Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore και ξένες εταιρείες
  • [02] Τετάρτη και Πέμπτη συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • [03] Στο 24,2% η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Eurostat
  • [04] Βρετανία: Για πρώτη φορά τηλεφωνική δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στο Brexit

  • [01] Απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών σε offshore και ξένες εταιρείες

    Καθολική απαγόρευση για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός της χώρας, θα εισάγει τροπολογία που καταθέτει την Τετάρτη στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

    Η τροπολογία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση θα είναι γενική και καθολική δηλαδή, δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

    Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για τη συγκεκριμένη διάταξη, την Τετάρτη στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

    Όπως ειδικότερα δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «η κυβέρνηση με τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό. Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα».

    Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη, καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας. Την ίδια στιγμή δε, επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή».

    «Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης. Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι «για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί».

    «Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί, όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος -πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος και ανακοίνωσε:

    «Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ό,τι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι. Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς. Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των ευρωβουλευτών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών και δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας. Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά. Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική».

    Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

    «Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν τη διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

    Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος, και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και προσέθεσε: «Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

    Κυβερνητικές πηγές: Θα δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα αποσύρουν τις μετοχές τους από εξωχώριες εταιρείες

    Σε διευκρινίσεις «προς όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν» προχωρούν κυβερνητικές πηγές, σχετικά με τη νέα διάταξη περί συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες και τονίζουν παράλληλα ότι αναμένουν με ενδιαφέρον να δουν «πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις».

    Ειδικότερα, προς «όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν», οι πηγές της κυβέρνησης διευκρινίζουν ότι:

    Ο νομικός ορισμός της "offshore" εταιρείας είναι αδύνατος. Γι' αυτόν τον λόγο, η προηγούμενη διάταξη, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2010, ήταν πρακτικά ανεφάρμοστη. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προώθησε, με το πολυνομοσχέδιο, νέα διάταξη, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα, να είναι μέτοχοι εταιρειών, που έχουν την έδρα τους σε χώρες μη συνεργάσιμες φορολογικά.

    Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «επειδή η υποκρισία γύρω από το θέμα αυτό περίσσεψε, η κυβέρνηση προχωρά σε νέα διάταξη που απαγορεύει καθολικώς, γενικώς και ανεξαιρέτως την συμμετοχή πολιτικών προσώπων και των συγγενικών τους προσώπων σε μετοχικό κεφάλαιο ή διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας, ανεξαρτήτως χαρακτήρα και φύσης, με έδρα στο εξωτερικό».

    «Αναμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε πόσοι, ποιοι και από ποιες παρατάξεις θα σπεύσουν να αποσύρουν τις μετοχές τους από εταιρείες του εξωτερικού ή να αποσύρουν συγγενικά τους πρόσωπα από off-shore επιχειρήσεις» προσθέτουν και καταλήγουν: «Θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος».

    ΝΔ: 'Αθλια μεθόδευση η διάταξη για τις offshore

    «Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της ζητώντας μάλιστα να μάθει από την κυβέρνηση «ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;». Με ανακοίνωση του το Γραφείου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω την άθλια, όπως τη χαρακτηρίζει, μεθόδευσή της.

    ΠΑΣΟΚ: Έντρομη η κυβέρνηση αποσύρει άρον-άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τις offshore

    «Έντρομη η κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον- άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες υπόλοιπα στη Βουλή», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου σχετικά για την επίμαχη διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες.

    Ποτάμι: Να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα οι πολιτικοί που τα εχουν στο εξωτερικό

    «Αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα», σχολίασε το Ποτάμι για την ανακοίνωση της κυβέρνησης να αλλάξει την επίμαχη διάταξη για τις εξωχώριες εταιρείες.

    Το Ποτάμι επανέλαβε την πρότασή του οι κοινοβουλευτικές ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους "προστατευμένες" έξω από την χώρα. Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν».

    [02] Τετάρτη και Πέμπτη συζητούνται στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

    Την Τετάρτη 1η Ιουνίου και την Πέμπτη 2 Ιουνίου θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής οι τροπολογίες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως έκανε γνωστό απόψε ο πρόεδρος του Σώματος, Νίκος Βούτσης.

    Επίσης, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ότι ο αναπτυξιακός νόμος θα κατατεθεί αργά απόψε ή αύριο το πρωί και θα συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, ενώ την Παρασκευή 3 Ιουνίου αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής επελέγησαν, με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, οι τρεις αντιπρόεδροι του ΑΣΕΠ, Διονύσιος Λασκαράτος, Ηλίας Νικολόπουλος και Θανάσης Παπαϊωάννου, καθώς και τα 24 μέλη του.

    Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι ο στόχος είναι να πληρωθούν, εντός του Ιουνίου, οι κενές θέσεις και των υπόλοιπων ανεξάρτητων Αρχών.

    [03] Στο 24,2% η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη Eurostat

    Στο 24,2% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, έναντι 24,4% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

    Στην Ευρωζώνη, η ανεργία τον Απρίλιο του 2016 παρέμεινε σταθερή στο 10,2% σε σχέση με τον Μάρτιο, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011. Στην «ΕΕ των 28» η ανεργία διαμορφώθηκε στο 8,7% (έναντι 8,8% τον Μάρτιο), καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2009. Ένα χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2015, η ανεργία στην Ευρωζώνη ήταν 11% και στην ΕΕ 9,6%.

    Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2016.

    Συνολικά, τον Απρίλιο καταγράφονται 21,22 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και 16,42 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη.

    Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (24,2% τον Φεβρουάριο) και την Ισπανία (20,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (4,1%), τη Γερμανία (4,2%) και τη Μάλτα (4,3%).

    Ειδικότερα, στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Φεβρουάριο διαμορφώθηκε στα 1,16 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 20,6% και στις γυναίκες στο 28,7%.

    Εξάλλου, μικρή πτώση κατέγραψαν τα ποσοστά ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα, από 51,9% τον Ιανουάριο σε 51,4% τον Φεβρουάριο.

    Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ελλάδα (51,4%), την Ισπανία (45%), την Κροατία (38,9%) και την Ιταλία (36,9%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7%), τη Μάλτα (8,9%) και την Τσεχία (9,5%).

    Τον Απρίλιο η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 21,1% και στην ΕΕ στο 18,8%.

    [04] Βρετανία: Για πρώτη φορά τηλεφωνική δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα στο Brexit

    Οι Βρετανοί ψηφοφόροι έχουν αλλάξει στάση και στρέφονται υπέρ του "ναι" στο Brexit στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων ICM, αιφνιδιάζοντας τους επενδυτές και οδηγώντας σε πτώση τη στερλίνα.

    Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενεργήθκε για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian έδειξε ότι το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής.

    Οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι τώρα σχεδόν όλες τους άνετο προβάδισμα στο στρατόπεδο της "Παραμονής" στην ΕΕ. Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 16 Μαΐου, έδειξε ότι η "Παραμονή" προηγείτο της "Εξόδου" με διαφορά οκτώ μονάδων.

    Η ICM επισήμανε ότι η σημερινή δημοσκόπηση είναι η πρώτη τηλεφωνική που διεξάγει η εταιρεία και δίνει προβάδισμα στους υποστηρικτές του Brexit.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 May 2016 - 22:32:25 UTC