Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος
  • [02] Γ. Χουλιαράκης: Θα αναθεωρήσουμε τις δαπάνες με στόχο τη μείωση των φόρων στα επόμενα δυο χρόνια
  • [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου
  • [04] Λάτρης των Οινουσσών ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ
  • [05] Ο υπ. Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος διέταξε πειθαρχική έρευνα κατά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη και κατά άλλων για την
  • [06] Ο Ν. Χόφερ φέρεται να προηγείται στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, ωστόσο ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν μειώνει σημαντικά
  • [07] Συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη εντόπισε το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου
  • [08] (Επι)μένοντας Αιγαίο με τους ήχους της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη Νίσυρο
  • [09] Πράσινο φως από το ΚΣΝΜ για την μαρίνα της Πύλου
  • [10] Το think tank των μουσειολόγων στη Λέσβο
  • [11] Προφυλακιστέος ο Ανδρέας Μαρτίνης

  • [01] Κυρ. Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος

    «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει δεκανίκι της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν πρόκειται να στηρίξει πολιτικές μιας «ανίκανης κυβέρνησης», είπε, αναφερόμενος στα μέτρα που θα τεθούν σε ψηφοφορία την Κυριακή στη Βουλή.

    Η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι προδιαγεγραμμένη, διότι το μίγμα των νέων μέτρων οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα σε ένα νέο φαύλο κύκλο την οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» την κυβέρνηση και παρατήρησε πως «δυστυχώς έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, ούτε έχει τη δυνατότητα να τις υλοποιήσει». «Προσδεθείτε, όχι για εκτόξευση της οικονομίας, όπως έλεγε η κυβέρνηση, αλλά γιατί ξεκινάμε ένα φορολογικό μαραθώνιο», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ για τα μέτρα που συζητούνται στη Βουλή. Χρειάζεται ένα άλλο μίγμα πολιτικής υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και δήλωσε πως το κόμμα του ξέρει τι χρειάζεται για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα, ξέρει ποιες μεταρρυθμίσεις απαιτούνται και ξέρει πώς θα τις πραγματοποιήσει.

    Όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία δεν μπορεί να υλοποιήσει ούτε τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στα Μνημόνια και είναι αναγκαίες, είπε ο κ. Μητσοτάκης και ζήτησε να γίνουν άμεσα εκλογές για να φύγει το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    [02] Γ. Χουλιαράκης: Θα αναθεωρήσουμε τις δαπάνες με στόχο τη μείωση των φόρων στα επόμενα δυο χρόνια

    "Εμείς θα μειώσουμε τις δαπάνες, θα το κάνουμε όμως, συστηματικά και σταδιακά και όχι με οριζόντιες περικοπές, που οδηγούν σε περαιτέρω μείωση του κοινωνικού κράτους, όπως κάνετε εσείς", είπε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, απαντώντας στον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστο Σταϊκούρα.

    Ο Γιώργος Χουλιαράκης πρόσθεσε ότι, από τον επόμενο μήνα θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του συστήματος δαπανών, με στόχο μείωση των φόρων μετά από ένα ή δύο χρόνια.

    Αναφερόμενος στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, εκτίμησε πως δεν θα χρησιμοποιηθεί και τόνισε ότι, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι ο μηχανισμός προβλέπει κανόνα διαφυγής, προσαρμογή δηλαδή των στόχων, "ώστε να μην παγιδευτούμε όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία προσπαθούσε να πετύχει δημοσιονομικούς στόχους σε συνθήκες ύφεσης".

    Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων, ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει περισσότερα μέτρα γιατί η καθυστέρηση της αξιολόγησης την ευθύνη της οποίας καταλόγισε στην κυβέρνηση, κόστισε επί πλέον 9,5 δισ. ευρώ. Αναφερόμενος στον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής υποστήριξε ότι είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης.

    Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι, δεν θα υπάρξει ούτε ένα πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο, πέρα από εκείνα που προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου και επανέλαβε ότι, η συμφωνία εκείνη ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο Γιώργος Χουλιαράκης πρόσθεσε, ότι τα σημερινά μέτρα είναι λιγότερα από εκείνα που προέβλεπε η συμφωνία του Αυγούστου, γιατί το 2015 υπήρξε υπέρβαση του πλεονάσματος κατά 4,7 δισ. ευρώ και ζήτησε από τον Χρήστο Σταϊκούρα να καταθέσει τα στοιχεία που δείχνουν ότι λαμβάνονται περισσότερα μέτρα.

    [03] Απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ λόγω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες στο «αντιεργατικό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ψηφίζεται την Κυριακή, 22 Μαϊου.

    Συγκεκριμένα, από αύριο, Σάββατο 21 Μαϊου, ξεκινούν 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο μετρό το τραμ και τονηλεκτρικό σιδηρόδρομο.Ακινητοποιημένα θα είναι, από τα ξημερώματα της Κυριακής, 22 Μαϊου, έως τα ξημερώματα της Δευτέρας, 23 Μαϊου, τα λεωφορεία καιτα τρόλεϊ.

    Κανονικά θα κινηθούν τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος το Σαββατοκύριακο, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) αποφάσισε να μην προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, άμεσα, επειδή οι επιβάτες έχουν, ήδη, προμηθευτεί εισιτήρια για ταξίδια το Σάββατο και την Κυριακή. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΣ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, στόχος είναι να ελαχιστοποιήσουν την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού. Τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσει η ΠΟΣ, προκειμένου να αποφασίσει εάν και πότε θα προχωρήσει σε απεργία.

    Κινητοποιήσεις εργαζομένων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ

    Αποχή από κάθε εργασία, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 21 και 22 Μαϊου, αλλά και κήρυξη 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων από την Πέμπτη, 26 Μαϊου, σε ΟΛΠ και ΟΛΘ, αποφάσισαν σε σημερινή συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας η Ένωση Λιμενεργατών και ο Σύνδεσμος Εποπτών Αρχιεργατών, με αφορμή την πώληση του μετοχικού κεφαλαίων των δύο λιμανιών.

    «Η κυβέρνηση προχωράει ολοταχώς στην πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ, παρά τις διαφωνίες των εργαζομένων, αλλά και του συνόλου των κοινωνικών φορέων» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία των εργαζομένων.

    Επίσης, σημειώνουν ότι «παρά τις επανειλημμένες συναντήσεις, δεν έχει δοθεί απάντηση στις θέσεις των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θεσπισμένων εργασιακών σχέσεων, παρά τη φραστική δέσμευση του πρωθυπουργού».

    [04] Λάτρης των Οινουσσών ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ

    Αγαπημένος τόπος διακοπών του νέου Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι συνεχώς το τελευταίο διάστημα το αμφισβητούμενης ελληνικής κυριαρχίας από μεριάς της Άγκυρας, νησί των Οινουσών.

    Όπως αποκάλυψε σήμερα η χιώτικη εφημερίδα «Πολίτης» ο κ. Γιλντιρίμ είχε πέρυσι το καλοκαίρι, και μάλιστα στις 20 Ιουλίου, επισκεφθεί με την οικογένεια του το νησί των Οινουσσών, αποδεχόμενος εκεί κάθε είδους τελωνειακό και αστυνομικό έλεγχο. Τότε ο κ. Γιλντιρίμ ήταν υπουργός Συγκοινωνιών της Τουρκίας και στις Οινούσσες είχε πάει με το ακριβό του ιδιωτικό σκάφος, το οποίο είχε δέσει επί τρεις μέρες στο λιμάνι του νησιού.

    Μάλιστα, όπως είχε γίνει τότε γνωστό, ο κ. Γιλντιρίμ είχε επισκεφθεί τις Οινούσσες πάντα για διακοπές άλλες τρεις φορές!

    Στην τελευταία του επίσκεψη στις Οινούσσες, πριν 10 μήνες, είχε ξεναγηθεί και στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών εκφράζοντας το θαυμασμό του για την εκτιθέμενη εκεί περίφημη συλλογή του Αντώνη Λαιμού, με μοντέλα πλοίων φτιαγμένα από Γάλλους αιχμαλώτους των Άγγλων μετά τους πολέμους της περιόδου 1793-1815.

    [05] Ο υπ. Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος διέταξε πειθαρχική έρευνα κατά της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη και κατά άλλων για την υπόθεση του επιχειρηματία Α. Βγενόπουλου

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικ. Παρασκευόπουλος διέταξε την διενέργεια πειθαρχικής έρευνας προκειμένου να διευκρινιστούν τα περιγραφόμενα στην αναφορά που έχει καταθέσει ο εισαγγελέας Εφετών Γιάννης Αγγελής σχετικά με χειρισμούς δικαστικών λειτουργών στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου μεταξύ των οποίων είναι και για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά την υποβολή της αναφοράς από τον κ. Αγγελή που είχε στο παρελθόν χειριστεί θέματα δικαστικών συνδρομών ως ο αρμόδιος εισαγγελέας στο Τμήμα Εκδόσεων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, για την υπόθεση του κ. Βγενόπουλου, κίνησε, όπως του παρέχει τη δυνατότητα ο νόμος, τη διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου των όσων κατήγγειλε ο κ. Αγγελής. Η πειθαρχική έρευνα ανατέθηκε στα αρμόδια όργανα επιθεώρησης των δικαστών και εισαγγελέων.

    Ο κ. Αγγελής επιρρίπτει ευθύνες για τους χειρισμούς στην υπόθεση του κ. Βγενόπουλου τόσο στην κ. Κουτσαμάνη, όσο και στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο αλλά και σε άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, όπως είναι η Γεωργία Τσατάνη (χειρίστηκε την υπόθεση του κ. Βγενόπουλου), ο Νίκος Ορνεράκης κ.λπ.

    Ο κ. Παρασκευόπουλος σε ανακοίνωσή του απαντώντας σε δημοσίευμα ηλεκτρονικού Τύπου για το αν έχει προχωρήσει σε πειθαρχική έρευνα για την αναφορά του κ. Αγγελή, επισημαίνει ότι "η πειθαρχική διαδικασία κατά δικαστικών λειτουργών είναι κατά τον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων μυστική".

    [06] Ο Ν. Χόφερ φέρεται να προηγείται στο δεύτερο γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών, ωστόσο ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν μειώνει σημαντικά την μεταξύ τους απόσταση

    Οι τελευταίες αδημοσίευτες δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, που διεξάγεται μεθαύριο Κυριακή, φέρουν τον νικητή του πρώτου γύρου της 24ης Απριλίου, τον υποψήφιο του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, να προηγείται του αντιπάλου του Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, υποψήφιου των Πράσινων, ο οποίος ωστόσο, μέσα στα τελευταία εικοσιτετράωρα φαίνεται να μειώνει σημαντικά την μεταξύ τους απόσταση.

    Καθ? όσον την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές δεν δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις, η αυστριακή εφημερίδα "Έστεράιχ", επικαλείται στο σημερινό της φύλλο, αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για λογαριασμό της, επισημαίνοντας πως η αγωνία για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής είναι η πλέον έντονη από ποτέ.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της εφημερίδας, εάν ληφθούν υπόψιν όλοι οι ψηφοφόροι, δηλαδή κι εκείνοι που δεν είναι σίγουρο εάν την Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες, ο Νόρμπερτ Χόφερ προηγείται με ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 49 - 57%, ενώ αντίστοιχα ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν περιορίζεται στο 43 - 51%.

    Λαμβάνοντας υπόψη τους ψηφοφόρους που σίγουρα θα ψηφίσουν την Κυριακή, τότε οι δύο υποψήφιοι έχουν τις ίδιες πιθανότητες και το ποσοστό για τον καθένα κυμαίνεται μεταξύ 45 - 55%.

    Σε μία τρίτη περίπτωση, των ψηφοφόρων που έχουν ήδη αποφασίσει ποιον θα ψηφίσουν στον δεύτερο γύρο, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν προηγείται με ποσοστό 45 - 56%, έναντι 44 - 54% του Νόρμπερτ Χόφερ, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους αναλυτές της δημοσκόπησης, πως όσο χαμηλότερο είναι το ποσοστό συμμετοχής τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επικράτησης του υποψήφιου των Πράσινων.

    Στην ίδια δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από την προχθεσινή ανακοίνωση της υποστήριξης της τρίτης του πρώτου γύρου Ιρμγκαρντ Γκρις (που είχε λάβει ποσοστό 19%) προς τον Βαν Ντερ Μπέλεν, διαπιστώνεται ότι ένα 55 - 75% των ψηφοφόρων της θα επιλέξουν μεθαύριο τον ίδιο και μόνον ένα 25 - 45% τον αντίπαλό του, τον Νόρμπερτ Χόφερ.

    [07] Συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη εντόπισε το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου

    To υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε σήμερα ότι το πολεμικό ναυτικό της χώρας εντόπισε ανθρώπινα μέλη που πιστεύεται ότι ανήκουν στους επιβαίνοντες στο αεροσκάφος της EgyptAir το οποίο συνετρίβη στη Μεσόγειο.

    «Το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου μπόρεσε να ανασύρει επιπλέον συντρίμμια του αεροσκάφους, ορισμένα από τα προσωπικά αντικείμενα των επιβατών, ανθρώπινα μέλη και καθίσματα του αεροσκάφους. Η έρευνα συνεχίζεται» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργείου.

    Εξάλλου, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Σαρίφ Φατί διέψευσε τις φήμες ότι ενδέχεται να υπάρχουν επιζώντες από την συντριβή του Airbus A320.

    «Δεν έχουμε εντοπίσει επιζώντες -Οποιοσδήποτε διαδίδει φήμες ή άλλα σενάρια σχετικά με αυτήν την τραγωδία απλά παίζει με τα συναισθήματα των ανθρώπων» δήλωσε ο Φατί σε μια συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Εντοπίστηκε πετρελαιοκηλίδα που πιθανόν προέρχεται από το αεροσκάφος της EgyptAir

    [08] (Επι)μένοντας Αιγαίο με τους ήχους της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη Νίσυρο

    Μια διαφορετική, ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα ήταν η σημερινή για το Δημοτικό Σχολείο της Νισύρου.

    Το εξαιρετικό Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), πλημμύρισε ήχους την αυλή του σχολείου στο Μανδράκι, και στην συνέχεια μπήκε στην διαδικασία μύησης των μαθητών στο μαγικό κόσμο μιας συμφωνικής ορχήστρας.

    Με θέα τα νερά του νότιου Αιγαίου, ανάμεσα σε ηφαιστειογενή βουνά και κάτω από τον μεγαλύτερο υδροθερμικό κρατήρα στον κόσμο, τα παιδιά της Νισύρου «είδαν» τη Λίμνη των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι να συναντά τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, συνοδεία πάσο ντόμπλε και τάνγκο. Έμαθαν ότι φαγκότο σημαίνει δεμάτι από ξύλα, γοητεύτηκαν από το ιδιαίτερο όμποε και το κομψό κλαρινέτο, εντυπωσιάστηκαν με το κόρνο που αν και μεταλλικό «χωρά» σε ένα κουιντέτο ξύλινων πνευστών και παράλληλα ανακάλυψαν τους ξεχωριστούς ήχους. Και τέλος, σε ένα εντυπωσιακό φινάλε ανέλαβαν ρόλο μαέστρου και διηύθυναν τους μουσικούς.

    Αυτά συνέβησαν στο πλαίσιο του προγράμματος (Επι)μένονας Αιγαίο της ΚΟΑ, με συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις, που άρχισε τον περασμένο Οκτώβριο, από τις Κυκλάδες, με την υποστήριξη της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα. «Διανύουμε την δεύτερη φάση του εκπαιδευτικού μας προγράμματος. Ξεκίνησε από την Ρόδο, στην συνέχεια στην Χάλκη με το Metalloν - Κουϊντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών, και εδώ πλέον στην Νίσυρο και την Κω. Αμέσως μετά, την σκυτάλη παίρνει το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, που θα ταξιδέψει στην Αμοργό και την Αστυπάλαια», μας ενημερώνει η Αλίκη Φιδετζή, αναπληρώτρια διευθύντρια της ΚΟΑ, για θέματα διοίκησης.

    Προχωρώντας στους δρόμους της απομακρυσμένης Νισύρου με το ιδιαίτερο φως και τα χρώματα - δεν είναι τυχαία η αγάπη πολλών καλλιτεχνών για τη Νίσυρο, αλλά και του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου, που την επιλέγει για τα θερινά του σεμινάρια - και με πρόσφατη την αίσθηση από την επαφή των παιδιών με τις? «άλλες μουσικές», αναρωτιέται κάποιος για το μέγεθος της επιρροής που μπορεί να ασκήσει αυτή η επαφή στα παιδιά.

    Το βέβαιο είναι, ότι ασκεί πολύ έντονη επίδραση στους μουσικούς. Οι Βαγγέλης Σταθουλόπουλος - φλάουτο, Χριστίνα Παντελίδου - όμποε, Σπύρος Μουρίκης - κλαρινέτο, Γρηγόρης Ασωνίτης - κόρνο, Οδυσσέας Μπάσσιος - φαγκότο, ενώθηκαν σε κουϊντέτο πριν τέσσερα χρόνια, αλλά γνωρίζονται επαγγελματικά πολλά περισσότερα.

    Όπως εξηγούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάποια στιγμή με πρωτοβουλία του συνόλου των χάλκινων πνευστών της ΚΟΑ, είχαν ξεκινήσει εκπαιδευτικές δράσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αττικής και ειδικά σχολεία. Η πρώτη τους επαφή με το «Δικαίωμα Στη Μουσική» όπως λεγόταν το πρόγραμμα, ήταν σε σχολείο για παιδιά με αυτισμό και σύνδρομο Ντάουν, το ίδρυμα «Λέλα Καραγιάννη» στην Καισαριανή.

    [09] Πράσινο φως από το ΚΣΝΜ για την μαρίνα της Πύλου

    Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου μετά την απόφαση του Κεντρικού Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, να δεχθεί τα περισσότερα από τα αιτήματα του ΤΑΙΠΕΔ, βάζοντας όμως ως όρο τη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ με το υπουργείο Πολιτισμού, για την σύνταξη και εκπόνηση της πολεοδομικής μελέτης.

    Έτσι μετά από αρκετούς μήνες διαφωνιών και καθυστερήσεων το ΤΑΙΠΕΔ θα μπορέσει να συνεχίσει το project με κάποιες αλλαγές στη χερσαία ζώνη του λιμανιού. Η παρέμβαση προβλέπει πλωτές εξέδρες, ξύλινο επιθαλάσσιο διάδρομο για την διέλευση του κόσμου και κτίσματα ύψους 7,5 μέτρων με στέγη έως 4,5 μέτρα, με δυνατότητα κάλυψης 30% και συντελεστή δόμησης 0,2.

    Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας διαβεβαίωσε τα μέλη του συμβουλίου ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις όπως συνέβη σε ορισμένα έργα που ήταν σε εξέλιξη.

    Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης που παρέστη στην συνεδρίαση του συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, υποστήριξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών θέλει την επένδυση, γεγονός το οποίο βεβαίωσε και ο ξενοδόχος και κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Καραλής, ο οποίος τόνισε ότι η παρέμβαση θα πρέπει να είναι ήπια.

    Το σχέδιο δεν αποσαφίνησε πως θα αντιμετωπιστεί η κίνηση των οχημάτων στο λιμάνι και κυρίως, πώς θα λυθεί το πρόβλημα της απότομης στροφής. Υπήρξαν προτάσεις για δημιουργία αναβατήρα, αλλά δεν είναι σαφές πόσο θα βοηθήσει. Το θέμα της μαρίνας της Πύλου θα απασχολήσει το ΚΑΣ.

    [10] Το think tank των μουσειολόγων στη Λέσβο

    Μπορείτε να φανταστείτε τί ενδιαφέρον θα μπορούσε να έχει ένα μουσείο αφιερωμένο στα σκυλιά, ή ένα μουσείο για τα μικρόβια; Κι όμως το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερο και όχι μόνο για όσους έχουν ως αντικείμενο την πολιτισμική τεχνολογία και την μουσειολογία. Κατά τη δεύτερη μέρα της ετήσιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων, που θεωρείται το think tank των μουσειολόγων και φέτος φιλοξενείται στη Λέσβο, παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Luigi Micheletti, Heritage in Motion και DASA.

    Μεταξύ των 29 υποψηφιοτήτων είναι το Μουσείο Τεχνολογίας του Κέντρου Επιστημών Νόησις, που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και το Parlamentarium των Βρυξελλών. Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες προέρχονται από την Τουρκία, την Δανία, την Γερμανία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ιρλανδία και την Ρωσία. Οι υποψηφιότητες που εξέπληξαν για την πρωτοτυπία τους είναι το Μουσείο Foof, που βρίσκεται στην Καζέρτα της Ιταλίας και είναι αφιερωμένο στα σκυλιά, το Μουσείο Micropia, που βρίσκεται στο Άμστερνταμ και είναι αφιερωμένο στα μικρόβια, το Μουσείο που έχει δημιουργηθεί στο παλιό στρατόπεδο Mosede της Δανίας, το οποίο υπερασπιζόταν την ουδετερότητα της Δανίας στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, το Μουσείο Άνθρωπος, που βρίσκεται στο Μπρνο της Τσεχίας και το Μουσείο Eye Film, που είναι αφιερωμένο στον κινηματογράφο και βρίσκεται στο Άμστερνταμ.

    Οι εκπρόσωποι των Μουσείων που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία παρακολούθησαν και το σεμινάριο με θέμα τις "διάφορες αποχρώσεις των μουσείων".

    Η καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αλεξάνδρα Μπούνια, ανέφερε στην εισήγησή της ότι η κατανόηση του ρόλου των μουσείων από την ευρύτερη κοινότητα αποτελεί κλειδί για την ένταξη του μουσειακού χώρου στο πολιτισμικό τοπίο και συμβάλλει στην σύνδεση της παραδοσιακής αποστολής ενός μουσείου (συλλογή, συντήρηση και έκθεση) με την προστασία της άυλης κληρονομιάς και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών στους άξονες ανάπτυξης του μουσείου. Επισήμανε επίσης την ανάγκη ολιστικής πρόσληψης του ρόλου του μουσείου σε μία κοινωνία.

    [11] Προφυλακιστέος ο Ανδρέας Μαρτίνης

    Στην φυλακή οδηγείται ο Ανδρέας Μαρτίνης μετά την πολύωρη απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς για την υπόθεση δωροδοκίας και νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ποσού 3,2 εκατομμυρίων μάρκων.

    Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, έδωσε εξηγήσεις για περισσότερες από 3,5 ώρες στους ανακριτές Ν.Τσιρώνη και Χρ. Μάρκου, για τα χρήματα που του καταλογίζεται πως έλαβε ως δώρο από την εταιρία "Hospitalia International" για την επιλογή της, το 1998, σε προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ο κ. Μαρτίνης αρνήθηκε την κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του αποδίδεται, ισχυριζόμενος πως τα χρήματα ήταν νόμιμα. Ωστόσο ανακριτές και εισαγγελέας δεν θεώρησαν επαρκείς τις εξηγήσεις του κατηγορουμένου και αποφάσισαν την προφυλάκιση του άλλοτε ισχυρού άνδρα του νοσοκομείου και του Ερυθρού Σταυρού.

    Για την σύζυγο του κ. Μαρτίνη, Γεωργία, η κρίση των δικαστών και του εισαγγελέα, μετά την απολογία της ήταν πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, ορίζοντας όμως για την κατηγορουμένη την καταβολή χρηματικής εγγύησης 600 χιλιάδων ευρώ καθώς και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την υποχρέωση εμφάνισης της σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές τον μήνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 May 2016 - 18:32:18 UTC