Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Ο κ. Κυρίτσης είναι το πραγματικό πρόσωπο του κ. Τσίπρα
  • [02] Ν. Τόσκας:Τον πρώτο ρόλο στο θέμα των προσφύγων θα έχει, στο εξής, το κράτος κι όχι οι ΜΚΟ
  • [03] Γ. Αμανατίδης:Η επίσκεψη του Βλ. Πούτιν επιβεβαιώνει τη φιλία και τη συνεργασία των δύο χωρών
  • [04] Στη Θεσσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος
  • [05] Ευκ. Τσακαλώτος: Κλειδί η πάταξη της φοροδιαφυγής - κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο
  • [06] Στο 7,6% η αύξηση των αφίξεων τουριστών το α' 4μηνο του 2016
  • [07] Στους 53.293 ανέρχονται οι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στην επικράτεια
  • [08] Πανελλαδικές εξετάσεις: Δύσκολα τα θέματα της Βιολογίας
  • [09] Ομπάμα: «Η επίσκεψη στη Χιροσίμα, ευκαιρία για να τιμηθούν όλοι οι νεκροί του πολέμου»
  • [10] Μνημείο κηρύχθηκε η συλλογή του Θεατρικού Μουσείου
  • [11] «Ισχυρές ενδείξεις» για την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα
  • [12] Ανοίγει τις πύλες η 21η Art-Athina στο κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου
  • [13] Ένα ταξίδι στη μεταπολεμική Αθήνα, μέσα από το βιβλίο του Ανδρέα Ζούλα «Φερεκύδου και Εμπεδοκλέους»
  • [14] Ν. Τόσκας: Τον πρώτο ρόλο στο θέμα των προσφύγων θα έχει, στο εξής, το κράτος κι όχι οι ΜΚΟ
  • [15] Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Φανάρι
  • [16] Οποιαδήποτε στιγμή παραστεί ανάγκη, η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει, είπε ο Στ. Καλαφάτης
  • [17] «Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή», ένα αφηγηματικό μελέτημα για την τέχνη του μύθου
  • [18] Η Ατλέτικο Μαδρίτης θέλει τον Παπασταθόπουλο
  • [19] Τρεις αγωνιστικές η ποινή στον Τζεμπούρ
  • [20] Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε τον Μουρίνιο

  • [01] ΝΔ: Ο κ. Κυρίτσης είναι το πραγματικό πρόσωπο του κ. Τσίπρα

    Σφοδρή επίθεση στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κυρίτση αλλά και στον πρωθυπουργό εξαπολύει η ΝΔ με αφορμή δηλώσεις του κ. Κυρίτση.

    Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως «ο κ. Κυρίτσης, είναι το πραγματικό πρόσωπο του κ. Τσίπρα» και κάνει λόγο για «αποκρουστικό πρόσωπο του διχασμού, του φθόνου και του μίσους», αλλά και για «βουλιμία της εξουσίας» που οδηγεί την κυβέρνηση στο να διχάζει τους Ελληνες.

    «Όσο περισσότερο φορτώνουν βάρη στον ελληνικό λαό, όσο περισσότερο βυθίζονται στα αδιέξοδά τους τόσο περισσότερο υβρίζουν και διχάζουν. Το κάνουν συνειδητά. Το κάνουν απροκάλυπτα. Το κάνουν κυνικά. Αυτή είναι η στρατηγική τους» τονίζει η ΝΔ, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση ως επικίνδυνη «για την ενότητα των Ελλήνων, για το παρόν και το μέλλον της χώρας».

    [02] Ν. Τόσκας:Τον πρώτο ρόλο στο θέμα των προσφύγων θα έχει, στο εξής, το κράτος κι όχι οι ΜΚΟ

    Για επιχειρήσεις εκμετάλλευσης, που είχαν στήσει στην Ειδομένη διάφοροι επιτήδειοι εξοικονομώντας χρήματα από τους πρόσφυγες, έκανε λόγο στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και έκανε σαφές ότι στο εξής τον πρώτο ρόλο στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα τον έχει το κράτος και όχι οι ΜΚΟ.

    Όπως είπε ο κ. Τσόκας, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», στον πρώην καταυλισμό της Ειδομένης υπήρχαν κάποιοι, οι οποίοι παραπληροφορούσαν τους πρόσφυγες, διαδίδοντας ότι δήθεν θα ανοίξουν τα σύνορα από τη μια μέρα στην άλλη, με στόχο να διατηρείται ο άτυπος καταυλισμός και να εξοικονομούν χρήματα. «Παραπληροφορούσαν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να παραμείνει εκεί αυτή η κατάσταση, γιατί είχαν στήσει τη δική τους επιχείρηση, το μαγαζάκι τους» είπε ο αναπλ. υπουργός και πρόσθεσε: «Στο Προσφυγικό παγκόσμια ρέει χρήμα και κάποιοι προφασιζόμενοι ότι προσφέρουν ανθρωπισμό, τα οικονομούσαν».

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι ΜΚΟ στο ζήτημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, τόνισε ότι υπάρχουν οργανώσεις που πραγματικά προσφέρουν μεγάλη βοήθεια. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ο ρόλος των ΜΚΟ πρέπει να είναι υποστηρικτικός, δεν πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο, αλλά να έχουν τον δεύτερο ρόλο κι αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα στις οργανωμένες δομές. Μόνο στις διαλυμένες χώρες, π.χ. Συρία και Ιράκ, το κράτος έχει δευτερεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων».

    Στο ερώτημα γιατί δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη, ο κ. Τόσκας είπε απάντησε: «Τα πράγματα ωριμάζουν κι έρχεται η κατάλληλη στιγμή». Διευκρινίζοντας αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις προετοιμασίες, που προηγήθηκαν της αστυνομικής επιχείρησης, με διανομή φυλλαδίων, διερμηνείς κ.λπ., ώστε να πεισθούν οι πρόσφυγες ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και να εγκαταλείψουν ειρηνικά την περιοχή.

    [03] Γ. Αμανατίδης:Η επίσκεψη του Βλ. Πούτιν επιβεβαιώνει τη φιλία και τη συνεργασία των δύο χωρών

    Για την σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου, το ρόλο της Ελλάδας και τα οφέλη που μπορεί αυτή να αποκομίσει, αλλά και τις σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, ενόψειτης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαδιμίρ Πούτιν, καθώς επίσης και για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

    Οάνθρωπος που -και υπό την ιδιότητα του γενικού γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας- προωθεί μεθοδικά και αποτελεσματικά την Εκκλησιαστική Διπλωματία ανάγοντάς την σε σημαντικό εργαλείο αναβάθμισης της γεωπολιτικής και διαμεσολαβητικής θέσης της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

    [04] Στη Θεσσσαλονίκη ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος

    Στις 10:45 έφτασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στο ¶γιο Όρος.

    Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, οι οποίοι είχαν ολιγόλεπτη συνάντηση μαζί του, πριν αναχωρήσει οδικώς για την Ουρανούπολη και το ¶γιο Όρος.

    Στην υποδοχή παρέστησαν επίσης εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδας ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Νικόδημος και ο γενικός πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξέι Ποπόφ.

    Ο Πατριάρχης Μόσχας θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή και θα προσκυνήσει στον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου, ενώ θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

    [05] Ευκ. Τσακαλώτος: Κλειδί η πάταξη της φοροδιαφυγής - κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο

    «Πήραμε κάτι για το χρέος... 'Hταν δύσκολη συμφωνία, υπό πίεση, με κακούς συσχετισμούς», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου, μιλώντας στον ANT1.

    «Η αντιπολίτευση λέει ότι είναι μια γενική υπόσχεση για το 2018. Είναι λάθος. Είναι δέσμευση ότι για πολλά χρόνια οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι υπό έλεγχο, θα είναι 15% του ΑΕΠ, που είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες. 'Αρα, δεν θα αποφασίσει ο Σόιμπλε ή ο Σαπέν το 2018, αλλά είναι από τώρα αποφασισμένο τι θα γίνει. Μπορεί να μην φτάσει, μπορεί τα εργαλεία που είναι εντός του μείγματος να μην είναι αρκετά και να θέλουμε κι άλλα. 'Αρα, αυτό είναι καλό...» τόνισε για τη ρύθμιση για το χρέος.

    «Η μία δέσμευση είναι να τηρήσουμε τη συμφωνία, τους στόχους για το πλεόνασμα κι αν γίνει αυτό, το 2018 θα παρθούν μέτρα για το χρέος, δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια του καθενός, τα μέτρα θα ληφθούν σε τέτοια περίπτωση» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Εμείς θέλαμε να τελειώσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση, να πέσει χρήμα στην αγορά και πήραμε μια συμφωνία για το χρέος».

    Αναγνώρισε ότι «τα μέτρα αυτά είναι υφεσιακά, έχουν υφεσιακή ροπή, θα δυσκολέψουν τον κόσμο» για να συμπληρώσει χαρακτηριστικά: «Κατανοώ εντελώς μια συνταξιούχο των 600 ευρώ που μου είπε "Ευκλείδη, τι να την κάνω εγώ την συμφωνία..."».

    [06] Στο 7,6% η αύξηση των αφίξεων τουριστών το α' 4μηνο του 2016

    Η συνεχιζόμενη άνοδος του ελληνικού τουρισμού επιβεβαιώνεται από την άνοδο των αφίξεων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας.

    Πάνω από 1,6 εκατομμύρια οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα το πρώτο 4μηνο του 2016 παρουσιάζοντας αύξηση 7,6%.

    Η Αθήνα είναιαυτή πουπαρουσιάζει σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών,με πάνω από900000 την περίοδο Ιανουαρίου Απριλίου του 2016.

    [07] Στους 53.293 ανέρχονται οι πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στην επικράτεια

    Σύμφωνα με την τελευταία συνοπτική κατάσταση του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, 53.293 πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στην ελληνική επικράτεια, εκ των οποίων οι 105 είναι νέες αφίξεις.

    Στη βόρεια Ελλάδα κατεγράφησαν 27.873, οι περισσότεροι στο Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (4.086) και στο Χέρσο του Κιλκίς (3.987).

    Όσο αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά διαμένουν 8.455, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 4.040 άτομα και τη Χίο 2.410, στην Αττική 14.505, εκ των οποίων 2.900 στην προβλήτα του Σκαραμαγκά, στην κεντρική Ελλάδα 2.171, με την πλειοψηφία να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (800), ενώ στη νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, διαμένουν 289 πρόσφυγες.

    [08] Πανελλαδικές εξετάσεις: Δύσκολα τα θέματα της Βιολογίας

    Για άριστα προετοιμασμένους μαθητές κρίνονται τα θέματα της Βιολογίας (θετικών σπουδών) που κλήθηκαν να απαντήσουν σήμερα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Ηταν μεγάλα σε έκταση και αρκετά δύσκολα. Κάλυπταν επίσης μεγάλο μέρος της ύλης.

    Όχι ιδιαίτερης αλλά κλιμακούμενης δυσκολίας κρίνονται τα θέματα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Οι υποψήφιοι έπρεπε να προσέξουν ιδιαίτερα στο Θέμα Γ, το θέμα Γ5, ενώ για καλά προετοιμασμένους ήταν το Θέμα Δ.

    Η δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών θα ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο, με την εξέταση στα Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, στον Προγραμματισμό Υπολογιστών και στην Οικοδομική, για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα. Στα ίδια μαθήματα θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ της ομάδας Α? του παλιού συστήματος, με επιπλέον μαθήματα εξέτασης τα Βοηθητικά Μηχανήματα ΙΙ και τα Στοιχεία Παθολογίας.

    [09] Ομπάμα: «Η επίσκεψη στη Χιροσίμα, ευκαιρία για να τιμηθούν όλοι οι νεκροί του πολέμου»

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για την σφριγηλότητα της συμμαχίας της χώρας του με την Ιαπωνία λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του στη Χιροσίμα, την κατεστραμμένη από την ατομική βόμβα πόλη το 1945.

    «Διακηρύσσουμε τη συμμαχία ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, μία από τις ισχυρότερες στον κόσμο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον των αμερικανικών στρατιωτών στη βάση του Ιουακούνι, που βρίσκεται σε απόσταση σαράντα περίπου χιλιομέτρων από τη Χιροσίμα.

    «Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε εκείνους που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία μας», πρόσθεσε θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις τι στιγμή που πραγματοποιεί μία επίσκεψη που φέρνει στην επιφάνεια την ανάμνηση ενός σφοδρού και ανηλεούς πολέμου.

    Η επίσκεψη στη Χιροσίμα «θα είναι η ευκαιρία για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται το Πάρκο της Ειρήνης.

    Στις 6 Αυγούστου 1945, ο αμερικανικός στρατός έριχνε την πρώτη ατομική βόμβα της Ιστορίας στη Χιροσίμα , για να ακολουθήσει, τρεις ημέρες αργότερα, η δεύτερη βόμβα στο Ναγκασάκι. Ο βομβαρδισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 210.000 ανθρώπων.

    [10] Μνημείο κηρύχθηκε η συλλογή του Θεατρικού Μουσείου

    Στο υπόγειο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων σαπίζουν οι σπάνιοι θησαυροί του Θεατρικού Μουσείου, κινδυνεύοντας καθημερινά από υγρασία, τρωκτικά, έντομα και διαρρήξεις. Χτες το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κήρυξε ομόφωνα τη συλλογή, μνημείο, κάνοντας ένα πρώτο βήμα για τη διάσωσή της.

    Πρόκειται για την πρώτη μαζική κήρυξη αντικειμένων συλλογών με τον νόμο 3028 για την προστασία αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς που έφερε χτες προς συζήτηση στο Συμβούλιο η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και ¶υλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού. Η προσπάθεια μαζικής κήρυξης έγινε λόγω του επείγοντος της κατάστασης διατήρησης των αντικειμένων, όπως εξήγησε στα μέλη του Συμβουλίου η προϊσταμένη της Διεύθυνσης, Σταυρούλα Φωτοπούλου.

    [11] «Ισχυρές ενδείξεις» για την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα

    Είναι τα σπαράγματα του μνημείου (σύμπλεγμα κτισμάτων διαφορετικών μεταξύ τους που χρονολογούνται από την αρχαϊκή εποχή, τα βυζαντινά ως και τα νεώτερα χρόνια) που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών προ 20ετίας στο λόφο των Σταγείρων της Χαλκιδικής ο τάφος του φιλοσόφου Αριστοτέλη (Στάγειρα 384-Χαλκίδα 322 π.Χ);

    Αυτό κατέθεσε ως συμπέρασμα άποψη- απόρροια πολυετών ανασκαφικών διαδικασιών αλλά και 20ετούς μελέτης των ευρημάτων, ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στη διάρκεια των εργασιών διεθνούς συνεδρίου για τον Σταγειρίτη φιλόσοφο που διεξάγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για ένα πεταλόσχημο αψιδωτό οικοδόμημα που εντοπίστηκε στο μέσον της νότιας πλαγιάς του βορειότερου λόφου των Σταγείρων ?λίγες μόνο δεκάδες μέτρα από την Στοά στην αγορά της πόλης.

    Το οικοδόμημα έφερε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, επιβεβαιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του.

    [12] Ανοίγει τις πύλες η 21η Art-Athina στο κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου

    H διεθνής συνάντηση τέχνης «Art-Athina», το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα, ανοίγει τις πύλες της στο κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου (TaeKwonDo) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Μαΐου. Η Art-Athina, θεσμοθετήθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) και διοργανώνεται από την εταιρεία EuroΜare με γενικό διευθυντή τον Αλέξη Κανιάρη, για τετάρτη συνεχή χρονιά.

    Πυρήνα της έκθεσης αποτελούν οι συμμετέχουσες ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, οι οποίες σηματοδοτούν με την παρουσία τους το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της εποχής μας, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό επιλογές από τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και αναδεικνύοντας τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις και προβληματισμούς που επικρατούν στη σύγχρονη τέχνη διεθνώς. Επίσης, πολιτιστικοί φορείς, όπως μουσεία, ιδρύματα, εκδόσεις και μέσα ενημέρωσης, συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας του σύγχρονου εικαστικού τοπίου.

    Την επισκόπηση του κόσμου της σύγχρονης τέχνης στην φετινή Art-Athina συμπληρώνει το πολυδιάστατο παράλληλο πρόγραμμα.

    [13] Ένα ταξίδι στη μεταπολεμική Αθήνα, μέσα από το βιβλίο του Ανδρέα Ζούλα «Φερεκύδου και Εμπεδοκλέους»

    Ένα ταξίδι στον χρόνο και στην Αθήνα των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών ήταν η χθεσινοβραδινή παρουσίαση στην ΕΣΗΕΑ του βιβλίου «Φερεκύδου και Εμπεδοκλέους» του Ανδρέα Ζούλα. Όπως όπως είπε ο ίδιος, προλογίζοντας την εκδήλωση, το βιβλίο αναφέρεται σε στιγμιότυπα της παιδικής, της εφηβικής και της νεανικής του ζωής στο Παγκράτι για ένα χρονικό διάστημα που καλύπτει από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

    Μετά τον χαιρετισμό του Γιώργου Γκέλμπεση εκ μέρους των εκδόσεων Κοράλι, τον λόγο έλαβε η φιλόλογος Έφη Τσαγανά: «Το βιβλίο είναι ένας περίπατος στα περασμένα και στη διαχρονική αξία των παιδικών χώρων. Κι ένας τέτοιος περίπατος μας επιτρέπει να δούμε όχι μόνο όσα πέρασαν και έφυγαν αλλά και όσα έμειναν τα ίδια. Μέσα από την αυστηρή λογική αλληλουχία και τον συνεκτικό λόγο του κειμένου, που διακρίνεται επίσης για το χιούμορ και την περιγραφική του δεινότητα, ο συγγραφέας μιλάει για τις συνήθειες της αστικής τάξης, για το εκπαιδευτικό σύστημα και για την καθημερινότητα μιας εποχής όπως τη συλλαμβάνει το βλέμμα ενός παιδιού».

    [14] Ν. Τόσκας: Τον πρώτο ρόλο στο θέμα των προσφύγων θα έχει, στο εξής, το κράτος κι όχι οι ΜΚΟ

    Για επιχειρήσεις εκμετάλλευσης, που είχαν στήσει στην Ειδομένη διάφοροι επιτήδειοι εξοικονομώντας χρήματα από τους πρόσφυγες, έκανε λόγο στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, και έκανε σαφές ότι στο εξής τον πρώτο ρόλο στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων θα τον έχει το κράτος και όχι οι ΜΚΟ.

    Όπως είπε ο κ. Τσόκας, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», στον πρώην καταυλισμό της Ειδομένης υπήρχαν κάποιοι, οι οποίοι παραπληροφορούσαν τους πρόσφυγες, διαδίδοντας ότι δήθεν θα ανοίξουν τα σύνορα από τη μια μέρα στην άλλη, με στόχο να διατηρείται ο άτυπος καταυλισμός και να εξοικονομούν χρήματα. «Παραπληροφορούσαν ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να παραμείνει εκεί αυτή η κατάσταση, γιατί είχαν στήσει τη δική τους επιχείρηση, το μαγαζάκι τους» είπε ο αναπλ. υπουργός και πρόσθεσε: «Στο Προσφυγικό παγκόσμια ρέει χρήμα και κάποιοι προφασιζόμενοι ότι προσφέρουν ανθρωπισμό, τα οικονομούσαν».

    Εξάλλου, αναφερόμενος στη δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι ΜΚΟ στο ζήτημα διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα, τόνισε ότι υπάρχουν οργανώσεις που πραγματικά προσφέρουν μεγάλη βοήθεια. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ο ρόλος των ΜΚΟ πρέπει να είναι υποστηρικτικός, δεν πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο, αλλά να έχουν τον δεύτερο ρόλο κι αυτό θα γίνεται από εδώ και πέρα στις οργανωμένες δομές. Μόνο στις διαλυμένες χώρες, π.χ. Συρία και Ιράκ, το κράτος έχει δευτερεύοντα ρόλο στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων».

    Στο ερώτημα γιατί δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η επιχείρηση εκκένωσης στην Ειδομένη, ο κ. Τόσκας είπε απάντησε: «Τα πράγματα ωριμάζουν κι έρχεται η κατάλληλη στιγμή». Διευκρινίζοντας αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις προετοιμασίες, που προηγήθηκαν της αστυνομικής επιχείρησης, με διανομή φυλλαδίων, διερμηνείς κ.λπ., ώστε να πεισθούν οι πρόσφυγες ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και να εγκαταλείψουν ειρηνικά την περιοχή.

    [15] Επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Φανάρι

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στις 10 το πρωί είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    [16] Οποιαδήποτε στιγμή παραστεί ανάγκη, η ΝΔ είναι έτοιμη να κυβερνήσει, είπε ο Στ. Καλαφάτης

    Τη βεβαιότητα ότι οποιαδήποτε στιγμή παραστεί ανάγκη, η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, εξέφρασε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας ότι η εμμονή και το αίτημα διαρκείας της ΝΔ για πρόωρες εκλογές οφείλεται στη συνολικά αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

    «Οποιαδήποτε στιγμή έρθει για να υπάρξει αλλαγή στη διακυβέρνηση, η ΝΔ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σ΄αυτή την ανάγκη» τόνισε ο κ. Καλαφάτης στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», επισημαίνοντας ότι η ΝΔ έχει ένα εντελώς διαφορετικό μείγμα πολιτικής, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, στην αποδυνάμωση του ρόλου του κράτους ως επιχειρηματία, διαθέτει περισσότερη πίστη στις αναγκαίες διαρθωτικές αλλαγές, αλλά και πολιτικό προσωπικό με γνώση και εμπειρία.

    Ο κ. Καλαφάτης είπε, επίσης, ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Eurogroup δεν ικανοποιούν την ελληνική πλευρά, αφού ?όπως είπε- τίποτα από τα βασικά που θέλαμε να κερδίσουμε δεν κερδίσαμε, όλα τα θετικά είναι ακόμα ανοιχτά, ενώ το θέμα του κουρέματος του χρέους, που αποτελούσε το «πολιτικό κεφάλαιο του ΣΥΡΙΖΑ επί σειρά ετών» βγήκε από την ατζέντα.

    «Όταν έχουμε έναν πρωθυπουργό, ο οποίος ομολογεί ότι αυταπατάται, είναι μοιραίο αυτός ο πρωθυπουργός και να ηττάται» είπε ο κ. Καλαφάτης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συμβιβάστηκε εντελώς με την προεκλογική ρητορική του και ότι δεν υλοποίησε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» ούτε και το «παράλληλο πρόγραμμα» και επέκρινε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι δεν μπορεί «τη μια μέρα να ψηφίζει τα πάντα και την άλλη να τα καταγγέλλει ως αντισυνταγματικά και εγκληματικά».

    [17] «Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή», ένα αφηγηματικό μελέτημα για την τέχνη του μύθου

    Λογοτεχνικό δοκίμιο, αποφθεγματικός λόγος, πραγματεία ερωτημάτων, μυθοποίηση, αλλά και απομυθοποίηση της μεγάλης κατάκτησης του ανθρώπινου πνεύματος που είναι η Λογοτεχνία, αποτελεί το βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη «Πώς η Λογοτεχνία σούαλλάζει τη ζωή», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ψυχογιός".

    Στην αφηγηματική αυτή πραγματεία των 157 σελίδων, η απάντηση δίνεται στον τελευταίο ομότιτλο κεφάλαιο, καθώς όλα τα προηγούμενα μικροκεφάλαια αποτελούν μια συστηματική περιδιάβαση για τα μικρά και τα μεγάλα της γραφής: τη δημοκρατία του πνεύματος, τον κόσμο χωρίς μυθιστορήματα, την πρωτοκαθεδρία του αναγνώστη, τις προθέσεις των συγγραφέων, τη σχέση του συγγραφέα με τον χαρακτήρα του, την ενσωμάτωση των βιβλίων σε ένα βιβλίο, την αναλογία λογοτεχνίας - πολιτικής. Αλλά ο συγγραφέας μελετητής και αναγνώστης χιλιάδων βιβλίων δεν σταματάει εδώ, προσφέροντάς μας κι άλλες εμβληματικές ενότητες που θίγουν θέματα όπως: η κυριαρχία του ερωτισμού στην γραφή, η διάνθισή της γραφής με την ειρωνεία, η αίσθηση του χιούμορ, η επενέργεια του χρόνου, η ανάπτυξη της φαντασίας, η γοητευτική εκκεντρικότητα της μοντέρνας ποίησης και η παντοδυναμία την θεότητας του θανάτου στα πεζογραφήματα και στα ποιητικά δημιουργήματα.

    [18] Η Ατλέτικο Μαδρίτης θέλει τον Παπασταθόπουλο

    Παίκτης της Ατλέτικο Μαδρίτης είναι πολύ πιθανό να γίνει από το καλοκαίρι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, καθώς η ισπανική ομάδα κινείται για την απόκτησή του από τη Ντόρτμουντ. Ο Έλληνας διεθνής κεντρικός αμυντικός έκανε πολύ καλές εμφανίσεις (και) τη φετινή σεζόν στην μπουντεσλίγκα και, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο Ντιέγκο Σιμεόνε τον θέλει στο «Βιθέντε Καλντερόν».

    [19] Τρεις αγωνιστικές η ποινή στον Τζεμπούρ

    Εκδικάστηκε η υπόθεση του Ράφικ Τζεμπούρ στην πειθαρχική επιτροπή της Super League. Ο Αλγερινός στράικερ της ΑΕΚ κλήθηκε για το περιστατικό μετά τη λήξη του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, όπου φαίνεται να χτυπά τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων, Μάρκο Βελλίδη. Το πειθαρχικό όργανο της Super League του επέβαλε τελικά ποινή τριών αγωνιστικών και έτσι θα είναι απών από τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια των play offs.

    Ο Αλγερινός φορ, ο οποίος στην απολογία του ισχυρίστηκε πως δεν χτύπησε τον Μάρκο Βελλίδη, θα χάσει το ματς με τον ΠΑΟΚ την Κυριακή στο ΟΑΚΑ, αλλά και το ματς της τελευταίας αγωνιστικής των playoffs με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη την ερχόμενη Τρίτη.

    [20] Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε τον Μουρίνιο

    Ο Ζοζέ Μουρίνιο είναι και επίσημα ο νέος προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, καθώς η αγγλική ομάδα ανακοίνωσε την πρόσληψή του. Ο 53χρονος Πορτογάλος, ο οποίος απολύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από την Τσέλσι, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, με την προοπτική ανανέωσης γι' ακόμη έναν χρόνο, και θα πάρει τη θέση του Ολλανδού Λουίς Φαν Γκάαλ. Οι ετήσιες αποδοχές του διάσημου Πορτογάλου κόουτς αγγίζουν τα 18 εκατ. ευρώ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 May 2016 - 10:32:38 UTC