Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-05-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει πλέον η ΕΕ πραγματική κοινή πολιτική ασύλου
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα ενώνει και θα κινητοποιεί στη βάση ενός νέου Kοινωνικού Συμβολαίου
  • [03] Ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, από αύριο, 4 Μαΐου
  • [04] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώνει ελαφρώς τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2016 και 2017
  • [05] Μπενουά Κερέ: Πιστεύω ότι θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα
  • [06] Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, που κορυφώνεται σήμερα
  • [07] Για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο θα δικαστούν αύριο από το Αυτόφωρο οι γονείς της 4χρονης Μαρίας
  • [08] Πάνω σε βράχια προσέκρουσαν δύο σκάφη καταμαράν σε θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας
  • [09] Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' υπογράφει το διάταγμα για την διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στις 26 Ιουνίου
  • [10] Αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο ταξίδεψε στην Κούβα για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια
  • [11] Δ. Αβραμόπουλος: Προς το παρόν δεν πήραμε αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν
  • [12] Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το Eurogroup
  • [13] Στους 54.042 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια
  • [14] Θετικές προβλέψεις από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

  • [01] Ρ. Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει πλέον η ΕΕ πραγματική κοινή πολιτική ασύλου

    «Οι Περιφέρειες καλούνται άμεσα να εφαρμόσουν επί τόπου πολιτικές για το μεταναστευτικό / προσφυγικό χωρίς να έχει ακουστεί η φωνή τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και χωρίς να έχουν πρόσβαση στα ειδικά για το μεταναστευτικό ευρωπαϊκά ταμεία και χρηματοδοτικά εργαλεία», τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. «Ωστόσο, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές έχουν τη γνώση και βρίσκονται στην κατάλληλη θέση για να λειτουργήσουν καταλυτικά στην κατεύθυνση μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης. Για αυτό και χρειάζεται να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες, να ασκηθεί πίεση προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη σημερινή κατάσταση και παράλληλα να αποκτήσει μια συνεκτική, δίκαιη και αποτελεσματική προσφυγική πολιτική. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει πλέον η ΕΕ μια πραγματική κοινή πολιτική ασύλου, με δίκαιη κατανομή των ευθυνών, χωρίς μονομερείς ενέργειες», συνέχισε η ίδια. «Πρόκειται για κρίσιμο στοίχημα για την ίδια την ΕΕ και τα ιδεώδη της, γιατί διακυβεύεται η αξιοπιστία της, κυρίως στα μάτια των νέων», παρατήρησε τέλος η κ. Δούρου.

    Με τη συμμετοχή της σήμερα, Τρίτη, 3 Μαΐου, σε διεθνές Φόρουμ που διοργανώθηκε στη Βαρκελώνη με αντικείμενο την «υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην ΕΕ», η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των ευρωπαϊκών της επαφών με αντικείμενο το προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα.

    [02] ΠΑΣΟΚ: Η Ελλάδα χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα ενώνει και θα κινητοποιεί στη βάση ενός νέου Kοινωνικού Συμβολαίου

    Την ανάγκη για μια άλλη πολιτική που θα ενώνει και θα κινητοποιεί, στη βάση ενός νέου Kοινωνικού Συμβολαίου, όλες τις δημοκρατικές, φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, με προγραμματικό δεσμευτικό πλαίσιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών και με τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, τονίζει το ΠΑΣΟΚ σε μήνυμά του για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

    «Ο φετινός εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο να βιώνουν συνεχείς και σημαντικές υποχωρήσεις στις κατακτήσεις και δικαιώματα τους» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ και επικρίνει την κυβέρνηση πως «εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα της δημαγωγίας, των ψεμάτων και της ανικανότητας της, αδυνατεί να διαχειριστεί στοιχειωδώς την κρίσιμη κατάσταση που έχει βρεθεί η πατρίδα μας». «Με αλλεπάλληλα λάθη, καθυστερήσεις και αστοχίες οδηγεί σε διαδοχικές κρίσεις και σε ολοένα και σκληρότερα μέτρα, με ταυτόχρονη καταστροφή της παραγωγικής οικονομικής βάσης της χώρας» προσθέτει και επισημαίνει πως «οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και η μεσαία τάξη γίνονται τα εύκολα θύματα μιας ανελέητης φορολογικής επιδρομής και της αποδόμησης του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς σχέδιο,χωρίς προοπτική».

    [03] Ξεκινούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις, από αύριο, 4 Μαΐου

    Το δεκαήμερο των ενδιάμεσων εκπτώσεων, θα αρχίσει αύριο, 4 Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 10 Μαΐου.

    Αξίζει να σημειωθεί πως οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ξεκινούσαν μία μέρα νωρίτερα, όμως η μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς, με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, τις μεταθέτει κατά μία μέρα και, έτσι, θα αρχίσουν στις 4 Μαΐου.

    Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 8 Μαΐου, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, ενώ οι ώρες λειτουργίας γι' αυτή την ημέρα θα είναι από τις 11 πμ έως τις 8μμ, σύμφωνα με το ΣΕΛΠΕ.

    [04] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μειώνει ελαφρώς τις προβλέψεις της για ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2016 και 2017

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε ελαφρώς σήμερα τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην ευρωζώνη το 2016 και το 2017, επισημαίνοντας ένα λιγότερο ευνοϊκό παγκόσμιο περιβάλλον και την αβεβαιότητα σε σχέση με μια πιθανή έξοδο της Βρετανίας από Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της, η Επιτροπή αναμένει στο εξής αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) 1,6% το 2016 και 1,8% το 2017 στην ευρωζώνη, έναντι 1,7% το 2016 και 1,9% το 2017 όπως ανέφεραν οι χειμερινές προβλέψεις της που ανακοινώθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου.

    [05] Μπενουά Κερέ: Πιστεύω ότι θα γίνει η ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα

    Την πεποίθησή του ότι θα γίνει ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

    Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από τη Γαλλίδα δημοσιογράφο για το θέμα της Ελλάδας, είπε ότι «δεν ανησυχεί» επειδή, όπως υπενθύμισε, «έγινε κάτι τον Ιούλιο του 2015, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και πιστεύω ότι αυτή είναι μια ισχυρή πολιτική απόφαση».

    «Απομένει να γίνει συζήτηση για την πορεία του προϋπολογισμού και τον τρόπο με τον οποίο θα ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος. Είναι μια περίπλοκη, πολιτική συζήτηση. Πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, αλλά εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και ότι η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει γιατί την χρειάζεται η Ελλάδα» κατέληξε ο Κερέ.

    [06] Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας για την επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, που κορυφώνεται σήμερα

    Κορυφώνεται σήμερα η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα, ενώ η Τροχαία έχει λάβει αυξημένα μέτρα σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της χώρας, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα. Η κυκλοφορία διεξάγεται ομαλά, ενώ αναμένεται να αυξηθεί από το μεσημέρι.

    Σημειώνεται ότι σήμερα (Τρίτη 3 Μαΐου), ισχύει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, για το ρεύμα εισόδου, από τις 11:00 έως τις 21:00, ως εξής:

    -Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα διόδια Ρίου μέχρι τα διόδια Ελευσίνας.

    -Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

    [07] Για έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο θα δικαστούν αύριο από το Αυτόφωρο οι γονείς της 4χρονης Μαρίας

    Αύριο αναμένεται να δικαστούν από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι γονείς της μικρής που χάθηκε ανήμερα του Πάσχα στον Σκαραμαγκά και εντοπίστηκε την επομένη σε περιοχή του Χαϊδαρίου.

    Οι γονείς της 4χρονης Μαρίας οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για έκθεση ανηλίκου σε κινδύνου κατά συναυτουργία και τους παρέπεμψε σε δίκη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου.

    Οι δύο κατηγορούμενοι, που θα κρατηθούν στη ΓΑΔΑ ως τη δίκη τους, φέρονται να υποστήριξαν ενώπιον του Εισαγγελέα πως κάποιος άρπαξε το κοριτσάκι όταν για ελάχιστο διάστημα το άφησαν μόνο του.

    [08] Πάνω σε βράχια προσέκρουσαν δύο σκάφη καταμαράν σε θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας

    Πάνω σε βράχια προσέκρουσαν δύο σκάφη καταμαράν, στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Λευκάδας, με δεκαπέντε συνολικά αλλοδαπούς επιβαίνοντας.

    Το περιστατικό συνέβη αργά χθες το βράδυ, σε απόσταση περίπου 1,5 ν.μ. από τη βόρεια είσοδο του διαύλου Λευκάδας, ενώ άμεσα στο σημείο κατέπλευσαν τρία περιπολικά σκάφη της Λιμενικής Αρχής Λευκάδας και ένα από ξηράς περιπολικό όχημα του λιμενικού σώματος.

    Και οι δεκαπέντε αλλοδαποί επιβαίνοντες, αφού μετεπιβιβάστηκαν στο αλιευτικό «ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ», αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Λευκάδας.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις των κυβερνητών των σκαφών, και στα δύο επαγγελματικά καταμαράν, το «VAYA CON DIOS» σημαίας Γαλλίας και το «ELEPHANT BLANC» Ν. Κέρκυρας 990σκάφη, παρατηρήθηκε εισροή υδάτων, ενώ από το περιστατικό δεν έχει παρατηρηθεί θαλάσσια ρύπανση.

    Προανάκριση για το συμβάν διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λευκάδας.

    [09] Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' υπογράφει το διάταγμα για την διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στις 26 Ιουνίου

    Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε ΣΤ' υπέγραψε σήμερα το διάταγμα για την διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών, των οποίων η ημερομηνία ορίστηκε για τις 26 Ιουνίου, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου του ισπανικού κοινοβουλίου.

    Στο διάταγμα αυτό, ο βασιλιάς διατάσσει τη διάλυση του Κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή των εκλογών μόλις έξι μήνες μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, μετά τις οποίες τα μεγάλα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης.

    "Ας ελπίσουμε ότι όλοι έχουμε πάρει το μάθημά μας και το επόμενο κοινοβούλιο θα καταλήξει σε συμφωνία (για σχηματισμό κυβέρνησης) το συντομότερο δυνατόν", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Πάτσι Λόπεθ σε συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνοντας την υπογραφή από τον βασιλιά του διατάγματος για τη διεξαγωγή των εκλογών.

    [10] Αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο ταξίδεψε στην Κούβα για πρώτη φορά εδώ και 50 χρόνια

    H Κούβα υποδέχθηκε το πρώτο αμερικανικό κρουαζιερόπλοιο έπειτα από μισό αιώνα, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας.

    Χθες, λίγο πριν από τις 10.30 τοπική ώρα (17.30 ώρα Ελλάδας), το πλοίο Adonia της εταιρείας Fathom, θυγατρικής του αμερικανικού ομίλου Carnival, προσέδεσε στο λιμάνι της Αβάνας όπου ένα ενθουσιώδες πλήθος το ανέμενε κρατώντας σημαίες των δύο χωρών, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    «Για εμένα, είναι απίστευτο, πολύ συγκινητικό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιανέι Καχιγάλ, μια χορεύτρια ηλικίας 32 ετών που πήγε να υποδεχθεί την ανιψιά της η οποία ταξίδευε με το πλοίο.

    Τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «εμείς τους καλωσορίζουμε με τις σημαίες της Κούβας και των ΗΠΑ και ευχές για ενότητα, ειρήνη και ηρεμία» πρόσθεσε η ίδια.

    Το Adonia με 12 καταστρώματα απέπλευσε από το Μαϊάμι με 700 επιβάτες και θα πραγματοποιήσει μια κρουαζιέρα μίας εβδομάδας κάνοντας τον γύρο της νήσου.

    [11] Δ. Αβραμόπουλος: Προς το παρόν δεν πήραμε αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν

    «Προς το παρόν δεν πήραμε αποφάσεις νομικού χαρακτήρα για τις επανεγκαταστάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa.

    Πιο αναλυτικά, ο κύριος Αβραμόπουλος τόνισε:

    «Η απόφαση να πραγματοποιηθούν επανεγκαταστάσεις είναι δεσμευτική και τα κράτη-μέλη έχουν μια ηθική υποχρέωση να το πράξουν. Προς το παρόν δεν προχωρήσαμε σε νομικού χαρακτήρα βήματα -oι μέθοδοί μου ενθάρρυνσης και πειθούς ήταν πολιτικές- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα βήματα αυτά δεν θα γίνουν».

    Παράλληλα, στις δηλώσεις του στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι είναι απογοητευμένος από τον βραδύ ρυθμό των επανεγκαταστάσεων και από την έλλειψη πολιτικής βούλησης.

    [12] Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση πριν από το Eurogroup

    Τις πρώτες συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, θα έχει σήμερα, απότο μεσημέρι κι έπειτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 9ης Μαΐου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός με δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται». Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

    Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση , κάτι που αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στην Ρώμη.

    [13] Στους 54.042 οι πρόσφυγες και μετανάστες στην ελληνική επικράτεια

    Σε 54.042 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σήμερα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

    Στα νησιά παραμένουν 8.190 άτομα, από τους οποίους οι 61 αφίχθησαν το τελευταίο 24ωρο. Στην Αττική, φιλοξενούνται 14.308 πρόσφυγες. Στο λιμάνι του Πειραιά, τα άτομα που παραμένουν στις προβλήτες υπολογίζονται σε 2.151, ενώ 2.880 άτομα βρίσκονται, πλέον, στη δομή φιλοξενίας του Σκαραμαγκά. Στην Κεντρική Ελλάδα, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 1.923 και στη Νότια Ελλάδα σε 338.

    Στο κέντρο της Ειδομένης, οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 10.172 και στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου σε 3.959. Συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα, φιλοξενούνται 29.283 άτομα.

    [14] Θετικές προβλέψεις από την Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

    Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Στην έκθεσή της για την Ελλάδα, η Επιτροπή τονίζει ότι η ελληνική οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα το 2015. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη αναμένεται να επιστρέψει το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και να ενισχυθεί το 2017, χάρη στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του κράτους αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 περαιτέρω, μετά τα βελτιωμένα δημοσιονομικά στοιχεία του 2015 και την ολοκλήρωση του δημοσιονομικού πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ.

    Η Επιτροπή τονίζει ότι το 2015, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ήταν ηπιότερη (-0,2%) σε σχέση με το αναμενόμενο, λόγω της επιβολής των περιορισμών κεφαλαίων. Η οικονομική ύφεση προβλέπεται να φτάσει το -0,3% το 2016, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις χειμερινές προβλέψεις, χάρη στην εσωτερική κατανάλωση, στις εξαγωγές και σε μια ακόμη θετική χρονιά στον τουρισμό. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμένεται να στηρίξει την σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και να τονώσει τις επενδύσεις. Το 2017 αναμένεται να ενισχυθεί η ανάπτυξη με την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, τη βοήθεια των διαρθρωτικών ταμείων και την ένεση ρευστότητας μέσω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

    Όσον αφορά την ανεργία, η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί καθ? όλη την περίοδο των προβλέψεων, σημειώνοντας ότι σε αυτό συνετέλεσαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια.

    Ωστόσο, η Επιτροπή τονίζει ότι η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη και ότι η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας εξαρτάται από την έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και από τη θετική αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από την ταχύτερη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων. Το πιο αρνητικό σενάριο θα μπορούσε να προκύψει από μια ενδεχόμενη αποτυχία πλήρους εφαρμογής του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, από μία πιο αρνητική επίδραση της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό, αλλά και από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου.

    Συνεχίζοντας, η Επιτροπή τονίζει ότι η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και η δημοσιονομική προσαρμογή το δεύτερο εξάμηνο του 2015 συνέβαλαν έτσι ώστε η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας το στόχο του προγράμματος ( -0,25% του ΑΕΠ). Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015 ανέβασε το έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ το 2015. Παρά την υπερ-απόδοση του 2015 η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ ως το 2018 προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενή πλεονάσματα 0,5%του ΑΕΠ το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018.

    Η έκθεση της Επιτροπής υπενθυμίζει, επίσης, ότι το πακέτο προσαρμογής περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό 1% του ΑΕΠ, στη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος 1% του ΑΕΠ, αλλαγές στο ΦΠΑ 0,25% του ΑΕΠ και προσαρμογές στις δημόσιες δαπάνες 0,75% του ΑΕΠ.

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 3,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% του ΑΕΠ το 2017.

    Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 182,8% το 2016, λόγω της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των δόσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα. Η πτωτική τάση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσει το 2017.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, το αρνητικό σενάριο όσον αφορά τις δημοσιονομικές προβλέψεις θα μπορούσε να προέλθει από μεγαλύτερες δαπάνες για το προσφυγικό και από πιθανές καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Το θετικότερο σενάριο θα μπορούσε να προέλθει από μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εσόδων και την αποτελεσματική εισπραξιμότητα των φόρων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 May 2016 - 12:32:30 UTC