Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τις αρμοδιότητες που της ανήκουν
  • [02] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του
  • [03] Πώληση 30ετούς ομολόγου της Apple στην Ταϊβάν, με αναμενόμενα έσοδα άνω του ενός δισ. δολαρίων
  • [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα λιμάνια
  • [05] Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που λήστευε ιδιοκτήτες καταστημάτων και πεζούς
  • [06] Οριστική επίλυση του προβλήματος της μόλυνσης στην περιοχή του Ασωπού
  • [07] Τα ιάματα της φύσης στο Πυλοθεραπευτήριο Κρηνίδων
  • [08] Ο Σάντερς δηλώνει ότι θα εργαστεί για ν' αλλάξει την εκλογική προτίμηση των υπερεκλεκτόρων
  • [09] Αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν 16 επιπλέον στόχους του ΙΚ, σε Συρία και Ιράκ
  • [10] Φρ. Ολάντ: Πρέπει να ξέρουμε πότε να σταματάμε μια απεργία
  • [11] Eρντογάν: H Γερμανία οφείλει να λογοδοτήσει πρώτη για το Ολοκαύτωμα

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τις αρμοδιότητες που της ανήκουν

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε τη Δευτέρα τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα τελευταία φαινόμενα παραβατικότητας και βανδαλισμών στην πόλη των Αθηνών και του έθεσε την ανάγκη λήψης ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, γεγονός που θέτει -όπως είπε- ένα ζήτημα αρμοδιοτήτων του Δήμου Αθηναίων, το οποίο προτίθεται να θέσει στις πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και του διαλόγου που έχει ανοίξει σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού τόνισε ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συντάγματος μπορούν να γίνουν πολλά ακόμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σημείωσε ότι και το πλαίσιο το οποίο υπάρχει σήμερα, το οποίο είναι πολύ προοδευτικό σε σχέση με πολλές χώρες της Ευρώπης, επιτρέπει πολλά. Αρκεί να πιστέψουμε στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τις αρμοδιότητες που της ανήκουν, αλλά να τις έχει όλες, και να έχει και τα μέσα για να τις ασκήσει. Τότε καταξιώνεται και τότε εφαρμόζεται και το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συνέχισε επισημαίνοντας: «Όταν δε το κράτος ασχολείται με πράγματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από εκεί και πέρα είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να πράξει εκείνο το οποίο μπορεί να κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση γιατί αυτή το κάνει καλύτερα. Και όταν λέω για το κράτος, δεν εννοώ μόνο για το κεντρικό κράτος, εννοώ και για το αποκεντρωμένο. Γιατί κάποτε στον τόπο μας, πρέπει να κάνουμε και αυτή τη διάκριση επιτέλους. Άλλο η Αποκέντρωση και άλλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

    Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «έστω και χωρίς την αναθεώρηση του Συντάγματος, ας αποδώσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αφετηρία την Αθήνα και αυτά που είδαμε, εκείνα που της ανήκουν. Γιατί διαφορετικά, δεν είναι μόνον ότι έχουμε ένα πολιτικό λάθος. Έχουμε και ένα θεσμικό λάθος. Και μην υποτιμάμε και τη σημασία του θεσμικού λάθους».

    [02] Σε εποικοδομητικό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του

    Σε καλό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντικμίρ Μπουσάτι, στα Τίρανα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

    Στόχος όλων των ενεργειών μας, όπως είπε ο κύριος Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κύριο Κοτζιά, θα είναι πως θα βρούμε λύσεις. Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ, πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κύριο Κοτζιά και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο, επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.

    Ο κύριος Κοτζιάς από την πλευρά του τόνισε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο χώρες, είπε ο κύριος Κοτζιάς, πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. βγάζοντας τα βαρίδια του παρεθλόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κύριος Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες - που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και επισήμανε ότι όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες επισήμανε ο κύριος Κοτζιάς, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις.

    Ν. Κοτζιάς: Θα πρέπει να προσέχουμεόταν μιλάμε για τους Τσάμηδες

    «Θα πρέπει να προσέχουμε, όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες», καθώς «δεν εννοούμε καμία ομάδα Αλβανών πολιτών και ασφαλώς δεν εννοούμε την Αλβανία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, επισημαίνοντας ότι «ορισμένοι θέλουν να ταυτίσουν τους συνεργάτες με τον γερμανικό ναζισμό με κάποια ομάδα Αλβανών πολιτών που ζούσαν πάντα στην Αλβανία και δεν έζησαν ποτέ στην Ελλάδα και μετά να ταυτίσουν και αυτούς με όλη την Αλβανία».

    «Με αυτή την έννοια», είπε ο κ. Κοτζιάς, «λέμε ότι για εμάς δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γείτονη μας πλευρά. Έχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από την σκοπιά της ιστορίας».

    Ειδικότερα, ερωτηθείς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών από Αλβανό δημοσιογράφο, είχε αποσαφηνίσει ότι υπάρχουν δύο ομάδες Τσάμηδων, «οι Αλβανοί που ζουν στην Αλβανία και οι παλιοί Τσάμηδες, αυτοί οι εξισλαμισμένοι χριστιανοί του 1611, οι οποίοι είναι σήμερα Έλληνες πολίτες», εξηγώντας ότι «υπήρξαν» και ορισμένοι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, που είχαν φτιάξει τα επιτροπάτα ελέγχου και λεηλασίας της περιουσίας του υπόλοιπου πληθυσμού σε περιοχές της Ηπείρου, οι οποίοι καταδικαστήκαν από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νόμο και τον διεθνή νόμο, οι οποίοι σε αντίθεση με άλλους δοσίλογους στην Ευρώπη εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν εκτελέστηκαν».

    [03] Πώληση 30ετούς ομολόγου της Apple στην Ταϊβάν, με αναμενόμενα έσοδα άνω του ενός δισ. δολαρίων

    Η Apple Inc πώλησε ομόλογο διάρκειας 30 ετών στην Ταϊβάν, με απόδοση 4,15%, αναφέρουν πηγές.

    Η εταιρία εκτιμά ότι θα έχει έσοδα 1 ή 1,2 δισ. δολαρίων κατά την πρώτη έκδοση χρεογράφου της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρίας στην Ταϊβάν, που αποτελεί την έδρα σημαντικών εταιριών στην αλυσίδα των προμηθευτών της Apple.

    [04] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα λιμάνια

    Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών σήμεραΤρίτη και την Τετάρτη, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, διεκδικώντας την προάσπιση των εργασιακών σχέσεων στο νέο περιβάλλον, που διαμορφώνουν οι ιδιωτικοποιήσεις στους οργανισμούς Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) και Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).

    "Η κυβέρνηση, παρά τις δηλώσεις ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των εργαζομένων και παρά τις διαβεβαιώσεις περί αποδοχής των αιτημάτων μας σε επίπεδο πρωθυπουργού, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη υλοποίησης της διασφάλισης σταθερών και ασφαλών θέσεων εργασίας. [...] Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, χρειάζονται συγκεκριμένες πράξεις και ντοκουμέντα" υπογραμμίζεται σε χθεσινήανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και των σωματείων εργαζομένων στον ΟΛΘ.

    Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας και Ναυτιλίας αναγνωρίζουν ότι υπάρχει πρόβλημα με την εργασιακή συνέχεια στο νέο περιβάλλον που θα προκύψει μετά την πώληση και παραδέχονται, με δημόσιες δηλώσεις τους, ότι χρειάζεται θωράκιση του θεσμικού εργασιακού πλαισίου. "Ωστόσο δεν προχωρούν σε συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που προτείνονται, τόσο για τον ΟΛΠ, όσο και για τον ΟΛΘ. Απεναντίας, υποχωρούν μέρα με την ημέρα και σε κάθε πρόταση και σε κάθε λύση που τους δίνουμε επιφυλάσσονται να απαντήσουν και ποτέ δεν δίνουν ουσιαστική απάντηση" υπογραμμίζουν.

    Σε ό,τι αφορά ειδικά στον ΟΛΘ, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες σε δημόσια εκδήλωση- συζήτηση για τα εργασιακά θέματα, με βασικό ομιλητή τον καθηγητή εργατικού δικαίου, Άρη Καζάκο,ενώ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα καθοριστούν αύριο. Οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ακόμη ότι διατηρούν αναλλοίωτη τη θέση τους ενάντια "στο ξεπούλημα του λιμανιού και όλου του δημόσιου πλούτου".

    Διαβάστε επίσης: Τσακαλώτος-Δρίτσας-Κατρούγκαλος: Προτεραιότητα η προστασία των εργασιακών σχέσεων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ

    [05] Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που λήστευε ιδιοκτήτες καταστημάτων και πεζούς

    Εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές και ένοπλες ληστείες σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων και πεζών στη Δυτική Αττική και στην Κόρινθο, εξαρθρώθηκε από την αστυνομία. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν σε καταυλισμούς, στα Μέγαρα και στη Μάνδρα, μετά από συντονισμένη επιχείρηση, τέσσερις Ρομά, ηλικίας από 15 έως 23 ετών, μέλη της σπείρας, ενώ ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται τρεις συνεργοί τους. Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, της ληστείας και της διακεκριμένης κλοπής, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

    Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της συμμορίας προέβαιναν συστηματικά στη διάπραξη κλοπών και ένοπλων ληστειών σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων (κοσμηματοπωλεία και πρατήρια υγρών καυσίμων, μεταξύ άλλων, καθώς και σε βάρος πεζών.

    [06] Οριστική επίλυση του προβλήματος της μόλυνσης στην περιοχή του Ασωπού

    Σημαντικό βήμα για την οριστική επίλυση του μείζονος προβλήματος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής του Ασωπού γίνεται με την προκήρυξη εντός του Ιουλίου διαγωνισμών για τις μελέτες δύο σημαντικών έργων ύψους 40 εκ. ευρώ, όπως έκαναν γνωστό σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης, ο δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

    Οι μελέτες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες όταν και θα ξεκινήσει η υλοποίηση των εν λόγω έργων, με τα οποία, αφενός θα εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη υδροδότηση των κατοίκων της περιοχής με πόσιμο νερό υψηλής ποιότητας προερχόμενο από τους ταμιευτήρες του Μόρνου, του Ευήνου και της Υλίκης, και αφετέρου θα υπάρξει καθοριστική συμβολή στην απορρύπανση του υπόγειου υδροφορέα και στην αποτελεσματική διαχείριση των υδατικών συστημάτων στην περιοχή του Ασωπού.

    Στην περιοχή του Ασωπού παρατηρείται έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση και μόλυνση του νερού από εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα, ιδιαίτερα στη βιομηχανική περιοχή. Επίσης, ταλανίζεται από μειωμένη κάλυψη σε ύδρευση, ενώ οι διάσπαρτες μονάδες επεξεργασίας νερού και λυμάτων σε πρώην κοινότητες του δήμου έχουν χαμηλή απόδοση και αυξημένο κόστος λειτουργίας, καθώς και προβληματικά δίκτυα μεταφοράς και διανομής. Επιπλέον, ο βιομηχανίες της περιοχής εξαρτώνται από επιβαρυμένα ποιοτικά υπόγεια δίκτυα, ενώ καθίσταται επιβεβλημένη η αποκατάσταση του υπόγειου υδροφορέα.

    Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν τόσο οι παραθεριστικές περιοχές, όσο και οι αγροτικές περιοχές, ενώ τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής ενοχοποιούνται άδικα καθώς δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, όπως τόνισε ο δήμαρχος Τανάγρας, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη εξυγίανσης της περιοχής.

    Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης σε συνέντευξη Τύπου, ανέλυσε συνοπτικά τη στρατηγική για την οριστική επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος της λεκάνης του Ασωπού, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη στελέχωση και θεσμική ενδυνάμωση της υπηρεσίας των επιθεωρητών περιβάλλοντος, για εντατικοποίηση των ελέγχων, την ολοκλήρωση του ηλεκτρονικού μητρώου αποβλήτων και το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο.

    Επιπλέον, ως πολύ σημαντική κρίνεται από το ΥΠΕΝ η ολοκλήρωση της χωροθέτησης της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ), σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία, όπως τόνισε ο κ. Τσιρώνης, πρόκειται να καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης απ? τη στιγμή που αυτή θα εξυγιανθεί αποτελεσματικά.

    [07] Τα ιάματα της φύσης στο Πυλοθεραπευτήριο Κρηνίδων

    Με τους καλύτερους οιωνούς φαίνεται ότι ξεκινάει η νέα λουτρική περίοδος για το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων του Δήμου Καβάλας, ένα από τα λίγα στο είδος του σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του δήμου, οι προσπάθειες για την αισθητική βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναμένεται να φέρουν αύξηση στην επισκεψιμότητα του Πηλοθεραπευτηρίου, μεγαλύτερη από το 5,89% που σημείωσε πέρυσι. Την ίδια ώρα η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» ετοιμάζεται να καταθέσει ολοκληρωμένη επενδυτική πρόταση συνολικού ύψους 2.000.000 ευρώ που θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις υφιστάμενες υποδομές και θα δώσει τη δυνατότητα της δημιουργίας ακόμα και ενός κλειστού σύγχρονου Πηλοθεραπευτηρίου.

    Πρόσφατα το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων συμπεριλήφθη στο χάρτη των σημαντικότερων προορισμών ιαματικού τουρισμού της Ευρώπης, αφού έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ιστορικών Λουτροπόλεων EHTTA (European Historic Thermal Towns Association) που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

    [08] Ο Σάντερς δηλώνει ότι θα εργαστεί για ν' αλλάξει την εκλογική προτίμηση των υπερεκλεκτόρων

    Ο Μπέρνι Σάντερς, συνυποψήφιος της Χίλαρι Κλίντον για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι θα εργαστεί προκειμένου ν' αλλάξει την εκλογική προτίμηση των υπερεκλεκτόρων του κόμματος, μέχρι τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου των Δημοκρατικών, τον Ιούλιο. Παράλληλα, τόνισε ότι τα ΜΜΕ έκαναν λάθος, επιμένοντας να καταμετρήσουν τους υπερεκλέκτορες στο συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων της Χίλαρι Κλίντον.

    Οι δηλώσεις αυτές, του Σάντερς έγιναν μετά τη γνωστοποίηση του αριθμού των 2.383 εκλεκτόρων που εξασφαλίσει η Χίλαρι Κλίντον, προκειμένου να επιλεγεί για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος.

    [09] Αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν 16 επιπλέον στόχους του ΙΚ, σε Συρία και Ιράκ

    Μαχητικά αεροσκάφη του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών που απογειώθηκαν από αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο βομβάρδισαν 16 νέους στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ και τη Συρία χθες, την τέταρτη μέρα αυτών των επιχειρήσεων.Οι επιθέσεις από τη Μεσόγειο έχουν ανοίξει νέο μέτωπο στις επιθέσεις εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης δια αέρος."Ολοκληρώνουμε τη δουλειά", είπε σε δημοσιογράφους στο αεροπλανοφόρο κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών ο υποναύαρχος Μπρετ Μπάτσελντερ, διοικητής της ομάδας κρούσης του αεροπλανοφόρου Harry S. Truman.

    Ο υποναύαρχος είπε ότι τα μαχητικά F/A-18 του αεροπλανοφόρου είχαν ρίξει 10-20 πυρομαχικά σε στόχους στο Ιράκ και τη Συρία από την Παρασκευή, όταν το αεροπλανοφόρο μετακινήθηκε στη Μεσόγειο από τον Κόλπο για να ξεκινήσει εκ νέου τον βομβαρδισμό στρατιωτικών στόχων και στις δύο χώρες.Οι αξιωματούχοι του Ναυτικού δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες για το είδος των στόχων που καταστράφηκαν, είπαν όμως ότι ήταν κυρίως παρόμοιοι με εκείνους προηγούμενων βομβαρδισμών από τον Κόλπο, εστιαζόμενοι κυρίως στην καταστροφή και διάβρωση της βάσης χρηματοδότησης του Ισλαμικού Κράτους.

    [10] Φρ. Ολάντ: Πρέπει να ξέρουμε πότε να σταματάμε μια απεργία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε ότι θα πρέπει "να γνωρίζει κανείς πότε να σταματά μια απεργία", επαναλαμβάνοντας τη διάσημη δήλωση που είχε κάνει το 1936 ο τότε γενικός γραμματέας του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ζητώντας να πάψουν οι κινητοποιήσεις εναντίον του νόμου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

    "Υπάρχει κάποια στιγμή όπου, σύμφωνα με μια διάσημη ρήση, πρέπει να ξέρεις να σταματάς μια απεργία", είπε ο Ολάντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Voix du Nord.

    Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γάλλου προέδρου θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας.

    Τον Ιούνιο του 1936, όταν ανέβηκε στην εξουσία το Λαϊκό Μέτωπο, ένας συνασπισμός αριστερών κομμάτων, ο Μορίς Τορέζ, ο τότε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, δήλωσε ότι "θα πρέπει να ξέρουμε πότε να σταματάμε μια απεργία, αφού έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα", όπως ήταν η εβδομάδα 40 ωρών εργασίας και η 15μερη άδεια μετ' αποδοχών.

    Για τον σημερινό πρόεδρο της χώρας, "η κυβέρνηση έδειξε τη θέλησή της για διάλογο", κυρίως με τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τις οδικές μεταφορές, την πολιτική αεροπορία και τους σιδηροδρόμους.

    Τέσσερις ημέρες πριν από τη σέντρα του Euro 2016, η γαλλική κυβέρνηση πολλαπλασιάζει τις εκκλήσεις της για να σταματήσουν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις που συνεχίζονται στη χώρα εδώ και τρεις μήνες. Οι εργατικές κινητοποιήσεις "προκαλούν δυσαρέσκεια στους συμπατριώτες μας και δίνουν μια εικόνα της Γαλλίας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, ενώ η Γαλλία είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός του κόσμου", συνέχισε ο πρόεδρος Ολάντ, ζητώντας από όλους "να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

    [11] Eρντογάν: H Γερμανία οφείλει να λογοδοτήσει πρώτη για το Ολοκαύτωμα

    «Γερμανία στο ξαναλέω: Λογοδότησε πρώτα εσύ για το Ολοκαύτωμα, λογοδότησε εσύ πρώτα για την εξόντωση 100.000 ανθρώπων στη Ναμίμπια. Είσαι η τελευταία χώρα η οποία μπορεί να κατηγορήσει την Τουρκία για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων». Εξάλλου, η Τουρκία δεν έχει να κρύψει τίποτα στο θέμα αυτό. Τα τουρκικά αρχεία είναι στη διάθεση των επιστημόνων. «Εάν βρείτε κάτι που να το επιβεβαιώνει τότε είμαστε πρόθυμοι να το εξετάσουμε. Η ιστορία μας δεν είναι η ιστορία μαζικών φόνων, η ιστορία μας είναι μια ιστορία ευσπλαχνίας. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ μας». Η αποστροφή αυτή της ομιλίας του Προέδρου του Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη αναπαράγεται από όλο τον γερμανικό Τύπο. Φυσικά και θα βλάψει τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου, συμπλήρωσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα πώς θα αντιδράσει.

    Αναφορά γίνεται επίσης στον γερμανικό Τύπο και στην επίθεση του Τούρκου Προέδρου κατά των Γερμανών βουλευτών τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι υπερψήφισαν την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στο γερμανικό Κοινοβούλιο: «Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι Τούρκοι, αλλά τι είδους Τούρκοι είναι τέλος πάντων. Το αίμα τους πρέπει να εξεταστεί από αιματολογικό εργαστήριο. Το αίμα τους είναι χαλασμένο». Ο Ερντογάν τους κατηγόρησε μάλιστα ότι είναι το μακρύ χέρι του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στη Γερμανία. «Είναι ούτως ή άλλως γνωστό τίνος φερέφωνα είναι», είπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 June 2016 - 4:32:31 UTC