Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ξεκίνησε η προετοιμασία του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης
  • [02] Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει
  • [03] Αισιόδοξος ο Β. Σόιμπλε για συμφωνία με την Ελλάδα
  • [04] Πολ Ντε Γκρόου: Να πάψουν οι ιθύνοντες της ΕΚΤ να κάνουν διακρίσεις σε βάρος της Ελλάδας
  • [05] Π. Μοσκοβισί: Έγινε αποδεκτό ένα εν εξελίξει σθεναρό πρόγραμμα-βάση για την ανάκαμψη της Ελλάδας
  • [06] Παρατείνονται οι εξαιρέσεις από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων
  • [07] Τελικά κέρδισε η γραμμή της υπευθυνότητας, δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα
  • [08] Σήμερα ψηφίζει η Γερουσία για την παραπομπή ή μη σε δίκη της Προέδρου της Βραζιλίας
  • [09] Βραζιλία: Με αβέβαιο το μέλλον, η Πρόεδρος Ρουσέφ άδειασε το γραφείο της στο προεδρικό μέγαρο
  • [10] ΗΠΑ: Ο Σάντερς νίκησε την Κλίντον στους προκριματικούς στη Δυτική Βιρτζίνια
  • [11] Άρθρο του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • [01] Ξεκίνησε η προετοιμασία του νομοσχεδίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης

    Ξεκίνησε η σύνταξη και νομοτεχνική επεξεργασία του νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει τα υπολειπόμενα ζητήματα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με σχεδιασμό και στόχο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από το Eurogroup της 24ης Μαϊου και να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα εναπομείναντα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας αλλά και ο Μηχανισμός Δημοσιονομικής Διόρθωσης.

    Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ότι ήδη από σήμερα ξεκίνησε η εργασία σε τεχνικό επίπεδο. Μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου, που θα επικυρώνει ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, αναμένεται να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της δόσης, η οποία χρονικά εκτιμάται εντός του Ιουνίου.

    Σύμφωνα με όσα έχουν δεσμευτεί οι εταίροι απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, αυτή η δόση θα κινηθεί αρκετά πάνω από τα 5,7 δισ. ευρώ, καθώς θα περιλαμβάνει, επιπλέον του ποσού της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων, και το ποσό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

    Ως προς τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι δεν θα περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα, καθώς θα προβλέπονται παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό, είτε στο σκέλος των εσόδων, είτε στο σκέλος των δαπανών. Τόνιζαν, ωστόσο, ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίησή του.

    Στα τεχνικά κλιμάκια έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τα τρία στάδια ελάφρυνσης του χρέους (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο), και όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, αυτός ο οδικός χάρτης θα είναι σαφώς αποτυπωμένος και θα χαρακτηρίζεται από αυτοματισμό.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ζήτησε βελτίωση, επίσπευση και επιτάχυνση του έργου των υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, καθώς πλέον αποφορτίζονται από τον κύριο όγκο της διαπραγμάτευσης.

    Επίσης, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και αρκετοί υπουργοί συνεχάρησαν την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα για τις άοκνες προσπάθειες και τη μάχη που έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Αναφέρθηκαν ειδικότερα στους υπουργούς Ευκλ. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Γ. Σταθάκη, Γ. Κατρούγκαλο αλλά και τις ομάδες τεχνοκρατών που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις. «Αυτά τα παιδιά έχουν θυσιαστεί όλον αυτόν τον καιρό, έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις και θα είναι πολύ χρήσιμοι στην Ελλάδα στο μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    [02] Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει

    «Η Ελλάδα γυρνάει κάθε μέρα προς τα πίσω και η κυβέρνησή μας πανηγυρίζει», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε χαρακτηριστικά, ότι από χθες η κυβέρνηση ανεβάζει κακόγουστη θεατρική παράσταση.

    «Το 4ο μνημόνιο που θα υπογράψει, το 2ο δικό της, είναι πολύ επώδυνο για να καλυφθεί στις προκλητικές θριαμβολογίες της. Υπογράφει μέτρα ύψους 5,4 δις που δεν θα ήταν απαραίτητα. Τώρα προσπαθεί να τα μπαλώσει με επώδυνα μέτρα στο ασφαλιστικό και με φόρους», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχθεί τον λεγόμενο «κόφτη», ένα μηχανισμό που - είπε - έχει την υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει μια, όπως ανέφερε, γενικόλογη, μπερδεμένη και υπό προϋποθέσεις ρύθμιση για το χρέος.

    «Βαριά μέτρα για κάθε νοικοκυριό τώρα, αβέβαιη ρύθμιση για το χρέος στο μέλλον», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ σημειώνοντας ότι το χρέος έχει ήδη περικοπεί από το 2012 κατά 130 δις χωρίς αυτό από μόνο του να είναι αρκετό για την οριστική έξοδο από την κρίση.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι αυτό που πρωτίστως απαιτείται είναι εμπιστοσύνη και επενδύσεις, και κατηγόρησε την κυβέρνηση χαρακτηριστικά, ότι έχει αλλεργία στις επενδύσεις, στον ιδιωτικό τομέα, στην επιχειρηματικότητα και σε ό,τι δημιουργεί νέες δουλειές.

    «Νέες δουλειές είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα πάνω απ'όλα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέροντας ως προϋποθέσεις την εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, λιγότερους φόρους και χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να το πετύχει αυτό. Συνεχίζει να λέει κατά συρροή ψέματα, επιχειρώντας να κάνει μπροστά στα μάτια μας το μαύρο άσπρο, και δεν έχει καμία ιδέα πως μπορεί να διοικηθεί μια ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    [03] Αισιόδοξος ο Β. Σόιμπλε για συμφωνία με την Ελλάδα

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να μην βλέπει, όπως είπε, λόγο για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκφράζει ωστόσο την αισιοδοξία του για συμφωνία με το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.

    «Τώρα δεν υφίσταται καμία ανάγκη» για ένα «πραγματικό κούρεμα» του ελληνικού χρέους, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε δείπνο που διοργάνωσε προς τιμήν του η εφημερίδα "Handelsblatt" και εξήγησε ότι η Ελλάδα είναι ήδη για δέκα χρόνια απαλλαγμένη από το βάρος του χρέους, ενώ, εάν η βιωσιμότητα του δεν έχει επιτευχθεί μεσοπρόθεσμα, θα δούμε τότε το θέμα εκ νέου.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πάντως αισιόδοξος ότι σε δύο εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε: «Δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους τότε», διευκρινίζοντας ότι ο μέσος όρος των ωριμάνσεων των δανείων από το ταμείο διάσωσης του ευρώ είναι στα 31 έτη. Κατά μέσο όρο, δήλωσε, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν τα δάνεια για δέκα χρόνια και η καταβολή των τόκων έχει αναβληθεί. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να πληρώσει μηδέν ευρώ, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι «υπάρχουν όμως και καλές ειδήσεις από την Ελλάδα», αναφέροντας ότι οι αριθμοί στην αγορά εργασίας είναι καλύτεροι, η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο».

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέφερε ακόμη μια παλιά του δήλωση για την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε περισσότερο κρασί σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο και προέβλεψε ακόμη ότι ο δρόμος της μακροχρόνιας προσαρμογής θα είναι δύσκολος και πολιτικά για τον κ. Τσίπρα. Παραδέχθηκε δε ότι στην αρχή της κρίσης είναι γνωστό ότι διαφωνούσε με την καγκελάριο Μέρκελ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Επαίνεσε ωστόσο επανειλημμένα την καγκελάριο και δήλωσε ότι αισθάνεται «πολύ ευχάριστα μαζί της».

    Αναφερόμενος στην συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση και στην στάση του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι και στον ίδιο δεν αρέσουν πολλά στον Ταγίπ Ερντογάν, «αλλά πρέπει να συνεργαστούμε».

    [04] Πολ Ντε Γκρόου: Να πάψουν οι ιθύνοντες της ΕΚΤ να κάνουν διακρίσεις σε βάρος της Ελλάδας

    Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), από το οποίο επωφελούνται όλες οι χώρες της ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας, ισοδυναμεί με ελάφρυνση του χρέους, υποστηρίζει ο καθηγητής του London School of Economics Πολ Ντε Γκρόου.

    Σε πρόσφατο άρθρο του υπό τον τίτλο «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» ο επιφανής Βέλγος οικονομολόγος καλεί τους ιθύνοντες της ΕΚΤ να πάψουν να κάνουν διακρίσεις σε βάρος της Ελλάδας. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

    "Από τον Ιανουάριο του 2015 η ΕΚΤ αγοράζει στο πλαίσιο της νέας πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, κρατικά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται η πολιτική αυτή, η ΕΚΤ έχει αγοράσει περίπου 730 δισ, ευρώ σε κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα εξακολουθήσει να κάνει κάτι τέτοιο και σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα κάθε μήνα, μέχρι τον Μάρτιο του 2017. Όπως εκτιμά, μέχρι τότε θα έχει αγοράσει ομόλογα αξίας 1.700 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ το κάνει αυτό προκειμένου να ρίξει χρήμα στην αγορά και να τονώσει την οικονομία".

    Συνεχίζοντας ο Ντε Γκρόου τονίζει ότι "όλες οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, με την εξαίρεση της Ελλάδας, επωφελούνται από την ελάφρυνση αυτή του χρέους. Η ίδια η Γερμανία μάλιστα, που εμφανίζεται τόσο άτεγκτη απέναντι στην προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, θα έχει όφελος άνω των 350 δισ. ευρώ από την πολιτική αυτή συντεταγμένης ελάφρυνσης του χρέους που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Γιατί λοιπόν να έχει εξαιρεθεί η Ελλάδα από την διαδικασία αυτή; Η ΕΚΤ επικαλείται ένα τεχνικό λόγο, ότι δηλαδή τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν πληρούν τις προδιαγραφές ποιότητας που σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι απαραίτητα. Ο ισχυρισμός αυτός όμως είναι εξαιρετικά παράδοξος. Τι μας λέει δηλαδή η ΕΚΤ; Ότι χώρες που διαθέτουν «ποιοτικά» ομόλογα μπορούν να τυγχάνουν ελάφρυνσης του χρέους και να καταλήγουν, de facto, στα σκουπίδια. Τα «καλά» λοιπόν ομόλογα καταλήγουν στα σκουπίδια και τα «κακά» όχι. Είναι πια καιρός αυτή η διάκριση να πάψει να υφίσταται ώστε μια χώρα που στενάζει από το βάρος του χρέους να μπορεί κι εκείνη να τυγχάνει της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης που επιφυλάσσει η ΕΚΤ" αναφέρει ο Ντε Γκρόου.

    [05] Π. Μοσκοβισί: Έγινε αποδεκτό ένα εν εξελίξει σθεναρό πρόγραμμα-βάση για την ανάκαμψη της Ελλάδας

    «Το χθεσινό Eurogroup για την Ελλάδα, ήταν μια συνάντηση που ξεπέρασε ένα σημαντικό ορόσημο» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

    «Στο Eurogroup συμμετέχουν άτομα που προέρχονται από όλες τις πολιτικές ευαισθησίες» εξήγησε και πρόσθεσε: «αυτό που πετύχαμε χθες, ήταν να ξεπεράσουμε το συγκεκριμένο ορόσημο, όπου ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που είναι εν εξελίξει και είναι σθεναρό, μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους μας και να αποτελέσει τη βάση για μια επιστροφή της εμπιστοσύνης και της ανάπτυξης στην Ελλάδα».

    Σχετικά με τη ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή την περασμένη Κυριακή ο Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε ότι αποτελεί το πρώτο μέρος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις ασφαλιστικού και φορολογικού, θα έχουν μια μόνιμη σημαντική επίπτωση, καθ? ότι αντιστοιχούν στο 2% του ελληνικού ΑΕΠ.

    Εξήγησε, επίσης, ότι αποτελούν μέρος ενός γενικότερου πακέτου που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου μηχανισμού για τα έσοδα, ενός μηχανισμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και της θέσπισης ενός νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων.

    Σχετικά με τον έκτακτο μηχανισμό δημοσιονομικών μέτρων, τον περίφημο «κόφτη» ο επίτροπος Οικονομικών εξήγησε ότι αποτελεί μέρος των προϋποθέσεων για να υπάρξει συμφωνία. Εξήγησε ότι ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει για να υπάρξει ανταπόκριση στο στόχο που τέθηκε πέρυσι για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Διευκρίνισε παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι τα ήδη υπάρχοντα μέτρα αρκούν για την επίτευξη του στόχου, όμως δεν συμμερίζονται όλοι την άποψη αυτή και έτσι κατέληξαν στη δημιουργία του μηχανισμού προκειμένου να διασφαλιστούν όλοι οι εταίροι για την αξιοπιστία των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο» υπογράμμισε, «η Ελλάδα με τους εταίρους της κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φθάσουμε στον τερματισμό».

    [06] Παρατείνονται οι εξαιρέσεις από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων

    Παρατείνονται για έναν ακόμη μήνα, μέχρι τις 15 Ιουνίου 2016, οι εξαιρέσεις από την πώληση σε μη τραπεζικά ιδρύματα συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων.

    Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συνολικής Συμφωνίας - Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της, αφενός, και της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, αφετέρου, με τις αναπόσπαστες σ΄αυτήν Δηλώσεις».

    Ο λόγος για τη νέα παράταση, όπως αναφέρει η τροπολογία είναι «μέχρι να θεσπιστεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο».

    Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 4354/2015, που θεσπίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προέβλεπε ότι η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, καθώς και των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα αναστελλόταν έως τις 15 Φεβρουαρίου 2016. Δόθηκαν όμως παρατάσεις και η σημερινή τροπολογία αφορά στην τέταρτη παράταση που θα δοθεί σε αυτήν την αναστολή, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις όποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    [07] Τελικά κέρδισε η γραμμή της υπευθυνότητας, δήλωσε ο Τζιάνι Πιτέλα

    «Τελικά κέρδισε η γραμμή της υπευθυνότητας» δήλωσε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Τζιάνι Πιτέλα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μιλώντας για το «θετικό αποτέλεσμα που έδωσε τελικά το Eurogroup».

    Επεσήμανε δε ότι αυτή ήταν ανέκαθεν η επιδίωξη της σοσιαλιστικής ομάδας. Παρότι «τα γεράκια μας έλεγαν ότι είμαστε απομονωμένοι, σήμερα είναι αυτοί που συμφωνούν με τις θέσεις μας» τόνισε ο Τ. Πιτέλα.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής των σοσιαλιστών, «υπάρχουν πλέον όλες οι δυνατότητες για μια θετική κατάληξη στις 24 Μαΐου, με βάση τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από τους Έλληνες και στη βάση των πρόσθετων μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα είναι αναγκαστικά ευέλικτη, όπως σωστά έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε και προσέθεσε :

    «Στις 24 Μαΐου θα μπορέσουμε επομένως να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ελλάδα και οι Έλληνες σέβονται τις δεσμεύσεις τους, παρά τις αντικειμενικά αντίξοες συνθήκες στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα. Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Είναι απαραίτητη μια βιώσιμη ελάφρυνση του χρέους» υπογράμμισε.

    Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ, ο Τ. Πιτέλα δήλωσε:

    «Με τις δεδομένες σημερινές συνθήκες θα ήταν απαράδεκτο, ο οιοσδήποτε εταίρος, και σκέπτομαι κυρίως το ΔΝΤ, να δραστηριοποιηθεί παρασκηνιακά για να σαμποτάρει τη συμφωνία. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, μόνη της χωρίς το ΔΝΤ» κατέληξε ο Τ. Πιτέλα.

    [08] Σήμερα ψηφίζει η Γερουσία για την παραπομπή ή μη σε δίκη της Προέδρου της Βραζιλίας

    Η Γερουσία στη Βραζιλία αποφασίζει σήμερα για την παραπομπή ή μη σε δίκη της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, με κατηγορίες σχετικές με την παραβίαση των κανόνων του κεντρικού προϋπολογισμού της χώρας.Το πολιτικό κλίμα είναι αρνητικό για την ίδια, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη πρόεδρος της χώρας σε διάστημα μεγαλύτερο από είκοσι χρόνια, η οποία αποπέμπεται από τα καθήκοντά της.

    Στην περίπτωση, που οι πολιτικοί αντίπαλοί της εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των ψήφων των 81 Γερουσιαστών, τότε, η Ρουσέφ θ' απομακρυνθεί από την προεδρία για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών για να διεξαχθεί η δίκη της. Στο διάστημα αυτό, τα προεδρικά καθήκοντα θ' ασκεί ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ.

    [09] Βραζιλία: Με αβέβαιο το μέλλον, η Πρόεδρος Ρουσέφ άδειασε το γραφείο της στο προεδρικό μέγαρο

    Η Πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έχει αφαιρέσει προσωπικές φωτογραφίες και αδειάσει τα ράφια στο γραφείο της στον τρίτο όροφο του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο, ένδειξη ότι μπορεί να έχει παραδοθεί στην πιθανότητα να χάσει τη δουλειά της, μετά από ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Γερουσία σήμερα.Σε μια συνάντηση που μπορεί να αποβεί η τελευταία της ως Πρόεδρος η Ρουσέφ δέχθηκε τον γενικό γραμματέα της Οργάνωσης των Αμερικανικών Κρατών χθες, καθώς η ασφάλειά της προσπαθούσε να εμποδίσει τους φωτογράφους από το να απαθανατίσουν τα σημάδια μιας επικείμενης αναχώρησης.

    Παρότι δικηγόροι της ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, την παραμονή της ψηφοφορίας στη Γερουσία, να ακυρώσει τη διαδικασία παραπομπής της σε δίκη. Ένας σύμβουλός της είπε σε προσωπική συνομιλία ότι η αριστερή ηγέτης αναμένει να λάβει αύριο (Πέμπτη) την επίσημη ανακοίνωση ότι οι κατηγορίες εναντίον της για παραποίηση στοιχείων του προϋπολογισμού ανακαλούνται.

    [10] ΗΠΑ: Ο Σάντερς νίκησε την Κλίντον στους προκριματικούς στη Δυτική Βιρτζίνια

    Ο υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την εκλογή προέδρου Μπέρνι Σάντερς νίκησε την Χίλαρι Κλίντον σε προκριματικούς στη Δυτική Βιρτζίνια χθες, επιβραδύνοντας την πορεία της προς το χρίσμα του κόμματος.Παρά την αναποδιά, η Κλίντον θεωρείται το φαβορί για να γίνει η υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

    Η ήττα της όμως χθες μπορεί να είναι ένδειξη δυσκολιών που θα έχει η Κλίντον με ψηφοφόρους της εργατικής τάξης και σε πολιτείες όπως η Πενσυλβάνια και το Οχάιο, των οποίων η οικονομία βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στην παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Τον Μάρτιο, η Κλίντον είχε πει σε μια συγκέντρωση στο Οχάιο ότι η κυβέρνησή της θα έκλεινε τα ανθρακορυχεία και θα εξάλειφε τις δουλειές των ανθρακωρύχων. Την περασμένη εβδομάδα στην Δυτική Βιρτζίνια και το Οχάιο η Κλίντον ζήτησε συγγνώμη αρκετές φορές σε άνεργους ανθρακωρύχους και εργάτες της βιομηχανίας χάλυβα, λέγοντας ότι τα λόγια της παρεξηγήθηκαν, ενώ συζήτησε το σχέδιο της να βοηθήσει στην επανεκπαίδευση των ανθρακωρύχων για δουλειές καθαρής ενέργειας.

    Ο Τραμπ κέρδισε τηΔυτική Βιρτζίνια με άνεση χθες, και λοιδόρησε την πρώην υπουργό Εξωτερικών λέγοντας ότι δεν μπορεί να καταφέρει να νικήσει τον Σάντερς.

    [11] Άρθρο του γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Φέτος τον Σεπτέμβριο, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα συγκεντρώσει τους ηγέτες του κόσμου προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία από τις κορυφαίες προκλήσεις των καιρών μας: Την μεγάλη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών.

    Πόλεμος, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπο-ανάπτυξη και φυσικές καταστροφές, οδηγούν τον μεγαλύτερο - από τότε που έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία - αριθμό ανθρώπων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Περισσότεροι από 60 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους παιδιά, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας της βίας και των διώξεων, και είναι σήμερα πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένοι. Επιπλέον 225 εκατομμύρια είναι μετανάστες που έχουν αφήσει τις χώρες τους σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών ή απλώς για να επιβιώσουν.

    Ωστόσο, αυτή δεν είναι μία κρίση αριθμών. Είναι μία κρίση αλληλεγγύης. Σχεδόν το 90% των προσφύγων στον κόσμο φιλοξενούνται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οκτώ χώρες φιλοξενούν περισσότερους από τους μισούς πρόσφυγες στον κόσμο. Μόλις 10 χώρες προσφέρουν το 75% του προϋπολογισμού των Ηνωμένων Εθνών για την ανακούφιση και τον τερματισμό των δεινών τους.

    Με τον δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης, δεν θα υπήρχε κρίση για τις φιλοξενούσες χώρες. Έχουμε τα μέσα για να βοηθήσουμε και ξέρουμε τι χρειάζεται να κάνουμε για να χειριστούμε τις μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο, πάρα πολύ συχνά, αφήνουμε τον φόβο και την άγνοια να μπαίνουν στη μέση. Οι ανθρώπινες ανάγκες καταλήγουν να επισκιάζονται, και η φωνή της ξενοφοβίας να είναι πιο δυνατή από τη φωνή της λογικής.

    Οι χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, αγωνίζονται καθημερινά να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Στις 19 Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Θα πραγματοποιήσει μία υψηλού επιπέδου συνάντηση για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προσπαθειών μας. Με στόχο να βοηθήσω τη διεθνή κοινότητα να αδράξει αυτή την ευκαιρία, δημοσίευσα πρόσφατα μία έκθεσή μου με τίτλο " Με Ασφάλεια και Αξιοπρέπεια", η οποία περιέχει συστάσεις για το πως ο κόσμος μπορεί να αναλάβει πιο αποτελεσματική, συλλογική δράση.

    Μπορούμε να ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας την κοινή μας ανθρωπότητα. Εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνηση, εκτίθενται σε τεράστιους κινδύνους. Χιλιάδες έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο, στη θάλασσα Ανταμάν, στο Σαχέλ και στην Κεντρική Αμερική. Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι οι « άλλοι», είναι τόσο διαφορετικοί όσο η ίδια η ανθρώπινη οικογένεια. Οι μετακινήσεις των ανθρώπων είναι ένα εντελώς παγκόσμιο φαινόμενο που απαιτεί τον παγκόσμιο επιμερισμό της ευθύνης.

    Δεύτερον, οι πρόσφυγες και μετανάστες όχι μόνο δεν αποτελούν απειλή, αλλά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των χωρών που τους φιλοξενούν, όπως και των χωρών προέλευσης. Όσο καλύτερα ενσωματώνονται οι νέες αφίξεις, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η συνεισφορά τους στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα για να προωθήσουμε την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών.

    Τρίτον, οι πολιτικοί και τοπικοί ηγέτες έχουν την υποχρέωση να καταδικάσουν τις διακρίσεις και τη μη ανεκτικότητα και να αντιπαρατεθούν με αυτούς που επιδιώκουν να κερδίσουν ψήφους με τον εκφοβισμό και τον διχασμό. Είναι η ώρα να χτίσουμε γέφυρες, όχι τοίχους ανάμεσα στους ανθρώπους.

    Τέταρτον, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στην αντιμετώπιση των αιτιών του αναγκαστικού ξεριζωμού. Τα Ηνωμένα Έθνη, συνεχίζουν να ενισχύουν το έργο τους για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων, την ειρηνική επίλυση των διαφορών, και την αντιμετώπιση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν την κλιμάκωση της. Το νέο μας ισχυρό εργαλείο, είναι η Ατζέντα 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ένα σχέδιο που συμφωνήθηκε πέρυσι από όλα τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών, και εστιάζει κατά πολύ στη δικαιοσύνη, στους θεσμούς και τις ειρηνικές κοινωνίες.

    Πέμπτον, πρέπει να ενισχύσουμε τα διεθνή συστήματα που διαχειρίζονται μεγάλες μετακινήσεις ατόμων, ώστε να εφαρμόζουν τους κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να παρέχουν την απαραίτητη προστασία. Τα κράτη πρέπει να σέβονται τις διεθνείς νομικές τους υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες του 1951. Οι χώρες στις οποίες πρωτοφτάνουν οι προσφυγές δεν πρέπει να αφήνονται επωμίζονται μόνες τους τις αιτήσεις. Η πρόσφατη έκθεσή μου προτείνει " Μία παγκόσμια συμφωνία για την ευθύνη καταμερισμού των προσφύγων."

    Υπάρχει μία επείγουσα ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για να καταπολεμήσουμε τους λαθρέμπορους και τους διακινητές, να σώσουμε και να προστατέψουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται καθ?οδόν, και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια τους στα σύνορα. Η ύπαρξη περισσότερων κανονικών και νόμιμων δρόμωνθα είναι κρίσιμης σημασίας, ώστε οι απελπισμένοι άνθρωποι να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν σε εγκληματικά δίκτυα όταν αναζητούν την ασφάλεια.

    Ο αριθμός των μεταναστών αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, της εύκολης μετακίνησης και επικοινωνίας, της αυξανόμενης ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής. Η πρόσφατη έκθεση μου προτείνει σημαντικά μέτρα για τη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης "μίας παγκόσμιας συμφωνίας για ασφαλή, ομαλή και κανονική μετανάστευση.»

    Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση δεν είναι διόλου ανυπέρβλητες, ωστόσο, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κράτη που δρουν μόνα τους. Σήμερα, εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες στερούνται των βασικών τους δικαιωμάτων, ενώ ο κόσμος μας στερεί από τον εαυτό του τα πλήρη οφέλη που έχουν να προσφέρουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

    Η παγκόσμια ανθρωπιστική σύνοδος που συγκαλώ στην Κωνσταντινούπολη από τις 23 έως 24 Μαΐου, θα επιδιώξει νέες δεσμεύσεις από τα κράτη και άλλους προκειμένου να προσφέρει προστασία στους ανθρώπους και να οικοδομήσει ανεκτικότητα. Περιμένω από τη συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης στις 19 Σεπτεμβρίου, να δείξει το δρόμο προς την επίλυση των πιο άμεσων προσφυγικών και μεταναστευτικών προκλήσεων και να δεσμεύσει τους ηγέτες του κόσμου σε μία μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία σε αυτά τα θέματα.

    Οι άνθρωποι μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο κατά τη διάρκεια χιλιετηρίδων, από επιλογή ή υπό απειλή βίας και θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και στο άμεσο μέλλον. Μόνο εάν επιτελέσουμε το καθήκον μας να προστατέψουν αυτούς που τρέπονται σε φυγή λόγω της βίας και των διωγμών. Μόνο αν αποδεχτούμε τις ευκαιρίες που οι πρόσφυγες και μετανάστες προσφέρουν στις νέες κοινωνίες τους, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία και δικαιοσύνη για όλους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 May 2016 - 4:32:36 UTC