Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβληματισμό για την πραγματική οικονομία, μετέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στον Μανουέλ Βαλς
  • [02] Την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας επεσήμανε από την Κάνδανο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [03] Ανησυχία για τα επεισόδια στα hot spot της Σάμου εξέφρασε ο Στ. Θεοδωράκης
  • [04] Στον ανακριτή διαφθοράς έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ
  • [05] Γιορτή για τα παιδιά των 14 ειδικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά
  • [06] Δώδεκα γύπες θα απελευθερωθούν την Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
  • [07] Στο ανώτερο σημείο εδώ και 34 χρόνια η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα
  • [08] Τουλάχιστον 104 πτώματα μεταναστών ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης
  • [09] Επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου στο πάρκο «Χρήστος Πολέντας»
  • [10] Παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα για να ξεμπλοκάρει η δίκη
  • [11] Ανανέωσαν έως το 2020 Φορτούνης και Μπουχαλάκης
  • [12] Δεκαμελής η ομάδα των προσφύγων που θα αγωνισθούν υπό την Ολυμπιακή σημαία
  • [13] Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την Έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης 2017
  • [14] Μέχρι το 2019 ο Δημήτρης Ιτούδης στην ΤΣΣΚΑ

  • [01] Προβληματισμό για την πραγματική οικονομία, μετέφερε ο Κ. Μητσοτάκης στον Μανουέλ Βαλς

    Για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία και το προσφυγικό ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό της Γαλλικής Δημοκρατίας Μανουέλ Βάλς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν σήμερα σε πολύ καλό κλίμα, και σύμφωνα με πηγές της ΝΔ στη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι διαχρονικά και παραδοσιακά άριστες σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, αλλά και του ελληνικού και γαλλικού λαού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε πλήρως το Γάλλο πρωθυπουργό για τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και ειδικότερα για τον έντονο προβληματισμό που υπάρχει ως προς την πορεία της πραγματικής οικονομίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε την ανάγκη μιας διαφορετικής σύνθεσης οικονομικής πολιτικής, στη βάση της μείωσης της υπέρμετρης φορολογίας, της μείωσης των δημοσίων δαπανών και της ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον στρατηγικό στόχο για ανάπτυξη 4%, με πλεονάσματα της τάξης του 2%, καθώς και στην αναγκαία και επείγουσα διαμόρφωση θετικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, που είναι ζωτικής σημασίας για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να υπάρξει συνεχή εγρήγορση και συντονισμένη δράση, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Μητσοτάκης και Βαλς αντάλλαξαν απόψεις για την πορεία της Ευρώπης, συμπίπτοντας στην εκτίμηση ότι είναι αναγκαίο να αναληφθούν πολιτικές και δράσεις για την ενδυνάμωση της Ευρώπης και της απήχησής της στους ευρωπαϊκούς λαούς.

    Τέλος, έκαναν επισκόπηση των γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στο Κυπριακό.

    [02] Την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας επεσήμανε από την Κάνδανο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Την ανάγκη υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας τόνισε σήμερα από την Κάνδανο, όπου βρέθηκε για την επέτειο των 75 χρόνων από την καταστροφή του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος ανακυρήχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου Κανδάνου-Σελίνου, κατά διάρκεια ομιλίας του, χαρακτήρισε χρέος του να βρίσκεται σε χώρους θυσίας που στέλνουν το μήνυμα «ποτέ πια πόλεμος» και αναφερόμενος στην ανάγκη υπεράσπισης της ιερής αλήθειας πρόσθεσε: «Πολλώ μάλλον όταν υπάρχουν ακόμα και σήμερα ιστορικοί και δη Γερμανοί, ευτυχώς ελάχιστοι και απομονωμένοι, που δεν αισχύνονται να αρνούνται ιδίως τη σφαγή της Κανδάνου και της Βιάννου από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Πρόκειται για πραγματικούς διαστροφείς της ιστορίας, οι οποίοι θα παίρνουν πάντα την απάντηση που τους αξίζει. Τα, δε, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας, προτίστως για λόγους επιστημονικής δεοντολίας, οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικά ως προς τις διακρίσεις που απονέμουν. Και από την άλλη πλευρά, την απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ως στοιχειώδες δείγμα γραφής για την τελική επικράτηση του δικαίου και της νομιμότητας. Διότι, δίχως την επικράτησή τους υπάρχει ο κίνδυνος, ολοκαυτώματα όπως αυτό της Κανδάνου, έστω και με άλλη μορφή, να διαπραχθούν μελλοντικώς».

    Για ακόμη μία φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε την άποψη ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδος για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.

    Διαβάστε επίσης:

    Επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου στο πάρκο «Χρήστος Πολέντας»

    [03] Ανησυχία για τα επεισόδια στα hot spot της Σάμου εξέφρασε ο Στ. Θεοδωράκης

    Την ανησυχία του ότι θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα περιστατικά βίας, όπως τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στο hot spot της Σάμου, εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος περιοδεύει στο νησί για δεύτερη ημέρα, και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

    «Το πρόβλημα πρέπει να το λύσει η κυβέρνηση και όχι οι τοπικοί πληθυσμοί. Υπάρχουν λύσεις, αλλά δε ξέρω αν υπάρχει διάθεση, γιατί ένα χαρακτηριστικό που έχει αυτή η κυβέρνηση είναι ότι αφήνει τα προβλήματα να λιμνάζουν, ενώ στην πολιτική πρέπει να λειτουργείς με αμεσότητα και να επεμβαίνεις τη κατάλληλη στιγμή ώστε να λύνεις τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του.

    Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, «η οποία αυτή τη στιγμή φαντάζει μετέωρη», υπογράμμισε ότι θα πρέπει να στηριχτεί με κάθε τρόπο γιατί αν καταρρεύσει η συμφωνία τα προβλήματα θα επανέλθουν στη δυσθεώρητη προηγούμενη όψη τους, και παράλληλα καταλόγισε ευθύνες για την αργοπορία της λέγοντας: «Η συμφωνία με την Τουρκία έπρεπε να είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα και μπορούσε να είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα -από τότε που το ζητάγαμε, την άνοιξη του 2015-, τότε που η κυβέρνηση δεν έβλεπε το πρόβλημα, δεν έβλεπε τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να φτάνουν στα νησιά».

    [04] Στον ανακριτή διαφθοράς έξι εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

    Ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη καλούνται σήμερα σε απολογία, έπειτα από προθεσμίες, έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, της περιόδου 2013-2014, για την κατηγορία της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που αφορά τη «μη επωφελή αξιοποίηση» 28 ακινήτων.

    Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά τα 28 ακίνητα, πέντε κτίρια των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και πέντε κτήρια της Αστυνομίας, που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωσή τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

    Η συναλλαγή -που ελέγχθηκε από τους εισαγγελείς Διαφθοράς μετά από μηνυτήρια αναφορά δικηγόρων του Πειραιά- ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και αφορά δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους (Eurobank Properties, Εθνική Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.

    Συγκατηγορούμενοι των έξι εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, τριών Ελλήνων και τριών αλλοδαπών, είναι τρία μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, της επίμαχης περιόδου, για το αδίκημα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. Η κατηγορία αφορά την μη απόδοση τόκων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ μετά την είσπραξη του τιμήματος και εντός δέκα ημερών. Οι τρεις κατηγορούμενοι μέλη της διοίκησης, σύμφωνα με τη δικογραφία, όφειλαν αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας και την είσπραξη του τιμήματος και το αργότερο μέσα σε δέκα μέρες να πιστώσουν το ποσό στον ειδικό λογαριασμό του Δημοσίου μαζί με τους αναλογούντες τόκους τους οποίους δεν απέδωσαν.

    Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση αναφέρεται πως τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων «παρότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής».

    Οι εισαγγελείς Διαφθοράς στο πόρισμά τους εκτιμούν πως η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε με ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια ευρώ. Αναφέρονται επίσης, σε «επαχθείς μισθωτικούς όρους» που επάγονται ζημία για το ελληνικό Δημόσιο η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Επισημαίνουν μάλιστα συγκεκριμένες περιπτώσεις ακινήτων και μισθωμάτων που κατέβαλε το Δημόσιο όπως συνολικό ποσό των 6,6 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί σε μίσθωμα που πλήρωσε το Δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2015 για τη μίσθωση κενών ή εν μέρει κενών κτιρίων για το κτίριο του Κεράνη και το κτίριο του υπουργείου Υγείας (πρώην Ολυμπιακό κέντρο γραπτού Τύπου).

    Επισημαίνουν επίσης, ότι σημειώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις υποτίμηση της «εύλογης αξίας των ακινήτων» με αποτέλεσμα τη μείωση του τιμήματος που εισέπραξε το Δημόσιο. Χαρακτηριστικά στο πόρισμα γίνεται λόγος στις περιπτώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης και του Γενικού Χημείου του Κράτους στις οποίες οι εισαγγελείς θεωρούν ότι δεν εκτιμήθηκε η αξία της γης, καθώς απέμενε συντελεστής δόμησης. Κρίνουν επίσης ότι δεν εκτιμήθηκε η μελλοντική υπεραξία των ακινήτων λόγω μεταβολής των χρήσεων γης, όπως στην περίπτωση του υπουργείου Παιδείας.

    Οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να απολαμβάνουν κάποιων «εξασφαλίσεων», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς

    Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να απολαμβάνουν κάποιων «εξασφαλίσεων», εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι σήμερα έξι μέλη του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ (εκ των οποίων τρία μέλη είχαν διοριστεί από το EuroWorking Group και κατάγονται από την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιταλία), κλήθηκαν να απολογηθούν στον εισαγγελέα Διαφθοράς, ο κ. Σχοινάς σημείωσε: «Για μας, πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη». Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως υπάρχει πλήρης σεβασμός ως προς τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Επιπλέον, ερωτηθείς για το αίτημα του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι να απολαμβάνουν κάποιου είδους ασυλίας στο καινούριο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα εκκρεμή σημεία του ελληνικού προγράμματος, τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή υπό διαβούλευση. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως στους κόλπους των Βρυξελλών υπάρχουν ανησυχίες ότι εφόσον δεν διευθετηθεί το ζήτημα, κανένα στέλεχος των ευρωπαϊκών οργάνων δεν θα επιθυμεί να αποσταλεί στην Ελλάδα και έτσι θα υπονομευθεί η επιτυχία τoυ νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων. Γι'αυτό, το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

    [05] Γιορτή για τα παιδιά των 14 ειδικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά

    «Η αξία αυτών των ξεχωριστών παιδιών για την κοινωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μας "εκπαιδεύουν" να δεχόμαστε τη διαφορετικότητα και να τη σεβόμαστε», υπογράμμισε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, αναφερόμενη στη σημασία που προσδίδει σε όλους η παρουσία των παιδιών-μαθητών στα ειδικά σχολεία, στη σημερινή εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε, κατά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, η Περιφέρεια Αττικής (ΠΕ Πειραιά) σε συνεργασία με τον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ).

    Στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος», ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι γονείς και οι φίλοι, πρόσφεραν στους περίπου 500 μαθητές των 14 ειδικών σχολείων ένα «μικρό ταξίδι αγάπης και χαράς» με δώρα, κεράσματα, πολύμορφες, μουσικοκινητικές δράσεις με κλόουν και χορό, υπό τον «συντονισμό» της Κάρμεν Ρουγγέρη.

    Στον χαιρετισμό της, η κ. Δούρου τόνισε, μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ειδικά σχολεία, όχι για ειδικά αλλά για ξεχωριστά παιδιά, παιδιά με ιδιαίτερες ικανότητες. Ειδικά σχολεία για τα μόνα παιδιά που δεν πρόκειται να κάνουν ποτέ σκασιαρχείο. Για τα μόνα παιδιά, για τα οποία το σχολείο αποτελεί πραγματικά δεύτερο σπίτι. Τα παιδιά για τα οποία η εκπαίδευση είναι, ίσως, το πιο πολύτιμο εφόδιο της ζωής τους. Τα ειδικά σχολεία, οι εκπαιδευτικοί τους, το σύνολο του προσωπικού τους, προσφέρουν στα ιδιαίτερα αυτά παιδιά το μέλλον. Τους προσφέρουν τις προϋποθέσεις για την κοινωνικοποίηση και τη συμμετοχή. Και παράλληλα εκπαιδεύουν εμάς, τις κοινωνίες, να τα καταλαβαίνουμε. Να τα στηρίζουμε. Μας μαθαίνουν να δεχόμαστε τη διαφορετικότητα και να τη σεβόμαστε. Το έργο σας, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιξοότητες, είναι σημαντικό και σπουδαίο. Αναντικατάστατο. Σας ευχαριστούμε».

    [06] Δώδεκα γύπες θα απελευθερωθούν την Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

    Στην απελευθέρωση δώδεκα γυπών προχωρούν την Κυριακή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) και ο δήμος Ηρακλείου. Η απελευθέρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:00, στον Γιούχτα, στην τοποθεσία «Χωστό Νερό».

    Τα πουλιά εντοπίστηκαν, σε διάφορα σημεία της Κρήτης, δηλητηριασμένα, χτυπημένα ή εξαντλημένα και αφού έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από τους συνεργάτες του ΕΚΠΑΖ στο νησί, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο στην Αίγινα για την πλήρη αποθεραπεία τους. Σήμερα, οι γύπες χαίρουν άκρας υγείας και ήρθε η ώρα να επανενταχτούν στο φυσικό περιβάλλον τους.

    Τη μεταφορά των πουλιών και των συνοδών τους από το λιμάνι του Πειραιά στο Ηράκλειοθα πραγματοποιήσει ο δήμος Ηρακλείου, με τη συμβολή των δασικών Αρχών.

    [07] Στο ανώτερο σημείο εδώ και 34 χρόνια η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα

    Η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα έφθασε σήμερα το μεσημέρι τα 6 μέτρα και μπορεί να φθάσει τα 6,30 ακόμη και τα 6,50 μέτρα το βράδυ, προσεγγίζοντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει τα τελευταία 34 και πλέον χρόνια στο Παρίσι, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

    "Θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των νερών στον Σηκουάνα και όπως προβλέπεται η στάθμη θα φθάσει απόψε περίπου τα 6,30 μέτρα, ακόμη και τα 6,50 μέτρα στο χειρότερο σενάριο. Πρέπει να σημειώσουμε πως το υψηλό αυτό επίπεδο της στάθμης των υδάτων αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προτού αρχίσει να υποχωρεί", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Το επίπεδο αυτό είναι μεγαλύτερο εκείνου που είχε φθάσει το νερό στη γαλλική πρωτεύουσα το 1982 (6,15 μέτρα).

    [08] Τουλάχιστον 104 πτώματα μεταναστών ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης

    Το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 104 πτώματα μεταναστών εντοπίστηκαν στις ακτές της Ζουάρα, μιας πόλης στη δυτική Λιβύη.

    Πολλές γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επί τόπου.

    "Έως το βράδυ της Πέμπτης (χθες), είχαμε ανασύρει 104 πτώματα μεταναστών αλλά περιμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Αγιούμπ Κάσελ, εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης.

    "Ένα σκάφος σαν κι αυτό μπορεί να μεταφέρει από 115 έως 125 επιβάτες", διευκρίνισε.

    Σχεδόν 700 μετανάστες, ανάμεσά τους και περίπου 40 παιδιά, που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ιταλία έχασαν τη ζωή τους, σε φρικτές συνθήκες, την περασμένη εβδομάδα σε τρία ναυάγια που συνέβησαν ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και μαρτυρίες επιζώντων.

    Ο συνταγματάρχης Αγιούμπ Κάσεμ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν τα πτώματα των μεταναστών που βρέθηκαν σήμερα στη Ζουάρα επέβαιναν σε ένα από τα σκάφη που ναυάγησαν την περασμένη εβδομάδα.

    Οι διακινητές παράτυπων μεταναστών εκμεταλλεύονται το χάος που επικρατεί στη Λιβύη μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Οι περισσότεροι μετανάστες αναχωρούν από το δυτικό τμήμα της χώρας για την Ιταλία, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 300 χιλιομέτρων.

    "Οι μετανάστες είναι κυρίως Αφρικανοί αλλά υπάρχουν και Άραβες ανάμεσά τους", δήλωσε στο AFP ο συνταγματάρχης Κάσεμ.

    [09] Επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου στο πάρκο «Χρήστος Πολέντας»

    Το μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει η ανθρωποθυσία στους δρόμους έστειλε, το μεσημέρι από τα Χανιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε το Πάρκο «Χρήστος Πολέντας», στην περιοχή Νερατζιά, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της ασφάλτου.

    «Αυτός εδώ ο χώρος είναι για να θυμίζει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα από ανθρώπινα λάθη να χάνονται ζωές», είπε ο κ. Παυλόπουλος, σε συνομιλία του με τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και μέλη οικογενειών θυμάτων της ασφάλτου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε από τον ιδρυτή του πάρκου, Σταύρο Πολέντα, στους χώρους του, προσκύνησε την εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου, ενώ δέχτηκε και αναμνηστικά δώρα. Ο Δήμος Πλατανιά προσέφερε στον κ. Παυλόπουλο εικόνα του Αγίου Χριστοφόρου και ένα καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης ενώ οι οικογένειες θυμάτων της ασφάλτου του δώρισαν φωτογραφικό πίνακα με το πάρκο.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.

    [10] Παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα για να ξεμπλοκάρει η δίκη

    Την παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε η δημόσια έκκληση της μητέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η δίκη των κατηγορούμενων στελεχών της Χρυσής Αυγής.

    Μετά από επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, η Μάγδα Φύσσα και οι οικείοι του Παύλου επισκέφθηκαν το γραφείο του κ. Βούτση και παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, εξέθεσαν τα γεγονότα και περιέγραψαν την εμπειρία τους, των προηγούμενων μηνών, ζητώντας να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την επιτάχυνση της δίκης, την ανάληψη όλων των ευθυνών και την προώθηση των απαιτούμενων ενεργειών για να λυθεί το πρόβλημα, το οποίο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε «ιδιαίτερα κρίσιμο για τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας».

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε ότι απηύθυνε έγγραφο-παράκληση προς τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και τη δυσκολία προόδου της δίκης, και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του- εφόσον διαπιστώνει τη δυσκολία- να απευθύνει στον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικό έγγραφο. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε, ήδη, τηλεφωνική επικοινωνία του γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης και το έγγραφο διαβιβάζεται άμεσα στον κ. Παρασκευόπουλο για τις περαιτέρω ενέργειες.

    «Γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με μία κίνηση. Απαιτούνται διαρκείς προσπάθειες», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και δήλωσε: «Διαβεβαίωσα την κ. Φύσσα και τους οικείους της ότι εμείς θα παρακολουθούμε διαρκώς τη δίκη και, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διευκολύνουμε την Δικαιοσύνη».

    Ο κ. Παρασκευόπουλος σημείωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος για την ταχύτητα με την οποία θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Ωστόσο, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μη γίνει η δίκη. Επίσης, εξήγησε ότι η δική του παρέμβαση θα είναι να ορίσει τον χώρο διεξαγωγής της, μετά από συνεννόηση και με τρόπο που η δίκη θα διεξάγεται καθημερινά, είτε αυτό συμβεί στον Κορυδαλλό, είτε σε χώρο στο Εφετείο.

    Γι' αυτά που έχουν προηγηθεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε σε χρήση, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, επιπλέον μία αίθουσα για τη διεξαγωγή μεγάλων δικών και αυτή η αίθουσα ήταν έτοιμη από την 5η Οκτωβρίου του 2016. «Ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής μίας δίκης αποτελεί αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης και το υπουργείο οφείλει να σπεύσει αρωγός, αν υπάρξει σχετική ανάγκη, δηλαδή, μία διαρκής αντικειμενική αδυναμία διεξαγωγής. Οπότε ο υπουργός έχει αρμοδιότητα να δώσει διέξοδο» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και εξήγησε ότι «αν ο υπουργός έσπευδε να προσδιορίσει χρόνο ή τόπο δίκης, χωρίς δικαστικό αίτημα, θα επενέβαινε με τρόπο που ο νόμος δεν επιτρέπει». Ακόμη, επεσήμανε ότι αν γινόταν παρέμβαση χωρίς δικαστικό αίτημα, υπήρχε ο κίνδυνος επίκλησης παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης ανεξάρτητης λειτουργίας της Δικαιοσύνης και κίνδυνος δημιουργίας δικονομικής εμπλοκής της συγκεκριμένης δίκης.

    Ως προς την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η μητέρα του Παύλου Φύσσα, από προχθές, μέσα από δημόσια έκκληση-κραυγή αγωνίας για το γεγονός ότι η δίκη δεν προχωρά, ζήτησε την ανάληψη όλων των ευθυνών και μέτρων, απευθυνόμενη στους πολιτειακούς θεσμούς και την κυβέρνηση. «Ο πρωθυπουργός, ανταποκρινόμενος στην έκκληση, ανέλαβε την πρωτοβουλία και είχαμε σήμερα τη συνάντηση με τη μητέρα και τους οικείους του Παύλου Φύσσα» εξήγησε ο κ. Βούτσης και τόνισε ότι η δίκη δεν έχει ούτε ρυθμό, ούτε ορίζοντα, ούτε και τη δημοσιότητα που θα έπρεπε.

    Στόχος της επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνη προς τον διευθύνοντα του Εφετείου Αθηνών είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 18 του νόμου 1756/1988, που ορίζει ότι αν υπάρχει διαρκής αντικειμενική αδυναμία πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του δικαστηρίου, ορίζεται ύστερα από αίτηση του δικαστή που το διευθύνει (δηλαδή του διευθύνοντος το Εφετείο) από τον υπουργό Δικαιοσύνης η αίθουσα άλλου δικαστηρίου για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων.

    [11] Ανανέωσαν έως το 2020 Φορτούνης και Μπουχαλάκης

    Στην ανανέωση των συμβολαίων του Κώστα Φορτούνη, αλλά και του Ανδρέα Μπουχαλάκη έως το 2020, προχώρησε η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Τη συμφωνία γνωστοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Βρέντζος, κατά την παρουσίαση των εισιτηρίων διαρκείας για τη νέα σεζόν, όπου παραβρέθηκαν και οι δύο ποδοσφαιριστές.

    «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο. Είμαι χαρούμενος και θέλω να συνεχίσω να δίνω όσα μπορώ και να κατακτώ τίτλους με την ομάδα. Ήθελα να μείνω και όλα πήγαν καλά», είπε μεταξύ άλλων ο Φορτούνης.

    «Ευχαριστώ τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και θα κάνω το παν για να τα καταφέρω. Θέλω να είμαστε καλύτεροι, να προσπαθήσουμε παραπάνω, ώστε ο κόσμος να γεμίζει το γήπεδο, όπως κάνει και τώρα», τόνισε από τη δική του μεριά ο Μπουχαλάκης.

    [12] Δεκαμελής η ομάδα των προσφύγων που θα αγωνισθούν υπό την Ολυμπιακή σημαία

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Αύγουστο (5-21) στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, θα περάσουν στην Ιστορία ως η πρώτη διοργάνωση, στην οποία θα συμμετάσχει «η ομάδα των προσφύγων». Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ, στους Αγώνες της Βραζιλίας, θα λάβουν μέρος 10 πρόσφυγες, οι οποίοι θα συνοδεύονται από 12 παράγοντες και θα αγωνισθούν υπό την Ολυμπιακή σημαία.

    Πρόκειται για πέντε αθλητές από το Νότιο Σουδάν, δύο από την Συρία, δύο από την Δημοκρατία του Κονγκό και έναν από την Αιθιοπία.

    Οι έξι εξ αυτών είναι άνδρες και οι τέσσερις γυναίκες, ενώ θα αγωνιστούν στην κολύμβηση, το τζούντο και τον στίβο.

    Ο Μπαχ μίλησε για μια ιστορική ημέρα και δήλωσε για το θέμα: «Αυτοί οι πρόσφυγες αθλητές δεν έχουν σπίτι, δεν έχουν ομάδα, δεν έχουν σημαία, δεν έχουν εθνικό ύμνο. Η ιδέα αυτής της ομάδας προσφύγων είναι για να τους δώσει ένα σπίτι στο Ολυμπιακό χωριό μαζί με όλους τους αθλητές από ολόκληρο τον κόσμο. Θα γίνει ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου προς τιμήν τους, η Ολυμπιακή σημαία θα τους οδηγήσει εντός του σταδίου. Αυτό μπορεί να στείλει ένα σύμβολο ελπίδας για όλους τους πρόσφυγες στον κόσμο και μπορεί να στείλει ένα μήνυμα στην διεθνή κοινότητα ότι οι πρόσφυγες είναι συνάνθρωποί μας και είναι ένας εμπλουτισμός για την κοινωνία».

    Η «ομάδα των προσφύγων» θα στεγαστεί στο χωριό των αθλητών μαζί με όλες τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες και θα μπει προτελευταία στο γήπεδο στην τελετή έναρξης, μπροστά από αυτήν της «οικοδέσποινας» Βραζιλίας.

    [13] Ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την Έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης 2017

    Η διεθνής αυτοκινητοβιομηχανία, ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες, εργάζεται πυρετωδώς για να προετοιμάσει τα νέα μοντέλα. Επίσης δοκιμάζει τις καινούργιες τεχνολογίες ασφάλειας και αναζητά τρόπους για να μειώσει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η τελευταία τάση είναι η ανάπτυξη των μονάδων που επιτρέπουν την αυτόνομη οδήγηση. Τα πρώτα μοντέλα μαζικής παραγωγής με ανάλογες ικανότητες έχουν ήδη κυκλοφορήσει στους δρόμους. Τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των αυτοκινούμενων μοντέλων.

    Σημαντικό πεδίο για την εμφάνιση των νέων μοντέλων και τεχνολογιών αποτελούν οι διεθνείς εκθέσεις αυτοκινήτου. Το 2017 όπως κάθε χρόνο, η πρώτη μεγάλη και σημαντική διεθνής έκθεση είναι εκείνη που διοργανώνεται στη Γενεύη. Οι οργανωτές της έκθεσης έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα πρώτα στοιχεία από την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί το 2017.

    Η 87η Διεθνής Έκθεση της Γενεύης, θα διεξαχθεί από τις 9 έως 19 Μάρτιου 2017 στο Παλέξπο. Η έκθεση της Γενεύης περιλαμβάνεται στο παγκόσμιο «Top 5» των διεθνών εκθέσεων. Οι διοργανωτές κάνουν προσπάθειες να αναβαθμίσουν τους χώρους και να δημιουργήσουν περισσότερες εκδηλώσεις. Τα αποτελέσματα από μια έρευνα ανάμεσα στους επισκέπτες που πέρασαν τις πύλες της φετινής έκθεσης, έδειξε ότι το 20% των 690.000 θα αγοράσουν ένα καινούργιο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια αυτού του έτους και το 24,3% σκέπτεται να αγοράσει αυτοκίνητο το επόμενο έτος.

    Επίσης, σχεδόν το 52% των επισκεπτών σχεδιάζουν να δαπανήσουν μεταξύ 20.000 και 50.000 ελβετικών φράγκων για ένα νέο αυτοκίνητο και 5% πάνω από 100.000 ελβετικά φράγκα. Το 45% των επισκεπτών ήρθε από το εξωτερικό, επιβεβαιώνοντας το διεθνή χαρακτήρα της ελβετικής έκθεσης.

    Σπύρος Ρέκκας

    [14] Μέχρι το 2019 ο Δημήτρης Ιτούδης στην ΤΣΣΚΑ

    Ο Δημήτρης Ιτούδης θα παραμείνει κάτοικος Μόσχας για άλλα τρία χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΤΣΣΚΑ. Η διοίκηση της «ομάδας του στρατού» είναι απόλυτα ικανοποιημένη για όσα έχει καταφέρει ο Έλληνας τεχνικός κατά την διετή παρουσία του στο πάγκο της ομάδας και αποφάσισε να του ανανεώσει το συμβόλαιο μέχρι το 2019.

    Ο πρόεδρος της ΤΣΣΚΑ, Αντρέι Βατούτιν, δήλωσε σχετικά : «Όταν αποφασίσαμε να προσλάβουμε τον Δημήτρη πριν από δύο χρόνια δεν είχαμε καμία αμφιβολία για τις ικανότητες του. Είχε ήδη μεγάλη εμπειρία, αλλά εδώ με την κατάκτηση της Euroleauge κατάφερε να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 June 2016 - 14:32:23 UTC