Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Σήμερα επισήμως και για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι του Eurogroup το θέμα του χρέους
  • [02] Γ.Κατρούγκαλος: Θα έτρεμε η γη έξω από τη Βουλή, αν το νομοσχέδιο ήταν «νόμος λαιμητόμος»
  • [03] Αλ. Τσίπρας:Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη
  • [04] Γ. Κατάινεν:Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός
  • [05] Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά
  • [06] Μισέλ Σαπέν: Η Αθήνα «τήρησε τις δεσμεύσεις της» σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις
  • [07] Ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση πανευρωπαϊκού κυκλώματος ναρκωτικών
  • [08] Κανονικά θα εκτελούνται από αύριο τα δρομολόγια των πλοίων
  • [09] Εκπτώσεις... και στις εκπτώσεις!
  • [10] Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν
  • [11] Ζ. Γκάμπριελ: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μειώσει το βάρος του χρέους της
  • [12] Ο υπουργός Πολιτισμού υποδέχτηκε στην Ακρόπολη περίπου 100 πρόσφυγες
  • [13] Σε γαλλική ταινία απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2016
  • [14] «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι», ένα «σιωπηλό» πεζογράφημα για τη χιλιανή τραγωδία
  • [15] Πιο κοντά στην συμβιβαστική συμφωνία μετά το EuroWorking Group
  • [16] Γιορτή του επί κοντώ στην Πλατεία Συντάγματος
  • [17] Ανάλυση της επιθετικής συγκομιδής της ΑΕΚ

  • [01] Ο. Γεροβασίλη: Σήμερα επισήμως και για πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι του Eurogroup το θέμα του χρέους

    Η ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση «θα αποδειχθεί και σε βάθος χρόνου και θα την βιώσουν και οι συμπολίτες μας, ότι είναι μία δίκαιη μεταρρύθμιση σε συνθήκες δύσκολης οικονομικής συγκυρίας» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9,89.

    Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι τη συμφωνία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι οφείλουν να την τηρήσουν όλα τα μέρη, προκειμένου, με συνέπεια, να οδηγηθούμε στην έξοδο από τον δύσκολο δρόμο των μνημονίων και της επιτήρησης. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση, από την πλευρά της, τηρεί τα συμφωνηθέντα, όπως όφειλε, κάτι που αποδεικνύεται και με το χθεσινό, συμπληρώνοντας ότι διαπραγματεύτηκε ώσπου να πετύχει «αυτό το οποίο καταφέραμε τελικώς, δηλαδή να μην επιβαρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, όπως η μη μείωση των κυρίων συντάξεων».

    Επίσης, σημείωσε ότι στο σημερινό Eurogroup, η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών «προσέρχεται, έχοντας μαζί του τη συνέπεια, την αποφασιστικότητα και βεβαίως το συμφωνηθέν κομμάτι της αξιολόγησης, δηλαδή το φορολογικό και ασφαλιστικό, ψηφισμένα από το ελληνικό Κοινοβούλιο». Διαψεύδοντας, όπως τόνισε, και αυτούς που έλεγαν ή ήλπιζαν ότι η κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο αυτό το νομοσχέδιο.

    [02] Γ.Κατρούγκαλος: Θα έτρεμε η γη έξω από τη Βουλή, αν το νομοσχέδιο ήταν «νόμος λαιμητόμος»

    «Θα έτρεμε η γη έξω από τη Βουλή, αν το νομοσχέδιό μας ήταν "νόμος λαιμητόμος"» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις γνώμης στην ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    «Είδαμε ότι υπήρχαν διαμαρτυρίες από τις οργανώσεις, είδαμε και πόσος κόσμος μαζεύτηκε. Η πραγματικότητα είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό δίνει μεγαλύτερη προστασία, καλύτερες συντάξεις και μικρότερες εισφορές για όσους έχουν μέσο εισόδημα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους από 1.000 ευρώ και κάτω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

    «Εξαφανίζουμε τις αιτίες των ελλειμμάτων, ακριβώς επειδή το προηγούμενο διάστημα το σύστημα έδινε, έδινε, έδινε» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Αυτοί που έχουν πάνω από 30.000 - 40.000 εισόδημα πρέπει να πληρώσουν. Δεν υπάρχει φορολογούμενος που να παίρνει κάτω από 12.000 ευρώ εισόδημα και να πλήττεται».

    Αναφορικά με τη διαμόρφωση της σύνταξης, εξήγησε ότι η σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει του συνόλου του εργασιακού βίου, διευκρινίζοντας ότι «επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία στο σύστημα, έχουμε υπολογίσει από το 2002».

    «Το ΕΚΑΣ συμφωνήθηκε να καταργηθεί με ψήφους όλων των κομμάτων και η αντικατάσταση έρχεται για τους τωρινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» σημείωσε και διευκρίνισε ότι «όσων οι συντάξεις είναι μεγαλύτερες από τις μελλοντικές, κρατούν την προσωπική διαφορά, μέχρι να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο όλες οι συντάξεις».

    «Ο χαμηλοσυνταξιούχος που παίρνει ΕΚΑΣ θα δει τη σύνταξή του να ανεβαίνει με τα ποσοστά αναπλήρωσης» τόνισε και συμπλήρωσε: «Πετύχαμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τους προηγούμενους, γιατί αυτός ο νόμος γράφτηκε στα ελληνικά, δεν μας ήρθε απ'έξω».

    [03] Αλ. Τσίπρας:Υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα και την Ευρώπη

    Υπάρχει άλλος δρόμος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και την απόφαση να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συζήτησης το ελληνικό χρέος.

    Ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της διημερίδας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χαρακτήρισε κρίσιμο το σημερινό Eurogroup που συνεδριάζει για το ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι «είναι ίσως το πιο σημαντικό, η ημερήσια διάταξη αυτής της συνεδρίασης». Και αυτό γιατί, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά στην ατζέντα, εκτός από μέτρα λιτότητας θα εισαχθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

    «Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο πόσο σημαντικό είναι ότι ξεκινάει αυτή η συζήτηση. Η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία, να δώσει μια βαθιά ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας και ένα σήμα ότι φύγαμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο και περνάμε σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου αυτό που θα μας απασχολεί δεν θα είναι πια περικοπές, αλλά θα είναι πώς θα παράξουμε πλούτο και το πώς θα τον κατανείμουμε με δικαιοσύνη για να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

    «Αυτός είναι και ο λόγος που το ζήτημα του χρέους αποτέλεσε κεντρικό διαπραγματευτικό στόχο της κυβέρνησης σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση που μίλαγε διαρκώς για βιώσιμο χρέος και ζητούσε απλά ένα πιστοποιητικό αυτής της βιωσιμότητας, παρά το γεγονός ότι όλοι οι αναλυτές έλεγαν το αντίθετο». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η στόχευση αυτή της σημερινής κυβέρνησης βρίσκεται «σε αντιδιαστολή με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που δεν λέει κουβέντα για αυτό το θέμα- ίσως γιατί δεν έχει κάτι να πει».

    «Θέλω, ωστόσο, από αυτό το βήμα να επαναφέρω μια βασική δέσμευση», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Κάθε βήμα προς τα μπρος για την ελληνική οικονομία, είτε αυτό αφορά στην αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, είτε αφορά σε θετικά αποτελέσματα που θα έχουμε σε σχέση με την απόδοση της οικονομίας, κάθε θετικό βήμα θα μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές για την αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της στήριξη των πιο αδύναμων, είτε άμεσα είτε μέσα από την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε:

    «Έχουμε λοιπόν σημαντικούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι γιατί είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν αυτά τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και από την επιτροπεία».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να στηριχτεί η χώρα στα πόδια της, να γυρίσει σελίδα, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας, κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης, «γιατί, παρότι η χώρα περνάει τον πιο δύσκολο κάβο, αυτή η κυβέρνηση, που παρέλαβε ένα κράτος για την κατάσταση του οποίου δεν έφερε ευθύνη, μάτωσε και ματώνει καθημερινά σε ένα δύσκολο αγώνα ο οποίος έρχεται η στιγμή που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά».

    «Έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε μεγάλες τομές με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που από χθες το βράδυ αποτελεί νόμο του κράτους, με τον δημόσιο διάλογο για την παιδεία, με την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Με όλα αυτά αποδεικνύουμε ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Αποδεικνύουμε ότι η πολιτική δεν είναι απλώς διαχείρισης της κρίσης, διαχείριση της μιζέριας, αλλά και σχέδιο για την αλλαγή της ζωής, ακόμα και όταν αυτό το σχέδιο είσαι κάποιες στιγμές αναγκασμένος να το υλοποιήσεις στις πιο δυσμενείς, στις χειρότερες συνθήκες».

    [04] Γ. Κατάινεν:Οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός

    Το πακέτο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup μάλλον δεν θα αποδεσμεύσουν αμέσως την οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν.

    Ο Κατάινεν δήλωσε στο φινλανδικό δίκτυο YLE ότι ενδεχομένως να υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους πριν την αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας των 5 δισεκ. ευρώ.

    Χθες, η ελληνική Βουλή ψήφισε το φορολογικό-ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να πείσει τους επίσημους πιστωτές της χώρας να αποδεσμεύσουν την οικονομική βοήθεια προς την Αθήνα, επισημαίνει το Reuters.

    «Οι χθεσινοβραδινές αποφάσεις είναι ένα βασικό βήμα προς τα εμπρός. Δεν έχω τις τελευταίες πληροφορίες, εάν λείπει ακόμα κάτι, αλλά ως σημείο έναρξης, η Ελλάδα έκανε αυτό που αναμενόταν», δήλωσε ο Κατάινεν.

    «Ενδέχεται οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup να αποφασίσουν κάποια στιγμή να παρατείνουν τις ωριμάνσεις των δανείων και ίσως επίσης να μειώσουν τα επιτόκια», δήλωσε ο Κατάινεν.

    [05] Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά

    Bελτιωμένη εικόνα εμφανίζει σήμερα η δευτερογενής αγορά ομολόγων καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν θετικό αποτέλεσμα από το Eurogroup.

    Οι τιμές των περισσοτέρων τίτλων κινούνται ανοδικά, αν και ο τζίρος παραμένει εξαιρετικά χαμηλός, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να υποχωρούν.

    Έτσι η απόδοση του 10ετους ομολόγου κυμαίνεται στο 8,28%, του 3ετούς στο 9,09% και του διετούς στο 9,55%.

    Η ίδια τάση επικρατεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές αγορές όπου οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων εμφανίζουν πτώση.

    [06] Μισέλ Σαπέν: Η Αθήνα «τήρησε τις δεσμεύσεις της» σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις

    Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διαβεβαίωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα "τήρησε τις δεσμεύσεις της", μετά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο της επίμαχης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, λίγο πριν από μια σημαντική σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    "Οι Έλληνες έκαναν όλες τις προσπάθειες που τους είχαμε ζητήσει να κάνουν και τίποτε δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση ούτε την ειλικρίνεια ούτε την ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Τήρησε τις δεσμεύσεις της", δήλωσε ο υπουργός καθ' οδόν προς τις Βρυξέλλες γι' αυτή την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup.

    "Αντικειμενικά, αυτή η ελληνική κυβέρνηση (...) έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες εδώ και ενάμισι χρόνο για να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε βάθος", υπογράμμισε. "Ψήφισε και υιοθέτησε μέτρα δημοσιονομικών περικοπών που είναι απολύτως σημαντικά".

    Σύμφωνα με τον γάλλο υπουργό, το Eurogroup οφείλει να ξεκινήσει απ' αυτές τις βάσεις ώστε "να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται για να μεταμορφωθεί κατά κάποιον τρόπο η πραγματική προσπάθεια των Ελλήνων σε όραμα πολλών ετών που να τους επιτρέπει να επιστρέψουν στην ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα".

    [07] Ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση πανευρωπαϊκού κυκλώματος ναρκωτικών

    Μεγάλη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, βρίσκεται σε εξέλιξη, για την εξάρθρωση ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρώπης, κυρίως όμως στις σκανδιναβικές χώρες.

    Πρόκειται για πανευρωπαϊκό κύκλωμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, δρούσε τα τελευταία χρόνια μεταφέροντας μέσω Ελλάδας ναρκωτικά όλων των ειδών, αποκομίζοντας κέρδη, που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 15 μέλη της οργάνωσης και έχουν κατασχεθεί 678 κιλά ακατέργαστης κάνναβης. Επίσης έχουν κατασχεθεί ένα ταχύπλοο σκάφος και φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών, με τα οποία γινόταν η μεταφορά ναρκωτικών.

    Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ο οποίος είναι επιχειρηματίας στο χώρο των μεταφορών και θεωρείται «βαρόνος» ναρκωτικών στα Βαλκάνια.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η κατασχεθείσα ποσότητα κάνναβης προοριζόταν για το Όσλο της Νορβηγίας, όπου η τιμή της είναι πολύ υψηλή.

    Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα μέλη της οργάνωσης μετέφεραν με ταχύπλοα σκάφη τα ναρκωτικά από την Αλβανία σε νησί του Ιονίου και από εκεί προωθούνταν σε διάφορα σημεία, απ' όπου με τα φορτηγά διεθνών μεταφορών, μεταφέρονταν στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Η εξάρθρωση της οργάνωσης αποτελεί συνέχεια άλλων υποθέσεων που έχει εξιχνιάσει η Δίωξη Ναρκωτικών τον τελευταίο καιρό και έχει κατασχέσει κοκαΐνη, κατεργασμένο χασίς, κάνναβη και άλλες ουσίες, ενώ έχει συλλάβει άτομα που φέρονται ως μέλη του ίδιου κυκλώματος.

    Μετά την ολοκλήρωση της αστυνομικής έρευνας, θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για την υπόθεση από την Ασφάλεια Αττικής.

    [08] Κανονικά θα εκτελούνται από αύριο τα δρομολόγια των πλοίων

    Κανονικά θα εκτελούνται από αύριο, μετά τις 6:00, τα δρομολόγια των πλοίων, καθώς, σε σημερινή συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να μην παρατείνει άλλο την απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών.

    [09] Εκπτώσεις... και στις εκπτώσεις!

    Ολοκληρώνονται αύριο, Τρίτη 10 Μαΐου, οι ενδιάμεσες εκπτώσεις που ξεκίνησαν «καθυστερημένα» την προηγούμενη Τετάρτη, λόγω των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Και ενώ οι χειμωνιάτικες και οι καλοκαιρινές εκπτώσεις έχουν τη φιλοσοφία «ξεπούλημα λόγω τέλους εποχής», δεν συμβαίνει το ίδιο με τις ενδιάμεσες οι οποίες αφορούν τις νέες παραλαβές για τη σεζόν. Οι εκπτώσεις ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και 50% και διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος, ενώ σε κάποια είδη και όσο περνούν οι μέρες, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν προϊόντα με έκπτωση που φτάνουν έως και το 70% (κομμάτια της περασμένης σεζόν).

    Τα ρούχα και τα παπούτσια «έχουν την τιμητική τους», αφού και σύμφωνα με τους υπεύθυνους, η αγορά κατά τη διάρκεια της πασχαλινής αγοράς δεν κινήθηκε πολύ σε αυτά τα είδη. Η προσδοκία των ενδιάμεσων εκπτώσεων σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και τον ειδικό γραμματέα του κ. Μάκη Σαββίδη, είναι να αντισταθμιστεί η απώλεια που είχαν τα καταστήματα στην επιβαρυμένη πασχαλινή περίοδο. «Περιμένουμε τους καταναλωτές να προσέλθουν. Το καλό με τις ενδιάμεσες εκπτώσεις είναι ότι αναφέρονται στα προϊόντα της σεζόν, οπότε παρουσιάζουν και ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς πρόκειται για πιο ελκυστικά προϊόντα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σαββίδης.

    «Οι απώλειες στον τζίρο της πασχαλινής αγοράς υπολογίζονται σε -7%», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης.

    [10] Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν

    Την παραίτησή του από όλα τα αξιώματά του ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, λίγες μόνον ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος, η οποία επρόκειτο να αποφασίσει ως προς την περαιτέρω παραμονή του στην κορυφή της ηγεσίας του κόμματος.

    Στη σύντομη δήλωσή του, έπειτα από τη συνάντησή του με μερικούς επικεφαλής του κόμματος στα εννέα αυστριακά κρατίδια, ο απερχόμενος καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών αιτιολόγησε την απόφασή του για παραίτηση με την απώλεια της πλήρους στήριξης προς το πρόσωπό του, που υπήρξε εμφανής τις τελευταίες ημέρες.

    "Αυτή η χώρα χρειάζεται έναν καγκελάριο που έχει την πλήρη στήριξη του κόμματος. Η κυβέρνηση χρειάζεται μία νέα αρχή με δύναμη. Οποιος δεν έχει αυτή τη στήριξη, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον", τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως πρόκειται για το μέλλον της Αυστρίας και είναι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπόρεσε να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

    Είμαι υπερήφανος για την Αυστρία, η χώρα προσέφερε αρκετά και έδωσε άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και θα ήταν ανεύθυνο να μην λάμβανε και τα δικά της μέτρα, σημείωσε ο απερχόμενος καγκελάριος αναφερόμενος στην προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, η οποία είχε δεχθεί τελευταία έντονη κριτική.

    Η απόφαση του Βέρνερ Φάιμαν για παραίτησή του από όλα τα αξιώματα έρχεται να ανατρέψει τις χθεσινές εκτιμήσεις του πλέον έμπιστού του στην κυβέρνηση, του υπουργού Καγκελαρίας Γιόζεφ ΄Οστερμαγιερ, ο οποίος είχε εμφανιστεί πεπεισμένος πως η απόφαση έχει ουσιαστικά ληφθεί και ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν θα παραμείνει στη θέση του αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών και μετά την σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής τους.

    Στον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ασκείτο κριτική για στροφή του "180 μοιρών" στο Προσφυγικό, για υποχωρητικότητα του απέναντι στον κυβερνητικό εταίρο, για υιοθέτηση της ρητορικής και για εφαρμογή της πολιτικής του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υποψήφιος των οποίων Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών την προπερασμένη Κυριακή με το πρωτοφανές ποσοστό 35,1% , ενώ ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είχε βρεθεί στην τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 11,3 %.

    Σε σχέση με αυτή την κριτική, δεν ήταν λίγα τα ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών που ζητούσαν επίσπευση του προγραμματισμένου για τον ερχόμενο Νοέμβριο κανονικού συνεδρίου τους και για την πραγματοποίησή του ήδη πριν το καλοκαίρι, ενώ πολλές κομματικές οργανώσεις στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια φέρονταν να θέτουν θέμα όχι μόνον αλλαγής πορείας, αλλά και αλλαγής προσώπων.

    Σύμφωνα με τους επικριτές του Βέρνερ Φάιμαν, το Προσφυγικό, δεν ήταν και η μόνη αιτία για το "εκλογικό φιάσκο", αλλά οι λόγοι για την πρωτοφανή δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων που οδήγησαν στην αναπάντεχη για το ύψος της, επικράτηση του υποψήφιου των Ελευθέρων, βρίσκονται πολύ πιο βαθιά.

    Και αυτοί οι λόγοι φέρεται πως έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου στο πλαίσιο του κυβέρνησης συνασπισμού και την "ενδοτικότητά" του απέναντι στον - σε πολλές περιπτώσεις νεοφιλελεύθερο -- εταίρο του το Λαϊκό Κόμμα, όπως έχουν να κάνουν γενικότερα και με την παραμέληση και την απομάκρυνση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από τις αρχές και τις αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, με αποτέλεσμα η Ακροδεξιά να αυτοεμφανίζεται ως κόμμα των κοινωνικών διεκδικήσεων και της προάσπισης των δικαίων του πολίτη.

    [11] Ζ. Γκάμπριελ: Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μειώσει το βάρος του χρέους της

    Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να ξεκινήσουν τις συνομιλίες για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω μέτρα λιτότητας θα συντρίψουν τις πρώτες ενδείξεις της πρόσφατης οικονομικής ανάκαμψης.

    «Πρέπει να βοηθήσουμε τη χώρα να μειώσει το βάρος του χρέους της», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε ομιλία στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία εν τέλει αναπτύσσεται και πάλι και αυτό δεν πρέπει να το καταπνίξουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας.

    «Γι? αυτό το λόγο, πρέπει επιτέλους να γίνει ένα βήμα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες προκειμένου να κινηθούμε προς μια κατάσταση όπου η Ελλάδα δεν θα πρέπει να πολεμά κάθε χρόνο για να λάβει νέα δάνεια για την αποπληρωμή παλαιών δανείων», δήλωσε ο Γκάμπριελ.

    [12] Ο υπουργός Πολιτισμού υποδέχτηκε στην Ακρόπολη περίπου 100 πρόσφυγες

    «Θέλουμε η Ευρώπη να ξαναβρεί τις συγκριτικές αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής, της αναγνώρισης του άλλου χωρίς διακρίσεις φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού» ανέφερε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς υποδεχόμενος στην Ακρόπολη περίπου εκατό πρόσφυγες, κυρίως μικρούς Σύρους και Αφγανούς, από τους χώρους φιλοξενίας του Ελαιώνα και του Σχιστού.

    Ο κ.Μπαλτάς χαρακτήρισε τη σημερινή επίσκεψη των προσφύγων ξεχωριστή καθώς οι Έλληνες « θέλουμε να δείξουμε ότι η φιλοξενία ανάμεσα σε λαούς δεν είναι μόνο υλική αλλά και ηθική, ιστορική». Επίσης, συνέδεσε ιδιαίτερα τη Συρία και την καταστροφή της Παλμύρας με την επακόλουθη αρχαιοκαπηλεία, για να τονίσει τη σημασία της ακεραιότητα των μνημείων: « Ούτε ο Παρθενώνας είναι ακέραιο μνημείο από αυτή την άποψη», υπογραμμίζοντας την παγκόσμια κινητοποίηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Μετά την επίσκεψη στον ιερό βράχο της Ακρόπολης οι πρόσφυγες με τον υπουργό Πολιτισμού, ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του πολιτιστικού οργανισμού Flux Laboratory.

    [13] Σε γαλλική ταινία απονεμήθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2016

    Το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία «Miss Impossible», της Γαλλίδας Εμίλ Ντελέζ, με πρωταγωνίστρια την ατίθαση και ασυμβίβαστη Ορόρ (Lena Magnien).

    Πάνω από 1.500 νέοι και νέες, από 12 έως 14 ετών, από 25 χώρες της Ευρώπης, παρακολούθησαν τις τρεις υποψήφιες ταινίες και ψήφισαν για την ανάδειξη του βραβείου. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο Έρφουρτ της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, την Κυριακή, 8 Μαΐου.

    Οι άλλες δύο υποψηφιότητες για το βραβείο ήταν η περιπέτεια φαντασίας «Girls Lost», της Alexandra-Therese Keining (Σουηδία), και το ποιητικό δράμα «Rauf», των Bari? Kaya και Soner Caner (Τουρκία).

    Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε αυτήν την πανευρωπαϊκή διοργάνωση, σε συνεργασία με τα Village Cinemas @ The Mall, Athens.

    Μαθητές γυμνασίου από το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, τη Σχολή Μωραΐτη, το Κολλέγιο Αθηνών, το 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και το ACS, αποτέλεσαν την ελληνική κριτική επιτροπή. Τα παιδιά παρακολούθησαν τις υποψήφιες ταινίες και στη συνέχεια συζήτησαν γι' αυτές με αυθορμητισμό αλλά και ωριμότητα, με τους σκηνοθέτες Χρίστο Γεωργίου, Ελίνα Ψύκου και Αλέξη Καρδαρά. Μετά τη μυστική ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψήφων γυρίστηκε βίντεο με τα ελληνικά αποτελέσματα, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, μαζί με τα αντίστοιχα βίντεο των άλλων 24 χωρών.

    Η Κινηματογραφική Ημέρα Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day), εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΑΚ, που με χαρά συστήνει στους νεαρούς κινηματογραφόφιλους το ευρωπαϊκό σινεμά και όσα αυτό πρεσβεύει.

    [14] «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι», ένα «σιωπηλό» πεζογράφημα για τη χιλιανή τραγωδία

    Είναι ένα πεζογράφημα που μέχρι τα μισά του (συνολικά 173 σελίδες ) λες και είναι γραμμένο? «σιωπηλά», σε διακριτικούς αφηγηματικούς τόνους , με μια υφοδομή που νοιώθεις ναθέλει να σε ? αποκοιμίσει, ως που ο συγγραφέας - ήρωας παραθέτει στο μέσον ένα στοιχείο- έκπληξη, προκαλώντας τον αναγνώστη να μάθει την όλη ιστορία. Την ιστορία μιας απλήςxιλιανής οικογένειας που στάθηκε σιωπηλή απέναντι στη φοβερή δικτατορία του στρατηγού Πινοτσέτ , ο οποίος στις 11 Σεπτεμβρίου του 1973 ανέτρεψε με αιματηρό στρατιωτικό πραξικόπημα τον ιδεαλιστή μαρξιστή πρόεδρο Αλιέντε.

    Το «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι», του γεννημένου στο Σαντιάγο το 1975 Αλεχάντρο Σάμπρα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ίκαρος ( σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη ), είναι το τρίτο μυθιστόρημά του ( «Μπονσάι»- 2006, «Η ιδωτική ζωή των δέντρων»- 2007 ). Πρόκειται για λογοτέχνη που σύντομα ξεχώρισε με τον συνδυασμό μελαγχολίας και σκληρότητας στη γραφή του, την έντεχνη αυτοαναφορικότητα, τον νηφάλιο τόνο για το παρελθόν και το παρόν της χώρας του, την οικειότητα του στυλ του πάνω σε καυτά ζητήματα Ιστορίας. Σε τέτοιο βαθμό που έκανε την Mina Hollandνα γράψει στον Observer ότι το βιβλίο τοποθετεί τον Ζάμπρα στην κορυφή της νέας Χιλιανής λογοτεχνίας και στο πλευρό μεγάλων της λατινοαμερικανικής πεζογραφίας. Αφήνοντας κατά μέρος τις υπερβολές αυτές, ας αρκεσθούμε στο σχόλιο Nicole Krauss ότι «το βιβλίο είναι σαν ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα από ένα παλιό, καλό φίλο».

    Ο αφηγητής ζει σε μια συνοικία του δυτικού Σαντιάγκο αναθρεμμένος από μια φιλήσυχη οικογένεια. Γι΄αυτήν, ο αιμοσταγής δικτάτορας δεν ήταν παρά μια τηλεοπτική περσόνα που διέκοπτε με τα διαγγέλματά τουτο κανονικό πρόγραμμακαι τον αυστηρό πατέρα να τον παρακολουθεί αμίλητος καπνίζοντας.

    [15] Πιο κοντά στην συμβιβαστική συμφωνία μετά το EuroWorking Group

    Πιο κοντά στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρίσκονται Αθήνα και δανειστές, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Οεν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί.

    Το EuroWorking Group συνεδριάζει από τοπρωί για να προετοιμάσει το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

    Το ζήτημα του χρέους αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων. Το θέμα αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση στο πλαίσιο του Euroworking Group το οποίο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Αξιωματούχοι της ευρωζώνης από τις Βρυξέλλες, δήλωσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την αναδιαμόρφωση (reprofiling) του ελληνικού χρέους ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το κόστος της μελλοντικής ετήσιας εξυπηρέτησής του για την Ελλάδα, παρά την αντίθεση της Γερμανίας, που θεωρεί ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιστεύει ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει ελάφρυνση του χρέους για να επιτύχει ανάπτυξη της οικονομίας της και θέλει οι συνομιλίες να επικεντρωθούν στο να ορισθεί πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ ή λιγότερο στο κόστος της ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους, αναφέρει το Ρόιτερς.

    Η Γερμανία θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει προς το παρόν χωρίς ελάφρυνση χρέους, ιδιαίτερα αφού δεν χρειάζεται να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2022, όταν λήγει η 10ετής περίοδος χάριτος, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

    Διαβάστε επίσης:

    Στόχος η συμφωνία στο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης

    [16] Γιορτή του επί κοντώ στην Πλατεία Συντάγματος

    Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την διεξαγωγή του 4ου αγώνα με την επωνυμία «Athens Street Pole Vault», παραχώρησαν οι διοργανωτές του ΣΕΓΑΣ και του Δήμου Αθήνας στην οποία επεσήμαναν την παρουσία υψηλού αθλητών και για πρώτη φορά και αθλητριών από τη χώρα μας και το εξωτερικό.

    Αύριο από τις 14.30 έχει και τις 18.00 θα διεξαχθεί στην πλατεία Συντάγματος ένας αγώνας υψηλών προδιαγραφών, αφού συγκεντρώνει την παρουσία μεγάλων ονομάτων του επί κοντώ, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τις προσπάθειές τους έχοντας σε πολύ κοντινή απόσταση τους φιλάθλους, οι οποίοι όπως πέρυσι έτσι και φέτος αναμένεται να παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον τις... πτήσεις τους.

    «Είμαι ικανοποιημένος που το Athens Street Pole Vault εξελίσσεται σε έναν αγωνιστικό θεσμό στο κέντρο της Αθήνας. Έχουμε τη χαρά να διαθέτουμε σπουδαίους αθλητές στον αγώνα και από φέτος για πρώτη φορά και αθλήτριες. Δυστυχώς δεν θα έχουμε την Νικόλ Κυριακοπούλου που τραυματίστηκε στον ώμο. Ευχαριστώ όλους τους συμμετέχοντες που θα είναι μαζί μας και καλώ όλο τον κόσμο να βρεθεί κοντά μας στο Σύνταγμα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος.

    [17] Ανάλυση της επιθετικής συγκομιδής της ΑΕΚ

    Τρεις παίκτες της ΑΕΚ μοιράζονται την πρώτη θέση στους σκόρερ της ομάδας στις δύο διοργανώσεις που μετείχε στη φετινή σεζόν. Ο Ρόναλντ Βάργκας, ο Χρήστος Αραβίδης και ο Ντιέγκο Μπουονανότε έχουν σημειώσει από 11 γκολ στη Super League και το Κύπελλο Ελλάδας, ποσοστό που αντιστοιχεί στο ήμισυ συν ένα του συνόλου των «κιτρινόμαυρων» τερμάτων (65).

    Από τον αναλυτικό πίνακα διαφαίνεται και η δυσκολία που αντιμετώπισε η ομάδα όταν αγωνιζόταν μακριά από το γήπεδό της. Παρότι το ΟΑΚΑ δεν αποτελεί τον ορισμό της... καυτής έδρας, οι παίκτες της Ένωσης ένιωθαν πολύ μεγαλύτερη οικειότητα στο «Σπύρος Λούης», όπως φαίνεται κι από την επιθετική συγκομιδή τους.

    Μόνο δύο παίκτες έδειξαν παντελώς ανεπηρέαστοι: ο Έλντερ Μπαρμπόσα, σκοράροντας πέντε φορές εκτός έδρας και μόλις δύο εντός, και ο Ράφικ Τζεμπούρ με 1+3. Αξιόπιστος αποδείχθηκε και ο Πέτρος Μάνταλος (2+2), αλλά και ο Τόμας Πέκχαρτ (2+1).

    Από εκεί και πέρα, ο Χρήστος Αραβίδης πέτυχε μόνο ένα εκτός έδρας γκολ, κι αυτό τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ήττα (2-1) από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Ο Πλατέλλας σκοράρει μόνο στο ΟΑΚΑ, ο Μπουονανότε έχει ιδιαίτερη έφεση στο κύπελλο, όπου άλλωστε είναι και πρώτος σκόρερ, ενώ ο Ρόναλντ Βάργκας μπορεί να μην είναι τόσο παραγωγικός εκτός έδρας (8+3 γκολ), όμως είναι ο άνθρωπος που «καθάρισε» όλα τα ντέρμπι στο Ολυμπιακό Στάδιο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 May 2016 - 12:32:33 UTC