Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τριμερής συνάντηση αύριο για το αγγελιόσημο

  • [01] Γ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τριμερής συνάντηση αύριο για το αγγελιόσημο

    ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    Την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοινώνοντας τριμερή συνάντηση αύριο «για να δούμε πως θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου».

    Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Επειδή θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, έχω καλέσει αύριο σε μία τριμερή συνάντηση τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του γραπτού Τύπου όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να δούμε πως θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί, θεωρώντας το ως κοινωνικό πόρο».

    Αναφερόμενος συνολικά στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, με τίτλο «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος-Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», που κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα της Παρασκευής, ο υπουργός δήλωσε ότι «πρόκειται για μία μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

    Όπως είπε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

    Για παράδειγμα, όπως προσέθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».

    Ο κ. Κατρούγκαλος, μέσω των δηλώσεών του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διευκρίνισε ότι θα ακούσει με προσοχή όλες τις προτάσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο της νομοθετικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στη Βουλή και θα αποδεχτεί, όσες από αυτές είναι δυνατόν να γίνουν αντικείμενο αποδοχής, «λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που απορρέουν, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «στο τέλος θα έχουμε μία μεταρρύθμιση τομή, που, για δεκαετίες, είχε ανάγκη αυτός ο τόπος».

    Τ. Πετρόπουλος: Διατήρηση του αγγελιοσήμου ως εισφοράς στον ΕΔΟΕΑΠ

    Αύριο το πρωί θα γίνει η ύστατη προσπάθεια για τη διατήρηση του αγγελιοσήμου ως εισφοράς, ανέφερε στη Βουλή και ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Τάσος Πετρόπουλος, απαντώντας στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τον κατηγόρησε λέγοντας ότι ως δικηγόρος των Ενώσεων Συντακτών, υποστήριζε διαφορετικά πράγματα από εκείνα που υποστηρίζει ως υπουργός.

    «Από το 2008 υποστήριζα ως νομικός σύμβουλος των Ενώσεων ότι το αγγελιόσημο θα πρέπει να διατηρηθεί ως εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ και όχι ως φόρος που κάποιοι καταβάλλουν», απάντησε ο κ. Πετρόπουλος και υποστήριξε ότι «οι κυβερνήσεις από το 2012 είχαν αποφασίσει την κατάργησή του πόρου», ο οποίος, όπως είπε, είχε θεσμοθετηθεί μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ως πηγή εσόδων για τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΜΜΕ.

    «Εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι πρέπει να βρούμε τρόπο προστασίας του αγγελιόσημου με έναν τρόπο ασφαλή σαν εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά όχι ως φόρος που άλλοι καταβάλλουν.

    Ο κ. Πετρόπουλος είπε επίσης ότι αύριο θα γίνει τριμερής συνάντηση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των δημοσιογραφικών ενώσεων και των ενώσεων ιδιοκτητών για το θέμα αυτό. ΠΟΕΣΥ: Η απεργία συνεχίζεται και τη Μ. Τρίτη

    Τη συνέχιση της απεργίας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης μέχρι τις 6 το πρωί της Μ. Τετάρτης, επαναβεβαίωσε σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ενώ το ΔΣ της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει αύριο, μαζί με τους προέδρους των Ενώσεων, προκειμένουν «να συνεκτιμήσει την κατάσταση μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και τις προτάσεις που κατατέθηκαν σήμερα το πρωί, στη συνάντηση με διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ για νέες μορφές στη συνέχιση των κινητοποιήσεών μας».

    Σημειώνεται ότι για αύριο Μ. Τρίτη, η ΠΟΕΣΥ έχει καλέσει τους εργαζόμενους στο χώρο της Ενημέρωσης σε «αγωνιστική και μαχητική συγκέντρωση», στη μία το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

    Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΠΟΕΣΥ, αναφέρει ότι η απεργία σε όλα τα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα, που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) μέχρι στις 6 το πρωί της Μ. Τετάρτης, συνεχίστηκε και σήμερα «με αμετακίνητη βούληση την απόσυρση και καταψήφιση του εξοντωτικού αντεργατικού κυβερνητικού ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξαθλιώνει όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της χώρας και πλήττει θανάσιμα την Ενημέρωση και τους ανθρώπους της».

    «Οι απεργοί εργαζόμενοι του κλάδου μας, με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν κάθε απεργοσπαστική πρόθεση, περιφρουρώντας την επιτυχία της απεργίας. Η συμμετοχή στους απεργιακούς αγώνες των σωματείων μας είναι ύψιστη και βασική υποχρέωση όλων των μελών τους, εμπνευσμένη από την επαγγελματική συνείδησή τους και τις καταστατικές υποχρεώσεις τους, οι οποίες πηγάζουν από τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για απεργοσπαστικές περιπτώσεις» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και τονίζεται:

    «Ο αγωνιστικός παλμός του κλάδου που είχε εξαγγελθεί από την ΠΟΕΣΥ να εκδηλωθεί έξω από το υπουργείο Εργασίας, κρίνεται απολύτως σκόπιμο τώρα να διατρανωθεί σε επιχειρήσεις ΜΜΕ με τυχόν απεργοσπαστικές διαθέσεις.

    Αγωνιζόμαστε για:

  • Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.

  • Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης».

    Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ

    Να στηρίξουν μαζικά κάθε απεργιακή ή άλλη κινητοποίηση, καλεί όλους τους δημοσιογράφους, με σημερινή ανακοίνωσή του, το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ.

    Συγκεκριμένα, το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας αναφέρει:

    «Σε γενικό ξεσηκωμό βρίσκεται ο δημοσιογραφικός κόσμος, όπως και άλλοι κλάδοι εργαζομένων, για την ανοιχτή επίθεση εναντίον μας με το προωθούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Τα ασφαλιστικά μας ταμεία διαλύονται με την αρπαγή των αποθεματικών, όσων απέμειναν από τα «κουρέματα». Καμιά εγγύηση για τις συντάξεις και την ιατρoφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ οδηγείται σε αδιέξοδο.

    Τις κρίσιμες αυτές ώρες οι δημοσιογραφικές ενώσεις και γενικά οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ξεκίνησαν μαζικές κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν όσα σε βάρος τους δρομολογούνται

    Το Εποπτικό Όργανο Δεοντολογίας καλεί όλους τους συναδέλφους, ανεξάρτητα από την όποια ιδιότητά τους, να στηρίξουν μαζικά κάθε απεργιακή ή άλλη κινητοποίηση, μετέχοντας δυναμικά στον κοινό αγώνα, όπως επιβάλλουν όχι μόνο οι καταστατικές διατάξεις, αλλά κυρίως το ηθικό μας χρέος απέναντι στο μέλλον του κλάδου».

    ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

    Εξάλλου, να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο, στις 7.00 το απόγευμα, στο Σύνταγμα, καλεί το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ. Με αίτημα "Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο-λαιμητόμος για την Ασφάλιση", το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί όλους (δημοσιογράφους, διοικητικούς, τεχνικούς τύπου, τηλεόρασης και ραδιοφώνου, τους εργαζόμενους στη γαλέρα του διαδικτύου και των παραγωγών, τους φωτορεπόρτερ), όλους τους εργαζόμενους με κάθε σχέση εργασίας ?μισθωτούς, μπλοκάκια ή ανασφάλιστους-, συνταξιούχους και άνεργους του κλάδου σε αγωνιστική, ταξική ενότητα και πάλη με όλους τους εργαζόμενους και τον λαό. Βουλή: Έντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στην πρώτη συζήτηση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου

    Σε υψηλούς τόνους, και με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για αναγκαία μεταρρύθμιση εθνικής σημασίας και να διαβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δίκαιη ανακατανομή των βαρών και η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι διαλύει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.

    Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για «εθνικής σημασίας μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά το σύστημα συντάξεων», τόνισε ότι έχει καθυστερήσει τόσο πολύ που έγινε «ωρολογιακή βόμβα που συνεχώς χτυπά», ενώ διαβεβαίωσε ότι προστατεύονται πλήρως οι κύριες συντάξεις.

    Ο κ. Κατρουγκάλος, μίλησε για αδιέξοδο και χαοτική κατάσταση που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση, τόσο σε ό,τι αφορά τα ελλείμματα των ασφαλιστικών οργανισμών όσο και στον ανορθολογικό τρόπο κατανομής των συντάξεων, που δεν εξασφάλιζαν ούτε την ισονομία ούτε την αποτελεσματικότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

    «Ενόψει αυτής της ανάγκης διατυπώνουμε την πρόταση ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας. Η πρόταση μας εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία. Προβλέπονται σημαντικές μεταβατικές περίοδοι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες που υφίστανται επιβάρυνση», επισήμανε.

    Έμφαση έδωσε ο υπουργός Εργασίας, στην καθιέρωση, για πρώτη φορά, εθνικής σύνταξης, χαρακτηρίζοντας την τομή, και τονίζοντας ότι δεν θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά από την φορολογία, με στόχο ?είπε- «να αποτελέσει εγγύηση για να εξασφαλιστεί σε όλους ένα ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης και να υπάρξει προστασία από την ακραία φτώχεια».

    «Η πρόβλεψη αυτή για την εθνική σύνταξη, σε συνδυασμό με την ανταποδοτικότητα, είναι πλήρης προστασία των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων», προσέθεσε.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αντέτεινε ότι σε αυτήν την αναγκαία συνταξιοδοτική και δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση ενσωματώνει ισοδύναμα μέτρα, προστατεύοντας τούς πιο κοινωνικά αδύναμους ,αλλά και την μεσαία τάξη.

    «Εφαρμόζουμε κανόνες ισονομίας τόσο στις εισφορές όσο και στις συνταξιοδοτικές παροχές, με ιδιαίτερη πρόνοια σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας», τόνισε και υποστήριξε ότι «όποιος ισχυρίζεται ότι μπορεί να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές χωρίς μείωση των συντάξεων, δημαγωγεί».

    Αναφερόμενος στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κάνει λόγο για αντισυνταγματικότητα, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «εσφαλμένη την άποψη» του ΕΣ και τόνισε ότι εξαρχής υπήρχε αναλογιστική μελέτη και ότι «όλες οι προβλέψεις έχουν βασιστεί και στηρίζονται στις αναλογιστικές μελέτες της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας, η οποία διετέλεσε και ο βασικός σύμβουλος στην κατάρτιση του νομοσχεδίου».

    Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί η σχετική αναλογιστική μελέτη που θα έχει την επιστημονική επικύρωση της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας».

    «Σας καλώ να προσανατολιστούμε προς το μέλλον και να επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε με τον καλύτερο δυνατό διαρθρωτικό κα δομικό τρόπο, ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα, αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη και αποτελεσματική άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος και υποσχέθηκε ότι θα ακούσει με προσοχή τις προτάσεις όλων των κομμάτων και θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκας, που επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τες ότι «έφεραν στα πρόθυρα της καταστροφής το ασφαλιστικό σύστημα».

    «Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Βασική μέριμνα της κυβέρνησης είναι η προστασία των κύριων αλλά και των χαμηλών συντάξεων και η δίκαιη κατανομή των βαρών. Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής είναι να διαμορφώσουμε ένα συνταξιοδοτικό σύστημα βιώσιμο και να αντιμετωπιστούν τα εκρηκτικά ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων με κοινωνικά δίκαιο τρόπο», τόνισε ο κ. Μπάρκας.

    Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δημιούργησε με τις πολιτικές της «ένα εκρηκτικό δημοσιονομικό "κοκτέιλ"», φέρνοντας όπως είπε, νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «κερασάκι στη τούρτα» των αντιλαϊκών μέτρων.

    Όπως υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, 1,8 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα για το ασφαλιστικό, 1,8 δισ. οι έμμεσοι φόροι και 1,8 δισ. οι άμεσοι φόροι, ενώ έκανε λόγο για «ψευδεπίγραφα λάβαρα» σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί δίκαιης κατανομής των βαρών.

    «Με τις πολιτικές σας δημιουργήσατε μια εξωπραγματική απαράδεκτη αστοχία. Πέσατε έξω. Και το ασφαλιστικό είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

    Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε την εθνική σύνταξη «φιλοδώρημα» και έκανε λόγο για «πολιτική κουτοπονηριά της κυβέρνησης», ενώ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση που κόβει το ΕΚΑΣ και τα επιδόματα.

    «Είναι μια κλασσική παλαιού τύπου κουτοπονηριά για να αποφύγετε τον σκόπελο του πολιτικού κόστους. Δημιουργείτε αφόρητες συμπληγάδες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μηχανικούς, δικηγόρους, γιατρούς. Δεν χτυπάτε την πλουτοκρατία όπως ισχυρίζεστε, ούτε κάνετε κοινωνική δικαιοσύνη. Στην διανομή της φτώχειας δεν μπορεί να υπάρχει δικαιοσύνη. Ο πιο αδύναμος θα πληρώσει τη νύφη. Ενώ ήρθατε με μεγαλεπήβολες εξαγγελίες, γίνατε οι σφαγείς των χαμηλών συντάξεων και εισοδημάτων», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου και κατέληξε λέγοντας:

    «Εμείς θα καταθέσουμε δική μας πρόταση, που είναι σε τελείως διαφορετική λογική, για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά να ξέρετε ότι αυτό το έκτρωμα που καταδυναστεύει και διαλύει τα χαμηλά στρώματα δεν θα το υποστηρίξουμε».

    «Κακοστημένο θέατρο με οδυνηρό τέλος που σφραγίστηκε με το πιο σκληρό μνημόνιο», χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ευάγγελος Καρακώστας, ο οποίος υποστήριξε ότι τα μέτρα είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας «που υπέγραψαν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και η ΝΔ» και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σήμερα «επικρίνει τα μέτρα για καθαρά πολιτικούς λόγους».

    «Προϊόν της καταστροφικής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό σύστημα η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «"αντιασφαλιστικό", γιατί για πρώτη φορά διαρρηγνύει απολύτως την αναλογία εισφορών και παροχών και "αντεργατικό" γιατί υποθάλπει τη μαύρη και αδήλωτη εργασία».

    Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ενώ απηύθυνε «κάλεσμα στο λαό, να βγει στο δρόμο και να ανατρέψει τα σχέδια της κυβέρνησης». «Να μην επιτρέψουμε η εβδομάδα των Παθών να γίνει χρόνια παθών για μισθωτούς και συνταξιούχους», ανέφερε ο κ. Κατσώτης.

    «Το κύριο πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι ότι ένα αναποτελεσματικό πολιτικό σύστημα, κοντόφθαλμο, ρουσφετολογικό και ανεύθυνο διαχρονικά, συνέχιζε να διευρύνει τα προνόμια και τις εξαιρέσεις», ανέφερε ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Σπύρος Δανέλλης, είχε ζητήσει να κληθεί στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών ο Τάσος Γιαννίτσης.

    «Δεν επηρεάζονται οι χαμηλόμισθοι και τα μεσαία εισοδήματα από τις νέες ρυθμίσες», υποστήριξε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχρηστόπουλος, και υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας ότι «σε δυο χρόνια δεν θα πληρωνόταν καμία σύνταξη εάν αυτή η κυβέρνηση σφύραγε στον αέρα».

    Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που έδειξε η Ελλάδα στους πρόσφυγες και επετέθη κατά των κκ Σόιμπλε και Τόμσεν, λέγοντας ότι «είναι άνανδρο να πατάς μια τέτοια χώρα πάλι στο λαιμό».

    Την περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου των 3.000 ευρώ για όσους παίρνουν «διπλές και τριπλές συντάξεις» ζήτησε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. Όπως υποστήριξε, από τη μείωση αυτή και μειώσεις στις υψηλότερες συντάξεις των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι για την ενίσχυση της βασικής σύνταξης και των ανέργων.

    Η Επιτροπή θα συνεχίσει αύριο το πρωί στις 10:30 με ακρόαση μόνο εξωκοινοβουλευτικών φορέων, ενώ η τρίτη συνεδρίαση ορίστηκε για μετά το Πάσχα, την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 11:00 το πρωί με συζήτηση επί των άρθρων, και την επόμενη μέρα, Παρασκευή 6 Μαΐου θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στο ασφαλιστικό/φορολογικό

    Συγκέντρωση στα Χαυτεία και πορεία στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ, ενάντια «στο νομοσχέδιο-ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση και το νομοσχέδιο της νέας φορολεηλασίας». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, η ΠΟΠΟΚΠ, η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων, η Λαϊκή Ενότητα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.

    Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, η ΑΔΕΔΥ μαζί με την Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών έχουν καταλάβει από τις 6:00 σήμερα το πρωί το κτίριο του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Λυκούργου και Αθηνάς), «το οποίο λειτουργεί, σήμερα, ως κέντρο αγώνα για την υπεράσπιση των Ασφαλιστικών μας Ταμείων και του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης», όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ, σε σημερινή ανακοίνωσή της.

    Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει, επίσης, ότι εκτός από το ασφαλιστικό και το φορολογικό «που θα επιβαρύνουν τον λαό με 5,4 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση συμφώνησε με τους δανειστές να νομοθετήσει και επιπλέον "προληπτικά" μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, εξόντωσης του λαού για να εφαρμοστούν άμεσα σε περίπτωση μη υλοποίησης του μνημονιακού προγράμματος» και τονίζει:

    «Δίνουμε τη μάχη τώρα! Τα ψέματα τελείωσαν!

    Μπλόκο στα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, στο ασφαλιστικό και τη νέα φοροεπιδρομή.

    Να ανατραπεί συνολικά η επίθεση Κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ.

    Παλλαϊκός ξεσηκωμός παντού με απεργίες, καταλήψεις, συλλαλητήρια κάθε μέρα από εδώ και εμπρός».

    Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει τη συνέχιση της απεργίας-αποχής όλων των δημοσίων υπαλλήλων από τη συμμετοχή τους στο σύνολο των συμβουλίων και των επιτροπών του Δημοσίου από τη Δευτέρα, 25 Απριλίου 2016 έως και την Παρασκευή, 29 Απριλίου 2016 με δυνατότητα συνέχισης με νεότερη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

    Εξάλλου, η ΠΟΠΟΚΠ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, σε ανακοίνωσή της με την οποία καλούσε σε συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, αναφέρει: «...αν το νομοσχέδιο αυτό γίνει νόμος του κράτους θα αποτελέσει το ισχυρότερο και καθοριστικότερο βήμα από τη μεριά των επιχειρηματικών ομίλων και της μεγάλης εργοδοσίας για την τελική διαμόρφωση της συνταξιοδοτικής παροχής σ'ένα εύρος μεταξύ 200 και 700 ευρώ με περιορισμό της συμμετοχής του κράτους στην καταβολή μιας εθνικής σύνταξης. Είναι αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για την καθολική απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής εργοδοτικών εισφορών και την πλήρη κατάργηση του θεσμού της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για τα ντόπια και ξένα πολιτικά τους υποχείρια δεν χρειάζεται καμιά αναφορά...». Καλεί δε στη σημερινή συγκέντρωση και πορεία στα Χαυτεία, «όπως και σε όλες τις κινητοποιήσεις που ακολουθούν».

    Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ από κοινού με τη ΓΣΕΕ έχουν ήδη προκηρύξει 48ωρη Γενική Απεργία για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυτομάτως με την εκκίνηση της διαδικασίας της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, που προσδιορίζεται για μετά το Πάσχα. Παρόμοιες αποφάσεις έχουν πάρει και ομοσπονδίες, όπως η ΠΝΟ, η Πανελλήνια Ναυτεργατική Ομοσπονδία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 April 2016 - 18:32:25 UTC