Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Τσίπρα-Μπουτάρη στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [02] Θ. Μητράκος: Θετικό σοκ για την προσέλκυση επενδύσεων η συζήτηση για το χρέος
  • [03] Γ. Σταθάκης: Μέχρι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος
  • [04] Τρεις χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά της Λιβύης
  • [05] Στους 101 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα
  • [06] «Πράσινο φως» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης σε δύο τμήματα

  • [01] Συνάντηση Τσίπρα-Μπουτάρη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδέχθηκε σήμερα τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η συνάντησή τους, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, επικεντρώθηκε σε ζητήματα της πόλης και του λιμένα της Θεσσαλονίκης, στις αναπτυξιακές τους προοπτικές καθώς και στις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [02] Θ. Μητράκος: Θετικό σοκ για την προσέλκυση επενδύσεων η συζήτηση για το χρέος

    Moναδική χαρακτήρισε τη συγκυρία που διαμορφώνεται για το γύρισμα της οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θ. Μητράκος.

    Μιλώντας 11ο Red Business Forum, "Bridging the Gap", υποστήριξε ότι πρέπει από κοινού όλες οι πλευρές, γρήγορα και συντονισμένα να λειτουργήσουν προς την ίδια κατεύθυνση της αξιοποίησης της θετικής συγκυρίας που διαμορφώνεται, μετά την επιτυχή αξιολόγηση του προγράμματος, με άξονες την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, τις επενδύσεις, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και τη στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων.

    Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι παρόλο που οι συνθήκες στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον να είναι καλύτερες από ό,τι ήταν έξι μήνες ή ένα χρόνο πριν, οι κίνδυνοι παραμένουν υπαρκτοί. Η προσφυγική κρίση και το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελούν τις άμεσες προκλήσεις, ενώ μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα μπορούσε να επιβαρύνει δυσανάλογα τις ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα.

    [03] Γ. Σταθάκης: Μέχρι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    Μέχρι τη Δευτέρα, θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ για την ανάπτυξη. Είναι, όπως είπε, ένα από τα σημεία αιχμής της κυβερνητικής πολιτικής, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμη:

    - Η βελτίωση της χρηματοδότησης ("δεν μπορεί να έλθει ανάπτυξη με τα επιτόκια στα σημερινά επίπεδα", είπε) με ενεργοποίηση ευρωπαϊκών πόρων του ΕΣΠΑ, δραστηριοποίηση αναπτυξιακών τραπεζών, αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε αναπτυξιακό ταμείο.

    - Το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις.

    - Η απλούστευση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, με στόχο σε λίγους μήνες η ίδρυση επιχειρήσεων να γίνεται σε μία ημέρα από τρεις που απαιτούνται σήμερα.

    Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης βάζει οριστικό τέλος στα πολιτικά σενάρια και διαμορφώνει ένα σταθερό πλαίσιο, που είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, για να κινητοποιηθούν επενδύσεις, χρειάζεται, ωστόσο, όπως σημείωσε και ρύθμιση του χρέους, που θα διασφαλίζει στο μακροχρόνιο επενδυτή ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει μία νέα κρίση χρέους.

    Το ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός δεν φτάνουν, ο μόνος τρόπος είναι να λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα και, για να γίνει αυτό, πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να αντιμετωπιστεί το ζητημα των κόκκινων δανείων, ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης.

    Την έλλειψη εμπιστοσύνης ανέδειξε ως βασικό πρόβλημα της χώρας σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για τη χάραξη στρατηγικής για την ελληνική οικονομία.

    [04] Τρεις χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν ανοικτά της Λιβύης

    Τρεις χιλιάδες μετανάστες διασώθηκαν στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, κατά την διάρκεια είκοσι τριών επιχειρήσεων, υπό τον συντονισμό της ιταλικής ακτοφυλακής.

    Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετείχαν πλοία της ιταλικής ακτοφυλακής, της στρατιωτικής επιχείρησης Eunavformed, μια ναυτική μονάδα του μη κυβερνητικού οργανισμού Sos Mediterranee, δυο ρυμουλκά και ένα εμπορικό πλοίο.

    Οι μετανάστες μεταφέρονται στην ξηρά και από πλοία της Frontex, ενώ, συνολικά, τις τελευταίες σαράντα οκτώ ώρες διασώθηκαν πέντε χιλιάδες εξακόσιοι πρόσφυγες και μετανάστες.

    Από την αρχή του 2016, η ιταλική ακτοφυλακή διέσωσε 33.452 μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε 241 πλεούμενα. Το 71% ήταν άνδρες, το 12% γυναίκες και το 17% ανήλικα.

    [05] Στους 101 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα

    Τα νερά υποχώρησαν σήμερα σε μεγάλο μέρος των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες στη Σρι Λάνκα, αποκαλύπτοντας την έκταση των ζημιών των ακραίων καιρικών φαινομένων της περασμένης εβδομάδας, ενώ ο απολογισμός των νεκρών ανέβηκε σε τουλάχιστον 101, σύμφωνα με τις αρχές.

    Οι στρατιωτικές αρχές ανακοίνωσαν πως συνεχίζουν τις έρευνες, χωρίς ωστόσο πολλές ελπίδες για την εξεύρεση επιζώντων κάτω από τόνους λάσπης, ενώ πάνω από 100 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη στην περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο, αυτήν του Κιγκάλι, περίπου εκατό χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο.

    Σύμφωνα με τον Πραντίπ Κοντιπίλι, εκπρόσωπο του κέντρου αντιμετώπισης καταστροφών, «τα νερά των πλημμυρών υποχώρησαν σε όλη τη χώρα», και «πάνω από 530 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και περίπου 4.000 υπέστησαν ζημιές».

    Κατά τον ίδιο, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της πρωτεύουσας μπόρεσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Σχεδόν το ένα τρίτο των κατοίκων του Κολόμπο είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των πλημμυρών που σάρωσαν τη νήσο.

    [06] «Πράσινο φως» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και εκταμίευση της δόσης σε δύο τμήματα

    Σε δύο τμήματα αναμένεται να ανακοινώσει το Eurogroup ότι θα αποδεσμευθεί η επόμενη δόση, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ , σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

    Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο και 2,8 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

    Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη.

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.

    Όσον αφορά το χρέος, οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγη ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και χωρών της ευρωζώνης παραμένουν. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 May 2016 - 20:32:18 UTC