Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, επισήμαναν Βούτσης-Αγραμούντ
  • [02] Ι. Μουζάλας: Καταμερισμός προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων
  • [03] Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί ανέμεναν
  • [04] Η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών
  • [05] ESM: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η εκταμίευση της πρώτης δόσης
  • [06] Πανελλαδικών συνέχεια και για τα ΕΠΑΛ
  • [07] Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι διαδικασίες εγγραφής στο ολοήμερο σχολείο
  • [08] Πρόθυμος ο Νετανιάχου να συζητήσει αραβική πρωτοβουλία για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους
  • [09] Iαπωνία: Διασώστες αναζητούν ένα αγόρι που εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του σε δάσος
  • [10] Τελευταίος σταθμός η Ουάσινγκτον για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»
  • [11] Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα
  • [12] Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα

  • [01] Την ανάγκη ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, επισήμαναν Βούτσης-Αγραμούντ

    Η ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής, τονίστηκε στην ειδική συνεδρίαση της ad hoc επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάσταση μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.

    Τόσο ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Νίκος Βούτσης, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Πέδρο Αγραμούντ, επέκριναν τη στάση ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, ενώ έκαναν λόγο και για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εγείρονται από τη μη τήρηση της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ.

    Ανοίγοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε την Ευρώπη να αντιληφθεί το μέγεθος των σοβαρών ευθυνών της και να συμβιβαστεί, όπως είπε, με την ιδέα ένταξης και φιλοξενίας των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, μέχρι να αρθούν οι αιτίες που έχουν δημιουργήσει αυτή τη γενικευμένη αποσταθεροποίηση σε Μέση Ανατολή και Αφρική.

    Είναι ανάγκη, είπε, να ισχύσουν οι κανόνες αλληλεγγύης, δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, χωρίς να στήνονται φραγμοί με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιες χώρες που τηρούν τις δεσμεύσεις τους και άλλες που δεν συμβάλουν σε αυτή την πολιτική.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι επί τόπου επισκέψεις των εκπροσώπων του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου της Ευρώπης, στα κέντα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και οι συναντήσεις που έχουν με όλους τους Έλληνες αρμόδιους, θα τους δώσουνε τα εφόδια για να βοηθήσουν ώστε να διαμορφωθεί έμπρακτα ένα περιβάλλον αλληλεγγύης και ειρήνης και να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

    «Πρέπει όλοι να συμβάλουμε μέσα από τα κοινοβούλια και τις δράσεις μας ώστε στην πράξη να διαμορφωθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική που θα βοηθήσει στο να μην έχουν ανάγκη οι πολίτες που ζουν σε αποσταθεροποιημένες περιοχές να φεύγουν από τις χώρες και τις εστίες τους», τόνισε ο κ. Βούτσης και προσέθεσε:

    «Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή στρατηγική, σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης. Το μήνυμα τους είναι μην μας στέλνετε νερά και σάντουϊτς. Βοηθήστε επί της ουσίας ώστε να σταματήσουνε οι εσωτερικές διαμάχες, οι πόλεμοι και να εξαλειφθούν οι πραγματικές αιτίες που μας οδηγούν για να επιβιώσουμε, να εγκαταλείψουμε τη χώρα και τις εστίες μας Αυτή η κραυγή έρχεται από παντού. Και δεν είναι καθόλου ευχάριστο που σήμερα δεν υπάρχουν ροές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας, αλλά άλλαξε ο δρόμος ροής τους και πνίγονται στα νερά της Μεσογείου».

    Από την πλευρά του, ο Πέδρο Αγραμούντ επέκρινε τόσο τη στάση της Τουρκίας όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα.

    «Βασικός στόχος της Επιτροπής μας είναι η ευαισθητοποίηση της Ευρώπης για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς εισροής προσφύγων. Εστιάζουμε κυρίως στις συνθήκες διαβίωσης τους. Η Συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ εγείρει πολλά θέματα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Αγκραμούντ.

    [02] Ι. Μουζάλας: Καταμερισμός προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων

    "Τέλη Ιουνίου θα αρχίσει η κατασκευή καινούργιων καταυλισμών με σπιτάκια αντί σκηνές, στο πρότυπο του Ελαιώνα, και οι περισσότερες δομές προσωρινής φιλοξενίας θα διαλυθούν το Σεπτέμβρη. Ο καταμερισμός των προσφύγων θα γίνει σε όλη την Ελλάδα βάσει γεωγραφικών και πληθυσμιακών δεδομένων", επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας καλεσμένος στην εκπομπή της ΕΡΤ "Φόκους" του δημοσιογράφου Πάνου Χαρίτου.

    Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε στην επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ενώ τόνισε πως επόμενη προτεραιότητα είναι η μεταφορά των ανθρώπων από το Ελληνικό, μόλις δημιουργηθούν καινούργιες θέσεις. Επίσης, υποστήριξε πως "η διαδικασίες ασύλου προχωρούν, σε σχέση με το πού ήμασταν", λέγοντας πως "κάθε μέρα εξετάζονται 50 περιπτώσεις και από τις 6 Ιουνίου συνεργεία θα επισκέπτονται όλες τις δομές για το άσυλο."

    Στις μεγάλες καθυστερήσεις στην φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων στάθηκε ο κ. Μουζάλας, λέγοντας πως ως τα τέλη Ιουνίου θα έχουν διαμορφωθεί 800 θέσεις για να τους υποδεχτούν.

    "Πρέπει να είμαστε λογικοί στο τι ταχύτητες μπορούμε να αναπτύξουμε", σχολίασε ο κ. Μουζάλας, δηλώνοντας ικανοποιημένος σε γενικές γραμμές με τους ρυθμούς που προχωρούν τα ζητήματα στο προσφυγικό θέμα, προσθέτοντας πως μέχρι πέρσι η Ελλάδα δεν είχε καθόλου δομές και ξαφνικά μέσα σε δυόμιση μήνες έπρεπε να διαχειριστεί 55.000-60.000 πρόσφυγες, όταν έκλεισαν τα σύνορα.

    Προαπαιτούμενο για αίσια έκβαση του προσφυγικού αποτελεί η επιτυχία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, υποστήριξε ο κ. Μουζάλας. "Εμείς κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, το ίδιο μένει στην ΕΕ και την Τουρκία". Εκτίμησε πως η παρουσία του ΝΑΤΟ δεν μείωσε τις ροές, αλλά αυτό έγινε λόγω της συμφωνίας.

    Τέλος, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως "ο Δυτικός κόσμος πρέπει να αποκτήσει μια πολιτική απέναντι στη μετανάστευση", γιατί η μετανάστευση θα συνεχιστεί για χρόνια, εξαιτίας των πολέμων, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής.

    [03] Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί ανέμεναν

    Η Ελλάδα ανακάμπτει πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν πολλοί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την προοπτική τής χώρας.Τώρα αισθάνομαι πιο αισιόδοξος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας από ό,τι προηγουμένως, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώνταςσε συνέδριο του υπουργείο Οικονομικών για την βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Γερμανίας, αναφερόμενος στη συμφωνία που επετεύχθη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

    Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι οι κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν αντιδημοφιλείς δημοσιονομικές αποφάσεις, δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος για την σταθερότητα του προϋπολογισμού.

    Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Βρετανοί «θα λάβουν στο τέλος λογική» απόφαση, ενώ σε ό,τι αφορά την νομισματική πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ επανέλαβε την άποψη ότι δεν είναι επωφελής για τη Γερμανία και υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να είναι ανοιχτοί στον δημόσιο διάλογο.

    [04] Η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα λένε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών

    Η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε, με συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους της. Ποιες προοπτικές όμως ανοίγονται για την ελληνική οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκταση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους;Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας όσο και στο κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων, στα «κόκκινα» δάνεια, καταθέτουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την άποψή τους.

    Δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι τράπεζες, που επιστρέφουν στην κερδοφορία, είναι πλέον έτοιμες να συμβάλλουν στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας, στηρίζοντας την πελατειακή τους βάση, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς,Σταύρος Λεκκάκοςυπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς ήρθε σε μία κρίσιμη για τη χώρα μας στιγμή. Πεποίθησή μας είναι ότι η σταθεροποίηση του διεθνούς οικονομικού κλίματος, παράλληλα με τις χαμηλές τιμές ενέργειας και τα χαμηλά επιτόκια, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας (ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ) συνιστούν ευκαιρία και ανάσα για την ελληνική οικονομία, ώστε να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να μπορέσει να ανακάμψει σταδιακά μετά την πολυετή ύφεση».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας,Λεωνίδας Φραγκιαδάκηςεπισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «μετά από 7 έτη ύφεσης, η οικονομία μας βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο όπου πρέπει να στρατευτούν όλες οι δυνάμεις, παραγωγικές, χρηματοδοτικές και θεσμικές, ώστε η καθεμία από την πλευρά της να υποστηρίξει και να υλοποιήσει αναπτυξιακές δράσεις», υπογραμμίζοντας, ότι «η ανάπτυξη δεν θα έρθει από μόνη της, σαν αυτόματο αντανακλαστικό στη βούληση όλων για τον τερματισμό της ύφεσης».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank,Φωκίων Καραβίαςαναφέρει ότι «η συμφωνία στο Eurogroup αίρει ένα σοβαρό παράγοντα αβεβαιότητας για τις προοπτικές της χώρας και ανοίγει το δρόμο για μια σειρά θετικών εξελίξεων το αμέσως επόμενο διάστημα στην ελληνική οικονομία», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ανάκτηση της βαθιά κλονισμένης εμπιστοσύνης απαιτεί πειθαρχία και προσήλωση στους στόχους».

    [05] ESM: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου η εκταμίευση της πρώτης δόσης

    Σε μεγαλύτερη ανάλυση των αποφάσεων του Eurogroup της 25ης Μαΐου για το ελληνικό χρέος προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), με ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, με τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων.

    Αναφορικά με τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ, ο ESM σημειώνει ότι η εκταμίευσή της θα γίνει «σε αρκετές εκταμιεύσεις», η πρώτη από τις οποίες, ύψους 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να γίνει στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου, εφόσον η Ελλάδα ικανοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα. Για την εκταμίευση της δόσης θα χρειασθεί, επίσης, η έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.

    Αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο ESM σημειώνει ότι θα εφαρμοσθούν έως το τέλος του προγράμματος το 2018. Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών, η εξομάλυνση του προφίλ των δανείων που πήρε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οποίων ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ, μπορεί να γίνει με την επιμήκυνση συγκεκριμένων δόσεών τους εντός της προβλεπόμενης ανώτατης σταθμισμένης μέσης διάρκειας των 32,5 ετών. Παράλληλα, ο EFSF/ESM «εργάζεται με διάφορους τρόπους για να βελτιστοποιήσει τη διάρθρωση του ανεξόφλητου χρέους, σύμφωνα με τα διαφορετικά προφίλ των δανείων που έχουν πάρει οι χώρες (από τα δύο αυτά ταμεία)».

    Με αυτούς τους τρόπους θα μπορέσει ο EFSF/ESM να μειώσει τον κίνδυνο του επιτοκίου για την Ελλάδα (να κλειδώσει χαμηλά επιτόκια με πιο μακροπρόθεσμα δάνεια), χωρίς να αυξήσει το κόστος για άλλες χώρες - μέλη που πήραν δάνεια από το EFSF/ESM. Ταυτόχρονα, όμως, σημειώνεται, τα δύο ταμεία βοήθειας θα συνεχίσουν τη στρατηγική διαφοροποιημένης χρηματοδότησής τους με την έκδοση ομολόγων αναφοράς σε όλα τα τμήματα της καμπύλης τους.

    Εάν χρειασθεί, θα εξετασθούν περαιτέρω μέτρα ανασχεδιασμού του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων η επιμήκυνση του ισχύοντος σταθμικού μέσου όρου των δανείων (32,5 ετών), ο ανασχεδιασμός του σχεδίου αποπληρωμών του EFSF, η θέσπιση πλαφόν και η μετάθεση πληρωμής τόκων.

    Μακροπρόθεσμα, θα υπάρχει ένας μηχανισμός λήψης μέτρων για το χρέος (σ.σ.: ο κόφτης, όπως τον αποκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος), ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους. Ο μηχανισμός αυτός θα προβλέπει μέτρα, όπως περαιτέρω ανασχεδιασμό των δανείων του EFSF και πλαφόν καθώς και μετάθεση των πληρωμών τόκων.

    Η βιωσιμότητα του χρέους θα στηρίζεται στο πλαφόν 15% του ελληνικού ΑΕΠ των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μεσοπρόθεσμα και 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια. «Αυτό θα φέρει το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ σε μία σταθερά πτωτική πορεία και θα διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρει ο ESM.

    [06] Πανελλαδικών συνέχεια και για τα ΕΠΑΛ

    Με τα μαθήματα Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Μηχανές εσωτερικής καύσης ΙΙ και Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων και Ποτών, ξεκινά σήμερα, Τρίτη, η τρίτη εβδομάδα των Πανελλαδικών για όσους υποψηφίους των ΕΠΑΛ εξετάζονται με το νέο σύστημα.

    Παράλληλα, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλιού συστήματος, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Ναυσιπλοΐα ΙΙ, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ, Αρχές Επεξεργασίας Τροφίμων, Φυτική Παραγωγή και Στοιχεία Αιματολογίας-Αιμοδοσίας.

    Εξάλλου, για τους υποψήφιους των γενικών λυκείων που δίνουν με το νέο σύστημα, το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων θα ολοκληρωθεί αύριοΤετάρτη, 1 Ιουνίου, με το μάθημα της Βιολογίας. Την ίδια ημέρα, θα ολοκληρωθούν και οι εξετάσεις των υποψηφίων των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα, με την εξέταση σε μαθήματα κατεύθυνσης (Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων τεχνολογικής κατεύθυνσης, κύκλου Πληροφορικής και Υπηρεσιών και Χημεία-Βιοχημεία τεχνολογικής κατεύθυνσης, κύκλου Τεχνολογίας και Παραγωγής).

    Αθηνά Καστρινάκη

    [07] Οι προϋποθέσεις λειτουργίας και οι διαδικασίες εγγραφής στο ολοήμερο σχολείο

    Οι προϋποθέσεις λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου και οι διαδικασίες για την εγγραφή των μαθητών για την ερχόμενη σχολική χρονιά, οριστικοποιήθηκαν με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στο ολοήμερο πρόγραμμα των Ενιαίου Τύπου Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων και των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων, έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν οι μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας στην περίπτωση που είναι άνεργοι, καθώς επίσης και οι μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (μαθητές πολύτεκνων/μονογονεϊκών οικογενειών, μαθητές με γονείς με χρόνιες παθήσεις/ενταγμένους σε πρόγραμμα απεξάρτησης/φυλακισμένους).

    Επίσης, προβλέπεται η ενδιάμεση αποχώρηση των μαθητών, πριν τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος μετά το τέλος της 2ης ώρας του (δηλαδή στις 15:00), εφόσον έχει κατατεθεί σχετική υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων.

    Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών για τα δημοτικά, και Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης για τα νηπιαγωγεία (από τις 7 έως τις 8 το πρωί), όπου διαπιστώνεται σχετική ανάγκη. Στο τμήμα αυτό, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν μαθητές οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς. Ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρόωρης Υποδοχής μαθητών είναι οι 7 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα έως 8/θέσια, και 10 μαθητές για σχολεία με λειτουργικότητα από 9/θέσια και άνω. Για τα νηπιαγωγεία, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του τμήματος Πρωινής-Προαιρετικής Ζώνης, είναι τα 5 νήπια πρώτης ηλικίας.

    Σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι φέτος στα ολοήμερα, ο ελάχιστος αριθμός για τη λειτουργία του Ολοήμερου Προγράμματος (1η, 2η ή 3η ώρα) καθορίζεται στους 14 φοιτώντες μαθητές, σε αντίθεση με το όριο των 15 που είναι αυτή τη στιγμή.

    Τέλος, σημειώνεται ότι οι εγγραφές για το ολοήμερο πρόγραμμα πρέπει να γίνουν από τους γονείς/κηδεμόνες έως τις 21 Ιουνίου.

    [08] Πρόθυμος ο Νετανιάχου να συζητήσει αραβική πρωτοβουλία για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε αναφορές χθες στις πιθανότητες να αναβιώσει μια αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία του 2002 η οποία προσφέρει στο Ισραήλ διπλωματική αναγνώριση από αραβικές χώρες με αντάλλαγμα τη συμφωνία Παλαιστινιακού κράτους.Οι δηλώσεις του Νετανιάχου αποτελούν επίσημη απάντηση σε ομιλία την περασμένη εβδομάδα του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος υποσχέθηκε θερμότερες σχέσεις με το Ισραήλ εάν αυτό αποδεχθεί προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    "Η αραβική ειρηνευτική πρωτοβουλία περιλαμβάνει θετικά στοιχεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν να επαναληφθούν οι εποικοδομητικές συνομιλίες με τους Παλαιστινίους", είπε ο Νετανιάχου, στον απόηχο δηλώσεων που είχε κάνει σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους πριν από ένα χρόνο. "Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε με τις τροπολογίες των αραβικών κρατών της πρωτοβουλίας αυτής ώστε να αντανακλά (η πρωτοβουλία) τις δραματικές αλλαγές στην περιοχή από το 2002 αλλά και να διατηρεί τον συμφωνημένο στόχο των δύο κρατών για δύο λαούς", είπε. Οι δηλώσεις του έγιναν επίσης και στα αγγλικά, σε μια ομιλία κυρίως στην εβραϊκή γλώσσα, μια προσφιλής συνήθεια του Νετανιάχου όταν θέλει να απευθυνθεί στη διεθνή κοινότητα.

    Ο Νετανιάχου έκανε τις δηλώσεις του λίγα λεπτά αφότου ορκίστηκε νέος υπουργός Άμυνας ο υπερεθνικιστής Αβιγκντόρ Λίμπερμαν και ο εύθραυστος ακροδεξιός συνασπισμός απέκτησε ζωτική υποστήριξη στη βουλή.

    [09] Iαπωνία: Διασώστες αναζητούν ένα αγόρι που εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του σε δάσος

    Οι διασώστες έχουν εντείνειτις έρευνές τους στο νησί Χοκάιντο, στη βόρεια Ιαπωνία, για να βρουν ένα επτάχρονο αγόρι που οι γονείς του το άφησαν πριν από τρεις ημέρες στο δάσος για να το τιμωρήσουν.

    Οι γονείς δήλωσαν οι ίδιοι την εξαφάνισή του το Σάββατο στην αστυνομία. Αρχικά υποστήριξαν ότι το παιδί χάθηκε στη διάρκεια εκδρομής στο βουνό, ενώ εκείνοι μάζευαν άγρια φυτά, πριν ομολογήσουν ότι είχαν θελήσει να το τιμωρήσουν εγκαταλείποντάς το.

    Το Σάββατο, το παιδί, το όνομα του οποίου είναι Γιαμάτο Τακούκα, η μεγαλύτερη αδελφή του και οι γονείς τους έκαναν πεζοπορία όταν το ζευγάρι έχασε την υπομονή του με τη συμπεριφορά του αγοριού, το οποίο πετούσε πέτρες σε αυτοκίνητα και περαστικούς, ανέφεραν η ιαπωνική αστυνομία και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Στον δρόμο της επιστροφής, οι γονείς υποχρέωσαν τον Γιαμάτο να βγει από το αυτοκίνητό τους και τον άφησαν στην άκρη του δρόμου μέσα στο δάσος, ενώ συνέχισαν τον δρόμο τους για μια απόσταση περίπου 500 μέτρων.

    "Είπαν πως επέστρεψαν αμέσως στο σημείο, όμως το αγόρι δεν ήταν πια εκεί όπου το είχαν αφήσει", ανέφερε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

    Ο Μιτσούρου Ουακαγιάμα, ένας εκπρόσωπος του χωριού Ναναέ, εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη του αγοριού σε μια ορεινή περιοχή "όπου περνούν λίγοι άνθρωποι και αυτοκίνητα". Και πρόσθεσε πως δεν είναι σπάνιες εκεί οι συναντήσεις με αρκούδες.

    Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως στη διάρκεια της νύκτας η θερμοκρασία στο δάσος πέφτει στους 7 βαθμούς Κελσίου.

    Η περιοχή των ερευνών διευρύνθηκε τη Δευτέρα με την κινητοποίηση 180 διασωστών και αστυνομικών, με τη συνοδεία σκύλων και έφιππων αποσπασμάτων.Ο πατέρας του Γιαμάτο είπε στην τηλεόραση πως βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση και ζήτησε ταυτόχρονα συγγνώμη για τα προβλήματα που προκάλεσε σε τόσους ανθρώπους.

    [10] Τελευταίος σταθμός η Ουάσινγκτον για την έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»

    Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάζεται στις 2 Ιουνίου 2016, στον τελευταίο σταθμό της, το National Geographic Museum στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, ολοκληρώνοντας έτσι με μεγάλη επιτυχία το ταξίδι της στη Βόρεια Αμερική.

    Πρώτος σταθμός της ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείοστο Μόντρεαλ του Καναδά (από τις 12 Δεκεμβρίου 2014 έως τις 26 Απριλίου 2015) και ακολούθησε το Canadian Museum of History στην Οττάβα (από τις 5 Ιουνίου 2015 έως τις 12 Οκτωβρίου 2015). Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε το Field Museum στο Σικάγο (από τις 26 Νοεμβρίου 2015 έως τις 10 Απριλίου 2016).

    Η έκθεση παρουσιάζει ένα ανθρωποκεντρικό ταξίδι στον χρόνο, με θεματικό άξονα τους Έλληνες, όπως αυτοί αποκαλύπτονται με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα και ιστορικά στοιχεία από τους προϊστορικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους.

    [11] Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα

    Το μεγάλο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα έχει ξεκινήσει, ακολουθώντας τα σχέδια διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είχε παρουσιάσει το έργο τον Μάρτιο στο Ζάππειο σε εκδήλωση διοργανωμένη από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο.

    Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) ο οποίος επισκέφθηκε τονναό, είδε να στήνονται σκαλωσιές και εργάτες να οξυγονοκολλούν χαλύβδινα υποστηρίγματα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017 ενώ ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός στο κοινό καθ'όλη τη διάρκεια των εργασιών.Η τελευταία παρέμβαση στονχώρο έγινε πριν από 70 χρόνια, όταν Βρετανοί επιστήμονες πρόσθεσαν σιδερένια κλωβό για την αντιμετώπιση της προϊούσας παραμόρφωσης τού Ιερού Κουβουκλίου.

    [12] Ξεκίνησαν οι εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα

    Το μεγάλο έργο συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα έχει ξεκινήσει, ακολουθώντας τα σχέδια διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που είχε παρουσιάσει το έργο τον Μάρτιο στο Ζάππειο σε εκδήλωση διοργανωμένη από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο.

    Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) ο οποίος επισκέφθηκε τονναό, είδε να στήνονται σκαλωσιές και εργάτες να οξυγονοκολλούν χαλύβδινα υποστηρίγματα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2017 ενώ ο χώρος θα παραμείνει ανοιχτός στο κοινό καθ'όλη τη διάρκεια των εργασιών.Η τελευταία παρέμβαση στονχώρο έγινε πριν από 70 χρόνια, όταν Βρετανοί επιστήμονες πρόσθεσαν σιδερένια κλωβό για την αντιμετώπιση της προϊούσας παραμόρφωσης τού Ιερού Κουβουκλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 May 2016 - 4:32:26 UTC