Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Ελλάδα ο Πούτιν, την Παρασκευή και το Σάββατο
  • [02] Κ. Μητσοτάκης: Βασικός μας στόχος η κοινωνική συνοχή
  • [03] Η ευρωζώνη θα καταβάλει στην Αθήνα 11 δισ. ευρώ
  • [04] Αυξήθηκε στα 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ
  • [05] Αναμένεται νέο ρεκόρ κρατήσεων από Γερμανούς τουρίστες στην Ελλάδα
  • [06] Κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης
  • [07] Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης
  • [08] Δώδεκα νεκροί και περισσότεροι από εκατό αγνοούμενοι από κατολίσθηση στη Μιανμάρ
  • [09] Τηλεφωνική συνομιλία του Πούτιν με Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο, για την κρίση στην Ουκρανία
  • [10] Ημερίδα στο Πάντειο, για το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή
  • [11] Την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας ανακοίνωσε η ΕΡΤ
  • [12] «(Επι)μένοντας Αιγαίο»: Με την ΚΟΑ στο νησί της Κω
  • [13] Η συμφωνία για το προσφυγικό και η κατάσταση στο Αιγαίο, στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν
  • [14] Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης
  • [15] Πράσινο φως στη χορήγηση βοήθειας ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για τους απολυμένους των σούπερ μάρκετ "Λάρισα»
  • [16] Ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν προσήλθε σε δείπνο του Ερντογάν, λόγω πρόσκλησης για συμμετοχή Ακιντζί
  • [17] Στην αρχαία Κίνα έπιναν μπίρα πριν από 5.000 χρόνια

  • [01] Στην Ελλάδα ο Πούτιν, την Παρασκευή και το Σάββατο

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 27 και 28 Μαΐου και θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε τη Δευτέρατο Κρεμλίνο.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε χώρα της ΕΕ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

    "Ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα", πρόκειται να συζητηθούν στη διάρκεια της επίσκεψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    "Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία (...) στο πλαίσιο των εορτασμών το 2016 της χιλιετηρίδας της (μοναστικής) ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος".

    Ο πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 27 έως τις 29 Μαΐου για να συμμετάσχει στους εορτασμούς αυτούς.

    "Στις 27 Μαΐου, ελπίζω να επισκεφθώ το όρος Άθως και να παραμείνω εκεί έως τις 29 Μαΐου, εορτάζοντας με τους κατοίκους του Αγίου Όρους και πολυάριθμους προσκυνητές τη χιλετηρίδα από την πρώτη αναφορά σε ένα ρωσικό μοναστήρι στο όρος Άθως", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

    [02] Κ. Μητσοτάκης: Βασικός μας στόχος η κοινωνική συνοχή

    Βασικός στόχος της ΝΔ είναι η κοινωνική συνοχή επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση για τα μέτρα που πέρασαν την Κυριακή από τη Βουλή.

    Μιλώντας τη Δευτέρασε εκδήλωση του Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Κοινωνική Αλληλεγγύη βρίσκεται πάνω από κόμματα και πολιτικές πεποιθήσεις. « Όταν χρειάζεται να βοηθήσεις, ποτέ δεν ζητάς πολιτική ή κομματική ταυτότητα. Προσφέρεις το ίδιο σε όλους όσοι έχουν ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «η ανάπτυξη της αλληλεγγύης στις μέρες μας, απαιτεί τη συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών, των εθελοντικών οργανώσεων, του επιχειρηματικού κόσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μία μέρα ντροπής για το Κοινοβούλιο και την Πατρίδα μας. « Η πλειοψηφία που αποτελείται από τους 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποφάσισε ένα πακέτο πολύ σκληρών μέτρων που οδηγούν τη χώρα σε διαρκή ύφεση και αδιέξοδα? Αυτή η πολιτική στραγγαλίζει την οικονομία και φτωχοποιεί τους πολίτες. Η κυβέρνηση επενδύει σε έναν ακήρυχτο ταξικό πόλεμο. Η διάλυση της μεσαίας τάξης καταστρέφει κάθε ελπίδα ανθρώπινης ζωής και για τους πιο αδύναμους. Θα αυξηθούν οι συνάνθρωποί μας που θα περιέλθουν σε αδυναμία να ανταποκριθούν και στα στοιχειώδη της ανθρώπινης διαβίωσης» τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στο κυβερνητικό πρόγραμμα που επεξεργάζεται η Νέα Δημοκρατία στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Όπως είπε, η Νέα Δημοκρατία επεξεργάζεται το πρόγραμμά της για όλους τους άξονες της κοινωνικής πολιτικής, αξιοποιώντας επιστήμονες και στελέχη της κοινωνίας και της αγοράς, ώστε να είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη στο σχέδιό θα περιλαμβάνονται πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η στήριξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, η ολοκληρωμένη εφαρμογή της πολιτικής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που πιλοτικά είχε ξεκινήσει το 2014 καθώς και η προώθηση ενεργητικών προνοιακών πολιτικών.

    [03] Η ευρωζώνη θα καταβάλει στην Αθήνα 11 δισ. ευρώ

    Το ελληνικό πρόγραμμα «είναι γενικά σε τροχιά, ανοίγοντας τον δρόμο για την επόμενη εκταμίευση για την Ελλάδα», αναφέρει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενόψει της συζήτησης που θα γίνειστο Eurogroup, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

    Η έκθεση αναφέρεται, επίσης, σε έναν συνδυασμό μέτρων για την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο επίπεδο. «Ένας κατάλληλος και σταδιακός συνδυασμός μέτρων διαχείρισης του χρέους (περιλαμβανομένου του κλειδώματος των σημερινών χαμηλών επιπέδων επιτοκίων), επέκτασης των περιόδων αποπληρωμής και των περιόδων χάριτος για το κεφάλαιο και τους τόκους», μαζί με άλλο μηχανισμό κερδών (σ.σ. τη μεταφορά κερδών από τα ομόλογα της ΕΚΤ) θα επέτρεπε στην Ελλάδα να φέρει σε βιώσιμο επίπεδο το χρέος της, αναφέρει η έκθεση των στελεχών της Κομισιόν, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Το Bloomberg σημειώνει ότι οι υποθέσεις της τελευταίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ημερομηνία 21 Μαΐου, είναι πιο αισιόδοξες από την προηγούμενη πρότασή της, με ημερομηνία 9 Μαΐου. «Η Επιτροπή προβλέπει χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας από το πρόγραμμα βοήθειας και υψηλότερα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα ελαφρά χαμηλότερο λόγο του δημόσιου χρέους (προς το ΑΕΠ) τις επόμενες δεκαετίες». Το έγγραφο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα επιτυγχάνει και θα διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5% του ΑΕΠ έως το 2040.

    Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η Ευρωζώνη θα καταβάλει στην Ελλάδα το ποσό των 11 δισ. ευρώ με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το ποσό αυτό θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως το τέλος Νοεμβρίου. Τα 3,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (του Δημοσίου προς ιδιώτες) και τα 7,2 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση χρέους. Οι τιμές των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 6 μηνών, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση χθες από την ελληνική Βουλή, αναφέρει το Bloomberg.

    [04] Αυξήθηκε στα 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ

    Η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράκ αυξήθηκε στα 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ οι εξαγωγές πετρελαίου καταγράφονται στα 3,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μεταδίδουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνται αξιωματούχο της βιομηχανίας πετρελαίου.

    Στις ποσότητες αυτές, συμπεριλαμβάνεται και το πετρέλαιο που παράγεται στο Βόρειο Ιράκ, αλλά και στο Κιρκούκ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Πετρελαίου, Φαγιάτ αλ-Νέμα.

    Η αύξηση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, προέρχεται από την αξιοποίηση πετρελαϊκών γεωτρήσεων στα νότια της χώρας.

    [05] Αναμένεται νέο ρεκόρ κρατήσεων από Γερμανούς τουρίστες στην Ελλάδα

    Oι κρατήσεις Γερμανών τουριστών για την Ελλάδα βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ και αναμένεται να ξεπεράσουν εκείνες του προηγούμενου ρεκόρ του 2015.

    «Αχτίδα ελπίδας για τον σημαντικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας» χαρακτηρίζει το γερμανικό περιδοικό Spiegel, το ρεκόρ κρατήσεων των Γερμανών για την Ελλάδα. «Παρά την προσφυγική κρίση και τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις φόρων, οι Γερμανοί παραμένουν πιστοί στην Ελλάδα» όπως γράφει. «Οι κρατήσεις βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνες του έτους ρεκόρ 2015» δήλωσε εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ταξιδιών(DRV), στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως αναφέρει. Μείωση κρατήσεων παρατηρείται, σύμφωνα με την DRV, κυρίως για τα νησιά Κω και Σάμο, όπου βρίσκονται ακόμα πολλοί πρόσφυγες. «Αντίθετα, η ζήτηση για την Κρήτη, την Κέρκυρα και τη Ρόδο, νησιά τα οποία είναι ιδιαιτέρως δημοφιλή στους Γερμανούς, βαίνει αυξανόμενη», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός της.

    Την αυξητική τάση των κρατήσεων προς την Ελλάδα, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και η Ζιμπίλε Τσόιχ, εκπρόσωπος Τύπου τηςDRV,σε τηλεφωνική επικοινωνία.

    Επίσης και η GfK, η μεγαλύτερη εταιρεία έρευνας αγοράς παγκοσμίως με έδρα τη Νυρεμβέργη, κατέγραψε υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης των Γερμανών τουριστών προς την Ελλάδα, τον Απρίλιο. Αντίθετα, διαπιστώνει ότι η τουριστική ροή προς την Τουρκία και την Αίγυπτο έχει σαφώς μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Υπ΄αριθμόν 1 προορισμός των Αυστριακών η Ελλάδα

    «Η Ελλάδα αντικαθιστά την Τουρκία στις προτιμήσεις των Αυστριακών τουριστών και είναι πλέον πρώτη, με δεύτερη την Ισπανία. Ακολουθούν η Ιταλία, η Κροατία και μόλις στην πέμπτη θέση βρίσκεται πλέον η Τουρκία» όπως είπε η Κατρίν Λίμπελ, εκπρόσωπος τύπου της TUI Αυστρίας στην εφημερίδα KURIER της Βιέννης. «Πρέπει όμως να διαχωρίσει κανείς τη δυτική από την ανατολική Ελλάδα» πρόσθεσε η κ.Λίμπελ. Αιτία είναι, κυρίως, οι εικόνες των προσφύγων της περασμένης χρονιάς, ιδίως από τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές.

    [06] Κρίσιμο Eurogroup για την αξιολόγηση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης

    Το σημερινό Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 με 11 δισ. ευρώ.Εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM). Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

    Στο μεταξύ, παραμένει η απόστασημεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ευρωζώνης στο ζήτημα του χρέους.

    Σε συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, τό οποίο συνεδρίαζε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, παράγοντας της ευρωζώνης σημείωνε πως μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι στο αυριανό Eurogroup θα καταστεί δυνατή.

    O ίδιος άφησε να εννοηθεί πως οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σ' ένα προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο, όμως, δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου, τονίζοντας μάλιστα πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα».

    Διαβάστε επίσης: Έκθεση ΔΝΤ: Στο 50% του ΑΕΠ το όφελος από την αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους

    [07] Ομαλά εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    Απολύτως ομαλά εξελίσσεται, σύμφωνα με την αστυνομία, η μετεγκατάσταση των προσφύγων, από την περιοχή της Ειδομένης. Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής έχουν φύγει 340 πρόσφυγες, με έξι λεωφορεία, οι οποίοι έχουν προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

    Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζεται.

    [08] Δώδεκα νεκροί και περισσότεροι από εκατό αγνοούμενοι από κατολίσθηση στη Μιανμάρ

    Δώδεκα εργάτες ορυχείου έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 καταπλακώθηκαν από το χώμα, μετά από κατολίσθηση που έγινε στην επαρχία Κατσίμ στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τη μαρτυρία διασώστη.Η κατολίσθηση έγινε περίπου στις επτά το πρωί τοπική ώρα και καταπλάκωσε περίπου 100 εργάτες ορυχείου, κοντά στο χωριό Wehkahmo, στην πόλη Hpakant, δήλωσε διασώστης στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

    Η κατολίσθηση έγινε, καθώς οι εργάτες του ορυχείου έψαχναν για ορυκτό νεφρίτη, σε υλικά που είχαν τοποθετηθεί στον ορεινό όγκο του βουνού.

    [09] Τηλεφωνική συνομιλία του Πούτιν με Μέρκελ, Ολάντ και Ποροσένκο, για την κρίση στην Ουκρανία

    Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, με αντικείμενο την πολιτική επίλυση της κρίσης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μόσχας.Στην τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, συζητήθηκε η πολιτική διαδικασία επίλυσης της κρίσης.

    Ο Πούτιν κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας να τερματίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας, ενώ ουσιαστικής σημασίας θα είναι ο άμεσος διάλογος μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ, με αντικείμενο την υλοποίηση της ειρηνευτικής συμφωνίας που υπογράφτηκε στο Μίνσκ, το 2015.Παράλληλα, οι τέσσερις ηγέτες έδωσαν έμφαση στη σημασία της άμεσης επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, που προβλέπει η αναφερόμενη συμφωνία ειρήνευσης, ενώ συζητήτησαν και πακέτο προτάσεων για τη διεξαγωγή εκλογών στις δύο αυτόνομες περιοχές.

    [10] Ημερίδα στο Πάντειο, για το βιβλίο στην ψηφιακή εποχή

    «Βιβλίο και ψηφιακή εποχή: η ελληνική πραγματικότητα» είναι ο τίτλος της ημερίδας, που πραγματοποιείται σήμερα στις 9.30 το πρωί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα ΙΙ).

    Η ημερίδα, την οποία διοργανώνει το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, θα εξετάσει το πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος του ελληνικού βιβλίου στις ανάγκες και τους ρυθμούς που επιβάλλει η συνεχώς εξελισσόμενη ψηφιακή τεχνολογία. «Σκοπός της ημερίδας είναι να διερευνήσει τον τρόπο συμπεριφοράς ενός παλαιότερου μέσου όπως το βιβλίο στις καινούργιες τεχνολογικές συνθήκες» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Μπακουνάκης, καθηγητής στο Πάντειο και διευθυντής του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτιστική Διαχείριση»: «Η ημερίδα είναι χωρισμένη σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν δεδομένα που βασίζονται σε μια σειρά ποσοτικών ερευνών και αφορούν την εκδοτική παραγωγή. Οι εισηγητές της δεύτερης ενότητας θα επικεντρωθούν στον ρόλο τον οποίο παίζουν οι βιβλιοθήκες, καθώς και στις μελλοντικές τους προοπτικές. Στην τρίτη ενότητα οι εκδότες θα μιλήσουν για τις καινοτόμες ιδέες και πρακτικές που υιοθετούν και εφαρμόζουν στα χρόνια της ψηφιακής τεχνολογίας. Στην τέταρτη, τέλος, ενότητα υπάρχουν θέματα όπως οι σχέσεις ανάμεσα στους εκδοτικούς οίκους και τα δίκτυα επικοινωνίας, η προώθηση των βιβλίων από τους λογοτεχνικούς πράκτορες ή η λειτουργία της κριτικής της λογοτεχνίας στα έντυπα και στα ηλεκτρονικά μέσα. Η ημερίδα θα κλείσει με τον διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππο Τσιμπόγλου. Σε συζήτηση που θα έχω μαζί του θα παρουσιάσει συγκριτικά στοιχεία από 30 βιβλιοθήκες στην Ευρώπη, θα μιλήσει για την ψηφιοποίηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και θα αναλύσει το νέο της έργο εν όψει της μετεγκατάστασής της στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο».

    [11] Την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας ανακοίνωσε η ΕΡΤ

    Την ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας ανακοίνωσε η ΕΡΤ δια του διευθύνοντος συμβούλου της Λάμπη Ταγματάρχη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, όπου υπογράμμισε ότι «η ΕΡΤ αγαπά όλους τους Έλληνες κινηματογραφιστές, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις», παρουσιάζοντας τις 22 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους που θα χρηματοδοτηθούν με το συνολικό ποσό του 1,6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου για το «1,5%».

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ΕΡΤ μετά από τέσσερα χρόνια επανέρχεται δυναμικά στην ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την εγχώρια οπτικοακουστική αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, τόνισε επίσης ότι θα χρηματοδοτηθούν παραγωγές που εγκρίθηκαν πριν από το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013 και έκτοτε δεν προχώρησαν, ενώ σύντομα θα δημοσιευθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για κατάθεση προτάσεων που αφορούν σε ελληνικές σειρές μυθοπλασίας.

    «Σήμερα, είναι μια ημέρα γιορτής για την ΕΡΤ και τον ελληνικό κινηματογράφο» είπε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ και πρόεδρος της Επιτροπής Κινηματογράφου Έλλη Παπακωνσταντίνου, η οποία αναφέρθηκε στα κριτήρια και τις διαφανείς διαδικασίες επιλογής των ταινιών που χρηματοδοτεί η ΕΡΤ και πρόσθεσε, ότι από φέτος η ενίσχυση της παραγωγής ελληνικού ντοκιμαντέρ εντάσσεται και αυτή στο πλαίσιο του «1,5%».

    Η ΕΑΚ χαιρετίζει την υποστήριξη της ΕΡΤ στον ελληνικό κινηματογράφο

    Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) χαιρετίζει την υποστήριξη της ΕΡΤ στον ελληνικό κινηματογράφο, την οποία ανακοίνωσε σήμερα η διεύθυνση της ΕΡΤ με την χρηματοδότηση 22 ταινιών «και εύχεται στην ΕΡΤ και στα μέλη της επιτροπής του 1,5%, να ολοκληρώσουν το σημαντικό έργο τους».

    «Στην πολύπαθη χώρα μας, η εφαρμογή των νόμων συνεχίζει να αποτελεί είδηση» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και εξηγεί: «Επιτέλους, λοιπόν, η ΕΡΤ, προς τιμήν της, εφαρμόζει τα όσα προβλέπει ο κινηματογραφικός νόμος για την επένδυση του 1,5% των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών στον κινηματογράφο, και επανέρχεται ως υποστηρικτής της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, ανακοινώνοντας τις πρώτες για φέτος χρηματοδοτήσεις ταινιών, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Επιπλέον, διορθώνει αστοχίες και καθυστερήσεις του παρελθόντος, και χρηματοδοτεί εγκεκριμένες προτάσεις που παρέμεναν παγωμένες από το 2012.

    Τέλος, η ΕΑΚ, «εύχεται ακόμα, ο νόμος να εφαρμοστεί και από τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς, προς όφελος του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού και ιδιαίτερα της Τέχνης του κινηματογράφου, του οποίου οι συντελεστές, έχουν τόσα πολλά προσφέρει διαχρονικά στη διεθνή παρουσία της χώρας μας».

    [12] «(Επι)μένοντας Αιγαίο»: Με την ΚΟΑ στο νησί της Κω

    Στο νησί της Κω συνεχίστηκε το Σάββατο, 21 Μαϊου, το πρόγραμμα «(Επι)μένοντας Αιγαίο» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), που εξελίσεται από τον Οκτώβριο στα νησιά του Αιγαίου. Τον Μάιο, οι εκπαιδευτικές δράσεις και συναυλίες της ΚΟΑ ξεκίνησαν από τη Ρόδο και τη Χάλκη με το Metallon-Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών, πέρασαν στη Νίσυρο και την Κω με το Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών και η σκυτάλη περνά τις επόμενες ημέρες με το Κουαρτέτο εγχόρδων της Ορχήστρας, στην Αμοργό και την Αστυπάλαια.

    Αυτό το δυναμικό και κοινωνικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται με την υποστήριξη της γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

    Στη Νίσυρο, οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο δημοτικό σχολείο στο Μανδράκι, με τους μικρούς μαθητές να πρωτοστατούν και στη συναυλία της Παρασκευής, σε αίθουσα στην κεντρική πλατεία, ενώ στην Κω στo καινούριο κτίριο της Φιλαρμονικής του δήμου, οι σολιστ του κουιντέτου παρέδωσαν σεμινάριο στους μουσικούς της Φιλαρμονικής. Μία Φιλαρμονική, που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 1959, όπως μας ενημερώνει ο αρχιμουσικός της, Θανάσης Πουλιού. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή της ήταν το 1961, στην ταινία «Ποιος είδε τη Μαργαρίτα» του Δημήτρη Δαδήρα, με μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη και πρωταγωνιστές τη Τζένη Καρέζη, τον Γιάννη Φέρτη, τον Θανάση Βέγγο και τον Δημήτρη Νικολαϊδη. Ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του δήμου της Κω μάς εξιστορεί την πορεία της μπάντας, τα προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει μέσα στο χρόνο, το φεστιβάλ για φιλαρμονικές που γινόταν από το 2007 στην Κω, με συμμετοχές από όλον τον κόσμο και διακόπηκε απότομα το 2011, αλλά και την επανεκκίνησή του από φέτος. «Αρχίζει στις 3 Ιουλίου, με συμμετοχές από πολλά μέρη της Ελλάδας, την Κύπρο, την Τσεχία, την Ουγγαρία κ.α. και ελπίζουμε να γίνει θεσμός», επισημαίνει ο ίδιος, ενώ αναφερόμενος στη συνεργασία της Φιλαρμονικής με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, που ξεκίνησε την περασμένη χρονιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δικαίωμα στη Μουσική», δείχνει ιδιαίτερο ενθουσιασμό, καθώς τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγιναν πέρυσι, φάνηκαν, όπως παρατηρεί, μέσα στο χρόνο: «Εδώ και τρεις εβδομάδες, οι μουσικοί μας ετοιμάζουν τα κομμάτια τους για να τα παρουσιάσουν στην ΚΟΑ, αλλά και για να παίξουν μαζί τους στη συναυλία», εξηγεί ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζοντας τη σπουδαιότητα, όχι μόνο για τους μουσικούς της Φιλαρμονικής της Κω, αλλά και για τα παιδιά να βρεθούν στη σκηνή με τους μουσικούς της ΚΟΑ. Πιστεύει «ότι και για τους ανθρώπους του νησιού, που είναι ο τέταρτος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να ''βρεθούν'' κοντά τους τέτοια ακούσματα από τα οποία, πολλές φορές, ακριβώς και λόγω του τουρισμού, έχουν απομακρυνθεί». Έρχονται εδώ σπουδαία και δημοφιλή συγκροτήματα, αλλά η συναυλία ενός κουιντέτου ήταν πρωτόγνωρη για το κοινό του νησιού, το οποίο την αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη» προσθέτει.

    Η συναυλία στην Κω πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαϊου. Μετά το σεμινάριο με τους μουσικούς της Φιλαρμονικής, ο φλαουτίστας Βαγγέλης Σταθουλόπουλος, η ομποΐστρια Χριστίνα Παντελίδου, ο κλαρινετίστας Σπύρος Μουρίκης, ο κορνίστας Γρηγόρης Ασωνίτης και ο φαγκοτίστας Οδυσσέας Μπάσσιος πήραν θέση μπροστά στα αναλόγια τους, στην πολύ όμορφη, πράγματι, αυλή του καινούργιου κτιρίου της Φιλαρμονικής, αλλά ο ισχυρός άνεμος σκόρπιζε τις παρτιτούρες, οπότε η συναυλία μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της φιλόξενης αίθουσας του Λαογραφικού Μουσείου της Κω, που στεγάζεται στον ίδιο χώρο. Στην εξαιρετική συναυλία που ακολούθησε συμμετείχαν ο τρομπετίστας της ΚΟΑ Παναγιώτης Μπαλαμός και ο μουσικός των κρουστών Παναγιώτης Βλάχος, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τις διασκευές των κομματιών, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κουιντέτου.

    [13] Η συμφωνία για το προσφυγικό και η κατάσταση στο Αιγαίο, στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

    Εκτενής συζήτηση για τα θέματα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν, τη Δευτέρα,που διήρκησε 45 λεπτά. Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ θερμό και εγκάρδιο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

    Τα χαμόγελα περίσσευαν στο ξεκίνημα της συνάντησης των δύο ηγετών.Αφορμή ήταν το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό και προτού αποσυρθούν για τη διμερή συνάντηση, «έθιξε» το... φλέγον θέμα της γραβάτας, βάζοντάς του το ερώτημα: «Γραβάτα;». Ίσως την επόμενη φορά, απάντησε χαμογελώντας ο Αλέξης Τσίπρας. Κράτησε όμως για «πάσα» την ατάκα Ερντογάν και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε με νόημα ότι γραβάτα θα φορέσει όταν θα λυθεί το Κυπριακό.

    Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ειδικότερα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για την μέχρι σήμερα υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς έχουν ελλατωθεί οι ροές, έχουν αντιμετωπιστεί αρκετά οι διακινητές και η συμβολή του ΝΑΤΟ είναι καθοριστική, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποια προβλήματα «που πρέπει και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».

    Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν ήταν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η κατάσταση στο Αιγαίο. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την εντεινόμενη τουρκική παραβατική δραστηριότητα στο Αιγαίο και συμφώνησαν να ενεργοποιηθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι άμεσα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης.

    Στην συνάντηση τέθηκαν, επιπλέον, θέματα ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε διάφορους τομείς, στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ανοίξει κατά την πραγματοποίηση του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ήταν για τα ενεργειακά, αλλά και για τον τομέα του τουρισμού και των μεταφορών (μεταξύ άλλων, σύνδεση Κωνσταντινούπολης - Θεσσαλονίκης, απευθείας σύνδεση Σμύρνης - Αθήνας, σύνδεση Άγκυρας - Αθήνας).

    Οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στις συνομιλίες των Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Σημειώνεται ότι μεθαύριο Τετάρτη οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης θα έχουν συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Κύπριο πρόεδρο για την συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλ. Τσίπρας: Προσβλέπουμε σε ενίσχυση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας

    [14] Ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

    Ξεκίνησε το πρωί η επιχείρηση εκκένωσης του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης που προβλέπει τημεταφορά των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας της Βόρειας Ελλάδας. Η περιοχή γύρω από τον καταυλισμό έχει αποκλειστεί, ενώ στο σημείο βρίσκονται λεωφορεία στα οποία θα επιβιβαστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

    Στην επιχείρηση παίρνουν μέρος αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλία, αλλά και διμοιρίες των ΜΑΤ που μετακινήθηκαν από την Αττική.

    Ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. δεν προβλέπει τη χρήση βίας, αλλά θα καταβληθεί προσπάθεια οι περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες της Ειδομένης να πειστούν να εγκαταλείψουν τον άτυπο καταυλισμό, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε κάποια οργανωμένη δομή, απ' όπου θα δρομολογήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης και αίτησης χορήγησης ασύλου.

    Ανάλογα με την πρόοδο που θα επιτευχθεί η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει μέρες.

    Ήδη από χθες το βράδυ, αστυνομικοί ειδοποιούσαν δημοσιογράφους και αλληλέγγυους να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό ενόψει της επιχείρησης.

    [15] Πράσινο φως στη χορήγηση βοήθειας ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για τους απολυμένους των σούπερ μάρκετ "Λάρισα»

    Η επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε τη Δευτέρατο πράσινο φως στη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 6.468.000 ευρώ στην Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσει τους 557 απολυμένους των σούπερ μάρκετ "Λάρισα" στην αναζήτηση νέας εργασίας. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση 543 επιπλέον νέοι άνεργοι θα ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) μένει τώρα να εγκριθεί από την ολομέλεια του ΕΚ και το Συμβούλιο των υπουργών.

    Υπενθυμίζεται ότι 422 εργαζόμενοι και οι 135 εργαζόμενοι-ιδιοκτήτες απολύθηκαν από τα Σουπερμάρκετ Λάρισα μετά την πτώχευση της συνεταιριστικής επιχείρησης. Αυτές οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν, όπως αναφέρεται στην έκθεση, το αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών και της δραστικής μείωσης της χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, λόγω της παρατεταμένης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης η οποία έχει επηρεάσει βαθιά την ελληνική οικονομία.

    [16] Ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν προσήλθε σε δείπνο του Ερντογάν, λόγω πρόσκλησης για συμμετοχή Ακιντζί

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεν προσήλθε χθες βράδυ στο δείπνο, που παρέθεσε στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν στο περιθώριο της Παγκόσμιας Συνόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια, λόγω της πρόσκλησης για συμμετοχή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

    Στη Σύνοδο λαμβάνουν μέρος μόνο αρχηγοί κρατών, και βάσει πρωτοκόλλου δεν μπορεί να παρακαθίσει ουδείς άλλος. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έφτασε χθες στην Κωνσταντινούπολη και ο υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ τον υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο. ΟΜουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

    [17] Στην αρχαία Κίνα έπιναν μπίρα πριν από 5.000 χρόνια

    Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αντικείμενα και άλλα ίχνη σε μια τοποθεσία της βόρειας Κίνας, που δείχνουν ότι οι αρχαίοι Κινέζοι έφτιαχναν μπίρα και μάλιστα από κριθάρι, πριν από τουλάχιστον 5.000 χρόνια, με διαδικασίες όχι πολύ διαφορετικές από τις σημερινές.Παραμένει ασαφές το πότε ξεκίνησαν να μπίνουν μπίρα στην αρχαία Κίνα, ενώ κανείς επιστήμονας δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά τι είδους γεύση είχε η προϊστορική κινεζική μπίρα, καθώς παραμένει άγνωστη η ακριβής συνταγή της, αλλά μάλλον γλύκιζε.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Ζιαζίνγκ Γουάνγκ του Κέντρου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 May 2016 - 6:32:32 UTC