Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σειρά επαφών του Κυρ. Μητσοτάκη με διεθνείς παράγοντες, στο Παρίσι
  • [02] Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: Θα επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης 6 δισ. από αποκρατικοποιήσεις στο τέλος του 2018
  • [03] Γ. Σταθάκης: Η κυβέρνηση προχωράει στη χάραξη οδικού χάρτη για τη χαλάρωση των capital controls
  • [04] Προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ: Κλίντον και Τραμπ στην τελική ευθεία
  • [05] Η Ουάσινγκτον προτρέπει τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση
  • [06] Εγκαίνια του αγωγού TAP παρουσία του Αλ. Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Σειρά επαφών του Κυρ. Μητσοτάκη με διεθνείς παράγοντες, στο Παρίσι

    Με ένα πρόγευμα-γνωριμίας με τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, θα ξεκινήσει τις επαφές του, νωρίςτο πρωί στο Παρίσι, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.Η συνάντηση έχει ορισθεί για τις 9:30 ώρα Ελλάδας.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει στις 15:30 (ώρα Ελλάδας) τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και νυν πρόεδρο του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, Νικολά Σαρκοζί . Στη συνάντηση αυτή θα συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

    Στις 17:00 ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον κ. Χατζηδάκη θα μεταβούν στον ΟΟΣΑ όπου θα συναντήσουν τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία και το επιτελείο του.Θα είναι η τέταρτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης συναντά τον κ. Γκουρία και στη συνάντηση αυτή θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η συμφωνία που υπέγραψε τον Μάρτιο του 2015 η κυβέρνηση με τον ΟΟΣΑ, για συνεργασία σε θέματα ανταγωνιστικότητας.

    Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον του προέδρου της ΝΔ αναμένεται να στραφεί στα νέα εναλλακτικά προγράμματα του ΟΟΣΑ που δίνουν έμφαση σε νέες πτυχές ευημερίας, βιωσιμότητας και ίσων ευκαιριών, που ξεπερνούν τα έως τώρα μακροοικονομικά μοντέλα.

    Το ασφαλιστικό και μεταναστευτικό αναφέρονται επίσης στην ατζέντα.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει τους Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους.

    [02] Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ: Θα επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης 6 δισ. από αποκρατικοποιήσεις στο τέλος του 2018

    Εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο της είσπραξης 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του χρόνου, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας τη Δευτέρα σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ.Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι το ταμείο θα είναι βασικός πυλώνας του νέου υπερταμείου που δημιουργείται, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων εκτίμησε ότι μέσω της δράσης του νέου Ταμείου θα επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης 6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι επόμενοι στόχοι του ΤΑΙΠΕΔ, πέραν από την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε πορεία αξιοποίησης, είναι η ιδιωτικοποίηση μέρος της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ της ΔΕΗ, του Ελευθέριος Βενιζέλος, τουριστικών λιμένων και μαρίνων και ακινήτων του δημοσίου.

    Ο Στέργιος Πιτσιόρλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τους στόχους του νέου ταμείου: «Είμαστε σε οριακή στιγμή, δίνεται καθημερινή μάχη, αλλά θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Νομίζω ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα βάλει και την κυβέρνηση σε άλλη λογική, καθώς ήδη έχουν ληφθεί μεγάλες αποφάσεις που βάζουν τα πράγματα σε μια τροχιά ώστε να τρέξουμε για την ανάπτυξη». Ακόμη είπε ότι «Η κοινωνία έχει συνειδητοποίηση τη σημασία των αποκρατικοποιήσεων στην πορεία προς την ανάπτυξη και συγκρατημένα μπορούμε να είμαστε λίγο αισιόδοξοι και να προσδοκούμε ότι θα γίνουν και αλλά βήματα».

    [03] Γ. Σταθάκης: Η κυβέρνηση προχωράει στη χάραξη οδικού χάρτη για τη χαλάρωση των capital controls

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στην κυβέρνηση μια συζήτηση για τη χάραξη ενός οδικού χάρτη που θα αφορά στην χαλάρωση των capital controls, δήλωσε το βράδυ της Δευτέραςσε τηλεοπτική εκπομπή στο ΣΤΑΡ ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Σημείωσε όμως ότι δεν μπορεί να επεκταθεί γι' αυτό το θέμα.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι στο πλαίσιο της πορείας προς την ανάπτυξη θα συμβάλουν η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (της ΕΚΤ), ο νέος αναπτυξιακός νόμος και το νέο ΕΣΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι συνεχίζεται η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών ενώ προχωράει η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις.

    Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι δεν είναι οι φορολογικοί συντελεστές το καθοριστικό ζήτημα για να πραγματοποιηθεί μία επένδυση στη χώρα μας. Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζεται σε ανθρώπινο δυναμικό με υψηλές δεξιότητες και αυτή είναι η βάση των επενδύσεων που επιδιώκει η κυβέρνηση ώστε οι νέοι να έχουν δουλειά και αξιοπρεπείς μισθούς, και αυτές οι επενδύσεις αφορούν και την μικρομεσαία και νεανική και καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

    Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό ο υπουργός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι ήταν επιλογή της κυβέρνησης οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, ώστε να μην κοπούν περαιτέρω συντάξεις και μισθοί και να κατανεμηθούν με δικαιότερο τρόπο τα βάρη.

    Για τα κόκκινα δάνεια επανέλαβε ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2018 προστατεύεται η πώληση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων σε ξένα funds, είτε στεγαστικά, είτε καταναλωτικά δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία και έχουν υποθήκη έως 140.000 ευρώ.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι η οικονομία έχει υποστεί μείωση από ακραίες πολιτικές και κακοδαιμονίες που κληροδότησε στη σημερινή κυβέρνηση η ΝΔ και υπάρχουν πλέον σήμερα σωρευμένες αδυναμίες από το πολιτικό και το μακροοικονομικό περιβάλλον. Στόχος είναι να θεραπευτούν οι αδυναμίες, να ξηλωθούν οι κακοδαιμονίες και να γίνει το παραγωγικό μοντέλο πιο εξωστρεφές για προϊόντα και υπηρεσίες με στρατηγική και με κανόνες επιστροφής με σταθερότητα στην ανάπτυξη.

    «Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι οι διεθνείς αγορές προεγγράφουν την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου μεταξύ 5% και 5,5% μετά την υπογραφή της συμφωνίας και στο 4,25% επιστρέφει μια οικονομία στις αγορές» κατέληξε ο υπουργός.

    [04] Προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ: Κλίντον και Τραμπ στην τελική ευθεία

    Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον, οι επικρατέστεροι διεκδικητές του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών αντίστοιχα ώστε να είναι οι υποψήφιοι των δύο κομμάτων στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αναμένεται να προχωρήσουν ακόμη περισσότερο προς την επίτευξη του στόχου τους στις σημερινές προκριματικές στις πολιτείες Κεντάκι και Όρεγκον, χωρίς πάντως να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό αντιπροσώπων στα κομματικά τους συνέδρια σε αυτές τις αναμετρήσεις.

    Ο Τραμπ, πλέον ο μοναδικός διεκδικητής του χρίσματος, είναι βέβαιο πως θα κερδίσει εξασφαλίζοντας σχεδόν όλους τους αντιπροσώπους στο συνέδριο του GOP τους οποίους αναδεικνύουν οι δύο πολιτείες. Ακόμη κι αφού το επιτύχει όμως, θα χρειάζεται ακόμη 100 αντιπροσώπους ώστε να φθάσει τους 1.237 για να εξασφαλίσει και μαθηματικά πως θα πάρει το χρίσμα στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Κλίβελαντ του Οχάιο τον Ιούλιο.

    [05] Η Ουάσινγκτον προτρέπει τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας να αρχίσει διάλογο με την αντιπολίτευση

    Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε έντονη ανησυχία χθες για την επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης στη Βενεζουέλα και προέτρεψε τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει κηρύξει «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση.«Έχει έλθει η ώρα οι ηγέτες να ακούσουν τις διαφορετικές φωνές στη Βενεζουέλα και να συνεργαστούν για να βρουν αληθινές λύσεις», δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας.

    «Εάν δεν ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος αυτό θα οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες αν όχι εκατομμύρια πολίτες της Βενεζουέλας σε μια κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη», πρόσθεσε ο ίδιος.Η πετρελαιοπαραγωγική χώρα αντιμετωπίζει μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική κρίση που μοιάζει να βαθαίνει καθημερινά μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του 2015.

    [06] Εγκαίνια του αγωγού TAP παρουσία του Αλ. Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη

    Οι επενδύσεις είναι εδώ, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα αναπτυξιακή πορεία και η απόδειξη είναι τα εγκαίνια κατασκευής του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου που θα γίνουν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση με την ευκαιρία της τελετής των εγκαινίων και σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης συνέδεσε το γεγονός με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κάνοντας για λόγο για "ευτυχή συγκυρία". Το ίδιο το έργο θα δώσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές εταιρίες, που θα πάρουν μέρος στην κατασκευή του, και σε συνδυασμό με άλλα δύο έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό Φυσικού Αερίου (IGB) και τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή των οποίων βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων και της αξιολόγησης, μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε ενεργειακό "παίκτη" στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει στις 10.30 το πρωί στη Θεσσαλονίκη και θα κατευθυνθεί στο ξενοδοχείο "MET", όπου στις 12.45 θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας Γκιόργκι Κβιρικασβίλι.

    Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας να συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τις ενεργειακές σχέσεις Αμος Χόκστιν και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Μάρος Σέφτσοβιτς , με τους οποίους έχει προγραμματισμένες συναντήσεις ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.

    Στις 3μ.μ θα αρχίσει στο ξενοδοχείο "MET" η κεντρική εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι επίσημοι προσκεκλημένοι από το εξωτερικό. Θα ακολουθήσει η τελετή υπογραφής στον χώρο του Λιμανιού και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 5 το απόγευμα.

    Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύουν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Δημήτρης Μάρδας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

    Το Αζερμπαϊτζάν θα εκπροσωπήσουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιακούμπ Εγιούμποβ και ο υπουργός Ενέργειας Νατίγκ Αλίγιεβ . Την Αλβανία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νίκο Πελέσι και ο υπουργός Ενέργειας Ντάμιαν Γκικνούρι. Τη Βουλγαρία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τόμισλαβ Τόντσεβ και η υπουργός Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα. Τη Γεωργία ο πρωθυπουργός Γκιόργκι Κβιρικασβίλι , o υπουργός Εξωτερικών Μίκελ Γιανελίτζε και ο υπουργός Ενέργειας Κάκα Καλάτζε . Την Ιταλία ο υπουργός Επικρατείας Κλαούντιο ντε Βιντσέντι και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα . Την Τουρκία ο υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ . Την Ελβετία ο υφυπουργός Ενέργειας Βάλτερ Στέινμαν, τις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος Άμος Χόκστιν. Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Μάρος Σέφτσοβιτς .

    Διαβάστε επίσης:Π. Σκουρλέτης: Σε νέα αναπτυξιακή πορεία η Ελλάδα με τον αγωγό TAP


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 17 May 2016 - 4:32:28 UTC