Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Χαρίτσης: Πάνω από 9 δισ. ευρώ στην αγορά, μέσω ΕΣΠΑ
  • [02] Πιερ Μοσκοβισί: Η συμφωνία στο Eurogroup είναι μια Win-win κατάσταση
  • [03] Ειδομένη: Από μία πολύβουη πολιτεία προσφύγων και μεταναστών σε τόπο ...σιωπής
  • [04] Έκκληση Τζο Μπάιντεν σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων
  • [05] "Ισχυρές ενδείξεις" για την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα κατέθεσε αρχαιολόγος Κ. Σισμανίδης
  • [06] Ανοίγει τις πύλες η 21η Art-Athina στο κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου
  • [07] Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε, απόλυτη εμπιστοσύνη στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και σε όλες τις υποστηρικτικές δομές

  • [01] Αλ. Χαρίτσης: Πάνω από 9 δισ. ευρώ στην αγορά, μέσω ΕΣΠΑ

    Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες, προκειμένου να παραδοθούν ως τον επόμενο Μάρτιο, ενώ «τρέχουν» τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ που αναμένεται να ρίξουν στην αγορά πάνω από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων εφέτος, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο.

    Ο υφυπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί το ένα τέταρτο των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020 και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εξειδίκευσης και έκδοσης προσκλήσεων, ώστε οι δικαιούχοι να καταθέτουν τις αντίστοιχες αιτήσεις.

    Ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ο στόχος είναι η ενεργοποίηση να έχει φτάσει το 50% και να είναι έτοιμα να πέσουν στην αγορά περισσότερα από 9 δισ. ευρώ κοινοτικών κονδυλίων, τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

    [02] Πιερ Μοσκοβισί: Η συμφωνία στο Eurogroup είναι μια Win-win κατάσταση

    Επικερδή για όλες τις πλευρές («win-win») χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Eurogroup ο Ευρωπαίος επίτροπος για Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι δεν θα προσφέρει απλώς «οξυγόνο» στην ελληνική οικονομία, αλλά θα θέσει και τη βάση η οποία θα επιτρέψει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης. Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα επιπλέον προαπαιτούμενα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση νέο Μνημόνιο και εξαίρει την στάση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη διαπραγμάτευση.

    Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ. Μοσκοβισί δηλώνει πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, διότι, όπως λέει, «υπάρχει ισχυρή θέληση μεταξύ των κρατών-μελών και τώρα είναι σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση από τα στελέχη του ΔΝΤ στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και στο υπόλοιπο ελληνικό πακέτο».

    Σχετικά με την απόφαση του Eurogroup, «ειλικρινά άλλαξε τα δεδομένα, σε ό,τι αφορά και την συμπεριφορά του ΔΝΤ», δηλώνει ο κ. Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι περίπου οκτώ-εννέα ώρες από τις έντεκα που διήρκεσε η συνεδρίαση, αναλώθηκαν στην προσπάθεια να πειστεί το ΔΝΤ για την συμφωνία.

    [03] Ειδομένη: Από μία πολύβουη πολιτεία προσφύγων και μεταναστών σε τόπο ...σιωπής

    Το ρολόι δείχνει τρεις μετά το μεσημέρι και ο δυνατός αέρας «πνίγει» τον ήχο από τη μηχανή που κινείται αργά πάνω στις ράγες, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης, εκεί όπου μέχρι πριν λίγα 24ωρα λειτουργούσε μία ολόκληρη πολύβουη σκηνούπολη: Αυτή που είχαν στήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, μετά το κλείσιμο των συνόρων.

    Ύστερα από περίπου 70 μέρες, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη άνοιξε. Η μηχανή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στην άλλη πλευρά των συνόρων και αφού φόρτωσε μια σειρά από άδεια βαγόνια γύρισε πίσω στον σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί όπου από το πρωί, εργάτες μαζεύουν απ? τις ράγες ό,τι έχει απομείνει από τα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων και μεταναστών, που είτε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα κέντρα φιλοξενίας, είτε έφυγαν με τα πόδια, κατευθυνόμενοι - μεταξύ άλλων - προς τους γύρω άτυπους καταυλισμούς.

    Ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα τη μικρή πολιτεία που είχε στηθεί εκεί, πλάι στο χωριό των 100 κατοίκων (στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων). Οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν στα συνολικά 18 λεωφορεία που έφυγαν σήμερα από την Ειδομένη, μεταφέροντας 783 άτομα σε διάφορες δομές φιλοξενίας.

    [04] Έκκληση Τζο Μπάιντεν σε Αναστασιάδη και Ακιντζί για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε διαδοχικά στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να τους ζητήσει να επαναλάβουν τις συνομιλίες μετά το επεισόδιο της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο που έπληξε τη διαπραγματευτική διαδικασία για την Κύπρο.

    Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας «να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία που θα επανενώνει την Κύπρο ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    «Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος τηλεφώνησε στον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για να του διαβιβάσει το ίδιο μήνυμα» και για να προτρέψει τους δύο άνδρες θα επαναλάβουν τις συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν.

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τις δύο πλευρές «για την αδιάλειπτη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών» στη διαπραγματευτική διαδικασία.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν θεωρεί ότι στην Κωνσταντινούπολη έπεσε σε «παγίδα», όταν η Αγκυρα προσκάλεσε τον Μουσταφή Ακιντζί στο επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών: «δεν αποδέχομαι η Κυπριακή Δημοκρατία να υποβιβάζεται με τέτοιον τρόπο».

    «Ποτέ, ποτέ πριν, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι θα υπήρχε μια τόσο καλή ευκαιρία, υπό τον όρο ότι όλοι επιδεικνύουμε αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε αργότερα ο πρόεδρος της Κύπρου σε ομιλία του κατά τη διάρκεια διάσκεψης στη Λευκωσία.

    [05] "Ισχυρές ενδείξεις" για την ανακάλυψη του τάφου του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα κατέθεσε αρχαιολόγος Κ. Σισμανίδης

    Είναι τα σπαράγματα του μνημείου (σύμπλεγμα κτισμάτων διαφορετικών μεταξύ τους που χρονολογούνται από την αρχαϊκή εποχή, τα βυζαντινά ως και τα νεώτερα χρόνια) που εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφικών εργασιών προ 20ετίας στο λόφο των Σταγείρων της Χαλκιδικής ο τάφος του φιλοσόφου Αριστοτέλη (Στάγειρα 384-Χαλκίδα 322 π.Χ);

    Αυτό κατέθεσε ως συμπέρασμα άποψη- απόρροια πολυετών ανασκαφικών διαδικασιών αλλά και 20ετούς μελέτης των ευρημάτων, ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης στη διάρκεια των εργασιών διεθνούς συνεδρίου για τον Σταγειρίτη φιλόσοφο που διεξάγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για ένα πεταλόσχημο αψιδωτό οικοδόμημα που εντοπίστηκε στο μέσον της νότιας πλαγιάς του βορειότερου λόφου των Σταγείρων ?λίγες μόνο δεκάδες μέτρα από την Στοά στην αγορά της πόλης.

    Το οικοδόμημα έφερε στέγη με κεραμίδια από το βασιλικό κεραμοποιείο, επιβεβαιώνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του.

    Ένας υπερυψωμένος, πομπικός (πλάτους δύο μέτρων), κτιστός δρόμος οδηγούσε σε είσοδο του μνημείου, που ήταν προσπελάσιμο για προσφορές και απονομή τιμών.

    Κινητά ευρήματα, κεραμική, περισσότερα από πενήντα νομίσματα χρονολογούν τάφο και βωμό στους χρόνους περίπου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Η αψιδωτή του κάτοψη (10 περίπου μέτρα), το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό (1,30x1,70 μ.) είχαν προβληματίσει πολύ τον αρχαιολόγο ερευνητή, καθώς περιβάλλει επακριβώς έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο.

    [06] Ανοίγει τις πύλες η 21η Art-Athina στο κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου

    H διεθνής συνάντηση τέχνης «Art-Athina», το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός στην Ελλάδα, ανοίγει τις πύλες της σήμερα στο κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου (TaeKwonDo) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Μαΐου. Η Art-Athina, θεσμοθετήθηκε το 1993 από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης (ΠΣΑΤ) και διοργανώνεται από την εταιρεία EuroΜare με γενικό διευθυντή τον Αλέξη Κανιάρη, για τετάρτη συνεχή χρονιά.

    Πυρήνα της έκθεσης αποτελούν οι συμμετέχουσες ελληνικές και ξένες αίθουσες τέχνης, οι οποίες σηματοδοτούν με την παρουσία τους το καλλιτεχνικό αποτύπωμα της εποχής μας, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό επιλογές από τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή και αναδεικνύοντας τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις και προβληματισμούς που επικρατούν στη σύγχρονη τέχνη διεθνώς. Επίσης, πολιτιστικοί φορείς, όπως μουσεία, ιδρύματα, εκδόσεις και μέσα ενημέρωσης, συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας του σύγχρονου εικαστικού τοπίου.

    Την επισκόπηση του κόσμου της σύγχρονης τέχνης στην φετινή Art-Athina συμπληρώνει το πολυδιάστατο παράλληλο πρόγραμμα.

    Τα εγκαίνια της 21ης Art-Athina θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή 27 Μαΐου και ώρα 21:00, από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά και το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

    [07] Κυρ. Μητσοτάκης: Έχουμε, απόλυτη εμπιστοσύνη στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και σε όλες τις υποστηρικτικές δομές

    Τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, το φυλάκιο εθελοντών δασοπυροσβεστών στην Αγία Μαύρα Ηλιούπολης και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο Χαλάνδρι επισκέφθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος και ζήτησε από όλους να είναι σε εγρήγορση εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.

    Ο κ. Μητσοτάκης μετά το τέλος της ενημέρωσης που είχε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο Χαλάνδρι, συνεχάρη όλες τις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος για την πραγματικά εξαιρετική προσφορά τους στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, αλλά και του δασικού πλούτου της χώρας, επισημαίνοντας πως είχαμε έναν αρκετά θερμό και ξερό χειμώνα και αναμένεται ένα δύσκολο καλοκαίρι.

    «Έχουμε, όμως, απόλυτη εμπιστοσύνη στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και σε όλες τις υποστηρικτικές δομές, στη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά βέβαια και στις πολλές εθελοντικές οργανώσεις, στους εθελοντές δασοπυροσβέστες, οι οποίοι με τη δική τους αρωγή και συνδρομή συμβάλλουν στην πολύ μεγάλη αποστολή της προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 May 2016 - 16:32:21 UTC