Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] K. Μητσοτάκης για την Ημέρα της Ευρώπης: Το αίτημα για ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ
  • [02] X. Σταϊκούρας: Επτά αλήθειες για το χρέος που είναι σκόπιμο να ειπωθούν
  • [03] Β. Ντομπρόβσκις: Kοινή πεποίθηση ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σύντομα
  • [04] Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η Φραντζέσκα Ιακωβίδου
  • [05] Χαλαρώνουν τα κριτήρια για την έκδοση μπλοκ επιταγών σε επιχειρήσεις
  • [06] Ιαπωνικό τετρακίνητο SUV με βενζινοκινητήρα 1.400 κ.εκ.
  • [07] Ανανέωσε ο Δέλλας με τον Ατρόμητο

  • [01] K. Μητσοτάκης για την Ημέρα της Ευρώπης: Το αίτημα για ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη είναι πιο επίκαιρο από ποτέ

    Τις σκέψεις του για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης παρουσιάζει σε ανάρτησή του στο facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως «το αίτημα για ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη είναι, σήμερα, στα χρόνια της κρίσης, πιο επίκαιρο από ποτέ» καθώς είναι ένα αίτημα ειρήνης, στενής συνεργασίας και προόδου για μια κοινότητα χωρών και λαών που τους ενώνουν θεμελιώδεις στόχοι.

    Ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει την ελπίδα να μην ξαναζήσουν ποτέ οι λαοί τον εφιάλτη των μεταξύ τους καταστροφικών συγκρούσεων και πολέμων, επισημαίνοντας την ανάγκη να διασφαλίσουν ένα κοινό δημοκρατικό μέλλον ευημερίας, ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    «Η Ευρώπη οφείλει να κάνει πολλά ακόμη για να εξασφαλίσει ότι οι μεγάλοι αυτοί στόχοι θα επιτευχθούν. Πολύ περισσότερο όταν ήδη έχουν προστεθεί νέες μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία, στην ποιότητα ζωής, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, στην εξωτερική πολιτική, στην ασφάλεια. Για όλα αυτά, οι λαοί της Ευρώπης έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν. Απαιτούν έμπρακτες απαντήσεις στις ανησυχίες, τις αγωνίες, τα ερωτήματά τους. Αυτή είναι σήμερα η μεγαλύτερη πρόκληση. Και η απάντηση στην πρόκληση αυτή είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», τονίζει στην ανάρτησή του, ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μια Ευρώπη «με περισσότερη αλληλεγγύη και μεγαλύτερη συνοχή στη βάση της κοινής ευθύνης προς τους λαούς της, μία Ευρώπη αρμονικής συνεργασίας των λαών και όχι αντιπαράθεσης εθνικισμών».

    [02] X. Σταϊκούρας: Επτά αλήθειες για το χρέος που είναι σκόπιμο να ειπωθούν

    Ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, δήλωσε ότι αυτό που χρειάζεται πλέον είναι, η κυβέρνηση να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα συντελέσουν στην έναρξη της συζήτησης για τη νέα αναδιάρθρωσή του και οι δανειστές να τηρήσουν τις μακροχρόνιες δεσμεύσεις τους στην κατεύθυνση επιμήκυνσης της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής, χαμηλότερων επιτοκίων και μετατροπής των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το πρώτο μνημόνιο.

    Ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει ότι το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους παραμένει κρίσιμης σημασία για την οικονομία και την πορεία της χώρα και γι? αυτό «είναι σκόπιμο να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες». Συγκεκριμένα αναφέρει:

    «1η. Η αυξητική δυναμική του χρέους "φρέναρε" με τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012.

    Όπως καταγράφει και η "Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας του χρέους για την Ελλάδα", της 25ης Ιουνίου 2015, την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή: "Το P.S.I. οδήγησε σε μείωση του δημοσίου χρέους κατά περίπου 100 δις ευρώ τον Μάρτιο του 2012 (52% του τότε Α.Ε.Π.)".

    Ενώ, με την επαναγορά, το Δεκέμβριο του 2012, το χρέος μειώθηκε περαιτέρω κατά περίπου 32 δις ευρώ.

    2η. Εκτός όμως από το ύψος, και το "προφίλ" του χρέους, μετά το 2012, έχει αισθητά βελτιωθεί.

    Όπως επισημαίνει η προαναφερόμενη Έκθεση: "Η Ελλάδα έχει ήδη ωφεληθεί από μια σειρά μέτρων για τη μείωση του χρέους. Οι όροι σχετικά με το Greek Loan Facility έχουν αναθεωρηθεί τρεις φορές (επέκταση της περιόδου χάριτος και των ωριμάνσεων, μείωση των επιτοκίων). Και οι όροι του EFSF τροποποιήθηκαν το 2012 (επέκταση ωριμάνσεων, κατάργηση χρεώσεων και αναβολή πληρωμών τόκων)".

    Όλα αυτά τα επιβεβαιώνει ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης της Αριστεράς για το 2016. Ενδεικτικά:

    α) Το 2014, η μέση σταθμική υπολειπόμενη φυσική διάρκεια του δημοσίου χρέους ήταν τα 16,2 έτη. Το 2011, η διάρκεια ήταν 6,3 έτη

    β) Το 2014, οι τόκοι ανέρχονταν στα 5,5 δις ευρώ. Το 2011, ήταν στα 16,1 δις ευρώ

    γ) Το 2014, το μέσο σταθμικό επιτόκιο ήταν λίγο πάνω από το 2%. Το 2011, ήταν 4%.

    3η. Αυτές τις θετικές παρεμβάσεις (σημεία 1 και 2) τις έχει αποδεχθεί και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας, προσυπογράφοντας την απόφαση της 12ης Ιουλίου 2015, σύμφωνα με την οποία: "Η Σύνοδος Κορυφής για το Ευρώ υπενθυμίζει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά".

    Συνεπώς, πως η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι "ανοίγει για πρώτη φορά το ζήτημα του χρέους", όταν η ίδια υποστηρίζει ότι έχει ενισχυθεί σημαντικά η βιωσιμότητά του κατά το παρελθόν;

    Οι ανακρίβειες και τα ψεύδη αποτελούν δομικό στοιχείο της Αριστερής Κυβέρνησης.

    4η. Επιπλέον, το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, συμφώνησε να εξετάσει, υπό προϋποθέσεις, επιπλέον παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η βιωσιμότητα του χρέους (απόφαση της 27ης Νοεμβρίου 2012).

    Τα Eurogroup της 5ης Μαΐου 2014 και της 20ης Φεβρουαρίου 2015 επιβεβαίωσαν τη δέσμευση σε αυτό το πλαίσιο.

    Είναι αλήθεια ότι οι δανειστές δεν υλοποίησαν την υπόσχεσή τους, παρά το γεγονός ότι η χώρα επέτυχε πρωτογενή πλεονάσματα.

    5η. Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους επιδεινώθηκε ραγδαία μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015.

    Όπως καταγράφει και η Έκθεση του Δ.Ν.Τ., της 25ης Ιουνίου 2015, την οποία η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε στη Βουλή: "οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν τους τελευταίους μήνες στην επιδείνωση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας χρέους είναι η μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, η αναθεωρημένη πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου, τα χαμηλότερα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και πιθανές επιπρόσθετες οικονομικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος".

    Και επιβεβαιώθηκαν, μεταγενέστερα, από αντίστοιχες Εκθέσεις ([I.M.F., "GREECE: Preliminary Draft Budget Sustainability Analysis", 26.6.2015], [I.M.F., "GREECE: An update of I.M.F. staff's preliminary public debt sustainability analysis", 14.7.2015] και [European Commission, "Greece - Request for stability support in the form of an ESM loan", 10.7.2015]).

    Όλα αυτά ανέκυψαν, ως γνωστό, μέσα στο 2015.

    Αυτό το κόστος φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    6η. Ο λόγος χρέος προς Α.Ε.Π. δεν αποτελεί από μόνος του επαρκές κριτήριο αξιολόγησης της βιωσιμότητας του χρέους, ούτε και υπάρχει ένα γενικά αποδεκτό όριο βιωσιμότητας (για παράδειγμα η Αργεντινή χρεοκόπησε με δημόσιο χρέος περίπου στο 60% του Α.Ε.Π., ενώ η Ιαπωνία συνεχίζει να έχει διατηρήσιμο χρέος, παρότι αυτό υπερβαίνει το 200% του Α.Ε.Π.).

    Διεθνείς οργανισμοί, όπως το Δ.Ν.Τ., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ε.Κ.Τ., εξετάζουν συμπληρωματικά ένα ευρύτερο φάσμα δεικτών, όπως είναι το ύψος των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών, το οποίο ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά του "προφίλ" του χρέους, θέτοντας ενδεικτικά όρια βασισμένα στη διεθνή εμπειρία, προκρίνοντας, μέχρι σήμερα, ως όριο ασφαλείας το 15% του Α.Ε.Π. (βλέπετε Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, Δεκέμβριος 2015).

    Το ποσοστό αυτό στη χώρα μας έχει διαμορφωθεί περίπου στο 12% και εκτιμάται μέχρι 15% του Α.Ε.Π. για τα προσεχή χρόνια (η Ιταλία πληρώνει 21% του Α.Ε.Π., η Ισπανία 19% του ΑΕΠ, η Γαλλία 15% του Α.Ε.Π.).

    Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις, η τήρηση του ορίου του 15% του Α.Ε.Π., με την ενσωμάτωση πρόσφατων προβλέψεων για τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας, απόρροια των πράξεων και παραλείψεων της Αριστερής διακυβέρνησης, δεν φαίνεται ρεαλιστική λίγο πριν τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

    Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και ο Υπουργός κ. Σταθάκης, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τότε το χρέος είναι βιώσιμο.

    7η. Συνεπώς, είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων παραμετρικών μέτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

    Η απόφαση κατά τη Σύνοδο Κορυφής, της 12ης Ιουλίου 2015, επιβεβαιώνει την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012.

    Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο".

    [03] Β. Ντομπρόβσκις: Kοινή πεποίθηση ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σύντομα

    Την κοινή πεποίθηση όλων των πλευρών ότι πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία σύντομα εξέφρασε κατά την είσοδό του στο Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις. «Υπάρχει κοινή κατανόηση μεταξύ των θεσμών, των ελληνικών αρχών και άλλων κρατών της ευρωζώνης ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σύντομα. Γι'αυτό τον λόγο έχουμε το σημερινό Eurogroup για να επιταχύνουμε τη διαδικασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόφσκις. Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, επανέλαβε πως εναπόκειται στα κράτη-μέλη, τους πιστωτές, να αποφασίσουν πότε και με ποια μορφή θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

    [04] Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών η Φραντζέσκα Ιακωβίδου

    Πλήρης ημερών έφυγε χθες από τη ζωή, η ηθοποιός και τραγουδίστρια, Φραντζέσκα Ιακωβίδου, κόρη της ποιήτριας και συγγραφέως Λιλής Ιακωβίδου-Πατρικίου και του ηθοποιού Μίχη Ιακωβίδη, εγγονή του ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη και σύζυγος του ζωγράφου και χαράκτη Χρίστου Δαγκλή. Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 10 Μαΐου, στην 1μμ, στο Α? Νεκροταφείο.

    Γεννημένη το 1922 στην Αθήνα, η Φραντζέσκα Ιακωβίδου σπούδασε πρώτα στη σχολή του Γιάννου Σαραντίδη με τον Ντίνο Ηλιόπουλο και τον Μίνω Βολονάκη και έπειτα στην φημισμένη σχολή Ράινχαρτ στην Βιέννη.

    Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το καλοκαίρι του 1949 με το θίασο του Αδ.Λαιμού στο έργο «Επιστροφή απ'το Μπούχενβαλντ». Στη συνέχεια έπαιξε με τους Λ. Κωνσταντάρα, Ντ. Ηλιόπουλο, Αν.Καλουτά, συνεργάστηκε με τους θιάσους «Λαμπέτη-Χορν», Κ. Ανδρεάδη, Μ. Κατράκη και εμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο. Παράλληλα, εργάστηκε ως παρουσιάστρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) και έλαβε μέρος σε πολλές θεατρικές εκπομπές και μουσικά προγράμματα. Στο μεταξύ άρχισε να εμφανίζεται επαγγελματικά και ως τραγουδίστρια, δίνοντας ατομικά ρεσιτάλ στην Αθήνα και διαπρέποντας στο εξωτερικό.

    [05] Χαλαρώνουν τα κριτήρια για την έκδοση μπλοκ επιταγών σε επιχειρήσεις

    Επιταγές θα μπορούν να εκδίδουν πλέον κατ΄εξαίρεση επιχειρήσεις που βρίσκονται στη "μαύρη λίστα" του Τειρεσία, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν τεθεί σε διαδικασία εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης. Τούτο προβλέπει απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Έτσι, επιχειρήσεις που στο παρελθόν έχουν εκδώσει ακάλυπτες επιταγές, θα τους χορηγείται κατ΄εξαίρεση μπλοκ επιταγών από τις τράπεζες, εφόσον αυτές βρίσκονται σε διαδικασία αναβίωσης, εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης. Με τον τρόπο αυτό, διευρύνεται η διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να χορηγούν υπ' ευθύνη τους βιβλιάρια επιταγών στις επιχειρήσεις, οι οποίες, βάσει των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες, για να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους, αξιοποιώντας τεχνικές αναδιάρθρωσης.

    Εκτιμάται ότι η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος θα διευκολύνει την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των δανείων σε καθυστέρηση.

    [06] Ιαπωνικό τετρακίνητο SUV με βενζινοκινητήρα 1.400 κ.εκ.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία αναγκάστηκε να προσαρμόσει τα τεχνικά χαρακτηριστικά των SUV έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις της αγοράς και της οικονομίας. Έμφαση δόθηκε στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και στον περιορισμό των εκπομπών των ρύπων.

    Καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια των εταιρειών κατασκευής οχημάτων ελεύθερου χρόνου έπαιξαν παράγοντες όπως η μείωση του βάρους, η χρήση νέων συστημάτων τετρακίνησης που μεταδίδουν την κίνηση στον πίσω άξονα μόλις διαπιστωθεί απώλεια της πρόσφυσης, καθώς και η αναθεώρηση της γκάμας των κινητήρων.

    Το Suzuki Vitara ανήκει στη κατηγορία των compact SUV της μεσαίας κατηγορίας. Η νέα γενιά διατίθεται και με το νέο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης Boorsterjet 1.400 κ.εκ.

    Η μονάδα παραγωγής ισχύος με τεχνολογία άμεσου ψεκασμού έχει απόδοση 140 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. Η μέγιστη ροπή αγγίζει τα 22,4 χλγμ. και είναι διαθέσιμη από τις 1.500 έως τις 4.000 σ.α.λ.

    Πληροί τις αντιρρυπαντικές προδιαγραφές EURO 6, ενώ η μέση εργοστασιακή κατανάλωση είναι 5,4 λίτρα/100 χλμ. Οι εκπομπές CO2 περιορίστηκαν στα 127 γραμ./χλμ.

    Συνδυάζεται με τελευταίας γενιάς ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τετρακίνηση ALLGRIP. Όσον αφορά τα κιβώτια ταχυτήτων, υπάρχουν δυο επιλογές, εξατάχυτο μηχανικό είτε εξατάχυτο αυτόματο.

    Προσφέρεται με το πλούσιο επίπεδο εξοπλισμού S, το οποίο, εκτός από τα στοιχεία της έκδοσης GLX, περιλαμβάνει και τα εξής: σύστημα πλοήγησης, επενδύσεις suede, Radar Brake Support, Adaptive Cruise Control, νέα εμπρός μάσκα, μαύρες ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, ασημί σατινέ εξωτερικούς καθρέφτες και κόκκινου χρώματος κάλυμμα προβολέα LED.

    Το Suzuki Vitara 1.4 S DICT κοστίζει 24.522 ευρώ, με το όφελος της απόσυρσης. Το αυτόματο κιβώτιο χρεώνεται επιπλέον 2.000 ευρώ.

    Σπύρος Ρέκκας

    [07] Ανανέωσε ο Δέλλας με τον Ατρόμητο

    Ο Τραϊανός Δέλλας θα συνεχίσει να κάθεται στον πάγκο του Ατρομήτου, καθώς συμφώνησε με την διοίκηση της αθηναϊκής ομάδας. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν την συνεργασία τους για την αγωνιστική περίοδο 2016-17, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες της συμφωνίας.

    Ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε τον Ατρόμητο σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, αφού η ομάδα βρισκόταν κοντά στην «επικίνδυνη ζώνη», και κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση, φτάνοντας μέχρι και στην διεκδίκηση μίας θέσης για τα πλέι οφ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 May 2016 - 16:32:30 UTC