Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν.Παππάς: "Ήρθε η ώρα να σπάσει το τρίγωνο της διαφθοράς μεταξύ πολιτικής, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης"
  • [02] Με τη συμφωνία του καλοκαιριού , διασφαλίστηκε ότι η περίοδος της διαπραγμάτευσης δεν θα επιβαρύνει την οικονομία, σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,
  • [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Κλειδί η πάταξη της φοροδιαφυγής - κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο
  • [04] Δραστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζήτησε ο Γ. Πατούλης στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου
  • [05] Το Ισλαμικό Κράτος έχει βάλει στο στόχαστρό του, το Euro 2016, προειδοποιεί ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας
  • [06] Ο Μπαράκ Ομπάμα αποτίει φορό τιμής στους νεκρούς της Χιροσίμα
  • [07] Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • [08] Αλ. Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τη Ρωσία
  • [09] Πέτρος Τατούλης: Δεν θα έρθει κανένας πρόσφυγας στην Πελοπόννησο αν δεν συναντηθούμε πρώτα με τον κ. Βίτσα

  • [01] Ν.Παππάς: "Ήρθε η ώρα να σπάσει το τρίγωνο της διαφθοράς μεταξύ πολιτικής, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης"

    Τις προθέσεις της κυβέρνησης για ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου στην Ελλάδα, επαναβεβαιώνει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο BBC.

    Αναφερόμενος στη μείωση του αριθμού των τηλεοπτικών καναλιών ποικίλης ύλης και πανελλαδικής εμβέλειας, ο κ. Παππάς δηλώνει πως μακροπρόθεσμα, ο περιορισμός αυτός αποτελεί τη μόνη οικονομικά βιώσιμη επιλογή για τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. «Πώς μπορεί η αγορά, όπως είναι, να υποστηρίξει τόσα κανάλια; Δεν μπορούμε να έχουμε τόσα μη βιώσιμα μέσα μαζικής ενημέρωσης να λειτουργούν και να συσσωρεύουν χρέη» αναφέρει στο BBC ο υπουργός Επικρατείας.

    Στη διαδικασία ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, η διαφάνεια συνιστά κεφαλαιώδες ζήτημα, και πλέον «ήρθε η ώρα να σπάσει το τρίγωνο της διαφθοράς μεταξύ πολιτικής, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης»:

    «Για χρόνια, πολλά από τα κανάλια στηρίζονταν από τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες τους, και από τα κέρδη που αποκόμιζαν από τα συμβόλαια με το κράτος ή από άλλες δραστηριότητες. Χρησιμοποιούσαν τα χρήματα για να στηρίξουν τα κανάλια που δεν ήταν οικονομικά βιώσιμα. Ταυτόχρονα, πολιτικοί ήταν πρόθυμοι να κλείνουν δουλειές με τους ιδιοκτήτες των καναλιών, επειδή αυτό σήμαινε ότι δεν θα τους ασκούσαν κριτική", δηλώνει σχετικά ο υπουργός Επικρατείας.

    Οι δηλώσεις του κ. Παππά, πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο αφιερώματος του BBC για την κατάσταση στην ελληνική τηλεοπτική αγορά. Όπως αναφέρθηκε, μέσω του σχετικού διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί, θα διατεθούν τέσσερις άδειες 10ετούς διάρκειας με τιμή εκκίνησης τα τρία εκατ. ευρώ. Οι εταιρείες που θα υποβάλουν προσφορές πρέπει να αποδεικνύουν την κερδοφορία τους, να είναι πλήρως διαφανείς όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία τους και να αποδεικνύουν ότι πληρώνουν το προσωπικό τους.

    [02] Με τη συμφωνία του καλοκαιριού , διασφαλίστηκε ότι η περίοδος της διαπραγμάτευσης δεν θα επιβαρύνει την οικονομία, σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας

    «Με τη συμφωνία του καλοκαιριού και τους χειρισμούς στην οικονομία, διασφαλίστηκε ότι η περίοδος της διαπραγμάτευσης δεν θα επιβαρύνει την οικονομία» σχολίασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας.

    Τα στελέχη του υπουργείου σχολίασαν ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα 3% το 2015 και 4,3% το 2016. Δεδομένου ότι αυτά κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του χρέους, που είναι προς το εξωτερικό της οικονομίας, ουσιαστικά αφαιρούνται από το ΑΕΠ. Άρα την περίοδο 2015-2016, θα αφαιρούταν από το ΑΕΠ περί το 7,3%. Από την άλλη πλευρά όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν το φθινόπωρο του 2014, η ελληνική οικονομία θα «έτρεχε» με 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Θα υπήρχε, άρα, σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ περί το 6,7%, μικρότερη δηλαδή του ποσού που θα έπρεπε να αφαιρεθεί μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων, κατά περίπου 0,7 μονάδες».

    Όπως εξηγούν στο ΑΠΕ οι ίδιοι παράγοντες, το καλοκαίρι συμφωνήθηκαν ως νέοι στόχοι, πρωτογενές έλλειμμα 0,25% το 2015 και πλεόνασμα 0,5% το 2016. Συνολικά, δηλαδή, θα υπάρξει οριακή διαρροή για το ΑΕΠ, περί το 0,25%.

    Υπενθυμίζεται στο μεταξύ ότι το 2015 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,2% ενώ αντίστοιχες (0,3%) είναι οι εκτιμήσεις για φέτος, κατά συνέπεια το τελικό αποτέλεσμα είναι αντίστοιχο εκείνου που θα προέκυπτε αν η οικονομία αναπτυσσόταν με το ρυθμό που προέβλεπε η Κομισιόν στα τέλη του 2014 αλλά ταυτόχρονα ίσχυαν οι αρχικοί στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

    «Διασφαλίσαμε ότι τα μέτρα που προέβλεπε η συμφωνία του καλοκαιριού για την πρώτη αξιολόγηση (3% του ΑΕΠ) θα πλήξουν όσο το δυνατόν λιγότερο τους ασθενέστερους και δεν θα οδηγήσουν την οικονομία σε νέα ύφεση. Κι αυτό επειδή η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (υπερβαίνουν τα 5,5 δισ. ευρώ) εντός του 2016 θα εξισορροπήσει την αφαίμαξη της οικονομίας από τα μέτρα (η οποία μάλιστα αφορά την επόμενη διετία και όχι το προσεχές εξάμηνο)» σημείωσαν οι ίδιοι παράγοντες.

    Προφανώς, συνέχισαν οι ίδιοι παράγοντες, τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα συνεπάγονται βραδύτερη αποπληρωμή χρέους, οπότε θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι η διαπραγμάτευση «φούσκωσε» το χρέος. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο: Το μεγάλο όφελος της διαπραγμάτευσης αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή τη σημαντική μείωση του βάρους που αυτό συνεπάγεται. Συμφωνήθηκε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιαστούν στο ΔΝΤ όλα εκείνα τα τεχνικά εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα. Μία ημέρα νωρίτερα, το ΔΝΤ σε έκθεση του περιέγραφε τους όρους βιωσιμότητας, μεταξύ των οποίων είναι ο περιορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων στο επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ. Η διαφορά σε σχέση με όσα είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά (πλεονάσματα 4,5%) είναι τεράστια, καθώς ετησίως τα πρόσθετα μέτρα θα ήταν ισόποσα με το σύνολο των μέτρων που απαιτήθηκαν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο θα ήταν οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά απίθανο, καθιστώντας το μέλλον της οικονομίας αβέβαιο και άρα αποθαρρύνοντας μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

    «Πλέον, μετά τη συμφωνία στο Eurogroup, υπάρχει στο τραπέζι για πρώτη φορά ένα δύσκολο αλλά ρεαλιστικό σενάριο οριστικής λύσης του προβλήματος χρέους» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

    [03] Ευκ. Τσακαλώτος: Κλειδί η πάταξη της φοροδιαφυγής - κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο

    «Πήραμε κάτι για το χρέος... 'Hταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου, μιλώντας στον ANT1.

    «Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. 'Αρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει. Μπορεί να μην φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. 'Αρα, αυτό είναι καλό...» τόνισε για τη ρύθμιση για το χρέος.

    «Η μία δέσμευση είναι να τηρήσουμε τη συμφωνία, τους στόχους για το πλεόνασμα κι αν γίνει αυτό, το 2018 θα παρθούν μέτρα για το χρέος, δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός, τα μέτρα θα ληφθούν σε τέτοια περίπτωση» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος».

    Αναγνώρισε ότι «τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο» για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία..."».

    [04] Δραστικά μέτρα από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζήτησε ο Γ. Πατούλης στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Δήμων

    Τη λήψη δραστικών μέτρων και συγκεκριμένων δεσμεύσεων από τις κυβερνήσεις για την ορθή αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης σε παρέμβαση του κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Δήμων (UCLG), που διοργανώνεται στο Καζάν της Ρωσίας.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία είχε στο επίκεντρο την ανθρωπιστική διάσταση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Πατούλης επικαλέστηκε τον τρόπο διαχείρισης του ζητήματος από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα, βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή», έχοντας από την πρώτη στιγμή αναλάβει πρωτοβουλίες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

    Στη συνεδρίαση, παράλληλα με τη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι στρατηγικές που έχουν χαραχθεί από το UCLG στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αλλά και όλες οι παράμετροι που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διεθνή ατζέντα για την περαιτέρω συνεργασία των δήμων σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο τη διεύρυνση των προοπτικών ανάπτυξης.

    Στο περιθώριο του Συνεδρίου του UCLG ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας Anton Inyutsyn, με τον οποίο συζήτησε τις προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δήμων της Ρωσίας και της Ελλάδας, αλλά και θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.

    [05] Το Ισλαμικό Κράτος έχει βάλει στο στόχαστρό του, το Euro 2016, προειδοποιεί ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας

    Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν βάλει στο στόχαστρό τους το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου αν και δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι σχεδιάζεται μια επίθεση, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας.

    Στις δηλώσεις αυτές προέβη ο Χανς Γκέοργκ Μάασεν, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Γραφείου της Γερμανίας για την Προστασία του Συντάγματος, αφότου ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας επισήμανε επίσης τον κίνδυνο ότι οι τζιχαντιστές προετοιμάζουν σειρά επιθέσεων εναντίον χώρων όπου συγκεντρώνονται μεγάλη πλήθη στη Γαλλία.

    «Γνωρίζουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει βάλει στο στόχαστρό του το Euro 2016» σημείωσε ο Μάασεν στην εφημερίδα Rheinische Post.

    O ίδιος πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει απτές αποδείξεις περί του σχεδιασμού μιας επίθεσης, υπάρχει ωστόσο «αρκετός θόρυβος, ένας μεγάλος αριθμός ενδείξεων» ότι το Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Κάιντα ή το παρακλάδι της, το Μέτωπο Αλ Νόσρα θέλουν να διαπράξουν επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων.

    Περίπου 2,5 εκατομμύρια οπαδοί αναμένεται να παρακολουθήσουν από κοντά τους 51 ποδοσφαιρικούς αγώνες όπου θα συμμετάσχουν 24 ομάδες στο Euro 2016. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης έχουν προβλεφθεί «ζώνες οπαδών» που σχεδιάστηκαν για να συγκεντρώνονται οπαδοί και να παρακολουθούν τους αγώνες από τεράστιες οθόνες σε διάφορα σημεία των πόλεων.

    [06] Ο Μπαράκ Ομπάμα αποτίει φορό τιμής στους νεκρούς της Χιροσίμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στην ιστορία της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια της ιστορικής του επίσκεψης στη Χιροσίμα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, άλλοτε σφίγγοντας το χέρι επιζησάντων της ατομικής βόμβας και άλλοτε αγκαλιάζοντάς τους.

    Ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, με αφορμή την επίσκεψή του στην πόλη που βομβαρδίστηκε στις 8.15' το πρωί της 6ης Αυγούστου 1945 με αμερικανική ατομική βόμβα, απηύθυνε έκκληση για "έναν κόσμο χωρίς (πυρηνικά) όπλα".

    "Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό", δήλωσε ο Ομπάμα μπροστά από το μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της ατομικής βόμβας. Εκείνη την ημέρα, ο κόσμος "άλλαξε για πάντα", αυτή η βόμβα "απέδειξε ότι η ανθρωπότητα είχε τα μέσα για να καταστραφεί μόνη της".

    "Γιατί ήρθαμε εδώ στη Χιροσίμα; Ήρθαμε για να συλλογιστούμε αυτή την τρομερή δύναμη που εξαπολύθηκε σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε τα θύματα, να τιμήσουμε τους νεκρούς. Οι ψυχές τους μας μιλούν, μας ζητούν να κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας", πρόσθεσε.

    "Οι τεχνολογικές πρόοδοι χωρίς αντίστοιχη πρόοδο των ανθρώπινων θεσμών μπορούν να αποβούν μοιραίες για εμάς. Η επιστημονική επανάσταση που μας οδήγησε στη διάσπαση του ατόμου απαιτεί και μια ηθική επανάσταση".

    Οι κυβερνήσεις της Ουάσινγκτον και του Τόκιο ελπίζουν ότι η επίσκεψη του Ομπάμα στη Χιροσίμα υπογραμμίζει μια νέα φάση συμφιλίωσης και ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των πρώην εχθρών.

    Πριν από την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Ειρήνης, ο Ομπάμα επισκέφθηκε ένα μουσείο όπου εκτίθενται φωτογραφίες θυμάτων που φέρουν βαριά εγκαύματα, τα κουρελιασμένα ρούχα που φορούσαν και αγάλματα που απεικονίζουν τα θύματα να λιώνουν εξαιτίας της ραδιενέργειας.

    Σύμβουλοι του αμερικανού προέδρου είπαν ότι κύριος στόχος του Ομπάμα στη Χιροσίμα είναι να προβάλει το πρόγραμμά του για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το οποίο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2009.

    "Θυμόμαστε όλους τους αθώους που σκοτώθηκαν στο τόξο αυτού του τρομερού πολέμου", δήλωσε ο Ομπάμα. "Έχουμε κοινή ευθύνη να κοιτάξουμε την Ιστορία κατάματα. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά για να μην επαναληφθούν τέτοια δεινά".

    Ο Ομπάμα είχε δηλώσει νωρίτερα ότι θα τιμήσει όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά δεν θα ζητήσει συγνώμη για τον βομβαρδισμό. Η πόλη του Ναγκασάκι βομβαρδίστηκε από μια δεύτερη πυρηνική βόμβα στις 9 του Αυγούστου του 1945 και η Ιαπωνία συνθηκολόγησε έξι ημέρες αργότερα.

    Η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αναγκαίοι για τον τερματισμό του πολέμου και για τη διάσωση του πληθυσμού, αν και ορισμένοι ιστορικοί αμφισβητούν την άποψη αυτή. Οι περισσότεροι Ιάπωνες πιστεύουν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αδικαιολόγητοι.

    "Δεν θα επανεξετάσω την απόφαση για τη χρήση ατομικών όπλων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ωστόσο θα επισημάνω ότι η επίσκεψή μου εδώ στη Χιροσίμα μαζί με τον πρωθυπουργό (Σίντζο) Αμπε δείχνει στον κόσμο τη δυνατότητα της συμφιλίωσης -- ότι ακόμη και πρώην αντίπαλοι μπορεί να γίνουν οι ισχυρότεροι σύμμαχοι", έγραψε ο Ομπάμα απαντώντας σε ερωτήσεις που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Asahi.

    [07] Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    Συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει αργότερα απόψε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Ρώσος Πρόεδρος στο Καβούρι.

    [08] Αλ. Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με τη Ρωσία

    Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πουτιν στην Ελλάδα μετά απόπολλά χρόνια αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας των δυο χωρών, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ήρθε στην χώρα μας σε μια σημαντική καικομβική στιγμή που ακολουθεί την επιτυχήολοκλήρωση της αξιολόγησης Η χώρα αφήνει πίσω της την περίοδο αβεβαιότητας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Η συνεργασία με τη Ρωσία είναι επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα δενφοβάται να ανοίξει τα φτερά της στην περιοχή, ανέφερε ο κ Τσίπρας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας στο προσεχές διάστημα.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός έγινε συνομιλία, για τις διμερείς σχέσεις με αιχμή τις προοπτικές επενδύσεων των δύο χωρών στους τομείς των υποδομών, των μεταφορών, του τουρισμού, της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας και των λιμένων, της μεταλλευτικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας. Συζήτηση έγινε και για την προώθηση συμπράξεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα, και την συνεργασία στους τομείς της ενέργειας.

    « Η ενέργεια αποτελεί κεντρικό τομέα οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και την Ελλάδα και έχουμε στρατηγική επιδίωξη η Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί στη δυνατότητα συνεργασίας και στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες θα τις αξιοποιήσουμε κοιτώντας το εθνικό μας συμφέρον και με τη γνώμη ότι οι αγωγοί είναι γέφυρες συνεργασίας.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, εκτός του τομέα του φυσικού αερίου, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας όπως στις ανανεώσιμες πηγές, στο πετρέλαιο, γιατί πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα συνεργασίας και όχι εφαλτήριο συγκρούσεων.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι Ελλάδα και Ρωσία συμφώνησαν την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για τις περιφερειακές εξελίξεις, μια πρωτοβουλία που έχει σημασία σε ένα ευρύτερο περιβάλλον εντεινόμενης αποσταθεροποίησης. Στο κλίμα αυτό υιοθετήθηκε κείμενο πολιτικής διακήρυξης που θέτει το γενικότερο πλαίσιο όχι μόνο της διμερούς συνεργασίας αλλά και του πολιτικού διαλόγου για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Η αναβάθμιση αυτού του διαλόγου μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημασία της αναβάθμισης του πολιτικού διαλόγου και για ζητήματα όπως το Κυπριακό όπου είναι σταθερή η υποστήριξη της Ρωσίας για δίκαιη λύση.

    Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε τις παραδοσιακές σχέσεις των δυο χωρών αναφέροντας ότι με τον πρωθυπουργόΑλέξη Τσίπρακαι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο υπήρξαν πολύ ουσιαστικές συνομιλίες.

    Πολύ ουσιαστικές συνομιλίες χαρακτήρισε τις επαφές που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ηγεσία της Ελλάδας για τη θερμή υποδοχή, τονίζοντας ότι εξέτασαν ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επισήμανε το πακέτο συμφωνιών που υπεγράφη απόψε, σημειώνοντας ότι οι ρωσοελληνικές σχέσεις συνεργασίας συνεχίζουν με προοδευτική τάση, φέρνοντας ως παράδειγμα το Αφιερωματικό Έτος Ρωσίας-Ελλάδας, σημαντικό μέρος του οποίου είναι η προοπτική της εμπορικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι το διμερές εμπόριο ανήλθε πέρυσι σε 2,7 δισ. δολάρια.

    Ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησαν τις προοπτικές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, επισημαίνοντας ότι τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθεί η 10η σύνοδος της μικτής διυπουργικής επιτροπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της οποίας θα συμβάλει και σχετική συμφωνία που υπεγράφ.

    Τόνισε ότι συμφωνήθηκε επίσης να δοθεί έμφαση και στον τομέα των επενδύσεων, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα από ρωσικής πλευράς είναι 700 εκατ. δολάρια και πως υπάρχουν κι άλλα περιθώρια όπως και στον τομέα των μεταφορών. Είπε μεταξύ άλλων ότι δόθηκε έμφαση στις συζητήσεις και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της παιδείας.

    Υπογραφή διακηρύξεων και συμφωνιών

    Με την υπογραφή σειράδιακηρύξεων και συμφωνιών παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτινολοκληρώθηκαν νωρίτερα οι διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δυο αντιπροσωπείες αφορούν την

    Β· Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και

    Β· Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία)

    Επίσης υπογράφηκαν συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ υπουργείων) για την επιστήμη και την τεχνολογία, τον τουρισμό και τη μετεωρολογία.

    Συμφωνίες συνεργασίας υπογράφηκαν και μεταξύ φορέων:

    -Enterprise Greece καιInvest in Russia

    -ΕΛΠΕ καιRosneft

    -Πανεπιστήμιο Πειραιά καιΠανεπιστήμιο Ουραλίων

    -Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καιΡωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας

    [09] Πέτρος Τατούλης: Δεν θα έρθει κανένας πρόσφυγας στην Πελοπόννησο αν δεν συναντηθούμε πρώτα με τον κ. Βίτσα

    «Δεν θα έρθει κανένας πρόσφυγας στην Τρίπολη και την Πελοπόννησο, αν δεν συναντηθούμε πρώτα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσα», τόνισε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου σήμερα το απόγευμα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε σε αυστηρό ύφος, «θα τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία που έχουμε κάνει. Διαφορετικά, δεν αστειεύομαι, η κυβέρνηση με ξέρει καλά».

    Άστραψε και βρόντηξε ο περιφερειάρχης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μην τηρήσει την συμφωνία που έκανε με την περιφέρεια Πελοποννήσου και όπως είπε, ενημερώθηκε πριν λίγες ημέρες ότι στην ΒΙΠΕ Τρίπολης θα εγκαταστήσουν πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αντιδράσαμε αμέσως, δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης, που επικοινώνησε με τον Δημήτρη Βίτσα και συμφώνησαν να συναντηθούν επιστρέφοντας ο υπουργός από το εξωτερικό.

    Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογράμμισε ότι κατά την συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας, συμφώνησαν σε τέσσερις βασικές αρχές που είναι:

    Πρώτον ο αριθμός των προσφύγων στην Πελοπόννησο δεν θα υπερβαίνει τους 2.000 και θα υπάρχει αναλογικότητα στην εγκατάσταση ανά περιφερειακή ενότητα.

    Δεύτερον, θα εγκατασταθούν μέσα σε κτήρια.

    Τρίτον, ότι θα αυξηθεί η αστυνόμευση πέριξ των κτηρίων εγκατάστασης.

    Τέταρτον, θα ενισχυθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες με προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας.

    Ο Πέτρος Τατούλης πρόσθεσε ότι, «κάναμε συμφωνία αρχών με την κυβέρνηση και επιμένουμε σκληρά στην συμφωνία. Δεν θα κάνουμε καμιά παρέκκλιση επ? αυτού. Δεν θα δεχτούμε τίποτα περισσότερο απ' ότι συμφωνήσαμε», ενώ τόνισε ότι, «δεν συμφωνήσαμε και δεν συναινούμε στην δημιουργία Hotspot».

    Στις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι με την κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει η εγκατάσταση των προσφύγων στην Πελοπόννησο να είναι για χρονικό διάστημα από έξι έως εννέα μήνες «και λέω εγώ και τρεις μήνες ακόμα, το πολύ δηλαδή ένα δωδεκάμηνο» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα εγκατασταθούν μόνιμα και κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει την συμφωνία και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

    Τέλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε πως σε όλη την διαχείριση της εγκατάστασης των προσφύγων, η περιφέρεια δεν έχει καμιά εμπλοκή σε κανένα ως τώρα στάδιο κι επανέλαβε την θέση της για τις ΜΚΟ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 May 2016 - 20:32:26 UTC