορθοδοξία είναι αποστολή στον σύγχρονο κόσμο, όχι φύλακας-μουσείο
  • [07] Ρωσία: Λιστέρια εντοπίστηκε σε πουλερικά και κρέατα από Βραζιλία και Αργεντινή
  • [08] Στους 11 οι νεκροί από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [09] Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης
  • [10] Ξεκινά στις 15 Ιουλίου το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
  • [11] Γνήσια η δέσμευση της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
  • [12] Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη
  • [13] Βομβιστική επίθεση κατά αστυνομικού λεωφορείου στην Κωνσταντινούπολη

  • [01] Το ΔΝΤ απορρίπτει τον Νεοφιλελευθερισμό: Στοπ στη λιτότητα και έλεγχος στις επενδύσεις

    του Μαουρίτσιο Ρίτσι*

    Για όποιον είναι πεπεισμένος πως οι ιδέες μετράνε και πως στο τέλος έχουν κάποια επιρροή πάνω στην πραγματικότητα, τούτη είναι μία ιστορία άκρως εντυπωσιακή. Και προπαντός βοηθά να κατανοήσουμε τα τελευταία 30 χρόνια κι ίσως ακόμη και τα επόμενα. Είναι ο απολογισμός της μάχης του μεγαλύτερου οικονομικού οργανισμού - του ΔΝΤ - με τον εαυτό του και με την κληρονομιά του όσον αφορά το πιο σημαντικό θέμα της ύπαρξής του: Tις στρατηγικές για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Υπάρχει ένα σταθερό νήμα που ενώνει τον Ρίγκαν, τη Θάτσερ, τη φιλελευθεροποίηση και τις ιδιωτικοποιήσεις στη δεκαετία του '80, την παλιγγενεσία της δεξιάς απέναντι στην μεταπολεμική ηγεμονία της Σοσιαλδημοκρατίας και την επονομαζόμενη «Συναίνεση της Ουάσιγκτον» (Washington Consensus), το πακέτο των ιδεολογημάτων που, με άξονα το ΔΝΤ, θα υιοθετηθεί, με την ετικέτα του Νεοφιλελευθερισμού, κατά την ασιατική κρίση του 98: Ιδιωτικοποιήσεις, φιλελευθεροποίηση, λιτότητα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, αναθέρμανση των εξαγωγών μέσω της ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας (δηλαδή με μείωση μισθών), επίμονη αναζήτηση της εμπιστοσύνης των χρηματαγορών, αφήνοντας ανοιχτή τη χώρα στη ροή κι εκροή κεφαλαίων. Λίγο ως πολύ η ίδια συνταγή που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη μετά το 2008, ιδίως στην Ελλάδα και την Ισπανία.

    Το άρθρο που δημοσίευσαν τρεις επιφανείς οικονομολόγοι του Ταμείου σε μία από τις επίσημες περιοδικές του εκδόσεις, το F&D, υπό τον τίτλο «Υπερεξαχθείς Νεοφιλελευθερισμός» είναι κάτι παραπάνω από ένας αναστοχασμός. Αν και οι συγγραφείς του αρνούνται ότι πρόθεσή τους είναι να προβούν σε μία εκ βάθρων αναθεώρηση της «Συναίνεση της Ουάσιγκτον», στην ουσία βρισκόμαστε ενώπιον μίας άμεσης αμφισβήτησης των δύο βασικών πυλώνων του Νεοφιλελευθερισμού.

    Η κίνηση των κεφαλαίων πάνω απόλα: Είτε υπάρχει εμπιστοσύνη από τις αγορές, ή όχι, αν οι άμεσες επενδύσεις πάνε καλά, οι αντίστοιχες χρηματοοικονομικές και οι κερδοσκοπικές μπορεί να είναι βλαβερές, ή όχι, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να τις ελέγξεις σύντομα. Κατόπιν, η λιτότητα: Δύσκολο να διακρίνεις τα οφέλη, με όρους ώθησης της προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Απεναντίας, βγάζει μάτι το κόστος, με όρους διόγκωσης των ανισοτήτων. Κι είναι τούτες οι ανισότητες που πλήττουν, πρωτίστως, το επίπεδο και τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης. Η λιτότητα μπορεί να είναι αναπόφευκτη για χώρες με υψηλό επίπεδο χρέους, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πως αποτελεί πανάκεια για όλους. Το να εξασφαλίσεις την εμπιστοσύνη των αγορών, αποδεικνύοντας το πόσο σοβαρά εννοείς να μειώσεις το χρέος, συνεπάγεται απώλειες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα προσδοκώμενα κέρδη. Συνήθως, τούτη η στρατηγική έχει ως αποτέλεσμα μείωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας κατά 0,6% κι όποιος μπορεί ας ξοδέψει.

    Στο Βερολίνο κατάλαβαν αμέσως - και καλά - το περιεχόμενο του άρθρου και πρέπει να διαμαρτυρήθηκαν, εξαναγκάζοντας τον τωρινό επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μορίς Όμπστφελντ, σε μία δύσκολη άσκηση ισορροπίας, να παρέμβει μέσα από την ιστοσελίδα του ΔΝΤ και να λάβει αποστάσεις από όσα καταθέτει στο άρθρο του, ο Τζόναθαν Όστρι, που επιπλέον είναι κι ο άμεσος υφιστάμενός του, δίχως όμως να τα διαψεύδει άμεσα. Όμως, ο Όστρι, επαναλαμβάνει πράγματα που από καιρό προτείνουν οι ερευνητές του ΔΝΤ και τονίζουν και στελέχη χαμηλότερα στην ιεραρχία του. Πιο ενδιαφέρον, βέβαια, θα ήταν να κατανοήσουμε αν αυτό που αναμασούν οι εγκέφαλοι του ΔΝΤ κάποια στιγμή θα φτάσει να επηρεάσει τις επιχειρησιακές επιλογές τους, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

    Εδώ θα πρέπει πάντως να αναγνωρίσουμε πως το Ταμείο είναι το μόνο που έως σήμερα έχει παραδεχθεί τα λάθη του στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και στο ότι επέτρεψε στη λιτότητα να γονατίσει την οικονομία παραπάνω - ίσως - από τα όρια αντοχής της. Ακόμη αναμένουμε ένα mea culpa και από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη. Κι άλλωστε, το ΔΝΤ έχει περιγράψει επίσης και τις λογικές συνέπειες αυτών των επιλογών. Ζητώντας μάλιστα να επωμιστούν το κόστος των λαθών κι εκείνοι που τα επικαθόρισαν, δηλαδή οι πιστωτές (από την ΕΕ έως τις εθνικές κυβερνήσεις) και να αποδεχθούν ένα ψαλίδισμα του χρέους. Φυσικά, θα ήταν πολύ συμπαθές εάν, συναφώς, οι ταγοί του ΔΝΤ ανακοίνωναν πως θα συμπεριφερθούν κατά τον ίδιον τρόπο με τις πιστώσεις του Ταμείου στην Αθήνα. Άλλωστε τούτος είναι κι ο μόνος τρόπος που το ΔΝΤ θα μπορέσει να ξανασυμφιλιωθεί με τον εαυτό του.

    (Πηγή: La Repubblica)

  • Ο Μαουρίτσιο Ρίτσι αρθρογραφεί στη «La Repubblica» για θέματα ενέργειας, απασχόλησης, καθώς και πολιτικά θέματα. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. Από κοινού με τον Μάσιμο Μασίνι, δημοσιογράφο στην εφημερίδα «Il Sole-24 Ore», συνέγραψε το «Il Lungo Autunno Freddo» - Το μακρύ ψυχρό φθινόπωρο (εκδόσεις FrancoAngeli, 1998), για την κατάρρευση του ιταλικού πολιτικού συστήματος μετά τα σκάνδαλα της δεκαετίας του '90.

    Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ- ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του πρακτορείου.

    [02] Στ. Θεοδωράκης: ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευθύνονται για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης

    Πεπεισμένος ότι ο διάλογος που έχει ξεκινήσει - με τη συνδρομή και του Ποταμιού - στον ευρύτερο μεσαίο χώρο αυτός μπορεί να πετύχει αν μπουν στο παιγνίδι νέες δυνάμεις, εμφανίστηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στην εκπομπή του STAR «Στον Ενικό».Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία ενός νέου μεταρρυθμιστικού εκσυγχρονιστικού κινήματος αρκεί - όπως είπε- να συμφωνήσουμε στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

    Ο κ. θεοδωράκης αναφέρθηκε στο ζοφερό σκηνικό που προκαλούν τα 15.435 νέα λουκέτα και η μείωση 13% στα βασικά είδη διατροφής, τονίζοντας ότι «μπορεί για τη χρεοκοπία να ευθύνονται οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης από τον Γενάρη του '15 ευθύνεται μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ».

    Αναφερόμενος στο θέμα των offshore διαβεβαίωσε πως κανείς από τους δέκα βουλευτές του Ποταμιού δεν έχει σχέση με offshore εταιρίες και «λίστες», ενώ σχολίασε ότι η ΝΔ και η κυρία Γεννηματά θα έπρεπε να δώσουν τη μάχη στη Βουλή.

    Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να πριμοδοτεί τις offshore και υποστήριξε πως επιτρέπει σε offshore εταιρίες από οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη να διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια. «Σε όλη την Ευρώπη θέλουν να ξέρουν ποιος έχει ένα κανάλι, εδώ η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό παράθυρο ώστε να έρθουν εταιρίες με σκοπό να κάνουν ξέπλυμα χρήματος» σημείωσε ο Στ. Θεοδωράκης.

    Αναφερόμενος στις «αποχωρήσεις» 12 πολιτευτών του Ποταμιού από το Κίνημα είπε ότι μερικοί έχουν αποχωρήσει εδώ και πολλούς μήνες, άλλοι έχουν διαγραφεί και όλο αυτό το χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τρικ», ενώ αναρωτήθηκε: «Πόσες φορές θα αποχωρήσει κάποιος για να γίνει πρωτοσέλιδο;».

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού τάχθηκε κατά της μείωσης των μισθών εξηγώντας ότι παρά τις συνεχείς μειώσεις μισθών η χώρα δεν έγινε ανταγωνιστική.

    [03] Μοσκοβισί: Το 95% του απαιτούμενου έργου έχει ολοκληρωθεί

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι βέβαιη ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου της πριν από το επόμενο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν κορυφαία στελέχη της Κομισιόν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της κατέληξαν σε συμφωνία για το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων τον Μάιο, ωστόσο απέμεναν ορισμένα θέματα προς διευθέτηση πριν την εκταμίευση δόσεων ύψους 10,3 δισεκ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο.

    «Οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει το 95% των αλλαγών που απαιτούνται αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα. Ορισμένες αλλαγές πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΕΚ στο Στρασβούργο.

    «Είμαι βέβαιος ότι η Αθήνα θα αξιοποιήσει τον χρόνο που απομένει πριν από το Eurogroup για να οριστικοποιήσει τα λιγοστά θέματα τα οποία είναι ακόμη ανοικτά», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί και ανέφερε πως η εκταμίευση μιας πρώτης δόσης ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ μπορεί να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα και να γίνει εντός του μήνα.

    Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε πως ένας από τους όρους είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα για τη συγκέντρωση των φορολογικών εσόδων.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα στην επόμενη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο την 16η Ιουνίου.

    Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: Μέχρι το τέλος Ιουνίου η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ

    «Έως το τέλος Ιουνίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης (των 7,5 δισ. ευρώ)» ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη χθεσινήτηλεδιάσκεψη του Euro Working Group. Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, «η εισήγηση των θεσμών είναι θετική» σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και κατ' επέκταση την εκταμίευση της δόσης.

    [04] Γ. Σταθάκης: Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας από το νέο αναπτυξιακό νόμο

    Πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργήσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, μέχρι το 2022, ο οποίος θα παράσχει χρηματοδοτικά κίνητρα συνολικού -αρχικού- ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Τα εργαλεία στήριξης των επενδύσεων, όπως τα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο, είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα και σύγχρονα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο αναπτυξιακό ταμείο, που σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει.

    «Θέλουμε το κράτος αρωγό των επενδύσεων και όχι να απέχει από οποιαδήποτε αναπτυξιακή διαδικασία, όπως πρεσβεύουν οι αντίπαλοί μας», είπε ο κ. Σταθάκης και προανήγγειλε μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, ώστε σύντομα να ιδρύεται μία επιχείρηση σε μία μέρα και να λειτουργεί σε τρεις.

    Προανήγγειλε, επίσης, τη δημοσιοποίηση μελέτης του ΚΕΠΕ για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης και τόνισε ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι εξωστρεφής να βασίζεται σε τομείς με συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, ο τουρισμός και η ναυτιλία, κάτι το οποίο κάνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    Ο υπουργός διευκρίνισε για ακόμη μία φορά ότι ο χρόνος εφαρμογής του ΕΝΦΙΑ είναι θέμα φορολογικής πολιτικής, ενώ τόνισε ότι στόχος του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δίκαιη ανάπτυξη με μέριμνα για τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

    Ακόμα, όπως είπε ο υπουργός, οι επενδυτές θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου σε περίπου ένα τρίμηνο, καθώς τόσος χρόνος απαιτείται, για να ολοκληρωθούν όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται, μετά την ψήφιση του νόμου.

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος κάνει τρεις μεγάλες καινοτομίες, είναι στοχευμένος στην παραγωγή, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Απλοποιεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και εισάγει μέσα στο νόμο και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν το νέο επενδυτή να βρίσκει πόρους, για να ξεκινήσει τη δραστηριότητά του. Για τις ξένες και ελληνικές μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, εισάγει 12ετές ασφαλές περιβάλλον, σε περίπτωση επιδείνωσης της φορολόγησης, αλλά, αν βελτιωθεί η φορολόγηση, τότε θα επωφεληθούν και οι επενδύσεις που είναι ενταγμένες στο νόμο.

    [05] «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της πρέπει να συγκεντρωθεί στη Σύνοδο για να λύσει τα προβλήματά της»

    Την απάντησή του στην άρνηση της Εκκλησίας της Βουλγαρίας και στις επιφυλάξεις της Εκκλησίας της Ρωσίας για τη συμμετοχή τους στην Πανορθόδοξη Σύνοδο, δίνει ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, με συνέντευξή του στο Πρακτορείο. «Η Εκκλησία είναι η εκδήλωση της ενότητας εν Χριστώ», τονίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγες μέρες πριν από την σύγκληση της Πανορθόδοξης Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πανορθόδοξη Γραμματεία.

    Επισημαίνει μάλιστα ότι «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της, ως Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία πρέπει να συγκεντρωθεί στη Σύνοδο, προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της και να δηλώσει την ενότητά της στον κόσμο».

    Εξάλλου, όπως αναφέρει, «πρέπει να θυμόμαστε από την ιστορία της Εκκλησίας ότι οι Σύνοδοι συνεκλήθησαν ακριβώς για την επίλυση των προβλημάτων με συνοδικό τρόπο».

  • Ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ είναι μόνιμος αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας στο Σαμπεζύ της Γενεύης.

    [06] Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: Η Ορθοδοξία είναι αποστολή στον σύγχρονο κόσμο, όχι φύλακας-μουσείο

    Μήνυμα ενότητας στην Ορθοδοξία ενόψει της Πανορθόδοξης Συνόδου στην Κρήτη, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων,Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος κατά τη συνάντηση που είχε, χθες το βράδυ, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα. Μια συνάντηση ιδιαίτερα εγκάρδια που πραγματοποιήθηκε με όλη την ελληνική αποστολή στην Αρχιεπισκοπή στο νέο συγκρότημα του καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Χριστού στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

    Μολονότι δεν ήταν το βασικό θέμα η συζήτηση για τη Σύνοδο της Κρήτης, δεν μπορούσε να μην συμπεριληφεί στη φιλική κουβέντα των δύο ανδρών πέρα από την εκατέρωθεν ιδιαίτερη ενημέρωση για τα πολιτικά και θρησκευτικά δρώμενα στους τομείς τους που διεξήχθη στην κατ'ίδίαν συνάντηση που ακολούθησε χωρίς την παρουσία των δημοσιογράφων.

    Η αναφορά έγινε ενόψει και όλων των δυσκολιών της Συνόδου για μία προσπάθεια που γίνεται μετά από χίλια και πλέον χρόνια για την ενότητα της Ορθοδοξίας, η οποία θα μπορούσε να είναι «μία άλλη έκφραση της ενότητας της ορθοδοξίας ως απόδειξη της μη προσκόλλησης στο παρελθόν». «Το πιο σημανικό που έχουμε να δώσουμε στον κόσμο» τόνισε ο κ.κ. Αναστάσιος είναι ένα μήνυμα ενότητας και ότι αυτή η Ορθοδοξία δεν είναι ένας φύλακας-μουσείο , είναι μία αποστολή στον σύγχρονο κόσμο, στις ανησυχίες και στις δυσκολίες». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να είναι μία ανοιχτή ορθοδοξία, δεν μπορεί να είναι μία κλειστή που ασχολείται αδιάκοπα με επιμέρους θέμματα του παρελθόντος. Σην Τρίτη χιλιετία, λέμε, ας αρχίσουμε να είμαστε μαζί, έχουμε τις δυνατότητες αυτές πολύ περισσότερο».

    Ο κ. Αναστάσιος εξέφρασετη μεγάλη του χαρά για την επίσκεψη του κ. Κοτζιά και του ευχήθηκε να συνεχίζει με εμπνευσμένες πρωτοβουλίες όλη αυτή την προσπάθειά του για περισσότερη αλληλοκατανόηση, αλληλοσεβασμό και ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τονίζοντας ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό που μπορεί να κάνει κανείς στη ζωή του. Συνεχάρη τον υπουργό για τη δύναμη και τη σοφία, η οποία είναι αναγκαία σήμερα για την ουσιαστική προσέγγιση των λαών, μία πεποίθηση που εκφράζεται, όπως είπε, μέσα από μία συνεχή 25ετή παρουσία του στην Αλβανία, καθώς «το πιο σημαντικό που έχουν να κάνουν οι δύο λαοί είναι να είμαστε κοντά με αλληλοσεβασμό, αλληλεγγύη και πραγματική σύμπνοια».

    «Δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να ασχολούμεθα με μικροπράγματα» είπε, επισημαίνοντας ότι «αυτή είναι η αντίσταση που πρέπει να κάνουμε, μία αντίσταση ποιότητος: ότι εμείς πιστεύουμε στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου και εν συνεχεία δουλεύουμε γι αυτό».

    Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε τον βαθύ σεβασμό που τρέφει, όπως είπε, για την Ορθοδοξία μας και τη συλλογικότητά της, στον πόνο και στον καημό που κουβαλάει αλλά πάνω από όλα στην ιδιαίτερη πνευματικότητά της της οποίας ο αρχιεπίσκοπος είναι ένα λαμπρό παράδειγμα. «Υποκλίνομαι» είπε «σε μια πνευματικότητα που αποτελεί παράδειγμα ενός ανθρώπου που ακολουθεί το δρόμο της πίστης του, παλεύει γι αυτό τον δρόμο, στέκεται όρθιος και είναι για ολους ένα δίδαγμα.

    «Εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών» ειπε ο κ. Κοτζιάς «παλέψαμε και παλεύουμε για τη συνοχή της Εκκλησίας και για τη συνεννόησή της, όχι γιατί έχουμε δικαιώματα αλλά γιατί έχουμε αγωνία, γιατί είναι η πίστη του λαού μας και η μεγαλοσύνη της Εκκλησίας είναι στην ενότητά της και στην αγάπη που πρέπει να επιδεικνύει πρώτα από όλα στις μεταξύ της σχέσεις. Η μη επίδειξη αγάπης και ενότητας είναι αυτή που δεν προσελκύει και δεν πείθει».

    «Όλοι αγωνιούμε» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών «και τουλάχιστον στις δικές μας θέσεις στο υπουργείο για το πώς θα εξυπηρετήσομε τον λαό και τη χώρα διότι από κάθε ανοησία ή σωστή μας πράξη εξαρτώνται μελλοντικές ζωές. Μπορεί να μη φαίνεται άμεσα, αλλά η επίπτωσή της φαίνεται μέσα στην Ιστορία. Νομίζω ότι πάντα η Εκκλησία που συνδέθηκε με τον Ελληνισμό μας εξόπλισε και με σοφία και με πνευματικότητα και ελπίζω στην Κρήτη να δώσει το μήνυμα και με το καλό της παράδειγμα».

    «Εκείνο το οποίο θα χρειαστεί» είπε ο κ. Αναστάσιος «είναι πάλι να ξαναβρούμε τις βασικές αρχές αυτής της δικής μας ορθοδοξίας. Εγώ επιμένω ότι το μήνυμα της Εκκλησίας πρέπει να είναι πάντα προφητικό με βασικές αρχές. Μια από τις πιο πυκνές διατυπώσεις είναι «ποείν δίκαια και αληθεύειν» αν αυτό δεν το τηρήσουμε όλα τα άλλα είναι πολύ αδύνατα. Και θα χρειαστεί αυτός ο λόγος ο σαφής, ο προφητικός. Δεν γίνεται διαφορετικά. Πρέπει να δώσουμε αυτό το στοιχείο. Από όλα εμένα με έχει συγκινήσει αυτή η πυκνή διατύπωση του Ευαγγελιστή Ιωάννη που λέει: «Ο Θεός αγάπη εστί και ο μένων εν τη αγάπη, εν τω Θεό μένει και ο Θεός εν αυτό»: είναι ο πιο επαναστατικός και το πιο πυκνός λόγος στη διάρκεια της Ιστορίας. Κείμενα που είναι τόσο παλιά αλλά και τόσο σημερινά». Και πρόσθεσε: «Είμαστε πραγματικά ένας πλούσιος λαός και καμιά φορά γκρινιάζουμε και κάνουμε τον κακόμοιρο. Δεν είναι ο ρόλος μας αυτός» τόνισε.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχετικά με τις επαφές του με την αλβανική ηγεσία, τον ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι μίλησε για το πολύ θετικό κλίμα των συζητήσεων και τόνισε ότι «ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας απαιτεί και ευρωπαική νοοτροπία». «Είναι για πρώτη φορά» είπε «που θα βάλουμε όλα τα ζητήματα συντεταγμένα προς λύση. Τα προβλήματα πρέπει να τα λύνουμε και να μη θεωρούμε τη λύση ως πρόβλημα. Υπάρχουν δυνάμεις και στις δύο χώρες που πιστεύουν ότι το να λύνεις προβλήματα είναι ενοχλητικό».

    Και πρόσθεσε: «Σήμερα το πρωί τέσσερις ελληνικές εφημερίδες έλεγαν ότι δεν πρέπει να έρθω. Αλλά η αντίληψη ότι εάν εγώ προτείνω κάτι και στην άλλη πλευρά υπάρχουν αντιδράσεις, άρα`πρέπει να αντιδράσω και εγώ πιο σφόδρα, αντί να επιμείνω στις προτάσεις μου, είναι λάθος. Η πείρα σε αυτόν τον ενάμισι χρόνο μού έδειξε ότι πρέπει να επιμένει κανείς στη λύση. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με τα πάθη του παρελθόντος και δεν πρέπει να εγκλωβιζόμαστε στην Ιστορία».

    [07] Ρωσία: Λιστέρια εντοπίστηκε σε πουλερικά και κρέατα από Βραζιλία και Αργεντινή

    Ο αρμόδιος φορέας ελέγχου αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στη Ρωσία, Rosselkhoznadzor, επέβαλε σήμερα απαγόρευση στις εισαγωγές πουλερικών από μια εταιρία στη Βραζιλία, όπως επίσης και στις εισαγωγές βοδινού κρέατος και υποπροϊόντων, από επιχειρήση της Αργεντινής.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση η απαγόρευση επιβλήθηκε εξαιτίας του εντοπισμού του βακτηρίου λιστέρια σε εισαγόμενα προϊόντα της βραζιλιάνικης εταιρίας JBS AVES LTDA, αλλά και της επιχείρησης Madeka S.A., που δραστηριοποιείται στην Αργεντινή.Την περίοδο αυτή, 58 φάρμες πουλερικών από τη Βραζιλία και 74 εταιρίες από την Αργεντινή έχουν πιστοποιηθεί για να εξάγουν κρέατα στη Ρωσία. Ωστόσο οι εξαγωγές οκτώ εταιριών από την κάθε χώρα στη ρωσική αγορά, έχουν απαγορευτεί εξαιτίας παραβιάσεων στον υγειονομικό κανονισμό των προϊόντων που εφαρμόζει η Ρωσία.

    [08] Στους 11 οι νεκροί από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    Έντεκα άνθρωποι, επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και 36 τραυματίσθηκαν κατά τηβομβιστική επίθεση στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πόλης Βασίπ Σαχίν.

    «Επτά αστυνομικοί και τέσσερις πολίτες έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση που είχε ως στόχο τις αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή των ταραχών», δήλωσε στους δημοσιογράφους στον τόπο της επίθεσης, στο Βεζνέτσιλερ.

    Ο κυβερνήτης διευκρίνισε ότι τρεις από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    [09] Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης

    Έφυγε από τη ζωή, στα 49 του χρόνια, ο σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών Νίκος Τριανταφυλλίδης. Γεννημένος τον Σεπτέμβριο του 1966 στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο γιος του Χάρι Κλιν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή, σπούδασε κοινωνιολογία και επικοινωνία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και στη συνέχεια στη Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου.

    Πρωτοεμφανίστηκε με το μικρό μήκους ντοκιμαντέρ: «Momus: Amongst Women Only», ενώ η πτυχιακή του ταινία Dogs Licking My Heart (τα Σκυλιά Γλείφουν Την Καρδιά Μου) με τον τζαζίστα Μπλέιν Ρέινινγκερ και τον Παναγιώτη Θανασούλη κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 1993. Την ίδια χρονιά, το 1993, σκηνοθέτησε σε ασπρόμαυρο super 8 mm φιλμ το video clip για το κομμάτι «Δεν Χωράς Πουθενά» του συγκροτήματος Τρύπες, καθώς η μουσική ήταν η δεύτερη μεγάλη του αγάπη.

    Η πρώτη μεγάλη του ταινία, στην οποία εμφανίζεται και ο πατέρας του, αλλά και ο Ντίνος Ηλιόπουλος ολοκληρώνεται το 1995 και βραβεύεται με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Κρατικά Βραβεία του ΥΠΠΟ. Το 1996 ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γύρισε για λογαριασμό της ΕΤ2 την τηλεταινία «Το Παλτό», μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Νικολάι Γκόγκολ από τον ίδιο και την Ευγενία Λυρούδια, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βασίλη Διαμαντόπουλο στους ρόλους του πελάτη και του ράφτη αντίστοιχα.

    Συνεργάστηκε με τον Χρήστο Χωμενίδη για το σενάριο της ταινίας "Μαύρο Γάλα", στην οποία πρωταγωνιστούν οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάνια Νασιμπιάν, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μυρτώ Αλικάκη, Θέμις Πάνου, Παναγιώτης Θανασούλης, 'Αννα Μάσχα, Blaine L. Reininger και ο Κώστας Γκουσγκούνης.

    Το 1999, σε ηλικία 70 ετών, ο Αμερικανός μουσικός Σκρίμιν Τζέι Χόκινς επισκέφθηκε την Ελλάδα και έδωσε δύο συναυλίες, έπειτα από πρόσκληση του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος και κινηματογράφησε αυτές τις συναυλίες. Όμως, τελείως αναπάντεχα, δύο μήνες μετά, ο Χόκινς πέθανε. Στην ταινία, εκτός από το ντοκουμέντο του ταξιδιού του Χόκινς στην Αθήνα, υπάρχει σπάνιο υλικό από τις παλαιότερες εμφανίσεις του, καθώς και συνεντεύξεις ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά. H ταινία απέσπασε το Πρώτο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης και το Δεύτερο Κρατικό Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του ΥΠΠΟ.

    Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εργάστηκε ως ελεύθερος σεναρίστας και παραγωγός του ραδιοφώνου (1988-1991) στον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό TOP FM και στο BBC World Service, όταν ζούσε στην Αγγλία. Αργότερα, επανήλθε στο ραδιόφωνο με την εκπομπή "Αισθηματική Αγωγή" μέσα από την συχνότητα του 902 Αριστερά και στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" 105,5 FM.

    Ήταν μουσικός παραγωγός και «ψυχή» του συναυλιακού χώρου Gagarin, και εμπνευστής του Φεστιβάλ Κάλτ Ελληνικών Ταινιών. Τον Οκτώβριο του 2014 βγήκε στις αίθουσες το φιλμ νουάρ, με την υπογράφη του, «Οι Αισθηματίες» με τον Χάρη Φραγκούλη, τον Δημήτρη Λάλο, τον Τάκη Μόσχο και την Ηλιάνα Μαυρομάτη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το ντοκιμαντέρ «90 χρόνια ΠΑΟΚ: νοσταλγώντας το μέλλον», είναι η τελευταία ταινία αυτού του αθεράπευτα ρομαντικού σκηνοθέτη, την οποία όμως δεν πρόλαβε να δει στις αίθουσες. Μια κατάθεση ψυχής, όπως δήλωνε στον Δημήτρη Κανελλόπουλο, στην Εφ.Συν. σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του: «Εγώ δεν κάνω διαφημιστικά ούτε βιομηχανικά ντοκιμαντέρ. Αυτή η δουλειά δεν είναι μια "παραγγελιά" αλλά μια δική μου κατάθεση ψυχής».

    [10] Ξεκινά στις 15 Ιουλίου το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    Με πλούσιο πρόγραμμα, παράλληλες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια χορού ξεκινά στις 15 Ιουλίου το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Στην διάρκεια του έως τις 26 Ιουλίου, παρουσιάζει οκτώ διεθνείς και ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού, δύο σεμινάρια, ένα εργαστήρι και δέκα παράλληλες διοργανώσεις, σε είκοσι έξι εκδηλώσεις. Και δηλώνει την παρουσία του σε όλη την πόλη. Από το Μέγαρο Χορού, το Πνευματικό Κέντρο και το Ζουμπούλειο Μέγαρο ως το Δημοτικό Στάδιο, το Πάρκο των Σιδηροδρόμων και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα που αναδεικνύονται στο κύριο και στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα: στην επιστροφή στις απαρχές του σύγχρονου χορού, «με την έννοια της ανατροφοδότησης της σύγχρονης τέχνης με θεμελιώδεις ιδέες, φιλοσοφίες και πρακτικές» και, στο χορό για όλους, «με έμφαση στην προβολή της «διαφορετικότητας» των ιδιωμάτων, ηλικιών και ταυτότητας των καλλιτεχνών, καθώς και στην ταυτόχρονη παρουσία στη χορευτική δράση καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία».

    Φωτεινό παράδειγμα αποκέντρωσης χαρακτήρισε τη διοργάνωση η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Κασιούμη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προκάτοχό της Βίκυ Μαραγκοπούλου, η οποία «δημιούργησε και ανέδειξε το Φεστιβάλ σε υψηλού επιπέδου ελληνικό αλλά και διεθνές καλλιτεχνικό γεγονός, επί 21 χρόνια, φέρνοντας στο προσκήνιο την Καλαμάτα, ως πόλη του χορού». Αναφερόμενη στην ανάληψη από την ίδια της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ, σε μια δύσκολη για την χώρα περίοδο, τόνισε την επιθυμία της για την ανάγκη συνέχειας αυτού του, τόσο ζωτικού, για τον χορό, θεσμού. Ο προϋπολογισμός, όπως δήλωσε η κυρία Κασιούμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είναι ίδιος με εκείνον της περυσινής χρονιάς, (400.000 ευρώ, τα οποία προσφέρουν το υπουργείο και ο Δήμος Καλαμάτας με τη συμβολή χορηγών) παρότι το Φεστιβάλ φέτος θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Παράλληλα, η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ διευκρίνισε, ότι οφείλεται στον περιορισμένο χρόνο που είχε από την ανάληψη των καθηκόντων της, το γεγονός ότι απουσιάζουν πρώτες παρουσιάσεις έργων στο φετινό φεστιβάλ και ότι μέσα στους στόχους της είναι να υπάρχουν τέτοιες «πρεμιέρες», αλλά και συμπαραγωγές, καθώς, όπως τόνισαν και χορογράφοι που ήταν παρόντες στη συνέντευξη, το φεστιβάλ αποτελεί ανάσα για το χώρο του χορού, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

    Ξεχωριστή σημασία έχουν και στο 22ο Φεστιβάλ τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσα από τα δύο δεκαήμερα σεμινάρια, που έχουν προγραμματιστεί το ένα για επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές του χορού και το άλλο για ερασιτέχνες-λάτρεις του χορού όλων των ηλικιών. Ακόμα, διοργανώνεται ένα σύντομο, αλλά ξεχωριστό εργαστήριο σύγχρονου χορού, που απευθύνεται σε όλους, σε άτομα με ή χωρίς αναπηρία (18 χρονών και άνω), για τη συμμετοχή των οποίων δεν απαιτείται γνώση χορού, μόνο το ενδιαφέρον και η επιθυμία για κίνηση!

    Η σειρά των παράλληλων εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί «ανοίγονται» στην πόλη και φιλοδοξούν να αναδείξουν μια άλλη πλευρά της διοργάνωσης, που υποστηρίζει τις συνέργειες και τις συνεργασίες με πολλούς και διαφορετικούς θεσμούς και συνδυάζει το χορό με βραδιές μουσικής, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις και συζητήσεις. Σ'αυτές ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων το Γκαλά Οπερας με τον Δημήτρη Πλατανιά, προβολές όπως αυτή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ της Μπες Κάργκμαν (Bess Kargman) (2011) με τίτλο First Position, των φιλμ Drops of Breath, All This Can Happen, καθώς και η εγκατάσταση/ταινία The Running Tongue.

    Παράλληλα, το 22ο Φεστιβάλ, συνεργάζεται με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και ειδικότερα με το πρόγραμμα Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, ενώ διευρύνει την ήδη πολύ καλή συνεργασία του με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, όπου συνεχίζεται η Έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», η οποία θα πλαισιωθεί και με μια παράσταση χορού.

    [11] Γνήσια η δέσμευση της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει γνήσια δέσμευση στην εφαρμογή των οικονομικών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, σε σχόλιό του για την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει το σχόλιο του Προέδρου Ομπάμα, στη σύνοδο των G7 στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το οποίο η συμφωνία για την Ελλάδα επιλύει την κρίση για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα.

    Στη πραγματικότητα, η ερώτηση αφορούσε τον χρονικό ορίζοντα για τον οποίο η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα επιλύει την κρίση χρέους, καθώς, επίσης, και τι χρειάζεται για την οριστική επίλυση της ελληνικής κρίσης.

    «Η Ελλάδα και τα άλλα μέλη της ΕΕ έχουν κάνει σημαντική πρόοδο ως προς την παροχή της αναγκαίας βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές προκλήσεις στη χώρα τους. Και αυτό που έχουν δει, επίσης, από την ελληνική κυβέρνηση είναι η ισχυρή δέσμευσή της στην εφαρμογή κάποιων οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν την Ελλάδα στην οδό της βιωσιμότητας του χρέους» απάντησε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Η ΕΕ συνεχίζει να τηρεί τη δέσμευση της στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Έρνεστ, τονίζοντας: «Δεν πρόκειται για πρόβλημα που θα επιλυθεί μέσα σε μια νύχτα». «Σε αρκετές στιγμές τα τελευταία περίπου έξι χρόνια φαινόταν ότι η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ ίσως πήγαινε σε λάθος δρόμο. Νομίζω ότι ο πρόεδρος παρατήρησε ότι από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει επιτυχώς αυτές τις μεταρρυθμίσεις και, καθώς η ΕΕ εξακολουθεί να τηρεί τις δεσμεύσεις της για την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, τα πράγματα φαίνεται ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», εκτίμησε.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, στη συνάντηση των G7 στην Ιαπωνία ο Αμερικανός Πρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο των ηγετών της ΕΕ και της Ελλάδας «που πήραν κάποιες αποφάσεις που δεν ήταν τόσο δημοφιλείς πολιτικά, αλλά ήταν κρίσιμες για την αντιμετώπιση αυτής της σημαντικής πρόκλησης που θα είχε συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία».

    «Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ο Πρόεδρος (Ομπάμα) είναι φυσικά ικανοποιημένος με την παρούσα κατάσταση. Αλλά υπάρχουν και άλλες σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και οι ΗΠΑ θα βρίσκονται εκεί για να υποστηρίξουμε σθεναρά τους συμμάχους μας και εταίρους στην Ευρώπη καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις» κατέληξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    [12] Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες από τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης κατά την πρωινή αιχμής, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας οκτώ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk.Τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό κατά τη διέλευση λεωφορείου της αστυνομίας που μετέφερε μέλη των δυνάμεων καταστολής ταραχών, στην περιοχή Βεζνέτσιλερ, στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το Μεγάλο Παζάρι.

    Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι είδε δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας κατεστραμμένα από την έκρηξη.

    Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι πυροβολισμοί ακούστηκαν στην περιοχή μετά την έκρηξη.

    [13] Βομβιστική επίθεση κατά αστυνομικού λεωφορείου στην Κωνσταντινούπολη

    Λεωφορείο της τουρκικής αστυνομίας έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης στην περιοχή του Βεζνέτσιλερ της Κωνσταντινούπολης και πέντε άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Τurk.

    Ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στον τόπο της επίθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την πρωινή ώρα αιχμής κοντά στο τουριστικό ιστορικό κέντρο της πόλης και στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

    Παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε με τηλεχειρισμό κατά τη διέλευση του λεωφορείου που μετέφερε αστυνομικούς, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 June 2016 - 8:32:38 UTC