Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Σάδερλαντ
  • [02] Με το μηνυμα #synelthete απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος στη ΝΔ
  • [03] Δ. Μάρδας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία
  • [04] Κοντά σε υψηλό εξαμήνου κινείται η τιμή του πετρελαίου μπρεντ
  • [05] Ν. Φίλης: Η Πολιτεία έχει διασφαλίσει το αδιάβλητο των εισαγωγικών εξετάσεων
  • [06] Ανάγκη ένταξης της διάστασης του φύλου στις πολιτικές για το περιβάλλον
  • [07] «Να ανασκουμπωθούμε γιατί ανατροπές δεν γίνονται με ευχολόγια»
  • [08] Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια της ΕΕ
  • [09] Σε "κόκκινο συναγερμό" το προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον
  • [10] Η επιβολή απαγόρευσης μουσουλμάνων στις ΗΠΑ ήταν "απλώς μια πρόταση", λέει ο Ντ. Τραμπ
  • [11] Αφιέρωμα για τους πρόσφυγες τότε και σήμερα από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου
  • [12] Όλγα Γεροβασίλη: Τα πιο δύσκολα τελείωσαν
  • [13] Το ανανεωμένο Mitsubishi ASX εξοπλίζεται με νέο πετρελαιοκινητήρα 1.6 Di-D 114 ίππων
  • [14] Φεύγει από τον Άγιαξ ο Ντε Μπουρ

  • [01] Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλ. Τσίπρα με τον Π. Σάδερλαντ

    Η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αλλά και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε η σημασία επίδειξης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και η σημασία της άμεσης και πλήρους εφαρμογής του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Ο ειδικός απεσταλμένος του γγ του ΟΗΕ εξέφρασε την αναγνώρισή του στις προσπάθειες των ελληνικών Αρχών και των πολιτών για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Επίσης, αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα των Ηνωμένων Εθνών για ανάληψη ενεργού ρόλου.

    Τέλος, συμφωνήθηκε η ανάγκη να επιδειχθεί αποφασιστικότητα από τη διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία.

    [02] Με το μηνυμα #synelthete απαντά η κυβερνητική εκπρόσωπος στη ΝΔ

    «Η ΝΔ οικοδόμησε τη στρατηγική της στην αποτυχία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.Προδίκασαν πρόσθετα μέτρα, φαντασιώθηκαν νέα μνημόνια, επένδυσαν στην καταστροφή.Τώρα που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», δήλωσε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

    Η κ. Γεροβασίλη ολοκληρώνει την δήλωσή της απαντώντας με το hastag #synelthete στο hastag #fygete της ΝΔ.

    [03] Δ. Μάρδας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία

    Με έντονο το ρωσικό επενδυτικό ενδιαφέρον για αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στις μεταφορές, πραγματοποιείται στις 12 και 13 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, η Ενδιάμεση Σύνοδος της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας-Ρωσίας.

    Στο επενδυτικό ενδιαφέρον της Ρωσίας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγουν για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλο το πλέγμα της οικονομίας, αναφέρεται ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από τη Ρωσία και γι' αυτό έχουμε και τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών και αναδεικνύει πως ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον για τους Ρώσους παρουσιάζουν οι τομείς των μεταφορών και της διαπεριφερειακής συνεργασίας. «Εδώ θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση της Πέμπτης και της Παρασκευής», επισημαίνει και σημειώνει πως η Ενδιάμεση Σύνοδος της ΜΔΕ στη Θεσσαλονίκη θα δώσει την ευκαιρία να γίνει επισκόπηση των διαδικασιών που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Νοέμβριο στο Σότσι, κατά τη διάρκεια της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής. Σημειώνει, μάλιστα, πως «αυτές οι επισκοπήσεις αποτελούν ένα μέσο πίεσης, με σκοπό την ταχύτερη υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί».

    Στην ατζέντα των εργασιών της Συνόδου στη Θεσσαλονίκη θα είναι -σύμφωνα με τον κ. Μάρδα- όλα όσα έχουν υπογραφεί στο Σότσι. «Αυτά αγγίζουν όλο το πλέγμα της οικονομίας, από τις μεταφορές, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τον πολιτισμό, την έρευνα, οτιδήποτε ήταν από κοινού συμφωνηθέν», διευκρινίζει.

    Σκιαγραφώντας περαιτέρω τις βασικές πτυχές της Μεικτής Διυπουργικής Διάσκεψης, ο κ. Μάρδας αναφέρει πως το υπουργείο Εξωτερικών έχει τον συντονισμό της και τα εμπλεκόμενα υπουργεία παρακολουθούν την όλη αυτή διαδικασία, συνεργάζονται με τους Ρώσους και φτάνουν σε κάποια αποτελέσματα. Κατά τη σύνοδο που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα εξετασθούν τα αποτελέσματα στα οποία έχουν φτάσει μέχρι σήμερα, προσθέτει και επισημαίνει πως όλη αυτή η διαδικασία των μεικτών διυπουργικών επιτροπών εντάσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής όλο και μεγαλύτερης προσέγγισης. «Γι' αυτό συνεχώς τίθενται νέοι στόχοι, πιο προωθημένοι, οπότε η επιδίωξη όλων αυτών των μεικτών διυπουργικών επιτροπών -και για φέτος έχουμε 13- είναι η περαιτέρω σύσφιξη των πολιτικών και οικονομικών μας σχέσεων, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από τις συμφωνίες που υπογράφουμε», υπογραμμίζει.

    [04] Κοντά σε υψηλό εξαμήνου κινείται η τιμή του πετρελαίου μπρεντ

    Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του εξαμήνου κινούνταν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, βρίσκοντας στήριξη στα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) που έδειξαν μείωση της παραγωγής καθώς και στην απρόσμενη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

    Στις 14:01 ώρα Ελλάδας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ διαμορφώθηκαν στα 47,87 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο 27 σεντς, κοντά στο υψηλό εξαμήνου των 48,50 δολαρίων που σημειώθηκε στα τέλη Απριλίου. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό κατέγραψαν άνοδο 35 σεντς στα 46,58 δολάρια.

    Ο IEA αναθεώρησε σήμερα ανοδικά την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2016 στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 1,16 εκατ. που ήταν η εκτίμηση του Απριλίου. Σημείωσε επίσης ότι η παραγωγή από τη Νιγηρία, τη Λιβύη και τη Βενεζουέλα είναι μειωμένη κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

    Η αμερικανική Αρχή Ενεργειακής Πληροφόρησης ανακοίνωσε χθες ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια στα 540 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές που ανέμεναν αύξηση της τάξης των 714.000 βαρελιών.

    [05] Ν. Φίλης: Η Πολιτεία έχει διασφαλίσει το αδιάβλητο των εισαγωγικών εξετάσεων

    «Τα παιδιά να είναι ήσυχα ότι, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Πολιτεία έχει διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων». Αυτό τόνισε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει των πανελλήνιων εξετάσεων που ξεκινούν τη Δευτέρα.

    «Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα είναι άψογες και αδιάβλητες και φέτος και θα είναι για όσο υπάρχει αυτός ο θεσμός», υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος προσέθεσε ότι φέτος τριπλασιάστηκε το κονδύλι που έχει προβλεφθεί για τη μεταφορά των μαθητών.

    Όπως τονίστηκε και από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιάννη Παντή, φέτος χρειάστηκε μεγάλο νομοθετικό έργο καθώς στην ουσία θα πραγματοποιηθούν παράλληλα πέντε εξετάσεις (με το παλιό σύστημα των έξι μαθημάτων, με το νέο σύστημα των 4+1, των επαγγελματικών λυκείων και δυο επαναληπτικές). Η ηγεσία του υπουργείου εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί απολύτως, ενώ ο υπουργός δεν θέλησε να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στη διάρκεια των εξετάσεων θα υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις. «Πρέπει να σεβαστούμε την αγωνία των παιδιών», τόνισε ο κ. Φίλης.

    [06] Ανάγκη ένταξης της διάστασης του φύλου στις πολιτικές για το περιβάλλον

    Ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τη σχέση γυναικών και ανδρών απέναντι τους κινδύνους και τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών, δημοσιοποίησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και παρουσιάζει με ανακοίνωση της η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

    Τα στοιχεία, σημειώνει η ΓΓΙΦ «αναδεικνύουν την ανάγκη για την ένταξη της διάστασης του φύλου και στις πολιτικές για το περιβάλλον», όπως άλλωστε επισημάνθηκε από τον ΠΜΟ σε εκδήλωση της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για την Εξάλειψη των Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών στη Γενεύη.

    Ενδεικτικά, βλέπουμε ότι το 60-70% των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες ασχολείται με τη γεωργία, χωρίς να επωφελούνται ισότιμα με τους άνδρες. Π.χ. στην Ινδία μόλις το 11% των ατόμων που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας για την πρόγνωση του καιρού ήταν γυναίκες.

    Το καταστροφικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου του 2004 στον Ινδικό προκάλεσε τον θάνατο περισσοτέρων γυναικών λόγω άγνοιας κολύμβησης και ενδυματολογικών περιορισμών.

    Από τα περίπου επτά εκατομμύρια πρόωρων θανάτων που προκαλούνται ετησίως λόγω μολυσμένου αέρα, τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια οφείλονται στη μόλυνση σε κλειστό χώρο όπου λόγω των κοινωνικών ρόλων υπάρχουν γυναίκες και παιδιά.

    Η ξηρασία και η έλλειψη πόσιμου νερού εξαναγκάζει τις γυναίκες και τα κορίτσια να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα, προκειμένου να μεταφέρουν νερό για τις οικιακές και τις γεωργοκτηνοτροφικές εργασίες, κατάσταση που τις καθιστά ευάλωτες στην έμφυλη βία, ενώ τις εμποδίζει στην ενασχόληση με τη μόρφωσή.

    [07] «Να ανασκουμπωθούμε γιατί ανατροπές δεν γίνονται με ευχολόγια»

    «Πρέπει να ανασκουμπωθούμε γιατί ανατροπές και αλλαγές δεν γίνονται με ευχολόγια, γίνεται με δουλειά», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στο Mega.

    «Δεν μπορούμε να λέμε στον κόσμο ωραία λόγια. Τώρα είμαστε εμείς κυβέρνηση. Και δεν θα μπω πάλι στη λογική "ποιος φταίει, τι φταίει". Αυτά τα έχει μάθει ο ελληνικός λαός. Τώρα είμαστε εμείς κυβέρνηση. Τώρα η ευθύνη είναι δική μας. Τώρα οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί και να κυβερνήσουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα είναι η ανάπτυξη. Διότι αυτά για τα οποία συζητάμε, "κόφτες" και προληπτικά μέτρα, είναι σε συνάρτηση με την ανάπτυξη. Αν υπάρξει ανάπτυξη, αυτά πάνε στην άκρη». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι «ανεργιογόνος», αλλά θα πραγματοποιηθεί σε συνάρτηση με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. «Δεν θα κάνουμε εδώ μια ζούγκλα για να λέμε ότι έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό να αφορά ένα 10-20%, δηλαδή μια υπερ-συσσώρευση πλούτου στους λίγους και την κατανομή της φτώχειας και της ανασφάλειας στους πολλούς», προς΄ρθεσε.

    Ερωτηθείς για τον αναπτυξιακό νόμο, σημείωσε ότι οι αδειοδοτήσεις εταιρειών είναι το στοιχείο «που προκαλεί δυσκολίες και δυσκαμψίες» και προανήγγειλε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα περάσει διάταξη η οποία θα προβλέπει ότι σε 15 ημέρες, αν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν δώσει την άδεια, θα θεωρείται ότι η άδεια έχει δοθεί και θα ακολουθήσουν τα δικαιολογητικά και τα υπόλοιπα.

    [08] Γιούνκερ: Δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει όλα τα κριτήρια της ΕΕ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας για τους Tούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, κυρίως μια αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, δεν εκπληρωθούν.

    "Επιμένουμε στη σημασία να εκπληρωθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αν όχι, η συμφωνία αυτή δεν θα δει το φως της ημέρας",δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας διάσκεψης που διεξάγεται στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    "Αν η στρατηγική του κ. Ερντογάν συνίσταται στο να εμποδίσει να ταξιδεύουν οι Τούρκοι ελεύθερα στην Ευρώπη, θα πρέπει να απαντήσει γι' αυτό στον τουρκικό λαό. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, θα είναι δικό του πρόβλημα", πρόσθεσε ο Λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν.

    Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε σήμερα "την υποκρισία"της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτή μια χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία η οποία αντιμετωπίζει την αναβίωση της κουρδικής εξέγερσης.

    Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε επίσης σήμερα στο Βερολίνο πως η Τουρκία δεν θα δικαιούται καμία χαλάρωση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [09] Σε "κόκκινο συναγερμό" το προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον

    Κλίμα πόλωσης διαμορφώνεται στην παρούσα φάση διεξαγωγής των προκριματικών κύκλων στις ΗΠΑ με τις εξελίξεις να προδιαγράφουν έναν θερμό προεκλογικό αγώνα, μέχρι την 8η Νοεμβρίου που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

    Παρά το ενδεχόμενο ότι πολλά μπορούν ν' αλλάξουν μέχρι την ημέρα της διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών, η δημοσίευση των αποτελεσμάτων μιας διαδικτυακής έρευνας έθεσε σε "κόκκινο συναγερμό"το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, προειδοποιώντας ότι μια ευθεία πολιτική αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ, θα είναι κάθε άλλο παρά μια εύκολη υπόθεση, καθώς το ποσοστό επιρροής του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου αυξήθηκε, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιντιάνα.

    Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παναμερικανικό επίπεδο και δείχνει ότι ποσοστό 41% των ψηφοφόρων είναι πιθανό να ψηφίσουν την Κλίντον, έναντι ποσοστού 40% που θα ψήφιζαν τον Τραμπ, με το ποσοστό των αναποφάσιστων να προσδιορίζεται στο 19%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.289 ερωτηθέντων, σε διάστημα 5 ημερών και έχει περιθώριο σφάλματος τριών ποσοστιαίων μονάδων.

    "Το ποσοστό αυτό, με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, καθώς αισθάνομαι ότι ακολουθώ τη σωστή κατεύθυνση",δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, σε γραπτό του σχόλιο στο Ρόιτερς.

    [10] Η επιβολή απαγόρευσης μουσουλμάνων στις ΗΠΑ ήταν "απλώς μια πρόταση", λέει ο Ντ. Τραμπ

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες ότι η επιβολή απαγόρευσης στην είσοδο μουσουλμάνων στις ΗΠΑ ήταν "απλώς μια πρόταση" που έκανε.

    Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ορκιστεί να κλείσει προσωρινά τα σύνορα των ΗΠΑ για τους μουσουλμάνους μετά τη φονική επίθεση του περασμένου Δεκεμβρίου στο Σαν Μπερναρντίνο των ΗΠΑ από ένα ζευγάρι που είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και είχε δεσμούς με ακραίους ισλαμιστές.

    "Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Πρόκειται για μια προσωρινή απαγόρευση. Δεν έχει δοθεί εντολή για κάτι τέτοιο ωστόσο. Κανένας δεν το έχει κάνει. Είναι απλώς μια πρόταση μέχρι να δούμε τι συμβαίνει", δήλωσε χθες ο Τραμπ σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Fox News.

    Ταυτοχρόνως ωστόσο ο Τραμπ σημείωσε ότι η τρομοκρατία των φανατικών ισλαμιστών σε όλον τον κόσμο συνιστά ένα σοβαρό πρόβλημα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν θα αρνηθεί την απειλή που θέτουν οι φανατικοί ισλαμιστές.

    [11] Αφιέρωμα για τους πρόσφυγες τότε και σήμερα από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου

    "Πρόσφυγες, τότε και σήμερα"είναι ο τίτλος του θεματικού αφιερώματος της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που στοχεύει στην ανάδειξη της σύγχρονης πραγματικότητας του προβλήματος αλλά και των ιστορικών διαστάσεών του.

    Το αφιέρωμα που εγκαινιάζεται, σήμερα, περιλαμβάνει θεματική έκθεση βιβλίων, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, πολυσυλλεκτική έκθεση φωτογράφων που έχουν αποτυπώσει στιγμιότυπα της διαδρομής των προσφύγων, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα καθώς και άλλες επιμέρους δράσεις.

    "Ex-ils, εικαστικές σημειώσεις πάνω στον εκ-πατρισμό"λέγεται η έκθεση, που περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα και συνδιοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ομάδα καλλιτεχνών ex-ils. Η ομάδα εκθέτει στο Μουσείο έργα διαφορετικών μορφών τέχνης -ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, βίντεο, κατασκευές- "ευελπιστώντας", όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εικαστικός Δημήτρης Κατσούδας, "ότι έχουμε αποφύγει την περιγραφική αντιμετώπιση του ζητήματος".

    Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί Άντα Αναστασέα, Αλέξανδρος Βέργης, Κρίστι Γρηγορίου, Άννα Καρατζά, Δημήτρης Κατσούδας, Κωστής Κόντος, Ραφαέλλα Κωνσταντίνου, Αγγελική Λόη, Κατερίνα Μπότσαρη, Θεοδώρα Πανταζοπούλου, Αναστάσιος Παντής, Νίκος Παπαδόπουλος, Βασίλης Παφίλης, Βάσω Τζούτη και Μπέσσυ Ράλλη.

    [12] Όλγα Γεροβασίλη: Τα πιο δύσκολα τελείωσαν

    Τα πιο δύσκολα τελείωσαν, για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Alpha.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016, θα έχουμε αντιστροφή του κλίματος, με κύριο στόχο και τη στήριξη των πιο αδύναμων και σημείωσε ότι είναι απολύτως εφικτό σε τρία χρόνια να μιλήσουμε πια για την έξοδο της χώρας μας από τη δίνη των μνημονίων.

    Αναφερόμενη στον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η κ. Γεροβασίλη είπε πως η κυβέρνηση έχει σχέδιο και την πεποίθηση ότι δεν χρειαστεί η ενεργοποίησή του, αλλά, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι εκείνη που αποφασίζει για το μείγμα πολιτικής που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Η κυβερνητική εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, ενώ για την προοπτική ενός ανασχηματισμού δεν απέκλεισε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, και ανθρώπων πέραν του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως, όπως έσπευσε να υπενθυμίσει, έχει αποτυπωθεί και στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα.

    Σχετικά με το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σημειώσε ότι αποτελεί μέρος της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ μέσω των έμμεσων φόρων, το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, τις ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Ταυτόχρονα, θα περιλαμβάνει όμως, όπως εξήγησε, και τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης.

    Ειδικά για το σκέλος της φορολογίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι η φοροδοτική ικανότητα σχεδόν έχει εξαντληθεί. «'Εχει ήδη εξαντληθεί σε πολλούς συμπολίτες μας και σε κάποιους τείνει να εξαντληθεί. Αυτό είναι γνωστό. Ο στόχος μας δεν είναι να παραμείνουμε σε μια τέτοια πολιτική. Ωστόσο, είναι αναγκαίο βήμα προκειμένου να αλλάξουμε το οικονομικό κλίμα, την οικονομική πραγματικότητα, να αποκαταστήσουμε την οικονομική σταθερότητα, για να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια άλλη περίοδο» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει η χώρα σε μια νέα περίοδο κατά την οποία τα οικονομικά αποτελέσματα θα γίνονται αντιληπτά στη ζωή των πολιτών. «Αυτός είναι ο στόχος μας και κατά την άποψή μου είναι απολύτως εφικτός στόχος, πια. Επομένως, το μήνυμα στους συμπολίτες μας είναι ότι από την συμφωνία του καλοκαιριού, έχουμε μερικά δύσκολα βήματα. Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές. Τα πιο δύσκολα τελείωσαν για να μπορέσουμε από εδώ και πέρα να περάσουμε στην ανάκαμψη» υπογράμμισε η Όλγα Γεροβασίλη.

    «Βεβαίως, αυτά τα οποία ψηφίστηκαν μένουν για να εφαρμοστούν. Όμως, να θυμίσω για άλλη μια φορά, σε όσους μας ακούν, ότι αντίθετα με ό,τι ακούγεται για το Φορολογικό και το Ασφαλιστικό, δεν πρόκειται ούτε για φοροκαταιγίδα ούτε για εξαντλητικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο» ανέφερε στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «αυτό θα έχουν την ευκαιρία οι συμπολίτες μας να το διαπιστώσουν αργότερα. Διότι, σήμερα, είναι αρκετά τρομοκρατημένοι».

    «Το μεγαλύτερο κομμάτι -εννοώ συντριπτικά μεγαλύτερο σε ποσοστά πολύ υψηλά - δεν πρόκειται να δει να αλλάζει δραματικά η ζωή του από το Φορολογικό και Ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πολλές ομάδες θα έχουν και ελάφρυνση. Και πρέπει να έχουν ελάφρυνση, διότι έχουν σηκώσει πάρα πολύ μεγάλο βάρος και δεν αντέχουν άλλο» υποστήριξε η κ. Γεροβασίλη. Στόχος- είπε ακόμη- είναι η ανάκαμψη με την κοινωνία όρθια, και γι΄αυτό η κυβέρνηση έθεσε σε διάλογο για πέντε μήνες το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο και «γι΄αυτό ακριβώς έγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση, προκειμένου να υπάρχει και αυτή η αντιστροφή. Δηλαδή τα βάρη να περάσουν σε αυτούς οι οποίοι μπορούν να τα σηκώσουν και να μην σηκώσουν άλλα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα». Κληθείσα δε να σχολιάσει τις αντιδράσεις στην κοινωνία και τις κινητοποιήσεις, αναγνώρισε ότι «είναι λογικό με την έννοια ότι είναι ο έκτος χρόνος αφαίμαξης των πολιτών. Έχουν δει τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται δραματικά σε ποσοστά πάνω από 40% και βεβαίως να αυξάνεται η φορολογία και οι υποχρεώσεις τους και έχουν εξαντληθεί. Επομένως, οτιδήποτε έρχεται σήμερα να προστεθεί, πραγματικά είναι σαν να ξεχειλίζει ένα ποτήρι».

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει τη βεβαιότητα πως «μετά από αυτά τα δύσκολα βήματα, τα οποία ακολουθήθηκαν για αυτή τη χρονιά θα μπορέσει η ελληνική κοινωνία, μελλοντικά, και όχι στο πολύ μακρύ μέλλον, να ανασάνει». Όταν η οικονομία ανακάμψει, όπως τόνισε, θα μπορεί και ο μικρομεσαίος να έχει δουλειά στην επιχείρησή του, θα πέσουν χρήματα στην πραγματική οικονομία μέσω και των αποπληρωμών, που θα κάνει το Δημόσιο στα χρέη του προς τους ιδιώτες, αλλά και μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων, θα μπορέσουμε σύντομα, το δεύτερο εξάμηνο του 2016, να έχουμε αντιστροφή του κλίματος με κύριο στόχο και τη στήριξη των πιο αδύναμων». «Βεβαίως, και το μεγάλο στοίχημα που δεν λύνεται, επίσης, άμεσα και με ένα μαγικό κουμπί, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας» υπογράμμισε στο σημείο αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του Eurogroup, είπε ότι «δεν πανηγυρίζει κανείς» καθώς υπάρχουν συσσωρευμένα και πολλά προβλήματα αλλά «φθάνουμε σήμερα να μπορέσουμε να κάνουμε την αντιστροφή».

    «Αυτό είναι μια ανακούφιση, είναι μια καθοριστική στιγμή για τους συμπολίτες μας την οποία εγώ ήδη εισπράττω, ότι σταθεροποιείται η κατάσταση, ότι η συμφωνία στις 24 του μηνός θα έχει κλείσει» εκτίμησε και πρόσθεσε ότι και τα μηνύματα που έρχονται και από το εξωτερικό και σήμερα είναι εξαιρετικά, σημαντικά για την ελληνική οικονομία. «Χωρίς όλο αυτό δεν θα μπορούσαμε να περάσουμε σε τέτοιο δρόμο. Και να θυμίσω ότι με τον αγώνα αυτής της κυβέρνησης γλιτώσαμε από 20 δισ. επιπλέον μέτρα. 'Αλλο τα 20 δισ. και άλλο το 5,4 για την τριετία. Επομένως, τα νούμερα δεν είναι ευχάριστα, αλλά να τα διαβάζουμε και στην πραγματική τους διάσταση. Έχει μια σημασία, για να μην δημιουργείται πανικός» ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη.

    Στην ερώτηση, αν η κυβέρνηση, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος, σχεδιάζει εκλογικό αιφνιδιασμό, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση για το βάρος που ανέλαβε, συνειδητά βεβαίως, για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να βγάλει τη χώρα τελικά από τα μνημόνια και από την επιτροπεία. «Αυτός είναι ο κύριος στόχος. Είναι βήματα μιας τριετούς συμφωνίας, τα οποία έχουμε πει ότι θα τηρήσουμε πιστά προκειμένου να φθάσουμε και στο αποτέλεσμα. Βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα, τον πρώτο χρόνο με όλες τις δυσκολίες πετύχαμε στόχους, μεγαλύτερους από τους αναμενόμενους, εννοώ οικονομικούς στόχους, όσον αφορά τη συμφωνία και πετύχαμε αντί για έλλειμμα 0,25% το 2015, πετύχαμε πλεόνασμα 0,7%. Μια διαφορά περίπου στο 1%. Αυτό σημαίνει 1,8 δισ. Αυτό είναι που καταφέραμε αυτή τη χρονιά» είπε για να συμπληρώσει: «αυτό σημαίνει ότι μπορούμε στα επόμενα χρόνια, μέχρι την τελική μέτρηση του προγράμματος -σας θυμίζω ότι είναι τον Απρίλιο του 2019- με σταθερά βήματα και με όλη την προσπάθεια θα φτάσουμε να βγούμε από τον στόχο χωρίς άλλα προβλήματα. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι για τριετία. Δηλαδή είναι μέχρι το 2018. Η μέτρησή τους θα γίνει το 2019. 'Αρα έχουμε όλους τους λόγους να πιστεύουμε ότι μέχρι το 2019 έχουμε οικονομική και πολιτική σταθερότητα, άρα και κοινωνική σταθερότητα».

    Για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, η κ. Γεροβασίλη υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει όλους τους λόγους να πιστεύει ότι δεν θα ενεργοποιηθεί. «Φέτος, εάν υποθέσουμε ότι είχαμε τη μέτρηση του Απριλίου, αντί για έλλειμμα θα μας έβρισκε πλεόνασμα. Ήταν η πιο δύσκολη χρονιά. Σας θυμίζω με capital controls και με ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και μέσα, αλλά και έξω, και βεβαίως με έλλειμμα εμπιστοσύνης για τα βήματα που έχει κάνει η χώρα από τους έξω και από τους δανειστές. Σήμερα λοιπόν έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι, αφού πετύχαμε το πλεόνασμα για φέτος, του χρόνου θα είναι πιο εύκολα. Με δεδομένο ότι αλλάζει και το οικονομικό κλίμα. Σήμερα έχουμε και τον ESM να μιλά γι' αυτό και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», παρατήρησε και επισήμανε ότι «με τη μεγάλη προσπάθεια της διαπραγματευτικής ομάδας», στο μνημόνιο του καλοκαιριού χαμήλωσαν τα πρωτογενή πλεονάσματα που μας απάλλαξαν από τα 20 δις επιπλέον μέτρα για την τριετία. «Σας θυμίζω ότι για το 2016 υπάρχει στόχος στο 0,5%, το 2017 στο 1,5% και το 2018 είναι 3,5%. Αυτό το 3,5% είναι που θα μετρηθεί και το 2019. Θεωρούμε ότι με την πολιτική που ακολουθείται και με την προοπτική που ανοίγεται μπροστά μας, είναι απολύτως εφικτό σε τρία χρόνια να μιλήσουμε πια για την έξοδο της χώρας μας από τη δίνη των μνημονίων», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    Στην ερώτηση τι θα γίνει αν όμως στραβώσει κάτι, η κ. Γεροβασίλη είπε τυχόν ενεργοποίηση θα είναι στην ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών. Θα πρέπει να εκδοθεί πρώτα Προεδρικό Διάταγμα για την ενεργοποίηση, όπως εξήγησε και «στη συνέχεια φτάνουμε στο σχέδιο προϋπολογισμού που είναι τον Οκτώβριο και εκεί η κυβέρνηση -σε συμφωνία και με τους θεσμούς- νομοθετεί αυτό το μίγμα που εκτιμά εκείνη ότι είναι ισορροπημένο».

    «Βεβαίως, έχουν ήδη εξαιρεθεί οι ευάλωτες κατηγορίες για την κοινωνική πολιτική όπως ξέρετε. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει και το μίγμα της πολιτικής που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του επόμενου Οκτωβρίου. Με αυτή την έννοια λοιπόν, επειδή ξέρουμε τους στόχους και τις βασικές μας γραμμές και ξέρουμε και ποιους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε, εννοώντας ποια ομάδα πληθυσμού, εννοούμε τους ευάλωτους και τους μεσαίους κυρίως. Έχουμε κάνει όλο αυτόν τον αγώνα για να σώσουμε μισθούς και συντάξεις. Είναι η πρώτη χρονιά που δεν μειώθηκαν μισθοί, δεν μειώθηκαν κύριες συντάξεις, μετά από τόσα χρόνια. Αυτό έγινε με αγώνα. Τον ίδιο αγώνα θα συνεχίσουμε να δίνουμε σταθερά και για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε.

    Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε τη γνώμη ότι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις για τη δημιουργία ενός άλλου κυβερνητικού σχήματος δεν υπάρχουν και γι΄αυτό δεν έχουν βάση αυτές οι συζητήσεις. Για το ενδεχόμενο συμμετοχής στο κυβερνητικό σχήμα προσώπων που δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω ένα κυβερνητικό σχήμα, σε έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, να έχει ανθρώπους στα υπουργεία πέραν των γνωστών ήδη ανθρώπων του ΣΥΡΙΖΑ. 'Αλλωστε, αυτό έχει αποτυπωθεί και στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα και νομίζω ότι είναι μία λογική τακτική. Αυτό, σε επίπεδο προσώπων, έχει ήδη αποτυπωθεί και νομίζω ότι όποτε ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα περάσει ανασχηματισμό, φαντάζομαι πως θα υπάρχουν και πρόσωπα που δεν θα είναι του στενού περιβάλλοντος».

    Εκτίμησε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στη χώρα μας πολιτικές δυνάμεις, που μπορούν να στηρίξουν πολιτική εξόδου της χώρας από τα προβλήματα».

    «Αυτό φάνηκε, δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες με άσχημο τρόπο, την στιγμή του πιο κρίσιμου Eurogroup, η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όταν από το εξωτερικό έρχονται και στηρίζουν -μια ομάδα Ευρωσοσιαλιστών, η Ευρωπαϊκή Αριστερά- με πάθος την προσπάθεια της κυβέρνησης και αυτό διατυπώνεται στο δημόσιο λόγο . Όπως σε μια συζήτηση που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό θέμα χθες, όπου δυστυχώς είδαμε τον κύριο Βέμπερ του ΕΛΚ να ακολουθεί μια εντελώς αντίθετη ρητορική» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος η οποία τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα πρέπει τοποθετηθεί για τη στάση του κυρίου Βέμπερ στη χθεσινή συζήτηση για το ελληνικό πρόβλημα.

    [13] Το ανανεωμένο Mitsubishi ASX εξοπλίζεται με νέο πετρελαιοκινητήρα 1.6 Di-D 114 ίππων

    Το ανανεωμένο ASX είναι ο εκπρόσωπος της Mitsubishi στην κατηγορία των μικρομεσαίων crossover. Στην γκάμα του προστέθηκε και ο νέος πετρελαιοκινητήρας 1.600 κ.εκ. ισχύος 114 ίππων.

    Ο τετρακύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος πετρελαιοκινητήρας 1.6 Di-D, με οκτώ βαλβίδες, SOHC Common rail και άμεσο ψεκασμό έχει προδιαγραφές Euro. Η ισχύς των 114 ίππων αποδίδεται στις 3.600 σ.α.λ. Σημαντικό στοιχείο για την διαμόρφωση της συνολικής απόδοσης του μοτέρ είναι η υψηλή ροπή των 27,2 χλγμ. που αποδίδεται από τις 1.750 σ.α.λ. Η μέση κατανάλωση είναι 4,7 λίτρα/100χλμ. Εκπομπές CO2 119 γραμ./χλμ.

    Ο Di-D αποκτά μεγαλύτερη περιβαλλοντική συμβατότητα με την προσθήκη (ανάλογα με το μοντέλο και την αγορά) ενός ολοκληρωμένου πακέτου ClearTec μειωμένων εκπομπών CO2, που περιλαμβάνει σύστημα Automatic Stop & Go, Electric power steering, σύστημα ανάκτησης ενέργειας πέδησης (Generation Control System) και ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης.

    Οι σημαντικότερες αλλαγές στο ανανεωμένο ASX: μπουτόν All Wheel Control (AWC) αντί περιστροφικού επιλογέα, ανανεωμένη πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων για βελτιωμένη συμπεριφορά και οδηγική άνεση, νέα υφάσματα εσωτερικού, νέο χρωμιωμένο ένθετο στις εμπρός πόρτες κ.α.

    Μερικά από τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού που διευκολύνουν την άνεση και την ασφάλεια των επιβατών είναι: Active Stability & Traction Control (ASTC), ABS με EBD & Brake Assist, Hill Start Assist (HSA), ESS (Emergency Stop Signal), αερόσακοι εμπρός, πλευρικοί, οροφής και αερόσακος γονάτου οδηγού, σύστημα ανίχνευσης και πίεσης των ελαστικών, σύστημα κινητού τηλεφώνου Bluetooth με φωνητικές εντολές και χειριστήρια στο τιμόνι, ελαστικά 225/55 R18 με ζάντες αλουμινίου νέου σχεδιασμού, πανοραμική γυάλινη οροφή με εσωτερικό φωτισμό LED, μπάρες οροφής, κεντρικός καθρέπτης με αυτόματο υποφωτισμό κ.ά.

    Όσον αφορά την μετάδοση της κίνησης, προσφέρεται με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς είτε με τετρακίνηση. Η δικίνητη έκδοση κοστίζει 22.670 ευρώ και η τετρακίνητη 24.970 ευρώ.

    Σπύρος Ρέκκας

    [14] Φεύγει από τον Άγιαξ ο Ντε Μπουρ

    Αλλαγή σελίδας στην καριέρα του Φρανκ Ντε Μπουρ, καθώς ανακοίνωσε πως θα φύγει από την τεχνική ηγεσία του Άγιαξ. Ο μάνατζέρ του, Γκουίντο Αλμπερς, επιβεβαίωσε ότι ο πελάτης του θ' αφήσει στο τέλος της σεζόν τη διάσημη ομάδα του Άμστερνταμ, μετά από πεντέμισι χρόνια στον πάγκο της. Ο 45χρονος Ντε Μπουρ απέτυχε να οδηγήσει τον Άγιαξ στην κατάκτηση του τίτλου στο ολλανδικό πρωτάθλημα, μένοντας σε ισοπαλία (1-1) στην έδρα της Ντε Γκράφσααπ, ενώ την ίδια ώρα η Αϊντχόφεν πανηγύρισε τη νίκη με 3-1 στην Τσβόλε.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 12 May 2016 - 12:32:51 UTC