Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φώφη Γεννηματά: Ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της χώρας
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Απύθμενο το θράσος της κυβέρνησης
  • [03] Γ. Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα έως το 2018
  • [04] Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε δεκτή την τροπολογία για το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών
  • [05] Ετήσια μείωση 10,1% κατέγραψαν οι ιαπωνικές εξαγωγές
  • [06] Με Ιστορία και Φυσική ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών
  • [07] Νέα μέθοδος αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας, με τη συμμετοχή Ελληνίδας ερευνήτριας
  • [08] Η Ύπατη Αρμοστεία και ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψαν συμφωνία για τη στέγαση προσφύγων
  • [09] Ομιλία του Πρ. Παυλόπουλου για την αποστολή των δικαστών
  • [10] FAZ: Μένει ή αποχωρεί ο Σόιμπλε;
  • [11] Υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του μουλά Μανσούρ
  • [12] Αυξημένα τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς μεταξύ των παιδιών, στη Φουκουσίμα
  • [13] Στον Κεν Λόουτς ο Χρυσός Φοίνικας. Η ταινία του, κραυγή οργής κατά του νεοφιλελευθερισμού
  • [14] Στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός, το απόγευμα η συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν
  • [15] Οι αμυντικές προμήθειες, στο επίκεντρο της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα στο Βιετνάμ

  • [01] Φώφη Γεννηματά: Ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της χώρας

    Επίθεση στη κυβέρνηση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο χαρακτήρισε ως «πρόθυμο πρωθυπουργό των πιο συντηρητικών κύκλων», εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι σήμερα (σ.σ. Κυριακή) γράφεται μια ταπεινωτική σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος με το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της Αξιολόγησης.

    Ταυτόχρονα, μίλησε για ισχνή-οριακή πλειοψηφία της συγκυβέρνησης, η συνοχή της οποίας όπως είπε, έχει ως συγκολλητική ύλη την παραμονή της στην εξουσία και για θέατρο του παραλόγου και κακή παράσταση που έχει ημερομηνία λήξης και επανέλαβε την ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης.

    «Πλέον γνωρίζουμε με ντοκουμέντα και όχι με εικασίες ότι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός, η πόλωση και ο διχασμός, τα ψέματα και η ανικανότητα οδήγησαν τη χώρα σε ταπεινωτική εποπτεία, τη δημοκρατία υπό περιορισμό, τον δημόσιο πλούτο στη διαχείριση ξένων για έναν αιώνα και τα σπίτια των Ελλήνων στα κοράκια των αγορών. Είναι συμφωνία με όρους συνθηκολόγησης ηττημένου», υποστήριξε η κ. Γεννηματά, και πρόσθεσε απευθυνόμενη στο πρωθυπουργό:

    «Ο άνθρωπος που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα άρθρο και ένα νόμο προτείνει μνημόνιο για πάντα και διαρκή περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο άνθρωπος που ξεκίνησε λέγοντας "είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα, υπονομεύει και παρακάμπτει το ρόλο της Βουλής. Ο άνθρωπος που θα άλλαζε την Ευρώπη έγινε ο πρόθυμος πρωθυπουργός των πιο συντηρητικών κύκλων. Ο άνθρωπος που θα χόρευε τις αγορές με νταούλια και ζουρνάδες στήνει χορό πλειστηριασμών. Ο άνθρωπος που θα έδινε αξιοπρέπεια στο λαό φορτώνει ασήκωτα βάρη στους αδύναμους, διαλύει τη μεσαία τάξη και οδηγεί τη χώρα σε φτωχοποίηση».

    Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε για «κλαψουρίσματα, ψέματα και υποκρισία» της κυβέρνησης, και πρόσθεσε ότι «αυτό που σας νοιάζει μόνο και σας ενώνει είναι η καρέκλα της εξουσίας».

    Η κ. Γεννηματά, υποστήριξε ότι το «πολυνομοσχέδιο αποτυπώνει το «αποκρουστικό σχέδιο της πολιτικής της κυβέρνησης», μιας πολιτικής όπως είπε, που έφερε τη χώρα πέρυσι στο χείλος του γκρεμού και φόρτωσε τη χώρα με το επαχθέστερο μνημόνιο 3 και 4.

    Παράλληλα, μίλησε για εκχώρηση του εθνικού πλούτου και περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, και υποστήριξε ότι η χώρα οδηγείται σε ταπεινωτική εποπτεία, με τον Αυτόματο Μηχανισμό Δημοσιονομικής Προσαρμογής, και ο «κόφτης», τη βάζει σε ένα στενό «κορσέ» δια βίου».

    «Τα σκίσατε τα μνημόνια κ. Τσίπρα!

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Απύθμενο το θράσος της κυβέρνησης

    Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγορώντας την για απύθμενο θράσος και τονίζοντας, ότι μαζί με τους πανηγυρισμούς της για το κλείσιμο της αξιολόγησης περίσσεψαν και τα ψέματα.

    «Κλείνει, λέει η αξιολόγηση, με το νομοσχέδιο σκούπα και με τα μέτρα που δεν έχουν πάτο Είναι θράσος απύθμενο να πανηγυρίζετε και να ισχυρίζεστε ότι καταφέρατε να την κλείσετε χωρίς επιπλέον μέτρα, όταν φέρνετε τον «κόφτη», ότι αποφεύγετε τα οριζόντια μέτρα και εισάγετε ένα εργαλείο που θα τα κόβει όλα. Μισθούς συντάξεις; Ποιόν νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση του σχετικού πολυνομοσχεδίου.

    Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «επικίνδυνο υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων», και πρόσθεσε ότι εξαπατά τον ελληνικό λαό, αποκλείοντας από τις περικοπές δαπανών τα αφεντικά της».

    [03] Γ. Χουλιαράκης: Δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα έως το 2018

    Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα καθώς καλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016, το 2017 και το 2018, έδωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

    Ο κ. Χουλιαράκης, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίξει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και τόνισε ότι, με το κλείσιμο της αξιολόγησης, κλείνει ένας κρίσιμος κύκλος στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    "Η αξιολόγηση που ολοκληρώνεται σήμερα δεν είναι η τελευταία, είναι όμως αναμφίβολα η πιο δύσκολη και η πιο σημαντική και κλείνει όλες τις χρηματοπιστωτικές δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έως το 2018" σημείωσε.

    Αναφερόμενος στα μέτρα που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο αναγνώρισε ότι "είναι μέτρα που επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα" και πρόσθεσε ότι, "οι περισσότεροι φόροι που αποτελούν στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς, δημιουργούν λάθος κίνητρα και λειτουργούν υφεσιακά".

    Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το βάρος της προσαρμογής να γίνει με τρόπο ήπιο και κοινωνικά δίκαιο ήπιο.

    "Τα χαμηλά εισοδήματα επιβαρύνονται ελάχιστα ή και καθόλου, η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών επιβαρύνεται λιγότερο από πριν και υπάρχει μεγάλη διασπορά στους έμμεσους φόρους, ώστε κάθε νοικοκυριό με ένα μικρό κομμάτι επιβάρυνσης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να διατηρήσει την αξιοπιστία της χώρας και να απαλλαγεί από την επιτροπεία μια ώρα νωρίτερα", τόνισε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι η χώρα οδηγήθηκε σε αυτή την κατάσταση επειδή προηγούμενες κυβερνήσεις "δημιουργούσαν ελλείμματα σα να μην υπάρχει αύριο".

    'Ασκησε τέλος κριτική στη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητούν μείωση των φόρων.

    "Μείωση σημαίνει επιστροφή των ελλειμμάτων και απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας ή μεγάλη μείωση δαπανών και περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους. Η επιστροφή στο νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό της δεκαετίας του 1980, δεν βοηθάει ούτε την παράταξή σας ούτε τη χώρα", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και κατέληξε λέγοντας πως, "το μόνο πειστικό αφήγημα για τη χώρα είναι αυτό της κυβέρνησης της Αριστεράς".

    Διαβάστε επίσης:

    Γ. Χουλιαράκης: Δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» των ειδικών μισθολογίων

    [04] Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε δεκτή την τροπολογία για το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών

    Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε δεκτή τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία εκπαιδευτικοί που παραιτούνται τώρα από την υπηρεσία τους να μπορούν να συνταξιοδοτούνται, σύμφωνα με το παλαιότερο συνταξιοδοτικό καθεστώς και όχι με τον νόμο που ψηφίσθηκε στις 12 Μαΐου.

    Η τροπολογία αναφέρει ότι, οι εκπαιδευτικοί των οποίων η πράξη συνταξιοδότησής τους εκδίδεται την επομένη της λήξης του σχολικού έτους 2015-2016 (δηλαδή στις 31/8/2016), δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και ο χρόνος παραμονής τους στην υπηρεσία λογίζεται ως συντάξιμος.

    Ο κ. Τσακαλώτος, εξέφρασε παράλληλα τη θετική προσέγγιση του υπουργείου στην πρόταση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ σε νησιά κάτω των 300 μόνιμων κατοίκων.

    [05] Ετήσια μείωση 10,1% κατέγραψαν οι ιαπωνικές εξαγωγές

    Ετήσια μείωση κατά 10,1% σημείωσαν οι ιαπωνικές εξαγωγές τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015, ενώ η πτωτική πορεία τους συνεχίζεται για έβδομο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα στο Τόκιο.

    Η συνεχιζόμενη μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών αποδίδεται στη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης στην Κίνα, αλλά και διεθνώς.Οι αναλυτές ανέμεναν μείωση 10%, ενώ η πτωτική πορεία των εξαγωγών τον Απρίλιο, ακολουθεί τη μείωσή τους, κατά 6,8% το Μάρτιο.Οι εισαγωγές σημείωσαν κατακόρυφη μείωση κατά 23,3% τον Απρίλιο.

    [06] Με Ιστορία και Φυσική ξεκινά η δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών

    Στο μάθημα της Ιστορίας και της Φυσικής θα εξεταστούν σήμερα, αντίστοιχα, οι υποψήφιοι της ομάδας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών του νέου συστήματος, θεωρητικής κατεύθυνσης του παλιού συστήματος και της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών του νέου συστήματος και θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης του παλιού συστήματος.

    Εξάλλου, αύριο, Τρίτη 24 Μαΐου, η δεύτερη εβδομάδα των Πανελλαδικών θα ξεκινήσει για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα, με την εξέταση στα μαθήματα: Κινητήρες αεροσκαφών ΙΙ, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης και Βοοτροφία-Αιγοπροβατοτροφία.Για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ της ομάδας Α' του παλιού συστήματος, οι εξετάσεις θα συνεχιστούν από το Σάββατο, 28 Μαΐου.

    [07] Νέα μέθοδος αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας, με τη συμμετοχή Ελληνίδας ερευνήτριας

    Ερευνητές από τη Σουηδία - με την καθοριστική συμβολή μιας Ελληνίδας- αναπτύσσουν μια νέα τεχνική ανοσοθεραπείας του καρκίνου. Η μέθοδος βασίζεται στη δημιουργία αντισωμάτων που αναπρογραμματίζουν τα μακροφάγα κύτταρα στους όγκους, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να μπορεί να αναγνωρίσει καλύτερα και να εξοντώσει αποτελεσματικότερα τα καρκινικά κύτταρα.

    Η νέα τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε μια νέου τύπου θεραπεία και επίσης να προσφέρει ένα νέο σημαντικό διαγνωστικό εργαλείο, ιδίως για τους καρκίνους του μαστού και του δέρματος (μελανώματος). Αντίθετα με άλλες μορφές αντικαρκινικής θεραπείας, η ανοσοθεραπεία δεν στοχεύει στον ίδιο τον όγκο, αλλά σε συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να ενισχύσει τον αμυντικό και καταστροφικό ρόλο τους.

    Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκόλμης, με επικεφαλής την 'Αννα-Μαρία Γεωργουδάκη και υπό την εποπτεία του καθηγητή Μίκαελ Κάρλσον του Τμήματος Μικροβιολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell Reports».

    [08] Η Ύπατη Αρμοστεία και ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψαν συμφωνία για τη στέγαση προσφύγων

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) και ο δήμος Θεσσαλονίκης υπέγραψαν συμφωνία για την παροχή προσωρινής στέγασης σε πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε ευάλωτους αιτούντες άσυλο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υ.Α.

    «Η συμφωνία αυτή δείχνει πώς η καλή συνεργασία μεταξύ της Υ.Α. και των τοπικών αρχών στην Ελλάδα αποφέρει απτές, θετικές λύσεις για τους πρόσφυγες», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Φιλίπ Λεκλέρκ, αντιπρόσωπος στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συνεισφορά εκ μέρους του δήμου Θεσσαλονίκης για την εκπλήρωση του στόχου της Υ.Α. για τις 20.000 νέες θέσεις φιλοξενίας των προσφύγων που είναι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη.

    Η συμφωνία αυτή αποτελεί την έβδομη παρόμοια συνεργασία που έχει συνάψει η Υ.Α. στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης να παρέχει βοήθεια στις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες.

    «Το πρόγραμμα θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και κοινωνική στήριξη σε εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων, καθώς και οφέλη υπέρ της τοπικής κοινότητας και της οικονομίας», δήλωσε στην ανακοίνωση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

    [09] Ομιλία του Πρ. Παυλόπουλου για την αποστολή των δικαστών

    Στην αποστολή των δικαστών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για τα 21 χρόνια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών στη Θεσσαλονίκη, η οποία έγινε στο Βασιλικό Θέατρο.

    Ο δικαστικός λειτουργός εφαρμόζει τους οικείους κανόνες δικαίου έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα κρίσης του κανονιστικού τους κύρους το Σύνταγμα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επισήμανε και το πώς μπορεί να αποφευχθεί μια σύγκρουση ανάμεσα στο Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

    Για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών τόνισε πως είναι προορισμένη να επιλέγει τους μελλοντικούς λειτουργούς απονομής της Δικαιοσύνης και να διασφαλίζει την ολοκληρωμένη κατάρτισή τους και την ανάλογη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, ως την οριστική είσοδο και ένταξή τους στο Δικαστικό Σώμα και πρόσθεσε: «Η Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών οφείλει να στελεχώνει το Δικαστικό Σώμα με λειτουργούς, οι οποίοι είναι σε θέση να εκπληρώσουν, στο ακέραιο, την αποστολή απονομής της Δικαιοσύνης, υπό τις εγγυήσεις του Συντάγματος και της θεμελιούμενης σ' αυτό έννομης τάξης στο σύνολό της».

    [10] FAZ: Μένει ή αποχωρεί ο Σόιμπλε;

    O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι 73 ετών, αλλά δεν διακρίνει κανείς καταπόνηση παρά τα καθήκοντά του και τα πολλά ταξίδια του μεταξύ των οποίων ορισμένα διηπειρωτικά, όπως το τελευταίο στην Ιαπωνία για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των G-7. Το μεγάλο ερώτημα είναι στο Βερολίνο αν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα στις πανγερμανικές εκλογές του 2017, γράφει σε άρθρο της η συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgmeine Zeitung.

    Oσοι τον συνόδευαν στο αεροπλάνο για το Σεντάι της Ιαπωνίας έζησαν έναν άνθρωπο που εκπέμπει χαρά και ικανοποίηση για τη δουλειά του. Αλλά για πόσο ακόμα διερωτάται η εφημερίδα της Φρανκφούρτης. Σε δεκαέξι μήνες θα γίνουν εκλογές. Κατά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης ο Σόιμπλε θα είναι 75 ετών. Πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι αναρωτιούνται συνεχώς αν θα συνεχίσει ή θα σταματήσει. Στο Βερολίνο δεν μπορούν να υποθέσουν ούτε αν θα μπορέσει να αντέξει ακόμα μια βουλευτική περίοδο, αλλά ούτε και να φανταστούν ότι θα σταματήσει αφού η πολιτική είναι η ζωή του, όπως γράφει χαρακτηριστικά η FAZ, η οποία κάνει μια αναδρομή στην πολιτική του καριέρα: Ο Σόιμπλε είχε επιστρέψει λίγες βδομάδες μετά την επίθεση εναντίον του στην δουλειά του και ανέλαβε την ηγεσία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Μετά τον Κολ έγινε μεν πρόεδρός του, αλλά έχασε τη θέση του λόγω του σκανδάλου δωροδοκίας του κόμματός του και διάδοχός του έγινε η Αγγελα Μέρκελ. Το 2005 έγινε υπουργός Εσωτερικών και το 2009, αυτό που πάντα επεδίωκε, δηλαδή υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες.

    Ο Σόιμπλε κατάφερε να ισοσκελίσει τον κατά 80 δισ. ευρώ ελλειμματικό γερμανικό προϋπολογισμό και έμελλε να αντιμετωπίσει μετά από λίγους μήνες την ελληνική κρίση. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή οι δυνάμεις του εγκατέλειψαν τον θεληματικό αυτό άνθρωπο, όπως τον χαρακτηρίζει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, και έπρεπε όντας καθοδόν προς μια κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Την δύσκολη αυτή στιγμή σκέφτηκε να παραιτηθεί, αλλά τον απέτρεψε η καγκελάριος Μέρκελ η οποία τηλεφώνησε στη σύζυγό του και της είπε ότι μπορεί να απόσχει των καθηκόντων του όσο καιρό χρειαστεί. Μπορεί να τον περιμένει. Τον χρειάζεται. Αυτή η πράξη φαίνεται πως ήταν καθοριστική για τη μεταξύ τους σχέση. Μετά τον δύσκολο πρώτο χρόνο ο Σόιμπλε γινόταν ολοφάνερα καλύτερα. Πέτυχε το μηδενικό έλλειμμα και κατάφερε τουλάχιστον να περιορίσει την κρίση στην ευρωζώνη. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας συνεχίζεται η ατελείωτη αυτή ιστορία. Ο επόμενος γύρος της συνεχίζεται την επόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.

    Μπορεί ο Σόιμπλε όμως στα 75 του να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του υπουργείου Οικονομικών και μάλιστα καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι; Ο Σόιμπλε γνωρίζει ότι η κοινή γνώμη θα θέσει τέτοια ερωτήματα.

    Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο Σόιμπλε θα πάρει θέσει δημόσια για το θέμα αυτό όσο γίνεται αργότερα. Αν το κάνει στις επόμενες μέρες θα προκαλέσει μια μακρά συζήτηση κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν γνωστοποιούσε την απόφασή του να αποχωρήειι θα γινόταν αυτό που αποκαλούν οι Αμερικανοί "lame duck" (καμμένο χαρτί). Αν αντίθετα περιμένει μπορεί να ελπίζει ότι θα τον βοηθήσει ο Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, ο οποίος είναι κατά τι μεγαλύτερος, 76 ετών. Αν αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιος, όπως τον πιέζουν όλα τα κόμματα, τότε ο Σόιμπλε θα μπορεί να παραπέμψει στο παράδειγμά του...

    [11] Υψηλόβαθμα στελέχη των Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν τον θάνατο του μουλά Μανσούρ

    Ο ηγέτης του Αφγανών Ταλιμπάν, ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, σκοτώθηκε σε επιδρομή μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους στο Πακιστάν, παραδέχτηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής υψηλόβαθμα στελέχη των ισλαμιστών ανταρτών, ενώ η ηγεσία του κινήματος συνεδριάζει για να ορίσει τον διάδοχό του.

    Ο θάνατος του μουλά Μανσούρ κατάφερε βαρύ πλήγμα στο ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα που αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπο με την διάσπαση των δυνάμεών των, καθώς μερικοί μαχητές του αυτομόλησαν και προσχώρησαν στις δυνάμεις του τοπικού σκέλους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.Αρχηγός των Ταλιμπάν από το περασμένο καλοκαίρι ο μουλάς Μανσούρ διαδέχθηκε τον μουλά Ομάρ, ιδρυτή του κινήματος μετά τον θάνατό του.

    Ο Μανσούρ σκοτώθηκε χθες σε επιδρομή που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις με την υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πακιστανική επαρχία του Μπαλουτσιστάν.

    [12] Αυξημένα τα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς μεταξύ των παιδιών, στη Φουκουσίμα

    Τα παιδιά που ζουν στην περιοχή Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του θυρεοειδούς, μετά την πυρηνική καταστροφή και παρά την επίσημη άρνηση των αρχών, επισημαίνουν πρόσφατες αναφορές.

    Ο δείκτης νοσηλείας των παιδιών που παρουσιάζουν καρκίνο του θυρεοειδούς στην περιφέρεια της Φουκουσίμα είναι από 20 έως 50 φορές υψηλότερος από το μέσο εθνικό όρο από το 2014, τρία χρόνια μετά την καταστροφή, τονίζει ο καθηγητής Περιβαλλοντολογικής Επιδημιολογίας Τοσιχίντε Τσούντα, στο πανεπιστήμιο Οκαγιάμα.Περισσότεροι από 160 έφηβοι στην περιφέρεια της Φουκουσίμα έχουν προσβληθεί από καρκίνο του θυρεοειδούς, από το Μάρτιο του 2011, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου.

    [13] Στον Κεν Λόουτς ο Χρυσός Φοίνικας. Η ταινία του, κραυγή οργής κατά του νεοφιλελευθερισμού

    Ο Χρυσός Φοίνικας, το βραβείο για την καλύτερη ταινία, του 69ο κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών δόθηκε στην ταινία «Daniel Blake» του Βρετανού Κεν Λόουτς.

    Η ταινίακαταγγέλλει τη διάλυση του κοινωνικού συστήματος και τις κοινωνικές αδικίες μέσα από τα μάτια ενός ανέργου.

    «Αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε βρίσκεται σε μια επικίνδυνη κατάσταση», επειδή οι ιδέες «τις οποίες αποκαλούμε νεοφιλελεύθερες (...) μπορεί να μας οδηγήσουν στην καταστροφή», δήλωσε ο θριαμβευτής του φεστιβάλ των Καννών καταγγέλλοντας τη «λιτότητα»κατά την παραλαβή του βραβείου του.

    «Πρέπει να πω ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, ίσως και αναγκαίος», τόνισε ο Λόουτς μιλώντας στα γαλλικά και τα αγγλικά, αφού προειδοποίησε για τον κίνδυνο επανόδου της άκρας δεξιάς.

    «Τα πιο ευάλωτα άτομα είναι αυτά που επλήγησαν περισσότερο από τη μείωση των επιδομάτων (...) και τους λένε ότι αν είναι φτωχοί, το λάθος είναι δικό τους», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την προβολή της ταινίας του.

    Το Μεγάλο βραβείο (Grand Prix) για την πιο πρωτότυπη ταινία στο 69ο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών δόθηκε στην ταινία «Juste la fin du monde», του 27χρονου Καναδού Ξαβιέ Ντολάν.

    Το βραβείο σκηνοθεσίας μοιράζονται ο Ρουμάνος Κριστιάν Μουντζίου για την ταινία «Bacalaureat»και ο Γάλλος Ολιβιέ Ασαγιάς για την ταινία «Personal shopper».

    Το βραβείο γυναικείου ρόλου στην Φιλιππινέζα Ζακλίν Ζοζέ για την ερμηνεία της στην ταινία «Ma'Rosa»του Μπριγιάντε Μεντόσα ενώ το βραβείο ανδρικού ρόλου στον Ιρανό Σαχάμπ Χοσεϊνί για την ερμηνεία του στην ταινία «Le Client»του Ασγάρ Φαρχαντί.

    [14] Στην Κωνσταντινούπολη ο πρωθυπουργός, το απόγευμα η συνάντηση με τον Ρ.Τ. Ερντογάν

    Με τα βλέμματα στραμμένα στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για την διαχείριση των προσφυγικών ροών, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνστην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πάρουν μέρος στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θεωρείται «κλειδί»για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο.

    Η διμερής συνάντηση Αλ. Τσίπρα - Ρ.Τ. Ερντογάν

    Η διμερής συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, στη διμερή συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να του επισημάνει τη σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και τον καθοριστικό ρόλο που παίζει στην αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνέχιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο πλαίσιο αυτό, προκειμένου η συμφωνία να λειτουργεί και να αποδίδει.

    Πέραν του ζητήματος της συμφωνίας, θα συζητηθούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τις ίδιες πηγές να αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει τα ζητήματα της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

    Ωστόσο, θα αναφερθεί και σε τομείς ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σε συνέχεια του πρόσφατου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Σμύρνη, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον, στη συνάντηση θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

    Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδο

    Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας θα έχει ομιλίες και παρεμβάσεις.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ:

    Το πρόγραμμα ξεκινάμε την υποδοχή των Ηγετών από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Συνεδριακό Κέντρο Κωνσταντινούπολης (Istanbul Congress Center). Εν συνεχεία, πραγματοποιείται η συνάντηση Ηγετών (Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων) υπό τον γγτου ΟΗΕ και ακολουθεί η Τελετή Έναρξης Εργασιών της Συνόδου. Η Ολομέλεια της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου θα εξελίσσεται από τις 11:00 έως τις 18:15. Ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει επίσης και στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: "Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω: μια δέσμευση για την αντιμετώπιση του αναγκαστικού εκτοπισμού".

    Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και ο υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

    [15] Οι αμυντικές προμήθειες, στο επίκεντρο της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα στο Βιετνάμ

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα άρχισε σήμερα την τριήμερη επίσκεψή του στο Βιετνάμ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «στρατηγικής αναδιάρθρωσης»στην Ασία. Στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος βρίσκονται ζητήματα αμυντικών προμηθειών προς την ασιατική χώρα, προκειμένου να ενισχύσει την αμυντική μηχανή της, σε μια περίοδο κλιμακούμενης έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα.

    Η περίοδος που προηγήθηκε της επίσκεψης αυτής, χαρακτηρίστηκε από συζητήσεις στην Ουάσιγκτον σχετικά με την άρση του εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ, για τις πωλήσεις όπλων στο Βιετνάμ, προκειμένου η ασιατική χώρα ν' αποκτήσει πρόσβαση στη σύγχρονη αμερικανική αμυντική τεχνολογία.Μερική άρση των περιορισμών έγινε το 2014, με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η ολοκληρωτική άρση του εμπάργκο, θ' αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ, έναντι ζητημάτων που σχετίζονται με το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Βιετνάμ.

    Ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί σύμβουλοι υποστηρίζουν την παραπέρα άρση του εμπάργκο, προκειμένου η Ουάσιγκτον να δείξει πρακτική υποστήριξη στην προσπάθεια που κάνει το Βιετνάμ, προκειμένου να ενισχύσει την αποτρεπτική αμυντική ικανότητα του, έναντι της Κίνας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 May 2016 - 6:32:25 UTC