Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο εκλέγεται ο νέος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας
  • [02] Εκτενής ενημέρωση του Ν. Κοτζιά για τα ελληνοτουρκικά στο ΕΣΕΠ
  • [03] Φ. Γεννηματά: «Γκρεμίζει η κυβέρνηση ότι έχει μείνει όρθιο στο χώρο της υγείας»
  • [04] Έχει κλείσει η διαπραγμάτευση ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ - Κατοχυρωθήκαν οι κόκκινες γραμμές
  • [05] Τα προληπτικά μέτρα το τελευταίο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς
  • [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει συμφωνία στο 95% του πακέτου μεταρρυθμίσεων
  • [07] "Η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει ταχύτερα τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση"
  • [08] Προς νομοθετική ρύθμιση για τα τέλη ΙΧ με το μήνα
  • [09] Π. Παυλόπουλος: Η συνοχή της Ευρώπης εξαρτάται περισσότερο από την αλληλεγγύη των μελών της
  • [10] ΠΟΕΣΥ: Συνέχιση του αγώνα με άλλη μορφή
  • [11] «Τα προβλήματα με την απόκτηση ελληνικών θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες θα εξαλειφθούν στο εγγύς μέλλον»
  • [12] Ευ. Αποστόλου: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά εν όψει των εορτών του Πάσχα
  • [13] Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη δήλωση του προέδρου της εθνοσυνέλευσης για αφαίρεση της αρχής περί κοσμικότητας από το Σύνταγμα
  • [14] «Πυρήνες του Ιsis εν υπνώσει ετοιμάζουν επιθέσεις και κατά της Ιταλίας», δηλώνει ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών
  • [15] Εκτοξεύθηκε ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος-ραντάρ Sentinel-1 για την παρατήρηση της Γης
  • [16] H συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας στο μεταναστευτικό, αυτήν την εβδομάδα στην ολομέλεια του ΕΚ
  • [17] Διευκρινίσεις του υπ. Πολιτισμού για το θέμα αξιοποίησης της περιοχής Αφάντου Ρόδου
  • [18] Οι κοινωνικοί φορείς στη Βουλή για το Ασφαλιστικό
  • [19] Μειώθηκε ο αριθμός των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά
  • [20] Γ. Κατρούγκαλος: Προσπάθεια να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ
  • [21] ΚΥΣΟΙΠ: Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
  • [22] Παναθηναϊκός: Χειρουργήθηκε ο Γιάνκοβιτς
  • [23] Ντεμπούτο με νίκη για τον Πεδουλάκη
  • [24] Δεν κατεβαίνει στο "Γ. Καραϊσκάκης" για τον επαναληπτικό ημιτελικό ο ΠΑΟΚ
  • [25] Απορρίφθηκε η προσφυγή του Παναθηναϊκού

  • [01] Αύριο εκλέγεται ο νέος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας

    Τη Μεγάλη Τετάρτη στις 12.00 θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ με τη νέα της σύνθεση όπως προέκυψε από το 10ο συνέδριο του κόμματος.

    Σε αυτή τη συνεδρίαση θα μιλήσει ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης και θα εκλεγεί ο νέος γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ. Μέχρι αυτή τη στιγμή, πιο πιθανό φαίνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μονάχα μία υποψηφιότητα -αυτή του Λευτέρη Αυγενάκη.

    Σύμφωνα με το νέο καταστατικό, τα μέλη της Π.Ε. είναι 300, 150 αιρετά και 150 μη αιρετά. Στην σημερινή της σύνθεση, η Π.Ε. της ΝΔ θα απαρτίζεται από τα 150 αιρετά μέλη, ενώ τα ex officio είναι 136 - δηλαδή στο σύνολό της, η Πολιτική Επιτροπή αριθμεί 286 μέλη.

    Οι κυριότερες από τις αλλαγές που ψηφίστηκαν στο συνέδριο και προβλέπει το νέο καταστατικό της ΝΔ είναι οι εξής:

  • Το συνέδριο θα είναι ετήσιο με 2000 συνέδρους.

  • Προβλέπεται 5ετής θητεία για τον πρόεδρο του κόμματος.

  • Καταργείται η Εκτελεστική Γραμματεία.

  • Προβλέπεται διαχωρισμός κόμματος-κράτους.

    [02] Εκτενής ενημέρωση του Ν. Κοτζιά για τα ελληνοτουρκικά στο ΕΣΕΠ

    Εκτενή ενημέρωση για όλες τις πτυχές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από τα διμερή θέματα μέχρι τις οικονομικές επαφές και τις ανταλλαγές επισκέψεων, με ιδιαίτερη αναφορά και στο προσφυγικό και την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) το οποίο είχε συγκαλέσει στο υπουργείο Εξωτερικών.

    Κατά τη συνεδρίαση, η οποία διήρκησε τρεις ώρες, ανταλλάχτηκαν απόψεις σε εποικοδομητικό κλίμα, ενώ ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων ενημέρωσε για τα βήματα που έγιναν στη διήμερη τετραμερή συνάντηση με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της πΓΔΜ, Βουλγαρίας και Αλβανίας, στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη εβδομάδα, για την διασυνοριακή συνεργασία, καθώς επίσης και για τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει με τα τριμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

    Τέλος ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε τον σχεδιασμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για το επόμενο εξάμηνο.

    Στο ΕΣΕΠ δεν είχε προσκληθεί να συμμετάσχει η Χρυσή Αυγή.

    [03] Φ. Γεννηματά: «Γκρεμίζει η κυβέρνηση ότι έχει μείνει όρθιο στο χώρο της υγείας»

    Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά , επισκέφθηκε το πρωί το νοσκομείο Μεταξά, στον Πειραιά, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι γκρεμίζει ότι έχει μείνει όρθιο στο χώρο της υγείας. Διαπίστωσε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο Μετάξα είναι πραγματικά τραγική καθώς , όπως είπε, χρόνος αναμονής για τους ασθενείς που έχουν ανάγκη από ακτινοθεραπεία ξεπερνάει τους δύο μήνες. Οι ελλείψεις σε φάρμακα, σε υλικά και σε προσωπικό είναι πολύ μεγάλη. Μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό οι ελλείψεις ξεπερνούν τους 140 ανθρώπους.

    «Δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί ο χώρος της υγείας. Η κυβέρνηση φτάνει τώρα, την ώρα που ξεπερνούν το 1 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, να παίρνει και τα αποθεματικά τους για να αντιμετωπίσει τρέχουσες δαπάνες.Το πάθημα του 2015 δυστυχώς δεν τους έγινε μάθημα», τόνισε η κ. Γεννηματά προσθέτοντας ότι «εξακολουθούν την ίδια τακτική. Διαπραγματεύονται δήθεν σκληρά. Ο λογαριασμός μεγαλώνει και τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες με νέα μέτρα, με νέα μνημόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τώρα ετοιμάζεται για το 4ο μνημόνιο. Δυστυχώς δεν είναι μόνο ψεύτες είναι και ανίκανοι».

    [04] Έχει κλείσει η διαπραγμάτευση ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ - Κατοχυρωθήκαν οι κόκκινες γραμμές

    Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη, αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης.

    Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Εξηγούν ειδικότερα ότι από τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ., έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ., ενώ τα υπόλοιπα μέτρα ύψους 2,6 δισ. θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ.

    Οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.

    Σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Ταμείο, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018, και επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

    Επισημαίνουν επιπλέον ότι προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Ωστόσο σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Επισημαίνουν ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.

    Η Ελλάδα, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους και ο οποίος, όπως αναφέρουν, καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

    [05] Τα προληπτικά μέτρα το τελευταίο "αγκάθι" στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς

    Η νομική φόρμουλα για το πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και για την πρόβλεψη της άμεσης λήψης κάποιων εξ αυτών σε περίπτωση που διαπιστωθούν αποκλίσεις από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Όπως δε αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία και στο συγκεκριμένο σημείο, είναι εφικτή η σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει και την έναρξη των διαδικασιών για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

    Η ελληνική πλευρά επιμένει στην ενεργοποίηση του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, το οποίο θα αναλάβει την παρακολούθηση επίτευξης των στόχων και θα παρεμβαίνει με «αυτόματο» κόφτη στις δαπάνες, προκειμένου να μην υπάρξουν αστοχίες στο πρόγραμμα. Μάλιστα, βάσει του συντάγματος, δεν μπορούν να νομοθετηθούν «προληπτικά μέτρα». Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών φέρεται να εμμένουν στην κατάρτιση καταλόγου με συγκεκριμένα μέτρα, ο οποίος, είτε θα νομοθετηθεί είτε θα υπάρχει ως επισυναπτόμενο έγγραφο στο κείμενο με την τελική συμφωνία για την αξιολόγηση.

    Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η συζήτηση για το πακέτο των μέτρων, συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ, «έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί», αν και δεν έχουν διαλυθεί οι φόβοι ότι οι επικεφαλής των κλιμακίων ενδέχεται να θέσουν ακόμη και την τελευταία στιγμή ζήτημα περαιτέρω μείωσης του ύψους του αφορολόγητου ορίου. Παράλληλα, στο ασφαλιστικό υπάρχουν ελάχιστες λεπτομέρειες για πλήρη συμφωνία, και στα «κόκκινα» δάνεια φαίνεται ότι υπάρχει έως τώρα πολύ μεγάλη σύγκλιση, ενώ έχει συμφωνηθεί και το πακέτο των έμμεσων φόρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

    Σημειώνεται ότι, για να συνέλθει το Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, πρέπει να υπάρξει απόψε (ή έστω έως αύριο το μεσημέρι το αργότερο) συμφωνία σε όλα τα πεδία, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην προπαρασκευαστική διαδικασία του Euro Working Group.

    [06] Γ. Ντάισελμπλουμ: Υπάρχει συμφωνία στο 95% του πακέτου μεταρρυθμίσεων

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι θα ληφθεί αύριο η απόφαση για το εάν θα πραγματοποιηθεί ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα.

    Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση, επισήμανε ότι αντιθέτως υπάρχει συμφωνία στο 95% του πακέτου των μεταρρυθμιστικών μέτρων της Ελλάδας.

    [07] "Η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει ταχύτερα τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση"

    Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, εξέλιξη που θα προσέφερε ορισμένη ανακούφιση στα πιστωτικά ιδρύματα έπειτα από έναν χρόνο που εξασφαλίζουν κεφάλαια μέσω μιας ακριβής πιστωτικής γραμμής.

    Μόλις η ελληνική κυβέρνηση ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, η ΕΚΤ αναμένεται να καταργήσει εντός ημερών ή εβδομάδων την προϋπόθεση που θέτει και αφορά την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού χρέους, σύμφωνα με δύο πηγές.

    Αυτό θα σήμαινε ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα καταστούν παράλληλα επιλέξιμα στο πλαίσιο του προγράμματος πιστωτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η ΕΚΤ, ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    Μολαταύτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί μια αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους πριν προχωρήσουν οι αγορές ελληνικών ομολόγων, επισήμαναν οι πηγές αυτές.

    Αν και η ΕΚΤ τυπικά απαιτεί τα αξιόγραφα να κατατάσσονται στην κατηγορία της επένδυσης από τους οίκους αξιολόγησης ώστε να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει, οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν δυνητικά να εξαιρούνται από αυτή την προϋπόθεση.

    Μια τέτοια εξέλιξη «θα μείωνε την εξάρτηση των τραπεζών» από τον ακριβότερο μηχανισμό ELA και «θα τις καθιστούσε επιλέξιμες για ορισμένη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, θα βελτίωνε τους ισολογισμούς τους και θα είχε αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη», σύμφωνα με τη μια από τις πηγές αυτές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν επίσης σε μια τέτοια περίπτωση να δανείζονται κεφάλαια με επιτόκιο το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο μηδέν, στις εβδομαδιαίες δημοπρασίες της ΕΚΤ, κάτι που θα τόνωνε άμεσα τους ισολογισμούς τους, ακόμη κι αν μόνο ένα μέρος των σχεδόν 70 δισεκ. ευρώ του ELA μετατραπεί σε κανονική χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

    [08] Προς νομοθετική ρύθμιση για τα τέλη ΙΧ με το μήνα

    Να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η νομοθετική ρύθμιση για την άρση ακινησίας οχημάτων και για την αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων η οποία είναι αρμόδια για την προετοιμασία της σχετικής διάταξης.

    Σύμφωνα με την πρόταση, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τις πινακίδες τους για διάστημα:

    - Ενός μήνα καταβάλλοντας τα 2/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

    - Τριών μηνών καταβάλλοντας τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

    - Υπόλοιπο διάστημα έως το τέλος του έτους καταβάλλοντας τα δωδέκατα που απομένουν έως τότε συν 2/12.

    Η ανάληψη των πινακίδων, θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά μέχρι το τέλος του έτους.

    Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών η συγκεκριμένη απόφαση έχει στόχο να διευκολύνει τους πολίτες που, λόγω οικονομικών δυσκολιών, έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους και επιθυμούν να τις παραλάβουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    [09] Π. Παυλόπουλος: Η συνοχή της Ευρώπης εξαρτάται περισσότερο από την αλληλεγγύη των μελών της

    Eκτενή συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου δημοσίευσε την Κυριακή στο πρωτοσέλιδό της η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. Στη συνέντευξη με τίτλο «Φτάνει με τη λιτότητα για την Αθήνα. Μετανάστες, η Ρώμη έχει δίκιο», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας στον δημοσιογράφο Θεόδωρο Ανδρεάδη Συγγελλάκη, αναφέρθηκε στα κύρια θέματα της οικονομικής επικαιρότητας, όπως και στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

    Σε ερώτηση της εφημερίδας αν θεωρεί πως «οι συνθήκες έχουν όντως ωριμάσει για να εγκαταλείψει, επιτέλους, η Ευρώπη, τη μακρά πορεία λιτότητας», ο κ. Παυλόπουλος απάντησε:

    «Ναι και χωρίς καμία, απολύτως, επιφύλαξη. Άλλωστε και στο πλαίσιο της οικονομικής θεωρίας, με βάση τα ως τώρα δεδομένα της Ευρωζώνης στην πράξη, αποτελεί κοινό τόπο ότι όχι μόνο δεν υφίσταται η θρυλούμενη «αρμονική συνύπαρξη» αυστηρής λιτότητας και ανάπτυξης αλλά, όλως αντιθέτως, η αυστηρή λιτότητα, ιδίως μάλιστα ως αποτέλεσμα της εξίσου αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε αυτοτροφοδοτούμενη ύφεση κι ενδημική παρουσία του εφιάλτη των ανισοτήτων και της ανεργίας. Και μια τέτοια εξέλιξη βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση προς τις αρχές της φιλελεύθερης οικονομίας, πάνω στην οποία στηρίζεται, εκ καταγωγής, η Ευρωζώνη. Το λέω αυτό παραπέμποντας και στην κλασική άποψη του John Maynard Keynes, κατά την οποία το φιλελεύθερο οικονομικό σύστημα έχει ως βασικό στόχο και την πλήρη απασχόληση».

    [10] ΠΟΕΣΥ: Συνέχιση του αγώνα με άλλη μορφή

    Μετά την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΜΜΕ ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο-λαιμητόμο, την επιτυχημένη, μέχρι σήμερα, πορεία της απεργίας μας, η οποία απέδειξε τόσο τη συνοχή όσο και την αποφασιστικότητα του κλάδου, συνολικά, αφουγκραζόμενοι την ανάγκη της κοινωνίας για έγκυρη, άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση στις δύσκολες συγκυρίες που διανύει το σύνολο των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων, ύστερα από κοινή σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ με τις Ενώσεις μέλη της και άλλες Ενώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα από σήμερα Μεγάλη Τρίτη στις 17:00, με την ακόλουθη μορφή:

    1) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ:

    [α] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

    [β] Εκτύπωση κοινού πρωτοσέλιδου για όλες τις εφημερίδες, με ρητή διατύπωση των θέσεων του κλάδου, κατά το πρότυπο, που θα δοθεί σε αυτούς από την ΠΟΕΣΥ, και προβολή των θέσεών μας σε δισέλιδο - στις μικρού σχήματος και ολοσέλιδου - στις μεγάλου.

    2) Για τους ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ (ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ)

    [α] Μετάδοση σε όλα τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές μονόλεπτου μηνύματος της Ομοσπονδίας.

    [β] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

    3) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ:

    [α] Εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων.

    [β] Ανάρτηση BANNER και LINK που θα παραπέμπει στον ιστότοπο της ΠΟΕΣΥ, κατά το πρότυπο, που θα δοθεί σε αυτούς από την Ομοσπονδία.

    Συνεχίζουμε και διεκδικούμε αμετακίνητα:

    ? Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

    ? Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρο χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης

    Αύριο Μ .Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη τύπου του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ και των προέδρων των Ενώσεων, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

    [11] «Τα προβλήματα με την απόκτηση ελληνικών θεωρήσεων για Ρώσους πολίτες θα εξαλειφθούν στο εγγύς μέλλον»

    Για αύξηση κατά 20% της τουριστικής ροής από Ρωσία προς Ελλάδα αλλά και για εξάλειψη, στο εγγύς μέλλον, των προβλημάτων, σχετικά με την απόκτηση ελληνικών θεωρήσεων, έκανε λόγο ο ο Επικεφαλής της "Rostourism"Ολέγκ Σαφόνοφ, με δηλώσεις του στο πρακτορείο Tass.

    «Είμαστε βέβαιοι, ότι αυτή τη σεζόν θα υπάρξει αύξηση της ρωσικής τουριστικής ροής προς την Ελλάδα κατά 20%, σε σχέση με πέρυσι. Εμείς, αλλά και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, παρατηρούμε, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην κορυφή των πωλήσεων, ιδίως για τις εορτές του Μαΐου», ανέφερε ο Ολέγκ Σαφόνοφ, υπενθυμίζοντας, ότι «η Ελλάδα, αποφάσισε φέτος να παρέχει στους Ρώσους τουρίστες εκπτώσεις έως 20%».

    Χαρακτήρισε «προσωρινό» το πρόβλημα, που προέκυψε με την έκδοση ελληνικών θεωρήσεων, και πρόσθεσε: «Είμαστε σε συνεργασία με την Πρεσβεία και την ηγεσία του Προξενείου και γνωρίζουμε, ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να επισκεφθούν οι τουρίστες μας την Ελλάδα, χωρίς προβλήματα, στις εορτές του Μαΐου.»

    Τέλος, σημείωσε, ότι η "Rostourism"«επαφίεται στην ελληνική πλευρά, ως προς το έργο της δημιουργίας άνετων συνθηκών για την έκδοση θεωρήσεων για τους Ρώσους τουρίστες», υπογραμμίζοντας, ότι «σύμφωνα με πληροφορίες του, για το σκοπό αυτό η ελληνική Πρεσβεία προσέλαβε επιπρόσθετο προσωπικό και διέθεσε οικονομικούς πόρους.»

    [12] Ευ. Αποστόλου: Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά εν όψει των εορτών του Πάσχα

    Εντατικοποιούνται περαιτέρω, μια ανάσα πριν το Πάσχα, οι έλεγχοι σε όλο το φάσμα της αγοράς, στοχεύοντας κυρίως στην αποτροπή φαινομένων «ελληνοποιήσεων» προϊόντων. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αφού διευκρινίζει ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί αποτελεσματικά, αναφέρει ότι εντοπίστηκαν αρκετές παρατυπίες, μεμονωμένες περιπτώσεις «ελληνοποιήσεων» και με το πέρας της περιόδου θα δημοσιοποιηθούν αναλυτικά τα ευρήματα των ελέγχων.

    Η πλήρης δήλωση του κ. Αποστόλου έχει ως εξής:

    «Είχαμε αποφασίσει από τις αρχές του μήνα να συγκροτήσουμε μια επιτροπή αποτελούμενη από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, τον οικονομικό διευθυντή της Αστυνομίας και άλλους φορείς, που θα είχε ως βασικό στόχο, ενόψει των εορτών, να παρακολουθήσει και να ελέγξει τις πύλες εισόδου της χώρας. Και θα έλεγα σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να δει τα ζητήματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, αλλά και το μεγάλο ζήτημα της ιχνηλασιμότητας. Δηλαδή, τις «ελληνοποιήσεις» που γίνονται σε πολλά αγροτικά προϊόντα».

    «Κινηθήκαμε σε τρία επίπεδα. Το πρώτο, αφορούσε τις υπηρεσίες και τις προγραμματισμένες τους δραστηριότητες, το δεύτερο, είχε σχέση με στοχευμένα προϊόντα, που καταναλώνονται ιδιαίτερα την περίοδο αυτή του Πάσχα και το τρίτο, αφορούσε μεγάλες περιπτώσεις στοχευμένες, τις οποίες έπρεπε να τις δούμε. Κατά πόσο οι πληροφορίες και οι υπόνοιες που είχαμε ειδικά σε ότι αφορά στο κομμάτι της ιχνηλασιμότητας ήταν πραγματικότητα».

    «Έγιναν πάρα πολλοί έλεγχοι, κυρίως στις πύλες εισόδου. Διαπιστώθηκαν πολλές παρανομίες και παρατυπίες σε σφαγεία αυτή την περίοδο. Είχαμε για παράδειγμα δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σφαγείων στη Θεσσαλονίκη και στο Αγρίνιο, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες αρνιά, τα οποία δεν είχαν τις απαραίτητες σημάνσεις και τις άδειες από την κτηνιατρική υπηρεσία. Άρα, είχαν πρόβλημα ιχνηλασιμότητας».

    «Σε ένα χώρο στη Βέροια, βρέθηκαν γύρω στα 3.900 αρνιά, για τα οποία αναζητείται η ιχνιλασιμότητα. Δε λέω ότι έχουμε πρόβλημα «ελληνοποίησης», αλλά όμως από την ώρα που δε συνοδεύονται από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία υπάρχει πρόβλημα. Όπως, επίσης, έγιναν έλεγχοι σε πολλά προϊόντα. Στις πατάτες για παράδειγμα. Σε περιοχές όπως Βοιωτία, Ηλεία, Αττική, βρέθηκαν πολλές παρανομίες και παραπέμφθηκαν αρμοδίως».

    «Θα έλεγα ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, η οποία έχει από πλευράς ελέγχων περισσότερες από χίλιες περιπτώσεις, η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η παρανομία, σαν κι αυτή που δημιουργείται ιδιαίτερα ενόψει εορτών. Όμως ζητήματα «ελληνοποιήσεων» και βεβαίως υγείας, μεμονωμένες περιπτώσεις εντοπίσαμε».

    «Θέλουμε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να δοθεί στον Έλληνα καταναλωτή η πληροφόρηση ότι οι υπηρεσίες, το υπουργείο μας, αλλά και γενικότερα φορείς που έχουν ως αντικείμενο τους συγκεκριμένους ελέγχους, λειτούργησαν και λειτουργούν. Εμείς όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία θα πληροφορήσουμε για κάθε περιστατικό και τα αποτελέσματα».

    [13] Αντιδράσεις στην Τουρκία για τη δήλωση του προέδρου της εθνοσυνέλευσης για αφαίρεση της αρχής περί κοσμικότητας από το Σύνταγμα

    Έντονες συζητήσεις προκαλεί στην Τουρκία η δήλωση του προέδρου της εθνοσυνέλευσης και βουλευτή του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ισμαήλ Καχραμάν για αφαίρεση της αρχής περί κοσμικότητας από το Σύνταγμα.

    Ο Καχραμάν είπε πως «δεν πρέπει να υπάρχει η αρχή περί κοσμικότητας στο Σύνταγμα. Σε συντάγματα μόνο τριών χωρών περιλαμβάνεται η αρχή αυτή. Πρόκειται για τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Τουρκία. Δεν υπάρχει και ορισμός για την κοσμικότητα. Ο καθένας την ερμηνεύει όπως θέλει. Δεν πρέπει να αποφεύγουμε το θέμα του θρησκευτικού συντάγματος» και τόνισε πως «για ποιο λόγο, εμείς ως μουσουλμανική χώρα να αποφεύγουμε τη θρησκεία; Είμαστε μέλος στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης. Είμαστε παρόντες στην Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης. Είμαστε ισλαμική χώρα. Στο νέα σύνταγμα δεν πρέπει να υπάρχει η κοσμικότητα. Πρέπει να είναι θρήσκο σύνταγμα».

    Με δεδομένη την προετοιμασία του κυβερνώντος κόμματος για τη σύνταξη νέου συντάγματος, η δήλωση αυτή την οποία έκανε ο Καχραμάν σε ημερίδα σήμερα στο πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης, ερμηνεύεται από τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης ως προσπάθεια της κυβέρνησης να ζυγίσει τις αντιδράσεις.

    Την εικόνα αυτή έρχεται να συμπληρώσει το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος χρησιμοποιούν διττό λόγο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς είπε σχετικά ότι «δεν υπάρχει κάτι πιο φυσιολογικό από το να συζητείται το θέμα αυτό, καθώς είναι υπό συζήτηση το νέα σύνταγμα». Ωστόσο ο πρόεδρος της επιτροπής συντάγματος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Μουσταφά Σέντοπ δηλώνει πως «δεν έχουμε καν συζητήσει το θέμα της αφαίρεσης της αρχής περί κοσμικότητας από το σύνταγμα. Ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης δεν μίλησε για λογαριασμό του κόμματος».

    Πάντως η αστυνομία διέλυσε με δακρυγόνα και γκλομπ τους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι έξω από την εθνοσυνέλευση για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τις δηλώσεις του Καχραμάν.

    Η αρχή περί κοσμικότητας περιλαμβάνεται στο ισχύον σύνταγμα της Τουρκία με τη διατύπωση «Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι δημοκρατικό, κοσμικό και κοινωνικό κράτος δικαίου». Ο δρόμος για να προστεθεί η αρχή περί κοσμικότητας στο τουρκικό σύνταγμα έγινε το 1928 με την αφαίρεση της διάταξης «η θρησκεία του κράτους είναι το Ισλάμ, που περιλαμβανόταν στο σύνταγμα του 1924. Η αρχή περί κοσμικότητας εντάχθηκε στο σύνταγμα το 1937.

    [14] «Πυρήνες του Ιsis εν υπνώσει ετοιμάζουν επιθέσεις και κατά της Ιταλίας», δηλώνει ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζ.Κλάπερ

    «Πυρήνες του Ιsis που βρίσκονται εν υπνώσει ετοιμάζουν επιθέσεις και κατά της Ιταλίας», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Τζέιμς Κλάπερ

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Κλάπερ πρόσθεσε ότι εκτός από την Ιταλία κινδυνεύουν να μπουν στο στόχαστρο των ισλαμιστών τρομοκρατών η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία και για τον λόγο αυτό «οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν με επιμονή να υπάρξει μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων μεταξύ των διαφόρων μυστικών υπηρεσιών».

    Παράλληλα, σύμφωνα με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουάσιγκτον, «ο Isis εκμεταλλεύεται για ίδιον όφελος την μεταναστευτική κρίση».

    Πηγές, όμως, των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών άφησαν να διαρρεύσει, όπως αναφέρει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, ότι δεν υπάρχει κανένας νέος συναγερμός ή ουσιαστικές ενδείξεις που να συνδέονται με πιθανές επιθέσεις της ισλαμικής τρομοκρατίας κατά της Ιταλίας.

    [15] Εκτοξεύθηκε ο δεύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος-ραντάρ Sentinel-1 για την παρατήρηση της Γης

    Ο δεύτερος δορυφόρος Sentinel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εκτοξεύθηκε χθες το βράδυ, πάνω σε ένα ρωσικό πύραυλο «Σογιούζ», από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνα. Ο Sentinel-1B είναι «δίδυμος» του Sentinel-1A, που είχε εκτοξευθεί το 2014.

    Το «ζευγάρι» εντάσσεται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοπέρνικος» και θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες παρατήρησης τηγς Γης, από τα παγόβουνα στις πολικές θάλασσες και τη θαλάσσια ρύπανση έως τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, την ταχύτερη πληροφόρηση και αντίδραση σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

    Οι δύο δορυφόροι Sentinel κινούνται στην ίδια τροχιά σε ύψος περίπου 693 χιλιομέτρων, αλλά απέχουν 180 μοίρες μεταξύ τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνουν την καλύτερη δυνατή κάλυψη της επιφάνειας του πλανήτη. Και οι δύο διαθέτουν εξελιγμένο ραντάρ με κεραία μήκους 12 μέτρων, που «βλέπει» μέσα από τα σύννεφα και τη βροχή, μέρα και νύχτα. Από κοινού μπορούν να «σαρώνουν» όλη τη Γη κάθε έξι μέρες.

    Μέχρι σήμερα, μέσα σε δύο χρόνια, συνολικά τέσσερις δορυφόροι έχουν εκτοξευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοπέρνικος», ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι τα επόμενα χρόνια. Μαζί με τον βάρους 2,1 τόνων Sentinel-1B εκτοξεύθηκαν στο διάστημα και τρεις μίνι-δορυφόροι CubeSat.

    Ο Sentinel-1B αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μέχρι σήμερα περίπου 36.000 χρήστες λαμβάνουν και αξιοποιούν τα στοιχεία του πρώτου Sentinel.

    [16] H συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας στο μεταναστευτικό, αυτήν την εβδομάδα στην ολομέλεια του ΕΚ

    Αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια του ΕΚ στις Βρυξέλλες, τα μέλη συζητούν

    για τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία στο μεταναστευτικό και ψηφίζουν

    για τη συμφωνία με το Συμβούλιο για τους σιδηροδρόμους. Η επιτροπή

    Πολιτικών Ελευθεριών συζητά για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις

    Βρυξέλλες και για τη δημιουργία λίστας ασφαλών χωρών, όπου θα μπορούν να

    επιστρέφονται οι πρόσφυγες. Επίσης, σε εκδήλωση που πραγματοποιείται την

    Τρίτη τα μέλη συζητούν για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης στην ΕΕ.

    Την Πέμπτη, στην ολομέλεια του ΕΚ στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές

    συζητούν τις νομικές πτυχές, την εφαρμογή και το δημοκρατικό έλεγχο της

    συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, που επιτεύχθηκε στις 18

    Μαρτίου. Τη ίδια μέρα, τα μέλη συζητούν για την δημιουργία κοινού

    καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής.

    Επίσης, ψηφίζουν για τις τεχνικές πτυχές του τέταρτου ευρωπαϊκού πακέτου

    για τους σιδηροδρόμους, που στοχεύει στην βελτίωση της ασφάλειας και της

    λειτουργικότητας των σιδηροδρόμων. Η ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ ΕΚ και

    Συμβουλίου εγκρίθηκε το Ιούνιο του 2015.

    Μετά από αίτημα της επιτροπή Αναφορών, η ολομέλεια ψηφίζει κανόνες για

    την επιμέλεια των παιδιών, προκειμένου να διασφαλίζονται τα συμφέροντα

    των παιδιών σε αποφάσεις που αφορούν τη γονική μέριμνα και την υιοθέτηση

    σε διασυνοριακές υποθέσεις.

    [17] Διευκρινίσεις του υπ. Πολιτισμού για το θέμα αξιοποίησης της περιοχής Αφάντου Ρόδου

    Η πρόσφατη αναοριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου της περιοχής Αφάντου στη Ρόδο, «σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή» αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και δίνει διευκρινίσεις για το θέμα «ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση» όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του.

    Ειδικότερα επισημαίνει ότι η πράξη της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ( δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 21Απριλίου στο Φ.Ε.Κ.) «ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει και τούτο διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται την ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης, αλλά την παρακολούθηση των εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία, όροι που ούτως ή άλλως είχαν τεθεί κατά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από αρχαιολογικής πλευράς».

    Όπως επίσης ότι «τα όρια της καθορίστηκαν με κριτήριο τις παλιότερες ανασκαφές, τις νεώτερες αρχαιολογικές έρευνες με αφορμή την παρακολούθηση έργων τρίτων φορέων και τις παραδόσεις αρχαιοτήτων στην περιοχή».

    Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές στην παράκτια θέση του Αφάντου, αποκαλύπτουν αρχαιότητες που δείχνουν ότι η περιοχή απετέλεσε το πεδίο ανάπτυξης μιας ακμάζουσας κοινωνίας κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια έως και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο με έντονη εμπορευματική και εξαγωγική δραστηριότητα, που σύμφωνα με την αρχαιολογική επιστήμη σχετίζεται με τον αρχαίο δήμο των Βρυγινδαρίων και τις πόλεις της ροδιακής Περαίας.

    Οι πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή έχουν φέρει στο φως ταφές των προϊστορικών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αρχαίες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με κτιριακές υποδομές και κλιβάνους που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο έως και την ύστερη αρχαιότητα.

    Όσο για τον αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής αυτός αποτυπώνεται στον χαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου το 1999 για την προστασία των μέχρι τότε αρχαιοτήτων (παλαιοντολογικά ευρήματα, τοιχισμένη ακρόπολη, ταφές, οικιστικά κατάλοιπα) και στον καθορισμό Ζωνών Προστασίας το 2000.

    Η γνωμοδότηση για την αναοριοθέτηση ήταν ομόφωνη από το ΚΑΣ , και καθώς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο «απαρτίζεται από έγκριτους επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων της Υπηρεσίας, αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων δεν μπορούσε να μην υιοθετηθεί από τον υπουργό σε ένα κράτος νομιμότητας και σκοπίμως να αποκρυβεί από τους επενδυτές αλλά και το ΣτΕ, πρακτική που εφαρμοζόταν στο παρελθόν» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού .

    Σχετικά με το θέμα των επενδύσεων στο Αφάντου, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ αναφέρει ότι « έχει αναπτυχθεί συνεχής και γόνιμη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών - ΤΑΙΠΕΔ, συναρμόδια υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των οποίων υπάρχει ομοφωνία ότι η αναοριοθέτηση δεν θέτει σε αμφισβήτηση την πραγματοποίηση της επένδυσης».

    [18] Οι κοινωνικοί φορείς στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.

    Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

    Έντονη κριτική στις ρυθμίσεις που εισάγονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησαν και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων, των κοινωνικών φορέων και των συνδικάτων που συμμετείχαν στην σημερινή συνεδρίαση των επιτροπών. Η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές ορίστηκε για την Πέμπτη του Πάσχα.

    Οι κοινωνικοί φορείς στη Βουλή για το Ασφαλιστικό

    Τα πυρά όλων των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κλήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών να εκφράσουν τις απόψεις τους, δέχθηκε το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

    Οι φορείς έκαναν λόγο για απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, υποστήριξαν ότι διευρύνονται οι ανισότητες και οδηγούνται σε περαιτέρω φτωχοποίηση οι συντάξεις και οι μισθοί, με ορισμένους να ζητούν την απόσυρση του ενώ έμφαση δόθηκε και στην διατήρηση των Ασφαλιστικών τους ταμείων ως ανεξάρτητα.

    «Το νομοσχέδιο αναπαράγει διακρίσεις, αυξάνει τις εισφορές, επιταχύνει την φτωχοποίηση των συνταξιούχων ενισχύει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας ενώ η βιωσιμότητα του αμφισβητείται», υποστήριξε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης.

    Παράλληλα, αμφισβήτησε τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις κατηγορώντας την για δημαγωγία ενώ μίλησε για την δημιουργία συνταξιούχων δύο ταχυτήτων.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης πρόεδρος ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι δεν προηγήθηκε ένας στοιχειώδης διάλογος και κατηγόρησε τον υπουργό Εργασίας για υποκρισία, τονίζοντας ότι « χύνει κροκοδείλια δάκρυα όταν φέρνει ένα νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τις περικοπές, εκείνες που το ΣτΕ, έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές και διαλύει ότι είχε απομείνει από τις συντάξεις.

    Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, έκανε λόγο για προσχηματική διαβούλευση και παρελκυστική πολιτική που οδηγεί στα άκρα.

    «Τα τελευταία χρόνια έχουν κλείσει πάνω από 50.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί 850.000 θέσεις εργασίας . Το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση. Βάζει ευθέως κατά της επιχειρηματικότητας. Να μου δώσετε ένα περιβραχιόνιο να το φοράω γιατί αισθάνομαι πολίτης β' κατηγορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου έκανε λόγο για μεγάλες απώλειες των εισοδημάτων και τόνισε την πάγια θέση του για σύνδεση της αναλογικότητας με τις εισφορές.

    Ακόμα, μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων άρθρων για να μπορέσουμε, όπως είπε, «να προσεγγίσουμε επενδύσεις με μέτρο» ενώ τόνισε ότι «εμείς λέμε στο νοικοκύρεμα των συντάξεων όχι όμως στις συντάξεις επιδόματα, όχι στην ασφαλιστική απορρύθμιση που θα κατεδαφίσει εργασιακά δικαιώματα.

    Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής ,έκανε λόγο για κατάφωρα αντισυνταγματικές διατάξεις και επέκρινε την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι η πρόταση της για το ασφαλιστικό δεν συνοδεύεται από καμία αναλογιστική μελέτη όπως επιβάλλεται από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

    « Υπό τον μανδύα των ασφαλιστικών ρυθμίσεων εισάγονται φορολογικά μέτρα με απροκάλυπτα, δημευτικό χαρακτήρα», τόνισε ενώ έκανε λόγο για συνταξιοδοτική εξόντωση των ελεύθερων επαγγελματιών.

    «Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων διαπιστώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος γιατί διαπνέεται από αφερεγγυότητα το νομοσχέδιο», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ένωσης Συντακτών τόνισε την ανάγκη διατήρησης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου ταμείου.

    «Διαφωνούμε με την ένταξη του ταμείου σε ένα εν τη γενέσει του ελλειμματικό ταμείο. Υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας της περιουσίας του» τόνισε.

    Παράλληλα εξέφρασε την έντονη διαφωνία της ΕΣΗΕΑ στην κατάργηση του αγγελιόσημου που όπως είπε, χάριν σε αυτό δεν επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ ο κρατικός προϋπολογισμός.

    «Αν καταργηθεί θα υποχρεωθεί το δημόσιο να καταβάλει τις εργοδοτικές εισφορές. Θα πληρώσει 384 ευρώ για κάθε συνταξιούχο τη στιγμή που σήμερα δεν πληρώνει τίποτα», επεσήμανε ο κ. Κουμπιάς.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Βασίλης Νικολόπουλος, τονίζοντας ότι «η διατήρηση του αγγελιόσημου, που είναι οιονεί εργοδοτική εισφορά κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και των ταμείων και των δημοσιογράφων».

    «Η κατάργηση του θα οδηγήσει τις εφημερίδες σε πολύ δύσκολη θέση και οι μικρότερες σε κυκλοφορία θα κλείσουν, Δεν θα έχουμε ελευθερία του τύπου. Αν δεν κατοχυρωθεί το επάγγελμα μας και με συμβάσεις εργασίας και πάμε στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου χωρίς όρους, φοβάμαι ότι θα πλαισιώνουμε επιχειρήσεις που θα είναι δήθεν ΜΜΕ αλλά στην ουσία θα παίζουν διαφημίσεις, θα έχουν προγράμματα και οι δημοσιογράφοι θα είναι το άλλοθι τους», υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος προτείνοντας το αγγελιόσημο να επεκταθεί και στο διαδίκτυο όπου όπως είπε υπάρχει καθεστώς ζούγκλας και αυθαιρεσίας των εργοδοτών.

    Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υποστήριξε ότι με τις νέες διατάξεις το 70% των φορολογικών κα ασφαλιστικών εισοδημάτων θα πηγαίνεις τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία.

    «Το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν είναι ασφαλιστικό αλλά φορολογικό. Είναι επιβολή κεφαλικού φόρου στους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Δημιουργεί επαγγελματίες τριών ταχυτήτων. Προκλητικά ενισχύει τα λουκέτα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κόλλιας.

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών ΟΔΙΚΑ, Δήμος Κουμπούρης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έρχεται να εμποδίσει την εφαρμογή ακόμα και για αποφάσεις του ΣτΕ που βγήκαν με θετικό πρόσημο και αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους.

    «Το νομοσχέδιο σαρώνει ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση και τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Ρίχνει στον Καιάδα τους συνταξιούχους γιατί δεν τους χρειάζεται. Θέλει να πέσουν στο βωμό της ανάπτυξης», τόνισε ο κ. Κουμπούρης, ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου .

    «Τίποτα καινούργιο δεν οικοδομείτε. Οικοδομείτε μόνο πάνω στο παλιό με τα ίδια φοβικά προπαγανδιστικά επιχειρήματα», κατέληξε.

    Ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΑΑμεα ), έκανε λόγο για «ραγδαία υποχώρηση των κοινωνικών παροχών».

    «Θα δημιουργήσουμε περισσότερη φτώχεια, διακρίσεις και εξαθλίωση αν δεν το διορθώσουμε», τόνισε.

    Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του στη διάταξη που προβλέπει την χορήγηση σύνταξης με βάσει τα ποσοστά αναπηρίας, σημειώνοντας ότι δεν είναι επίδομα για να παίζει ρόλο η βαρύτητα της αναπηρίας.

    Ακόμα, ζήτησε η εθνική σύνταξη να δίνεται σε όλα τα άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτου χρόνου ασφάλισης και ποσοστού αναπηρίας τους.

    «Καταθέτουμε τροπολογία προσθήκη και ζητάμε να την κάντε δεκτή. Οι συνθήκες που ζούμε βαίνουν διαρκώς σε κατάσταση οδυνηρή σε όλα τα επίπεδα. Απευθυνόμαστε σε όλα τα δημοκρατικά μέλη γιατί η ψήφο σας θα βελτιώσει τη ζωή των ελλήνων με αναπηρία γιατί δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα η αναπηρία», κατέληξε ο κ. Βαρδακαστάνης.

    Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχαήλ Βλασταράκος, ανέφερε ότι δεν είναι ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά νομοσχέδιο που έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα.

    Τόνισε ακόμα την ανάγκη διατήρησης ως ανεξάρτητου, το ταμείο των επιστημόνων, που όπως είπε μέχρι σήμερα κατάφερε να κρατηθεί στα πόδια του χωρίς καμία εισφορά ή ένα ευρώ από το κράτος.

    «Στη βάση της περικοπής ασφαλιστικών δαπανών προαναγγέλλει μαζική έξοδο μεγάλων αξιόμαχων γιατρών. Τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα 15.000 γιατροί. Δεν δημιουργεί το νομοσχέδιο αυτό προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ασφαλιστικού. Αντίθετα θα ενδυναμώσει την παραοικονομία και την υπαλληλοποίηση του γιατρού. Είναι κοινωνικά άδικη και οικονομικά αδιέξοδη η λογική της εξάλειψης κάθε στοιχείου αναλογικότητας», υπογράμμισε.

    Ο Παναγιώτης Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων, υποστήριξε ότι και αυτό το νομοσχέδιο βρίσκει την εύκολη και θα συνεχίσει τις περικοπές συντάξεων, που ήδη έχουν υποστεί τη λαίλαπα της μείωσης η οποία μέχρι σήμερα έφθασε στο 60% των κύριων συντάξεων και περίπου στο 35% των επικουρικών.

    «Τώρα με την καινούργια χειρότερη μείωση δεν θα υπάρχουν πλέον συντάξεις αλλά φιλοδωρήματα», κατέληξε.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), Παντελής Τάτσης έκανε λόγο για λογική της «αρπαχτής» και για ασφαλιστικό σύστημα που κουτσουρεύεται και πετιέται στον Καιάδα. «Είναι προς το χειρότερο οι τροποποιήσεις του ασφαλιστικού. Ανησυχούμε όχι μόνο για τις συντάξεις αλλά και για την διατήρηση όλου αυτού του μηχανισμού που κατά κάποιοι τρόπο είχαμε προστασία υγείας», σημείωσε μεταξύ άλλων.

    Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γεώργιος Στασινός, έδωσε έμφαση στο να παραμείνει ανεξάρτητο το ταμείο τους το οποίο όπως είπε επί 40 χρόνια και μέχρι σήμερα ήταν βιώσιμο χωρίς καμία κρατική ενίσχυση.

    «Αφήστε το ανεξάρτητο. Διαφορετικά θα καταστρέψετε ένα υγιές ταμείο για να μην χαλάσετε τη ρητορική του ενός ταμείου. Καταστρέφετε το όνειρο των νέων επιστημόνων, τους διώχνετε από τη χώρα» τόνισε ο κ. Στασινός, ενώ σημείωσε ότι το 2015 διαγράφηκαν από το ΤΕΕ 4.000 μηχανικοί, το 2016 πάνω από 5.000, ενώ το 2017 προβλέπεται, αν δεν γίνει κάτι όπως είπε, να ξεπεράσουν τις 6.000.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βαγγέλης Μπούτας, επεσήμανε ότι ο αγώνας και τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι σημερινά και πρόσθεσε ότι και σήμερα «τράμπα φορολογικών με ασφαλιστικών μέτρων γίνεται».

    Ταυτόχρονα κάλεσε σε παλλαϊκή συμμαχία όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους «για να φέρουμε τούμπα αυτή την αντιλαϊκή πολιτική με την οποία δεν υπάρχει προοπτική».

    «Εμείς προχωράμε σε 48ωρη απεργία, πάμε στα 68 μπλόκα και καλούμε όλο τον κόσμο να διαδηλώσει για να μην περάσει αυτός νόμος. Απορύρετε τον αλλιώς κανένας δεν θα μπορέσει να πατήσει στο χωριό του», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπούτας.

    Ο πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Γιαννίτσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι το ασφαλιστικό σύστημα με τα μεγάλα ελλείμματα του, είναι «ένα γενεσιουργό, ένα θεμελιακό των αιτιών που οδήγησαν στην οικονομική κρίση».

    «Το ασφαλιστικό πάει χέρι- χέρι με τη κρίση. Χαρακτηρίζεται από εκρηκτικές καταστάσεις που δημιουργήθηκαν το 2008 -2015 με τους 550.000 νέους συνταξιούχους που προστέθηκαν. Πως μπορεί αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Με ορισμένες αρχές που πρέπει να κρατηθούν. Ναι στην αρχή της ισότητας μεταξύ όλων των ασφαλισμένων όχι στην ισοπέδωση όμως», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννίτσης.

    Ακόμα, ο πρώην υπουργός επεσήμανε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν γίνεται βιώσιμο με επιμέρους λύσεις που κρατάνε ελάχιστα και δημιουργούν αναστάτωση και αιφνιδιασμούς.

    Πρέπει οι αλλαγές να είναι διαρκείας. Σε άλλες χώρες είναι πάνω από 25 χρόνια.

    Το ασφαλιστικό είναι τόσο κρίσιμο για τη χώρα που είναι ανάγκη να συμπράξουν περισσότερες πολιτικές δυνάμεις. Ποιες θα είναι αυτές, ποιος και με ποιο τρόπο θα συμπράξουν δεν είναι ο ρόλος μου να το πω», κατέληξε ο κ. Γιαννίτσης.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Γιώργος Γερακαράκος, μίλησε για «νέα επιχειρούμενη φτωχοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας» και για «πρακτικές συνεχούς αιφνιδιασμού» για να καλυφθεί όπως είπε, η αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου όπως επεσήμανε και το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Ακόμα μίλησε για συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, ενώ επέκρινε την κατάργηση της σύνταξης χηρείας τονίζοντας ότι «δεν θα δεχτούμε σκόντο στο θάνατο συναδέλφων μας».

    «Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργεί κάθε έννοια δικαιοσύνης διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό. Δεν θα περάσει γιατί υπάρχουμε», κατέληξε.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΞΙΑ, Γιάννης Κατσιαμάκας , υποστήριξε ότι εγκλωβίζονται και τιμωρούνται οι συνταξιούχοι.

    «Αυτό το νομοσχέδιο επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα. Η αξιοπρεπής σύνταξη γίνεται όνειρο θερινής νυκτός. Με τις αντιασφαλιστικές, αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του, μας ρίχνει στην ίδια μηχανή κιμά. Θα υποστούμε τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους. Μας δίνετε το τελειωτικό χτύπημα. Εμείς την επομένη της ψήφισης του θα προσφύγουμε στο ΣτΕ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσιαμάκας.

    Ο Βασίλης Νικολόπουλος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στρατιωτικών, υποστήριξε ότι «πλήττει ευθέως και πολλαπλώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η ένταξη τους στον ενιαίο φορέα ασφάλισης.

    «Δεν είναι εταιρία οι ένοπλες δυνάμεις για να τις εντάξουμε. Μην κάνετε αυτό το λάθος», τόνισε.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Απόστρατων Αστυνομικών Γρηγόρης Αναγνώστου , έκανε λόγο για νομοσχέδιο που κινείται στην ίδια γραμμή ισοπεδωτικής λογικής όπως και τα προηγούμενα που έχουν ψηφιστεί, και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα δυσμενής η μεταχείριση που έχει επιδειχθεί για τα Σώματα Ασφαλείας.

    «Οι διατάξεις του συνιστούν την επιτομή της απαξίωσης σε μια εδική κατηγορία που εργάζεται κάτω από αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες. Εμείς επιμένουμε στη διατήρηση της αυτοτέλειας του Ταμείου μας και λέμε όχι στον ενιαίο φορεά κοινωνικής ασφάλισης που το ακυρώνει με μεθοδευμένα βήματα», τόνισε.

    «Η κατάργηση του αγγελιόσημου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο. οδηγεί σε αφανισμό το ταμείο περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στον Τύπο και ακυρώνει βίαια ένα ταμείο που δημιουργήθηκε από τον μόχθο των εργαζομένων εδώ και μισό αιώνα και ακόμη και στα ύστερά του, αποτελεί πανευρωπαϊκό πρότυπο», ανέφερε ο πρόεδρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), Ευάγγελος Τάτσης.

    Ο κ. Τάτσης καταλόγισε επίσης στην κυβέρνηση, ότι ενώ προσπαθεί να περιορίσει το δημοσιονομικό κόστος δημιουργεί επί πλέον ανελαστικές δαπάνες άνω των100 εκατ. ευρώ και ότι, «με το πρόσχημα της κοινωνικής δικαιοσύνης επιχειρεί να υφαρπάξει τα εναπομείναντα αποθεματικά».

    «Πρόκειται για ασφαλιστική απορρύθμιση και όχι μεταρρύθμιση. Το ότι δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη δείχνει ότι πάμε στα τυφλά. Είναι μύθος ότι δεν κόβονται οι συντάξεις. Με τον τρόπο που γίνεται ο υπολογισμός το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μειωμένο σε κάποιες κατηγορίες κοντά στο 40%. Είμαστε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

    Ο Θρασύβουλος Καλογρίδης, πρόεδρος Επιμελητηρίου Νήσων, έδωσε έμφαση στην ιδιαιτερότητα των νησιωτικών επιχειρήσεων οι οποίες όπως είπε, έχουν 18% επιπλέον κόστος σε σχέση με τις ορεινέ επιχειρήσεις ενώ ταυτόχρονα υπήρξαν θύματα και της προσφυγικής κρίσης και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αναστολή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ ως μέτρο ανακούφισης.

    «Δεν είμαστε υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου. Θέλουμε να ψηφιστεί το ταχύτερο αλλά να μας ακούσετε ότι υπάρχουμε, και να θεσπίσετε ειδικά κίνητρα», επεσήμανε.

    [19] Μειώθηκε ο αριθμός των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά

    Σε 2.680 ανέρχονται οι μετανάστες και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά καθώς την περασμένη Δευτέρα 25/04, 508 άτομα μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στο κέντρο φιλοξενία στο Σκαραμαγκά.

    Η μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών αναμένεται να συνεχιστεί ανάλογα με τις εξελίξεις των εργασιών στο Σκαραμαγκά αλλά και στα υπόλοιπα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας που δημιουργούνται.

    [20] Γ. Κατρούγκαλος: Προσπάθεια να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σε σημερινές του δηλώσεις, μετά από τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των ΜΜΕ, ανέφερε ότι υπάρχει η διάθεση για συνέχιση της συζήτησης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα του αγγελιόσημου.

    Υπενθυμίζεται ότι, χθες, ο υπουργός, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε ότι συγκαλεί, γι' αυτό το λόγο, τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα. Στις δηλώσεις του, μετά από τη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου των δημοσιογράφων, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός, αρμόδιος για την κοινωνική ασφάλιση Τάσος Πετρόπουλος, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προσπάθησε να υπερασπίσει το αγγελιόσημο ως οιωνεί εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο, «όπως το θεωρούν οι δανειστές». Όπως είπε, στο πλαίσιο μίας θεολογικής εμμονής, οι δανειστές επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι να εξεταστεί πως, ενόψει της νομοθετικής κατάργησης, μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί τρόποι διάσωσης του σχετικού πόρου, μέσω μίας συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού και των σωματείων των εργαζομένων. Ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα, χωρίς να υπάρξει συμφωνία, «αλλά με τη δήλωση και από τις δύο πλευρές μίας διάθεσης να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση».

    Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος χθες συνολικά στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, δήλωσε ότι «πρόκειται για μία μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

    Όπως σημείωσε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας. Για παράδειγμα, όπως προσέθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».

    Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των χθεσινών δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος».

    Από την πλευρά του, ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας χθες στη Βουλή, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για τη διατήρηση του αγγελιόσημου ως εισφοράς. Όπως υποστήριξε, το αγγελιόσημο θα πρέπει να διατηρηθεί ως εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ και «όχι ως φόρος που κάποιοι καταβάλλουν».

    Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό βρίσκεται στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και, μετά το Πάσχα, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

    [21] ΚΥΣΟΙΠ: Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

    Την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) πήρε το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Προτεραιότητα του σχεδίου αποτελεί η ανάπτυξη του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, η εξωστρέφεια και η μείωση της τιμής των φαρμάκων.

    Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε επίσης σχέδιο για την ενίσχυση δομών στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Παράλληλα ανέθεσε στη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να ετοιμάσει αναλυτική εισήγηση για τη ρύθμιση στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων που έχει χορηγήσει σε δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους.

    Ελληνική φαρμακοβιομηχανία

    Ειδικότερα, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) συνεδρίασε τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και κατά τη συνεδρίασή του ενέκρινε την εισήγηση της υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιας για τη Βιομηχανία, Θεοδώρας Τζάκρη, σχετικά με την πρόταση Σχεδίου Δράσης για την ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στην αντίστοιχη μελέτη που πραγματοποιήθηκε. «Στόχος της κυβέρνησης είναι ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας να αποτελέσει πρότυπο για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ξεκάθαρους ρόλους και αμοιβαίες δεσμεύσεις», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι η μελέτη για το χώρο της φαρμακοβιομηχανίας θα λειτουργήσει πιλοτικά για τη σύνταξη μελετών και για άλλους κλάδους της οικονομίας στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.

    Σε ότι αφορά το Σχέδιο Δράσης, στο επίκεντρο βρίσκονται όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου του φαρμάκου που διαθέτουν ερευνητική ή/και παραγωγική δραστηριότητα στην ελληνική επικράτεια, οι οποίες στην πλειονότητα τους είναι ελληνικών συμφερόντων.

    Στόχος του Σχεδίου είναι η αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και η ανάδειξη των προοπτικών που διανοίγονται για τον κλάδο μέσω των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων του κλάδου, προκειμένου να υποστηριχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

    Νεοφυής Επιχειρηματικότητα

    Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε την εισήγηση του υφυπουργού Οικονομίας, αρμόδιου για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση σχετικά με την ενίσχυση δομών στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως είναι οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων (business incubators). Με τη λειτουργία των δομών αυτών επιδιώκεται να αντιμετωπιστούν κάποια από τα βασικά προβλήματα που αποτρέπουν την ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ή και ευθύνονται για την αποτυχία επιχειρηματικών εγχειρημάτων.

    Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

    Το ΚΥΣΟΙΠ ανέθεσε στη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να ετοιμάσει αναλυτική εισήγηση που να περιλαμβάνει: α) σχέδιο για τη ρύθμιση, εντός του 2016, των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων που έχει χορηγήσει σε 145.000 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους και β) προτάσεις για την ενίσχυση του αναπτυξιακού του ρόλου στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η σχετική εισήγηση θα συζητηθεί στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. εντός του Μαϊου.

    [22] Παναθηναϊκός: Χειρουργήθηκε ο Γιάνκοβιτς

    Οι... τίτλοι τέλους της εφετινής αγωνιστικής περιόδου «έπεσαν» και επίσημα για τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς, ο οποίος υποβλήθηκε σε επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση στο αριστερό χέρι.

    Ο «πράσινος» φόργουορντ υπέστη κάταγμα στο δεύτερο μετακάρπιο στον πρώτο προημιτελικό της σειράς της Α1 Ανδρών με τον Κολοσσό Ρόδου στο ΟΑΚΑ. Πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός να ενημερώνει πως «του τοποθετήθηκε νάρθηκας, τον οποίο και θα φέρει για διάστημα ενός μήνα και ακολούθως θα ξεκινήσει αποθεραπεία».

    [23] Ντεμπούτο με νίκη για τον Πεδουλάκη

    Στο ντεμπούτο του Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο του Παναθηναϊκού, στη δεύτερη θητεία του, οι «πράσινοι» επικράτησαν εύκολα 91-63 του Κολοσσού και έκαναν το 1-0 στη σειρά των προημιτελικών της Α1. Σήμερα θα διεξαχθεί το δεύτερο ματς στη Ρόδο.

    Τα δεκάλεπτα: 34-14, 49-31, 73-48, 91-63.

    Οι συνθέσεις:

    Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Φελντέιν 20, Γκιστ 6, Καλάθης 10, Γουίλιαμς 10, Χάντερ 1, Μποχωρίδης 1, Γιάνκοβιτς 2, Φώτσης 10, Ραντούλιτσα 8, Παππάς 8, Διαμαντίδης 3, Χέινς 12.

    Κολοσσός Ρόδου (Λυκογιάννης): Λαρεντζάκης 14, Ντέιβις 2, Λίντεν 3, Ρέλεφορντ 9, Λιούις 9, Γεωργαλής 4, Αγγελάκος 2, Άχονεν 8, Σαλούστρος 2, Μακ Γκι 10.

    [24] Δεν κατεβαίνει στο "Γ. Καραϊσκάκης" για τον επαναληπτικό ημιτελικό ο ΠΑΟΚ

    Δεν θα παραταχθεί αύριο το απόγευμα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ο ΠΑΟΚ για τον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, προς τον Ολυμπιακό, όπως από χθες κατέστησε σαφές η ομάδα της Θεσσαλονίκης. Η πρόθεση του μεγαλομετόχου κ. Ιβάν Σαββίδη να μην αγωνιστεί η ομάδα του με τον Ολυμπιακό, κατέστη επίσημη θέση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με οποιοδήποτε αγωνιστικό, βαθμολογικό και οικονομικό κόστος.

    Στην απόφη αυτή οδηγήθηκε ο μεγαλομέτοχος μετά από σύσκεψη στην οποία αν και δεν παρέστη είχε άμεση ενημέρωση και στην οποία περέστησαν όλο το δ.σ. της ΠΑΕ, ο προπονητής Βλάνταν Ιβιτς, και οι δυο βετεράνοι ποδοσφαιριστές Γιώργος Κούδας και Κούλης Αποστολίδης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο ΠΑΟΚ οδηγείται στην απόφαση του αυτή, διότι ακόμα δεν έχει υιοθετηθεί ο κώδικας δεοντολογίας της FIFA από την ΕΠΟ, δεν τιμωρήθηκε ο Παππάς για τα σφυρίγματα του στην Τούμπα κατά τον πρώτο αγώνα, δεν ορίστηκε ξένος διαιτητής αλλά ο κ. Καλογερόπουλος, γεγονός που επιβεβαιώνει κατά την ΠΑΕ, ότι ο τρόπος λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δεν άλλαξε στο ελάχιστο, άρα δεν υπάρχουν λόγοι να αλλάξει και η αρχική απόφαση του Ιβάν Σαββίδη, που οραματίζεται την διαφορετική λειτουργία και διαχείριση θεμάτων του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    "Ο ΠΑΟΚ δεν πρόκειται να αποτελέσει μέρος κανενός παιχνιδιού, πολύ δε μάλιστα ενός συστήματος που καταρρέει και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις" αναφέρουν κύκλοι της Μακεδονικής ΠΑΕ.

    Η ομάδα πάντως προετοιμάστηκε και σήμερα στην Τούμπα. Οι Γιώργος Τζαβέλλας, Μάρκος Βελλίδης ακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα αποφόρτισης με ασκήσεις φυσικής κατάστασης, ο Μάριν Λέοβατς συνέχισε πρόγραμμα αποκατάστασης με μπάλα και ασκήσεις φυσικής κατάστασης κι ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ αποθεραπεία και φυσική κατάσταση.

    [25] Απορρίφθηκε η προσφυγή του Παναθηναϊκού

    Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ απέρριψε την προσφυγή του Παναθηναϊκού κατά της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ για τις ποινές που επιβλήθηκαν για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό που δεν έγινε ποτέ. Οι «πράσινοι» είχαν τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών και βαρύ χρηματικό πρόστιμο, ποινή που διατηρήθηκε και σε δεύτερο βαθμό. Έτσι προσέφυγαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο προσβάλλοντας την απόφαση της Εφέσεων, με τον Ολυμπιακό να κάνει παρέμβαση κατά της συγκεκριμένης αιτήσεως.

    Μετά την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, απομένει μόνο η απόφαση για την έφεση της ΑΕΚ για τις ποινές που αφορούν τον αγώνα με τον Ατρόμητο, προκειμένου να επικυρωθεί η βαθμολογία της Super League εν όψει των πλέι οφ. Υπενθυμίζεται ότι στον Παναθηναϊκό είχαν επιβληθεί πρόστιμο 190.000 ευρώ, αφαίρεση 3 βαθμών από το πρωτάθλημα και 4 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών (τις οποίες ήδη εξέτισε). Αναλυτικά η απόφαση:

    «Αριθμός απόφασης 86/26-4-2016: Δέχεται τυπικά την προσφυγή της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΟ και την παρέμβαση της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ. Απορρίπτει κατά πλειοψηφία την προσφυγή της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΟ κατά της υπ? αριθμ. 92/31-12-2015 απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, ενός μέλους έχοντος την άποψη ότι για την υπό στοιχείο 4η πράξη (άρθρο 15 παρ. 6 περ. δ του Πειθ. Κώδ. της ΕΠΟ) πρέπει να επιβληθεί η χρηματική ποινή των ογδόντα χιλιάδων (80.000) ευρώ και μόνον γι? αυτήν την παράβαση)».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 26 April 2016 - 16:32:40 UTC