Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Οξεία αντιπαράθεση Στ. Θεοδωράκη- Αλ. Τσίπρα
  • [03] Φ. Γεννηματά: Ντροπή να υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι στηρίζει τους αδύναμους
  • [04] Π. Καμμένος: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση
  • [05] Γ. Κατρούγκαλος: Με την απόφαση του Eurogroup, ανοίγει καινούρια προοπτική για την ελληνική οικονομία
  • [06] Χρηματοδότηση για περίπου 141.800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ εξασφαλίζει το «σχέδιο Γιούνκερ»
  • [07] Ο νεοφιλελευθερισμός πλήττει την ανάπτυξη της οικονομίας, τονίζουν τρεις οικονομολόγοι του ΔΝΤ
  • [08] Μικρά παιδιά πήγαν στον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ και «προκάλεσαν» σεισμό!
  • [09] «Παιχνίδια στρατηγικής στη σκακιέρα του κόσμου» - Μια συμβολική δράση του «πράσινου» Πανεπιστημίου Αιγαίου
  • [10] Ένα τρένο με επιβάτες Ευρωπαίους ηγέτες εγκανίασε τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου
  • [11] Βερολίνο: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων δεν θα επιβαρύνει μόνιμα τις γερμανοτουρκικές σχέσεις
  • [12] Ακουαρέλα του «Μικρού Πρίγκιπα» πουλήθηκε έναντι 133.200 ευρώ
  • [13] Με 190 ΝΑΙ υπερψηφίστηκε η τροπολογία
  • [14] Β. Λεβέντης: Φωτογραφική και εκδικητική κατά της οικογένειας Μητσοτάκη η διάταξη για τις offshore
  • [15] Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ., εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών
  • [16] Το Peugeot 108 είναι κατάλληλο για το αστικό περιβάλλον

  • [01] ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ

    «Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε με τη διάταξη-πλυντήριο στην υπόθεση "offshore ΣΥΡΙΖΑ"», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει, για την κυβέρνηση, πως «δόλια έφεραν και συνειδητά ψήφισαν» διάταξη που επέτρεπε σε υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες, είτε να αθωωθούν οριστικά για τυχόν παράνομη συμμετοχή τους.

    «Τώρα, κάτω από τη γενική κατακραυγή, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ψηφίζοντας σήμερα το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχαν ψηφίσει πριν από λίγες μόνο ημέρες» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου γίνεται λόγος για τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη.

    «Το ερώτημα είναι ένα: Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα; Μία είναι η αλήθεια: Πιάστηκαν με την offshoreστην πλάτη. Είναι έκθετοι. Τους έχουν, πια, καταλάβει όλοι. Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε», υπογραμμίζει η ΝΔ.

    [02] Οξεία αντιπαράθεση Στ. Θεοδωράκη- Αλ. Τσίπρα

    Σε οξεία αντιπαράθεση ανάμεσα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τον επικεφαλής του Ποταμιού -στην οποία παρενέβη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη για συκοφαντία- οδήγησε η αναφορά του τελευταίου περί ένταξης στο κυβερνητικό σχήμα «ανθρώπων του Άκη Τσοχατζόπουλου που έχουν «κατακλέψει πολιτικό χρήμα».

    Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Θεοδωράκης μετά τον πρωθυπουργό, ώστε να απαντήσει στην κατηγορία του κ. Τσίπρα ότι "όποτε λείπει ο κ. Μητσοτάκης τον αναπληρώνει εκείνος", είπε: «Επειδή μας προκαλείτε, σας λέω ότι το Ποτάμι δεν χρειάζεται κακά δάνεια. Τα δάνεια της παλιάς κακής πολιτικής τα έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς δεν αναπληρώνουμε τους παλιούς, εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου, που έχουν κατακλέψει πολιτικό χρήμα».

    Κατόπιν αυτού παρενέβη ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε «συκοφαντία» τα όσα υποστήριξε ο κ. Θεοδωράκης, ειδικώς καθώς του δόθηκε η δυνατότητα να επανέλθει και να δικαιολογήσει τα λεγόμενά του ως ειπωμένα εν τη ρύμη του λόγου.

    «Δόθηκε η δυνατότητα στον πρόεδρο του Ποταμιού να παραδεχθεί ότι εν τη ρύμη του λόγου του είπε μια κουβέντα παραπάνω. Είπε ότι στελέχη που έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταδικαστεί γιατί έκλεψαν δημόσιο χρήμα και είναι και υπουργοί. Αυτό είναι συκοφαντία, και ενώ του δόθηκε η δυνατότητα να αιτιολογήσει πως ότι είπε το είπε εν τη ρύμη του λόγου του, επιβεβαίωσε τη συκοφαντία με τον χειρότερο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και καταλήγοντας προσέθεσε απευθείας προς τον κ. Θεοδωράκη: «Κατόπιν αυτού, λυπάμαι πάρα πολύ για σας».

    [03] Φ. Γεννηματά: Ντροπή να υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι στηρίζει τους αδύναμους

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τη βουλευτή Εύη Χριστοφιλόπουλου και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Δημήτρη Καρύδη επισκέφθηκε το πρωί το ΚΑΠΗ Αγ. Μαρίνας στην Ηλιούπολη συνοδευόμενη από το δήμαρχο Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλο.

    Η κ. Γεννηματά μετά τη συνάντηση εξαπέλυσε τα βέλη της κριτικής της στον πρωθυπουργό αναφέροντας ότι «είναι ντροπή να υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι στηρίζει τους αδύναμους την ώρα που τους εξοντώνει: με περικοπή του ΕΚΑΣ, με μείωση του αφορολόγητου, με έμμεσους φόρους, με αύξηση του ΕΝΦΙΑ, με μείωση των συντάξεων, με αύξηση συμμετοχής στα φάρμακα και στην περίθαλψη, με απαξίωση των δομών υγείας και πρόνοιας. Την ίδια στιγμή μάλιστα που τους πιάσαμε στα πράσα να προσπαθούν να προστατεύσουν αυτούς που κάνουν business με offshore».

    Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για ψέματα και εξαπάτηση του ελληνικού λαού ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχει ελπίδα, με σύγχρονες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί ανάπτυξη, δουλειές και κοινωνική προστασία-κοινωνική αλληλεγγύη.

    «Αυτή ήταν πάντα η προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ, αρκεί να ενώσουμε τους Έλληνες, αυτό θα κάνουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Tέρμαο διχασμός, γιατί αυτός αυξάνει μόνο τους απελπισμένους και εμείς θέλουμε προοπτική για την Ελλάδα, τους Έλληνες, τις Ελληνίδες, τους πιο αδύναμους και τη νέα γενιά», κατέληξε η κ. Γεννηματά.

    [04] Π. Καμμένος: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση

    «Αυτή η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση», τόνισε στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτηση της τροπολογίας για την καθολική απαγόρευση συμμετοχής των πολιτικώς εκτεθειμένων προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ενώ, παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση.

    «Ακούσαμε τον κ. Θεοδωράκη να μιλά για συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου στην κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Καμένος και σημείωσε: «Όταν δίναμε μάχη για τα υποβρύχια, ήταν ορντινάντζα του Γιάννου Παπαντωνίου». Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ ότι «πέρασε διατάξεις που αθώωναν για τα υποβρύχια».

    «Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήθελε να ξεχωρίσει από το καθεστώς Σαμαρά-Βενιζέλου, θα έπρεπε να σταματήσει την υπεράσπιση Παπασταύρου» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Ο λαός ξέρει ποιοι έχουν την ταμπέλα της SIEMENS, αντί να παίζουν με την εθνική Ελλάδος», είπε ο Πάνος Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι «είναι υποχρέωση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να ξανανοίξουν οι υποθέσεις και να καταλογιστούν, όχι μόνο οι ποινικές, αλλά και οι αστικές και οι πολιτικές ευθύνες». Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε ότι η σημερινή κυβέρνηση έστειλε 18 υποθέσεις αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων στον εισαγγελέα.

    «Είναι η πρώτη φορά που προφυλακίζονται έμποροι όπλων και καταλογίζονται χρήματα σε εταιρείες», ανέφερε ο κ. Καμμένος και πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, «ακόμη και αναδρομικά», ώστε να μην υπάρχει καμία υπόνοια για τον πολιτικό κόσμο. «Γίνεται και με 200 ψήφους», είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Γ. Κατρούγκαλος: Με την απόφαση του Eurogroup, ανοίγει καινούρια προοπτική για την ελληνική οικονομία

    «Μία καινούρια προοπτική, για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική οικονομία, ανοίγεται, για πρώτη φορά, με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, και αυτό για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι σταματά μία παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, ως προς το αν θα περάσουμε την περίφημη αυτή αξιολόγηση. Θυμίζω ότι ήδη, πριν τις εκλογές του 2015, οφειλόταν αυτή και ήδη φαίνεται ότι πανηγυρικά περνάμε την αξιολόγηση αυτή και μάλιστα έχοντας λάβει μέτρα, που σε μεγάλο βαθμό προσπάθησαν να προστατέψουν και τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για πρώτη φορά δεν έχουμε απλώς υποσχέσεις για τη ρύθμιση του χρέους, έχουμε μία σαφή τοποθέτηση ότι δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητά του, έναν οδικό χάρτη που αναλύεται σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα, και συγκεκριμένες δεσμεύσεις των εταίρων μας». Αυτό δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διεθνή Διάσκεψη «Παιδική ηλικία χωρίς σωματική τιμωρία», στην οποία συμμετέχουν υπουργοί δεκάδων χωρών του κόσμου. «Ως εκ τούτου μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι ένα καινούριο ξεκίνημα βρίσκεται μπροστά μας» πρόσθεσε.

    Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Αυστριακό ομόλογό του, Άλοις Στέγκερ, την ηγεσία της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων και τον πρόεδρο του Αυστριακού Εργατικού Επιμελητηρίου.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Βιένη, πέραν της συμμετοχής του στη Διεθνή Διάσκεψη, όπου το απόγευμα θα προεδρεύει, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε πως αυτή εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια για επαφές με την Κοινωνία των Πολιτών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά με τα εργατικά συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων.

    Ο ίδιος υπενθύμισε πως το Αυστριακό Εργατικό Επιμελητήριο είχε αναθέσει σε διακεκριμένο νομικό μία γνωμοδότηση για τη διερεύνηση τυχόν αντίθεσης των μνημονίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς συνθήκες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, «κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, που υπάρχει στην Αυστρία, ίσως εντονότερο από τις άλλες χώρες».

    [06] Χρηματοδότηση για περίπου 141.800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ΕΕ εξασφαλίζει το «σχέδιο Γιούνκερ»

    Πρόσβαση σε χρηματοδότηση για περίπου 141.800 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην ΕΕ, αναμένεται να εξασφαλίσει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), σύμφωνα με την αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αποτελέσματα του «Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ».

    ?Ενα χρόνο μετά τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), που αποτελεί τον πυρήνα του Επενδυτικού Σχεδίου Γιούνκερ, η Επιτροπή καταγράφει μέχρι στιγμής υλοποίηση έργων σε 26 κράτη μέλη (πλην της Κύπρου και της Μάλτας), τα οποία αναμένεται να πυροδοτήσουν συνολικές επενδύσεις ύψους άνω των 100 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, ιδιαίτερα ωφελημένες από το ΕΤΣΕ είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) έχει εγκρίνει 185 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜΜΕ, με συνολική χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Περίπου 141.800 ΜΜΕ αναμένεται να ωφεληθούν.

    Ωστόσο πενιχρά είναι τα αποτελέσματα του ΕΤΣΕ, όσον αφορά τη χρηματοδότηση ελληνικών ΜΜΕ. Mόνο 121 μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να επωφεληθούν, με χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ, πυροδοτώντας 56 εκατομμύρια ευρώ, μέσω του γερμανικού τραπεζικού ομίλου ProCredit .

    Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα χρηματοδότησης των ελληνικών ΜΜΕ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης και απασχόλησης Γίρκι Κατάινεν ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα, συζήτησε το θέμα αυτό με κάποιους Προέδρους ελληνικών τραπεζών. «Οι τράπεζες είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του μεσάζοντα στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ?, παραδέχτηκε ο Γ. Κατάινεν. Δεσμεύτηκε ωστόσο ότι, αν όλα πάνε καλά, ?θα υπάρξει νέα συμφωνία για τις ελληνικές ΜΜΕ?. ?Ο πιο γρήγορος τρόπος για να τονωθεί η ελληνική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης των ΜΜΕ», τόνισε ο Γ. Κατάινεν και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται στενά με τις ελληνικές τράπεζες και τις ελληνικές αρχές προς αυτό το σκοπό.

    [07] Ο νεοφιλελευθερισμός πλήττει την ανάπτυξη της οικονομίας, τονίζουν τρεις οικονομολόγοι του ΔΝΤ

    Κριτική στο νεοφιλελευθερισμό εκ των έσω, και μάλιστα από οικονομολόγους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αποτελεί γεγονός που δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο.

    Το ΔΝΤ το οποίο έχει κατηγορηθεί από πολλές πλευρές για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλει σε όσες χώρες έχει κληθεί να προσφέρει τη βοήθεια του, για πρώτη ίσως φορά, οικονομολόγοι του παίρνουν αποστάσεις αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα αυτής της "συνταγής".

    Οι τρείς οικονομολόγοι του ΔΝΤ, στο άρθρο τους το οποίο δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού ?Finance & Development? του Ταμείου, εκφράζουν επιφυλάξεις συνολικά για το οικονομικό δόγμα του νεοφιλελευθερισμού, εκτιμώντας ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που σθεναρά υποστήριξε στην περίπτωση της Χιλής για παράδειγμα ο Μίλτον Φρίντμαν, "αντί να οδηγήσουν στην ανάκαμψη ορισμένες φορές διευρύνουν την κοινωνική ανισότητα θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αειφόρο ανάπτυξη". Υπό τον τίτλο "Neoliberalism: Oversold" οι οικονομολόγοι J. Ostry, P. Loungani και D. Furceri, εξετάζουν την νεοφιλελεύθερη ατζέντα επιχειρώντας να καταγράψουν τις οφέλη, αλλά κυρίως τις παράπλευρες απώλειες που προκύπτουν από την εφαρμογή των πολιτικών δημοσιονομικής λιτότητας και άρσης των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων.

    Τρία είναι τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν εξετάζοντας αρκετές περιπτώσεις χωρών οι οποίες διαχρονικά, εφάρμοσαν τις πολιτικές αυτές, είτε υπό την έμπνευση του ΔΝΤ είτε μετά από ελεύθερη επιλογή των κυβερνήσεων:

    -Τα οφέλη σε όρους αυξημένων ρυθμών ανάπτυξης είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν όταν το δείγμα των χωρών που εξετάζεται είναι αρκετά μεγάλο.

    -Το κόστος που επιφέρουν οι πολιτικές αυτές στο κοινωνικό σώμα, αυξάνοντας τους δείκτες ανισότητας, είναι δυσβάστακτο. Μάλιστα τέτοια κόστη μπορούν να αντισταθμίσουν πλήρως τα οφέλη που μπορεί να επιφέρουν οι πολιτικές αυτές στο μέτωπο της ανάπτυξης.

    -Η όξυνση της κοινωνικής ανισότητας θέτει εν αμφιβόλω τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον. Έτσι παρόλο που η ανάπτυξη αποτελεί τη βασική επιδίωξη των νεοφιλελεύθερων επιλογών, οι υποστηρικτές τους θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα που έχουν οι πολιτικές αυτές στην διανομή του πλούτου μέσα στην κοινωνία.

    [08] Μικρά παιδιά πήγαν στον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ και «προκάλεσαν» σεισμό!

    Κυριακή 22 Μαΐου, 11.58΄ το πρωί, ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Σταθμού του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ καταγράφει σεισμό μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 110 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης. "Είναι δυνατόν να συνέβη αυτό; Μπορεί να το κάναμε τόσο καλά;". Γύρω στα 100 παιδιά, ηλικίας από 9 ετών και πάνω, κοιτάζονται μεταξύ τους και αισθάνονται ... δέος. Ο καθηγητής Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος είχε μόλις αναλύσει πώς προκαλείται ένας σεισμός...

    Ήταν ο τέλειος συγχρονισμός, καθώς ο σεισμός που κατέγραψε ο σεισμογράφος, συνέβη την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το πείραμα "Ελάτε να προκαλέσουμε και ν' αναλύσουμε έναν σεισμό!", το οποίο διοργάνωσε το Εργαστήριο Γεωφυσικής, στο πλαίσιο του θεσμού "ΑΠΘ την Κυριακή".

    Το σκηνικό έφερνε στο μυαλό κάτι από τον φανταστικό χαρακτήρα των κόμικς της Ντίσνεϊ, τον φίλο του Ντόλαντ Ντακ, Κύρο Γρανάζη. Μικρά παιδιά, με τον ενθουσιασμό ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους, βρέθηκαν όχι μόνο στον Σεισμολογικό Σταθμό, αλλά "ξεχύθηκαν" σε πολλούς χώρους και εργαστήρια του ΑΠΘ, τις τρεις συνεχόμενες Κυριακές του Μαΐου (15,22 και 29/5), που το Πανεπιστήμιο μετατράπηκε σε ένα τεράστιο εκπαιδευτικό πάρκο, για να τους δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του, μέσα από πειράματα, παρατηρήσεις, ξεναγήσεις σε μουσεία, αρχεία και συλλογές, δημιουργικά εργαστήρια, παιχνίδια και παρουσιάσεις.

    Ο Πύργος του Παιδαγωγικού, το Χημικό, το Φυσικό, η Γεωπονία, το Κτίριο Διοίκησης, το Μετεωροσκοπείο, το Αστεροσκοπείο, η Πολυτεχνική, η Φιλοσοφική και πολλοί άλλοι χώροι του Πανεπιστημίου δέχθηκαν επισκέπτες όλων των ηλικιών. Από τις 40, συνολικά, δράσεις οι 9 πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά για παιδιά του νηπιαγωγείου και 17 για παιδιά του δημοτικού και πολλές άλλες για εφήβους.

    Φέτος ο θεσμός «ΑΠΘ την Κυριακή» είχε και επετειακό χαρακτήρα, εντασσόμενος στις εκδηλώσεις για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, που δεν ήταν άλλοι από500 εθελοντές- φοιτητές και τους υπεύθυνους καθηγητές των δράσεων, η προσέλευση του κόσμου συνολικά ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ πιο εμφανής ήταν η αύξηση της προσέλευσης οικογενειών με μικρά παιδιά, των πρώτων τάξεων του δημοτικού, ακόμη και προσχολικής ηλικίας.

    Περισσότερα από 700 άτομα -μικροί και μεγάλοι- μαζεύτηκαν το βράδυ της Κυριακής 22 Μαΐου στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ , απολαμβάνοντας την "Ορχήστρα του ΑΠΘ κάτω απ' τα αστέρια" σε ένα μουσικό πρόγραμμα με θέματα από τον κινηματογράφο.

    Λόγω του αυξανόμενου κάθε χρόνο ενδιαφέροντος για τον θεσμό "ΑΠΘ την Κυριακή" σχεδιάζεται το Πανεπιστήμιο να είναι ανοιχτό για το κοινό περισσότερες Κυριακές μέσα στο χρόνο, ξεκινώντας από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος με 4 Κυριακές του Μαΐου. Επίσης, επειδή οι εκδηλώσεις του "ΑΠΘ την Κυριακή" διοργανώνονται σε περίοδο πανελλαδικών εξετάσεων, διερευνάται η δυνατότητα να οργανωθεί αντίστοιχη δράση, που θα απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και όχι μόνο θεωρητικά τις Σχολές, στις οποίες ενδιαφέρονται να εισαχθούν.

    Πάντως, το επόμενο "ραντεβού" της πόλης με την Επιστήμη έχει ήδη προγραμματιστείστις εκδηλώσεις "90+ ΑΠΘ" και είναι η "αντίστροφη" εκδήλωση του "ΑΠΘ την Κυριακή", υπό τον τίτλο "το ΑΠΘ στην πόλη". Θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 8-9 Οκτωβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους,με το Πανεπιστήμιο να βγαίνει στην πόλη και να παρουσιάζει το πρόγραμμα και τις δράσεις του.

    [09] «Παιχνίδια στρατηγικής στη σκακιέρα του κόσμου» - Μια συμβολική δράση του «πράσινου» Πανεπιστημίου Αιγαίου

    "Παιχνίδια Στρατηγικής στη Σκακιέρα του Κόσμου" τιτλοφορείται η συμβολική δράση του "πράσινου" Πανεπιστημίου Αιγαίου για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που θα εγκαινιασθεί τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 6.30 το απόγευμα στον Λόφο του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη.

    «Από τη γεωγραφική θέση του στα άκρα του ελλαδικού χώρου, την ακαδημαϊκή φύση και τις προτεραιότητες των σπουδών, αλλά και την ηθελημένη αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου επιχειρεί να ενσωματώνει και να αναδεικνύει τα μεγάλα σχετικά ζητήματα στις συνεχώς εξελισσόμενες συνθήκες του Αρχιπελάγους και των νησιών» λέει ο πρύτανης του ιδρύματος, καθηγητής Στέφανος Γκρίτζαλης, παρουσιάζοντας τη "Σκακιέρα του Κόσμου". Ένα λειτουργικό έργο τέχνης από ανακυκλούμενο χαρτί και σωσίβια προσφύγων που θα τεθεί στη διάθεση των μελών του Iδρύματος, αλλά και του ευρύτερου κοινού.

    Η "Σκακιέρα του Κόσμου" είναι μια γιγάντια υπαίθρια σκακιέρα, έμπνευση της καλλιτέχνιδος και μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, Φερενίκης Τσαμπαρλή, η οποία υιοθετήθηκε από το "πράσινο" Πανεπιστήμιο και αποδίδει υλική, πλην συμβολική, αξία σε δύο κορυφαία ζητήματα της καθημερινότητας στο Αιγαίο και το Πανεπιστήμιο. Την ανακύκλωση κι επανάχρηση "άχρηστων υλικών": του χαρτιού, βασικού υλικού μέσου της εκπαιδευτικής λειτουργίας ενός πανεπιστημίου, και των σωσιβίων των προσφύγων που όλη την προηγούμενη περίοδο σωρεύονταν καθημερινά, στις ακτές δίπλα στα κτίρια του Ιδρύματος, αλλά και σε όλα τα νησιά. «Και τα δύο υλικά, "φέρουν" μέσα τους αγώνα ζωής, των νέων να σπουδάσουν και των προσφύγων να επιβιώσουν», λέει ο κ. Γκρίτζαλης.

    Τα μεγάλα πιόνια ύψους 1,2 μέτρου, από το άχρηστο χαρτί και τα πεταμένα σωσίβια, μετασχηματίσθηκαν, με πολυήμερη επίμονη και σκληρή εργασία και προσπάθεια, μιας αποφασισμένης ομάδας εθελοντών από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ομάδας TEDxLesvos. Το πρωτογενές υλικό εκατοντάδων προσφυγικών σωσιβίων μετέφερε από τη χωματερή ο Δήμος Μυτιλήνης. «Κι εμείς, με μεγάλο σεβασμό, ενσωματώσαμε στην ακαδημαϊκή πράξη τα υλικά του αγώνα επιβίωσης των συνανθρώπων μας», λέει ο πρύτανης.

    [10] Ένα τρένο με επιβάτες Ευρωπαίους ηγέτες εγκανίασε τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική σήραγγα του κόσμου

    Ένα τρένο με επιβάτες Ευρωπαίους ηγέτες εγκανίασε σήμερα στην Ελβετία τη σήραγγα του Σεν-Γκοτάρ, τη μεγαλύτερη στον κόσμο (57 χλμ.), η οποία χρειάστηκε 17 χρόνια φαραωνικών έργων για να δημιουργήσει έναν νέο άξονα σιδηροδρομικών μεταφορών βορρά-νότου.

    Ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Γιόχαν Σνάιντερ-Άμαν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι και ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν επιβαίνουν στην αμαξοστοιχία "Gottardo 2016" για τη διέλευση αυτή, διάρκειας περίπου 30 λεπτών.

    [11] Βερολίνο: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων δεν θα επιβαρύνει μόνιμα τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

    Την ελπίδα και την προσδοκία η επικείμενη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αύριο, από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, να μην επιφέρει μόνιμη διαταραχή στις γερμανοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ. Από την ψηφοφορία πάντως θα απουσιάζει η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

    «Ελπίζω και επίσης περιμένω ότι οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβει αύριο η Βουλή δεν θα επιφέρουν μόνιμη διαταραχή στις σχέσεις με την Τουρκία. Αντιθέτως, έχουμε πολλά θέματα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού με την Τουρκία, πρώτα απ' όλα την χρονίζουσα αίτησή της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά άλλα, μεταξύ των οποίων η συμφωνία για τους πρόσφυγες. Η σχέση με την Τουρκία όμως εκτείνεται πολύ πέρα από αυτή την συμφωνία και όχι μόνο λόγω των πολλών ανθρώπων τουρκικής καταγωγής που ζουν μαζί μας ειρηνικά εδώ και γενεές. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα το καταφέρουμε μέχρι αύριο, αλλά και στη συνέχεια», δήλωσε ο κ. Σέφερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες που θέλουν την 'Αγκυρα, μετά την ψηφοφορία, να αποσύρει τον πρέσβη της από το Βερολίνο.

    Ο εκπρόσωπος του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε ακόμη στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες ο γερμανός υπουργός, με τους πρέσβεις των χωρών οι οποίες θα λάβουν μέρος στο Euro 2016 της Γαλλίας, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση» του τούρκου πρέσβη, ο οποίος μάλιστα κάτω από το σακάκι του φορούσε μπλούζα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας του.

    [12] Ακουαρέλα του «Μικρού Πρίγκιπα» πουλήθηκε έναντι 133.200 ευρώ

    Μια αυθεντική ακουαρέλα του "Μικρού Πρίγκιπα" από την εικονογράφηση του αριστουργήματος του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, πουλήθηκε την Τρίτη σε δημοπρασία έναντι 133.200 ευρώ, όπως έγινε γνωστό από τον παρισινό οίκο δημοπρασιών Artcurial.

    Το έργο είχε εκτιμηθεί αρχικά στα 50-60.000 ευρώ, ωστόσο η τιμή του ανέβηκε καθώς πλειοδότησαν για αυτό έξι συλλέκτες.

    Η ακουαρέλα, από υδατοδιαλυτό μελάνι και μερικές πινελιές με μολύβι, εικονίζει τον Μικρό Πρίγκιπα στην έρημο, όρθιο πάνω σε έναν αμμόλοφο, με τα μαλλιά να ανεμίζουν στον αέρα και τα χέρια ενωμένα μπροστά. "Ο νεαρός ήρωας φεύγει αθόρυβα τη νύχτα και περπατά μόνος του στους αμμόλοφους. Επίκειται η εξαφάνισή του και το συναίσθημα είναι έντονο", εξήγησε ο Γκιγιόμ Ρομανέ, ο υπεύθυνος του οίκου δημοπρασιών για το τμήμα Βιβλίων και Χειρογράφων.

    Το σχέδιο αυτό χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη έκδοση του βιβλίου στις ΗΠΑ, το 1943. Ο "Μικρός Πρίγκιπας" έχει μεταφραστεί σε 270 γλώσσες και πουλήσε περισσότερα από 145 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

    Μία εβδομάδα μετά την έκδοση το βιβλίου, αφού παρέδωσε το χειρόγραφο και τα σχέδια της εικονογράφησης στη φίλη του, τη Σίλβια Χάμιλτον, ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί έφυγε για την Ευρώπη, για να συμμετάσχει σε αεροπορικές αποστολές στην κατεχόμενη Γαλλία και τη Βόρεια Αφρική. Δεν επέστρεψε ποτέ στις ΗΠΑ: χάθηκε στις 31 Ιουλίου 1944 στα ανοιχτά της Μασσαλίας, ενώ εκτελούσε μια αναγνωριστική αποστολή για την προετοιμασία της απόβασης των Συμμάχων στην Προβηγκία, στη νότια Γαλλία.

    Το χειρόγραφο και τα σχέδια αγοράστηκαν από τη Βιβλιοθήκη Πίρποντ Μόργκαν της Νέας Υόρκης, όπου φυλάσσονται μέχρι και σήμερα. Οι αυθεντικές ακουαρέλες όμως επέστρεψαν στη Γαλλία, μέσα στις αποσκευές της Κονσουέλο, της συζύγου του συγγραφέα.

    [13] Με 190 ΝΑΙ υπερψηφίστηκε η τροπολογία

    Με 190 "ναι" υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος.

    Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής , ενώ "παρών" δήλωσαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.

    Συνολικά ψήφισαν 197 βουλευτές, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η Νέα Δημοκρατία.

    [14] Β. Λεβέντης: Φωτογραφική και εκδικητική κατά της οικογένειας Μητσοτάκη η διάταξη για τις offshore

    Επίθεση στη κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή και προβλέπει την γενική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες είναι φωτογραφική και εκδικητική, κατά του πολιτικού της αντιπάλου, του πρόεδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Παράλληλα, καταλόγισε στην κυβέρνηση αστοχία, σημειώνοντας ότι φέρνει σήμερα μια ρύθμιση που απαγορεύει τα πάντα, όταν πριν τρεις μέρες έφερε και ψήφισε μια διάταξη που επέτρεπε στα πολιτικά πρόσωπα να έχουν off shore εταιρεία, ενώ εκτίμησε ότι θα καταπέσει στην ΕΕ.

    «Η ένταση που προξενείτε δεν είναι οιωνός καλών εξελίξεων, και πλανάστε ή είστε αφελείς αν πιστεύετε ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η χώρα βοηθιέται. Η διάταξη αυτή που φέρατε σήμερα είναι φωτογραφική για την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε:

    «Δεν είναι ωραίο να ψηφίζονται στη Βουλή εκδικητικοί νόμοι. Αν έχετε επιχειρήματα εξοντώστε τον πολιτικό σας αντίπαλο με άλλο τρόπο. Ηρωοποιείτε τον κ. Μητσοτάκη με αυτή τη διάταξη. Το πολιτικό σύστημα σήμερα χρειάζεται συναίνεση. Συναίνεση όμως δε μπορεί να υπάρξει κάνοντας διατάξεις για να έχουν πρόβλημα οι πολιτικοί αντίπαλοι».

    «Ακολουθείτε λάθος δρόμο. Δεν είναι συνταγή η όξυνση και το να κάνετε φωτογραφικές εκδικητικές διατάξεις για τους αντιπάλους σας. Αυτά δείχνουν μικρότητα. Ούτε μπορείτε την μια μέρα να αθωώνεται και την άλλη να απαγορεύεται», συμπλήρωσε ο κ. Λεβέντης.

    [15] Τη Δευτέρα 13 Ιουνίου θα εκταμιευτεί η δόση των 7,5 δισ., εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών

    Αισιοδοξία ότι η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, εξέφρασε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Είμαστε έτοιμοι για εκταμίευση της δόσης» επισήμανε, προσθέτοντας πως «υπολογίζω ότι θα εκταμιευθεί η δόση την άλλη Δευτέρα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της συγκεκριμένης δόσης (η πρώτη από το σύνολο των 10,3 δισ. ευρώ) πρέπει να υπάρξει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και να επικυρωθούν τα κείμενα του μνημονίου από πέντε κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

    Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι στα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τους θεσμούς και επισήμανε ότι το θέμα αυτό «ίσως πάει για αργότερα». Μάλιστα, ενδέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα να υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεδομένου ότι ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έχει μεταβεί στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.

    [16] Το Peugeot 108 είναι κατάλληλο για το αστικό περιβάλλον

    Η Peugeot προτείνει ένα μικρό αυτοκίνητο για την καθημερινή μετακίνηση στην πόλη. Το Peugeot 108 έχει μήκος 3,47 μ. και πλάτος 1,62 μ. ενώ ο μικρός κύκλος στροφής μόλις 9,6 μ. αυξάνει την ευελιξία του και τους επιτόπιους ελιγμούς.

    Το μοντέρνο ταμπλό περιλαμβάνει κυκλικό πίνακα οργάνων που εσωκλείει το ταχύμετρο και μια επίσης στρογγυλή οθόνη LCD, η οποία φιλοξενεί το δείκτη καυσίμου και την ένδειξη για την εξωτερική θερμοκρασία. Ψηφιακό είναι και το στροφόμετρο που βρίσκεται αριστερά του ταχύμετρου, σε σχήμα μπάρας, ενώ από την άλλη μεριά υπάρχουν τα πράσινα βελάκια (Gear Shift Indicator) που υποδεικνύουν στον οδηγό την βέλτιστη αλλαγή σχέσεων.

    Στην κεντρική κονσόλα κυριαρχεί η μεγάλη οθόνη αφής διάστασης 7΄΄, η οποία πλαισιώνεται μερικά εκατοστά χαμηλότερα από τον διακόπτη εκκίνησης του κινητήρα (Engine Start Stop) και το μπουτόν των αλάρμ.

    Στη χώρα μας με τις άριστες καιρικές συνθήκες, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έκδοση κάμπριο. Η αναδίπλωση της ηλεκτροκίνητης υφασμάτινης οροφής αποκαλύπτει ένα «παράθυρο» προς τον ουρανό με πλάτος 80 εκ. και μήκος 76 εκ. Επιπρόσθετα, το άνοιγμα μπορεί να ρυθμιστεί σε ενδιάμεση θέση. Ένας ανεμοθραύστης ξεπροβάλλει αυτόματα κάθε φορά που η οροφή ανοίγει ώστε να μειωθεί η περιδίνηση του αέρα στην καμπίνα.

    Η διασύνδεση ενός smartphone με το αυτοκίνητο προσφέρει στον οδηγό ένα σύνολο αμφίδρομης επικοινωνίας. Πέρα από την δυνατότητα ρύθμισης του ηχοσυστήματος, του υπολογιστή ταξιδίου και λοιπών ρυθμίσεων του αυτοκινήτου από την οθόνη αφής 7΄΄ που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα, ο οδηγός έχει την δυνατότητα πρόσβασης σε εφαρμογές της smartphone συσκευής του. Συγκεκριμένα, το σύστημα Mirror Screen επιτρέπει την αναπαραγωγή κάποιων λειτουργιών του smartphone και την εύκολη διαχείρισή τους, μέσω της οθόνης αφής. Η σύνδεση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: μέσω του ασύρματου Bluetooth για την αναπαραγωγή κυρίως των τηλεφωνικών κλήσεων και την ακρόαση μουσικών αρχείων, καθώς και μέσω του Mirror Screen για την χρήση των συμβατών εφαρμογών (διαδικτυακό ραδιόφωνο, πλοήγηση, Music, κ.α.). Το Mirror Screen χρησιμοποιεί την τεχνολογία MirrorLinkTM για συσκευές που τρέχουν σε περιβάλλον Android, RIM και Windows, καθώς και για συσκευές που υποστηρίζονται από την AppInCar για τηλέφωνα που τρέχουν σε iOs.

    Φιλοξενεί τέσσερις επιβάτες και ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται στα 243 λίτρα, με κιτ επισκευής.

    Εξοπλίζεται με τρικύλινδρους βενζινοκινητήρες: 1.000 κ.εκ. VTi, 68 ίππων που συνδυάζεται με 5-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο, εκπομπές CO2 95 γραμ./χλμ., μέση κατανάλωση 4,1 λίτρα/100 χλμ. Ο ίδιος κινητήρας με 5-τάχυτο αυτοματοποιημένο κιβώτιο εκπέμπει 97 γραμ. CO2/χλμ., μέση κατανάλωση 4,2 λίτρα /100 χλμ. 1.200 κ.εκ. VTi PureΤech, 82 ίππων, 5-τάχυτο μηχανικό, 99 γραμ.CO2/χλμ., μέση κατανάλωση 4,3 λίτρα /100 χλμ.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 June 2016 - 14:32:29 UTC