Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται» απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντ. Μπουσάτι
  • [02] Νίκος Παππάς: Η χώρα είναι ωφελημένη από τη συμφωνία
  • [03] Ο Σόιμπλε συναίνεσε σε τολμηρή συμφωνία επί του ελληνικού χρέους, γράφει η SuddeutscheZeitung
  • [04] Δημιουργείται ο «διάδρομος» για έξοδο από την κρίση
  • [05] Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την «κόλαση του Βερντέν»
  • [06] Ιταλία: Το παράλογο τέλος ενός νεαρού μετανάστη
  • [07] Ο ¶σαντ είχε δώσει πληροφορίες για τους δράστες της επίθεσης στο Παρίσι, γράφει η Die Welt
  • [08] Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Σισμανίδης

  • [01] «Τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται» απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του Αλβανού ΥΠΕΞ Ντ. Μπουσάτι

    «"Τσαμικό" ζήτημα δεν υφίσταται» και «η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις» απαντούν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό «Top Channel» έκανε αναφορά για ύπαρξη «τσαμικού» ζητήματος

    «Κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του ¶ξονα» όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ήπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις».

    [02] Νίκος Παππάς: Η χώρα είναι ωφελημένη από τη συμφωνία

    Η χώρα βγαίνει σαφώς ωφελημένη από τη συμφωνία, παρά τα όποια υφεσιακά μέτρα εντάσσονται σε αυτήν, δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Realnews», ενώ βεβαιώνει τους επικριτές τής κυβέρνησης: «Η πλειοψηφία μας είναι συμπαγής και αποδείχθηκε σε όλες τις ψηφοφορίες».

    «Απλώς η αντιπολίτευση, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση διεκδικεί και καταφέρνει οριστικές λύσεις στα προβλήματα που μας άφησε», επισημαίνει ο υπουργός αναφερόμενος στη ρύθμιση για το χρέος. Η σταθερότητα που εμπνέει αυτή η ρύθμιση, προσθέτει, «και η αναπτυξιακή ώθηση που θα λάβει η ελληνική οικονομία με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα 700 εκατ. ευρώ τον μήνα που θα πέσουν στην αγορά μέχρι τον Οκτώβρη, θα αναστρέψουν τις υφεσιακές επιπτώσεις». Ακόμη, συμπληρώνει, «στην ελάφρυνση των πλέον αδύναμων θα συμβάλει καταλυτικά και το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στο οποίο θα εισρέουν τα πλεονάσματα κάθε έτους (700 εκατ. του 2015), έσοδα από τις άδειες καναλιών, καταπολέμηση λαθρεμπορίου, φοροδιαφυγής, αδήλωτα εισοδήματα κ.α.».

    Ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζοντας την επικριτική στάση του ΚΚΕ για μέτρα που ψηφίζει η κυβέρνηση όταν δεν μπόρεσε να τα περάσει η ΝΔ, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία ταύτιση. Το ΔΝΤ απαντά, ζητούσε επιπλέον μέτρα και η κυβέρνηση αντιστάθηκε και έπεισε. «Τώρα που θα δοθεί η μάχη για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα περιμένουμε και τη στάση του ΚΚΕ. Ο ρόλος της Αριστεράς δεν είναι να περιγράφει το δύσκολο παρόν και ένα ζοφερό μέλλον. Η Αριστερά πρέπει να εντοπίζει τα επίδικα της συγκυρίας, να οικοδομεί συμμαχίες και να διαμορφώνει πλειοψηφίες για να προστατεύει την κοινωνία και να αναχαιτίζει την απο9γοήτευση. Το "δεν γίνεται αλλιώς" αφορά άλλους», λέει χαρακτηριστικά.

    [03] Ο Σόιμπλε συναίνεσε σε τολμηρή συμφωνία επί του ελληνικού χρέους, γράφει η SuddeutscheZeitung

    Κατάφερε ο Σόιμπλε να επικρατήσει επί του ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους; Καθόλου. Αντιθέτως ο υπουργός Οικονομικών συναίνεσε σε μια τολμηρή συμφωνία, σχολιάζει η εφημερίδα του ΜονάχουSuddeutscheZeitung.

    «Ανεξάρτητα από το ποιός θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017, δεν είναι να το ζηλεύεις, διότι θα πρέπει να συζητήσει το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για την συμφωνία για την Ελλάδα στην οποία συναίνεσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την οποία κληροδότησε στον διάδοχό του (ίσως ακόμα και στον εαυτό του).

    Ο Σόιμπλε κατάφερε στις Βρυξέλλες να επικρατήσει προσωρινά ηρεμία στο θέμα της Ελλάδας. Είναι σημαντικό γι αυτόν να αποφύγει τις συζητήσεις στη Γερμανία, προτιμότερο είναι να δώσει πολλά δις ευρώ, τα οποία να επαρκέσουν στην Αθήνα μέχρι τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017. Γι αυτό έκανε τόσο μεγάλες παραχωρήσεις ο Σόϊμπλε, διότι πρέπει να τις εκπληρώσει η επόμενη κυβέρνηση.

    Ο υπουργός παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί από την Ελλάδα. Η Γερμανία και οι Ευρωπαίοι εταίροι συγκατατέθηκαν να το μειώσουν το 2018. Ο διάδοχός του θα πρέπει να κάνει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τη δύσκολη πορεία προς το κοινοβούλιο την οποία απέφυγε τώρα ο Σόιμπλε.

    Ακόμα πιο επικίνδυνο είναι να ξεκαθαρίσει αυτή τη συμφωνία κατά τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Διότι το ΔΝΤ, αντίθετα από το πώς το παρουσιάζει ο Σόιμπλε, συνεχίζει να μην συμμετέχει στο πρόγραμμα βοήθειας. Προτίθεται να αποφασίσει επί τη βάσει των ισχυόντων δεδομένων του χρέους στο τέλος του έτους. Αν πει όχι τότε οι χριστιανοδημοκράτες και οι χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, και μάλιστα επικίνδυνα κοντά στις εκλογές».

    [04] Δημιουργείται ο «διάδρομος» για έξοδο από την κρίση

    «Πετύχαμε για πρώτη φορά δημόσια αναγνώριση από όλους τους Ευρωπαίους και τους θεσμικούς εταίρους μας ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις ουσιαστικής απομείωσής του» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».

    Ο υπουργός επισημαίνει πως «η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνον υποστήριζε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αλλά είχε δεσμεύσει τη χώρα σε συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ».

    Αναφέρει ακόμη πως η κυβέρνηση πέτυχε μια συμφωνία σχετικά με τη μεθοδολογία αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους και τη δημιουργία ενός πλαισίου απομείωσής του. «Ο ορισμός αυτός» σημειώνει «βασίζεται στον δείκτη Ακαθάριστων Αναγκών Χρηματοδότησης (GFN) ως προς το ΑΕΠ, που θα τις κρατήσουμε για πολλά χρόνια έως το 15% (συμπεριλαμβανομένων και των εντόκων γραμματίων) μεσοπρόθεσμα, ενώ μακροπρόθεσμα το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 20%. Είναι ένας αριθμός που είναι και βιώσιμος και μικρότερος από πολλές άλλες χώρες. Αυτά τα όρια μεταφράζονται σε πραγματική εξοικονόμηση πόρων, η οποία θα μπορεί να κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία, να ενισχύσει την ανάπτυξη και να βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας».

    Ο κ. Τσακαλώτος προσθέτει ότι για την επίτευξη του στόχου έχουν συμφωνηθεί σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που «έχουν άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα καθώς και ακόμη μεγαλύτερες άμεσες και έμμεσες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία».

    Εξηγεί ότι «βραχυπρόθεσμα, οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν κυρίως μέτρα για την εξομάλυνση των λήξεων ομολόγων» ... «καθώς και άλλα τεχνικά μέτρα που αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και τα οποία από μόνα τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν όφελος για το 2017 κατά περίπου 226 εκατ. ευρώ».

    «Μεσοπρόθεσμα», συνεχίζει, «έχουμε επίσης συμφωνήσει σε μία δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν από το 2018 για να εξασφαλιστεί ότι ο στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών μας θα μπορεί επίσης να επιτυγχάνεται με άνεση». Και «μακροπρόθεσμα έχουμε δημιουργήσει μία σειρά από μηχανισμούς επαναξιολόγησης, για να εξασφαλιστεί ότι ο απώτερος στόχος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας θα επιτευχθεί εντός του χρονικού διαστήματος των δύο ετών μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ενώ όλοι μιλάνε για τον δημοσιονομικό διορθωτή, τον λεγόμενο "κόφτη", κανείς δεν μιλάει γι΄αυτό τον "κόφτη χρέους". Έναν αυτόματο μηχανισμό ο οποίος θα μας εξασφαλίζει ότι οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες, σε κάθε δεδομένο έτος, θα είναι κάτω από τα συμφωνημένα όρια».

    Ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνει ότι «το ΔΝΤ, το οποίο σε αυτό το ζήτημα έχει ιδιαίτερα προωθημένες θέσεις, θα έχει βαρύνοντα λόγο στη διαμόρφωση των λεπτομερειών του μηχανισμού αυτού και στο κατά πόσον τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα θα είναι επαρκή για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους μας».

    Συνοψίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι «είναι γεγονός πως αυτή η συμφωνία από μόνη της δεν αποτελεί μία ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα του χρέους, ούτε είναι η καλύτερη λύση που θα μπορούσαμε να έχουμε αν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί ήταν διαφορετικοί. Η λύση που επιτεύχθηκε, άλλωστε, δεν θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα του ελληνικού πληθυσμού, καθώς οι αλλαγές δεν είναι εύκολα ορατές. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου οφείλουμε και μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. Έχουμε μία σαφέστατη δέσμευση για μέτρα απομείωσης του χρέους αυτήν τη στιγμή των οποίων η ένταση θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, και τα οποία θα αλλάξουν τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία».

    Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει: «Δημιουργείται, λοιπόν, τώρα ο καθαρός "διάδρομος" τον οποίον επιδιώξαμε και είναι στο χέρι μας να χτίσουμε μία στέρεη βάση για να συνεχίσουμε με έναν οδικό χάρτη που μας βγάζει από την κρίση και μας μεταφέρει από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο. Έναν κύκλο που θα αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών, καθώς η ανάπτυξη την οποία η Αριστερά επιδιώκει δεν είναι η ανάπτυξη με κάθε τρόπο, αλλά η ανάπτυξη τα οφέλη της οποίας θα διανέμονται με δίκαιο τρόπο».

    [05] Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την «κόλαση του Βερντέν»

    Τα χαρακώματα του Βερντέν είναι εμβληματικά για την πιο σκοτεινή σελίδα της γαλλογερμανικής ιστορίας. 100 χρόνια μετά τις δραματικές μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Μέρκελ και Ολάντ συμμετέχουν στην τελετή μνήμης.

    ?«Ποτέ πια πόλεμος» είναι το μήνυμα του γερμανού ιστορικού Γκερντ Κρούμαϊχ 100 χρόνια μετά την «κόλαση του Βερντέν», στην οποία έχασαν τη ζωή τους 300.000 και τραυματίστηκαν 400.000 Γερμανοί και Γάλλοι στρατιώτες. Όμως το Βερντέν εκτός από εμβληματικός τόπος για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε πριν από 32 περίπου χρόνια συνώνυμο της γερμανογαλλικής συμφιλίωσης. Το 1984 ο τότε καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και ο τότε πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν έδωσαν αυθόρμητα, ο ένας το χέρι στον άλλο, την ώρα που στη διάρκεια της τελετής ακούγοντας οι εθνικοί ύμνοι των δύο χωρών. Η φωτογραφία έκανε τότε το γύρο του κόσμου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κληρονομιά των Κολ και Μιτεράν βαραίνει στους ώμους της Α. Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ που εκπροσωπούν σήμερα τη Γερμανία και τη Γαλλία στην τελετή μνήμης. Οι δύο ηγέτες δεν θα επαναλάβουν, φυσικά, την συμβολική κίνηση των Μιτεράν και Κολ. Αναμένεται ωστόσο «να στείλουν νέο μήνυμα για την συμφιλίωση και φιλία των δύο χωρών».

    Ο ιστορικός Γκερντ Κρούμαϊχ έχει αναλάβει να ξεναγήσει τους δύο ηγέτες στο μνημείο που ανακαινίστηκε πλήρως για συνολικά 12,5 εκ. ευρώ. Μέρκελ και Ολάντ θα επισκεφθούν και το οστεοφυλάκιο Ντουομόντ, όπου βρίσκονται τα οστά 130.000 Γάλλων αλλά και Γερμανών στρατιωτών.

    Τόπος μνήμης για Γάλλους, αλλά και Γερμανούς

    ?

    Μιτεράν και Κολ δίνουν στο Βερντέν τα χέρια σε ένδειξη συμφιλίωσης

    Μέχρι πρόσφατα το μνημείο του Βερντέν ήταν αφιερωμένο αποκλειστικά στους νεκρούς Γάλλους στρατιώτες. Όπως λέει ο γερμανός ιστορικός, για μεγάλο χρονικό διάστημα το Βερντέν ήταν μόνο μια γαλλική μνήμη. Κυρίως οι ενώσεις πρώην στρατιωτικών δεν επιθυμούσαν καμία απολύτως αλλαγή. Όμως το 2014, 100 χρόνια μετά το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χαράχτηκε το πρώτο όνομα γερμανού στρατιώτη στο οστεοφυλάκιο.

    Την τελετή επιμελείται φέτος ο γερμανός, φιλογάλλος σκηνοθέτης Φόλκερ Σλέντορφ, ο οποίος βραβεύθηκε με Όσκαρ το 1979 για την ταινία «Τενεκεδένιο Ταμπούρλο». Παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, δεν είχε καμία όρεξη να αναλάβει κάτι τέτοιο δεν μπορούσε, από την άλλη πλευρά, να αρνηθεί πρόταση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Ο διάσημος σκηνοθέτης έχει προβλέψει για σήμερα ένα «λιτό διάλογο χωρίς μεγαλοπρέπεια, χωρίς καν τελετή». Η Α. Μέρκελ και ο Φρ. Ολάντ θα συναντηθούν με δεκάδες νέους από τη Γαλλία και τη Γερμανία κοντά στο οστεοφυλάκιο Ντουομόν μπροστά από τους χιλιάδες σταυρούς του Βερντέν. Ο γερμανός σκηνοθέτης ευελπιστεί ότι οι νέοι θα μεταφέρουν στο μέλλον τις αναμνήσεις από την ιστορική αυτή συνάντηση.

    [06] Ιταλία: Το παράλογο τέλος ενός νεαρού μετανάστη

    Ένας 24χρονος μετανάστης από την Ακτή του Ελεφαντοστού, ο οποίος επέζησε από ένα ναυάγιο στη Μεσόγειο, πνίγηκε σε μια γαλήνια λίμνη της βόρειας Ιταλίας, μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για ένα παράλογο τέλος.

    Ο Λεσίν Σανούν έμενε σ' ένα παλιό ξενοδοχείο, που έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών, κοντά στο Τορίνο. Είχε καταφέρει να επιζήσει όταν το πλεούμενο στο οποίο είχε επιβιβαστεί με την ελπίδα να φθάσει στην Ευρώπη είχε ανατραπεί στη Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκε η εφημερίδα La Stampa, ο νεαρός έπεσε χθες στα παγωμένα νερά της λίμνης Σίριο, στην κοινότητα Τσιαβεράνο της περιοχής Πιεμόντε, και δεν ξαναβγήκε ποτέ στην επιφάνεια.

    Η άψυχη σορός του ανασύρθηκε δύο ώρες αργότερα από δύτες της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    «Είναι παράλογο. Ο άνθρωπος αυτός σώθηκε στη θάλασσα για να πεθάνει με αυτόν τον τρόπο. Δεν βρίσκω λόγια», δήλωσε η Σιλβάνα Περόνε, η οποία διαχειρίζεται το κέντρο φιλοξενίας όπου ζούσε ο νεαρός μετανάστης.

    Ο διάπλους της Μεσογείου προς την Ιταλία έχει μετατραπεί ξανά στην βασική οδό για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη, μετά το κλείσιμο της βαλκανικής οδού και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Σχεδόν 44.000 άνθρωποι έχουν αφιχθεί φέτος στις ιταλικές ακτές.

    Περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν μόνο μέσα σε αυτή την εβδομάδα, κυρίως κοντά στις ακτές της Λιβύης, μετά τη βελτίωση του καιρού.

    Από την αρχή της χρονιάς τουλάχιστον 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τους απολογισμούς των ιταλικών αρχών και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

    [07] Ο ¶σαντ είχε δώσει πληροφορίες για τους δράστες της επίθεσης στο Παρίσι, γράφει η Die Welt

    Αν και η Δύση είναι εναντίον του συριακού καθεστώτος υπάρχουν επαφές των μυστικών της υπηρεσιών μαζί του, κάτι το οποίο θα είχε παραλίγο αποδώσει στην περίπτωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, αποκαλύπτει με σημερινό δημοσίευμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, έγιναν πολλές συναντήσεις πρακτόρων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας με Σύρους, οι οποίες οργανώθηκαν από την έδρα της στη Βηρυτό και όπως φαίνεται, οι συνεργάτες της πήγαν για τις σχετικές συνομιλίες κατ΄ευθείαν στη Δαμασκό.

    Όπως γράφει η «Βελτ», η Συρία έδωσε μεταξύ άλλων και στοιχεία για δράστες των επιθέσεων που έγιναν αργότερα στο Παρίσι. Πρόκειται για τους αριθμούς 3.800 συριακών λευκών/ κενών διαβατηρίων τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους. Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ- ¶σαντ είχε δώσει ήδη το 2014 τους αριθμούς των διαβατηρίων στους διεθνείς εταίρους μέσω του κεντρικού γραφείου της Ιντερπόλ στη Δαμασκό.

    Τουλάχιστον δύο από τους δράστες, όπως επίσης και άλλοι πιθανοί συνεργάτες τους, πέρασαν από τον βαλκανικό διάδρομο με διαβατήρια από αυτή την παρτίδα, αναφέρει η εφημερίδα.

    [08] Δεν έχω αμφιβολία ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Σισμανίδης

    Τη βεβαιότητά του ότι το μνημείο είναι ο τάφος- ηρώο του Αριστοτέλη, αλλά και την πεποίθησή του ότι μια αρχιτεκτονική έρευνα σε αυτό θα έφερνε στο φως επιγραφές, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διδάκτωρ κλασικής αρχαιολογίας, Κώστας Σισμανίδης, ανασκαφέας των αρχαίων Σταγείρων Χαλκιδικής, αλλά και του μνημείου που συντάραξε, με την αποκάλυψη της ταυτότητάς του, ελληνικό και διεθνές κοινό.

    «Από την αρχή της ανακάλυψης του μνημείου υποψιάστηκα ότι είναι ο τάφος του Αριστοτέλη. Είχα όμως μερικές αμφιβολίες και ήθελα να το τεκμηριώσω απόλυτα. Ερεύνησα λοιπόν όλες τις σχετικές αρχαίες πηγές και κατέληξα, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι όντως είναι ο τάφος του Αριστοτέλη. Δεν το είχα δημοσιεύσει όμως ακόμη επιστημονικά γιατί στο μεταξύ έγραψα τρεις ογκώδεις τόμους για την ανασκαφή στα αρχαία Στάγειρα. Το συγκεκριμένο θέμα το πραγματεύομαι στον δεύτερο τόμο, που ευελπιστώ να κυκλοφορήσει του χρόνου σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και με πολλά περισσότερα επιχειρήματα από την ανακοίνωση που έκανα στο συνέδριο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνεχίζει:

    «Είχα λοιπόν σκοπό η επιστημονική κοινότητα να ενημερωθεί με την έκδοση του σχετικού βιβλίου. Προέκυψε, όμως, φέτος η UNESCO, που κήρυξε το 2016 «Έτος Αριστοτέλη» με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τη γέννησή του μεγάλου φιλοσόφου, αλλά και το Παγκόσμιο Συνέδριο για τον Αριστοτέλη στη Θεσσαλονίκη. Τότε δεν αντιστάθηκα στην πρόκληση. Αποφάσισα να το ανακοινώσω και ό,τι ήθελε προκύψει. Θεωρώ ότι δεν υπήρχε καλύτερος χώρος να το κάνω από αυτό το συνέδριο», τονίζει.

    Τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονται περίπου 300 μ. νοτιανατολικά από την Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, πάνω σε μια όμορφη χερσόνησο, που λέγεται «Λιοτόπι». Η χερσόνησος αυτή, που εισχωρεί βαθιά στη θάλασσα, αποτελείται από δυο λόφους, μεταξύ των οποίων υπάρχει ένας αυχένας. «Ο βόρειος λόφος αποτέλεσε την πρώτη πόλη των Σταγείρων που ιδρύθηκε από Ίωνες αποίκους της νήσου ¶νδρου γύρω στα μέσα του 7ου αι. πΧ», πληροφορεί ο κ. Σισμανίδης, που διενήργησε ανασκαφές στην περιοχή καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του '90, όταν εκτός από το περίφημο μνημείο ανακάλυψε, μεταξύ άλλων, κι ένα εκπληκτικό αρχαϊκό τείχος, το μοναδικό χερσαίο τείχος της περιοχής, που φτάνει ως και τα 5 μ. ύψος, καθώς και την επέκταση της πόλης στον νότιο λόφο, που έγινε γύρω στα 500 πΧ.

    «Στο κέντρο μεταξύ των δύο λόφων, στον χαμηλό αυχένα που δημιουργείται, εντοπίστηκε η αγορά της πόλης, όπου ανασκάφτηκαν η κλασική στοά κι ένα μεγάλο συγκρότημα δημόσιων καταστημάτων και αποθηκών. Το μνημείο βρέθηκε περίπου 40- 50 μ. βορειότερα από τη στοά, δηλαδή στον βόρειο λόφο. Το σημαντικό είναι ότι βρίσκεται ακριβώς πάνω στο αρχαϊκό τείχος. Το άλλο σημαντικό είναι ότι απέχει περίπου 45 με 50 μ. από την κορυφή του βόρειου λόφου όπου ήταν χτισμένος ο ναός του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σωτείρας. Συνταρακτικό επίσης είναι ότι, εκτός από το γεγονός ότι αυτά τα τρία πιο σημαντικά κτίρια που έχουν αποκαλυφθεί στα Στάγειρα έχουν τις ίδιες αποστάσεις μεταξύ τους, βρίσκονται και πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή», σημειώνει στο ΑΠΕ, και διευκρινίζει: «Δηλαδή, αν τραβήξουμε μια γραμμή από το κέντρο της στοάς θα περάσει από το κέντρο του αψιδωτού οικοδομήματος, που είναι ο τάφος του Αριστοτέλη και θα φτάσει στο κέντρο του αρχαϊκού ναού στην κορυφή. Αυτό είναι ένα μετρολογικό στοιχείο που νομίζω ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο αψιδωτό οικοδόμημα. Είμαι σίγουρος ότι έγινε εσκεμμένα», εξηγεί.

    Τι λένε όμως οι αρχαίες πηγές που τον οδήγησαν να επιβεβαιώσει τις αρχικές υποψίες του; «Στην Αθήνα είχαν κατηγορήσει τον Αριστοτέλη "επί ασεβεία" εξαιτίας ενός ύμνου που είχε γράψει στον φίλο του Ερμία στη Μικρά Ασία -γνωστός και ως ύμνος "εις την αρετήν"- όπου τον επαινούσε περίπου ως θεό. Ήταν μια κατηγορία που στην Αθήνα τότε επέσυρε σίγουρα την ποινή του θανάτου. Έτσι, όταν φοβήθηκε ότι θα τον καταδικάσουν (στο μεταξύ είχε πεθάνει το 323 πΧ ο Αλέξανδρος που ήταν ο προστάτης του, ενώ η αντιμακεδονική μερίδα στην Αθήνα είχε ξεσηκωθεί), ο Αριστοτέλης πήγε στη Χαλκίδα, όπου η μητέρα του, λόγω καταγωγής, είχε σπίτι. Ο Αριστοτέλης πάντα έπασχε από το στομάχι του -μάλλον είχε καρκίνο του στομάχου- και η στεναχώρια που του προξένησε όλη αυτή η ιστορία τον οδήγησε στον θάνατο έναν χρόνο αργότερα, το 322 πΧ», πληροφορεί.

    Και συνεχίζει: «Σύμφωνα πάντα με τις αρχαίες πηγές, οι οποίες είναι αρκετές και λένε περίπου τα ίδια πράγματα, λίγο μετά τον θάνατο του Αριστοτέλη κατέβηκε η επίσημη αντιπροσωπεία από τα Στάγειρα στη Χαλκίδα και παρέλαβε την τέφρα του, την οποία έβαλαν μέσα σε μια χάλκινη υδρία και τη μετέφεραν στα Στάγειρα. Εκεί την απέθεσαν μέσα σε ένα υπέργειο, μεγάλο, πεταλόσχημο κτίριο, κοντά στην αγορά της πόλης, το οποίο έφτιαξαν βιαστικά, ενώ μπροστά του υπήρχε ένας οδικός, κτιστός και ψηλός δρόμος, όπου γίνονταν τελετές προς τιμή του Αριστοτέλη. Έτσι καθιερώθηκαν τα Αριστοτέλεια και ο τόπος ονομάστηκε Αριστοτέλειο. Επίσης στήθηκε ένας βωμός μπροστά στον τάφο του φιλοσόφου», τονίζει και επισημαίνει:

    «Σύμφωνα πάλι με τις πηγές, όταν οι άρχοντες της πόλης είχαν δισεπίλυτα προβλήματα, συνεδρίαζαν μέσα σε αυτό το κτίριο. Γι αυτό και το σχήμα του είναι αψιδωτό, πεταλόσχημο. Είναι το σχήμα που έχουν τα βουλευτήρια. Εκεί τους ενέπνεε το πνεύμα του Αριστοτέλη και έπαιρναν την καλύτερη απόφαση για τα δύσκολα προβλήματα που δεν μπορούσαν να λύσουν. Όλα αυτά τα έχουμε βρει, και το αψιδωτό κτίριο και τη θέση του βωμού η οποία ήταν στο κέντρο ενός μαρμαροστρωμένου, μεγάλου, τετράγωνου δαπέδου και τον δρόμο που οδηγούσε στο εσωτερικό του τάφου. ¶λλο ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι το κτίσμα, σύμφωνα με τις πηγές, έγινε βιαστικά. Αυτή η βιασύνη φαίνεται στη δομή του γιατί ενώ είναι κατασκευασμένο με εξαιρετικό δομικό υλικό, μάρμαρα, πωρόλιθο, γρανίτη, όλο αυτό το υλικό είναι σε δεύτερη χρήση από άλλα κτίσματα», πληροφορεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 29 May 2016 - 10:32:26 UTC