Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ε. Βενιζέλος: Το ΔΝΤ διαπιστώνει τη βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στο δημόσιο χρέος
  • [02] «Όμηρος του εθνικολαϊκιστή εταίρου του, του κ. Καμμένου, ο Αλ. Τσίπρας», δηλώνει ο Θ. Θεοχαρόπουλος
  • [03] Βασιλική Κατριβάνου: «Δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ»
  • [04] Γ. Κύρτσος Υπόθεση των πιστωτών η ρύθμιση του χρέους
  • [05] «Ισχυρός ο συμβολισμός ένταξης της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ»
  • [06] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο των ομολόγων της Deutsche Bank
  • [07] Σε νέο χαμηλό εξαμήνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενόψει Eurogroup
  • [08] Κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  • [09] SOS «εκπέμπει» το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου
  • [10] Φωτογραφικό λεύκωμα με τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας
  • [11] Τηλεφωνική συνομιλία του Πούτιν με Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο, για την κρίση στην Ουκρανία
  • [12] Να χαλαρώσουν την οικονομική θηλιά στην Ελλάδα ζητούν, από Μέρκελ και Ολάντ, πέντε ευρωβουλευτές
  • [13] «Noir»: Η νέα παράσταση των «Κι Ομως Κινείται», στο Θέατρο Τέχνης
  • [14] Έφτασαν σε Σίνδο και Δερβένι οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονται από την Ειδομένη
  • [15] Ο Πανιώνιος «επιβεβαίωσε» τη μεταγραφή Μπακασέτα στην ΑΕΚ
  • [16] Ο Ολυμπιακός έκλεισε τον Φιγκέιρας από τη Σεβίλη
  • [17] Ζήσης: «Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν...»
  • [18] Μοναδικά οχήματα συμμετέχουν στο Ιστορικό ράλι Ελλάδος 2016

  • [01] Ε. Βενιζέλος: Το ΔΝΤ διαπιστώνει τη βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στο δημόσιο χρέος

    Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τη συζήτηση για το χρέος. Με αναρτησή του στα social media και αναφερόμενος στην ανάλυση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, υποστηρίζει ότι το Ταμείο αποτυπώνει τη βλάβη που προκάλεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

    Επικαλούμενος την πρόσφατη επικαιροποιημένη μελέτη για τη βιωσιμότητα του χρέους από το ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «επιμένει στην ανάγκη να υιοθετηθούν από την Ευρωζώνη παραμετρικές αλλαγές - για τις οποίες το Eurogroup είχε δεσμευθεί από το 2012. Δεν προτείνει ονομαστικό κούρεμα του χρέους, όπως αυτό που επιτεύχθηκε το 2012 με το PSI, αλλά περαιτέρω μείωση της παρούσας αξίας του χρέους που είχε μειωθεί δραστικάτο 2012 χάρη στο Official Sector Involvement ( OSI που είχε επιτευχθεί το 2012 παραλλήλως προς το PSI)»

    Όπως εκτιμά ο κ. Βενιζέλος, το ΔΝΤ προτείνει ένα συνδυασμό περαιτέρω επέκτασης των λήξεων, παράτασης της περιόδου χάριτος ως προς την καταβολή τόκων και σταθεροποίησης των κυμαινομένων επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά τους επίπεδα. «Αθροιστικά» σημειώνει «υπολογίζει τη μείωση - με τους τρόπους αυτούς- του χρέουςσε παρούσα αξία κατά 50 % του ΑΕΠ. Το 2012 η μείωση ήταν 50% του ΑΕΠσε ονομαστική αξία και 50 % του ΑΕΠ σε παρούσα αξία μόνο μέσω του δανείου του EFSF χωρίς να υπολογίζονται άλλες παράμετροι που μειώνουν την παρούσα αξία. Όπως έχουμε πει πάμπολλες φορές, σε παρούσα αξία το ελληνικό χρέος τώρα είναι 98 % του ΑΕΠ σύμφωνα με τους πιο συμβατικούς υπολογισμούς».

    «Το τραγικό είναι ότι η μελέτη του ΔΝΤ υπολογίζει την αρνητική επίπτωση στη δυναμική του χρέους της περιόδου από τον Ιούνιο 2015 έως σήμερα. Τον Ιούνιο του 2015, σύμφωνα με τη μελέτη, η προοπτική του χρέους ήταν να βρίσκεται το 2060 κάτω από το 70% του ΑΕΠ, οι δε χρηματοδοτικές ανάγκες να κινούνται κάτω από το παραδεκτό όριο του 15% του ΑΕΠ. Μετά τα όσα μεσολάβησαν επίημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σύμφωνα με τη μελέτη, η δυναμική του χρέουςτείνεινα ξεπερνά το 2060 το 250% του ΑΕΠ ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες εκτινάσσονται στο 60 % του ΑΕΠ (Figure 1. Baseline Scenario, 2014-2060, σελίδα 6 της μελέτης του ΔΝΤ). Εάν γίνουν οι παραμετρικές αλλαγές που ζητά το ΔΝΤ, η δυναμική του χρέους επανέρχεταιεκεί που βρισκόταν το 2015 (Figure 2. Debt Restructuring, 2014-2060, σελίδα 7 της μελέτης του ΔΝΤ). Ιδού η σύνοψη της βλάβης που επέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο χρέος» σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

    Προς επίρρωση αυτών των παρατηρήσεων, ανήρτησε και τα σχετικά διαγράμματα, παραπέμποντας παράλληλα στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

    [02] «Όμηρος του εθνικολαϊκιστή εταίρου του, του κ. Καμμένου, ο Αλ. Τσίπρας», δηλώνει ο Θ. Θεοχαρόπουλος

    «Ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος του εθνικολαϊκιστή εταίρου του, του κ. Καμμένου», τόνισε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στη Βήμα FM ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτά που ψηφίστηκαν είναι μια φοροεπιδρομή.

    Μίλησε επίσης για «το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που για 99 χρόνια -αδιανόητο- δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εταίρων» και για «έναν κόφτη που περιλαμβάνει τους μισθούς και τις συντάξεις» και προσέθεσε: «Ζήτησα να εξαιρεθούν οι μισθοί και οι συντάξεις και να υπάρξει κείμενο στο Eurogroup και το Σαββατοκύριακο στο νομοσχέδιο».

    Για το ζήτημα της διευθετησης του χρεόυς ανέφερε: «Στο ζήτημα του χρέους, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο. Είχαμε απόφαση το Νοέμβριο του 2012. Μετά από μια διαπραγμάτευση με αυταπάτες του πρώτου επταμήνου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φτάσαμε στον Αύγουστο του 2015 που το μόνο που κατάφερε είναι να επαναδιατυπωθεί η λέξη "Νοέμβριος του '12"».

    Όσον αφορά την πορεία της συνεργασίας στο χώρο της Κεντροαριστεράς ο κ.Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό να κυριαρχούν περιχαρακώσεις κομματικές, παραγοντισμοί, ηγεμονισμοί και εγωισμοί.

    [03] Βασιλική Κατριβάνου: «Δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ»

    «Δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογραμμίζει η Βασιλική Κατριβάνου, λίγες ώρες μετά την παραίτησή της από το βουλευτικό αξίωμα, με δήλωσή της, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην «Αυγή», και προσθέτει ότι παραιτήθηκε μόνο από βουλευτής.

    Η κ. Κατριβάνου είχε εκλεγεί βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Περιφέρεια Αθηνών και υπέβαλλε την παραίτησή της τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, 23 Μαϊου, αφού πρώτα καταψήφισε τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου για το νέο «υπερταμείο» και τον «κόφτη».

    [04] Γ. Κύρτσος Υπόθεση των πιστωτών η ρύθμιση του χρέους

    Η ρύθμιση του χρέους είναι αποκλειστική υπόθεση των πιστωτών και αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να βρει τρόπους για να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι στο σημερινό Eurogroup θα υπάρξει συμφωνία.

    «Πρέπει να βρούμε τρόπους να πάρει μπροστά η οικονομία, διότι το χρέος μας καταπιέζει ψυχολογικά, αλλά δεν είναι το άμεσο πρόβλημά μας, έχει ρυθμιστεί μέχρι το 2021» είπε στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» ο κ. Κύρτσος και πρόσθεσε: «Υπάρχει χρόνος. Ας βάλουμε εμείς σε τάξη την οικονομία, ας συνεννοηθούμε με τους πιστωτές να φτιάξει το κλίμα να έρθουν επενδύσεις να πάρει λίγο μπροστά και από κει και πέρα είτε το ρυθμίσουν σε τρεις βδομάδες, σε τρεις μήνες, είτε σε δύο χρόνια πρακτικά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι το ίδιο πράγμα».

    Ο κ. Κύρτσος, εξάλλου, με αφορμή τις πρόσφατες εκλογές στην Αυστρία, επισήμανε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτική αποσταθεροποίηση, με την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων, χαρακτήρισε ρευστή την κατάσταση στη Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματος και τόνισε ότι τον λογαριασμό της λιτότητας θα κληθούν να πληρώσουν χώρες του ευρωπαϊκού νότου που θα εκλέξουν αριστερές ριζοσπαστικές κυβερνήσεις, τύπου ΣΥΡΙΖΑ και Podemos στην Ισπανία.

    Στο ερώτημα αν συμφωνεί με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που κάνουν λόγο για νοσταλγία στη λεγόμενη εποχή Ομπάμα, λίγους μήνες πριν αποχωρήσει από την προεδρία, ο κ. Κύρτσος χαρακτήρισε τον κ. Ομπάμα «μεγάλο πρόεδρο που υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των φτωχών και των μειονοτήτων» και «αβέβαιο» το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

    [05] «Ισχυρός ο συμβολισμός ένταξης της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ»

    Η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα έχει ισχυρό συμβολισμό, που θα επιτρέψει να αρχίσει η συζήτηση με τις αγορές για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές, ενδεχομένως μέσα στους επόμενους μήνες, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας σήμερα στο βιομηχανικό συνέδριο που διοργανώνει ο ΣΕΒ. Παράλληλα, αναφερόμενος στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι με τις αποφάσεις που θα ληφθούν "πιστεύουμε ότι θα επικυρωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ένας δεσμευτικός οδικός χάρτης σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους".

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι μπαίνουμε σε νέα φάση καθώς για πρώτη φορά σήμερα, από την αρχή της κρίσης, το μέλλον αποκτά ορατότητα, καθώς έχουν ψηφιστεί όλα τα δημοσιονομικά μέτρα ως το 2018. Τόνισε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο θα εκταμιευθεί ποσό της τάξης των 9-11 δισ. ευρώ από το ΠΔΕ (6,2 δισ.) και την αποπληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις ενώ αναφέρθηκε στον νέο αναπτυξιακό νόμο, στην ενεργητική διαχείριση των κόκκινων δανείων και στην "εργαλειοθήκη ανάπτυξης " που όπως είπε έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση.

    "Τα προβλήματα παραμένουν και είναι μεγάλα, είναι προβλήματα πολέμου που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε καιρούς ειρήνης, ωστόσο για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης ανοίγει παράθυρο ελπίδας που μπορεί να μας επιτρέψει να βάλουμε οριστικό τέλος στο φαύλο κύκλο λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας. ", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Στη νέα εποχή, όπως είπε, στο κέντρο των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης θα είναι οι επενδύσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.

    Απαντώντας στις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν και από τον ΣΕΒ για το μείγμα της οικονομικής πολιτικής ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι η πολιτική της χώρας μας συνεχίζει να διαμορφώνεται υπό την πίεση ασφυκτικής εποπτείας και συχνά οι επιλογές που μας προσφέρονται δεν είναι ανάμεσα στο καλό και το κακό αλλά ανάμεσα στο κακό και το χειρότερο. "Όταν π.χ. έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στην αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια ή του γενικού συντελεστή κατά μια μονάδα ή ανάμεσα στην αύξηση των φόρων και τις περικοπές στις συντάξεις η όποια επιλογή έχει δυσάρεστες συνέπειες", είπε.

    ¶σκησε επίσης κριτική σε επιχειρήσεις που επιβιώνουν υποκλέπτοντας φόρους, διακρατώντας τα κέρδη στο εξωτερικό και τα χρέη στο εσωτερικό, ή ροκανίζοντας κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

    Στο ίδιο συνέδριο ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κων/νος Μπίτσιος ανέφερε ότι η αξιολόγηση κλείνει, αλλά ζητούμενο παραμείνει η χώρα να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχαία και τόνισε πως μόνο η βιομηχανία μπορεί να παίξει το ρόλο της ατμομηχανής. Αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη όπως είπε είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα αλλά πρέπει επιπλέον "να απαλλαγούμε από ιδεολογικές προκαταλήψεις, πολιτική αβελτηρία και νομικά εμπόδια".

    [06] Ο οίκος Moody's υποβάθμισε το αξιόχρεο των ομολόγων της Deutsche Bank

    Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's Investors Service υποβάθμισε το αξιόχρεο των ακάλυπτων ομολόγων της Deutsche Bank στo Baa2 από Baa1, αναφέροντας ότι η γερμανική τράπεζα αντιμετωπίζει αυξανόμενα προβλήματα στην προσπάθειά της να επιτύχει την αναστροφή της πορείας της, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Το νέο αξιόχρεο της Deutsche είναι δύο επίπεδα πάνω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης (junk), ενώ το αξιόχρεο των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της υποβαθμίσθηκε στο Α3 από Α2.

    «Η επίδοση της Deutsche Bank τα τελευταία αρκετά τρίμηνα ήταν αδύναμη και σημαντικοί μετωπικοί άνεμοι αναφορικά με τη λειτουργία της, μεταξύ των οποίων τα συνεχιζόμενα χαμηλά επιτόκια και η μακροοικονομική αβεβαιότητα, θα δημιουργήσουν προβλήματα για την εταιρεία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Moody's. Τα έως τώρα αποτελέσματα και οι μελλοντικές προκλήσεις, περιλαμβανομένης μίας περαιτέρω πτώσης στη δραστηριότητα σχετικά με τους καταναλωτές και την αγορά, θα αναγκάσει πιθανόν τη Deutsche Bank να εξισορροπήσει το κόστος της αναδιάρθρωσης με την ανάγκη να συγκεντρώσει κεφάλαια για τις αυξημένες εποπτικές απαιτήσεις, πρόσθεσε ο οίκος.

    «Το σχέδιο που προσπαθούν να υλοποιήσουν είναι καλό για τους ομολογιούχους μακροπρόθεσμα, αλλά αντιμετωπίζουν ορισμένους αρκετά δύσκολους μετωπικούς ανέμους, αν κοιτάξει κανείς στο σημερινό λειτουργικό περιβάλλον», δήλωσε ο Πήτερ Νέρμπι, ένας αντιπρόεδρος του Moody's, σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Bloomberg.

    [07] Σε νέο χαμηλό εξαμήνου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ενόψει Eurogroup

    Τα χαμηλότερα επίπεδα του εξαμήνου άγγιξαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων σήμερα, πριν την συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα αξιολογήσουν το ελληνικό πρόγραμμα και θα συζητήσουν τις δυνατότητες για μια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν κατά 2,2 μονάδες βάσης στο 7,33%, επίπεδο που αποτελεί χαμηλό εξαμήνου. Αυτό διατήρησε τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων κοντά στις 718 μονάδες βάσης -τημικρότερη εδώ και έξι μήνες.

    Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή την Κυριακή ενίσχυσε το κλίμα για τα ελληνικά ομολόγα, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων να υποχωρούν χθες κατά περισσότερο από 100 μονάδες βάσης.Σύμφωνα με αναλυτές, η περαιτέρω σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

    «Η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αντανακλά την αισιοδοξία ότι οι μεταρρυθμίσεις που ψήφισε το ελληνικό κοινοβούλιο ανοίγουν το δρόμο για τη στήριξη από το Eurogroup αργότερα σήμερα», σχολίασε ο Κιάραν Ο'Χάγκαν, αναλυτής στη Societe Generale. «Εάν υπάρξει ελάφρυνση χρέους, θα δούμε περαιτέρω υπεραπόδοση».

    [08] Κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης

    Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 με 11 δισ. ευρώ.Εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

    Στο μεταξύ, παραμένει η απόστασημεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους.

    Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, τό οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

    O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

    Διαβάστε επίσης:Έκθεση ΔΝΤ: Στο 50% του ΑΕΠ το όφελος από την αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους

    [09] SOS «εκπέμπει» το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

    Την άμεση συντήρησή του «ζητά» από τους αρμοδίους το παγκοσμίως γνωστό «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, το τσιγαράδικο «Παναγιώτης», που πριν από 34 χρόνια τα άγρια κύματα της θάλασσας του Ιονίου, το προσάραξαν πάνω στην αμμουδιά.

    Χρόνο με τον χρόνο ο «Παναγιώτης» έγινε γνωστός σε όλη την υφήλιο και κατάφερε να μετατρέψει τον ¶η-Γιώργη σε μία μοναδική παραλία του κόσμου, που την επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες προκειμένου να θαυμάσουν το σιδερένιο κουφάρι του που βρίσκεται μισοθαμμένο στην κατάλευκη αμμουδιά του νησιού, γνωστή σε όλους ως «Ναυάγιο»

    Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, η σκληρή αλμύρα, η υγρασία, ο άνεμος και η επιθετική άμμος κατάφεραν με το πέρασμα των χρόνων να «τρυπήσουν» και διαβρώσουν το φημισμένο πλέον καράβι, με συνέπεια σήμερα να «εκπέμπει» SOS προκειμένου να παραταθεί ο χρόνος της ζωής του.

    Δεν είναι όμως μόνο η φύση που φέρεται σκληρά στο γυμνό κουφάρι του «Παναγιώτη» καθώς οι αμέτρητοι τουρίστες που το επισκέπτονται, ξεφλουδίζουν τα κομμάτια του θέλοντας να αποκτήσουν ένα αναμνηστικό ή αφήνουν το αποτύπωμά τους ζωγραφίζοντας πάνω του με μαρκαδόρους, σπρέι και ό,τι άλλο υλικό διαθέτουν.

    Πρόσφατα η Επιτροπή Τουρισμού του δήμου, καθώς και κλιμάκιο καθηγητών του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (εδρεύει στη Ζάκυνθο) και του , έκαναν ένα επιτόπιο έλεγχο της κατάστασης που βρίσκεται και βιώνει το «Ναυάγιο», προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενέργειες διάσωσης και συντήρησής του.

    «Ο δήμος Ζακύνθου ξεκινά άμεσα ένα σχέδιο αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης αυτού του εμβληματικού αξιοθέατου που είναι το ?Ναυάγιο? της Ζακύνθου. Ήδη έγινε η πρώτη δράση, με μία σειρά από μετρήσεις και καταγραφές της κατάστασης του "Ναυαγίου", ενώ γίνονται οι ενέργειες για την ανάταξη της ευρύτερης περιοχής του ?Ναυαγίου?, με λειτουργικές βελτιώσεις και με τοποθέτηση φύλακα-ναυαγοσώστη ώστε να παρέχουμε ασφάλεια και στο ?Ναυάγιο?, αλλά και τους επισκέπτες, ενώ θα τοποθετηθεί άμεσα και επισύναψη περιγραφής του. Ταυτόχρονα αναμένουμε τα αποτελέσματα της πρώτης αυτοψίας που έγινε από τους ειδικούς, προκειμένου να ξεκινήσει η μελέτη της συντήρησης και διατήρησής του ώστε να μπορούν οι επισκέπτες σε συνδυασμό με το υπέροχο περιβάλλον που το περιβάλλει, να το χαίρονται για πολλές δεκαετίες ακόμη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος Επιτροπής Τουρισμού του δήμου Ζακύνθου, Αντώνης Νικολουδάκης.

    [10] Φωτογραφικό λεύκωμα με τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας

    Φωτογραφικό λεύκωμα με τις ομορφότερες λίμνες της χώρας, όπως τις αποτύπωσε ο φακός ερασιτεχνών φωτογράφων που συμμετείχαν σε διαγωνισμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων Αθήνας - ANCE (Athens Network of Collaborating Experts) στο Instagram, θα κυκλοφορήσει σύντομα με πρωτοβουλία του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.

    Στον διαγωνισμό με το hashtag #lakeme, που πραγματοποιήθηκε από τις 29/2/2015 έως τις 29/2/2016, η συμμετοχή χρηστών ήταν εντυπωσιακή και η τριμελής κριτική επιτροπή επαγγελματιών φωτογράφων ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο να επιλέξει τον νικητή ανάμεσα σε περισσότερους από 650 συμμετέχοντες.

    «Καλύτερη αναδείχθηκε η φωτογραφία από τη λίμνη Πετρών στο Αμύνταιο Φλώρινας και ο νικητής κέρδισε ως έπαθλο online σεμινάρια επαγγελματικής φωτογραφίας» δήλωσε στο «Πρακτορείο FM 104,9» στην εκπομπή «Πανόραμα» η υπεύθυνη επικοινωνίας και social media της οργάνωσης ANCE, Θωμαή Καραθάνου. Υπογράμμισε: «Η ανταπόκριση ήταν πολύ σημαντική και το θετικό είναι ότι πολλοί χρήστες του Instagram συνεχίζουν και μετά τη λήξη του διαγωνισμού να δημοσιεύουν φωτογραφίες με λίμνες της Ελλάδας στηρίζοντας την ιδέα της ανάδειξης του φυσικού πλούτου της χώρας».

    [11] Τηλεφωνική συνομιλία του Πούτιν με Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο, για την κρίση στην Ουκρανία

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, με αντικείμενο την πολιτική επίλυση της κρίσης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας.Στην τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, ¶γγελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, συζητήθηκε η πολιτική διαδικασία επίλυσης της κρίσης.

    Ο Πούτιν κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να τερματίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας, ενώ ουσιαστικής σημασίας θα είναι ο άμεσος διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, με αντικείμενο την υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφτηκε στο Μίνσκ, το 2015.Παράλληλα, οι τέσσερις ηγέτες έδωσαν έμφαση στη σημασία της άμεσης επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, που προβλέπει η αναφερόμενη συμφωνία ειρήνευσης, ενώ συζητήτησαν και πακέτο προτάσεων για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αυτόνομες περιοχές.

    [12] Να χαλαρώσουν την οικονομική θηλιά στην Ελλάδα ζητούν, από Μέρκελ και Ολάντ, πέντε ευρωβουλευτές

    Την «άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Ελλάδας» ζητούν πέντε ευρωβουλευτές, που συνυπογράφουν άρθρο στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν». Πρόκειται για τους Γάλλους σοσιαλιστές, Εμανουέλ Μορέλ και Γκιγιόμ Μπάλας, τον Ισπανό των Πρασίνων, Ερνέστ Ουρτασούν, τον Γερμανό της Ενωτικής Αριστεράς, Φάμπιο ντε Μάσι και τον Έλληνα, Δημήτρη Παπαδημούλη.

    Με αφορμή τη σημερινή σύγκληση του Eurogroup, οι ευρωβουλευτές καλούν τη Γαλλία και τη Γερμανία να «χαλαρώσουν τη θηλιά» στην Ελλάδα. Κατηγορούν τις χώρες της ευρωζώνης ότι, κατά τη διάρκεια των διάφορων Eurogroup, ανέβαλαν μονίμως, για αργότερα, τις αποφάσεις που θα επέτρεπαν την εξεύρεση βιώσιμης λύσης... με άλλα λόγια «πολλοί πρωταγωνιστές στον "φάκελο Ελλάδα", θέλουν να παίζουν με το χρόνο» τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

    Η συνέπεια είναι, εξηγούν, ότι «η Ελλάδα έχει παγιδευθεί στην τανάλια ανάμεσα στους στόχους για ένα υπερβολικό και μη πραγματοποιήσιμο δημοσιονομικό πλεόνασμα και έναν αποπληθωρισμό που τροφοδοτείται από τη λιτότητα. Μέσα σε αυτήν την αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την έλλειψη επενδύσεων, είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι και να αποκατασταθεί το δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.

    Η Ελλάδα, έχει επίσης παγιδευτεί ανάμεσα σε ορισμένους πιστωτές που θέλουν να δοκιμάσουν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά όρια της χώρας, προς εκφοβισμό των κυβερνήσεων άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας.

    Μια Ελλάδα τέλος, που έχει παγιδευτεί και γεωγραφικά από τις γειτονικές της χώρες που περιφρονούν αδιάντροπα την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων, αναγείρουν φυσικά σύνορα και φυλακίζουν μετανάστες» τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

    Υποστηρίζουν ότι «η κατάσταση δεν είναι στάσιμη, αλλά όλο και χειροτερεύει» και υπογραμμίζουν ότι «πρόκειται για έναν οικονομικό αποκλεισμό της Ελλάδας, όπου ισχύει ακόμη ο έλεγχος των κεφαλαίων στις τράπεζες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος, έχουν την ισχύ να δώσουν ένα τέλος σε αυτές τις αβεβαιότητες, επικυρώνοντας ό,τι έχει επιτευχθεί και τη συνέχιση του προγράμματος ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

    Τέλος, καλούν «τον Φρανσουά Ολάντ και την Αγκελα Μέρκελ να αναλάβουν την πρωτοβουλία ουσιαστικών δράσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της βιωσιμότητας του χρέους και της ελληνικής οικονομίας».

    [13] «Noir»: Η νέα παράσταση των «Κι Ομως Κινείται», στο Θέατρο Τέχνης

    Στις αρχές της δεκαετίας του '40, λίγο πριν το τέλος του Β' ΠαγκοσμίουΠολέμου, εμφανίζεται, στο Χόλιγουντ, το είδος αστυνομικών ταινιών, που θα γίνει αργότερα γνωστό ως φιλμ νουάρ. Εντονες σκιές, παιχνίδι με τα φώτα, μελαγχολικοί ντετέκτιβ, φαμ φατάλ, κυνικοί ήρωες με βεβαρημένο παρελθόν, πρόσωπα που διακατέχονται από υπαρξιακή αγωνία, παρμένα συνήθως από αστυνομικά μυθιστορήματα των ΗΠΑ της περιόδου της οικονομικής ύφεσης, με το καλό και το κακό να συνυπάρχουν μέσα τους, τα κύρια χαρακτηριστικά του.

    «Noir» είναι ο τίτλος της καινούριας παράστασης της ομάδας χορευτών - ακροβατών «Κι Ομως Κινείται», που παρουσιάζεται από τις 9 Μαΐου στο Θέατρο Τέχνης.«Η παράσταση χτίστηκε με αφορμή το φιλμ νουάρ και τη φιλοσοφία του» αναφέρουν οι συντελεστές. «Αφηγείται μια απλή υπόθεση σε 14 σκηνές. Πρόκειται για την εξιστόρηση των κωμικοτραγικών καταστάσεων που οδήγησαν σε δύο αναπάντεχους θανάτους».

    [14] Έφτασαν σε Σίνδο και Δερβένι οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες που μεταφέρονται από την Ειδομένη

    Στις δύο πρώτες, από τις συνολικά έξι, ενοικιασμένες πρώην βιομηχανικές - εμπορικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την φιλοξενία προσφύγων έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες που μεταφέρονται εκεί από την Ειδομένη, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε σήμερα το πρωί.

    Τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες έφτασαν σε παλιά βιομηχανική εγκατάσταση στη Σίνδο και στο Δερβένι, όπου γίνεται ο διαχωρισμός τους με βάση την υπηκοότητα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη για τη Θεσσαλονίκη 13 λεωφορεία με περισσότερους από 600 ανθρώπους.

    Διαβάστε επίσης:Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    [15] Ο Πανιώνιος «επιβεβαίωσε» τη μεταγραφή Μπακασέτα στην ΑΕΚ

    Η ΠΑΕ ΑΕΚ τηρεί σιγή ιχθύος όσον αφορά τη συμφωνία με τον Τάσο Μπακασέτα, όμως ο Πανιώνιος φρόντισε να...επιβεβαιώσει τις φήμες με τη συμπεριφορά του απέναντι στον διεθνή επιθετικό. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης κατόπιν εντολής της διοίκησης των «κυανέρυθρων» άφησε τον Μπακασέτα εκτός αποστολής για το ματς των play off με τον ΠΑΟΚ και ασφαλώς δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει πως η απόφαση αυτή ήταν άσχετη με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και το φλερτ με την Ένωση.

    Ο Μπακασέτας δεν έχει κλείσει ακόμα τα 23 και ήταν αναμφισβήτητα ένας από τους πρωταγωνιστές της Super League 2015-16. Η ΑΕΚ κινήθηκε γρήγορα, αξιοποίησε τα... φίλαθλα αισθήματα του ποδοσφαιριστή και πέρασε στο «φωτο φίνις» τον Ολυμπιακό. Όμως, ο Πανιώνιος προτιμούσε να παραχωρήσει τον παίκτη στους πρωταθλητές κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη ρήξη στις σχέσεις διοίκησης-ποδοσφαιριστή. Ο 23χρονος δεσμεύεται με συμβόλαιο έως τον Ιανουάριο του 2017, κάτι που σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να δεσμευτεί από τώρα με την ΑΕΚ. Όμως, ο Πανιώνιος ελέγχει το άμεσο μέλλον του, καθώς θα μπορούσε για το επόμενο εξάμηνο να τον περιθωριοποιήσει, τη στιγμή που ο παίκτης βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του, άρτι κληθείς στην Εθνική ομάδα.

    [16] Ο Ολυμπιακός έκλεισε τον Φιγκέιρας από τη Σεβίλη

    Ο Ντιόγκο Φιγκέιρας είναι η πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν. Ο Πορτογάλος δεξιός μπακ της Σεβίλης, συμφώνησε και αναμένεται να υπογράψει συμβόλαιο τριών ετών με την ομάδα του Πειραιά.

    Υπάρχει συμφωνία με τη Σεβίλη και η ισπανική ομάδα πρόκειται να πάρει ένα ποσό περίπου στο 1.5 εκατ. ευρώ, ενώ ο 25χρονος μπακ θα αμείβεται με 450.000 ευρώ ετησίως. Ο Φιγκέιρας αποτελεί μια από τις πρώτες επιθυμίες του συμπατριώτη του Μάρκο Σίλβα, ο οποίος εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι μπορεί να αγωνιστεί και στα δύο άκρα της άμυνας.

    [17] Ζήσης: «Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν...»

    Ο Νίκος Ζήσης ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την Εθνική ομάδα. Ο 33χρονος γκαρντ της Μπάμπεργκ, που αγωνιζόταν ανελλιπώς με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα όλων των ηλικιών από το 1998 και με των ανδρών από το 2004, αποφάσισε πως είναι καιρός να σταματήσει και έτσι δεν θα δώσει το «παρών» στο Προολυμπιακό τουρνουά του Τορίνο (4-9/7).

    Στην ανακοίνωσή του ευχαρίστησε όσους βρέθηκαν δίπλα του σε αυτή τη διαδρομή κι εξέφρασε την ελπίδα να έχουν και οι νεότεροι το ίδιο αίσθημα ευθύνης και τιμής φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο.

    Συνολικά φόρεσε 189 φορές τη φανέλα της Εθνικής ανδρών (273 μαζί με τις «μικρές» εθνικές) έχοντας 1.455 πόντους και 7,7 κατά μέσο όρο.

    Η ομοσπονδία μπάσκετ (ΕΟΚ) ευχαρίστησε τον Ζήση για τις υπηρεσίες του και ευχήθηκε να μείνει κοντά στο μπάσκετ μετά το τέλος της καριέρας του.

    [18] Μοναδικά οχήματα συμμετέχουν στο Ιστορικό ράλι Ελλάδος 2016

    Τα κλασικά αυτοκίνητα αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη της αυτοκίνησης. Το Ιστορικό ράλι Ελλάδος του 2016, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αγωνιστικές διοργανώσεις για τα αυτοκίνητα που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της προσπάθειας του ανθρώπου να κινηθεί με τα τετράτροχα οχήματα. Φέτος δήλωσαν συμμετοχή 78 πληρώματα τα οποία θα οδηγήσουν αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν από το 1958 έως το 1990.

    Η φετινή διοργάνωση θα πάρει εκκίνηση την Παρασκευή 27 Μαΐου στις 11.00 από το Ζάππειο Μέγαρο. Από την ράμπα της εκκίνησης θα περάσουν 78 πανέμορφα κλασικά αυτοκίνητα, 35 για την κατηγορία Sporting και 43 για την κατηγορία Regularity.

    Ανάμεσά τους θα βρίσκονται οι νικητές του περσινού αγώνα και για τις δύο κατηγορίες «Pedro» - E. Baldaccini με Lancia Delta Integrale 16V του 1990 (Sporting) και P. Marcatilj - F. Gianmarino με Porsche 911 2.0 SWB του 1967 (Regularity), οι οποίοι μάλιστα αναδείχθηκαν πέρσι πρωταθλητές στους αντίστοιχους θεσμούς της FIA.

    Υπενθυμίζουμε ότι το διαδικαστικό μέρος της ξεχωριστής αυτής γιορτής του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα ξεκινήσει την Πέμπτη 26 Μαΐου στις 15:00, στην έδρα της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ για τη διαδικασία του τεχνικού και του διοικητικού ελέγχου.

    Της επομένη, μετά την τελετή εκκίνησης στο Ζάππειο, τα πληρώματα του αγώνα θα κατευθυνθούν προς την Πελοπόννησο για καταλήξουν το Ναύπλιο, την πανέμορφη και μεγάλης ιστορικής σημασίας πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, η οποία φιλοξενεί φέτος επί τριήμερο το διοικητικό κέντρο του αγώνα και φυσικά όλα τα πληρώματα.

    Σημειώστε πως φέτος η Sporting σχεδίαση του αγώνα, ξεκινά με το πρώτο σκέλος σε χώμα ενώ τα υπόλοιπα δύο διεξάγονται σε άσφαλτο. Συνολικά περιλαμβάνονται 19 ειδικές διαδρομές μήκους 255 χλμ. και το συνολικό μήκος ανέρχεται στα 940 χλμ., Αντιστοίχως το regularity σκέλος είναι εξίσου απαιτητικό για πληρώματα και αυτοκίνητα, αφού έχει συνολικό μήκος 860 χλμ. και περιλαμβάνει 27 ειδικές διαδρομές ακριβείας με 45 χρονομετρήσεις.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 May 2016 - 10:32:27 UTC