Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O. Γεροβασίλη: Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης, εγκαινιάζει μια περίοδο σταθεροποίησης και στροφής στην ανάκαμψη
  • [02] Στ. Κοντονής: Η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια με την κυβέρνηση της Αριστεράς
  • [03] ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας λαχανιασμένος εγκαινιάζει ένα έργο που συνειδητά υπονόμευε
  • [04] Η Morgan Stanley αναβαθμίζει τη σύσταση του ΟΠΑΠ σε equal-weight
  • [05] Συμφωνία μεταξύ Alpha Bank, Eurobank και KKR για τη στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων
  • [06] Ο ΤΑΡ φέρνει 8.000 νέες θέσεις εργασίας
  • [07] Λ. Κρέτσος: Λαμπρές οι προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό
  • [08] «Μίζα» 3,2 εκατ. μάρκων καταλογίζει ο ανακριτής στον Μαρτίνη και τη σύζυγο του
  • [09] Ρένα Δούρου: Αναγκαία η ανάπτυξη ευρωπαϊκού τουριστικού μοντέλου
  • [10] Διαδίκτυο και Φύση τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ
  • [11] FAZ: Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα
  • [12] Δ. Αβραμόπουλος: Η διαχείριση των συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κοινή ευθύνη της ΕΕ
  • [13] «Εγχείρημα μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας» ο ΤΑP
  • [14] Θα μειώσουμε τους φόρους, γιατί το είχαμε ήδη ξεκινήσει, είπε ο Κ. Γκιουλέκας
  • [15] Φ. Ολάντ: Δεν θα υπαναχωρήσω όσον αφορά τη μεταρρύθμιση για την εργασία
  • [16] Το Twitter θα σταματήσει να προσμετρά τα links στο όριο των 140 χαρακτήρων
  • [17] Οι κινητήρες του νέου VW Tiguan
  • [18] Στην Πόρτο επιστρέφει ο Μπρούνο Άλβες
  • [19] Ο Τόρες ανανέωσε με την Ατλέτικο Μαδρίτης
  • [20] Ο Ρανιέρι προπονητής της χρονιάς στην Premier League

  • [01] O. Γεροβασίλη: Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης, εγκαινιάζει μια περίοδο σταθεροποίησης και στροφής στην ανάκαμψη

    «Η ολοκλήρωση αυτής της φάσης εγκαινιάζει μια περίοδο σταθεροποίησης και στροφής στην ανάκαμψη», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

    Αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνεται η ψήφιση των μέτρων που υπολείπονται, για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και πως το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή, το αργότερο έως αύριο. Συμπλήρωσε ότι θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Eurogroup, στις 24 Μαΐου, οπότε και αναμένεται η εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται από τη συμφωνία.

    [02] Στ. Κοντονής: Η Ελλάδα θα βγει από τα μνημόνια με την κυβέρνηση της Αριστεράς

    Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μίλησε, χθες το βράδυ, σε πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ζάκυνθο.«Η κυβέρνηση κέρδισε μία σπουδαία μάχη» σημείωσε ο κ. Κοντονής, αναφερόμενος στη συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα, για να προσθέσει πως «υπάρχουν ακόμα προβλήματα που είναι μπροστά μας».

    Ασκώντας κριτική στα άλλα κόμματα και στα μέσα ενημέρωσης, τόνισε: «Η κυβέρνησή της Αριστεράς δέχεται πολεμική προπαγάνδα για τη συμφωνία, όμως, δεν έχουν ίχνος λογικής τα επιχειρήματά τους. Η ΝΔ λέει πως είναι νέο μνημόνιο ο αυτόματος μηχανισμός δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά θα λειτουργεί μόνο αν δεν πετύχουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα».

    Για τους μισθούς και τις συντάξεις ο υφυπουργός Αθλητισμού υποστήριξε ότι «κάποιοι διαστρέφουν την πραγματική εικόνα και κρύβουν την αλήθεια». «Εμείς συμφωνήσαμε σε μικρά πλεονάσματα για να μπορούμε να τα πετύχουμε. Αισιοδοξούμε γιατί σε συνθήκες απόλυτης στενότητας καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους στόχους. Το πλεόνασμα για 1% το έτος 2017 δεν είναι εφικτός στόχος;» διερωτήθη ο κ. Κοντονής και συμπλήρωσε: «μέχρι τότε δεν θα μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις».

    Κατηγόρησε όσους δημιουργούν πανικό στην κοινωνία και επισήμανε πως «η κυβέρνηση πέτυχε να εξαιρεθεί από τον μηχανισμό η υγεία, η άμυνα και οι κοινωνικές παροχές».«Πού τα ξαναείδαμε αυτά, από εκείνους που κυβέρνησαν και έδεσαν τη χώρα χειροπόδαρα με τα μνημόνια και έρχονται τώρα και μας κάνουν και μαθήματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Κοντονής και υποσχέθηκε πως «η κυβέρνηση της αριστεράς είναι εκείνη που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια».

    [03] ΝΔ: Ο κ. Τσίπρας λαχανιασμένος εγκαινιάζει ένα έργο που συνειδητά υπονόμευε

    «Τελευταίος στα έργα ανάπτυξης, πρώτος στις καταιγίδες φόρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για τον πρωθυπουργό με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ.

    Τονίζει ότι η κατασκευή αυτού του αγωγού φυσικού αερίου είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που οραματίστηκε, σχεδίασε και δρομολόγησε η ΝΔ και σήμερα ο κ. Τσίπρας υποκλίνεται στο έργο αυτό.

    «Τρέχει λαχανιασμένος να εγκαινιάσει ένα έργο που ο ίδιος συνειδητά χτυπούσε και συστηματικά υπονόμευε. Όπως ακριβώς έκανε και με την Cosco. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [04] Η Morgan Stanley αναβαθμίζει τη σύσταση του ΟΠΑΠ σε equal-weight

    Η Morgan Stanley αναβάθμισε τη σύσταση για τη μετοχή του ΟΠΑΠ σε equal-weight από underweight, αυξάνοντας παράλληλα την τιμή-στόχο στα 7,2 ευρώ από τα 5,5 ευρώ, ανά μετοχή.

    Το σχέδιο της κυβέρνησης να καταργήσει το τέλος των 5 σεντς ανά στήλη "μας οδηγεί στο να αυξήσουμε τις προβλέψεις μας για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 8-21%", ανέφερε η επενδυτική τράπεζα σε σημερινή έκθεσή της. Καθώς τώρα επιβαρύνεται περισσότερο η ίδια η εταιρία και όχι οι παίκτες «αίρεται επίσης σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος αλλαγής της συμπεριφοράς των παικτών», επισημαίνει η έκθεση.

    Η Morgan Stanley ανέφερε ότι τα επίπεδα αποτίμησης έχουν πλέον επανέλθει σε φυσιολογικές διακυμάνσεις ενώ τόνισε ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις στην Ελλάδα είναι κάπως πιο ενθαρρυντικές. «Οι οικονομολόγοι μας είναι περισσότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε από το 11% στο 7,4% τον τελευταίο χρόνο», τονίζεται στην έκθεση.

    [05] Συμφωνία μεταξύ Alpha Bank, Eurobank και KKR για τη στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων

    Τη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας διά της οποίας θα αναθέσουν σε πλατφόρμα υπό τη διαχείριση της Pillarstone τη διαχείριση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν σήμερα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Alpha Bank, Eurobank και KKR Credit.Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπό την επιφύλαξη της τελικής εγκρίσεως του Διοικητικού της Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) εξετάζει την από κοινού επένδυση σε συνεργασία με την KKR και τις τράπεζες.

    Η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει.

    Πρόκειται για μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, τόσο από άποψη εμβέλειας όσο και μεγέθους, η οποία διαθέτει επίσης την ευελιξία να επιτρέπει τη συμμετοχή και άλλων δανειστών διά της συνεισφοράς δανειακών χαρτοφυλακίων ή της προσθήκης υφισταμένων χρηματοδοτήσεων προς μία συγκεκριμένη επιχείρηση σε εκείνες των υπολοίπων τραπεζών.

    Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Εντεταλμένος Γενικός Διευθυντής της Alpha Bank, Θεόδωρος Αθανασόπουλος, δήλωσε ότι «η πλατφόρμα σκοπεύει να δώσει την ευκαιρία σε βιώσιμες ελληνικές εταιρίες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε ρευστότητα και τεχνογνωσία για τη λειτουργική τους αναδιάρθρωση, στοιχεία τα οποία θα τις βοηθήσουν να επενδύσουν, να αναπτυχθούν, να ανακάμψουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου είναι ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της στρατηγικής της Τραπέζης για την ενεργό διαχείριση των Μη Εξυπηρετουμένων Ανοιγμάτων.»

    Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Ομίλου της Eurobank, δήλωσε ότι «σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της Eurobank για τη στήριξη των ελληνικών εταιριών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η πλατφόρμα με τις KKR, Pillarstone, EBRD και Alpha Bank θα προσφέρει σε αυτές τις επιχειρήσεις στρατηγική και τεχνική υποστήριξη καθώς και νέα χρηματοδότηση. Είναι κρίσιμο να ενεργήσουμε άμεσα σε αυτόν τον τομέα για τη δημιουργία των συνθηκών για την ανάκαμψη των εταιριών και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, η οποία καθίσταται δυνατή από τα νέα κεφάλαια και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή και των υπολοίπων Ελληνικών τραπεζών στην πλατφόρμα.»

    Ο Johannes P. Huth, Επικεφαλής της KKR Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, δήλωσε: «Έχουμε αναπτύξει αυτή την πρωτοποριακή προσέγγιση σε συνεργασία με τις Eurobank, Alpha Bank και EBRD, και προσδοκούμε να μας δοθεί η ευκαιρία να παράσχουμε μακροπρόθεσμα κεφάλαια σε ελληνικές εταιρίες.»

    Ο Noel Edison, Διευθυντής των Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της EBRD, δήλωσε: «Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2015 ήταν ένα ουσιώδες βήμα προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Τα επόμενα σημαντικά ορόσημα συμπεριλαμβάνουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων που υπο-αποδίδουν. Η πλατφόρμα θα παρέχει σε εταιρίες με οικονομικές δυσκολίες νέα χρηματοδότηση και λειτουργική τεχνογνωσία στον τομέα του turn-around, τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για να επιλυθεί το αδιέξοδο μεταξύ των πιστωτών και να στηριχθεί η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.»

    Ο John Davison, CEO της Pillarstone, δήλωσε: «Η πλατφόρμα την οποία διαχειρίζεται η Pillarstone, προσφέρει στις ελληνικές εταιρίες νέες πηγές χρηματοδοτήσεως και λειτουργικής υποστηρίξεως για να μπορέσουν να αποδώσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Αποτελεί μοναδική προσέγγιση βασισμένη στο μοντέλο συνεργασιών, το οποίο ωφελεί μεγάλο φάσμα ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.»

    ΌΠως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την επιφύλαξη της εκπληρώσεως ορισμένων αναβλητικών αιρέσεων.Η HSBC Bank plc ενήργησε ως συντονιστής και σύμβουλος structuring της συναλλαγής για την Alpha Bank και από κοινού με την Mediobanca για την Eurobank.

    [06] Ο ΤΑΡ φέρνει 8.000 νέες θέσεις εργασίας

    Ενεργειακό κέντρο καθίσταται η βόρεια Ελλάδα με τον αγωγό TAP, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκης. Όπως σημειώνει ο κ. Σταθάκης, κατά την τριετία κατασκευής του έργου στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας, ενώ θα υπάρξουν και αρκετές μόνιμες θέσεις μετά την ολοκλήρωση του έργου. Για τον ρωσικό αγωγό ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι έχει ξεκινήσει το πρωτόκολλο συνεργασίας αλλά είναι αρκετά νωρίς για οριστική απόφαση. Τέλος, αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Σταθάκης επισημαίνει ότι οι σχετικές προσδοκίες έχουν προεγγραφεί "και αυτό φαίνεται και από την αντίδραση των αγορών και των επενδυτών".

    Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης

    -Κύριε Σταθάκη, κύριε υπουργέ ευχαριστούμε πολύ που μιλάτε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα μια νέα σελίδα στον τομέα της ανάπτυξης της χώρας ανοίγει με τα εγκαίνια της επένδυσης του TAP, του νέου αγωγού που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Τι σημαίνει αυτή η επένδυση για τη χώρα;

    -Αυτή η επένδυση όπως ξέρετε είναι διακρατική, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνει τρεις χώρες: την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία. Ο αγωγός φυσικά έρχεται μέσω Τουρκίας. Είναι ένα μεγάλο έργο. Τα δύο τρίτα του αγωγού στο ευρωπαϊκό κομμάτι είναι η Ελλάδα. Τα 580 από τα 800 τόσα χιλιόμετρα είναι εντός ελληνικού εδάφους. Το έργο αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση, περίπου 2 δισεκ. ευρώ. Δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κέντρο και αυτό είναι η Βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα είναι ένα έργο το οποίο εγκαινιάζεται σήμερα, το κατασκευαστικό έργο. Έχουμε φτάσει στο τέλος της διαδικασίας και έχει ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μέχρι το 2019 άρα είναι μια πάρα πολύ μεγάλη επένδυση σε μια υποδομή η οποία θα έχει επιπρόσθετα οφέλη για την οικονομία στη Βόρεια Ελλάδα.

    -Κύριε υπουργέ ποια θα είναι αυτά τα οφέλη; Μπορούμε να τα προσδιορίσουμε από τώρα;

    -Πέρα από το κατασκευαστικό μέρος την επόμενη τριετία, το οποίο θα προσφέρει πάρα πολύ σημαντικές δραστηριότητες και εργασίες κατασκευαστικές εταιρίες στην απασχόληση και αλλού, ο αγωγός προφανώς ανοίγει δρόμο για να υπάρχει ενεργειακή προσφορά σε επιλεγμένες περιοχές ανάλογα με το σχεδιασμούς μας και το δεύτερο και σημαντικό διευκολύνει την προσέλκυση επιπρόσθετων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα όπου μπορεί να λειτουργήσει η Βόρεια Ελλάδα ως ένα ενεργειακό κέντρο. Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέρονται επενδυτικά σχέδια που εμπλέκουν την ενέργεια και μπορεί να διαμορφώσουν ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο προσέλκυσης επιπρόσθετων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα στη Βόρεια Ελλάδα.

    -Σε ό,τι αφορά την απασχόληση κύριε υπουργέ, ακούσαμε να μιλάτε για 8.000 νέες θέσεις εργασίας. Ισχύει αυτό;

    -Ισχύει αυτό. Αυτό θα είναι η εκτιμώμενη απασχόληση σε όλη την κατασκευαστική τριετία την οποία συζητάμε τώρα καθώς υπάρχουν και σημαντικές μόνιμες θέσεις πλέον μετά την ολοκλήρωση των έργων.

    -Κύριε υπουργέ, υπάρχει περίπτωση να δούμε και το λεγόμενο ρωσικό αγωγό να συζητά η κυβέρνηση; Ο κ. Πούτιν, ο Πρόεδρος της Ρωσίας έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα. Μήπως έχουμε και εκεί κάποια εξέλιξη;

    -Όπως ξέρετε έχουμε ξεκινήσει το πρωτόκολλο συνεργασίας σε αυτό το θέμα. Είναι ακόμα πρόωρο για να προβλέψει κανείς την οριστική απόφαση γύρω από αυτό. Έχει ακόμα αρκετά στάδια συζήτησης για να οριστικοποιηθεί ή όχι ένα τέτοιο σχέδιο.

    [07] Λ. Κρέτσος: Λαμπρές οι προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό

    Παρά τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, η Ελλάδα αναμένει να υποδεχθεί φέτος αριθμό ρεκόρ 27 εκατομμυρίων τουριστών.

    "Πιστεύω ότι είναι ένα επίτευγμα δεδομένου του γεγονότος ότι έχουμε capital controls, έχουμε ακόμη την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση - η οποία κάνει τους τουρίστες να το σκέφτονται διπλά αν θέλουν να επισκεφθούν τη Λέσβο ή κάποια άλλα μέρη που είναι κομβικά σημεία για τους μετανάστες", δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος.

    "Η Ελλάδα είναι σήμα κατατεθέν στον τουρισμό. Πάντα ήταν και πιστεύω ότι πάντα θα είναι", πρόσθεσε ο κ. Κρέτσος.

    Η αύξηση της τουριστικής κίνησης μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην πολιτική αστάθεια και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που αποτρέπουν τους ταξιδιώτες που θέλουν να επισκεφθούν την Αίγυπτο και την Τουρκία.

    Και οι δύο αυτές χώρες έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε εκατομμύρια τουρίστες στο παρελθόν, αλλά τώρα βλέπουν τον αριθμό τους να μειώνεται δραματικά.

    Η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, ωστόσο, έχει παραμείνει ασφαλής και σταθερή. Πέρυσι η χώρα δέχθηκε περίπου 26,5 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

    «Τα μεγαλύτερα τουριστικά γραφεία έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο Λευτέρης Κρέτσος αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα για τους τουρίστες, μεταξύ των οποίων ο καλός καιρός, η γαστρονομία και τα αρχαία μνημεία, ενώ επεσήμανε ότι η διεθνής εικόνα της χώρας ενισχύθηκε από τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε τους περισσότερους του 1 εκατομμυρίου πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει από το 2015.

    «Το γεγονός ότι απλοί άνθρωποι έδειξαν στους πρόσφυγες τόση υποστήριξη είναι επίσης κάτι που πιστεύω ότι προσελκύει περισσότερους ανθρώπους για να επισκεφθούν την Ελλάδα...Τελικά, δεν αποτελεί αρνητικό παράγοντα», τόνισε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

    [08] «Μίζα» 3,2 εκατ. μάρκων καταλογίζει ο ανακριτής στον Μαρτίνη και τη σύζυγο του

    Ποσό 3,2 εκατομμυρίων μάρκων, που φέρεται να εισέπραξε ως "μίζα", είναι αυτό που οδήγησε στη σύλληψη του πρώην προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέα Μαρτίνη και της συζύγου του Γεωργίας, σύμφωνα με το ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος τους ο ανακριτής Διαφθοράς Νίκος Τσιρώνης για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων.Με εντολή των δικαστικών Αρχών, χθες το βράδυ, αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας προχώρησαν στην εκτέλεση των δύο ενταλμάτων του ανακριτή, ενώ έκαναν εκτεταμένες έρευνες στο σπίτι του ζεύγους Μαρτίνη.

    Η υπόθεση αφορά - σύμφωνα με την κατηγορία- δωροδοκία περίπου 3,2 εκατομμυρίων μάρκων του πρώην προέδρου του Ερρίκος Ντυνάν, από γερμανική εταιρία που προμήθευσε το νοσοκομείο με νοσοκομειακό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Στη δικογραφία, που χειρίζεται ο κ. Τσιρώνης, αναφέρεται πως μέρος του ποσού της δωροδοκίας καταβλήθηκε για να αγοραστεί κτίριο δίπλα στο νοσοκομείο, το οποίο στεγάζει σήμερα, ως ενοικιαστή, τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

    Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Ράικου και αφορούσε την περιουσιακή κατάσταση του ζεύγους Μαρτίνη, ενώ διενεργήθηκε από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι δύο εισαγγελείς, κάποια από τα οποία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, μέσω δικαστικών συνδρομών:

    Το 1998 μετά από εισήγηση της επιτροπής προμηθειών του Ερρίκος Ντυνάν για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού - κλίβανους, πλυντήρια, κουζίνες κλπ- υπογράφηκε σύμβαση με τη γερμανική εταιρία "Χοσπιτάλια Ιντερνάσιοναλ". Το συνολικό κόστος της συμφωνίας ήταν 12 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ).

    Οι εισαγγελείς καταλογίζουν στον κ. Μαρτίνη πως, ως πρόεδρος, φέρεται να εξαπάτησε τα μέλη του ΔΣ για να προτιμηθεί η συγκεκριμένη εταιρία, η οποία υπερκοστολόγισε τις υπηρεσίες της, ώστε να διαθέσει το επιπλέον ποσό ως "δώρο" για την επιλογή της στον πρόεδρο του Νοσοκομείου.

    Από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται πως το επίμαχο ποσό των 3,2 εκατομμυρίων μάρκων "ξεκινά" από λογαριασμούς της γερμανικής εταιρίας και καταλήγει σε λογαριασμό του ζεύγους Μαρτίνη σε ελβετική τράπεζα, μέσω διαρκούς εναλλαγής λογαριασμών-στάσεων. Έτσι το 2001 μέρος των χρημάτων, που αφορά 1,1 εκατομμύρια μάρκα καταλήγουν στην εξωχώρια εταιρία Στέιτ Εντερπράιζις με έδρα τη Λιβερία, η οποία κατά τις δικαστικές Αρχές έχει ιδιοκτήτες το ζεύγος Μαρτίνη. Μέσω αυτής της εταιρίας, αγοράστηκε το κτίριο δίπλα στο Νοσοκομείο. Το 2010, η εξωχώρια εταιρία μεταβίβασε την ψιλή κυριότητα του κτιρίου στη Γεωργία Μαρτίνη και την επικαρπία στον Ανδρέα Μαρτίνη.

    Διαβάστε επίσης:Συνελήφθη ο Ανδρέας Μαρτίνης και η σύζυγός του Γεωργία

    [09] Ρένα Δούρου: Αναγκαία η ανάπτυξη ευρωπαϊκού τουριστικού μοντέλου

    Η αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός ευρωπαϊκού τουριστικού μοντέλου, το οποίο θα παράγει απασχόληση και δεν θα έρχεται σε σύγκρουση με το περιβάλλονκαι τον πολιτισμό, είναι εφικτή μέσα από την άσκηση της οικονομικής διπλωματίας και εργαλείο τα εθνικά κοινοβούλια, τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

    Χαρακτήρισε καθοριστικό τον ρόλο των κοινοβουλίων στη χάραξη αυτής της στρατηγικής, καθώς «διαθέτουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση να αποτελέσουν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμών» είπε χαρακτηριστικά, αναπτύσσοντας το θέμα «365 ημέρες τουρισμός πολλαπλών προορισμών» στην Ευρωπαϊκή Διακοινοβουλευτική Διάσκεψης για τον Τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των χωρών μελών της ΕΕ.

    Ειδικότερα, η κ. Δούρου αναφερόμενη στο βασικό στόχο της διάσκεψης σχετικά με την «ανάπτυξη του τουρισμού πολλαπλών προορισμών, 12 μήνες το χρόνο, με την προσέλκυση των σχετικών επενδύσεων και την ανάπτυξη διμερών και πολυμερών συναλλαγών», χαρακτήρισε τη διαδικασία «σπουδαία υπόθεση, εφόσον η υλοποίηση της, συνδέεται με τη διπλωματία του κοινοβουλευτικού διαλόγου και «αναβαθμίζει τον ρόλο των Κοινοβουλίων, καθιστώντας τα σημαντικούς παράγοντες του διεθνούς, οικονομικού βίου».

    Με την επισήμανση ότι ηοικονομική διπλωματία, στον άξονα της τουριστικής ανάπτυξης, συνιστά και την ειδοποιό διαφορά στην εποχή μας, αφού «φέρνει τα Κοινοβούλια στο επίκεντρο μίας σκακιέρας με νέους και ισχυρούς παίκτες, οι οποίοι όμως δεν διαθέτουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση που διαθέτουν τα Κοινοβούλιά», σημείωσε ότι «τα κράτη και οι κυβερνήσεις δεν είναι πλέον οι μοναδικοί παίκτες σε έναν πολυπολικό και μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου στον κατάλογο των δρώντων παραγόντων παίζουν καθοριστικό ρόλο, πολυεθνικές επιχειρήσεις, Μη κυβερνητικές οργανώσεις, hedge funds που διαθέτουν οικονομική δύναμη πυρός τέτοια που συγκρίνεται με προϋπολογισμούς χωρών».

    Σε αυτό το διεθνές οικονομικό τοπίο, επισήμανε η περιφερειάρχης, «καλούμαστε να παρέμβουμε - εκλεγμένες κυβερνήσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εθνικά Κοινοβούλια -, για να οικοδομήσουμε ένα νέο, ευρωπαϊκό τουριστικό μοντέλο, ανταγωνιστικό, που θα τονώνει την απασχόληση, θα ενισχύει την επιχειρηματικότητα, και δεν θα λειτουργεί σε βάρος του περιβάλλοντος και της πολιτισμικής κληρονομιάς».

    [10] Διαδίκτυο και Φύση τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στην πρεμιέρα των Πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ

    Διαδίκτυο και Φύση αφορούσαν τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στα οποία εξετάστηκαν οι μαθητές σήμερα, πρεμιέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που εξετάζονται με το νέο σύστημα κλήθηκαν να επεξεργαστούν απόσπασμα ομιλίας του Γενικού Διευθυντή της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της Unicef, Ηλία Λυμπέρη από το 2013 σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο. Παράλληλα, στους υποψήφιους των ΕΠΑΛ της ομάδας Α΄ του παλιού συστήματος δόθηκε κείμενο των Γαβριήλ Ξανθόπουλου και Ίριδας Τσεβρένη με τίτλο "Θεραπεύοντας την αποξένωση των νέων από τη φύση".

    Αύριο, Τετάρτη 18 Μαΐου, είναι η σειρά των μαθημάτων ομάδας προσανατολισμού (με το νέο σύστημα) και κατεύθυνσης (με το παλιό σύστημα), για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων (με το παλιό και το νέο σύστημα) και ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄) που δίνουν με το παλιό σύστημα.

    Ειδικότερα, αύριο θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις στα Αρχαία Ελληνικά (ομάδας προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών και θεωρητικής κατεύθυνσης) και στα Μαθηματικά (ομάδων προσανατολισμού θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, αλλά και θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης).

    Είναι, άλλωστε γνωστό, ότι τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα, συνεξετάζονται.

    [11] FAZ: Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα

    «Τα πράγματα φαίνονται ίδια με πέρυσι, στην πραγματικότητα, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα. Το επιβεβαιώνουν όλοι οι παίκτες, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι φλέρταραν με αυτό». Στο υπουργείο του κ. Σόιμπλε «ακούγονται διαφορετικοί τόνοι»: Οι Έλληνες «πράττουν το σωστό, σκέπτονται διαφορετικά», λέει μάλιστα κάποιος σκληρός επικριτής της Αθήνας, ο οποίος μιλάει σχεδόν με ενθουσιασμό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο», γράφει σε άρθρο του ο αναλυτής της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) Τόμας Γκούτσκερ.

    «Τελικά ο κίνδυνος για την συνοχή της Ευρώπης δεν προήλθε από το αν η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, από το αν θα διαλυθεί η ευρωζώνη και πιθανόν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προήλθε από έξω: από τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι πέρασαν στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου». Ο Τσίπρας έκανε ξεκάθαρο στο Νταβός τον Ιανουάριο «ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα μόνο της δικής του χώρας, αλλά για μια παγκόσμια πρόκληση και ζήτησε την αλληλεγγύη των εταίρων του» και ο Σόιμπλε συμφώνησε. «Είναι έτσι όπως τα είπε ο Τσίπρας: είναι ντροπή για την Ευρώπη αν την κάνουμε φρούριο», σημειώνει ο αρθρογράφος.

    «Ο Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ και μιας συμμαχίας των προθύμων, η οποία να δεχθεί τους πρόσφυγες. Η όλη κατάσταση «απαιτεί φυσικά την αλληλεγγύη με χώρες οι οποίες έχουν εξωτερικά σύνορα», όπως είπε. Ο Τσίπρας και ο Σόιμπλε είχαν έρθει πολύ κοντά στο θέμα», σημειώνει. «Αυτό δεν οφειλόταν στην οικονομική πολιτική, τον Ιανουάριο υπήρχε κάτι σημαντικότερο: όλοι σκέπτονταν πυρετωδώς πώς θα σταματήσει η ροή των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης και πως θα μπορούσε να διευθετηθεί συντεταγμένα».

    Και συνεχίζει: «Είναι πλέον Μάιος και η Ευρώπη προς το παρόν τα κατάφερε. Η Ελλάδα άλλαξε την νομοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες, κατασκεύασε κέντρα υποδοχής, εκσυγχρόνισε την προστασία των συνόρων, συνήψε συμφωνίες με την Τουρκία, αλλά περιθώριο αναπνοής δεν έχει η κυβέρνηση Τσίπρα. Η οικονομική πολιτική επιστρέφει, εξακολουθεί να υφίσταται το θέμα «της πρώτης αξιολόγησης», οι δανειστές πιέζουν για επιτάχυνση και τα περιθώρια στενεύουν: τον Ιούλιο η Αθήνα χρειάζεται φρέσκο χρήμα ώστε να μην επαναληφθούν οι (περυσινές) επικίνδυνες καταστάσεις».

    «Τα πράγματα φαίνονται φυσικά ίδια με πέρυσι. Στην πραγματικότητα, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Το Grexit δεν αποτελεί πλέον θέμα. Το επιβεβαιώνουν όλοι οι παίκτες, ακόμα και εκείνοι οι οποίοι φλέρταραν με αυτό. «Τώρα αποφασίσαμε να δώσουμε την ευκαιρία στην Ελλάδα», είπε ο Σόιμπλε, και μάλιστα στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Στο υπουργείο του επικρατούν διαφορετικοί τόνοι. Η προσφυγική κρίση πειθάρχησε τους Ελληνες. «Πράττουν το σωστό, δέχθηκαν βοήθεια, σκέπτονται διαφορετικά», λέει κάποιος σκληρός επικριτής της Αθήνας. Σχεδόν μιλάει με ενθουσιασμό για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Είναι βέβαια μαρξιστής, σίγουρα, αλλά έχει πάντα καλά επιχειρήματα μπορεί να μπει στη θέση των άλλων και τηρεί τους κανόνες. Με άλλα λόγια: o Tσακαλώτος είναι το αντίθετο του Βαρουφάκη, του προκάτοχου του, ο οποίος έκανε πυρ και μανία τους υπουργούς Οικονομικών. Αλλά δεν έχουν αλλάξει μόνο οι Ελληνες», τονίζει ο Τόμας Γκούτσκερ.

    «Οταν ο Κλάους Ρέγκλινκ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, μιλούσε πριν από έναν χρόνο με επενδυτές, δεν αναφερόταν μόνο στην οικονομική πολιτική. Ο Ρέγκλινγκ εφιστούσε την προσοχή στην γεωστρατηγική σημσία της Ελλάδας. Ορισμένοι τον περιγελούσαν ως «συμπονετικό άνθρωπο». Τώρα δεν χαμογελά πλέον κανείς. Μια διαπίστωση έχει επικρατήσει ακόμα και στον κόσμο της οικονομίας: δεν μπορεί να υπάρχει τάξη στην Ευρώπη με τον αποκλεισμό χωρών. Η τάξη πρέπει να επιτυγχάνεται από κοινού. Στο οικονομικό σύστημα, στα σύνορα. Υπάρχει μια έκφραση γι αυτό, ακούγεται λίγο παλαιομοδίτικη, αλλά εξακολουθεί να ισχύει: η Ευρώπη ως κοινότητα πεπρωμένου», συνεχίζει το άρθρο της FAZ.

    «Φυσικά και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές διαμάχες, η προσφυγική κρίση έχει επιλυθεί τόσο λίγο, η Ελλάδα στέκεται μόνη στα πόδια της εξίσου λίγο. Αλλά η προθυμία του περασμένου καλοκαιριού να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό και μετά να κοιτάνε τι θα συμβεί, αυτή η προθυμία η οποία κυριαρχούσε στους οικονομολόγους και στους αντιπάλους του ευρώ (αλλά όχι και στον Σόιμπλε) δεν υφίσταται πλέον. Η Ευρώπη έγινε πιο σοβαρή , νηφάλια , εξυπνότερη», συμπεραίνει ο Τόμας Γκούτσκερ.

    «Όταν συναντήθηκαν οι υπουργοί Οκονομικών (στις 9 Μαΐου) στις Βρυξέλλες...όλοι μετακινήθηκαν, ιδίως ο Σόιμπλε και έτσι σχεδιάστηκε τουλάχιστον μια λύση. Οι Έλληνες πρέπει σύμφωνα με αυτήν να δημιουργήσουν έναν αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό για την περίπτωση που θα μείνουν πίσω στο συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού. Η Αθήνα επιθυμεί να το επιτύχει με περικοπές του προϋπολογισμού και πρόσθετους φόρους. Οι Ευρωπαίοι δανειστές συλλαβίζουν από την πλευρά τους ακριβέστερα πώς θα καταστεί το ελληνικό χρέος ελέγξιμο. Υπάρχει γι' αυτό μια εργαλειοθήκη: μακροπρόθεσμα σταθερά επιτόκια, μετάθεση της έναρξης εξόφλησης του χρέους, μεγαλύτερη χρονική διάρκεια αποπληρωμής του», συνεχίζει η FAZ.

    «Εναπόκειται τώρα στα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν από αυτούς τους στόχους ένα πρόγραμμα για τα επόμενα χρόνια. Μέχρι τις 24 Μαΐου θα πρέπει να είναι έτοιμο. « "Θα τα καταφέρουμε", λέγεται στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες». Παραμένει, όμως, ακόμα αβέβαιο αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα συμμετάσχει...Οι Ευρωπαίοι θα ξαλάφρωναν οικονομικά, αλλά δεν πρόκειται περί αυτού, περισσότερο πρόκειται για πολιτικά συμφέροντα», και εντός της Γερμανίας όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος της FAZ.

    Επίσης, οι Ασιάτες και οι Νοτιοαμερικανοί του ΔΝΤ «παρακολουθούν με άγρυπνα μάτια την Ελλάδα: πρέπει και οι ίδιοι να εκπληρώσουν σκληρούς όρους του ΔΝΤ. Η πλειοψηφία των ψήφων όμως παραμένει στα χέρια των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων, αν υιοθετήσουν κοινή στάση. Και η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χάνει από τα μάτια της την γεωστρατηγική διάσταση. Για την Αμερική, η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος του ΝΑΤΟ στην νοτιοανατολική πτέρυγα, εκεί όπου τα ρωσικά πολεμικά πλοία πλέουν στη Μεσόγειο. Όλα αυτά συνηγορούν υπέρ του γεγονότος ότι, στο τέλος, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στον δανεισμό της Ελλάδας», καταλήγει ο Τόμας Γκούτσκερ.

    [12] Δ. Αβραμόπουλος: Η διαχείριση των συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κοινή ευθύνη της ΕΕ

    Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού και της ασφάλειας που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ απαιτούν ευρωπαϊκές λύσεις, την ταχύτερη δυνατή κινητοποίηση και πόρους, απάντησε, μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, σε ερώτηση του αντιπροέδρου του ΕΚ και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, προς την Επιτροπή, σχετικά με ενδεχόμενα μέτρα για την περιφρούρηση της ζώνης Σένγκεν.

    Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζει πως «τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν προσωρινά τον έλεγχο των εσωτερικών τους συνόρων, δεν παραβιάζουν τους κανόνες του Σένγκεν» ενώ παραδέχτηκε πως «οι τρέχουσες προκλήσεις στους τομείς της μετανάστευσης και της ασφάλειας, ασκούν σημαντική πίεση στα συστήματα διαχείρισης των συνόρων των κρατών μελών» και γι' αυτό απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις.

    Ο κ. Αβραμόπουλος συνεχίζει λέγοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί η επαρκής προστασία των εξωτερικών συνόρων, με «ενίσχυση του ρόλου του οργανισμού της ΕΕ για τα σύνορα, καθώς και με την παροχή σε αυτόν του αναγκαίου πλαισίου και των αναγκαίων πόρων για την κινητοποίηση των προσπαθειών κατά τρόπο ταχύτερο και επαρκέστερο».

    Ο αρμόδιος Επίτροπος καταλήγει σημειώνοντας πως «η πρόταση της Κομισιόν θεσπίζει πραγματική ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως κοινή ευθύνη μεταξύ του οργανισμού και των κρατών μελών».

    [13] «Εγχείρημα μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας» ο ΤΑP

    Σημαντικό εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας και μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, οι εργασίες του οποίου εγκαινιάζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Σε αναρτήσεις του στον λογαριασμό του, στο Twitter, ο πρωθυπουργός -ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια των εργασιών του αγωγού- ανέφερε:

    -«Στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ενός σημαντικού εγχειρήματος περιφ. Συνεργασίας».

    -«Πρόκειται ακόμη για εγχείρημα μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, αφού καθιστά τη χώρα μας γέφυρα συνεργασίας και ευημερίας».

    [14] Θα μειώσουμε τους φόρους, γιατί το είχαμε ήδη ξεκινήσει, είπε ο Κ. Γκιουλέκας

    «Βεβαίως θα μειώσουμε τους φόρους, γιατί το είχαμε ήδη ξεκινήσει» υποσχέθηκε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, σημειώνοντας ότι τον Δεκέμβριο του 2014, επί κυβέρνησης ΝΔ ? ΠΑΣΟΚ οι φόροι είχαν μειωθεί, όπως και οι φορολογικοί συντελεστές κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες.

    «Είχαμε δεσμευτεί ότι τον επόμενο χρόνο, το 2015, αν κυβερνούσαμε εμείς, θα συνεχιζόταν αυτή η μείωση» είπε ο κ. Γκιουλέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση» και πρόσθεσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει και τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, κατά 30%. Επίσης, κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι παρά τις υποσχέσεις που έδωσε οι φόροι αυξήθηκαν, ενώ παρέμεινε και απέκτησε μόνιμο χαρακτήρα και ο φόρος αλληλεγγύης. «Ο κ. Τσίπρας αύξησε όλα αυτά. Μας βύθισε στην ύφεση, γιατί δυστυχώς είναι βυθισμένοι στην ιδεοληψία τους οι κυβερνώντες» είπε ο κ. Γκιουλέκας και προσθέσε πως η κυβέρνηση αντί να εξασφαλίσει 1,5 δισ ευρώ από την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, προτίμησε να περικόψει μισθούς και συντάξεις.

    «Όσο παραμένει αυτή η εθνικά επικίνδυνη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ στην εξουσία, η κατάσταση της χώρας επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο» υπογράμμισε. Απαντώντας στο ερώτημα αν η ΝΔ θα συνεχίσει να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και να ζητά εκλογές, ο βουλευτής της ΝΔ υπενθύμισε ότι αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της αντιπολίτευσης και κατέληξε λέγοντας ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση δεν είχε ψηφίσει ούτε ένα νομοσχέδιο.

    [15] Φ. Ολάντ: Δεν θα υπαναχωρήσω όσον αφορά τη μεταρρύθμιση για την εργασία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι "δεν θα υπαναχωρήσει" όσον αφορά τη μεταρρύθμισή του για την εργασία, παρά τις διαμαρτυρίες στους δρόμους και τις κινητοποιήσεις μέρους της αριστεράς.

    "Δεν θα υπαναχωρήσω, γιατί υπήρξαν πάρα πολλές κυβερνήσεις που υπαναχώρησαν", δήλωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 στην αρχή μιας νέας εβδομάδας δράσης έπειτα από το κάλεσμα των συνδικάτων των διαδηλωτών.

    Ο νόμος αυτός "θα περάσει, γιατί συζητήθηκε, τέθηκε υπό επεξεργασία, διορθώθηκε, τροποποιήθηκε", τόνισε ο Ολάντ διαβεβαιώνοντας ότι στο εξής (ο νόμος) έχει την υποστήριξη των μεταρρυθμιστικών συνδικάτων και μιας πλειοψηφίας των σοσιαλιστών βουλευτών.

    "Η μάχη (κατά της ανεργίας) δεν έχει κερδηθεί" και η διεξαγωγή της μέσω των μεταρρυθμίσεων στην απασχόληση με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι πιο σημαντική από την δημοτικότητα του προέδρου, δήλωσε ο Ολάντ. "Η μάχη θα κερδηθεί μόνο όταν έχουμε, κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, συνεχή μείωση της ανεργίας. Χρειάζεται χρόνος ώστε οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ", δήλωσε.

    [16] Το Twitter θα σταματήσει να προσμετρά τα links στο όριο των 140 χαρακτήρων

    Το site κοινωνικής δικτύωσης Twitter πρόκειται να σταματήσει να καταμετρά τις φωτογραφίες και τους συνδέσμους για άλλες σελίδες στο όριο των 140 χαρακτήρων που είναι διαθέσιμο για κάθε χρήστη προκειμένου να κάνει μια ανάρτηση, αναφέρει σε δημοσίευμά του Bloomberg.

    Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων, η αλλαγή πιθανόν να λάβει χώρα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ωστόσο το Twitter δεν έχει προβεί ακόμα σε οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση.

    Τον Ιανουάριο, ο ιδρυτής του microblogging site Τζακ Ντόρσι, είχε δηλώσει ότι το Twitter αναζητά τρόπους προκειμένου να παρέχεται στους χρήστες η δυνατότητα να γράφουν μεγαλύτερα κείμενα στις αναρτήσεις τους.

    Επιπλέον, τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σκόπευε να αυξήσει το όριο των άμεσων μηνυμάτων μεταξύ δύο χρηστών στους 10.000 χαρακτήρες.

    Τώρα, οι σύνδεσμοι «τρώνε» 23 χαρακτήρες από το όριο των 140, μειώνοντας σημαντικά το κείμενο που μπορούν να γράψουν οι χρήστες όταν στο tweet τους θέλουν μοιραστούν κάποιο online περιεχόμενο.

    Παλαιότερα, ο Ντόρσι είχε χαρακτηρίσει το όριο των 140 χαρακτήρων ως έναν «όμορφο περιορισμό» που «εμπνέει τη δημιουργικότητα και τη συντομία». Ωστόσο, η εταιρεία το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στο να προσελκύσει νέους χρήστες, ενώ οι μετοχές της έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 70% σε διάστημα ενός έτους.

    [17] Οι κινητήρες του νέου VW Tiguan

    Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, στην προσπάθειά τους να εκμεταλλευτούν το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών για τα SUV, δημιουργούν καινούργιες προτάσεις. Η VW λανσάρει τη δεύτερη γενιά του Tiguan. Το γερμανικό αυτοκίνητο είναι το πρώτο SUV του ομίλου VW που ο σχεδιασμός του βασίστηκε στη πλατφόρμα MQB.

    Εμπορικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά έχουν πέντε κινητήρες. Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας είναι τελευταίας γενιάς και καταναλώνουν βενζίνη είτε ντίζελ. Ειδικότερα, διαθέσιμοι είναι δυο βενζινοκινητήρες, ο ένας έχει χωρητικότητα 1.400 κ.εκ και ο δεύτερος ανήκει στη κατηγορία των δίλιτρων συνόλων. Το μοτέρ βενζίνης 1.4 TSI παράγεται σε δύο εκδόσεις όσον αφορά την παρεχόμενη ισχύ. Η βασική 1.4 TSI αποδίδει 125 ίππους και η επομένη 150 ίππους.

    Η ισχυρότερη 1.4 TSI διαθέτει σύστημα απενεργοποίησης των κυλίνδρων για μεγαλύτερη οικονομία στο καύσιμο και λιγότερους ρύπους. Επίσης συνδυάζεται και με αυτόματο κιβώτιο DSG 6 σχέσεων. Διαθέσιμες είναι και δύο ακόμη εκδόσεις 1.4 TSI, η μια επωφελείται από την παρουσία του συστήματος τετρακίνησης 4Motion Active Control, ενώ η δεύτερη αποτελεί την πληρέστερη πρόταση για τα 1.400 κ.εκ., αφού έχει αυτόματο κιβώτιο DSG 6 σχέσεων, καθώς και σύστημα τετρακίνησης 4Motion Active Control. Η παλέτα των κινητήρων βενζίνης ολοκληρώνεται με την παρουσία του μοτέρ 2.000 κ.εκ. ισχύος 180 ίππων. Συνδυάζεται μόνο με το αυτόματο κιβώτιο DSG, το οποίο όμως τώρα φέρει 7 σχέσεις.

    Στα ντίζελ, η γερμανική μάρκα προτείνει τρία σύνολα, ένα με κυβισμό 1.600 κ.εκ. και δύο με χωρητικότητα 2.000 κ.εκ. Το βασικό μοτέρ 1.6 TDI αποδίδει 115 ίππους. Στο επόμενο σκαλοπάτι υπάρχει ο πετρελαιοκινητήρας 2.000 κ.εκ. TDI που παράγεται σε δύο εκδόσεις όσον αφορά την ισχύ. Επιλογή ανάμεσα στους 150 και τους 190 ίππους.

    Με τους 150 ίππους υπάρχει δυνατότητα να συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων. Επίσης η πληρέστερη έκδοση εξοπλίζεται με αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων και με τετρακίνηση. Πλήρες πακέτο (αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων και τετρακίνηση) παρέχεται με τον κινητήρα 2.0 190 ίππων, καθώς και με το κορυφαίο της γκάμας μοτέρ Biturbo απόδοσης 240 ίππων.

    Ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 24.950 ευρώ (1.4 TSI 125 ίππων). Η χρέωση του κιβωτίου DSG κυμαίνεται από 1.300 - 1.550 ευρώ (ανάλογα των κυβισμό) και της τετρακίνησης 4Motion από 800 - 1.000 ευρώ.

    Σπύρος Ρέκκας

    [18] Στην Πόρτο επιστρέφει ο Μπρούνο Άλβες

    Την απόκτηση του Μπρούνο Άλβες από τη Φενέρμπαχτσε συμφώνησε η Πόρτο. Ο Πορτογάλος διεθνής αμυντικός, ο οποίος στο παρελθόν είχε αγωνιστεί για μια χρονιά στην ΑΕΚ (ως δανεικός από την Πόρτο), συμφώνησε να επιστρέψει στην πατρίδα του και στην ομάδα που τον ανέδειξε, καθώς το καλοκαίρι θα λύσει το συμβόλαιο του με τον τουρκικό σύλλογο.

    Σύμφωνα με τα πορτογαλικά ΜΜΕ, ο 34χρονος άσος έχει υπογράψει ήδη προσύμφωνο συνεργασίας με τους «δράκους».

    [19] Ο Τόρες ανανέωσε με την Ατλέτικο Μαδρίτης

    Ο Φερνάντο Τόρες θα παραμείνει στην Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς η διάσημη ισπανική ομάδα συμφώνησε για ανανέωση της συνεργασίας τους για δύο ακόμη χρόνια. Ο 32χρονος φορ αγωνίστηκε τη φετινή σεζόν στους «ροχιμπλάνκος» ως δανεικός από τη Μίλαν, ωστόσο οι δύο ομάδες συμφώνησαν και ο Τόρες θα μείνει για δύο χρόνια ακόμη στην ομάδα που τον ανέδειξε.

    [20] Ο Ρανιέρι προπονητής της χρονιάς στην Premier League

    Ο Κλαούντιο Ρανιέρι αναδείχθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, προπονητής της χρονιάς στην Premier League, «εξαργυρώνοντας» με αυτόν τον τρόπο την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τη Λέστερ. Ο 64χρονος Ιταλός τεχνικός έγινε έτσι ο δεύτερος μη Βρετανός που κερδίζει τη συγκεκριμένη διάκριση, μετά τον Αρσέν Βενγκέρ της Άρσεναλ, ο οποίος αναδείχθηκε κορυφαίος δύο φορές, το 2002 και το 2004.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 May 2016 - 10:32:32 UTC