Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 16-04-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ
  • [02] Στ. Θεοδωράκης: Ο αριστερός λαϊκισμός, παρά τη στολή παραλλαγής, γεννά νέες ανασφάλειες
  • [03] Φώφη Γεννηματά: Δεν σώζεται η Ελλάδα με ψέμματα και παραμύθια
  • [04] Π. Καμμένος: Η Ελλάδα είναι ο ασφαλέστερος προορισμός σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ
  • [05] Γ. Κατρούγκαλος: Ανάγκη για τολμηρές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων
  • [06] Με επιτυχία έγινε η τελική πρόβα για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας
  • [07] Θα εξετασθούν όλες οι ενστάσεις της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις 100 θέσεις γιατρών ΜΕΘ.
  • [08] Ο Τ. Νίκολιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανοιχτά σύνορα στα Βαλκάνια
  • [09] Αισθητή μείωση του αριθμού όσων διασχίζουν παράτυπα το Αιγαίο
  • [10] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Google για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της
  • [11] Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Βόγλης
  • [12] Δ. Κουτσούμπας: Έπρεπε να συζητάμε πως θα απεμπλακούμε από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
  • [13] Συμφωνία για το «πακέτο» έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ
  • [14] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης
  • [15] Η ΕΟΚ στο πλευρό της FIBA, προαναγγέλλει τιμωρία της ΑΕΚ
  • [16] Με Μανωλά υπηρεσιακό προπονητή η ΑΕΚ

  • [01] Τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ

    Την τηλεφωνική επικοινωνία της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες το βράδυ, επιβεβαίωσεη αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, η οποία ωστόσο αρνήθηκε, κατά πάγια τακτική της καγκελαρίας, να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συνομιλίας.

    Ερωτηθείσα αν η κ. Μέρκελ έδειξε, όπως, σύμφωνα με το δημοσιογράφο, αναφέρει η Αθήνα, κατανόηση για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθούν επιπλέον μέτρα, η κ. Βιρτς επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί στο περιεχόμενο εμπιστευτικής συνομιλίας, σημείωσε ωστόσο ότι η θέση της γερμανικής κυβερνησης στο θέμα μεταρρυθμίσεις και στήριξη της Ελλάδας έχει καταστεί αρκετά σαφής.

    [02] Στ. Θεοδωράκης: Ο αριστερός λαϊκισμός, παρά τη στολή παραλλαγής, γεννά νέες ανασφάλειες

    «Στα χρόνια των άλλων μνημονίων χτίζατε πάνω στην ανασφάλεια και στον φόβο. Ήταν τα πολιτικά σας όπλα. Μιλούσατε για επιδημία αυτοκτονιών και τροφοδοτούσατε με ανασφάλεια την ανασφάλεια. Δημιουργήσατε συνθήκες συλλογικού πένθους και τώρα αποστρέφετε τα μάτια σας από την πραγματικότητα και τα παρουσιάζετε όλα ιδανικά» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στη Βουλή, για θέματα ασφάλειας.

    «Η πολιτική σας είναι ένα μείγμα αριστερού λαϊκισμού με λίγη στολή παραλλαγής και εξουσιομανίας. Ο αριστερός λαϊκισμός σας, παρά τη στολή παραλλαγής, γεννά νέες ανασφάλειες» πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στη σημερινή ανασφάλεια της ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα. Την ανασφάλεια μπροστά στους νέους φόρους, την ανασφάλεια των επτά στους δέκα που φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, την ανασφάλεια των 450 νέων ανέργων της Ηλεκτρονικής Αθηνών, την ανασφάλεια του 62% του κόσμου που πιστεύει ότι το φαινόμενο της διαπλοκής θα αυξηθεί με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, του 75% των Ελλήνων που φοβούνται ότι η ελλιπής διαχείριση του μεταναστευτικού θα αυξήσει τη ρατσιστική βία, την ανασφάλεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων που θα φτάσουν να πληρώνουν εισφορές και φόρους από 46 έως 55% του εισοδήματος τους, την ανασφάλεια των 540.000 ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, των 10.000 επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο, του 35άρη που ζει ακόμη με τους γονείς του ή του πτυχιούχου που δουλεύει delivery με 350 ευρώ το μήνα και φυσικά την ανασφάλεια μπροστά στο νέο ασφαλιστικό που φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο είπε χαρακτηριστικά:«Με την πρότασή σας για το ασφαλιστικό προστατεύετε τους πρώην βουλευτές, τους πρώην δημάρχους και τους πρώην περιφερειάρχες. Γιατί και στη δική σας δημοκρατία υπάρχουν κάποιοι που είναι πιο ίσοι από τους ίσους».

    [03] Φώφη Γεννηματά: Δεν σώζεται η Ελλάδα με ψέμματα και παραμύθια

    Από την αρχή της ομιλίας της, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας και το προσφυγικό, η Φώφη Γεννηματά κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις πού πάει η χώρα. «Χάνεται χρόνο χωρίς αποτέλεσμα. Έχετε βάλει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο κι αυτή πάει κατευθείαν στον γκρεμό. Όσο λέτε ότι διαπραγματεύεσθε ανεβαίνει ο λογαριασμός», τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνησης λέει ψέματα ότι διαπραγματεύεται και πως μοιράζονται τα βάρη δίκαια.

    «Η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% πλήττει κυρίως τα μικρομεσαία εισοδήματα. Οδηγείτε τη μεσαία τάξη σε φτωχοποίηση. Η κατεύθυνσή σας είναι ισοπέδωση για όλους», σημείωσε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «ποτέ το ΔΝΤ δεν ήταν αρνάκι»

    «Με ψέματα και παραμύθια δεν σώζεται η Ελλάδα. Δώστε λύση αλλιώς φύγετε, γιατί μόνο ζημιά συσσωρεύετε για τη χώρα», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

    Απευθυνόμενη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε ότι είναι λάθος να συνδέει τη τρομοκρατία με το προσφυγικό. «Ίσως να πιέζεται από τα κόμματα και κινήσεις στα δεξιά της», ανέφερε, καλώντας τους πάντες να μην δαιμονοποιούν τους πρόσφυγες.

    Χαρακτήρισε επικίνδυνη και αυτοεκπληρούμενη προφητεία την άποψη περί σύγκρουσης των πολιτισμών, και λάθος μηνύματα της κυβέρνησης τις δηλώσεις για το «αν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα» και πως «οι πρόσφυγες λιάζονται και εξαφανίζονται».

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η κατάσταση με τους πρόσφυγες δεν αντιμετώπιζεται με στολές παραλλαγής και προσέθεσε ότι έχει χαθεί ο έλεγχος από την αρχή, ενώ μίλησε για άθλιες συνθήκες στον Πειραιά, το Ελληνικό και την Ειδομένη.

    «Είναι δυνατόν ο κύριος σιδηροδρομικός άξονας της χώρας να είναι κλειστός Ποιος θα πληρώσει τη ζημιά;» ρώτησε η κ. Γεννηματά.

    Επανέλαβε, επίσης, την απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών να διαχωριστούν οι πρόσφυγες από τους μετανάστες.

    Για την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας στη Ελλάδα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εξετάσει συνολικά το τι αστυνομία χρειάζεται και πώς θα είναι οργανωμένη. Επίσης υπέδειξε την ανάγκη να συσταθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

    [04] Π. Καμμένος: Η Ελλάδα είναι ο ασφαλέστερος προορισμός σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ

    «Η Ελλάδα θεωρείται ως ο ασφαλέστερος προορισμός στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος, χαρακτηρίζοντας ακατάλληλο το χρόνο που γίνεται η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, λίγο πριν την τουριστική περίοδο.

    «Η Ελλάδα λόγω των μεγάλων προσπαθειών των ελληνικών αρχών ασφαλείας θεωρείται από τις πιο ασφαλής χώρες. Αναμένεται ότι αυτοί που θα έρθουν ως τουρίστες θα το κάνουν γιατί αισθάνονται ασφάλεια. Το μόνο που καταφέρνουμε λοιπόν σήμερα είναι να δώσουμε σε εκείνους που θέλουν να επιτεθούν εναντίον της χώρας μας, εργαλεία να παρερμηνεύσουν τη συζήτηση», τόνισε ο κ. Καμένος.

    Ο κ. Καμένος, υποστήριξε ότι δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε μια χώρα πλημμυρισμένη από μετανάστες και πρόσφυγες, όπως υποστηρίζουν ΜΜΕ δείχνοντας εικόνες από την Ειδομένη και το λιμάνι του Πειραιά, επικαλούμενος ταυτόχρονα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

    «Η αλήθεια είναι ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι γύρω στους 50.000. Το 2001 με απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ οι αλλοδαποί ήταν 797.093, δηλαδή το 6,97% του πληθυσμού, ενώ με τους μη καταγεγραμμένους ξεπερνούσαν τις 800.000. Το 2011 ήταν 911.929 οι αλλοδαποί, το 2014 είχαμε 1.208.000 και το 2015 δεν υπάρχει καταγραφή πέραν των 52.183», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμένος, ενώ απαντώντας στις διαμαρτυρίες βουλευτών της ΝΔ, αντέτεινε ότι ξέχασαν τις εικόνες που υπήρχαν στον Άγιο Παντελεήμονα όταν ήταν κυβέρνηση.

    «Η αλήθεια είναι διαφορετική. Τότε δεν υπήρχε καταγραφή αυτών που έμπαιναν στη χώρα μας. Τώρα δεν υπάρχει κανένας αλλοδαπός που να μην είναι καταγεγραμμένος, γιατί ξέρουν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα να προωθηθούν σε άλλες χώρες», τόνισε ο κ. Καμένος.

    [05] Γ. Κατρούγκαλος: Ανάγκη για τολμηρές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

    H εργασιακή κινητικότητα και η απόσπαση των εργαζομένων βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ, στις 19 και 20 Απριλίου 2016.

    Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της Οδηγίας 96/71/ΕΚ, η οποία ως στόχο έχει την προώθηση της διασυνοριακής παροχής υπηρεσιών, με ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των αποσπασμένων εργαζομένων και ταυτόχρονη διασφάλιση ενός κλίματος δίκαιου ανταγωνισμού. Παράλληλα, ενθάρρυνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει ακόμα πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αναθεώρηση αυτή επιβάλλεται από την ανάγκη να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών πλευρών του θέματος της απόσπασης και να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, όχι μόνον αυτών που αποσπώνται, αλλά και αυτών που βρίσκονται στη χώρα υποδοχής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα, όπως τη χρησιμοποίηση της απόσπασης εργαζομένων, στο πλαίσιο παροχής υπηρεσιών ως "οχήματος" για την υποβάθμιση των όρων εργασίας και απασχόλησης των αποσπασμένων (social dumping), μέσω της εκμετάλλευσης των διαφοροποιήσεων στις αποδοχές των εργαζομένων μεταξύ των διαφόρων κρατών-μέλων, καθώς και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που αυτή η πρακτική επιφέρει».

    [06] Με επιτυχία έγινε η τελική πρόβα για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

    Με την παρουσία περίπου 3.000 θεατών και κάτω υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα το μεσημέρι στην Αρχαία Ολυμπία η τελική πρόβα για την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Από νωρίς το πρωί ο κόσμος ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι επισκέπτες, άρχισε να συρρέει στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ τουριστικά λεωφορεία μετέφεραν μικρούς μαθητές που ήθελαν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία παρακολουθώντας από κοντά την τελική πρόβα της Αφής του Ολυμπιακού φωτός.

    Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο γινόταν χωρίς προβλήματα και οι θεατές ακολουθούσαν τις οδηγίες που τους δίνονταν, ώστε να φθάσουν στα σημεία που είχαν καθοριστεί για την παρακολούθηση της τελική πρόβας.

    Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου εισήλθε στον Ναό της Ήρας, ακολουθούμενη από τις Ιέρειες. Αμέσως μετά, η Πρωθιέρεια έθεσε τη δάδα στο ειδικό κάτοπτρο και άναψε τη Φλόγα, υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των θεατών.

    Στην συνέχεια η Πρωθιέρεια με τις Ιέρειες κατευθύνθηκαν στο Αρχαίο Στάδιο ακολουθούμενες από τους χιλιάδες θεατές, όπου και έλαβε χώρα το τελετουργικό του χορού.

    Παρόντες στην πρόβα ήταν ο πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, η πρώην υπουργός Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, ο Βραζιλιάνος λαμπαδηδρόμος και πρώην παίκτης του βόλεϊ, Ζιοβάνι Γκάβιο κ.ά.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τόσο έξω, όσο και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Παρά το γεγονός ότι σήμερα η πρόσβαση στον χώρο της τελετής ήταν ελεύθερη για το κοινό, δεκάδες αστυνομικοί επόπτευαν διακριτικά, αλλά αυστηρά, όλη την περιοχή. Μάλιστα στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται ο επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο οποίος επόπτευε τα μέτρα ασφαλείας.

    Η τελική πρόβα της τελετής Αφής καλύφθηκε από πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι απεσταλμένοι των οποίων κάλυψαν το γεγονός από ειδικό σημείο, μέσα στον αρχαιολογικό χώρο.

    [07] Θα εξετασθούν όλες οι ενστάσεις της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις 100 θέσεις γιατρών ΜΕΘ.

    Θα εξετασθούν όλες οι ενστάσεις και θα αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες των αποτελεσμάτων, προκειμένου άμεσα και γρήγορα να στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, εξερχόμενος από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

    Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τους προσωρινούς πίνακες Κατάταξης Γιατρών, της προκήρυξης του ΚΕΕΛΠΝΟ για 100 θέσεις γιατρών ΜΕΘ, ο κ. Πολάκης, μίλησε για λάθη που έγιναν στην μοριοδότηση και αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την οποία τα λάθη και οι παρατυπίες αφορούν 88 αιτήσεις. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο που έχει έννομο συμφέρον να αναζητήσει τη διασταύρωση των στοιχείων.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν προτίθεται να παραιτηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε με μια μαντινάδα. «Ότι έχει η γριά στο πεθυμιό της, το θωρεί και στο ονειρό της».

    [08] Ο Τ. Νίκολιτς στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ανοιχτά σύνορα στα Βαλκάνια

    Υπέρ των ανοιχτών συνόρων στα Βαλκάνια τάσσεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η χώρα του δεν έκλεισε ποτέ τα σύνορα, ούτε ύψωσε φράχτες, και λέει «όχι» στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τη βία, με αφορμή και τις εικόνες κακοποίησης προσφύγων στην Ειδομένη από τις στρατιωτικές και αστυνομικές Αρχές της πΓΔΜ που έκαναν το γύρο του κόσμου.

    Για την Ελλάδα τονίζει πως ενεργεί σωστά στο προσφυγικό και δικαίως περιμένει την αλληλεγγύη των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ δηλώνει πως η χώρα του μπορεί να δεχθεί ίσως μέχρι και 12.000 πρόσφυγες από το ελληνικό έδαφος και να τους προφέρει στέγη για ένα χρονικό διάστημα.

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατά την επίσκεψη του στις Σέρρες, όπου αναγορεύθηκε επίτιμος δημότης και ο δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης του απένειμε το Χρυσό Κλειδί της πόλης και δίπλωμα τιμής. Σχολίασε την κοινή επίσκεψη στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και εκτός από το Προσφυγικό αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ για το θέμα του Κοσόβου τόνισε κατηγορηματικά ότι η χώρα του αποκλείεται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του, ακόμη κι αν το τίμημα είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ΕΡ. Ποια είναι η εκτίμησή σας όσον αφορά την κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια, αν και επιθυμούν να μεταβούν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ποια είναι η άποψή σας για τη στάση της Ελλάδας και για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση;

    ΑΠ. Η Ελλάδα ενήργησε όλο αυτό τον καιρό σωστά, ανθρώπινα, αποδεχόμενη τους πρόσφυγες σαν ανθρώπινα όντα. Η Ελλάδα δεν προκάλεσε την κρίση, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι χώρα διέλευσης για τους πρόσφυγες και είναι στην πολύ δυσάρεστη κατάσταση να εισέρχονται όλοι στην επικράτειά της και η Ευρώπη, τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες που είναι τελικός προορισμός για τους μετανάστες, αποφάσισαν να μην τους δέχονται, δηλαδή να μην δέχονται εκείνους που δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Και τώρα η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί στις Βρυξέλλες, επειδή η Ελλάδα ούτε το δημιούργησε, ούτε μπορεί μόνη της να το επιλύσει, αλλά και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοια εισροή προσφύγων, οι οποίοι τώρα δεν έχουν που να πάνε.

    Εμείς συνεργαζόμαστε πλήρως με την Ελλάδα κι αν αυτό ήταν θέμα που αφορούσε τις σχέσεις της Ελλάδας και της Σερβίας, εμείς θα το επιλύαμε μέσα σε μία μέρα. Αλλά είμαστε στην ίδια κατάσταση. Μόνο που η Ελλάδα είναι πιο μεγάλη χώρα, με μεγαλύτερο πληθυσμό και όλοι οι πρόσφυγες πρώτα εισέρχονται στην επικράτειά της. Πολλά εξαρτώνται από το πότε και πόσους πρόσφυγες θα αφήσει η Τουρκία κι από το αν οι Βρυξέλλες θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν με την Τουρκία οι πρόσφυγες να μείνουν εκεί όπου ζούσαν μέχρι τώρα.

    Επιθυμώ η Ελλάδα να επιλύσει το πρόβλημα, καθώς έχει ήδη πολλά προβλήματα. Εμείς πάντα θα συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα στο ζήτημα αυτό. Η Ελλάδα να μην περιμένει από μας να κλείσουμε τα σύνορα για ανθρώπους που πρέπει να μετακινηθούν από το έδαφός της. Εμείς θα ενεργήσουμε όπως και η Ελλάδα, μόνο που δεν έχουμε τη δυνατότητα στο έδαφός μας να δεχθούμε τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε 3.000 έως 6.000, ίσως και έως 12.000 πρόσφυγες και να τους παράσχουμε στέγη. Αλλά αυτό δεν είναι για μας απόλυτη λύση. Κάποια μέρα θα πρέπει κάπου να πάνε.

    ΕΡ. Πώς σχολιάζετε το κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες από χώρες κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού και το κλίμα ξενοφοβίας που παρατηρείται στα Βαλκάνια;

    ΑΠ. Η περιοχή των Βαλκανίων έχει διαχωριστεί. Υπάρχουν χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν χώρες, όπως η Σερβία, που έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν μέλη της ΕΕ, χώρες που σταμάτησαν στην πορεία προς την ΕΕ και με κανέναν τρόπο δεν εκπληρώνουν τους όρους για το κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την ΕΕ. Κι εκεί αντανακλάται εγωισμός, ξενοφοβία, θα έλεγα ακόμη και υπερεθνικισμός.

    Δεν περίμενα ούτε στην Ευρώπη να εκδηλωθεί ξενοφοβία, επειδή η Ευρώπη διακήρυττε τα υψηλότερα στάνταρτς, κυρίως όταν πρόκειται για ανθρώπους που φεύγουν από την πείνα, όχι μόνο από τον πόλεμο, αλλά και από τη φτώχεια των χωρών τους. Όμως εκδηλώθηκε. Και η πολύ ισχυρή πολιτική της Άγγελα Μέρκελ οδηγήθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, επειδή εκείνη εκπλήρωνε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και η Γερμανία δεχόταν πρόσφυγες. Τότε οι πολίτες θεώρησαν ότι η εισροή προσφύγων είναι γι αυτούς μεγάλο πρόβλημα και ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί η κατάσταση με τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων. Άρχισαν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις και με το πρόσχημα ότι πολλοί από τους πρόσφυγες είναι τρομοκράτες, μεγάλος αριθμός πολιτών της Δυτικής Ευρώπης σκέφτεται διαφορετικά. Η Σερβία ποτέ δεν έκλεισε τα σύνορά της. Δεν ύψωσε φράχτη στα σύνορά της.

    Τα Βαλκάνια είναι μόνο ενδιάμεσος σταθμός, οδός διέλευσης για τη Βόρεια Ευρώπη, όσο η Βόρεια Ευρώπη δέχεται πρόσφυγες, οι πρόσφυγες θα φθάνουν στα Βαλκάνια.

    ΕΡ. Πώς σχολιάζετε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, για το Προσφυγικό, το γεγονός ότι ζήτησε αλληλεγγύη από την Ευρώπη και να δεχθούν κι άλλες χώρες πρόσφυγες στο έδαφός τους;

    ΑΠ. Ήταν μία αναμενόμενη κίνηση από την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι σε δύσκολη οικονομική κρίση στην οποία προστέθηκε και η μεταναστευτική κρίση. Ήμουν παρών σε δύο συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες, στις οποίες δεν παρέστη εκπρόσωπος της Ελλάδας και το θέμα ήταν η μεταναστευτική κρίση. Κάποιος θεώρησε ότι μπορεί να δίνει ό,τι εντολές θέλει στην Ελλάδα ή ότι αρκεί μόνο να αφήνει τα πλοία ή με οποιοδήποτε τρόπο οι άνθρωποι να περνούν στην Ελλάδα και ότι η Ελλάδα θα πρέπει μόνη της να λύσει τα προβλήματα. Η Ελλάδα είναι μέρος της ΕΕ και δικαίως περιμένει και απαιτεί και τα υπόλοιπα κράτη ? μέλη της ΕΕ να ενεργούν, όπως η ίδια, και στο έδαφός τους να δεχθούν τόσους ανθρώπους όσους μπορούν, να επιλέξουν ποιος και πόσους ανθρώπους μπορεί να δεχθεί και τελικά αυτό να καθοριστεί. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Σερβία βομβάρδισαν την Αφρική, ούτε εκμεταλλεύτηκαν την Αφρική ως έδαφός τους για πλουτισμό. Εκείνοι που το έκαναν πρέπει τώρα να αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης. Το προσφυγικό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας και της Σερβίας και δεν είναι δικό μας διμερές πρόβλημα.

    EP. Ποια είναι η γνώμη σας για τις εικόνες που είδαμε από τη Λέσβο, όπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκαν, εξέφρασαν τη στήριξή τους στους πρόσφυγες και απηύθυναν έκκληση για ανθρωπιά και λύση στην προσφυγική κρίση και τις διαφορετικές εικόνες από την Ειδομένη τις εικόνες βίας εναντίον προσφύγων από αστυνομικές δυνάμεις στην άλλη πλευρά των συνόρων;

    Εμείς αυστηρά δώσαμε εντολή στην αστυνομία και στη στρατιωτική αστυνομία μας ότι δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να κάνουν χρήση βίας. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν αντίθετο στην αντίληψή μας για τη ζωή, στη θρησκεία και στην πίστη μας. Μπορώ να σκεφτώ ότι δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα, αν η αστυνομία κάπου εναντίον προσφύγων έκανε χρήση βίας. Εμείς είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτό.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας πολύ σοφά εκτίμησαν ότι στους πρόσφυγες πρέπει να παρασχεθεί κάθε είδους βοήθεια. Δυστυχώς, η Δυτική Ευρώπη δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή στη ρωμαιοκαθολική πίστη και νομίζω ότι αυτό που μπορεί να συμβεί, είναι η έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου απλά να πέσει στο κενό.

    ΕΡ. Είναι στρατηγικός στόχος της Σερβίας η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Επικρατεί αισιοδοξία όσον αφορά την υλοποίηση του στόχου;

    ΑΠ. Στρατηγικός στόχος της Σερβίας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο που βέβαια η ΕΕ πρέπει να δηλώσει αν είναι στόχος της να γίνει η Σερβία μέλος της. Υπάρχουν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ τα οποία αναμένεται να μην αντιταχθούν στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ.

    Είναι και το θέμα του Κοσόβου. Αυτό είναι σημείο ελέγχου. Αν υπάρχουμε ή δεν υπάρχουμε. Τις εξετάσεις θα τις δώσουμε για μας τους ίδιους. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο να αναγνωρίσουμε το Κόσοβο ακόμα κι αν το τίμημα είναι να μην είμαστε στην ΕΕ. Γι αυτό πολύ συχνά ζητώ από τους Ευρωπαίους εκπροσώπους να αποσαφηνίσουν αν θα μας περιμένουν στο τέλος με τέτοιο αίτημα. Θα ήταν καλό να να παρουσιάσουν το αίτημα αμέσως και να δουν τις διαθέσεις των πολιτών.

    Με τη μεγάλη άνοδο του υπερεθνικισμού στην Ευρώπη, την άνοδο και νίκη ακροδεξιών δυνάμεων νομίζω ότι απλά κανένας στη Σερβία δεν θα θεωρούσε ότι η αναγνώριση του Κοσόβου θα μας έφερνε το καθεστώς μέλους της ΕΕ και κάποια οφέλη. Όταν συλλογιζόμαστε το Κόσοβο, δεν σκεφτόμαστε ούτε για οικονομία, ούτε για κοινωνική θέση. Το Κόσοβο είναι δικό μας και έτσι πρέπει να είναι.

    Η Σερβία είναι στην πορεία προς την ένταξη ΕΕ, έχει ένα κεφάλαιο παραπάνω από κάθε χώρα που ήθελε να ενταχθεί στην Ένωση. Είναι το κεφάλαιο για το Κόσοβο. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμείνει οι διαπραγματεύσεις για το κεφάλαιο αυτό να ολοκληρωθούν με αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την πλευρά της Σερβίας, η Σερβία ποτέ δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ η Σερβία ποτέ δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ ή οποιασδήποτε άλλης στρατιωτικής συμμαχίας, επειδή η Σερβία διεξήγε πολέμους αποκλειστικά στη δική της επικράτεια και δεν σκοπεύει να συμμετάσχει σε πολέμους άλλων.

    [09] Αισθητή μείωση του αριθμού όσων διασχίζουν παράτυπα το Αιγαίο

    «Αισθητή μείωση του αριθμού των ατόμων που διασχίζουν παράτυπα το Αιγαίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα», καταγράφει η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας, μετά την υπογραφή της στις 18 Μαρτίου.

    Σε γενικές γραμμές, η έκθεση της Επιτροπής καταγράφει «ικανοποιητική πρόοδο» εφαρμογής της συμφωνίας, χάρη στις «κοινές προσπάθειες των ελληνικών και τουρκικών αρχών και τη συμβολή των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών οργανισμών. Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών και των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές για τη διαρκή διεξαγωγή επιχειρήσεων επιστροφής και επανεγκατάστασης.

    Συγκεκριμένα, η έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας επισημαίνει τα εξής:

    Η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία ξεκίνησε στις 4 Απριλίου. Μέχρι στιγμής, 325 παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, μετά τις 20 Μαρτίου, έχουν επιστρέψει στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προχώρησαν σε ορισμένες νομικές αλλαγές για να διασφαλιστεί η πλήρης τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

    Η Frontex έχει αποστείλει 318 αξιωματικούς συνοδείας και 21 εμπειρογνώμονες επανεισδοχής στα ελληνικά νησιά για την υποστήριξη των επιχειρήσεων επιστροφής. Επιπλέον, έχουν αποσταλεί συνολικά 25 Τούρκοι αξιωματικοί- σύνδεσμοι στα ελληνικά κέντρα πρώτης υποδοχής και 5 Έλληνες αξιωματικοί- σύνδεσμοι στα σημεία άφιξης στην Τουρκία.

    Οι πρώτες επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία μετά τη δήλωση πραγματοποιήθηκαν στις 4-5 Απριλίου. Μέχρι στιγμής, 103 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στην ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος "ένας προς έναν". Έχουν εκπονηθεί τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες για την επανεγκατάσταση -σε στενή συνεργασία της Επιτροπής, των κρατών μελών, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και της Τουρκίας- οι οποίες πρέπει πλέον να οριστικοποιηθούν.

    Η Ελλάδα έχει θεσπίσει ταχείες διαδικασίες για τη διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου όλων των σταδίων στα νησιά, από τις αρχικές συνεντεύξεις έως τις προσφυγές. Η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει αρμόδιους υπαλλήλους και αστυνομικούς στα νησιά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου. Η ΕASO έχει αποστείλει 60 αξιωματικούς- αρμόδιους για το άσυλο και 67 διερμηνείς στα ελληνικά νησιά για την υποστήριξη της διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου.

    [10] Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Google για κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρασε εκ νέου στην επίθεση κατά της Google, κατηγορώντας την αμερικανική εταιρεία ότι "καταχράται την κυρίαρχη θέση της επιβάλλοντας περιορισμούς στους κατασκευαστές συσκευών που φέρουν (το σύστημά της) Android και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας".

    Η Κομισιόν απηύθυνε στην Google μια "ανακοίνωση παραπόνων" --ένα είδος κατηγορητηρίου στην διάλεκτο των Βρυξελλών-- όσον αφορά το σύστημα εκμετάλλευσης και τις εφαρμογές Android, έπειτα από μια έρευνα που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015.

    "Στο στάδιο που βρίσκεται σήμερα η έρευνά μας, πιστεύουμε ότι με την συμπεριφορά της η Google στερεί από τους καταναλωτές μια μεγαλύτερη επιλογή εφαρμογών και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και ότι η επιχείρηση παρεμποδίζει την καινοτομία που θα προερχόταν από άλλους παράγοντες, σε παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ", διευκρίνισε η Επίτροπος που είναι επιφορτισμένη με θέματα ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

    Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Google μπορεί εφεξής να σχεδιάσει την υπεράσπισή της για να αποφύγει ενδεχόμενες κυρώσεις από την πλευρά των Βρυξελλών: ένα πρόστιμο που θα μπορούσε να φτάσει έως και στο 10% του ετήσιου τζίρου του ομίλου, δηλαδή στα 7,4 δισεκατομμύρια δολάρια (βάσει των στοιχείων του 2015).

    [11] Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Βόγλης

    Η ατάκα «στάσου μύγδαλα» που φωνάζει ο βοσκός στην Άναμπελ του «Κορίτσια στον ήλιο» έμελλε να μείνει από τις πιο θρυλικές του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και η πιο διάσημη του Γιάννη Βόγλη, ο οποίος άφησε σήμερα το πρωί την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο όπου και νοσηλευόταν. Αιτία θανάτου η πολυοργανική ανεπάρκεια, σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς.

    «Για το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ήταν ο αγαπημένος καλλιτεχνικός διευθυντής, που με την καλοσύνη, την ευγένεια και το ήθος του φώτισε το θέατρό μας. Τον ευχαριστούμε!». Αυτό έχει αναρτήσει στο facebook το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, του οποίου ο σπουδαίος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, είχε διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής (2008).

    Ο Γιάννης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937, από οικογένεια με καταγωγή μικρασιατική και ανδριώτικη. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη θεατρική παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία «Οι Υπερήφανοι» (1962). Έγινε γνωστός από την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» το 1968 του Βασίλη Γεωργιάδη, ενώ σημαντική ήταν η ερμηνεία του στην ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1966) επίσης του Β. Γεωργιάδη.

    Εργάστηκε κυρίως στο θέατρο, όπου και συνεργάστηκε με πρωταγωνιστές όπως ο Μάνος Κατράκης, η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης κ.ά. Υπήρξε βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ.

    Την δεκαετία του ?80 ήταν μέλος του θιάσου «Ανατολή». Σημαντικές παραγωγές του ήταν οι «Καπετάν Μιχάλης», «Αλέξης Ζορμπάς», «Ελλάδα-Ρίτσος Μακρυά Πορεία» (Πολυθέαμα), «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ», «Αγαπημένε μου Παππού», «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου και περιόδευσε στην Ελλάδα, την Κύπρο, τον Καναδά με μεγάλη επιτυχία. Είχε πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις ως αφηγητής, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης και με τη σκηνοθεσία.

    Συνεργάστηκε με το Θέατρο «Πράξη» της Μπέτυς Αρβανίτη. Κάποια έργα στα οποία έπαιξε είναι: «Ο Φερνάντο Κραπ μου Έγραψε ένα Γράμμα», «Η Κυρία από τη Θάλασσα» σε σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη, «Μια Πιθανή Συνάντηση», «Η Επιστροφή» του Χ. Πίντερ κ.ά.

    Στον κινηματογράφο είχε πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες. Ανάμεσα τους οι: «Ερόικα» (1960), «Οι υπερήφανοι» (1962), «Η παγίδα» (1962), «Πετώντας με τον άνεμο» (1963), «Σταυραετοί» (1963), «Ο κράχτης» (1964), «Βρώμικη πόλις» (1965), «Καταιγίδα» (1965), «Κατηγορώ τους ανθρώπους» (1965), «Το φυλαχτό της μάνας» (1965), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1965), «Ξεχασμένοι ήρωες» (1966), «Πετώντας με τον άνεμο» (1966), «Επιχείρησις Δούρειος Ίππος» (1966), «Έρωτες στη Λέσβο» (1967), «Ο 13ος» (1967), «Κορίτσια στον ήλιο» (1968), «Οι άνδρες δεν λυγίζουν ποτέ» (1968), «Ραντεβού με μια άγνωστη» (1968), «Ένας μάγκας στα σαλόνια» (1969), «Beautiful people» (2001) κ.ά.

    Επίσης είχε συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, όπως: «Της Αγάπης Μαχαιριά» (2006-2007), «Ακροβατώντας» (2003), «Η αγάπη ήρθε από μακριά» (2002), «Κάτω απ' την Ακρόπολη» (2001), «Έρωτας κλέφτης» (2000), «Σύνορα αγάπης» (1999), «Άγγιγμα ψυχής» (1998), «Ψίθυροι καρδιάς» (1997), «Ανατομία ενός εγκλήματος» (1992-1995, επεισόδια Νύχτα τρόμου, Σόνια Κρίλοβιτς), «Μια ζωή για την Έλσα» (1995), «Μοιραίο πάθος» (1995), «Τμήμα Ηθών» (1992), «Άφρικα» (1992), «Η δίψα» (1990) κ.ά.

    Ο Γιάννης Βόγλης είχε τιμηθεί από διάφορες πόλεις Ελλάδας και Κύπρου.

    Την περίοδο 2000-2005 πήγε στην Κύπρο όπου διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στους Οργανισμούς ΕΘΑΛ της Λεμεσού και του Θεάτρου Σκάλα της Λάρνακας. Σκηνοθέτησε μεταξύ άλλων τις παραγωγές «Βασίλης Τσιτσάνης», «Φονιάς», «Αδελφοί Καραμαζόφ» κ.ά.

    [12] Δ. Κουτσούμπας: Έπρεπε να συζητάμε πως θα απεμπλακούμε από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

    Στο «κουβάρι» των λαθεμένων πολιτικών επιλογών και αποφάσεων, όλων των κυβερνήσεων, «που το τυλίγει ακόμα παραπέρα και η τελευταία συγκυβέρνηση του κ. Τσίπρα» απέδωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τις αιτίες του προβλήματος «της ασφάλειας ή της ανασφάλειας που νοιώθουν οι πολίτες».

    Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας -κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ασφάλεια των πολιτών- αυτό που έπρεπε να συζητάμε σήμερα είναι το πώς και εάν υπάρχει περίπτωση, να απεμπλακούμε από αυτό τον φαύλο κύκλο των συνεχών και πρόσφατων αποφάσεων, όπως της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας, με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος επιθυμεί να γίνει μια τέτοια συζήτηση, ακόμη και σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων, και υπογράμμισε πως η απόφαση αυτή ουσιαστικά συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική των μέχρι σήμερα πολεμικών επεμβάσεων στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή... Εγκλωβίζει δε, πρόσφυγες- μετανάστες στην χώρα μας, τη στιγμή που κανένας τους δεν θέλει να μείνει στη χώρα, αλλά θέλει να πάει σε άλλο τόπο προορισμού...

    Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε επίσης ότι «οι αποφάσεις αυτές, δημιουργούν προβλήματα στον ελληνικό λαό και τη νεολαία της πατρίδας μας, όχι γενικά προβλήματα δημόσιας ασφάλειας, αλλά σημαντικά προβλήματα ανασφάλειας, μαζί με συσσωρευμένη οργή, εξαιτίας της ανεργίας, της συνεχούς φτωχοποίησης, λόγω των αντιλαϊκών μέτρων των μνημονίων, που παρεούλα όλοι σας ψηφίσατε και συνεχίζετε και υλοποιείτε, άσχετα από τις φωνές και τις δημαγωγικές κορώνες κοροϊδίας του ελληνικού λαού».

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, υπογράμμισε πως υπάρχει πλέον σημαντική πείρα διεθνώς, που καταδεικνύει πχ, ότι τόσο τα χτυπήματα στους δίδυμους πύργους παλιότερα, όσο και στο Παρίσι, χρησιμοποιήθηκαν αμέσως για την επιτάχυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και συγκρούσεων. Επίσης, προσέθεσε πως στο όνομα, μάλιστα, της καταπολέμησης της «ριζοσπαστικοποίησης», όπως την εννοεί η ΕΕ, σκόπιμα ενοχοποιείται η πάλη της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενάντια στους εκμεταλλευτές τους.

    [13] Συμφωνία για το «πακέτο» έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ

    Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%.

    Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.

    Όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά τίθεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος.

    Στις 3 μετά το μεσημέρι είναιπρογραμματισμένο να συζητηθεί το ζήτημα των «κόκκινων»δανείων και στις 5 μ.μ. το ασφαλιστικό.

    [14] Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης

    Η Κομισιόν δεν προωθεί το σχέδιο για έκτακτα μέτρα και ο πρόεδρός της θεωρεί ότι δεν χρειάζονται, σύμφωνα με αποκλειστική συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που δημοσιεύεται σήμερα στο ΜΝΙ και το Euro2day.gr.

    Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογράφο Αγγελική Παπαμιλτιάδου, o κ. Γιούνκερ δηλώνει: Δώστε χρόνο στην Ελλάδα και την κυριότητα των μέτρων.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίσης, αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται μέτρα εκτάκτου ανάγκης (contingency measures) και ότι αυτό το πλάνο δεν είναι πρόταση που θέλει να ακολουθήσει η Κομισιόν. Θα την εξετάσει σοβαρά μόνο εάν θέλουν όλα τα μέρη και σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

    Ακόμη, παραδέχεται ότι η διαφορά με το ΔΝΤ πρέπει να γεφυρωθεί, ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα, αλλά τονίζει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία.

    Εμφανίζεται πεπεισμένος ότι τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύονται την Πέμπτη θα δικαιώσουν την Κομισιόν, κάτι που έχει αναφέρει στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον, όπως σημειώνει.

    Ο κ. Γιούνκερ λέει, επίσης, ότι δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.

    Αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, και υπογραμμίζει ότι όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά». Διαμηνύει, δε, ότι η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να ολοκληρωθεί σύντομα καθώς είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει.

    Αποκλείει το ονομαστικό κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι η επιλογή για "automatic reprofiling" θα εξαρτηθεί από τα άλλα σημεία της συμφωνίας.

    Παραδέχεται πως ένας υπάλληλος της Κομισιόν έστειλε email στην ελληνική κυβέρνηση ότι η νομοθέτηση χωρίς την έγκριση των θεσμών είναι μονομερής ενέργεια και ότι δεν ενέκρινε το συγκεκριμένο email. Από την άλλη, όμως, παρότι ο ίδιος πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει, υπογραμμίζει ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τις συνομιλίες.

    Όπως μάλιστα αναφέρει το Euro2day, ο κ. Γιούνκερ «φωνάζει» δώστε χρόνο και χώρο στην Ελλάδα, ενώ ανεβάζει το προσφυγικό ως μείζον πρόβλημα.-

    [15] Η ΕΟΚ στο πλευρό της FIBA, προαναγγέλλει τιμωρία της ΑΕΚ

    Την απόλυτη συμπόρευσή της με τη FIBA, στη διαμάχη της με τη Euroleague, επιβεβαιώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Σε επιστολή που απέστειλε, τελευταία ημέρα της διορίας που είχε δώσει η διεθνής συνομοσπονδία στις χώρες, σύλλογοι των οποίων έχουν συμφωνήσει να αγωνιστούν στο Eurocup της επόμενης περιόδου, η ΕΟΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν επιτρέπει σε κανένα σωματείο να συνάψει συμφωνία με την ECA και προαναγγέλλει έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για το θέμα αυτό. Τα όσα αναφέρονται στην επιστολή δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών και σαφώς προαναγγέλλουν τιμωρία της ΑΕΚ, σε περίπτωση που η τελευταία εμμείνει στην απόφασή της να αγωνιστεί στο Eurocup.

    [16] Με Μανωλά υπηρεσιακό προπονητή η ΑΕΚ

    Σε μία...γνώριμη λύση που έχει δοκιμασθεί στο παρελθόν, κατέληξαν οι διοικούντες την ΑΕΚ, αναφορικά με τον αντικαταστάτη του Γκουστάβο Πογέτ στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Χρέη προπονητή αναλαμβάνει μέχρι και το τέλος των πλέι οφ ο Στέλιος Μανωλάς, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με την σύγχρονη Ιστορία της Ένωσης κι έχει ξανακαθήσει σε ανάλογες περιπτώσεις στον πάγκο της ομάδας.

    Ο Μανωλάς θα καθοδηγήσει τους παίκτες της ΑΕΚ στον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ, καθώς επίσης και σε όλους τους αγώνες της ομάδας μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

    Η σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής: «Μετά την απομάκρυνση του Γουστάβο Πογιέτ, την τεχνική ηγεσία της ομάδας μας μέχρι το τέλος της σεζόν αναλαμβάνει ο Στέλιος Μανωλάς».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 April 2016 - 12:32:32 UTC