Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλειστά τα Τέμπη για τρεις ημέρες, λόγω έργων συντήρησης
  • [02] Ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών στην Πελοπόννησο
  • [03] Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές με Νεοελληνική Γλώσσα
  • [04] Η διεθνής κοινότητα συζητά τρόπους να υποστηρίξει τη «διαδικασία σταθεροποίησης» της Λιβύης
  • [05] Η Χ. Κλίντον θα αναθέσει στον σύζυγό της να «αναζωογονήσει την οικονομία» εάν εκλεγεί
  • [06] Στο Ιράν ο ειδικός σύμβουλος της Λαγκάρντ, με στόχο επαφές και συζητήσεις για τις «οικονομικές εξελίξεις»
  • [07] Μια Βρετανίδα στρέφει την προσοχή στις ΗΠΑ με την ταινία της American Honey
  • [08] Το «Limbo» της Κ. Κοτζαμάνη, στο Φεστιβάλ Καννών

  • [01] Κλειστά τα Τέμπη για τρεις ημέρες, λόγω έργων συντήρησης

    Κλειστή θα παραμείνει η κοιλάδα των Τεμπών από σήμερα Δευτέραέως και την Τετάρτη 18 Μαΐου από τις 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, τις ως άνω ημέρες και ώρες θα απαγορεύεται η διέλευση στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, από κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου.

    Κατά τηδιάρκεια της απαγόρευσης, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:

    Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη:

    Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται:

    -Από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας, προς την περιφερειακή οδό Λάρισας - Τρικάλων και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Λάρισας - Τρικάλων - Καλαμπάκας - Γρεβενών, θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό.

    -Από τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, προς την Επαρχιακή Οδό Γυρτώνης - Αμπελώνα - Τυρνάβου και στη συνέχεια μέσω Ε.Ο. Ελασσόνας - Κοζάνης θα εισέρχονται στην Εγνατία Οδό και στη συνέχεια στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στο ύψος Κλειδί Ημαθίας.

    Τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά έως 3,5 τόνων, θα εκτρέπονται:

    -Από τον κόμβο Πλατυκάμπου (349 + 396 χ/θ ΠΑΘΕ) προς Αγιά και μέσω της Ε.Ο. Λάρισας - Αγιάς - Αγιοκάμπου - Βελίκας - Κόκκινο Νερό - Στόμιο - Ομόλιο, θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο προς Θεσσαλονίκη από τη διασταύρωση Στομίου 390 + 700 χ/θ ΠΑΘΕ.Κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα:

    Τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και όλα τα λεωφορεία θα εκτρέπονται από τον κόμβο Κλειδί Ημαθίας προς Βέροια (Εγνατία οδό) -Κοζάνη και από εκεί:

    είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ,

    είτε μέσω Ε.Ο. Κοζάνης - Γρεβενών - Καλαμπάκας - Τρικάλων - Λάρισας και στη συνέχεια διά της περιφερειακής οδού Λάρισας - Τρικάλων θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από τον ανισόπεδο κόμβο Νίκαιας.

    - Όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους που θα προέρχονται από Θεσσαλονίκη, θα εκτρέπονται στο ύψος της Κατερίνης -στον ανισόπεδο κόμβο Κορινού Πιερίας- προς Άγιο Δημήτριο και μέσω της Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας - Τυρνάβου - Αμπελώνα - Γυρτώνης έως τον ανισόπεδο κόμβο Γυρτώνης, όπου θα εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ.

    - Όλα τα οχήματα που θα προέρχονται από Κατερίνη - Πλαταμώνα, θα αναστρέφονται στον ανισόπεδο κόμβο Αιγάνης προς Πιερία και από εκεί θα κατευθύνονται κατάλληλα.

    Εξαιρούνται από τις παραπάνω ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολύνεται η κοινωνικοοικονομική ζωή των κατοίκων της περιοχής από την οποία διέρχεται η εναλλακτική διαδρομή του ανατολικού άξονα (παραλιακή Αγιοκάμπου), καθώς και των κατοίκων του δήμου Τεμπών:

    - τα λεωφορεία του τοπικού ΚΤΕΛ, για μεταφορά κατοίκων μόνο της περιοχής, ήτοι για την εξυπηρέτηση της δημόσιας επιβατικής συγκοινωνίας των διαμενόντων στην περιοχή κατοίκων,

    - τα φορτηγά, για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο αναγκών τοπικού χαρακτήρα.

    [02] Ασθενής σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών στην Πελοπόννησο

    Μια «ασθενής σεισμική δόνηση», μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, καταγράφηκε σήμερα στις 00:27 σε απόσταση 155 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά της Αθήνας, το επίκεντρο της οποίας εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο 21 χιλιόμετρα βόρεια της Νεάπολης Βοιών, αναφέρει ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

    [03] Πρεμιέρα για τις Πανελλαδικές με Νεοελληνική Γλώσσα

    Ξεκινούνσήμερα οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, για 103.366 υποψηφίους, που θα διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Η έναρξη των εξετάσεων γίνεται με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στην οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των γενικών λυκείων, είτε δίνουν με το παλιό, είτε με το νέο σύστημα, αλλά και οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (ομάδα Β') που δίνουν με το παλιό σύστημα.

    Με το ίδιο μάθημα, αύριοΤρίτη, 17 Μαΐου, θα ξεκινήσουν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ που δίνουν με το νέο σύστημα και οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α') που δίνουν με το παλιό σύστημα.

    Σημειώνεται ότι τα μαθήματα, για τα οποία έχει καθοριστεί εξεταστέα ύλη κοινή για το παλαιό και το νέο σύστημα συνεξετάζονται.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν θέματα και διαδικασίες των επαναληπτικών εξετάσεων και στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα προγράμματα των επαναληπτικών εξετάσεων, των ειδικών μαθημάτων και της πρακτικής δοκιμασίας (αγωνίσματα) για τα ΤΕΦΑΑ. Επίσης, στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα σχέδια των μηχανογραφικών δελτίων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ.

    Ήδη από τον Απρίλιο, οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, στο Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, έχουν προμηθευτεί το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο κατά τις ημέρες των εξετάσεων. Στο δελτίο εξεταζομένου αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο οι υποψήφιοι θα προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα.

    Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, οι υποψήφιοι κατάτην είσοδο τους στην αίθουσα της εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζίτους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικόυγρόήταινία, κινητάτηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικάμέσα μετάδοσης πληροφοριών ήεπικοινωνίας, ήάλλα αντικείμενα, εκτός απόαυτάπου επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.) ήτης Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.

    [04] Η διεθνής κοινότητα συζητά τρόπους να υποστηρίξει τη «διαδικασία σταθεροποίησης» της Λιβύης

    Οι υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και κρατών που γειτονεύουν με τη Λιβύη συναντώνται σήμερα στη Βιέννη για να συζητήσουν σχετικά με τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί σε αυτή τη χώρα, η οποία υπονομεύεται από τις πολιτικές διαιρέσεις και βρίσκεται αντιμέτωπη με τη τζιχαντιστική απειλή.Η συνάντηση συγκλήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή: από τη μια, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) επέκτειναν το τελευταίο διάστημα τον έλεγχό τους πέραν της Σύρτης, της λιβυκής πόλης που ελέγχουν από τον Ιούνιο του 2015. Από την άλλη, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ δεν καταφέρνει να εδραιώσει την εξουσία της, ενώ έχει περάσει πάνω από ενάμισης μήνας αφότου ανέλαβε καθήκοντα στην Τρίπολη.

    Στη σύνοδο, στην οποία θα προεδρεύσουν ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, θα συμμετάσχουν «οι σημαντικότεροι παράγοντες» σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με στόχο να προσφερθεί υποστήριξη στη «διαδικασία σταθεροποίησης» της Λιβύης, όπως είχε δηλώσει ο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψής του στην Τυνησία.

    Οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα την κοινότητα Αμπού Γκράιν, περίπου 100 χλμ. δυτικά της Σύρτης, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Είναι η πρώτη φορά που η εξτρεμιστική οργάνωση κατάφερε να επεκτείνει τον έλεγχό της στα δυτικά της πόλης αυτής.

    Οι πολιτικές διαφωνίες και το κενό ασφάλειας διευκόλυναν από το 2014 την εμφάνιση του ΙΚ στη Λιβύη, που χαρακτηρίζεται άμεση απειλή για τις γειτονικές της χώρας αλλά και για την Ευρώπη.

    [05] Η Χ. Κλίντον θα αναθέσει στον σύζυγό της να «αναζωογονήσει την οικονομία» εάν εκλεγεί

    Η επικρατέστερη διεκδικήτρια του χρίσματος των Δημοκρατικών ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εμπιστευτεί στον σύζυγό της, τον πρώην Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, να «αναζωογονήσει την οικονομία» της χώρας εάν κερδίσει.

    «Θα αναθέσω στον σύζυγό να αναζωογονήσει την οικονομία, διότι ξέρετε πως ξέρει πώς να το κάνει», είπε η Κλίντον σε μια προεκλογική εκδήλωσή της χθες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

    Σύμφωνα με την Κλίντον, η εμπειρία του συζύγου της θα χρειαστεί ιδίως στις ανατολικές πολιτείες, όπου βρίσκεται η βιομηχανία του άνθρακα, αλλά και σε περιοχές των ΗΠΑ που έχουν «πραγματικά εγκαταλειφθεί».

    Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην πρώτη κυρία έχει ευρύ προβάδισμα στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Ο σύζυγός της Μπιλ Κλίντον είχε εκλεγεί στην προεδρία το 1992 κι εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο στις αρχές του 2001.

    [06] Στο Ιράν ο ειδικός σύμβουλος της Λαγκάρντ, με στόχο επαφές και συζητήσεις για τις «οικονομικές εξελίξεις»

    Ο Ντέιβιντ Λίπτον, δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, άρχισε χθες διήμερη επίσκεψη στο Ιράν, όπου θα έχει σειρά επαφών και συζητήσεων για τις «οικονομικές εξελίξεις», γνωστοποίησε το ΔΝΤ με ανακοίνωσή του.Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην οικονομική κατάσταση και σε πρωτοβουλίες οικονομικής πολιτικής που θα μπορούσε να αναλάβει το Ιράν μετά την άρση μέρους των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, χάρη στη συμφωνία της Τεχεράνης με τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η οποία συνήφθη τον Ιούλιο του 2015 και τέθηκε σε ισχύ στις αρχές της χρονιάς.

    Ο Λίπτον αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του Ιράν, εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα, στελέχη τραπεζών και πανεπιστημιακούς.Το ΔΝΤ δεν δραστηριοποιείται σήμερα καθ' οιοδήποτε τρόπο στο Ιράν, εξαιρουμένης μιας στατιστικής και τεχνικής αρωγής που προσφέρει, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του θεσμού.

    [07] Μια Βρετανίδα στρέφει την προσοχή στις ΗΠΑ με την ταινία της American Honey

    Η Βρετανίδα σκηνοθέτρια της ταινίας «American Honey»δήλωσε ότι ανακάλυψε μια «διαφορετική Αμερική» κατά τη διάρκεια της έρευνας που έκανε στο πλαίσιο των γυρισμάτων για το ρεαλιστικό κοινωνικό δράμα της και ένιωσε σοκ από την φτώχεια που αντίκρισε.

    Η ταινία της Άντρεα Άρνολντ, η οποία συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών με στόχο τον Χρυσό Φοίνικα, ακολουθεί μια παρέα εφήβων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ και προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα πουλώντας συνδρομές σε περιοδικά.

    Καθώς η παρέα πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα προσπαθώντας να πείσει οποιονδήποτε συναντήσει να εγγραφεί συνδρομητής και να τους δώσει χρήματα, το American Honey παρουσιάζει την αντίθεση μεταξύ των ζωών των νέων ανθρώπων και των συχνά εύπορων ανθρώπων που συναντούν στο κατώφλι των σπιτιών τους.

    Η αναγνωρισμένη σκηνοθέτρια Άρνολντ, που είναι γνωστή για τις ταινίες όπως το Fish Tank και το Red Road πέρασε πολύ χρόνο ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ για να προετοιμάσει το τελευταίο της έργο.

    «Είδα πολλά φρικτά πράγματα όταν ταξίδευα και ένιωσα μεγάλη ταραχή κι αναστάτωση σε ορισμένες πόλεις που επισκέφθηκα, για την φτώχεια που αντίκρισα» επισήμανε η ίδια κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου λίγο πριν από την προβολή της ταινίας της στις Κάννες.

    «Μου φάνηκε κάτι το πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με τη Βρετανία διότι όταν οι άνθρωποι δεν έχουν χρήματα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και δεν μπορούν να κάνουν πράγματα όπως να επισκεφθούν τον οδοντίατρο και άλλα τέτοια και αυτούς τους είδους οι εικόνες πραγματικά με σόκαραν».

    Μεταξύ του σχετικά άγνωστου καστ ηθοποιών βρίσκεται ο Αμερικανός Σία Λε Μπουφ, ο πρωταγωνιστής του Ιντιάνα Τζόουνς και των Transformers ο οποίος επισήμανε ότι έχει βιώσει από πρώτο χέρι την όλη εμπειρία καθώς μεγάλωσε σε μια φτωχή πόλη.

    «Δεν πρόκειται για κάτι το καινούργιο για εμένα, δεν είναι σα να ανακάλυψα κάτι νέο- στο Μπέικερσφιλντ όπου ο πατέρας μου έζησε για ένα διάστημα το μοναδικό πράγμα που υπάρχει είναι μια φυλακή κι επομένως όλοι εργάζονται στην φυλακή, ναι, δεν είναι κάτι το νέο για εμένα, προέρχομαι από τις κατώτερες κοινωνικά τάξεις».

    [08] Το «Limbo» της Κ. Κοτζαμάνη, στο Φεστιβάλ Καννών

    Μετά τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν κοινό και κριτικοί στην ελληνοϊταλική ταινία «Η τελευταία παραλία» (L' ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Ντάβιντε Ντελ Ντέγκαν, που προβλήθηκε σε κατάμεστη αίθουσα στο 69ο Φεστιβάλ των Καννών, σειρά για παγκόσμια πρεμιέρα παίρνει η καινούρια μικρού μήκους ταινία της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη. Η ταινία της με τίτλο «Limbo» προβάλεται στις Κάννες την Τρίτη 17/5 και είναι μία από τις 10 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο που θα διαγωνιστούν για τα βραβεία Leica Cine Discovery Prize και Canal+ Award.

    Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου, μετά το Washingtonia που διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, το 2014. Την ίδια χρονιά, η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το Washingtonia κέρδισε το βραβείο EFA Award στο Φεστιβάλ της Γάνδης και ήταν υποψήφια ως καλύτερη μικρού μήκους ταινία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά βραβεία 2015. Μέχρι σήμερα η ταινία έχει συμμετάσχει σε πάνω από 120 διεθνή Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει πουληθεί σε κανάλια στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

    Τον Ιούλιο του 2015 η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη ήταν ανάμεσα στους δέκα Ευρωπαίους νέους σκηνοθέτες που επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο πρόγραμμα Future Frames στο 50ό Karlovy Vary Film Festival 2015.

    Η τελευταία μικρού μήκους ταινία της, Yellow Fieber, διαγωνίστηκε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο 2015, Pardo di Domani.

    Για τη «Limbo»η λιτή σύνοψη της ταινίας αναφέρει τα εξής: Με το μικρό κατσίκι θα ξαπλώνει η λεοπάρδαλη. Οι λύκοι με τα αρνιά θα μένουν μαζί. Και το μικρό αγόρι θα τα οδηγεί. 12+1 αγόρια και το κουφάρι μιας φάλαινας ξεβρασμένο στην ακτή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 May 2016 - 4:32:27 UTC