Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυστριακός υπουργός Οικονομικών: Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις
  • [02] Μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών, στην Κίνα
  • [03] Το ελληνικό χρέος στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου
  • [04] Σε κινητοποιήσεις από σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους
  • [05] ΗΠΑ: Η οικογένεια Μπους «απέχει» από τον προεκλογικό αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ
  • [06] Δύο ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους, έπληξαν τουρκική συνοριακή πόλη
  • [07] Αυστραλία: Υπογραφή συμβολαίου 208,8 εκατ. δολαρίων για κατασκευή 21 περιπολικών σκαφών
  • [08] Βαθαίνει το ρήγμα Ερντογάν - Νταβούτογλου

  • [01] Αυστριακός υπουργός Οικονομικών: Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της για μεταρρυθμίσεις

    Η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της ως προς τις μεταρρυθμίσεις και εάν δεν τις τηρούσε δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι πληρωμές από τον ESM, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, μιλώντας απόψε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της αυστριακής Βουλής.

    Όπως τόνισε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή αξιολογούνται στην Αθήνα η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο, όπως σημείωσε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί τα ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών μέτρων και αυτά τα δύο σημεία αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα βοήθειας του ESM.

    Σύμφωνα με τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ, βασικά υπάρχει η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, ενώ προβλήματα ανάμεσα στη χώρα και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκύπτουν εξαιτίας της απαίτησης του ΔΝΤ για το ιδιαίτερα λεπτό πολιτικά θέμα της λήψης προληπτικών μέτρων σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πετύχει συγκεκριμένους στόχους.

    Σχολιάζοντας το πόρισμα έκθεσης, η οποία δείχνει πως το 95% της βοήθειας προς την Ελλάδα αξιοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση του χρέους και για τόκους, έμμεσα δηλαδή, όπως σημείωσε, για τη σωτηρία τραπεζών, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών εξήγησε με το γεγονός, αναφέροντας, ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις χρηματαγορές και ότι όλα τα κρατικά ομόλογά της δεν γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    [02] Μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών, στην Κίνα

    Μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών καταγράφηκε τον Απρίλιο στην Κίνα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας.Ο δείκτης προσφοράς γενικών υπηρεσιών (Purchasing Manager's Index -PMI) καταγράφηκε στις 51,8 μονάδες τον Απρίλιο, έναντι 52,2 μονάδων το Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσε η εταιρία παροχής χρηματοοικονομικών πληροφοριών Markit για λογαριασμό της Caixin Media Co Ltd.

    Όταν ο δείκτης βρίσκεται άνω των 50 μονάδων σημαίνει επέκταση του τομέα των δραστηριοτήτων, ενώ σε επίπεδο χαμηλότερο των 50 μονάδων ο δείκτης δηλώνει συρρίκνωση του τομέα δραστηριότητας.

    [03] Το ελληνικό χρέος στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Μαΐου

    Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά επισήμως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που δόθηκε την Τετάρτηστη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης, η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

    Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

    Διαβάσε επίσης: Φ. Ολάντ: Η Γαλλία επιθυμεί συμφωνία τη Δευτέρα

    [04] Σε κινητοποιήσεις από σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους

    Σε καταλήψεις ΧΥΤΑ, δημοτικών γκαράζ, δημαρχείων και άλλων δημοτικών κτιρίων προχωρά από σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

    Κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, μέλη των τοπικών συλλόγων θα ενημερώσουν τους υπαλλήλους στην τοπική αυτοδιοίκηση για τις επιπτώσεις των επερχόμενων αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Παράλληλα θα κληθούν να συμμετάσχουν στην 48ωρη απεργία που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ, η οποία θα καθορίσει την ημερομηνία όταν γνωστοποιηθούν οι ημέρες συζήτησης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

    [05] ΗΠΑ: Η οικογένεια Μπους «απέχει» από τον προεκλογικό αγώνα του Ντόναλντ Τραμπ

    Μετά τον προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε στην Ιντιάνα προχθές και οδήγησε στην έξοδο από την προεκλογική εκστρατεία του Τεντ Κρουζ και του Τζον Κέισιτς, αφήνοντας ανοιχτό το πολιτικό πεδίο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στον Ντόναλντ Τραμπ, οι δύο πρώην Πρόεδροι της οικογένειας Μπους δε θα του παρέχουν την πολιτική υποστήριξή τους.

    Η οικογένεια Μπους είναι γνωστή για τη στήριξη που παρέχει στους υποψήφιους προέδρους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, καθώς είχε εκδηλώσει την υποστήριξή της στους πέντε τελευταίους προεδρικούς υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων.Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, δε θα πράξει το ίδιο κατά τη φετινή προεκλογική περίοδο καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα «The Texas Tribune»,ο γηραιός πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει «συνταξιοτηθεί από την πολιτική»,σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του, Τζιμ Μακγκράθ.

    Ωστόσο, η συνταξιοδότηση θα ήταν επαρκής δικαιολογία εάν ο 91χρονος πολιτικός δεν είχε μιλήσει στις αρχές του χρόνου, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα του γιου του, Τζεμπ Μπους για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο Τζεμπ Μπους αποχώρησε από τον προεκλογικό αγώνα τον Φεβρουάριο. «Επανήλθε από τη συνταξοδότηση για να κάνει ορισμένα πράγματα και να βοηθήσει τον Τζεμπ, αλλά αυτά αποτελούν την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα»δήλωσε ο Μαγκράθ για τη στάση που θα τηρήσει ο Μπους ο πρεσβύτερος έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο Μπους ο πρεσβύτερος είχε λάβει ενεργό μέρος σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες των προεδρικών υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά τα τελευταία χρόνια, μεταξύ αυτών του γιου του, Τζορτζ Μπους το 2000 και το 2004, του Τζον Μακέιν το 2008, αλλά και του Μιτ Ρόμνεϊ το 2012, ενώ είχε υποστηρίξει και τον Μπομπ Ντολ, το 1996.

    Αναφορικά με τον Τζορτζ Μπους, που άσκησε την προεδρία των ΗΠΑ ως ο 43ος πρόεδρος, δεν έχει σχέδια ν' αναλάβει ενεργό δράση στη προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ ακόμη και στο επίπεδο του σχολιασμού των εξελίξεων, δήλωσε βοηθός του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ.Ωστόσο, αντίθετα με τη στάση σιωπής που τήρησε ο πατέρας του, ο Μπους Τζούνιορ έχει ασκήσει κριτική για το ύφος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, τονίζοντας ότι: «το δυνατότερο άτομο σε ένα δωμάτιο, δεν είναι απαραίτητα αυτό, που φωνάζει περισσότερο».

    [06] Δύο ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους, έπληξαν τουρκική συνοριακή πόλη

    Δύο ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, έπληξαν συνοριακή πόλη της Τουρκίας, τραυματίζοντας έναν άνθρωπο σύμφωνα με τον τοπικό δήμαρχο στην πόλη Κίλις. Η πόλη αυτή, που βρίσκεται στα νότια της Τουρκίας, έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο επιθέσεων από το Ισλαμικό Κράτος, οι ρουκέτες του οποίου έχουν κοστίσει τη ζωή σε 19 ανθρώπους, από τις αρχές του 2016.

    Από την πλευρά της, η Τουρκία επιστρέφει συχνά τα πυρά, καταστρέφοντας θέσεις μάχης των τζιχαντιστών, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έχει σκοτώσει 370 τζιχαντιστές.

    [07] Αυστραλία: Υπογραφή συμβολαίου 208,8 εκατ. δολαρίων για κατασκευή 21 περιπολικών σκαφών

    Η Αυστραλία προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίου οικονομικού ύψους 208,8 εκατ. δολαρίων με την εταιρία Austal Ships Pty, για την κατασκευή 21 περιπολικών σκαφών. Η παραγγελία αυτή, περιγράφεται από την κυβέρνηση ως το πρώτο στάδιο της προσπάθειας ενίσχυσης των ένοπλων δυνάμεων της χώρας.Η κατασκευή νέων πλοίων για το ναυτικό της Αυστραλίας αποτελεί σημαντικό τμήμα του σχεδίου αμυντικού εκσυγχρονισμού που ανακοινώθηκε το Φεβρουάριο, καθώς αναμένεται η αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας κατά 23,02 δισ. δολάρια, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

    Η κατασκευή των νέων περιπολικών σκαφών αναμένεται ν' αρχίσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ενώ το πρώτο σκάφος αναμένεται να παραδοθεί και μπει σε υπηρεσία το 2018.Παράλληλα, δειξάγονται συνομιλίες για την κατασκευή παράκτιων σκαφών, αλλά και φρεγατών, ενώ η γαλλική DCNS Group θα κατασκευάσει 12 νέα υποβρύχια για το ναυτικό της χώρας.

    [08] Βαθαίνει το ρήγμα Ερντογάν - Νταβούτογλου

    Οι ενέργειες του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες έχουν πυροδοτήσει μια ανοιχτή διαμάχη με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την παραμονή του πρωθυπουργού στο αξίωμα και ανησυχίες στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους της Τουρκίας αναφορικά με τησταθερότητα της χώρας.

    Η διαμάχη μεταξύ των δύο ηγετών, που περιλαμβάνει ζητήματα από τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη έως την φυλάκιση επικριτών της κυβέρνησης, έχει ήδη πλήξει το επενδυτικό κλίμα.«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούντογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο πως επί του παρόντος υπάρχει ρήγμα. Εάν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

    «Η σταθερότητα του (σ.σ. κυβερνώντος κόμματος) AKP ( Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) σημαίνει σταθερότητα της Τουρκίας και αυτό το πρόβλημα χρειάζεται επειγόντως να επιλυθεί για να αποφευχθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα», πρόσθεσε η πηγή.

    Σημειώνεται πως το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα πραγματοποιήσει έκτακτο συνέδριο τις ερχόμενες εβδομάδες, στο οποίο ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δεν σχεδιάζει να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος, δήλωσαν την Τετάρτη ανώτεροι αξιωματούχοι του κόμματος .Ένας αξιωματούχος του AKP δήλωσε πως το συνέδριο θα διεξαχθεί αμέσως μετά τις 21 Μαΐου και όχι αργότερα από τις 6 Ιουνίου, πρώτη μέρα του Ραμαζανίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 May 2016 - 6:32:27 UTC