Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε Βιέννη και Μπρατισλάβα ο Ν. Κοτζιάς
  • [02] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τη διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ
  • [03] Στόχος η συμφωνία στο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης
  • [04] Δεκατέσσερις συλλήψεις για τα επεισόδια σε Σύνταγμα και Εξάρχεια
  • [05] Ανακοίνωση της Eldorado Gold για την επανέναρξη εργασιών στις Σκουριές
  • [06] Στο Παρίσι ο Τζον Κέρι για συνομιλίες με τον Ζαν - Μαρκ Ερό
  • [07] Η νέα παγκόσμια «πρωτεύουσα» των αστραπών είναι η λίμνη Μαρακάιμπο στη Βενεζουέλα
  • [08] Η νέα παγκόσμια «πρωτεύουσα» των αστραπών είναι η λίμνη Μαρακάιμπο στη Βενεζουέλα

  • [01] Σε Βιέννη και Μπρατισλάβα ο Ν. Κοτζιάς

    Για την Αυστρία και τη Σλοβακία αναχωρεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε μία προσπάθεια αποκατάστασης των διαύλων συνεννόησης και επικοινωνίας που δοκιμάστηκαν το τελευταίο διάστημα με αφορμή την προσφυγική κρίση τόσο εξ αιτίας μονομερών ενεργειών τουςόσο και άκομψων δημοσίων δηλώσεων εναντίον της χώρας μας. Και οι δύο είναι χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει σημαντικές διμερείς σχέσεις, ιστορία δεσμών κι επαφών.

    Η πρώτη επίσκεψη του κ. Κοτζιάθα είναι στη Βιέννη,όπου θα έχει, την Τετάρτη,κατ' ιδίαν συνομιλίες και γεύμα εργασίας με τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κούρτς, καθώς και επαφές με Αυστριακούς κοινοβουλευτικούς. Σε όλες του τις συναντήσεις, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για το προσφυγικό όσο και για σειρά θεμάτων που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε μια προσπάθεια θετικής επαναπροώθησης των διμερών σχέσεων καιαποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας, με στόχο μια όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία σε σειρά τομέων διμερούς, περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

    Ελλάδα και Αυστρία, είναι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, όπως το πληθυσμιακό μέγεθος και η σύμπλευση σε θέματα οικονομίας και διεθνή ζητήματα, όπως το Ιρανικό. Η Αυστρία ήταν, άλλωστε, μία χώρα που ξεχώρισε στην ΕΕ, ως προς την θετική της στάση απέναντι στην Ελλάδα, για το θέμα της αξιολόγησης, αλλά και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η διάσταση που προέκυψε, τον περασμένο Φεβρουάριο, εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων και των μονομερών πρωτοβουλιών της Βιέννης και είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση της πρέσβεως μας στη Βιέννη, Χρυσούλας Αλειφέρη, στην Αθήνα για διαβουλεύσεις, φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να κλείσει, καθώς ενδεικτικό αυτής της βούλησης είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους υπηρεσιακούς παράγοντες που συνοδεύουν τον κ. Κοτζιάθα είναι και η κ. Αλειφέρη, η οποία επιστρέφει πλέον στη θέσης της.

    [02] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τη διευθύντρια του περιφερειακού γραφείου Ευρώπης του ΠΟΥ

    Με τη διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Δρ Zsuzsanna Jakab θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Η συνάντηση θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11:30.

    [03] Στόχος η συμφωνία στο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης

    Με βασικό στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος συνέρχονται στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς, του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

    Με τις χώρες της Ευρωζώνης να έχουν σε γενικές γραμμές αποδεχθεί ότι τα μέτρα που έχει ως σήμερα υιοθετήσει η Ελλάδα είναι επαρκή, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι η στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στους κόλπους του οποίου κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι τα ελληνικά μέτρα δεν είναι επαρκή, αλλά και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι υπό τις παρούσες συνθηκες βιώσιμο.

    Από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να υιοθετήσει πρόσθετα μέτρα, σε σχέση με αυτά που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Ως προς τις ανησυχίες του ΔΝΤ, η Αθήνα έχει δηλώσει πως θα μπορούσαν να καταλαγιαστούν με τη θεσμοθέτηση απο ελληνικής πλευράς ενός μηχανισμού αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, σε περίπτωση που οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος δεν επιτευχθούν κατα την επόμενη διετία.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σε γερμανικές εφημερίδες ότι τα μέτρα που έχει ως σήμερα υιοθετήσει η ελληνική πλευρά είναι ικανοποιητικά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται, με βάση τα όσα έχουν δηλώσει, ο Γάλλος υπουργός Οικονομιας Μισέλ Σαπέν, ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κ.α.

    Τέλος κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται να γίνει μία πρώτη συζήτηση για το ζήτημα των ρυθμίσεων που αφορούν το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που αποτελεί πάγια ελληνική επιδίωξη.

    [04] Δεκατέσσερις συλλήψεις για τα επεισόδια σε Σύνταγμα και Εξάρχεια

    Σε 15 προσαγωγές προχώρησε, συνολικά, η αστυνομία για τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν χθες στην πλατεία Συντάγματος και στα Εξάρχεια, εκ των οποίων οι 14 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Από τους συλληφθέντες, που πρόκειται να οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, 3 είναι Ελληνες, 4 πολίτες Ιράν, 3 Γαλλίας, 2 Ελβετίας, 1 Αυστρίας και μία Κύπρου.

    Εξάλλου, τις πρώτες πρωινές ώρες άγνωστοι έριξαν βόμβες μολότοφ σε διμοιρία των ΜΑΤ, που ήταν κοντά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο υπουργείο Πολιτισμού.

    [05] Ανακοίνωση της Eldorado Gold για την επανέναρξη εργασιών στις Σκουριές

    H καναδική εταιρεία Eldorado Gold επιβεβαίωσε, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της, ότι η θυγατρική της εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» έλαβε από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έγκριση για την επικαιροποιημένη τεχνική μελέτη που αφορά το έργο στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

    Η έγκριση της τεχνικής μελέτης, αναφέρει η Eldorado, επιτρέπει στην «Ελληνικός Χρυσός» να ξαναρχίσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στο εργοτάξιο στις Σκουριές, οι οποίες είχαν ανασταλεί εφέτος τον Ιανουάριο.

    Ο Πωλ Ράιτ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τη λήψη της έγκρισης αυτής και πολύ ενθαρρυμένοι από τη συνεχή επικοινωνία μεταξύ της "Ελληνικός Χρυσός" και του υπουργείου και των τεχνικών υπηρεσιών του. Αυτή η εποικοδομητική εργασία συνέβαλε σε άλλες πρόσφατες εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της άδειας για τις κατασκευές στις Σκουριές (Φεβρουάριος του 2016) και την άδεια για τις εγκαταστάσεις στην Ολυμπιάδα (Μάρτιος 2016). Πιστεύω ότι τώρα υπάρχει μία πολύ βελτιωμένη κοινή αντίληψη, εκτίμηση και ευθυγράμμιση μεταξύ της εταιρείας και του υπουργείου όσον αφορά στα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχει η ελληνική κοινωνία και οικονομία από τη συνεργασία για την αξιοποίηση με υπευθυνότητα των ορυκτών πόρων στην Ελλάδα. Προσβλέπουμε στη συνεργασία με το υπουργείο για να προωθήσουμε τα έργα στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα για το όφελος όλων των ενδιαφερόμενων».

    [06] Στο Παρίσι ο Τζον Κέρι για συνομιλίες με τον Ζαν - Μαρκ Ερό

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι θα συναντηθεί σήμερα με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό στο Παρίσι για συνομιλίες που θα αφορούν τη Συρία και την Ουκρανία μεταξύ άλλων θεμάτων.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αρχίζει σήμερα τετραήμερη επίσκεψη στη Γαλλία και τη Βρετανία.

    "Στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συναντηθεί στις 9 και 10 Μαΐου με τον ομόλογό του της Γαλλίας όπου θα έχουν διμερείς συνομιλίες για σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων η Συρία και η Ουκρανία", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί από τους επικεφαλής της διπλωματίας σε γεύμα εργασίας.

    Σύμφωνα με τον Τόνερ, ο Κέρι θα ταξιδέψει στη συνέχεια στη Βρετανία στις 10- 12 Μαΐου, όπου θα ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο για την πάταξη της διαφθοράς που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στο Λονδίνο. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα επισκεφθεί επίσης το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.

    [07] Η νέα παγκόσμια «πρωτεύουσα» των αστραπών είναι η λίμνη Μαρακάιμπο στη Βενεζουέλα

    Η λίμνη Μαρακάιμπο της Βενεζουέλας, ανακηρύχθηκε η νέα παγκόσμια «πρωτεύουσα» των αστραπών, καθώς σε αυτήν συμβαίνουν περισσότερες αστραπές μέσα σε ένα έτος, από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Κατά μέσο όρο, στη λίμνη αυτή υπάρχουν περίπου 233 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως, ενώ αστράφτει 297 μέρες τον χρόνο.

    Η «ανακήρυξη» βασίζεται σε μια νέα έρευνα Βραζιλιάνων και Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρέιτσελ Άλμπρεχτ των πανεπιστημίων του Σαν Πάολο της Βραζιλίας και του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.

    Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε η Λεκάνη του ποταμού Κόνγκο στην Αφρική και ιδιαίτερα η πόλη Κιφούκα με 205 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως. Η διεθνής κατάταξη βασίζεται σε 16ετείς παρατηρήσεις της NASA από το διάστημα.

    Η λίμνη Μαρακάιμπο βρίσκεται στη βορειοδυτική Βενεζουέλα, στη βόρεια άκρη της οροσειράς των Άνδεων, και με έκταση 13.210 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Αμερικής. Βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Βενεζουέλας μετά το Καράκας, και πλήττεται από συχνές νυχτερινές καταιγίδες, με αποκορύφωμα το Σεπτέμβριο.

    [08] Η νέα παγκόσμια «πρωτεύουσα» των αστραπών είναι η λίμνη Μαρακάιμπο στη Βενεζουέλα

    Η λίμνη Μαρακάιμπο της Βενεζουέλας, ανακηρύχθηκε η νέα παγκόσμια «πρωτεύουσα» των αστραπών, καθώς σε αυτήν συμβαίνουν περισσότερες αστραπές μέσα σε ένα έτος, από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Κατά μέσο όρο, στη λίμνη αυτή υπάρχουν περίπου 233 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως, ενώ αστράφτει 297 μέρες τον χρόνο.

    Η «ανακήρυξη» βασίζεται σε μια νέα έρευνα Βραζιλιάνων και Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρέιτσελ Άλμπρεχτ των πανεπιστημίων του Σαν Πάολο της Βραζιλίας και του Μέριλαντ στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Εταιρείας.

    Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε η Λεκάνη του ποταμού Κόνγκο στην Αφρική και ιδιαίτερα η πόλη Κιφούκα με 205 αστραπές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως. Η διεθνής κατάταξη βασίζεται σε 16ετείς παρατηρήσεις της NASA από το διάστημα.

    Η λίμνη Μαρακάιμπο βρίσκεται στη βορειοδυτική Βενεζουέλα, στη βόρεια άκρη της οροσειράς των Άνδεων, και με έκταση 13.210 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Νότιας Αμερικής. Βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη πόλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη της Βενεζουέλας μετά το Καράκας, και πλήττεται από συχνές νυχτερινές καταιγίδες, με αποκορύφωμα το Σεπτέμβριο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 May 2016 - 8:32:31 UTC