Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλάδα και Κύπρος απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού
  • [02] Ανοδικά κινείται το χρηματιστήριο της Αθήνας στον απόηχο του Eurogroup
  • [03] Le Monde: Επιτέλους, μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα
  • [04] Με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας συνεχίζονται οι Πανελλαδικές
  • [05] Στάσεις εργασίας αύριο σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ
  • [06] Στα χέρια της αστυνομίας 30χρονος, που κατηγορείται για επιθέσεις σε βάρος γυναικών στο Μαρούσι
  • [07] Υπό την απειλή της έλλειψης καυσίμων η Γαλλία
  • [08] Τουλάχιστον δέκα νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας, στην Καμπούλ
  • [09] Δύο νέα μουσεία για τη βιομηχανική κληρονομιά
  • [10] «Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
  • [11] «Exhibit B»: Μία ζωντανή εγκατάσταση/περφόρμανς για την ιστορία του ρατσισμού, από τον Μπρετ Μπέιλι
  • [12] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ν. Αναστασιάδη, στο Μαξίμου
  • [13] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου - Συναντήσεις με Πρ. Παυλόπουλο, Αλ. Τσίπρα, Κ. Μητσοτάκη
  • [14] Παραδόθηκαν τα πρώτα 6, από τα 14 ασθενοφόρα που θα εξοπλίσουν το ΕΚΑΒ δυτικής Μακεδονίας
  • [15] Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ συμφώνησαν για το χρέος, μεταδίδει το AFP

  • [01] Ελλάδα και Κύπρος απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού

    «Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα είναι απολύτως συντονισμένες σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, λύση για το Κυπριακό μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση των αποφάσεων των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών και ιδίως του Συμβουλίου Ασφαλείας και στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. «Με μια Κύπρο κυρίαρχη, χωρίς καμία έκπτωση. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν νοούνται ούτε στρατεύματα κατοχής, ούτε εγγυήτριες δυνάμεις. Και αυτό το καθιστούμε σαφές προς κάθε κατεύθυνση» τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο, τόσο για τη θερμή υποδοχή όσο και για την έμπρακτη συμπαράσταση. Αναφερόμενος στην παρούσα επίσκεψή του στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών με την ελληνική κυβέρνηση για την έως σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και τις επόμενες κινήσεις αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουν τα δυο κράτη με τις φίλες χώρες της Μεσογείου και όχι μόνο.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού γιατί, όπως σημείωσε, «οι θέσεις αρχής που προτάσσετε ενισχύουν τις δικές μας προσπάθειες», ενώ εξέφρασε την ελπίδα και η άλλη πλευρά να σταματήσει τους τακτικισμούς, «ώστε να υπάρξει ένας ειλικρινής διάλογος, που θα μας επιτρέψει να μετατρέψουμε τις υφιστάμενες διαφορές σε συγκλήσεις και να δώσουμε απάντηση σε δυο μεγάλα θέματα, που παραμένουν αναπάντητα, το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών και το θέμα των εγγυήσεων, όπου -ιδιαίτερα για το τελευταίο- έχουμε θέσει κάποιες απαράβατες αρχές που πρέπει να ισχύσουν». Και κατέληξε, επισημαίνοντας: «Σύγχρονα κράτη με εγγυήσεις και εγγυητές δεν προσφέρονται».

    [02] Ανοδικά κινείται το χρηματιστήριο της Αθήνας στον απόηχο του Eurogroup

    Πτώση κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενώ ανοδικά κινήθηκε το χρηματιστήριο της Αθήνας κατά την έναρξη της συνεδρίασης στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup.Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν περισσότερο από 100 μονάδες βάσης στο 6,77%, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο εδώ και έξι μήνες.Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε περισσότερο από 30 μονάδες βάσης στο 7,07%, που επίσης αποτελεί χαμηλό εξαμήνου.

    Ο γενικός δείκτης στο χρηματιστήριο της Αθήνας κατέγραψε στο άνοιγμα της συνεδρίασης κέρδη της τάξης του 1%, με τις τραπεζικές μετοχές επίσης να σημειώνουν άνοδο, υπεραποδίδοντας έναντι της ευρύτερης ευρωπαϊκής χρηματιστηριακής αγοράς.

    [03] Le Monde: Επιτέλους, μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

    «Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια "συνολική" συμφωνία για το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στις Βρυξέλλες Σεσίλ Ντικουρτιέ, μετά το τέλος του Eurogroup κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνει, υπήρξε ατελείωτη, «εποικοδομητική αλλά δύσκολη» σύμφωνα με τα λόγια του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

    Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήσαν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε το αποτέλεσμα: «Είναι μια σημαντική στιγμή στο μακρύ ελληνικό πρόγραμμα, μια σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από το περασμένο καλοκαίρι που περάσαμε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης».

    «Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα του σήμερα» σχολίασε, από την πλευρά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την ανακοίνωση, χαιρετίζοντας «ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

    Σχετικά με το θέμα του «τεράστιου ελληνικού χρέους» η συντάκτρια εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει δυο σημαντικά πράγματα: «την εκταμίευση των νέων δόσεων των δανείων και μια ελάφρυνση του χρέους».

    Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, από τον Ιούνιο, για την εκταμίευση μιας δόσης δανείου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περίπου 2,8 δισ. επιπλέον προβλέπεται να ακολουθήσουν στις αρχές φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, ότι θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη βελτίωση της διαχείρισης των τραπεζών κλπ.

    Αυτό το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, να συνεχίσει την πορεία του... Θα επιτρέψει κυρίως στο ελληνικό κράτος να αποφύγει μια κατάσταση αδυναμίας απέναντι στις υποχρεώσεις του , τη στιγμή που έχει αρχίσει να ξεμένει από μετρητά και ενώ τον Ιούλιο έχει να εξοφλήσει 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το Eurogroup αποδέχθηκε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «τουλάχιστον έως το τέλος του 2018, στο τέλος του τρίτου σχέδιου βοήθειας προς τη χώρα». Εξηγεί ότι η διαδικασία θα περάσει με πράξεις τεχνικού χαρακτήρα με την εξαγορά ομολόγων από τον ΕΜΣ για την εξομάλυνση των επιτοκίων που συνδέονται με τα διάφορα δάνεια προς την Ελλάδα.

    Εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν να επανεξετάσουν στο τέλος του προγράμματος, νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους ( μεγαλύτερες περιόδους απόσβεσης, περιόδους χάριτος χωρίς πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου) προκειμένου να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες της χώρας (ακαθάριστη αποταμίευση) κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καταλήγει το δημοσίευμα.

    [04] Με τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας συνεχίζονται οι Πανελλαδικές

    Στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας εξετάζονται σήμεραΤετάρτη, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ που δίνουν με το νέο σύστημα (ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής),καθώς και οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα (μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων).

    Για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα, αύριοΠέμπτη, θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα μαθήματα: Τεχνολογία Δικτύων και Επικοινωνιών, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Στοιχεία Ψύξης και Κλιματισμού και Δενδροκομία.

    [05] Στάσεις εργασίας αύριο σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ

    Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ,αύριο Πέμπτη, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, και χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, θα είναι η πρωτεύουσα λόγω των στάσεων εργασίας που έχουν αποφασίσει τα σωματεία των εργαζομένων τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν ταυτόχρονα γενικές συνελεύσεις.

    Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς που αντιδρούν στην υπαγωγή των συγκοινωνιακών εταιρειών στο υπερ-Ταμείο καταγγέλλοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίησή τους θα αποφασίσουν στις συνελεύσεις τους τις περαιτέρω δράσεις τους.

    Μάλιστα, η πρόταση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργία Μετρό Αθήνας στη γενική συνέλευση θα είναι "απεργίες επαναλαμβανόμενες με εκτίμηση της κατάστασης , παράλληλα με δράσεις και ενημέρωση με διάφορους τρόπους προς τους πολίτες τι ακριβώς σημαίνει το ξεπούλημα τον δημοσίων αστικών συγκοινωνιών".

    Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες με ανακοινώσεις τους δηλώνουν μεταξύ άλλων πως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» μπαίνει και επίσημα πλέον η σφραγίδα που ανοίγει το δρόμο των εκχωρήσεων σε ό,τι απέμεινε από τον εθνικό μας πλούτο. Τα κοινωνικά αγαθά μπαίνουν σιγά σιγά στη μηχανή που τα μεταλλάσει σε αγοραία προϊόντα που θα τα εκμεταλλεύονται - νομίμως - οι κρατικοδίαιτοι «επενδυτές», οπότε οι υπηρεσίες θα γίνουν απρόσιτες για τους μετακινούμενους πολίτες του μόχθου".

    Τέλος, σήμερα αναμένεται να συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

    [06] Στα χέρια της αστυνομίας 30χρονος, που κατηγορείται για επιθέσεις σε βάρος γυναικών στο Μαρούσι

    Συνελήφθη, λίγο μετά τις 6 το πρωί, ο 30χρονος άνδρας που αναζητούσε, από προχθές, η αστυνομία για επιθέσεις σε βάρος γυναικών, στην περιοχή του Αμαρουσίου.

    Ο «δράκος», τα ξημερώματα επιτέθηκε σε μια γυναίκα, στην περιοχή του Ολυμπιακού Σταδίου και προσπάθησε να τη φιμώσει με μονωτική ταινία. Η γυναίκα αντέδρασε και έβαλε τις φωνές. Περίοικοι, που την άκουσαν, ειδοποίησαν την αστυνομία και στο σημείο έφτασαν άμεσα άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι μετά από καταδίωξη συνέλαβαν τον δράστη.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 30χρονος, ο οποίος αυτή την ώρα ανακρίνεται, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

    [07] Υπό την απειλή της έλλειψης καυσίμων η Γαλλία

    Αντιμέτωπη με την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με επίκεντρο την τροφοδοσία σε καύσιμα και τις μεταφορές, βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση απέναντι στον κίνδυνο παράλυσης της χώρας, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το Euro 2016.Διυλιστήρια και δεξαμενές καυσίμων, λιμάνια και δημόσια μέσα μεταφοράς: η αντιπαράθεση γύρω από τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας επεκτείνεται και λαμβάνει πλέον διαστάσεις σύγκρουσης ανάμεσα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση και στη συνδικαλιστική συνομοσπονδία CGT, που πρόσκειται ιστορικά στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Η Γαλλία άρχισε να χρησιμοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γαλλικής ομοσπονδίας της πετρελαϊκής βιομηχανίας , έπειτα από άδεια της γαλλικής κυβέρνησης.Τα ξημερώματα, οι δυνάμεις ασφαλείας ήραν τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων του Ντουσί λε Μιν στη βόρεια Γαλλία.Η άρση χθες του αποκλεισμού των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Μασσαλίας με τη δυναμική επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσε την κλιμάκωση της κινητοποίησης των συνδικάτων.

    Έξι από τα οκτώ διυλιστήρια της Γαλλίας έχουν αποκλειστεί από τους απεργούς.

    [08] Τουλάχιστον δέκα νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας, στην Καμπούλ

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν όταν βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε λεωφορείο που μετέφερε δικαστικούς, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.«Η επίθεση έγινε γύρω στις 08:30 το πρωί τοπική ώρα, στην περιοχή Μπαγκ-ι-Νταούντ στα δυτικά προάστια της Καμπούλ, με δέκα νεκρούς και τέσσερις τραυματίες»δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, διατηρώντας την ανωνυμία του.

    Το λεωφορείο που έγινε στόχος πήγαινε στην επαρχία Βαρντάκ. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στα γειτονικά νοσοκομεία με ασθενοφόρα, αλλά και οχήματα της αστυνομίας.Από την έκρηξη που έγινε προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και καταστήματα που βρίσκονται στην περιοχή που κινούνταν το λεωφορείο.Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής, ανάληψη ευθύνης για την επίθεση αυτή, ενώ συνήθως οι Ταλιμπάν αναλαμβάνουν την ευθύνη για επιθέσεις που γίνονται με τέτοιο τρόπο.

    Η επίθεση έγινε μετά την εκτέλεση από την κυβέρνηση έξι μελών των Ταλιμπάν στις αρχές του μήνα. Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν τις εκτελέσεις και προειδοποίησαν ότι θα πάρουν εκδίκηση.

    [09] Δύο νέα μουσεία για τη βιομηχανική κληρονομιά

    Δύο νέα μουσεία θα ανοίξουν φέτος στην Ελλάδα και μάλιστα στην περιφέρεια, αναδεικνύοντας τη βιομηχανική κληρονομιά και την πολιτισμική ταυτότητα της χώρας. Τα μουσεία φέρουν την σφραγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και έρχονται να προστεθούν στα επτά που ήδη λειτουργούν στη Λέσβο, στη Στυμφαλία, στην Τήνο, στον Βόλο, στη Δημητσάνα, στη Σπάρτη και στο Σουφλί.

    Με την ευκαιρία της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων, που φέτος διοργανώθηκε στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, όπου βρίσκεται το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, μιλήσαμε με την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Μουσείων του ΠΙΟΠ, Έλια Βλάχου, για τη σημασία της διάσωσης και της ανάδειξης της βιομηχανικής κληρονομιάς της χώρας.

    Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Έλια Βλάχου ανακοίνωσε τη λειτουργία δύο νέων μουσείων εντός του 2016 υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς: Πρόκειται για το Μουσείο Μαστίχας Χίου που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο και το Μουσείο Αργυροτεχνίας που θα εγκαινιαστεί στα Γιάννενα, το φθινόπωρο.

    Στην ερώτηση πώς χρησιμοποιείται η διεθνής εμπειρία για την ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς από το ΠΙΟΠ, η Έλια Βλάχου απάντησε ότι «το ενδιαφέρον στον τομέα της βιομηχανικής κληρονομιάς είναι ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται νοσταλγικά, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια γνώση για τις παραγωγικές διαδικασίες που έδωσαν ζωή στην τοπική οικονομία, στην κοινωνία και στην πολιτισμική ταυτότητα και επομένως μπορεί να μας εμπνεύσει για το μέλλον σε μια καινοτόμα και βιώσιμη προσέγγιση. Αυτή είναι και η προσέγγιση του ΠΙΟΠ και αυτή θέλουμε να περάσουμε μέσα από τα μουσεία μας».

    [10] «Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

    «Εγώ ήρθα από τη θάλασσα, από την Ιωνία. Εσείς από πού ήρθατε;». Τη συγκλονιστική «ατάκα» [λόγια τού Αγαμέμνονα-πατέρα κατά την εκτέλεσή του από απόσπασμα των SS (από την εμβληματική ταινία "Ο Θίασος" (1975) του Θόδωρου Αγγελόπουλου)], επέλεξαν οι διοργανωτές ως «μότο»-υπότιτλο της μεγάλης έκθεσης «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες».

    Η Οδύσσεια περιέγραψε με μοναδικό τρόπο τον νόστο, τη βαθιά επιθυμία επιστροφής στη ζωή που διακόπηκε σε μια πατρίδα που περιμένει. Η σύγχρονη εκδοχή της αφορά τη μαρτυρική προσφυγική έξοδο, την αναζήτηση μιας άλλης ζωής σε έναν μακρινό, άγνωστο τόπο που συμβολίζει την ευημερία και την ασφάλεια.

    Στη μεγάλη έκθεση «Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες» (την πρώτη διοργάνωση δράσης της νέας διοίκησης του μοναδικού Μουσείου Φωτογραφίας της χώρας) η οποία εγκαινιάζεται στις 31 Μαΐου 2016, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης επιχειρεί να φωτίσει και να συνοψίσει γνωστές και άγνωστες, τωρινές και παλαιότερες πτυχές του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που δοκιμάζει τις αντοχές της χώρας και ευαισθητοποιεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας των πολιτών.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 160 έργα 26 φωτογράφων, στην πλειονότητά τους ενεργών φωτοδημοσιογράφων, που αποτύπωσαν με το ιδιαίτερο βλέμμα τους τη δραματική ανθρώπινη περιπέτεια όπως αυτή ξεκίνησε στην ταραγμένη γη άλλων χωρών για να μεταφερθεί στην ελληνική επικράτεια.

    [11] «Exhibit B»: Μία ζωντανή εγκατάσταση/περφόρμανς για την ιστορία του ρατσισμού, από τον Μπρετ Μπέιλι

    «Τόσο το να ερμηνεύεις, όσο και να παρακολουθείς μία παράσταση, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια βαθιά ριζωμένο πόνο, ντροπή, θυμό και θλίψη, και, κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να σ' απελευθερώσει και να μετατρέψει σε κάτι άλλο αυτά τα συναισθήματα» ανεφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διεθνούς κύρους Νοτιοαφρικανός δραματουργός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και εικαστικός Μπρετ Μπέιλι. Με πρωταγωνιστές 15 Αφρικανούς μετανάστες της Αθήνας, η ζωντανή εγκατάσταση/περφόμανς του «Εxhibit B», την οποία ο Πίτερ Μπρουκ έχει χαρακτηρίσει «ασυνήθιστο επίτευγμα», παρουσιάζεταιέως την Κυριακή 29 Μαϊου, στο πλαίσιο του «Fast Forward Festival 3», που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

    Ο Μπέιλι στήνει το «Exhibit B» στο κτίριο όπου για χρόνια στεγαζόταν η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23) και μέσα από μία σειρά εγκαταστάσεων παρουσιάζει έναν κατάλογο θηριωδιών που διαπράχθηκαν -και αποκρύφτηκαν- από τις ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις στην Αφρική, στο όνομα του «πολιτισμού».

    Θυμόμαστε τα λόγια του, πριν από δύο χρόνια, στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου: «Όπου υπάρχει ανθρώπινη κοινωνία εκδηλώνεται το ασυγκράτητο πνεύμα της παράστασης. Κάτω από δέντρα σε μικρά χωριά, πάνω σε σκηνές υψηλής τεχνολογίας στις μητροπόλεις του κόσμου, σε σχολικές αίθουσες, σε γήπεδα και σε ναούς. Σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές, σε εμπορικά κέντρα, σε κοινοτικά κέντρα και υπόγεια στο κέντρο της πόλης, οι άνθρωποι μαζεύονται για να κοινωνήσουν στους εφήμερους θεατρικούς κόσμους που εμείς δημιουργούμε, προκειμένου να εκφράσουμε την ανθρώπινη πολυπλοκότητα, τη διαφορετικότητα και την ευαισθησία μας, με σάρκα, ανάσα και φωνή».

    Στην προκειμένη περίπτωση, η εγκατάσταση του Μπέιλι μάς φέρνει αντιμέτωπους με την ιστορία του ρατσισμού, τους «ανθρώπινους ζωολογικούς κήπους» και τον επιστημονικό ρατσισμό που αναπτύχθηκε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και με τις τρέχουσες απάνθρωπες πολιτικές απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

    Αφορμή για το πρότζεκτ, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 49χρονος δημιουργός που μεγάλωσε στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ, στάθηκε «η εθνολογική μελέτη ''Africans on Stage'', η οποία τεκμηριώνει τον τρόπο που οι λαοί της Αφρικής έχουν γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης ανά τους αιώνες, προκειμένου να διαιωνιστούν συστήματα ρατσισμού και κυριαρχίας». «Το Exhibit B δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη μου να κατανοήσω πώς ένα τέτοιο σύστημα γαλούχησε τόσο πολλούς ανθρώπους στην κοινωνία στην οποία μεγάλωσα και επειδή στο ταραγμένο, πολωμένο παρόν εξακολουθούμε να αρνούμαστε να μάθουμε από την Ιστορία. Αυτές οι αποικιακές πολιτικές και πεποιθήσεις δημιούργησαν ρατσιστικά στερεότυπα που παραμένουν μέχρι σήμερα και σε συνδυασμό με την ξενοφοβία και το οικονομικό άγχος ενισχύουν την υστερία των κομμάτων της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και αλλού» τονίζει ο Μπέιλι.

    Όσο για τις εθνογραφικές προσεγγίσεις και τους «ανθρώπινους ζωολογικούς κήπους» στα μέσα του 19ου έως τα μέσα του 20ού αιώνα, πρόκειται για «φαινόμενα που τράφηκαν και βασίστηκαν στην περιέργεια των Δυτικών για τους λαούς των μακρινών χωρών που τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν κατακτήσει» συνεχίζει ο καλλιτέχνης. «Τα φαινόμενα αυτά κατηγοριοποίησαν τους κατεκτημένους λαούς ως "άγριους", "βάρβαρους" και εξωτικά υπο-ανθρώπινα είδη. Η αλλοτρίωση των ανθρώπινων χαρακτηριστικών και η αντικειμενοποίηση αυτών των λαών νομιμοποίησε αποκιακές πολιτικές λεηλασίας και υποδούλωσης» προσθέτει. Ο ίδιος συνειδητοποίησε μετά από χρόνια έρευνας πόσο λίγα γνωρίζει η πλειοψηφία του κόσμου για τις φρικαλεότητες που διέπραξαν τα αποικιοκρατικά καθεστώτα στην Αφρική.

    «Αυτές οι ιστορίες παρέμειναν καλά κρυμμένες, με αποτέλεσμα οι αλαζονικές, βάναυσες αποικιακές παρεμβάσεις να έχουν παρουσιαστεί ως φιλάνθρωπα πρότζεκτς που έφεραν τον πολιτισμό σε έναν σκοτεινό και άγριο κόσμο» λεει χαρακτηριστικά ο Μπρετ Μπέιλι, διευθυντής του πολυβραβευμένου οργανισμού «Third World Bunfight», με έδρα το Κέιπ Τάουν. Αποστολή του είναι η παραγωγή παραστάσεων θεάτρου και όπερας, εικαστικών εγκαταστάσεων, μουσικών θεαμάτων και site-specific περφόρμανς, που λειτουργούν σαν ένας μεγενθυτικός φακός πάνω από τον κόσμο μας, εστιάζοντας, ως επί το πλείστον, στη μετα-αποικιοκρατική Αφρική, τόσο στις ιστορικές, όσο και στις τρέχουσες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Αφρικής.

    Τον Σεπτέμβριο του 2014, διαδηλωτές που θεώρησαν ρατσιστικό το «Exhibit B» κατέβασαν το έργο από το Barbican του Λονδίνου. Η πολεμική εξαπλώθηκε και στην παρουσίαση του έργου στο Παρίσι, λίγους μήνες αργότερα, όπου, όμως, απέτυχαν όλες οι απόπειρες για να κατέβει η παράσταση. Σύμφωνα με τον Μπέιλι και τους υπερασπιστές του, «η διαμάχη βασίζεται σε μία σειρά από παρεξηγήσεις σχετικά με το έργο, από ανθρώπους που δεν το έχουν παρακολουθήσει». «Στο Λονδίνο και το Παρίσι παρερμηνεύτηκαν φωτογραφίες της δουλειάς μου, δημιουργώντας την εντύπωση ότι οι εικόνες που έφτιαξα είχαν σκοπό να ενισχύσουν ρατσιστικά στερεότυπα που αντίθετα το Exhibit B στηλιτεύει. Όμως, η αποδοχή της περφόρμανς ήταν εξαιρετικά θετική στην Ευρώπη, όπως και στη Νότια Αφρική και την Ασία» διευκρινίζει.

    Με το πρότζεκτ του αποτίει φόρο τιμής στους άντρες και τις γυναίκες, η αξιοπρέπεια των οποίων ξεγυμνώθηκε από τα αποικιακά καθεστώτα. Οι θεατές μετακινούνται σιωπηλά από τη μία εγκατάσταση στην άλλη, ενώ οι ακίνητοι ερμηνευτές τούς παρατηρούν. «Αυτό απαιτεί εκπαίδευση σε ό,τι αφορά τη φυσική αντοχή, αλλά και στην αντίδρασή τους στο βλέμμα του άλλου» λέει ο Μπέιλι. Με την εξαίρεση του Exhibit Quartet, από τραγουδιστές της Ναμίμπια που περιοδεύουν μαζί με την παραγωγή, όλοι οι άλλοι περφόρμερς προέρχονται από την Αθήνα, τους οποίους ο Μπέιλι επέλεξε μέσα από ανοιχτές ακροάσεις που πραγματοποίησε, σε συνεργασία με μεταναστευτικές κοινότητες και την καθοδήγηση της οργάνωσης μεταναστών Asante.

    «Στις πρόβες μιλήσαμε πολύ για τον ρατσισμό και την ιστορία της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας στην Αφρική. Τους κάλεσα να αναλογιστούν πώς είναι να ζει ένας έγχρωμος στην Αθήνα. Με ενδιαφέρει να είναι εντελώς ήρεμοι και χαλαροί, απόλυτα προσηλωμένοι στην εσωτερική ερμηνεία. Θέλω να προσδώσουν αξιοπρέπεια στους χαρακτήρες που υποδύονται, από τους οποίους οι "αποικιακοί αφέντες" είχαν αφαιρέσει. Δεν θέλω να επωμιστούν τον πόνο των ανθρώπων που έχουν υποφέρει από ρατσιστικές πολιτικές, έτσι ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης των ερμηνευτών έγκειται στην αυτο-συνειδητοποίηση, που ενδυναμώνει και μεταμορφώνει» καταλήγει.

    Σ.Σ. Τηφωτογραφία παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Photocredit: Christos Sarris.

    [12] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ν. Αναστασιάδη, στο Μαξίμου

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συναντάται αυτή την ώρα με τονΠρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Προηγήθηκε συνάντηση του Ν.Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.

    Για τις 12:30 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    [13] Στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κύπρου - Συναντήσεις με Πρ. Παυλόπουλο, Αλ. Τσίπρα, Κ. Μητσοτάκη

    Την Αθήνα επισκέπτεται ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκεμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

    Ξεκινά σε λίγο η συνάντησή τουμε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ για τις 12:30 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

    [14] Παραδόθηκαν τα πρώτα 6, από τα 14 ασθενοφόρα που θα εξοπλίσουν το ΕΚΑΒ δυτικής Μακεδονίας

    Παραδόθηκαν τα πρώτα έξι, από τα δεκατέσσερα, ασθενοφόρα, που θα εξοπλίσουν το ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. «Η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010 ολοκληρώνεται με την παραλαβή του νέου κτιρίου, με το σύγχρονο ψηφιακό κέντρο με την ανανέωση του εξοπλισμού ραδιοδικτύου που καλύπτει ολόκληρη της περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας» ανέφερε κατά την παραλαβή των νέων ασθενοφόρων ο διευθυντής του ΕΚΑΒ της 11ης περιφέρειας Κοζάνης Δημήτρης Παπαγγελής.

    Η ανανέωση του στόλου των ασθενοφόρων θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παροχή επείγουσας νοσοκομειακής φροντίδας και όταν ολοκληρωθεί η ενσωμάτωσή τους στο οργανόγραμμα της περιφέρειας «θα έχουμε ένα ΕΚΑΒ με σύγχρονες προδιαγραφές που θα καλύπτει πλήρως τα κέντρα υγείας και τις νοσοκομειακές μονάδες της περιφέρειας» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Σταύρος Γιανακίδης.

    Την Παρασκευή το απόγευμα αναμένεται στη Κοζάνη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, όπου θα εγκαινιάσει τις νέες εγκαταστάσεις και την άφιξη των υπόλοιπων οκτώ ασθενοφόρων που θα εξοπλίσουν τον στόλο του ΕΚΑΒ στην δυτική Μακεδονία.

    [15] Η ευρωζώνη και το ΔΝΤ συμφώνησαν για το χρέος, μεταδίδει το AFP

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση νέων δανείων για την Ελλάδα και για την εφαρμογή προοδευτικών μέτρων με στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, υπό τον όρο sine qua non της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, μεταδίδει το AFP.

    «Φθάσαμε σε συμφωνία», ανακοίνωσε ενθουσιασμένος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έπειτα από την 11ωρη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

    «Είναι κάτι το οποίο δεν θα τολμούσα να ονειρευτώ εδώ και έναν μήνα...Είναι μία σημαντική στιγμή για το μακροχρόνο ελλληνικό πρόγραμμα, μία σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν είχαμε μία σημαντική κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

    «Είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα έπειτα από τόσο καιρό», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Τη χθεσινή νύκτα, οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας πος την Αθήνα το οποίο συμφωνήθηκε το καλοκαίρι του 2015, του τρίτου από το 2010, σχολιάζει το AFP.

    Αφού η Aθήνα ενέκρινε τις μεταρρυθμίσεις που της ζητήθηκαν, οι ευρωπαίοι πιστωτές αποφάσισαν την εκταμίευση νέων δόσεων συνολικού ύψους 10,3 δισεκατομμυρων ερυρώ.

    Μία πρώτη δόση ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί μέχρι τον Ιούνιο, και θα ακολουθήσουν νέες δόσεις, σε ημερομηνίες που δεν έχουν προσδιορισθεί επακριβώς.

    Το φρέσκο αυτό χρήμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή της οφειλής της προς την Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζα ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στις 20 Ιουλίου.

    «Οι ελληνικές αρχές έδειξαν υπευθυνότητα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφερόμενος στις μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και στην ψήφιση την περασμένη Κυριακή των προβλέψεων για τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη», καθώς και συμπληρωματικά μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επίσης σε ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τα οποία θα εφαρμοσθούν «προοδευτικά».

    Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα «υπό τον όρο ότι τα μέτρα που αφορούν την ελάφρυνση του χρέους θα το καταστήσουν "βιώσιμο", τόνισε ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, που συμμετείχε στην συνεύντευξη Τύπου που έκλεισε τις εργασίες.

    «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι όλοι πλέον παραδέχονται ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο», δήλωσε ο Πολ Τόμσεν.

    «Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν υπάρχει πρόγραμμα», είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

    «Εχουμε διαφορετικές θέσεις, αλλά δεν ερίζουμε», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε τους δημοσιογράφους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 May 2016 - 8:32:28 UTC