Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πρακτορείο EU», η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [02] Σρι Λάνκα: Τουλάχιστον 150 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι πως είναι νεκροί έπειτα από κατολισθήσεις λάσπης
  • [03] Τι θα δούμε το καλοκαίρι από το ΚΘΒΕ
  • [04] Μήνυμα Κοντονή προς κάθε κατεύθυνση με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου

  • [01] «Πρακτορείο EU», η νέα ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Πρακτορείο EU» είναι η ιστοσελίδα που εγκαινιάζει σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θέλοντας να αναδείξει και να προβάλει τα

    ευρωπαϊκά πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά θέματα σε μία χρονική στιγμή που θεωρείται καμπή για την ίδια την ταυτότητα της

    Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την πορεία της ευρωπαϊκής ιδέας.

    Η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει σειρά κρίσεων που εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της, στον κοντινό της περίγυρο, στον κόσμο.

    Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρώπη, αναδεικνύουμε τα θέματα που συνθέτουν το «παζλ», γιατί είμαστε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήκουμε σε αυτό που αποκαλούμε κοινή ευρωπαϊκή εστία.

    Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το φθινόπωρο του 2014, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δηλώσει ότι «αφού πέρασε μία από τις πιο δύσκολες κρίσεις της ιστορίας της, η ΕΕ θα πρέπει να πείσει τους πολίτες της ότι τα πράγματα θα αλλάξουν», προειδοποιώντας ότι η νέα Επιτροπή αποτελεί «την τελευταία ευκαιρία» της Ένωσης, εάν θέλει να ξανακερδίσει τις καρδιές των πολιτών της.

    Επισημαίνοντας την ανάγκη για υπεύθυνη και αντικειμενική ενημέρωση σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, χαιρετίζει το εγχείρημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

    «Η έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας "Πρακτορείο EU" του ΑΠΕ-ΜΠΕ αποτελεί μια εύστοχη πρωτοβουλία που καλωσορίζω θερμά. Η αξιόπιστη και ευρυγώνια ματιά των δημοσιογράφων του Πρακτορείου παντού στην Ευρώπη, είμαι σίγουρος ότι θα φωτίσει ακόμη περισσότερο την Ευρώπη που χρειαζόμαστε, την Ευρώπη μου μας αφορά, την Ευρώπη όπου επιλέξαμε να ανήκουμε».

    [02] Σρι Λάνκα: Τουλάχιστον 150 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι πως είναι νεκροί έπειτα από κατολισθήσεις λάσπης

    Περίπου 150 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί έπειτα από δυο κατολισθήσεις λάσπης που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων τριών ημερών στην κεντρική Σρι Λάνκα, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών στη χώρα σήμερα, καθώς τα σωστικά συνεργεία διέκοψαν τις επιχειρήσεις μετά την ανάσυρση 14 σορών.

    Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις ανάγκασαν πάνω από 223.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα σχετικά κυβερνητικά στοιχεία. Συνολικά σε όλη τη χώρα ανασύρθηκαν 17 σοροί και ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανέρχεται σε 37, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που όμως προειδοποιεί πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί πολύ.

    Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται σε περιοχές γύρω από την πόλη Αραναγιάκα, 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο, όπου τρία χωριά θάφτηκαν αργά χθες βράδυ.

    «Ως τις 18:00 (τοπική ώρα) 134 (κάτοικοι) ακόμη αγνοούνται και έχουν ανασυρθεί μέχρι τώρα 14 πτώματα από τον τόπο όπου έγινε η κατολίσθηση στην Αραναγιάκα», δήλωσε ο υποστράτηγος Σουντάνθα Ρανασίνγκε, επικεφαλής των επιχειρήσεων διάσωσης, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    «Αναστείλαμε τις επιχειρήσεις για την ημέρα διότι έχει πέσει το σκοτάδι και η επιχείρηση συνεχιζόταν επί 20 ώρες και πλέον. Θα ξαναρχίσουμε αύριο το πρωί», είπε ο αξιωματικός.

    Πάνω από 350 άνθρωποι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις κατολισθήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    [03] Τι θα δούμε το καλοκαίρι από το ΚΘΒΕ

    Με δυο μεγάλες παραγωγές -τα πρώτα ουσιαστικά "δείγματα δουλειάς και επιλογών" της νέας διοίκησης του θεάτρου- το ΚΘΒΕ δηλώνει το δικό του θεατρικό "παρών" το καλοκαίρι.

    Οι "Επτά επί Θήβας" -σκληρή κι όχι περιπαιγμένη- αμιγώς πολιτική τραγωδία του Αισχύλου (467 π.Χ) σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις (παράσταση που μετά την πρεμιέρα στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης στις 6 και 7 Ιουλίου θα αποτελέσει τη συμμετοχή του ΚΘΒΕ στο φεστιβάλ Επιδαύρου στις 22 και 23 Ιουλίου και στη συνέχεια στα άλλα καλοκαιρινά φεστιβάλ) και ο "Αγαπητικός της βοσκοπούλας" (δραματικό ειδύλλιο γραμμένο στα 1891 από τον Δημήτριο Κορομηλά) σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και με εμβληματικές παρουσίες στους πρωταγωνιστικούς ρόλους τη Φιλαρέτη Κομνηνού και τη Έφη Σταμούλη (συμμαθήτριες απ τη δραματική σχολή του ΚΘΒΕ της δεκαετίας του ΄70, που ουδέποτε όμως συνυπήρξαν στη σκηνή) διαμορφώνουν το μάλλον "ηχηρό" παρόν του θεάτρου.

    Για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους της Αισχύλιας τραγωδίας "Επτα επι Θήβας" επιστρατεύτηκαν πέραν του Τσέβαρις Γκραουζίνις οι: Κένι ΜακΛέλαν για τα σκηνικά και κοστούμια, ο Δημήτρης Θεοχάρης για τη μουσική και ο χορογράφος Έντι Λάμε, ενώ ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει σε διπλή διανομή με τον ηθοποιό του ΚΘΒΕ Χρίστο Στυλιανού τον ρόλο του Ετεοκλή.

    Ένα έργο «μελό απ'τα σπάργανα του», ένα υπεραιωνόβιο τραγούδι- έμβλημα του έργου (σε στίχους από το ποίημα το "Φίλημα" του Γεωργίου Ζαλοκώστα, προσαρμοσμένο σε σεφαραδίτικη μελωδία, που αποτέλεσε ίσως και το έναυσμα για τη συγγραφή του πρώτου ελληνικού ...βουκολικού δραματικού ειδυλλίου στα 1891), επιχειρεί να ψυχαγωγήσει τους εναπομείναντες στη Θεσσαλονίκη, αλλά και τους αγγλόφωνους και ρωσσόφωνους τουρίστες στην πόλη, στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το Βασιλικό Θέατρο πλήρως κλιματιζόμενο θα φιλοξενεί στη ...δροσερή σκηνή του από την 1η Ιουλίου (ορίστηκε η πρεμιέρα) έως και τις 11 Σεπτεμβρίου, από Τρίτη ως και Παρασκευή, τον "Αγαπητικό της βοσκοπούλας" του Δημητρίου Κοροβηλά.

    Τη σκηνοθεσία στο πρώτο γραμμένο στη δημοτική -αλλά και σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο- έργο του ελληνικού θεάτρου (μετά την εν υπνώσει περίοδο που διένυσε η ελληνική δραματουργία στα χρόνια της τουρκοκρατίας) ανέλαβε ο Σταμάτης Φασουλής.

    [04] Μήνυμα Κοντονή προς κάθε κατεύθυνση με αφορμή τον τελικό του Κυπέλλου

    Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο κ. Σταύρος Κοντονής, μια ημέρα μετά τη διεξαγωγή του τελικού του Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Ο υφυπουργός Αθλητισμού κατέστησε σαφές πως «η πορεία προς την επιβολή σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα κινείται στις αρχές της διαφάνειας της ισονομίας και της νομιμότητας, αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης και της Αθλητικής Ηγεσίας», αλλά και ότι «οι παρεμβάσεις και οι παραβατικές συμπεριφορές θα αποτελέσουν σύντομα οριστικό παρελθόν, δεδομένης μάλιστα και της (μοναδικής ιστορικά) πρωτοβουλίας/επιλογής της FIFA να συμμετάσχει, να συνεισφέρει αποτελεσματικά κι αν χρειαστεί να επιβάλλει τα παραπάνω».
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 18 May 2016 - 16:32:22 UTC