Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή»
  • [02] Με σύνθημα «βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας για να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα» ξεκίνησε το συνέδριο της ΝΔ
  • [03] Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα συνεργασίας με τους Βόρειους γείτονες»
  • [04] Ευκλ. Τσακαλώτος: Όποια λύση και αν επιλεγεί θα συζητηθεί παράλληλα με το θέμα του χρέους
  • [05] Η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος, αναφέρει σχόλιο στην εφημερίδα «Der Standard»
  • [06] Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Ρέγκλινγ, Κερέ για τη συμφωνία στο Eurogroup
  • [07] Απαιτούνται συνεργασίες και γρήγορες αποφάσεις, είπε ο Ν.Τόσκας
  • [08] Panama Papers: Νέα έρευνα στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca
  • [09] Συμφωνία για την αλήθεια πρότεινε στον Ελληνικό λαό ο Κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ
  • [10] Δεν αφορά νομοθέτηση μέτρων αλλά μηχανισμό εξισορρόπησης αποκλίσεων αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για το Εurogroup
  • [11] Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο
  • [12] Η Microsoft σταματά την κατασκευή του Xbox 360

  • [01] «Η χώρα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή»

    Αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κάποιους να επιστρέψουν τη χώρα στο σκοτάδι της ύφεσης και να θελήσουν επιπρόσθετα βάρη από αυτά που ορίζει η συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euronews. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat και σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν την ανάκαμψη, βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση, και γι΄αυτό πρέπει να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις, «που σημαίνει ότι η Ελλάδα στην τελευταία στροφή χρειάζεται ώθηση προς τα μπρος και όχι σπρωξιά προς τα πίσω». Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα έκτακτα μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός.

    «Τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας το 2015 ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και ας μην ξεχνάμε ότι το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα. Είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, τραπεζική αργία αλλά και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, η οποία έπεσε σχεδόν στο σύνολό της στις πλάτες της Ελλάδας. Παρόλα αυτά τι λέει η Eurostat; Ότι είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% που ήταν ο στόχος. Δηλαδή ότι υπερκεράσαμε τον στόχο του προγράμματος σχεδόν 1%. Και την ίδια στιγμή ας μη ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα 0,76%, δηλαδή υπερκεράσαμε τις προβλέψεις του ταμείου κατά 2,3 δισ. ευρώ και όλα αυτά σε μια δύσκολη χρονιά. Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία», ανέφερε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εργάστηκε με σχέδιο, επιμονή και υπομονή. «Συμμαζέψαμε τις σπατάλες του κράτους, δώσαμε ανάσα στην οικονομία με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, πάνω από 5 δισ. στην ελληνική οικονομία και για πρώτη φορά η Ελλάδα ήταν πρώτη στην απορροφητικότητα, είχαμε ένα εξαιρετικό ρεκόρ στον τουρισμό, καταφέραμε και υπερβήκαμε τον στόχο σε έσοδα κατά 2 δισ., ενώ ταυτόχρονα αποκλιμακώσαμε την ανεργία η οποία μειώθηκε κατά 1,5%. Η ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με έγνοια πάντοτε και την προστασία των πιο αδύναμων, για την προστασία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, με την προστασία της υγείας και της παιδείας από περαιτέρω περικοπές αποδίδει καρπούς», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν από την ανάκαμψη. Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται. Όλοι όσοι έλεγαν ότι καταστρέψαμε την οικονομία πέρυσι διαπραγματευόμενοι, διαψεύδονται παταγωδώς. Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις».

    [02] Με σύνθημα «βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας για να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα» ξεκίνησε το συνέδριο της ΝΔ

    Με το σύνθημα «βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας για να βάλουμε σε τάξη την Ελλάδα» ξεκίνησε χθες το απόγευμα το 10ο συνέδριο της ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει πως το συνέδριο αυτό αποτελεί «οξυγόνο» για την ελληνική κοινωνία σε μια στιγμή που η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε αδιέξοδα και τους πολίτες σε απόγνωση.

    Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη το μήνυμα που εκπέμπει το συνέδριο της ΝΔ είναι πως το κόμμα αλλάζει ριζικά και γίνεται σύγχρονο και ευρωπαϊκό, παράγοντας πολιτική από πάνω προς τα κάτω, ενώ δυναμώνει τη φωνή των μελών λειτουργώντας με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.

    Όπως επισημαίνουν, με τις καταστατικές αλλαγές που αναμένεται να εγκριθούν από το συνέδριο ξεκινά και η προσπάθεια για να σταματήσει να υπάρχει ένα κομματικό κράτος στη χώρα ενώ θα σταλεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία για τον τρόπο που επιθυμεί να διοικήσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά σε συνέδριο της ΝΔ θα υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος με την κοινωνία καθώς θα δοθεί ο λόγος σε εκπροσώπους φορέων, νέους επιχειρηματίες, και επιστημονικούς φορείς που δεν είναι απαραίτητα αναγκαίο να είναι σύνεδροι ή μέλη του κόμματος και οι οποίοι θα κληθούν να καταθέσουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για τα ζητήματα της οικονομίας και της κοινωνίας.

    Μεταξύ των ριζικών αλλαγών που προωθούνται στο καταστατικό του κόμματος είναι η θέσπιση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υπουργού, συγκεκριμένη πενταετής θητεία για τον Πρόεδρο η οποία θα παρατείνεται αν βρίσκεται στην Πρωθυπουργία και θα διακόπτεται αν χάσει εκλογές, ενώ μεγάλη θα είναι και η συμμετοχή της βάσης στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών. Παράλληλα η ΝΔ θα απαγορεύεται να δανείζεται πλέον από τις τράπεζες και το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης θα πηγαίνει για την αποπληρωμή των δανείων που έχει πάρει το κόμμα κατά το παρελθόν.

    Στο συνέδριο θα υπάρξουν παράλληλα με τις ομιλίες και θεματικές ενότητες με έμφαση στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες ενώ οι εργασίες θα κλείσουν την Κυριακή το απόγευμα με την ψηφοφορία για τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής.

    Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    [03] Ν. Κοτζιάς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα συνεργασίας με τους Βόρειους γείτονες»

    «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να εντατικοποιήσουμε την συνεργασία της Ελλάδας με τους βόρειους γείτονες ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την ασφάλεια και την σταθερότητα των συνόρων κι από τις δυο πλευρές, Νότος και Βοράς» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την τετραμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμα: «Συμφωνήσαμε να αποκτήσει αυτή η μορφοποιημένη συνεργασία, σταθερό χαρακτήρα τουλάχιστον κάθε έξι μήνες να συναντιόμαστε για να συζητάμε ζητήματα οικονομικής, πολιτισμικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας αλλά κι ασφάλειας και σταθερότητας. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την κουβέντα και το περιεχόμενο της κουβέντας, τις προοπτικές που ανοίξαμε. Η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλίες. Στηρίζει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική και μια πολιτική που δίνει αισιοδοξία στο συνολικό σύστημα της ελληνικής κοινωνίας και πολιτείας».

    [04] Ευκλ. Τσακαλώτος: Όποια λύση και αν επιλεγεί θα συζητηθεί παράλληλα με το θέμα του χρέους

    «Ήταν μια θετική συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Συμφωνήσαμε βασικά στο πακέτο του καλοκαιριού. Παραμένουν ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες. Δεν υπήρξε κανείς μέσα στο Eurogroup που να αμφισβητήσει ούτε κατά διάνοια ότι δεν υλοποιήθηκαν όσα συμφωνήθηκαν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης το απόγευμα της Παρασκευής.

    «Το πρώτο που θέλω να επισημάνω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση τήρησε κατά γράμμα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρσι το καλοκαίρι, και στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σε εκείνο των μέτρων ύψους 3% του ΑΕΠ. Δηλαδή στη φορολογία εισοδήματος (1%) , στα δημοσιονομικά (1%) και στο ασφαλιστικό (1%). Υλοποιήσαμε, δηλαδή, αυτά για τα οποία είχαμε δεσμευτεί.

    Το δεύτερο είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών για το αποτέλεσμα και την απόδοση αυτών των μέτρων. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, θεωρούν ότι αυτά μέτρα επαρκούν για να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Από την άλλη το ΔΝΤ θεωρεί ότι το πακέτο μέτρων θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Το Ταμείο πιέζει για περισσότερα μέτρα. Πάντα, άλλωστε, πίεζε για περισσότερο «αξιόπιστο» πακέτο μεταρρυθμίσεων, όπως και τους δανειστές μας να είναι πιο γενναιόδωροι στο ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους. Μένει να διαπιστώσουμε στις επόμενες ημέρες κατά πόσο η πίεση του είναι όντως ισοβαρής και κατά πόσο θα φέρει αποτέλεσμα ως προς το σκέλος χρέους.

    Για το πώς αυτή η διαφορά θα γεφυρωθεί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων υπό αίρεση (contingent measures). Έχουν πέσει στο τραπέζι κι άλλες ιδέες, όχι μόνο από εμάς αλλά και από άλλα μέλη του Eurogroup. Κάθε λύση θα πρέπει να πληροί δύο κριτήρια:

    - Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία δεν μπορείς να νομοθετήσεις υπό αίρεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να εξαρτήσεις την ισχύ ενός νόμου από ένα μελλοντικό και αβέβαιο γεγονός. Δεν μπορείς, δηλαδή, να νομοθετήσεις το «χ» αν συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019.

    - Το δεύτερο κριτήριο είναι ότι σε όποια λύση και να καταλήξουμε, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να είναι αξιόπιστη: προς τους πιστωτές για να ξέρουν ότι θα επιτύχουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, προς τους επενδυτές ώστε να νιώθουν ασφάλεια ότι το πρόγραμμα είναι σε τροχιά και, βέβαια, απέναντι στους Έλληνες πολίτες ώστε οι πολιτικές και οικονομικές πλευρές να είναι ευθυγραμμισμένες με τη συμφωνία του καλοκαιριού.

    Τέλος, θέλω να υπογραμμίσω ότι όποια λύση και αν επιλεγεί θα συζητηθεί παράλληλα με το θέμα του χρέους. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς το συνολικό πακέτο του χρέους και των μεταρρυθμίσεων να δίνει ένα ξεκάθαρο σήμα στους Έλληνες πολίτες, τους Ευρωπαίους πολίτες και τους Έλληνες και διεθνείς επενδυτές, ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, ότι υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας εξόδου από την κρίση, για να γνωρίζουν όλοι ότι μπορούν να επενδύσουν, να καταναλώσουν, τα επιστρέψουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες ώστε ο φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε ενάρετο κύκλο. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι εάν όλα τα παραπάνω ληφθούν υπόψη δεν απέχουμε πολύ από το να γυρίσουμε σελίδα».

    Στην ερώτηση από πού προκύπτει το 2% των μέτρων έκτακτης ανάγκης, ο Έλληνας υπουργός απάντησε: «Είναι απλό, πως βγαίνει το επιπλέον 2%. Αφαιρώντας από το 3,5% το 1,5%. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ίδιο πακέτο θα οδηγήσει σε μικρότερο πλεόνασμα είτε γιατί έχει χαμηλότερη βάση υπολογισμού ? ωστόσο τα αποτελέσματα της Eurostat δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ ? είτε γιατί πιστεύουν ότι κάποια συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν μικρότερη επίπτωση στο πλεόνασμα από ό,τι υπολογίζουμε εμείς και οι Ευρωπαίοι».

    Σε άλλη ερώτηση για το ποιος είναι ο ελάχιστος στόχος για την αναδιάρθρωση του χρέους είπε: «Δεν μπορώ σε μια συνέντευξη Τύπου να μπω σε λεπτομερή συζήτηση για το πώς μπορεί να γίνει ελάφρυνση του χρέους. Σίγουρα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα -πολλά από αυτά δεν έχουν καμία επίπτωση στον Γερμανό ή στον Ολλανδό φορολογούμενο- ώστε να αλλάξουν οι όροι του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι ότι το κριτήριο για να έχουμε ανοικτό δρόμο, για να γνωρίζουν οι επενδυτές ότι έχει φύγει το Grexit από το τραπέζι, ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει από την κρίση, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δώσει το μήνυμα ότι εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση να πάει τη χώρα σε μια νέα φάση. Πραγματικά δεν έχει σημασία ποια τεχνική λύση θα βρεθεί για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα του προγράμματος και της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

    Τέλος, σε διευκρινιστική ερώτηση να αναλύσει αυτό που είπε ότι δεν μπορούν να νομοθετηθούν μέτρα έκτακτης ανάγκης, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην ελληνική νομοθεσία. Μίλησα και με τον κ. Σαπέν νωρίτερα και είπε ότι ισχύει και στη Γαλλία. Δεν μπορείς να νομοθετήσεις για κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί, υποθετικά, στο μέλλον. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για να βρεθεί ο μηχανισμός δέσμευσης ώστε να βελτιωθεί η αξιοπιστία για τους Ευρωπαίους πιστωτές και τους διεθνείς επενδυτές και τους Έλληνες πολίτες. Βεβαίως υπάρχουν πολλές ιδέες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό».

    [05] Η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος, αναφέρει σχόλιο στην εφημερίδα «Der Standard»

    Υπό τον τίτλο «Ο Τσίπρας πιστοποιήθηκε», το σημερινό φύλο της εφημερίδας «Der Standard» φιλοξενεί σχόλιο του Thomas Mayer για τον πρωθυπουργό και την αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει εντελώς και οι εταίροι του ευρώ εμπιστεύονται πάλι την Ελλάδα:

    «Όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμμετέχουν σε εμπιστευτικές συνεδριάσεις, συνήθως υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για συναισθήματα ή οράματα. Σε αυτούς κυριαρχούν οι αριθμοί πολύ περισσότερο απ? ό,τι σε άλλα Συμβούλια της ΕΕ καθώς και οι υπολογισμοί για το κόστος συγκεκριμένων πολιτικών, τι είναι δηλ. εφικτό και τι όχι. Λαμβανομένου τούτου υπ? όψιν στο Eurogroup του Άμστερνταμ, έχει υπάρξει κάτι το επαναστατικό όσον αφορά στην ελληνική οικονομική κρίση από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα. Η χώρα βρισκόταν τότε σχεδόν στα πρόθυρα της εξόδου από τη νομισματική ένωση. Ο απεχθής όρος Grexit ήταν σε όλα τα στόματα και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν ο μπαμπούλας. Σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι ο ριζοσπαστικός αριστερο-δεξιός συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα από τον καταποντισμό. Σήμερα δεν γίνεται πια λόγος για κάτι τέτοιο. Ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί από τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ φάνηκαν θετικά έκπληκτοι με το πόσο εποικοδομητικά κινείται η Αθήνα ως προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το Grexit δεν αποτελεί ζήτημα πλέον. Και η ΕΕ επιθυμεί να κινητοποιήσει τους πάντες για την προσφυγική κρίση. Η χώρα απέχει πολύ από την εξυγίανση. Όμως το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει εντελώς. Οι εταίροι του ευρώ εμπιστεύονται πάλι την Ελλάδα, δίνουν πιστώσεις και δείχνουν εμπιστοσύνη. Και το χρήμα είναι τώρα φθηνό. Ο Τσίπρας πέρασε τις αρχικές εξετάσεις με τον νέο του υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο: Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος».

    [06] Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Ρέγκλινγ, Κερέ για τη συμφωνία στο Eurogroup

    Την πεποίθηση ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται «πολύ κοντά σε συμφωνία» σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων (3% του ΑΕΠ) και ότι τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθεί λύση για τη νομοθέτηση ενός «εφεδρικού πακέτου μέτρων» (2% του ΑΕΠ), το οποίο θα εφαρμοστεί σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας των εργασιών του χθεσινού Eurogroup στο Άμστερνταμ.

    Ο Γ. Ντάισελμπλουμ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη, με στόχο την επικύρωση της συμφωνίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Ο ίδιος αναγνώρισε, πάντως, ότι υπάρχει μια «ισχυρή και παραγωγική συνεργασία», μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών. Αν συμφωνήσουμε στο συνολικό πακέτο μέτρων και στο εφεδρικό θα μπορέσουμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος, πρόσθεσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Αναφερόμενος στο «εφεδρικό πακέτο μέτρων», ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι πρέπει να είναι «αξιόπιστο», να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να ενεργοποιείται αυτομάτως σε περίπτωση που οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτευχθούν. «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να συμφωνήσουμε πώς θα γίνει αυτό», πρόσθεσε. «Είναι απλώς ένα επιπλέον πακέτο ασφαλείας» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogorup και πρόσθεσε ότι εάν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, θα σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί και να είναι νομικά εφικτό.

    Σε ό,τι αφορά το χρέος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων και έδωσε εντολή στους εμπειρογνώμονες των θεσμών να προετοιμάσουν «πιθανές λύσεις». «Είναι αναγκαία αυτή η συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ» τόνισε ο πρόεδρος του σώματος των υπουργών χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ενδεχόμενη «πολιτική συμφωνία» για το χρέος «πολύ σημαντική και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη». Ωστόσο, ο ίδιος δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι η μορφή αυτής της συμφωνίας, αν θα αφορά συγκεκριμένα μέτρα ή μια «υπόσχεση» των δανειστών ότι θα επιληφθούν του ζητήματος στο μέλλον εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Απέκλεισε όμως και πάλι το «κούρεμα» και σημείωσε ότι θα πρόκειται για μέτρα που θα αφορούν περίοδο πολύ μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

    Για το ίδιο ζήτημα η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως τώρα θα ξεκινήσει η «εργασία» πάνω στην «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, ωστόσο οι σχετικές ενέργειες θα γίνουν «όταν χρειαστεί», εφόσον έχουν «ολοκληρωθεί» τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής και στη βάση «ρεαλιστικών προβλέψεων» για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η ίδια χαιρέτισε τη συμφωνία των θεσμών ως προς την ανάγκη νομοθέτησης ενός πακέτου εφεδρικών μέτρων, ενώ ξεκαθάρισε πως πρέπει αυτά τα μέτρα να είναι αξιόπιστα.

    Αναφερόμενη στα στοιχεία της Eurostat που δημοσίευσε χθες η Επιτροπή και παρουσιάζουν μια πιο ευνοϊκή εικόνα για την ελληνική οικονομία σε σχέση με τα στοιχεία του ΔΝΤ, η Κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως ναι μεν είναι «θετικά», ωστόσο η Eurostat «συχνά» αναθεωρεί τέτοια στοιχεία.

    Εξάλλου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι ο προσδιορισμός ενός εφεδρικού πακέτου μέτρων προσδίδει μεγαλύτερη ασφάλεια και εξέφρασε την ελπίδα αυτό να γίνει τις επόμενες ημέρες. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας είναι ο ESM και ως εκ τούτου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βρει λύσεις για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι εξετάζονται σε τεχνικό επίπεδο εναλλακτικές επιλογές, όπως η επιμήκυνση της περιόδου χάριτος, όμως όλοι στο Eurogroup αποκλείουν το ονομαστικό «κούρεμα». «Ελπίζω όλες αυτές οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν σύντομα, γιατί η κατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας στενεύει», τόνισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.

    Τέλος, το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ συμφώνησε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης βρίσκεται κοντά, σημειώνοντας ότι αυτό θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα τονώσει την εμπιστοσύνη την ελληνική οικονομία. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που επετεύχθη στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Πρόσθεσε, δε, ότι η ΕΚΤ στηρίζει τεχνικά κάθε συζήτηση για περαιτέρω μέτρα που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

    [07] Απαιτούνται συνεργασίες και γρήγορες αποφάσεις, είπε ο Ν.Τόσκας

    «Υπάρχουν και απαιτείται να υπάρχουν κοινοί τόποι συνεργασίας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τον κάθε τόπο ξεχωριστά, αλλά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν δεν υπάρξει συνεργασία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τετραμερούς συνάντησης υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της πΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    «Φάνηκε καθαρά ότι πρέπει να εκτιμούμε την κατάσταση μαζί, ότι πρέπει να οργανώνουμε τις προσπάθειές μας και να συντονίζουμε τις προσπάθειές μας», είπε και πρόσθεσε: «Αν θέλετε, φάνηκε ότι πρέπει να ισορροπούμε και απέναντι στα προβλήματα και απέναντι στις διάφορες ιδιομορφίες που παρουσιάζονται. Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορες, μπορούμε να συνδυάσουμε την ασφάλεια και τη δημοκρατία, την ελευθερία. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία και ελευθερία χωρίς ασφάλεια. Φάνηκε ότι είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία αυτή η συνεργασία στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος και σε αυτήν τη συνάντηση φάνηκε η αναγκαιότητα να συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τους συναδέλφους, να ανοίξουμε δρόμους συνεργασίας, γιατί, δυστυχώς, πολλές φορές το πρόβλημα δεν μας περιμένει. Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία κι ένα πολύ καλό ξεκίνημα γι αυτές τις συνεργασίες».

    [08] Panama Papers: Νέα έρευνα στα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca

    Οι αρχές του Παναμά προέβησαν χθες σε νέα έρευνα σε ένα από τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά Mossack Fonseca, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου των "Panama Papers", ανακοίνωσε χθες ο εισαγγελέας που διεξάγει την έρευνα.

    Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από "νέες πληροφορίες" που έλαβαν οι αρχές "σχετικά με την πιθανή παρουσία στο κτίριο εγγραφών που αφορούν στη διαχείριση της εταιρείας Mossack Fonseca", δήλωσε ο εισαγγελέας Javier Caraballo, αρμόδιος για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Αποσκοπεί επίσης να αναζητήσει πληροφορίες για τις "εταιρείες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο κατονομάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης για πιθανή διάπραξη αδικημάτων", επισήμανε ο κ. Caraballo στους δημοσιογράφους.

    Κατά την έρευνα αυτή, "εντοπίσαμε μεγάλη ποσότητα εγγράφων, τα οποία θεωρείται πως ανήκουν στην εταιρεία", συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δικηγορική εταιρεία αρχειοθετεί την πλειοψηφία των εγγράφων της σε ψηφιακή μορφή σε περισσότερους από 100 διακομιστές.

    Η δικηγορική εταιρεία τόνισε σε ανακοίνωση "την προθυμία της να συνεργαστεί στο πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη" και διαβεβαίωσε πως τα έγγραφα που βρίσκονται στα γραφεία της περιέχουν "πληροφορίες" οι οποίες βρίσκονται ήδη στα χέρια της δικαιοσύνης.

    Είχε ήδη διεξαχθεί έρευνα στην έδρα της Mossack Fonseca επί 27 ώρες στις 12 Απριλίου.

    [09] Συμφωνία για την αλήθεια πρότεινε στον Ελληνικό λαό ο Κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ

    «Μου δώσατε εντολή "Νέα Δημοκρατία από την αρχή" και αυτό κάνουμε», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα του 10ου συνεδρίου που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

    Ο κ. Μητσοτάκης εισήλθε στον χώρο του Συνεδρίου λίγο μετά τις 7.00 και ενώ ήδη είχαν πάρει θέση μπροστά από την εξέδρα οι πρώην πρωθυπουργοί και τα στελέχη της νεότερης γενιά. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, βρίσκονταν εκεί όπως και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Αχιλλέας Καραμανλής, ι δύο αντιπρόεδροι 'Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε προσωπικά και στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα όπου χαιρέτισε το πλήθος των 4.000 συνέδρων που τον χειροκροτούσαν όρθιοι. Μακριά από την πρώτη γραμμή κάθισε πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο μέχρι πριν από μερικές ημέρες γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.

    «Εδώ στην Αθήνα προτείνουμε μία συμφωνία αλήθειας. Όλοι ενωμένοι φέρνουμε οξυγόνο στην Ελλάδας μας που ασφυκτιά και κινδυνεύει. Εδώ στην Αθήνα αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία. Τη μετατρέπουμε στο σπίτι που μπορεί να στεγάσει τα όνειρα όλων των Ελλήνων. Σας καλωσορίζω στην εκκίνηση της νέας αποστολής της Νέας Δημοκρατίας. Σας εγγυώμαι την εμπιστοσύνη σας δε θα την προδώσω. Από εμένα θα ακούτε μόνο την αλήθεια, όσο σκληρή και να είναι», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Τον Ιανουάριο μου αναθέσατε την ευθύνη να ενώσουμε τους Έλληνες και να βγάλουμε τη χώρα από την ασφυξία. Να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα που την οδήγησε η πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Με αυτήν την καταστροφική κυβέρνηση κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης. Με τις επιτυχίες και αποτυχίες του. Τώρα για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ένας δημιουργικός κύκλος ανασυγκρότησης. Η νέα μεταπολίτευση με τη Νέα Δημοκρατία μπροστά σε όλα. Να χτίσουμε μία νέα Ελλάδα αυτή τη φορά σε γερά θεμέλια. Δε μας ενδιαφέρει μόνο να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα».

    Ο Κυριάκης Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η παράταξή του έχει κάνει λάθη, σημείωσε όμως ότι «είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησε ο ιδρυτής μας...Ένα μόνο κόμμα άντεξε τη μνημονιακή καταιγίδα και αυτό γιατί είχε τις βάσεις».

    Κάνοντας αναφορά στα εσωτερικό του κόμματος είπε: «Οδηγός στις επιλογές μου είναι μόνο η αξιοκρατία, η αποστασιοποίηση από κομματικό παρασκήνιο. Αμφισβήτησαν ότι θα εκλεγώ χωρίς ισχυρό πολιτικό μηχανισμό πίσω μου, αλλά για αυτό ακριβώς εκλέχθηκα»,. Περιέγραψε τη «ΝΔ από τη αρχή» ως κόμμα νοικοκυρεμένο που αφήνει πίσω τις κακές συνήθεις και τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. «Παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία».

    Περιέγραψε την κατάσταση της χώρας και πρόβαλε το βασικό σύνθημα του συνεδρίου, λέγοντας ότι κάθε μέρα γίνεται χειρότερη: «Οι πολίτες αισθάνονται ασφυξία, η πίτα της οικονομίας συρρικνώνεται, ηλικιωμένοι είναι κάθε μέρα στις ουρές, τα σχολεία υποβαθμίζονται. Αυτό που με θυμώνει όμως περισσότερο είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει περιέλθει σε μια κατάσταση συλλογικής κατάθλιψης, διακατέχεται από αίσθημα κοινωνικής μοιρολατρίας που πνίγει κάθε δημιουργική διάθεση».

    Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ξανά βέβαιος ότι θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν και περιέγραψε το όραμά του: «Εμείς ξεκινάμε να χτίζουμε με αυτοπεποίθηση την Ελλάδα του 2021, την περήφανη Ελλάδα της αυτοπεποίθησης. Όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση (του 1821) θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Όσοι μένουν έξω από τη βάρκα της προόδου, όσοι κωπηλατούν αντίθετα, θα αισθανθούν τύψεις».

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ βρίσκεται υπό κατάρτιση και εξήγησε ότι πρόκειται για μία πρόταση που καταρτίζεται από ένα επιτελείο εμπειρογνωμόνων, από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, συγκροτημένη, τεκμηριωμένη και αξιόπιστη. Όπως είπε, η πρόταση είναι αξιόπιστη επειδή είναι κοστολογημένη, και βασισμένη σε αξιόπιστα στοιχεία και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

    Σημείωσε δε ότι είναι μια πρόταση που υπερβαίνει την όποια συμφωνία με τους δανειστές και δεν περιορίζεται απλά στην εφαρμογή των Μνημονίων. «Στόχος είναι να προχωρήσουμε με δικό μας εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με δικές μας ιδέες και προτάσεις, σε συνεργασία με τους δανειστές», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσδιόρισε τους πέντε βασικούς άξονες: «Ανάπτυξη, Αξιοκρατία, Αλληλεγγύη, Αριστεία, Αξιοπιστία».

    Πιο αναλυτικά είπε ότι στο πλαίσιο επίτευξης βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και η έννοια του κέρδους, να υπάρξει στήριξη σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δοθούν ίσες επιχειρηματικές ευκαιρίες κυρίως στους μικρότερους, να δρομολογηθεί η άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό και η εμπέδωση της αξιοκρατίας ως προϋπόθεση για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους κρατικούς θεσμούς. Ως προς την Αξιοκρατία, τόνισε ότι βασικές προϋποθέσεις της θα είναι οι αρχές της Αξιολόγησης και της Λογοδοσίας.

    Όσον αφορά στην Αλληλεγγύη, σημείωσε πως στόχος θα είναι να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια κάθε πολίτη, με ένα πλέγμα πολιτικών που θα προσφέρει ποιοτικά εφόδια, με στοχευμένο δίχτυ προστασίας για ηλικιωμένους, παιδιά και όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

    Είπε ακόμη πως η Αριστεία στην παιδεία θα είναι στο επίκεντρο της πολιτικής πρότασης της ΝΔ, ως εγγύηση για πραγματική δικαιοσύνη και ισότητα ευκαιριών. Υποσχέθηκε για μια παιδεία ελεύθερη, πλουραλιστική, με αξιοκρατία στην επιλογή των δασκάλων, με πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης και βασισμένη στον υγιή ανταγωνισμό για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών.

    Τέλος για την Αξιοπιστία, τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και την ανάγκη να αποκατασταθεί και το κύρος της χώρας διεθνώς, ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να προωθήσει τη δική της εθνική ατζέντα.

    [10] Δεν αφορά νομοθέτηση μέτρων αλλά μηχανισμό εξισορρόπησης αποκλίσεων αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για το Εurogroup

    Η απόφαση του Eurogroup δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσιεύματα και εκτιμήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.

    Οι ίδιες πηγές παραθέτουν τις ακριβείς δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ και επισημαίνουν και όσα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά, για να υπογραμμίσουν ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν με ακρίβεια που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση το αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως μάλιστα υπογραμμίζουν, ανάλογος μηχανισμός υπάρχει και στη Γερμανία ο οποίος, αν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους, ενεργοποιείται αυτόματα και κόβει κατά το αντίστοιχο ποσοστό όλους ανεξαιρέτως τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού.

    Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο κ. Νταϊσελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων.

    Υπό το πρίσμα αυτής της προσέγγισης, επισημαίνουν, πρέπει να διαβαστεί η δήλωση του κ. Νταϊσελμπλουμ ο οποίος είπε: «Μετά από αυτά, ας έρθουμε πρώτα στην Ελλάδα στην οποία ήταν αφιερωμένο το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης. Συζητήσαμε την κατάσταση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Η συνεργασία μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών ήταν πολύ δυνατή και παραγωγική - οι θεσμοί θα πουν περισσότερα όσον αφορά αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος σχετικά με τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοιχτά - βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία - όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος, η δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Σε ορισμένα θέματα πρέπει να γίνει περαιτέρω εργασία για να κλείσουν, αλλά είμαστε πολύ κοντά. Σήμερα, εξετάσαμε και αποσαφηνίσαμε τους τρόπους για να προχωρήσουμε μπροστά. Θίξαμε επίσης το ζήτημα της αβεβαιότητας των προβλέψεων και της εμπιστοσύνης που μπορούμε να έχουμε στην υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πακέτο επιπλέον έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο εάν κριθεί αναγκαίο για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018. Ο μηχανισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος, να θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων, να είναι αυτόματος και να βασίζεται σε αντικειμενικούς παράγοντες που θα πυροδοτήσουν αυτά τα έκτακτα μέτρα. Αυτό χρειάζεται περαιτέρω δουλειά, ο σχεδιασμός του, πώς θα λειτουργήσει, ποια μέτρα θα περιλαμβάνει και πώς θα ενεργοποιηθούν. Είμαι δε, χαρούμενος να σας ανακοινώσω ότι με τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού να εργαστεί επ' αυτού εποικοδομητικά και το ταχύτερο δυνατό, οι θεσμοί έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν το ταχύτερο δυνατό τις επόμενες μέρες για αυτό το μηχανισμό έκτακτων μέτρων».

    «Είναι προφανές ότι μιλάει για λύση στην οποία συναινεί και ο υπουργός Οικονομικών. Επομένως δεν αφορά την νομοθέτηση μέτρων», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές και τονίζουν ότι αυτό γίνεται πιο ξεκάθαρο και με τις απαντήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Eurogroup, απαντήσεις στις οποίες επεφύλασσε αναφορά και στο ελληνικό νομικό σύστημα.

    Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ των προτέρων όλα τα μέτρα του προληπτικού πακέτου, καθώς και εάν η απόφαση για τη διευθέτηση του χρέους αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη εκταμίευση, ο Πρόεδρος του Eurogroup έκανε σαφές ότι το προληπτικό πακέτο μέτρων είναι ζήτημα αξιοπιστίας. «Για να είναι αξιόπιστα τα μέτρα θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί. Το πώς αυτό θα σχεδιαστεί, αν δηλαδή θα νομοθετηθεί ο μηχανισμός ή τα μέτρα ένα προς ένα, είναι ακόμα υπό συζήτηση. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους που να είναι εφικτοί και εφαρμόσιμοι στο ελληνικό νομικό σύστημα, αλλά χρειάζεται να είναι και αξιόπιστοι και αυτό θα κριθεί στο επόμενο Eurogroup», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

    Αναφορικά δε με το χρέος και την εκταμίευση ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε: «η εκταμίευση εξαρτάται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, επομένως απαιτείται συμφωνία στο αρχικό και στο προληπτικό πακέτο μέτρων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και στην επόμενη εκταμίευση. Θεωρώ, όμως, ότι για να υπάρξει συμφωνία στα προληπτικά μέτρα, χρειάζεται σαφήνεια και στο θέμα του χρέους και υπάρχει ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος που είναι αναγκαία η σαφήνεια στο χρέος και αυτός είναι ότι χρειαζόμαστε την πλήρη δέσμευση του ΔΝΤ και γνωρίζετε καλά τη θέση του πάνω σε αυτό το ζήτημα».

    Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν και τη δήλωση Ντάισελμπλουμ μετά το Ecofin για την οποία τονίζουν ότι είναι ακόμη πιο ξεκάθαρος αφού δηλώνει:«[?] Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές - [διότι] στον ελληνικό τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο - αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει!

    Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται - και ούτε καν επιθυμούμε - να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά.»

    «Αυτό δείχνει που θα κινηθεί η διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

    [11] Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο

    «Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters, στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας του άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (Ecofin) στο Άμστερνταμ.

    Ο κ. Ντάισελμπλουμ ρωτήθηκε σχετικά με δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι είναι νομικά αδύνατο για την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα. «Οι θεσμοί πρόκειται να εργαστούν μαζί με τις ελληνικές αρχές ξεκινώντας από σήμερα ή αύριο για να σχεδιάσουν αυτά τα προληπτικά μέτρα. Είπα ότι χρειάζεται να είναι αξιόπιστα, εκ των προτέρων αξιόπιστα και να τεθούν σε ισχύ με ένα είδος μηχανισμού ενεργοποίησης που θα είναι αντικειμενικός» είπε και τόνισε: «Θα ήθελα να γίνω σαφής στο σημείο αυτό. Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Έχει να κάνει με το τι θα συμβεί, αν τα μέτρα που προβλέπονται στο βασικό πακέτο δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, αν δούμε τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει την απαραίτητη δέσμευση. Νομίζω ότι το υφιστάμενο πακέτο, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει κατά 95%, είναι πολύ καλό και αυτό το προληπτικό πακέτο αποτελεί ένα είδος επιπλέον ασφάλειας. Θα πρέπει απλά να εργαστούμε για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτός ο μηχανισμός. Ασφαλώς, αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραβλέψουμε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα τον σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο (τον μηχανισμό), που να λειτουργεί με αξιοπιστία, αυτοματισμό, αντικειμενικότητα και φυσικά να είναι νομικά εφικτός».

    Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Νοτ.

    Διαβάστε επίσης:

    Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Ρέγκλινγ, Κερέ για τη συμφωνία στο Eurogroup

    [12] Η Microsoft σταματά την κατασκευή του Xbox 360

    Την οριστική διακοπή της κατασκευής της κονσόλας βίντεο-παιχνιδιών Xbox 360, ανακοίνωσε η Microsoft, έπειτα από περίπου δέκα χρόνια από την πρώτη της κυκλοφορία.

    Σε ανάρτησή του ο Φιλ Σπένσερ, διευθυντής του τμήματος Xbox της Microsoft, δήλωσε ότι οι χρήστες έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 780 δισεκατομμύρια ώρες παιχνιδιού στις συγκεκριμένες κονσόλες.

    Το περασμένο έτος, η εταιρεία είχε ενεργοποιήσει μία επιλογή που παρείχε στους χρήστες του 360 τη δυνατότητα να παίζουν παιχνίδια που ήταν συμβατά μόνο με το νεότερο μοντέλο Xbox One.

    Οι κονσόλες που έχουν ήδη κατασκευαστεί και βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων θα είναι διαθέσιμες προς πώληση, ενώ η η Microsoft θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη της πλατφόρμας για τους υφιστάμενους χρήστες, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC επικαλούμενο την ανακοίνωση του Σπένσερ.

    «Είμαι πραγματικά υπερήφανος για όλη τη δουλειά και την αφοσίωση που αφιερώθηκε στην ανάπτυξη του Xbox 360 hardware, των υπηρεσιών καθώς και των παιχνιδιών τα τελευταία δέκα χρόνια. Και είμαι ευγνώμων προς τους χρήστες μας τόσο για το πάθος που επέδειξαν όσο και για την υποστήριξη που μας προσέφεραν», δήλωσε ο ίδιος.

    «Παρόλο που είχαμε μια καταπληκτική πορεία, είναι δύσκολο πλέον να συνεχίσουμε την κατασκευή ενός προϊόντος που έχει ήδη συμπληρώσει μια δεκαετία».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 April 2016 - 4:32:29 UTC