Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Για μας η Ιθάκη είναι η ρύθμιση του χρέους προκειμένου να αρχίσει η ανάπτυξη»
  • [02] Γ. Μεϊμάρογλου: Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μεταρρυθμιστικό τρίτο πόλο
  • [03] «Όποιος υπονομεύσει τη συγκρότηση ενός κεντροαριστερού μεταρρυθμιστικού φορέα, θα αντιμετωπισθεί αρνητικά από τους πολίτες»
  • [04] Οι χώρες της G7 δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ανέπαφες τις ισοτιμίες, να καταστείλουν την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ν' αποφευχθεί
  • [05] Για εντοπισμό καπνών στο πιλοτήριο του εξαφανισμένου Airbus της EgyptAir κάνουν λόγο αμερικανικά μέσα
  • [06] Ταμείο 500 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση πανδημιών ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα
  • [07] Ο Ν. Χόφερ φέρεται να προηγείται στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών
  • [08] Άρχισε στην Ολομέλεια, με ένσταση αντισυνταγματικότητας από την Δημοκρατική Συμπαράταξη η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την αξιολόγηση

  • [01] «Για μας η Ιθάκη είναι η ρύθμιση του χρέους προκειμένου να αρχίσει η ανάπτυξη»

    Για μας η Ιθάκη είναι η ρύθμιση του χρέους προκειμένου να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις και να αρχίσει η ανάπτυξη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, που βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κέρκυρα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις της 21ης Μαΐου για την 152η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

    «Κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι προσπάθειες που κάνει σήμερα η κυβέρνηση, δεν έχουν τις συνέπιες τους σε αυτό που έγινε μέχρι τώρα, τα τελευταία έξι χρόνια. Παραλάβαμε τη χώρα βυθισμένη στην κρίση και στη χρεοκοπία και προσπαθούμε με κάθε τρόπο μέσα από μία σκληρή διαπραγμάτευση, για την οποία ο κόσμος έχει πειστεί ότι έχει μέσα της την ειλικρίνεια, να μπορέσουμε να περιορίσουμε τις επιπτώσεις όλων αυτών των μέτρων να φτάσουμε στην Ιθάκη , γιατί για μας η Ιθάκη είναι η ρύθμιση του χρέους προκειμένου να απελευθερώσουμε παραγωγικές δυνάμεις και να αρχίσει η ανάπτυξη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, που βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κέρκυρα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, στις εκδηλώσεις της 21ης Μαΐου για την 152η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι όραμα της κυβέρνησης είναι μία πραγματική ανάπτυξη που θα αφορά, όπως είπε, ολόκληρη την κοινωνία και δεν θα είναι μία «ανεργειογόνος» ανάπτυξη. « Αυτό είναι το όραμά μας, αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα , εδώ θα κριθούμε θα δοκιμαστούμε και βεβαίως οφείλει ο ελληνικός λαός στο τέλος της τετραετίας , αφού έχουμε κάνει και τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούμε, όπως είναι η επαναθεσμοποίηση του κράτους , η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων ,η κωδικοποίηση της νομοθεσίας , ο νέος εκλογικός νόμος, όλα αυτά θα διαμορφώσουν, ένα νέο εντελώς καινούργιο θεσμικό πλαίσιο που θα απελευθερώνει δυνάμεις στον τόπο» πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής.

    [02] Γ. Μεϊμάρογλου: Η χώρα χρειάζεται ένα νέο μεταρρυθμιστικό τρίτο πόλο

    «Η χώρα χρειάζεται επειγόντως έναν νέο, μεταρρυθμιστικό τρίτο πόλο», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ηγετικό στέλεχος του Ποταμιού και στενός συνεργάτης του Σταύρου Θεοδωράκη, και προσθέτει ότι είναι αναγκαία η πολιτική συνεννόηση στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ενώ τονίζει πως καμία μεταρρυθμιστική δύναμη δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, πλην του ΣΥΡΙΖΑ γιατί , όπως λέει, «δεν είναι ούτε Κεντροαριστερά ούτε μεταρρυθμιστική δύναμη».

    Επίσης ο κ. Μεϊμάρογλου θεωρεί «δήθεν προσωπική παρεξήγηση» την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη :

    - Ξεπεράστηκε η «παρεξήγηση» του Σαύρου Θεοδωράκη με τη Φώφη Γεννηματά; Γιατί η εικόνα που δόθηκε με τη στάση όλων των πλευρών δυσαρέστησε πολλούς.

    Αυτό που απασχολεί -και πρέπει να απασχολεί- όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση μιας ισχυρής μεταρρυθμιστικής παράταξης, είναι η πολιτική συνεννόηση και ο κοινός βηματισμός όλων των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Αλίμονο αν η μεγάλη αυτή προσπάθεια επηρεαστεί από δήθεν προσωπικές παρεξηγήσεις. Είναι καιρός να σταματήσουμε ν' ασχολούμαστε με τις παθογένειες του πολιτικού μας συστήματος και η πολιτική να επικρατήσει επιτέλους της παραπολιτικής.

    - Κεντροαριστερά ή νέος μεταρρυθμιστικός φορέας; Διατυπώνεται από πολλές πλευρές το ερώτημα; Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμμετέχει;

    Η χώρα χρειάζεται επειγόντως έναν νέο, μεταρρυθμιστικό τρίτο πόλο. Οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις διαχέονται εγκάρσια στα φιλοευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, και στην προσπάθεια για τη ριζική αλλαγή της χώρας δεν υπάρχει η πολυτέλεια να λείψει κανείς. Οι δυνάμεις της μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς αποτελούν ασφαλώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του χώρου, γι? αυτό και έχουν καθοριστική ευθύνη για την πορεία συγκρότησής του.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση στο εγχείρημα αυτό με καμιά από τις ιδιότητες που αναφέρετε. Ούτε σαν «κεντροαριστερά» ούτε σαν «μεταρρυθμιστική» δύναμη. Η κυβερνητική του θητεία απέδειξε, αντίθετα, ότι πρόκειται για μια καθαρά αντιμεταρρυθμιστική και λαϊκίστικη δύναμη.

    - Μεταρρυθμίσεις και «ξερό ψωμί»; Ή υπό όρους και ποιους;

    - Η ανάγκη για ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις είναι τόσο πιεστική που θα μπορούσα να συμφωνήσω με το «μεταρρυθμίσεις και ξερό ψωμί». Αλλά θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε ότι ο όρος «μεταρρύθμιση» εμπεριέχει την πρόοδο ή, αν θέλετε, το θετικό πρόσημο που θέλουν μερικοί να προσθέτουν διευκρινιστικά. Οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την ευημερία της κοινωνίας, και όχι μόνο των αριθμών. Μια «αρνητική» μεταρρύθμιση απλά δεν είναι μεταρρύθμιση. Η πείρα έχει δείξει μέχρι σήμερα ότι οι πολλοί «όροι» οδηγούν τελικά στην ακύρωση των μεταρρυθμίσεων, τη στασιμότητα και το βάλτωμα της χώρας.

    - Πώς εκτιμάτε την κυβερνητική τακτική να κλείσει την αξιολόγηση; Είναι πρόβλημα ο περίφημος «κόφτης» και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, όπως φαίνεται να θεσμοθετούνται;

    Η κυβερνητική τακτική σε σχέση με το κλείσιμο της αξιολόγησης παραμένει αναλλοίωτη. Τα μνημόνια και οι αξιολογήσεις κλείνουν μόνον όταν αδειάζουν τα κρατικά ταμεία και πτωχεύει η χώρα. Δεν κλείνουν στη βάση μιας ολοκληρωμένης διαπραγμάτευσης που, από την πλευρά της χώρας μας, στηρίζεται σε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών μέτρων. Η δήλωση του κ. Ντομπρόβσκις ότι η υψηλή φορολογία είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική. Ακόμα και ο περίφημος «κόφτης», που κανονικά θα έπρεπε να έχει θεσμοθετηθεί στις δημόσιες σπατάλες και τη διαφθορά από δεκαετίες, προτείνεται μόνο και μόνο για να αποφευχθεί η περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα, όμως, τις συνδέει απολύτως με την οποιαδήποτε μελλοντική απόκλιση από το πρόγραμμα. Το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων από την άλλη, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλλει στην επιτάχυνση, και επιτέλους, στην ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων ιδιωτικοποιήσεων που χρονίζουν.

    - Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το έργο της Επιτροπής Διαλόγου και μέχρι πότε θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της;

    Η Επιτροπή «διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» προχωρά ήδη με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση της αποστολής της. Οι θεματικές ομάδες εργάζονται συστηματικά και οργανώνονται workshops με τη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του κάθε χώρου, έτσι ώστε οι προτάσεις που τελικά θα διαμορφωθούν να έχουν πολιτική επάρκεια και επιστημονική πληρότητα. Οι μεταρρυθμιστικές μας προτάσεις θα είναι ουσιαστικές και αιχμηρές. Στόχος είναι να ενοχλήσουν όλους όσοι βολεύονται στη βαλτωμένη θεσμική πραγματικότητα και να προτείνουν σύγχρονες και εφαρμόσιμες, στη χώρα μας, αναπτυξιακές προτάσεις, που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. Φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε το έργο της επιτροπής ως το τέλος του Ιούνη. Το επόμενο βήμα είναι να συγκληθεί ένα πολύ ευρύτερο όργανο, μια μεγάλη εθνική συνέλευση, που θα επικυρώσει τις προτάσεις και θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την συγκρότηση του νέου φορέα στον προοδευτικό μεσαίο χώρο.

    - Η γραμμή ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη τρίτος πόλος πόσο πειστική είναι;

    Ο Τσίπρας ομολόγησε και ο ίδιος, δια των... αυταπατών του, ότι απέτυχε στην διακυβέρνηση της χώρας. Δεν ξέρω πόσους μπορεί να συγκινήσει πια η προσπάθειά του να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί η όποια παράταση της παραμονής του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την άλλη, κατάφερε να αναδειχθεί στην ηγεσία της συντηρητικής παράταξης παρουσιάζοντας ένα σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό προφίλ. Ασφαλώς η προσπάθεια να μεταμορφώσει το κόμμα του δεν θα είναι εύκολη, αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ένας προοδευτικός πολίτης θα γοητευτεί τόσο ώστε να λάβει μέρος στην εσωκομματική μάχη της ΝΔ. Μια ενιαία προοδευτική παράταξη του Κέντρου, με σαφές μεταρρυθμιστικό στίγμα θα απελευθερώσει τις ευρείες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, που ασφυκτιούν αναγκασμένες να επιλέγουν εδώ και χρόνια το μικρότερο κακό.

    - Συμφωνείτε με τα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου;

    Άλλη μία παραδοσιακή μας παθογένεια. Ο εκλογικός νόμος από εργαλείο έκφρασης της δημοκρατικής επιλογής των πολιτών, έχει μετατραπεί σε εργαλείο κατάληψης ή και παραμονής στην εξουσία. Οι αρχές και οι ιδεολογικές αφετηρίες των κομμάτων προσαρμόζονται στις εκάστοτε εκλογικές τους ανάγκες. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνιζόταν, ως αριστερή αντιπολίτευση, για την «απλή και άδολη αναλογική», και κυβερνάει τη χώρα με το παράλογο μπόνους των 50 εδρών. Προφανώς οι δημοσκοπήσεις τού επιβάλλουν τώρα να προσαρμόσει τις απόψεις του. Ήδη ο πρόεδρος της Βουλής απέσυρε την πρόταση Κουρουμπλή, πριν καλά-καλά παρουσιαστεί. Η χώρα μας χρειάζεται έναν δημοκρατικό εκλογικό νόμο, συνταγματικά κατοχυρωμένο, που θα υπακούει και θα λειτουργεί προς όφελος των αναγκών της ομαλής διακυβέρνησης της χώρας και όχι των εκάστοτε μικροκομματικών συμφερόντων.

    Μιχάλης Μιχαήλ

    [03] «Όποιος υπονομεύσει τη συγκρότηση ενός κεντροαριστερού μεταρρυθμιστικού φορέα, θα αντιμετωπισθεί αρνητικά από τους πολίτες»

    Να αποφασίσει τι θέλει πολιτικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καλεί το Ποτάμι, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

    Προσθέτει ότι ο επόμενος στόχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μετά τη Προγραμματική Συνδιάσκεψη είναι να διευρύνει το σύνολο των δυνάμεων που θα ανταποκριθούν απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής τής σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.

    Ο κ. Θεοχαρόπουλος τάσσεται υπέρ της συγκρότησης ενός κεντροαριστερού μεταρρυθμιστικού φορέα, δηλώνοντας ότι όποια δύναμη την υπονομεύσει θα αντιμετωπισθεί αρνητικά από τους πολίτες. Για τον εκλογικό νόμο επιμένει στη πάγια θέση της Αριστεράς για την καθιέρωση της απλής αναλογικής.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

    - Μετά τη διεξαγωγή της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης ποια θα είναι τα επόμενα βήματα;

    Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η συνεργασία ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεων Πολιτών δεν είναι εκλογική σημαία ευκαιρίας,αλλά η βάση για τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Στη Συνδιάσκεψη πραγματοποιήσαμε ένα ακόμη μεγάλο βήμα, αυτό της προγραμματικής εμβάθυνσης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Με βάση το νέο προγραμματικό μας πλαίσιο, απευθυνόμαστε σε όλες τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις, στον κόσμο της εργασίας και της νέας γενιάς, στους μη προνομιούχους. Σε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες. Τους καλούμε να συμπαραταχθούν μαζί μας στον δρόμο για την υπέρβαση της κρίσης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.Για την απαραίτητη ανανέωση προσώπων, ιδεών, πολιτικών πρακτικών.Η Προγραμματική μας Συνδιάσκεψη ήταν ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση, το μεταβατικό διάστημα, ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα.Στόχος μας είναι να δυναμώσουμε και να διευρύνουμε τη συμπαράταξη πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στα αδιέξοδα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και στις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.

    - Ξεπεράστηκε η παρεξήγηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη; Γιατί η εικόνα που δόθηκε με τη στάση όλων των πλευρών δυσαρέστησε πολλούς.

    Η εικόνα που δημιουργήθηκε αδικεί το όλο εγχείρημα. Οι πολίτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινότητα τους, η ελληνική οικογένεια δεν αντέχει τα επώδυνα μέτρα, και θα συζητάμε για τέτοιου είδους παρεξηγήσεις, για το πώς έγιναν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και το τι ειπώθηκε;Υπάρχει, ειλικρινά, κανείς που να πιστεύει ότι η επιτυχία ή όχι του εγχειρήματος εξαρτάται από αυτούς τους παράγοντες; Δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν υπάρχει αυτή η συναίσθηση της ευθύνης από όλους. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ ότι αυτά έχουν ξεπεραστεί. Εξάλλου, σήμερα δεν χωρούν παραγοντισμοί, μικροκομματικέςπεριχαρακώσεις και εγωισμοί. Τα πολλά «εγώ» έχουν ταλαιπωρήσει αυτό τον χώρο, ο οποίος πρέπει να σταματήσει να είναι κατακερματισμένος. Απαιτείται συνένωση δυνάμεων, και μαζί με τη Φώφη Γεννηματά κάναμε την αρχή από τον Σεπτέμβριο, που συγκροτήθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Πρέπεινα κινηθούμε σήμερα χωρίς υπεκφυγές, προσχηματικές δικαιολογίες και ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια. Γιατί αλλιώς ο λαός μάς λέει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει».

    - Έχετε αμφιβολίες για τη στάση του Ποταμιού για το κατά πόσο επιθυμεί να συμπορευτείτε;

    Πρέπει να αποφασίσουν όλες οι δυνάμεις, τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν τον διάλογο, τι θέλουν. Συνεπώς πρέπει να αποφασίσει και το Ποτάμι τι θέλει πολιτικά όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σήμερα, στην ουσία, έχει τρεις επιλογές: να συμβάλει σε μία ευρεία συμμαχία της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού Κέντρου- να μείνει εκλογικά αυτόνομο- ή να συμμετέχει σε μία συμμαχία με τη ΝΔ, τη Δράση και άλλες δυνάμεις της Δεξιάς. Δεν μπορεί, όμως, αυτές οι επιλογές να μένουν ανοιχτές για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό θα βλάψει κυρίως το ίδιο το Ποτάμι. Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν χωρούν μπρος-πίσω, χρειάζονται σταθερά βήματα, σαφή κατεύθυνση. Προσωπικά, από τη στιγμή που εκλέχθηκα πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, πριν από περίπου ένα χρόνο, εργάζομαι συστηματικά για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και μία ισχυρή προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη ο τόπος. Κάνουμε πράξεις τις δεσμεύσεις μας. Αυτή είναι η δική μου θεώρηση, αρχικά να ενωθούμε ώστε στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούμε, το ένα δεν αναιρεί, αλλά αντίθετα είναι προϋπόθεση του άλλου.

    - Κεντροαριστερά ή νέος μεταρρυθμιστικός φορέας; Διατυπώνεται από πολλές πλευρές το ερώτημα.

    Ισχυρός κεντροαριστερός. μεταρρυθμιστικός, προοδευτικός φορέας, είναι ηαπάντηση. Και σε κάθε περίπτωση δεν θα τα χαλάσουμε στους τίτλους και στις ονομασίες. Το πολιτικό σχέδιο, οι προγραμματικές θέσεις είναι το κρίσιμο. Με τους τίτλους και τις ονομασίες έπαιζε ο ΣΥΡΙΖΑγια μεγάλο χρονικό διάστημα, τρόικα ή θεσμοί κ.ά., και όπως αποδείχθηκε δεν είναι αυτό το ζήτημα. Εμείς, όμως, δεν έχουμε ιδεοληψίες όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Κινούμαστε αποφασιστικά για μία ευρεία συμμαχία που θα περιλαμβάνει τις δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού Κέντρου.Σε αυτή την πρότασηδεν μπορεί όσοι απαντούν ότι δεν θέλουν να διαλύσουν τα κόμματά τους να απαντούν ότι μεταβατικά δεν θέλουν το κόμμα τους να αποτελέσει και μέρος μίας ευρείας συμπαράταξης. Η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη και απαιτεί συνεργασίες, και εμείς ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του κόσμου το κάνουμε ήδη πράξη.

    - Ποιες είναι οι προσδοκίες για το έργο της Επιτροπής Διαλόγου και μέχρι πότε θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες της;

    Η Επιτροπή Διαλόγου που συγκροτήθηκε αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Δημιουργεί νέες προσδοκίες στην ελληνική κοινωνία. που δεν πρέπει να διαψευστούν. Πρέπει να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα και κοιτώντας προς το μέλλον και όχι προς το παρελθόν.Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος όλοι θα κατανοήσουν ότι μόνο μία ευρεία συμμαχία μπορεί να κινητοποιήσει τον προοδευτικό κόσμο.Όποιος τορπιλίσει αυτό το εγχείρημα στην πορεία, ουσιαστικά θα έχει να αντιμετωπίσει τους προοδευτικούς πολίτες, που θέλουν να δημιουργηθεί αυτή η μεγάλη παράταξη. Τις εργασίες της η Επιτροπή πρέπει να τις ολοκληρώσει τον Ιούνιο, με αυτό το χρονοδιάγραμμα του διμήνου ξεκίνησε, και αυτό πρέπει να τηρηθεί. Η προσδοκία από την Επιτροπή είναι μία: να καταλήξει σε ένα κοινό πόρισμα προγραμματικών θέσεων για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που θα δοθεί στα κόμματα και τις κινήσεις με στόχο την περαιτέρω σύγκλιση και συνεργασία.

    - Η γραμμή ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη πόσο πειστική είναι. όταν εξ αντικειμένου η Κεντροαριστερά είναι πιο κοντά σε όρους πολιτικής γεωγραφίας στον ΣΥΡΙΖΑ απ΄ ό.τι στην ΝΔ;

    Είναι πειστική επειδή δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, αλλά καταθέτουμε την δική μας προοδευτική πρόταση για την υπέρβαση της κρίσης. Δεν θα ήταν πειστική αν θέλαμε να γίνουμε το συμπλήρωμα είτε της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Ένας αναπαλαιωμένος διπολισμός, μία καρικατούρα δικομματισμού δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της χώρας. Διεκδικούμε την αλλαγή των συσχετισμών, ώστε όπως στην Ευρώπη έτσι και στη χώρα μας να υπάρχει ισχυρός εκπρόσωπος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Το προγραμματικό σχέδιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ησύγχρονη σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική και κεντροαριστερή πρόταση διακυβέρνησης.

    Κοιτάξτε, όσον αφορά για τις γεωγραφικές συγγένειες, μερικοί λένε ότι η Κεντροαριστερά που εκφράζουμε είναι κοντά στην Κεντροδεξιά του κ. Μητσοτάκη, γεγονός που δεν ισχύει καθώς οι πολιτικές της ΝΔ δεν έχουν σχέση με το Κέντρο. Άλλοι, πάλι, λένε ότι η Κεντροαριστερά που εκφράζουμε είναι κοντά στην Αριστερά του κ. Τσίπρα, κάτι που και πάλι δεν ισχύει. καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ασκεί πολιτικές της Αριστεράς. Εμείς ανασυγκροτούμε τον αυτόνομο. προοδευτικό πόλοτης σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας, που έχει ανάγκη ο τόπος, απέναντι τόσο στις συντηρητικές πολιτικέςτης ΝΔ όσο και στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Συμφωνείτε με τα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Επιμένετε στην απλή αναλογική;

    Θα ήμουν ανακόλουθος αν δεν επέμενα σε μία πάγια θέση του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς και αν έλεγα άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης είπε ότι αν καθιερωθεί η απλή αναλογική η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο έχει απομακρυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τις πάγιες, διαχρονικές θέσεις του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς. Ειλικρινά λυπάμαι. Με αυτό τον τρόπο καταρρακώνουν συνολικά την αξιοπιστία της Αριστεράς και του πολιτικού συστήματος, δεν το καταλαβαίνουν; Γιατί άραγε το κάνουν, για τις καρέκλες της εξουσίας ή άλλαξε η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν ότι είχαν αυταπάτες και για το συγκεκριμένο θέμα;Ηκαθιέρωση της απλής αναλογικής είναι απαραίτητη, με σκοπό την πιστή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

    Μιχάλης Μιχαήλ

    [04] Οι χώρες της G7 δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ανέπαφες τις ισοτιμίες, να καταστείλουν την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και ν' αποφευχθεί το Brexit

    Οι χώρες μέλη της Ομάδας G7 δεσμεύθηκαν σήμερα πως δεν «προτίθενται να αλλάξουν τις νομισματικές ισοτιμίες», καθώς το φάσμα ενός «συναλλαγματικού πολέμου» άρχισε να πλανάται στον κόσμο μετά τις πρωτοβουλίες της Ιαπωνίας. Οι υπουργοί Οικονομικών κι οι κεντρικοί τραπεζίτες των επτά πλουσιωτέρων κρατών του πλανήτη «υπογράμμισαν την σημασία που έχει για όλες τις χώρες να αποφευχθούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις», τονίζεται στο κείμενο που δημοσιεύθηκε μετά το πέρας των διήμερων συνομιλιών στη νησιωτική χώρα της Άπω Ανατολής.

    Το Τόκιο είχε αφήσει να πλανάται η πιθανότητα μίας παρέμβασης στις χρηματαγορές απέναντι στο ενδεχόμενο μίας ανόδου του γιέν, που θα καθιστούσε λιγότερο ανταγωνιστική την οικονομία της χώρας.Επίσης οι οικονομικοί ταγοί των επτά κρατών προειδοποίησαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί μία ενδεχόμενη εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ για την ήδη εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία.

    «Οι αβεβαιότητες έχουν επαυξηθεί με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, την τρομοκρατία, τις προσφυγικές ροές, ενώ επιπλέον το σοκ από μία πιθανή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ περιπλέκει το περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομίας», προστίθεται στο ίδιο κείμενο. Ταυτόχρονα, οι υπουργοί της G7 εκφράζουν την δέσμευση «να ενισχυθεί η παγκόσμια πάλη κατά της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», μέσα από τις προβλέψεις ενός σχεδίου που αποτυπώνεται στα συμπεράσματα των συνομιλιών. «Μία καλή διεθνής συνεργασία κι η ανταλλαγή πληροφοριών είναι θεμελιώδη για την αποτελεσματική καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», υπογραμμίζεται στο κείμενο.

    Σε δηλώσεις του για το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Σεντάι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως δεν διαπίστωσε μεγάλες διαφορές στο θέμα των συναλλαγματικών αγορών και πως δεν βλέπει λόγω παρέμβασης στα νομίσματα.

    Διαβάστε επίσης:Η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας και το ενδεχόμενο του Brexit στο επίκεντρο της συνόδου της G7

    [05] Για εντοπισμό καπνών στο πιλοτήριο του εξαφανισμένου Airbus της EgyptAir κάνουν λόγο αμερικανικά μέσα

    Αμερικανικά έντυπα και τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται σήμερα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες τα ηλεκτρονικά μέσα του αεροσκάφους Airbus A320 της EgyptAir, που εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, απέστειλαν μηνύματα για την ύπαρξη καπνών στη ζώνη του πιλοτηρίου πριν την συντριβή του.Οι πληροφορίες ούτε διαψεύσθηκαν, αλλά ούτε κι επιβεβαιώθηκαν από την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ, που επικαλείται ενήμερες για τις έρευνες, πλην όμως μη κατονομαζόμενες πηγές, το αυτόματο σύστημα μετάδοσης δεδομένων (ACARS) του αεροσκάφους έστειλε μηνύματα ύπαρξης «έντονου καπνού που ενεργοποίησε το σύστημα ειδοποίησης στο μπροστινό τμήμα του αεροσκάφους, όπου βρίσκονται εγκατεστημένα τα ζωτικά όργανα των ηλεκτρονικών του συστημάτων». Κατά την εφημερίδα, οι ενδείξεις τούτες «δεν επαρκούν για να σαφηνίσουν εάν το αεροσκάφος έπεσε θύμα βομβιστικής ενέργειας, ή άλλων ανεξήγητων αιτίων».

    Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε πως περιήλθαν στην κατοχή του πληροφορίες ανάλογες, αλλά από αιγυπτιακές πηγές.«Ενεργοποιήθηκαν προειδοποιητικά σήματα κινδύνου από καπνούς στην πτήση 804 της EgyptAir λίγα λεπτά πριν την συντριβή της στη Μεσόγειο», μετέδωσε το δίκτυο. «Έχουμε λάβει γνώση των πληροφοριών από τον Τύπο. Στο παρόν στάδιο, δεν δύναμαι ούτε να τις επιβεβαιώσω, ούτε να τις διαψεύσω», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υπεύθυνος του υπουργείου Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Ντέιβις δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν απτά στοιχεία που θα μπορούσαν να προκρίνουν το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος, ή αυτού μίας τρομοκρατικής επίθεσης. «Δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη αιτία» για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, πρόσθεσε ο ίδιος. Σε ανάλογο μήκος κύματος κι οι παρατηρήσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος τόνισε πως καμία υπόθεση δεν έχει το «προβάδισμα»: «δεν έχουμε παντελώς καμία ένδειξη για τα αίτια συντριβής».

    Το Γαλλικό Γραφείο Ερευνών Δυστυχημάτων επιβεβαίωσε σήμερα πως έχουν εκπεμφθεί αυτόματα μηνύματα για την ύπαρξη καπνού εντός του αεροσκάφους Airbus 320 της EgyptAir, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο και χάθηκε λίγο μετά την είσοδό του στο αιγυπτιακό FIR.

    [06] Ταμείο 500 εκατ. δολαρίων για την αντιμετώπιση πανδημιών ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα

    Τη σύσταση ενός ταμείου άμεσης εκταμίευσης, ύψους 500 εκατ. δολαρίων, έως τα τέλη του έτους για την αντιμετώπιση πανδημιών, όπως ο ιός Έμπολα, στις φτωχότερες χώρες του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα, δημιουργώντας έτσι το πρώτο παγκόσμιο εργαλείο για καταπολέμηση του κινδύνου πανδημιών.

    «Δεν υπάρχει κάποιο διεθνές σύστημα ικανό να αντιμετωπίσει τάχιστα μία πανδημία», τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, από το Σεντάι της Ιαπωνίας?όπου συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου της Ομάδας G7.

    Κατά τον ίδιο, η επιδημία του ιού Έμπολα, που σάρωσε τις χώρες στη Δυτική Αφρική το 2014, «ήταν μία τραγωδία για την οποία δεν ήμασταν προετοιμασμένοι. Υπήρξε μία αφύπνιση για όλον τον κόσμο».

    «Δεν μπορούμε ν? αλλάξουμε την ταχύτητα ενός τυφώνα, ή το μέγεθος ενός σεισμού, όμως μπορούμε να μεταβάλλουμε την τροχιά μίας επιδημίας. Με επαρκή χρήματα που θ? αποστέλλονται στο σωστό σημείο και στη σωστή χρονική στιγμή, μπορούμε να σώσουμε ζωές κι οικονομίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Το επικαλούμενο Οικονομικός Πόρος Πανδημικής Ανάγκης (Pandemic Emergency Financial Facility), στο οποίο η Ιαπωνία ήδη δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει 50 εκατ. δολάρια, θα είναι σε θέση να διαθέτει έως και 500 εκατ. δολάρια σε κεφάλαια, τα οποία θα δύνανται να εκταμιευθούν ταχύτατα όταν θα πληρούνται οι παραμετρικές συνθήκες, που θα βασίζονται στο μέγεθος, την οξύτητα και την ταχύτητα εξάπλωσης μίας επιδημίας.

    Ο Πόρος οργανώθηκε με την συνδρομή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των αντασφαλιστικών εταιρειών Swiss Re και Munich Re, που θα δρουν ως ασφαλιστικοί πάροχοι, για τις ομολογίες από την τιτλοποίηση ασφαλιστικών συμβολαίων σε περίπτωση καταστροφών (cat bonds).

    Οι οικονομικοί αυτοί πόροι θα είναι διαθέσιμοι για τις 77 φτωχώτερες χώρες στον κόσμο, όπως αυτές θα κριθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ θα μπορούν να εκταμιευθούν και πλεονάζοντα κονδύλια για επιδημίες, όπως αυτές του ιού Ζίκα, που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά συμβόλαια.

    [07] Ο Ν. Χόφερ φέρεται να προηγείται στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών

    Οι τελευταίες αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, που διεξάγεται αύριο Κυριακή, φέρουν τον νικητή του πρώτου γύρου της 24ης Απριλίου, τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, να προηγείται του αντιπάλου του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, υποψήφιου των Πράσινων, ο οποίος ωστόσο, μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να μειώνει σημαντικά την μεταξύ τους απόσταση.

    Καθ? όσον την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές δεν δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις, η αυστριακή εφημερίδα "Έστεράιχ", επικαλείται στο σημερινό της φύλλο, αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό της, επισημαίνοντας πως η αγωνία για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι η πλέον έντονη από ποτέ.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας, εάν ληφθούν υπόψιν όλοι οι ψηφοφόροι, δηλαδή κι εκείνοι που δεν είναι σίγουρο εάν την Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες, ο Νόρμπερτ Χόφερ προηγείται με ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 49 - 57%, ενώ αντίστοιχα ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν περιορίζεται στο 43 - 51%.

    Λαμβάνοντας υπόψη τους ψηφοφόρους που σίγουρα θα ψηφίσουν την Κυριακή, τότε οι δύο υποψήφιοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες και το ποσοστό για τον καθένα κυμαίνεται μεταξύ 45 - 55%.

    Σε μία τρίτη περίπτωση, των ψηφοφόρων που έχουν ήδη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν προηγείται με ποσοστό 45 - 56%, έναντι 44 - 54% του Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές της δημοσκόπησης, πως όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επικράτησης του υποψήφιου των Πράσινων.

    Στην ίδια δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την προχθεσινή ανακοίνωση της υποστήριξης της τρίτης του πρώτου γύρου Ιρμγκαρντ Γκρις (που είχε λάβει ποσοστό 19%) προς τον Βαν Ντερ Μπέλεν, διαπιστώνεται ότι ένα 55 - 75% των ψηφοφόρων της θα επιλέξουν μεθαύριο τον ίδιο και μόνον ένα 25 - 45% τον αντίπαλό του, τον Νόρμπερτ Χόφερ.

    [08] Άρχισε στην Ολομέλεια, με ένσταση αντισυνταγματικότητας από την Δημοκρατική Συμπαράταξη η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την αξιολόγηση

    Με ένσταση αντισυνταγματικότητας που έχει εγείρει ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος , άνοιξε στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου με επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

    Η ένσταση αναμένεται να απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ.

    Σήμερα αναμένεται να πάρουν το λόγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης ενώ στις 7 το απόγευμα αναμένεται να πάρει το λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψήφιση του ενώ θα προηγηθούν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των άλλων πολιτικών αρχηγών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 21 May 2016 - 8:32:23 UTC