Visit our Special News & Events Pages Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση»
  • [02] Τζ. Πιτέλα: Όχι στον εκβιασμό των πρόσθετων μέτρων για την Ελλάδα
  • [03] Ο. Γεροβασίλη: Είμαστε σίγουροι ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Eurogroup
  • [04] Βερολίνο: Το όργανο που αποφασίζει είναι το Eurogroup
  • [05] Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Ρω
  • [06] Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στη Γερμανία λόγω απεργίας
  • [07] ΗΠΑ: Ο Μπ. Σάντερς παραμένει στον προεκλογικό αγώνα, η Χ. Κλίντον εκτιμάται ότι θα νικήσει στο Κονέκτικατ
  • [08] Λιβύη: Η κυβέρνηση στα ανατολικά της χώρας, προχώρησε στην πρώτη εξαγωγή πετρελαίου
  • [09] Παράλογη και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα
  • [10] Εγκρίθηκε η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
  • [11] «Μεγαλοφυείς κι αδικοχαμένοι». Ένα δοκίμιο μνήμης για μεγάλους που έφυγαν μικροί
  • [12] Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον αρχαιολογικό χώρο της Αφάντου
  • [13] Στ. Θεοδωράκης: Ένα πολύ μεγάλο βάρος της ανόρθωσης της χώρας είναι στις πλάτες των δημάρχων
  • [14] Παράλογη και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα
  • [15] Φ. Μογκερίνι: Yπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα
  • [16] Βερολίνο: Το όργανο που αποφασίζει είναι το Eurogroup

  • [01] «Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση»

    «Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος τη μεταπολίτευση, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής που θα εκλέξει τον επόμενο γραμματέα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, το συνέδριο σηματοδοτεί μία νέα πορεία για τη ΝΔ. «Εγκρίναμε καινούργιο καταστατικό, με θητεία για τον πρόεδρο και μικρότερα όργανα, η ΝΔ ανήκει έμπρακτα στα μέλη της. Συνεχίζουμε τον δρόμο της δημιουργικής ανανέωσης και αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η ΝΔ ανοίγεται στην κοινωνία. Θέλουμε τους πολίτες μαζί μας, για να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα στη μεταπολίτευση» σημείωσε. «Ιστορική μας αποστολή είναι η ανόρθωση της Ελλάδας, όλοι οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε υπό μία προυπόθεση την απαλλαγή της χώρας από την ανίκανη κυβέρνηση» πρόσθεσε.

    [02] Τζ. Πιτέλα: Όχι στον εκβιασμό των πρόσθετων μέτρων για την Ελλάδα

    Εκβιασμό χαρακτηρίζει την απαίτηση για πρόσθετα μέτρα, ο Τζάνι Πιτέλα, σημειώνοντας ότι αυτό θα σήμαινε πως «κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα», και τονίζει πως αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διέξοδο, τότε «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει να ηγηθεί μίας ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα».

    Συγκεκριμένα, σε δήλωσή στην ιστοσελίδα της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής της ομάδας τονίζει:

    «Δεν μπορούμε να ζητήσουμε από την Ελλάδα πρόσθετα μέτρα. Αυτό θα σήμαινε ότι κάποια "γεράκια" θέλουν να σκοτώσουν την Ελλάδα και δεν μπορούμε να αποδεχτούμε αυτόν τον εκβιασμό. Τα στοιχήματα είναι πολύ μεγάλα για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να εργαστούμε για να εμποδίσουμε την κρίση στην Ελλάδα στον δρόμο προς το βρετανικό δημοψήφισμα, ειδικά τώρα που -κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες- η Ελλάδα υπεραπόδοσε στους στόχους του προϋπολογισμού του 2015.

    Αν το Eurogroup δεν μπορεί να βρει διεξοδο, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν, τότε η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει να ηγηθεί μίας ειδικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Θέλουμε μία δίκαιη συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει επιπλέον μία συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους».

    [03] Ο. Γεροβασίλη: Είμαστε σίγουροι ότι τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί το Eurogroup

    «Η ελληνική κυβέρνηση τηρώντας πλήρως τις δεσμεύσεις της, τόσο απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και απέναντι στους δανειστές, παρουσίασε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων», ανέφερε πριν από λίγο η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, για το πακέτο μέτρο που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

    «Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κατά γράμμα τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο και υπεγράφησαν τον Αύγουστο με τους θεσμούς», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος και επισήμανε ότι το πακέτο αυτό περιλαμβάνει 1% εξοικονόμηση από τρία πεδία, αντίστοιχα: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό.

    «Με τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν την συμφωνία των θεσμών επιτυγχάνεται η συμφωνημένη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ακόμη η κ. Γεροβασίλη και σημείωσε ότι αυτό γίνεται με τρόπο κοινωνικά δίκαιο, με όρους ανακατανομής των βαρών, από κάτω προς τα πάνω, και με μέριμνα για τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιβαρύνσεις.

    «Η κυβέρνηση κράτησε όλες τις κόκκινες γραμμές της», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο μέτρων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται», ότι «γίνεται εξορθολογισμός του ασφαλιστικού συστήματος» και ότι «το φορολογικό σύστημα αναδιαρθρώνεται ώστε να γίνει περισσότερο αναδιανεμητικό υπέρ των χαμηλότερων και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων».

    Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας όπως αυτές καταγράφονται στην επίσημη έκθεση της Eurostat αποδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των σκληρών προσπαθειών της κυβέρνησης, έχει καταφέρει να υπεραποδώσει και, όχι μόνο να πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά να καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7%».

    Το ΔΝΤ προβάλλει απαιτήσεις εκτός της συμφωνίας, υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Αυτή τη στάση, όπως τόνισε, τηρεί το ΔΝΤ παρά τις θετικές αυτές εξελίξεις και την προφανή διάθεση να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση.

    «Οι απαιτήσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλει τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», ανέφερε επίσης η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι η εμμονή του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται από την άρνηση του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.

    «Ο μηχανισμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurogroup», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφορικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης. Όπως, εξάλλου, ανέφερε, ο μηχανισμός που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση έχει αντικειμενικότητα, αυτοματισμό, αξιοπιστία και νομοθέτηση.

    «Αντίθετα, η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων, στην οποία επιμένει το ΔΝΤ, κινείται εκτός των ορίων του ελληνικού Συντάγματος αλλά και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την σχετική τεκμηρίωση.

    Επομένως, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένη λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους».

    «Η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να συζητήσει όλες τις λεπτομέρειες, νομικές και οικονομικές, αυτής της πρότασης αλλά δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτή», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης και τόνισε ότι αυτό είναι το όριο της συμφωνίας.

    Πάνω σε αυτή την βάση, όπως ανέφερε, θα συνεχιστούν το απόγευμα οι συζητήσεις με τους θεσμούς, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

    Αναφερόμενη στην επικοινωνία που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου του 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκληση Συνόδου Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωζώνης, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, είπε η κ. Γεροβασίλη και προσέθεσε πως «η κυβέρνηση εκτιμά ως ιδιαίτερα θετική την δημόσια δήλωση του κ. Τουσκ, με την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup, σε καθορισμένη ημερομηνία, τις αμέσως επόμενες ημέρες».

    Ως ιδιαίτερα θετική επισημαίνει η κυβέρνηση και τη δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα.

    «Προξενεί αλγεινή εντύπωση η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και σημείωσε ότι «πρέπει η ΝΔ τελικά να αποφασίσει αν έχουμε πει "ναι" σε όλα ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Διότι και τα δύο δεν μπορεί να συμβαίνουν». Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αντίφαση που διαπνέει το λόγο της ΝΔ είναι ενδεικτική της μικροπολιτικής στην οποία επιδίδεται και επέμεινε ότι η ΝΔ θα πρέπει να αποφασίσει.

    Είπε ακόμη ότι «αυτό που πρέπει να διευκρινίσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του έτους 2015». Αν τα θεωρεί αξιόπιστα, η ΝΔ οφείλει να πάρει θέση, είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

    [04] Βερολίνο: Το όργανο που αποφασίζει είναι το Eurogroup

    Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Eurogroup είναι το όργανο που αποφασίζει, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της διαπραγμάτευσης. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες και υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η ανάγκη για πακέτο προληπτικών μέτρων.

    «Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χθες ότι η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ θεσμών και Ελλάδας δεν είναι τέτοια ώστε να μπορεί να συγκαλέσει Eurogroup. Το πόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει ώσπου αυτές οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν, δεν μπορώ να το πω τώρα. Είναι προφανώς έτσι: υπάρχει ακόμη ανάγκη συνομιλιών.

    Η κανονική διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες και το Eurogroup είναι μετά το όργανο που αποφασίζει. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας ότι και ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής δεν υφίσταται», δήλωσε η κ. φον Τισενχάουζεν, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη της καγκελαρίου και με την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του ενδεχομένου έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δήλωσε: «Έχουμε μια διαδικασία η οποία είναι επιτυχής και δίνει στους υπουργούς Οικονομικών έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σε αυτήν μένουμε. Υπάρχει η πιο στενή δυνατή συνεργασία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών».

    [05] Τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Ρω

    Πτήση πάνω από τη Ρω στα 27.500 πόδια πραγματοποίησε το μεσημέρι ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών. Το ζεύγος των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, εισήλθε στις 14:28 στο FIR Αθηνών ανατολικά της Ρόδου -χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως - και στις 14:44 πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 27.500 πόδια.

    Ο τουρκικός σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 14:45 ανατολικά Ρόδου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά.

    [06] Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στη Γερμανία λόγω απεργίας

    Η απεργία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν σήμερα περισσότερες από 1.200 πτήσεις, κυρίως της Lufthansa, αλλά και άλλων αεροπορικών εταιρειών, όπως της Air Berlin, σε έξι μεγάλα γερμανικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και εκείνα του Μονάχου και της Φραγκφούρτης.

    Μόνο στο Μόναχο ακυρώθηκαν 740 πτήσεις, δηλαδή τα δύο τρίτα όσων ήταν προγραμματισμένες για σήμερα, εξήγησε ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

    Στη Φραγκφούρτη ακυρώθηκαν περισσότερες από 390 πτήσεις, σύμφωνα με έναν άλλον εκπρόσωπο. Προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης στα αεροδρόμια της Κολονίας/Βόννης (ακύρωση 90 πτήσεων), στο Ντίσελντορφ (54 πτήσεις), το Ανόβερο και το Ντόρτμουντ.

    Η απεργία πλήττει κυρίως τον μεγαλύτερο γερμανικό αερομεταφορέα, τη Lufthansa. Η εταιρεία ακύρωσε σήμερα 900 πτήσεις, ιδίως στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Φραγκφούρτης. Η Air Berlin από την πλευρά της υποχρεώθηκε να ακυρώσει 87 δρομολόγια εσωτερικού.

    Η Lufthansa, που πέρσι αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω των αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποίησεων, αρχικά των πιλότων και στη συνέχεια των αεροσυνοδών, αυτή τη φορά έχει πέσει θύμα μιας εργασιακής διαφοράς που δεν την αφορά. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, προβάλλοντας μισθολογικά αιτήματα, προχώρησαν σε προειδοποιητικές απεργίες κατόπιν απόφασης του πανίσχυρου συνδικάτου Verdi.

    Στην απεργία μετέχουν μεταξύ άλλων το προσωπικό εδάφους, οι μηχανικοί, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και οι πυροσβέστες που υπηρετούν σε αεροδρόμια.

    Η απεργιακή κινητοποίηση έχει επηρεάσει και άλλους τομείς, όπως τα μέσα δημόσιας μεταφοράς, την αποκομιδή απορριμμάτων και τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν πρόσφατα στα δημόσια νοσοκομεία και τους δήμους.

    [07] ΗΠΑ: Ο Μπ. Σάντερς παραμένει στον προεκλογικό αγώνα, η Χ. Κλίντον εκτιμάται ότι θα νικήσει στο Κονέκτικατ

    Ο Μπέρνι Σάντερς υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον προεκλογικό του αγώνα, «μέχρι την καταμέτρηση της τελευταίας ψήφου».

    Στο μεταξύ, η Χίλαρι Κλίντον εκτιμάται ότι θα είναι η νικήτρια του προκριματικού κύκλου για το Δημοκρατικό Κόμμα, στην πολιτεία του Κονέκτικατ, σύμφωνα με την πρόβλεψη των τηλεοπτικών δικτύων MSNBC, NBC και FOX.

    [08] Λιβύη: Η κυβέρνηση στα ανατολικά της χώρας, προχώρησε στην πρώτη εξαγωγή πετρελαίου

    Η κυβέρνηση που έχει την έδρα της στα ανατολικά της χώρας, προχώρησε στην εξαγωγή του πρώτου φορτίου αργού πετρελαίου, παρά την αντίθετη άποψη των αρχών στην πρωτεύουσα Τρίπολη.Η εξέλιξη αυτή, εκτιμάται ότι θα διευρύνει το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό χάος που επικρατεί στη χώρα από την πτώση του συνταγματάρχη Καντάφι και μετά.

    Από την πλευρά τους, οι αρχές της Τρίπολης ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, να θέσει στη διεθνή λίστα κυρώσεων το υπό ινδική σημαία πετρελαιοφόρο «Distya Ameya»,το οποίο και απέπλευσε από το λιμάνι Χαρίγκα, που βρίσκεται στα ανατολικά της χώρας. Η κυβέρνηση στην Τρίπολη υποστηρίζει ότι το πετρέλαιο αυτό, θα πωληθεί παράνομα.

    Ωστόσο, η κυβέρνηση στις ανατολικές περιοχές της χώρας προχώρησε στην ίδρυση της δικής της, Εθνικής Κοινοπραξίας Πετρελαίων (NOC), παράλληλα με την αντίστοιχη που έχει την έδρα της στην Τρίπολη και η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως η μοναδική κοινοπραξία πώλησης πετρελαίου, από τη Λιβύη.Το υπό ινδική σημαία τάνκερ απέπλευσε το βράδυ της Δευτέρας, μεταφέροντας 650.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, με προορισμό τη Μάλτα.

    [09] Παράλογη και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα

    «Παράλογη» και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μσκοβισί ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε αδιέξοδο. «Σε μια - όπως περιεγράφη - σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν παράλογεςκαι ότι σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση», αναφέρει το ΜΝΙ και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη. «Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική.

    Όπως αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας «αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».

    [10] Εγκρίθηκε η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

    Μετά από αναβολές και καθυστερήσεις εγκρίθηκε την Μ. Δευτέρα, από το Συμβούλιο Μουσείων, η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

    «Μια πολύ μακριά περιπέτεια ολοκληρώθηκε θετικά. Η έγκριση τόσο της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης ομόφωνα είναι ένα καθοριστικό, θετικό βήμα προς το άνοιγμα του μουσείου» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του μουσείου Κατερίνα Κοσκινά και συμπλήρωσε: «Τόσο η έγκριση των μελετών σε οριστική μορφή όσο και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και τα ζητήματα που σχετίζονται με αυτόν, όπως το θέμα της στελέχωσης του μουσείου, είναι όχι μόνο οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για να ανοίξει το μουσείο αλλά και τα προαπαιτούμενα για να προχωρήσουμε στη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου. Όταν αυτά τα έχουμε στα χέρια μας, τότε θα είναι εύκολο να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα. Από πλευράς μουσείου ότι έπρεπε να κάνουμε το έχουμε κάνει. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από την πολιτεία».

    Επίσης, η κ. Κοσκινά τόνισε ότι «το υπουργείο έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για να προχωρήσουμε το συντομότερο» και σημείωσε ότι «δεν χάνεται ούτε δευτερόλεπτο από πλευράς μουσείου για να μικρύνουμε τον χρόνο αναμονής για το άνοιγμα του μουσείου. Σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2016 θα φροντίσουμε να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις ώστε να μην περιμένουν οι καλλιτέχνες και ο κόσμος για να μπουν στο μουσείο μέχρι τα οριστικά του εγκαίνια».

    [11] «Μεγαλοφυείς κι αδικοχαμένοι». Ένα δοκίμιο μνήμης για μεγάλους που έφυγαν μικροί

    «Τον αγαπά ο θεός, πεθνήσκει νέος

    Μην ξυπνάς, είμαι ο Θάνατος ο ωραίος».

    Με τα λόγια του Λορέντζου Μαβίλη, ο Παντελής Ζωιόπουλος αρχίζει το βιβλίο του «Μεγαλοφυείς κι αδικοχαμένοι», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Αρμός. Με σπουδές Γεωπονίας και διδακτορικό από την Σκωτία, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχοντας δημοσιεύσει πάνω από 220 ερευνητικές εργασίες τα τελευταία χρόνια, αφιερώθηκε στην «καλλιέργεια» της λογοτεχνίας και τώρα αναπτύσσει με δοκιμιακό- λογοτεχνικό τρόπο την αδυναμία των Θεών να παίρνουν κοντά τους, μικρής ηλικίας, αλλά μεγάλους στις τέχνες, στα γράμματα, στις επιστήμες, στη διοίκηση και σε άλλους τομείς του δημοσίου βίου.

    Είναι οι ξεχωριστοί της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας που, αν και πέθαναν νέοι, άφησαν ξεχωριστό σημάδι στον τόπο τους και στον κόσμο. Πρόκειται μεταξύ άλλων, για τον ποιητή Κώστα Καρυωτάκη ( αυτοκτόνησε στα 31 του χρόνια), την ποιήτρια Μαρία Πολυδούρη ( πέθανε στα 28), την αγγλίδα πεζογράφο Έμιλυ Μπρόντε (30 ετών), τον επαναστάτη Αθανάσιο Διάκο (33 ετών), τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζων Ρηντ (32 ετών), τον αφροαμερικανό τραγουδοποιό Τζίμυ Χέντριξ (27 ετών), τον αμερικανό ηθοποιό Τζέημς Ντην (24 ετών), τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Νέρωνα (30 ετών), την αργεντινή πολιτικό Εύα Περόν (33 ετών). Και τον νεότερο πρόωρα χαμένο Κύπριο αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη (19 ετών).

    «Μιλώ για ανθρώπους που ενσαρκώνουν μεγάλη αποφασιστικότητα, σοφία, θάρρος, δύναμη και ευαισθησία, που είναι ανένδοτοι για τις αξίες τους», τονίζει ο συγγραφέας στον πρόλογο. Και συνεχίζει: «Θέλησα να φωτίσω τις πρώτες φάσεις της ζωής χαρισματικών νέων ανθρώπων και να δείξω πως διαμορφώνεται η πορεία ενός γεννημένου ταλέντου και πως σμιλεύεται αυτό, πολλές φορές κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες ανέχειας. Επιχείρησα να δείξω ότι ο χρόνος δεν μετράει το ίδιο στους μεγάλους όπως για μας τους άλλους, τους καθημερινούς, τους άσημους. Και μόνο μια στιγμή των πρώτων, μια σύλληψη, ή μια απόφαση, μπορεί να έχει μέσα της τα στοιχεία της μεγαλοσύνης και της αιωνιότητας. Γι' αυτό οι μεγάλοι είναι υπεράνω τόπου και χρόνου».

    Το βιβλίο των 524 σελίδων αφηγείται την πορεία αυτών των εκλεκτών του θανάτου, αναλύει το έργο τους και καταγράφει την τραγική πρόωρη απώλεια τους.

    [12] Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων για τον αρχαιολογικό χώρο της Αφάντου

    «Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η μόνη διέξοδος από την πολύμορφη κρίση που περνά η χώρα μας. Αειφορία και πολιτισμός είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένα», τονίζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), αναφερόμενος στο ζήτημα που ανέκυψε τις τελευταίες μέρες με το «μπαράζ δημοσιευμάτων» για τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου ότι «δήθεν "εμποδίζει" την υλοποίηση άλλης μίας επένδυσης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ».

    Όπως αναφέρει ο ΣΕΑ, «σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, σε κλίμα πρωτοφανούς υστερίας -παρά την απεργία των δημοσιογράφων-, εγκαλείται η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) για ματαίωση της επένδυσης στην περιοχή». Αφορμή για «τη συντονισμένη αυτή επίθεση», όπως σημειώνει ο ΣΕΑ, στάθηκε η ομόφωνη γνωμοδότηση από το ΚΑΣ (και η συνακόλουθη Υπουργική Απόφαση) για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή, με βάση την ύπαρξη σημαντικών αρχαιοτήτων σε αυτή.

    «Είναι ολοφάνερο ότι για τους φωνασκούντες οι αρχαιότητες δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό "εμπόδιο" στην εκποίηση και τσιμεντοποίηση δημόσιων εκτάσεων, ακόμη και όταν τόσο οι νόμοι όσο και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας το απαγορεύουν ρητά», αναφέρουν οι αρχαιολόγοι του ΣΕΑ, σημειώνοντας ότι «η κήρυξη ενός χώρου ως αρχαιολογικού επιβάλλει κανόνες για την προστασία των αρχαιοτήτων και του περιβάλλοντός τους, που οφείλουν να σέβονται όλοι».

    Η ανακοίνωση συνεχίζει ότι «αν θέλουν να είναι ακριβείς οι συγγράφοντες τέτοια ρεπορτάζ, θα έπρεπε να γράφουν για τη συστηματική προσπάθεια εκποίησης του αρχαιολογικού χώρου, η οποία εμπόδιζε την κήρυξή του», πληροφορώντας ότι «οι εισηγήσεις για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου είχαν κατατεθεί από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων της Ρόδου ήδη από το 2013, αλλά έμεναν βαθιά θαμμένες στα συρτάρια του Υπουργείου μέχρι πολύ πρόσφατα, για λόγους που σίγουρα δεν είχαν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον και πρέπει επιτέλους να εξηγήσουν η απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και το ΤΑΙΠΕΔ!».

    «Η Αρχαιολογική Υπηρεσία οφείλει να προστατεύει την αρχαιολογική κληρονομιά της Ελλάδας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, απερίσπαστη από εκβιαστικές πρακτικές και διλήμματα, που προβάλλουν όσοι επιθυμούν να λυμαίνονται ασύδοτοι δημόσια αγαθά», καταλήγει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «οι δήθεν "επενδύσεις", χωρίς σεβασμό στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, δεν συνάδουν με μια σύγχρονη ευνομούμενη χώρα».

    [13] Στ. Θεοδωράκης: Ένα πολύ μεγάλο βάρος της ανόρθωσης της χώρας είναι στις πλάτες των δημάρχων

    «Το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή είπε πως ένα πολύ μεγάλο βάρος της ανόρθωσης της χώρας είναι στις πλάτες των δημάρχων», δήλωσε από τα Τρίκαλα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, στο Δημαρχείο της πόλης. Εάν δεν καταφέρουν οι δήμαρχοι να δώσουν μια ζωή στις πόλεις, η Ελλάδα είναι καταδικασμένη, προσέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

    «Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζει στην Αθήνα. Θα πρέπει να αναπτυχθεί η περιφέρεια. Επιμένω πως αυτό είναι έργο των δημοτικών αρχών, των συμβουλίων, των αντιδημάρχων, των δημάρχων», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Τρικκαίων και σημείωσε: «Πιστεύω στους δήμους και τολμηρά προτείνουμε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δήμοι της χώρας. Μιλώ για τους δήμους συγκεκριμένα. Οι Περιφέρειες έχουν άλλο ρόλο. Οι δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να ενισχυθούν, αν θέλουμε κάποια στιγμή να υπάρχει μια χώρα σε ανάπτυξη».

    [14] Παράλογη και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ για προληπτικά μέτρα

    «Παράλογη» και μη δημοκρατική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την απαίτηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα να νομοθετήσει συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα προκειμένου να διασφαλισθεί ότι θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2018, σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής υπηρεσίας του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης, ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος της Επιτροπής.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του Κολεγίου των Επιτρόπων, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο Επίτροπος των Οικονομικών Πιερ Μσκοβισί ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους έφθασαν σε αδιέξοδο. «Σε μια - όπως περιεγράφη - σε έντονους τόνους παρέμβαση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ ήταν παράλογεςκαι ότι σε καμία δημοκρατία στον κόσμο δεν θα γινόταν αποδεκτή μια τέτοια απαίτηση», αναφέρει το ΜΝΙ και προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής, σύμφωνα με πηγή που βρισκόταν στην συνεδρίαση, δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από τους Έλληνες να νομοθετήσουν ένα πακέτο μέτρων το οποίο μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, αλλά μπορεί και όχι. «Καμία Βουλή στον κόσμο δεν θα το δεχόταν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γιούνκερ επιτέθηκε ακόμη στο ΔΝΤ για την ιδιαίτερα αυστηρή κριτική που ασκεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη. «Είμαστε κατά 95% κοντά σε συμφωνία. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να φτάσουμε γρήγορα στο 100%», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η εκ των προτέρων απαίτηση για λήψη μέτρων δεν είναι δημοκρατική.

    Όπως αναφέρεται ακόμη στο τηλεγράφημα, ο κ. Γιούνκερ θα έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εντός της ημέρας, στην διάρκεια της οποίας «αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην ιδέα ότι το προληπτικό σχέδιο θα πρέπει να είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές».

    [15] Φ. Μογκερίνι: Yπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα

    Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να βρεθεί σύντομα λύση στο θέμα της αξιολόγησης, δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι σήμερα από τις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του κολεγίου των Ευρωπαίων επιτρόπων.

    Όπως τόνισε η ίδια, η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πνεύμα συνεργασίας με όλους τους θεσμούς και με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Υπενθυμίζοντας τη δήλωση του επιτρόπου οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί την περασμένη εβδομάδα στο Eurogroup στο Άμστερνταμ, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η συμφωνία είναι κοντά και μπορεί να κλείσει σύντομα.

    Εξάλλου, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα με στόχο τη συνέχιση των συνομιλιών. «Οι επικεφαλής δεν έχουν εντολή να φύγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, μην αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο σύντομης διακοπής των διαπραγματεύσεων λόγω Πάσχα.

    Σε κάθε περίπτωση στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν ότι η αναβολή του Eurogroup δεν είναι κάτι «δραματικό», δεδομένου ότι το διάστημα των συνομιλιών στην Αθήνα, μετά το Eurogroup στο Άμστερνταμ ήταν πολύ μικρό.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, υπάρχει σε γενικές γραμμές συμφωνία στο συνολικό πακέτο μέτρων (3% του ΑΕΠ), ωστόσο «χρειάζεται ακόμη κάποιος χρόνος» για συμφωνία στο πακέτο των εφεδρικών μέτρων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2018. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε πρόοδος στο θέμα των εφεδρικών μέτρων, ωστόσο τόνιζαν ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων πλευρών και μεταξύ των κρατών-μελών για το πώς θα πρέπει να νομοθετηθούν τα μέτρα αυτά και πόσο συγκεκριμένα πρέπει να είναι.

    [16] Βερολίνο: Το όργανο που αποφασίζει είναι το Eurogroup

    Η διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες με την Ελλάδα και το Eurogroup είναι το όργανο που αποφασίζει, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα της διαπραγμάτευσης. Σημείωσε δε ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω συνομιλίες και υπενθύμισε ότι έχει συμφωνηθεί η ανάγκη για πακέτο προληπτικών μέτρων.

    «Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε χθες ότι η πρόοδος των συνομιλιών μεταξύ θεσμών και Ελλάδας δεν είναι τέτοια ώστε να μπορεί να συγκαλέσει Eurogroup. Το πόσο αυτό μπορεί να διαρκέσει ώσπου αυτές οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν, δεν μπορώ να το πω τώρα. Είναι προφανώς έτσι: υπάρχει ακόμη ανάγκη συνομιλιών.

    Η κανονική διαδικασία προβλέπει ότι οι θεσμοί διεξάγουν τις συνομιλίες και το Eurogroup είναι μετά το όργανο που αποφασίζει. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας ότι και ο Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής δεν υφίσταται», δήλωσε η κ. φον Τισενχάουζεν, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την άποψη της καγκελαρίου και με την τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά του ενδεχομένου έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δήλωσε: «Έχουμε μια διαδικασία η οποία είναι επιτυχής και δίνει στους υπουργούς Οικονομικών έναν συγκεκριμένο ρόλο. Σε αυτήν μένουμε. Υπάρχει η πιο στενή δυνατή συνεργασία μεταξύ της καγκελαρίου και του υπουργού των Οικονομικών».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 April 2016 - 14:32:37 UTC