Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Σόιμπλε: Το Βερολίνο δεν αναμένει ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
  • [02] Έτοιμη να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ
  • [03] Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης
  • [04] Πανελλαδικών συνέχεια για τα ΕΠΑΛ, σήμερα
  • [05] Στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ
  • [06] Τρίτη παγκοσμίως σε «γαλάζιες σημαίες» η Ελλάδα
  • [07] Παγκόσμια αλληλεγγύη στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ζητά ο Τουσκ
  • [08] Γαλλία: Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα πυρηνικά εργοστάσια
  • [09] Ιαπωνία: Ιερό χώρο λατρείας επισκέφτηκαν οι ηγέτες της G7
  • [10] Ο Ντ. Τραμπ απέλυσε τον πολιτικό διευθυντή του
  • [11] Τσίπρας: Aρχίζει ο μεγάλος αγώνας για την επούλωση των πληγών των πιο αδυνάμων
  • [12] Moody's: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας η συμφωνία στο Eurogroup

  • [01] Β. Σόιμπλε: Το Βερολίνο δεν αναμένει ότι θα υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

    Όπως έχουν τα πράγματα, η Γερμανία δεν αναμένει ότι θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσεο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αφού οι χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν στη διάρκεια της νύκτας σε μια συμφωνία με την οποία προτείνεται στην Αθήνα η πιο κατηγορηματική μέχρι σήμερα προσφορά για ανακούφιση του χρέους.

    [02] Έτοιμη να αποδεχτεί τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ

    Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει την επόμενη Πέμπτη ένα μεγάλο βήμα προς την αποκατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποδεχόμενη τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ως ενέχυρα για τη χορήγηση δανείων σε αυτό, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, που αποτελείται από τα έξι μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, θα συνεδριάσει στη Βιέννη την ερχόμενη Πέμπτη. Αξιωματούχοι στην Αθήνα ήταν πεπεισμένοι ότι η ΕΚΤ θα αποφασίσει στη συνεδρίαση αυτή να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο για την πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, σημειώνει το δημοσίευμα.

    Η κίνηση αυτή θα αποτελούσε μία νέα στήριξη για την Ελλάδα, μετά τη συμφωνία σήμερα το πρωί στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρει η εφημερίδα.

    Πέρυσι το καλοκαίρι, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο, δήλωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιό της θα έκανε αποδεκτά και πάλι τα ελληνικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, εφόσον υπήρχε «αξιόπιστη εφαρμογή» του προγράμματος.

    Εάν η ΕΚΤ ψηφίσει υπέρ της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φθηνότερα δάνεια της ΕΚΤ αντί των ακριβότερων δανείων από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης (ELA) που παίρνουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    [03] Κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης

    Με κλιμάκωση τωνκινητοποιήσεών τους σε όλα τα λιμάνια της χώρας, αν δεν υπάρξει κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, προειδοποιούν με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ),η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών, με αφορμή τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων που ξεκινούν από σήμερα, στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

    Από τις κινητοποιήσεις αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στη διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ αλλά και στη φορτοεκφόρτωση των αποσκευών επιβατών στους σταθμούς κρουαζιέρας.

    Χθες το μεσημέρι στην κεντρική αίθουσα του ΟΛΠ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των εργαζομένων, όπου έγινε ενημέρωση από τους εκπροσώπους των συνδικάτων. Σήμερα στις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και πορεία προς το υπουργείο Ναυτιλίας, όπου αντιπροσωπεία τους θα επιδιώξει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

    [04] Πανελλαδικών συνέχεια για τα ΕΠΑΛ, σήμερα

    Στα μαθήματα της Τεχνολογίας Δικτύων και Επικοινωνιών, των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας, των Στοιχείων Ψύξης και Κλιματισμού και της Δενδροκομίας,εξετάζονται σήμεραοι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα.

    Στη συνέχεια, αύριο Παρασκευή, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που δίνουν με το νέο σύστημα (ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα (θετικής κατεύθυνσης και τεχνολογικής κατεύθυνσης - κύκλος Πληροφορικής και Υπηρεσιών), θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας και το μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Επιπλέον, την ίδια ημέρα, οι υποψήφιοι τεχνολογικής κατεύθυνσης, του κύκλου Τεχνολογίας και Παραγωγής (των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-ομάδα Β', που δίνουν με το παλιό σύστημα), θα εξεταστούν στο μάθημα της Ηλεκτρολογίας.

    [05] Στάσεις εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ

    Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, σήμερα, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, και χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα είναι η πρωτεύουσα λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των εργαζομένων τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα γενικές συνελεύσεις.

    Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς που αντιδρούν στην υπαγωγή των συγκοινωνιακών εταιρειών στο υπερ-Ταμείο καταγγέλλοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίησή τους θα αποφασίσουν στις συνελεύσεις τους τις περαιτέρω δράσεις τους.

    Μάλιστα, η πρόταση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργία Μετρό Αθήνας στη γενική συνέλευση θα είναι "απεργίες επαναλαμβανόμενες με εκτίμηση της κατάστασης , παράλληλα με δράσεις και ενημέρωση με διάφορους τρόπους προς τους πολίτες τι ακριβώς σημαίνει το ξεπούλημα τον δημοσίων αστικών συγκοινωνιών".

    Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες με ανακοινώσεις τους δηλώνουν μεταξύ άλλων πως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» μπαίνει και επίσημα πλέον η σφραγίδα που ανοίγει το δρόμο των εκχωρήσεων σε ό,τι απέμεινε από τον εθνικό μας πλούτο. Τα κοινωνικά αγαθά μπαίνουν σιγά σιγά στη μηχανή που τα μεταλλάσει σε αγοραία προϊόντα που θα τα εκμεταλλεύονται - νομίμως - οι κρατικοδίαιτοι «επενδυτές», οπότε οι υπηρεσίες θα γίνουν απρόσιτες για τους μετακινούμενους πολίτες του μόχθου".

    [06] Τρίτη παγκοσμίως σε «γαλάζιες σημαίες» η Ελλάδα

    Την τρίτη θέση κατέκτησε η Ελλάδα στη λίστα των 50 χωρών, των οποίων οι ακτές και οι μαρίνες, έλαβαν φέτος τις περισσότερες «γαλάζιες σημαίες» παγκοσμίως, με τον νομό Χαλκιδικής να κατέχει τα πρωτεία μεταξύ των ελληνικών προορισμών (από άποψη αριθμού βραβευμένων παραλιών).

    Σε σύνολο 3462 βραβευμένων ακτών και 660 μαρίνων ανά τον κόσμο, η γαλάζια σημαία κυματίζει πλέον σε 430 ελληνικές παραλίες και εννέα μαρίνες. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται η Ισπανία με 588 παραλίες και 100 μαρίνες και στη δεύτερη η Τουρκία με 444 ακτές και 21 μαρίνες αντίστοιχα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γαλλία και η Πορτογαλία.

    Οι περιοχές που έλαβαν φέτος γαλάζιες σημαίες, ανακοινώθηκαν σήμερα στη Χαλκιδική, για πρώτη φορά εκτός της φυσικής έδρας του θεσμού, η οποία βρίσκεται στη Δανία. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πρόκειται για ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, αφού μέχρι το 2015, η ανακοίνωση των «Γαλάζιων Σημαιών» και για τις 50 χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE). γινόταν κάθε χρονιά με δελτίο τύπου από την έδρα του φορέα.

    Οι τρεις νομοί με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες

    Αναλυτικότερα, οι περισσότερες παραλίες με γαλάζια σημαία στην Ελλάδα εντοπίζονται στην περιοχή του νομού Χαλκιδικής (52), ενώ ακολουθούν κατά σειρά οι νομοί Λασιθίου (41), Δωδεκανήσων (34), Κυκλάδων (30), Χανίων (29), Ηρακλείου (17), Ρεθύμνου και Ζακύνθου (από 15) και Καβάλας και Λέσβου (από 14).

    Σε επίπεδο δήμων ωστόσο, την πρώτη θέση κατέχει η Ρόδος με 28 γαλάζιες σημαίες και έπονται οι δήμοι Αγίου Νικολάου (26), Ζακύνθου (15), Αριστοτέλη, Σιθωνίας και Προποντίδας (από 14), Κεφαλλονιάς (12), Χερσονήσου (11), Χανίων, Λέσβου και Κέρκυρας (από 10),. Βόλου (εννέα), Σητείας, Βόλβης, Κασσάνδρας, Ρεθύμνου και Λευκάδας (από οκτώ). Τις βραβευμένες ακτές ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος «Γαλάζια σημαία» στην Ελλάδα.

    Αναφερόμενος στην πραγματοποίηση της τελετής απονομής των γαλάζιων σημαιών για πρώτη φορά εκτός Δανίας, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, επισήμανε ότι πρόκειται για συμβολική κίνηση, η οποία τιμά την Ελλάδα και τον τουρισμό της, που παρά τις οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.

    Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Πρέπει επιιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, επιμένοντας στις υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους

    [07] Παγκόσμια αλληλεγγύη στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ζητά ο Τουσκ

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε χθες ότι θέλει την παγκόσμια κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη σχετικά με την προσφυγική κρίση και να αναγνωρίσει ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.Ο Τουσκ είπε ότι θα ζητήσει την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Ομάδας των 7 (των οικονομικά προηγμένων χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστές συνολικά ως G7) και τηδέσμευσή τους ώστε να αυξηθεί η παγκόσμια υποστήριξη για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες ανάγκες των προσφύγων.

    "Ξέρουμε ότι λόγω της γεωγραφίας, η μεγαλύτερη ευθύνη (της προσφυγικής κρίσης) έχει πέσει και θα συνεχίσει να πέφτει στους ώμους της Ευρώπης", είπε ο Τουσκ. "Εάν δεν αναλάβουμε την ηγεσία εμείς (ως G7) για την διαχείρηση της κρίσης, κανένας δεν θα το κάνει", πρόσθεσε.Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε τις δηλώσεις του σε μια ενημέρωση λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου κορυφής του G7 χθες στην Ιαπωνία. Οι χώρες που συμμετέχουν στην Ομάδα περιλαμβάνουν τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τον Καναδά, και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [08] Γαλλία: Απεργούν και οι εργαζόμενοι στα πυρηνικά εργοστάσια

    Το προσωπικό των 19 πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών της Γαλλίας τάχθηκε σε ψηφοφορίες που διεξήχθησαν υπέρ της προκήρυξης απεργίας σήμερα Πέμπτη, στο πλαίσιο των εργατικών κινητοποιήσεων εναντίον της μεταρρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, δήλωσε χθες στέλεχος του συνδικάτου CGT στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Ειδικοί σημειώνουν πως η απεργιακή κινητοποίηση είναι απίθανο να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, καθώς υπάρχει νόμος που επιβάλλει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς όταν κηρύσσονται απεργίες, ενώ η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να εισαγάγει ενέργεια από γειτονικά ευρωπαϊκά κράτη.Την τελευταία εβδομάδα εργαζόμενοι που ανήκουν στη CGT απέκλεισαν διυλιστήρια πετρελαίου σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Ο αποκλεισμός αυτός προκάλεσε ελλείψεις καυσίμων σε μεγάλα τμήματα της Γαλλίας.

    [09] Ιαπωνία: Ιερό χώρο λατρείας επισκέφτηκαν οι ηγέτες της G7

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε συνόδευσε τους ηγέτες των χωρών-μελών της G7, σε ιερό χώρο λατρείας της θεάς του ήλιου Αμεταράσου Ομικάμι, που αποτελεί τη μυθική πρόγονο του Ιάπωνα αυτοκράτορα, στην πόλη Ίσε-Σίμα.

    Συνοδευόμενος από έναν ιερέα ντυμένο στα λευκά, ο κάθε ηγέτης διέσχισε μια γέφυρα και συμμετείχε στη συμβολική τελετή φύτευσης ενός δέντρου, ενώ στη συνέχεια, όλοι οι ηγέτες φωτογραφήθηκαν ομαδικά.Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη αυτή, θα δώσει στους ξένους ηγέτης μια άμεση εντύπωση για τις βασικές αρχές της ιαπωνικής κουλτούρας.

    [10] Ο Ντ. Τραμπ απέλυσε τον πολιτικό διευθυντή του

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον Ρικ Γουάιλι, πολιτικό διευθυντή του, σύμφωνα με πηγές στην ομάδα του υποψήφιου χθες.Το γραφείο του Τραμπ εξέδωσε μια σύντομη ανακοίνωση που ευχαριστούσε τον Γουάιλι - ο οποίος είχε δουλέψει παλιότερα για τον κυβερνήτη της πολιτείας του Γουισκόνσιν Σκοτ Γουόκερ, πρώην υποψήφιου επίσης για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος - «για τη βοήθειά του κατά αυτή την μεταβατική περίοδο».

    Ο πολιτικός διευθυντής φέρνει σε επαφή μέλη της προεδρικής καμπάνιας με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως επαγγελματίες, συνδικάτα, ενώσεις, και άλλους, σε τοπικό επίπεδο, και επιλύνει τυχόν διαφορές ή προβλήματα που δεν χρειάζονται την παρέμβαση του ίδιου του υποψήφιου με τοπικούς παράγοντες ή χρηματοδότες.

    [11] Τσίπρας: Aρχίζει ο μεγάλος αγώνας για την επούλωση των πληγών των πιο αδυνάμων

    «Μέσα από τον πυρήνα δύο κρίσεων ταυτόχρονα, της οικονομικής και της προσφυγικής που ήταν πρωτοφανής για τη χώρα μας, βγαίνουμε αλώβητοι, όρθιοι και τώρα αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας για να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας και αυτή είναι μια προσπάθεια για την οποία όλοι αξίζει να καταβάλλουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

    Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης - Εσωτερικών Υποθέσεων - Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Μίλησε για πολύ σημαντική ημέρα μετά την «πολύ σημαντική συμφωνία στο Eurogroup», συμπληρώνοντας ότι «περιμέναμε 4 χρόνια να υπάρξει μια απόφαση που βάζει έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη και δεσμεύσεις για το χρέος», για να τονίσει: «αποδεικνύει ότι η έννοια της αλληλεγγύης από την πλευρά των εταίρων είναι μια πραγματοποιήσιμη έννοια και όχι μια ευχή».

    «Το σημαντικότερο», σημείωσε, «είναι ότι αποκαθίσταται πλήρως η σταθερότητα, φεύγει η αβεβαιότητα, τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση για το εάν η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να παραμείνει στον ισχυρό πυρήνα της Ευρώπης».

    Είπε ότι σήμερα είχαμε κι άλλη μια καλή είδηση, αναφερόμενος στην Ειδομένη: «Χωρίς βία -κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό- καταφέραμε να εκκενώσουμε ουσιαστικά και τη σιδηροδρομική γραμμή, αλλά να εκκενωθεί επί της ουσίας και η Ειδομένη, που αποτελούσε μια πληγή στην διαχείριση του προσφυγικού, που κατά γενική ομολογία είναι μια επιτυχής διαχείριση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη μεγάλη επιτυχία της απόφασης της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία».

    Επ? αυτού ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αυτό που συντελέσθηκε αυτές τις ημέρες στην Ειδομένη είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς ολόκληρη την Ευρώπη, ότι με ανθρωπιά, με ευαισθησία αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να τύχουν φιλοξενίας και υποστήριξης, απαλείφοντας μια εικόνα που πραγματικά, όπως είχε λεχθεί στο παρελθόν, ήταν όνειδος για την Ευρώπη, για τον κόσμο, για την πολιτισμένη ανθρωπότητα». «Τώρα τα πράγματα αλλάζουν», πρόσθεσε και τόνισε ότι να πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών και πως ήδη τα αποτελέσματα είναι θετικά, οι ροές έχουν μειωθεί εντυπωσιακά. Είπε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τελευταίες προς ρύθμιση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί η συνεννόηση που απαιτείται και πως διαπιστώνει από τις συχνές επισκέψεις του και στην Τουρκία ότι υπάρχει η καλή θέληση. «Τούτη την ώρα είμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο, γιατί αν δεν συνεχισθεί η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε δυσμενείς εξελίξεις, κάτι που κανένας δεν θέλει».

    Ως προς τη συμφωνία του Eurogroup, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι περνάμε σε ένα καινούριο στάδιο». «Νομίζω, όμως, είναι θετικό το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, ξέρω ότι δεν ήταν εύκολη η πορεία μέχρι το χτεσινό Eurogroup, αλλά τελικά άνοιξε μια καινούρια περίοδος και ευχόμαστε όλοι να είναι θετική για την Ελλάδα και την Ευρώπη συνολικά», σημείωσε.

    [12] Moody's: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας η συμφωνία στο Eurogroup

    Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας (credit positive) θεωρεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

    Ειδικότερα, ο Moody's σημειώνει: «Η συμφωνία μειώνει τον κίνδυνο μίας πίεσης στη ρευστότητα, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα, καθώς οι πληρωμές χρεολυσίων και τόκων από την Ελλάδα από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο φέτος ανέρχονται σε 7,5 δισεκ. ευρώ.

    »Το Eurogroup έδωσε, επίσης, έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, που είναι θετικός για το αξιόχρεο, καθώς σηματοδοτεί μία αυξανόμενη συναίνεση μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωζώνης και των θεσμών, δηλαδή του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους».

    »Αν και η ανακοίνωση δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τη μορφή της ελάφρυνσης του χρέους, είναι σαφές ότι ουσιαστική ελάφρυνση θα εξετασθεί μόνο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018 και υπό την προϋπόθεση της ικανότητας της Ελλάδας να εφαρμόσει επιτυχώς τους όρους του προγράμματος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 May 2016 - 4:32:22 UTC